![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 81> |
Автор | ||||||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
![]() |
|||||
Марко Цепенков во 1898 пишува:
"Селото Блаца (Костурско) населено jе од 100 куќи чисти бугари" Демек вулгарни, простаци, некултурни, абе човечко ѓубре ти викам... Бугарска Блаца Бугариево Изменето од lav4eto - 20.Март.2010 во 15:48 |
||||||
![]() |
||||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|||||
Јас пак мислев дека се Германци кои го узурпирале престолот на Тертеровци. И така лека полека ќе стигнеме до Аспарух. Како дојде до тие 2/3? |
||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||
![]() |
||||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
|||||
Александар Батенберг е кнез на Бугарија од 26 јуни 1879 до 9 септември 1886... Роден е на 5 април 1857 година во Верона, Италија. Целосното име му е принцот Александар Јозеф фон Батенберг (на германски: Prinz Alexander Joseph von Battenberg). Втор син на германскиот принц Александар фон Хесен-Дармштад од морганатичниот му брак со полската графинjа Јулија фон Хауке, руска дворска дама. Потомците им се нарекуваат "фон Батенберг" (по името на едно владение во Хесен), бидејќи цар Александар II, оженет за сестрата на принцот Александар фон Хесен-Дармштад бил против овој морганатичен брак... ...Александар I Батенберг станал првиот бугарски кнез по Ослободувањето на Бугарија, откако беше избран од I Велико народно собрание на 17 април 1879 година меѓу тројца кандидати. Во изборната декларација народните претставници истакнуваат неговото учество во ослободителните војни. .. --- Узурпатор? А за 2/3 бугарска /куманска/ крв на Стефан Душан лесно може да се види од приложената генеалогиjа: Маjката на Стефан Душан е керката на бугарскиот цар Смилец - Теодора Смилец. По татковата линиjа татко му Стефан Дечански е син на Стефан Милутин и на Ана Тертер - керка на бугарскиот цар Георги Тертер. Лесно ке се направи сметка: по таткова лоза е 1/2 Бугар /Куман/, а по маjчина лоза е 100 % Бугар /Куман/. Тоа не прави ли 3/4 Бугар? |
||||||
![]() |
||||||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() |
|||||
Да повторам , нема ни од владарите кој е Бугар , кој владел во периодот од 1000 ( 1018 ) до 1500 година на Балканот ? |
||||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||||
![]() |
||||||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() |
|||||
Не , тоа не е мој текст , нема што јас да продолжам. Јас само сакав да покажам што тоа јас НЕ ЦИТИРАМ , кои странски извори за карактерот на Бугарите не ги користам на форумов ![]() |
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|||||
Добро сметаш нема збор. Само сите тие се водат како бугаски цареви, што не ги прави етнички Бугарин. Многу бугарски династии се на иќ, посебно оние од второто бугарско царство. Патем мајка му на Душан според едни извори е Ана, а според други Јелена, додуша оваа вторава некако помалку се спомнува. Мене пак не ми е јасно како вие се поистоветувате со династиите на сите три бугарски држави? Со Азијатите, Кумановласите, Гермаците, а ваму сите Бугари. Нешто фали тука! Мора името да ги обединува, не етносот, нели? |
||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||
![]() |
||||||
![]() |
|||||
Добро сметаш нема збор. Само сите тие се водат како бугаски цареви, што не ги прави етнички Бугарин. Многу бугарски династии се на иќ, посебно оние од второто бугарско царство. Патем мајка му на Душан според едни извори е Ана, а според други Јелена, додуша оваа вторава некако помалку се спомнува. Мене пак не ми е јасно како вие се поистоветувате со династиите на сите три бугарски држави? Со Азијатите, Кумановласите, Гермаците, а ваму сите Бугари. Нешто фали тука! Мора името да ги обединува, не етносот, нели?
Реков некаде , дека доколку би го дефинирале поимот “Бугар“ , тоа сигурно не би бил етнос , име на народ , туку утопија , сон , романтизам . “Се определил како Бугар“ е всушност желба за возобновување на држава од средниот век , нешто како да се сака да се определи за Римјанин , припадник на Отоманската држава , Никеја , Византиец и сл. ![]() Изменето од eptendosadno - 20.Март.2010 во 17:55 |
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
|||||
Като вземеш Источното Римско царство /Византиjа/ за 1000 години постоене има само една грцка династиjа /на Ангелите/. Другите са со Тракиски или Арменски или Сириjски произход... и т. н. А ако трсиш Бугарски царе - има ги доста - Цар Иваjло /селскиот цар/; цар Константин Тих /болjарин од Скопие/; цар Смилец - всшност Смилецови са цела династиjа |
||||||
![]() |
||||||
![]() |
|||||
Малку претерува бугарската , ајде да речеме , историографија па Ивајло е ЦАР . Мислам се знае процедурата како се станува Цар , што он има , и.т.н. Константин Тихи е Куман .... Ромеец не значело етнос Ромеец , па во тој случај ни Бугар не би требало да значи етнос Бугар . ![]() |
||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
|||||
Платеник, да ти помогнам малку- најди ги стенографските белешки од првата јазична комисија и ќе видиш дека оваа азбука не е баш онаа што ја сакал Конески. Оваа азбука денес е слаб компромис ( а пак на наша штета) помеѓу двете спротивставени струи. А впрочем, конкретниот извадок каде се гледа дека Конески инсистирал да се воведе српската караџица, па уште и се однесувал неодговорно, напуштал состаноци во знак на протестм затоа што мнозинството не го делело неговиот став, се заканувал со „некои луѓе“ и слично. Кај тебе Конески е на пиедестал, ама јас тоа не можам да го сфатам. Како што реков, Конески е директната причина, или поточно машата со која што е прекината врската со литературата која ја твореле нашите директни претци. Туку ајде, мене не ми веруваш, можеби ќе му веруваш на .ова И како одговор на твоето прашање, еве едно контрапрашање- дали ти се чувствуваш поголем Македонец затоа што во нашата азбука го нема Ъ ? Јас не. |
||||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||||
![]() |
||||||
![]() |
|||||
Константин I Тих Асен управлява като цар на Бугариja од 1257 г. до 1277 г. Константин е син на благородник и болjaрин сo име Тих (скратено от Тихомир)... Константин Тих Тихомир не ми личи да е куманско име... Дури и да е - значи во Македонските предели имаме траjно куманско присуствие - Константин Тих е бил управител на Скопие. ---- Колкото до Иваjло.. бил е обичен селанин.. Успеал да превземе престолнината и се оженил за царицата: "...царица Марија научила за тоа, и таа решила да му предложи на Ивајло брак и соодветно бугарскиот престол. Така Ивајло влегува во Трново и во пролетта на 1278 година става бугарски цар..." --- Според тебе е узурпатор? Може и да си прав... Но каква е разликата помегу Иваjло и Чака? |
||||||
![]() |
||||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
|||||
А Србин? Не ми одговори на прашањето што за тебе значи „Србин“ во средниот век, со оглед на тоа дека Србите не го основале Белград, и нема записи за нивно присуство таму во 12 век ![]() Изменето од Pat - 20.Март.2010 во 18:58 |
||||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||||
![]() |
||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|||||
Зошто да се забранети? Читај ги ти и види дали тебе не ти ги прераскажувале исповртено.
|
||||||
![]() |
||||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
![]() |
|||||
На мали деца вакви приказни,оди види си во твојата архива какви документи имате за вашите договори. Побарај Србско-Бугарски договори од 1861 до 1913 година. |
||||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1617181920 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |