IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Јапонски јазик
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јапонски јазик

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 12>
Автор
Порака
borjan11 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 09.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај borjan11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2010 во 17:27
јапонскиот јазик е лесен еве јас одам на к*рс па не иде тешко! сеа во моментов на к*рс учиме ХИРАГАНА(јапонско писмо од 104 знаци) ! ЈАПОНСКИОТ ЈАЗИК КАКО ШО ЗНАМ ЈАС НЕМААТ СЛИЧНОСТ СО КИНЕСКИОТ А СО КОРЕЈСКИОТ МОЖЕБИ!ЕДЕН ЗНАК ЗНАЧИ ЕДЕН СЛОГ ( HI-RO-SHI-MA - ШТО НА ЈАПОНСКИ ЗНАЧИ ИМЕ НА ГРАД А „KI“ ЗНАЧИ КРВ ),МНОГУ МАЛЦЕ ЗБОРОВИ ИМА СО ЕДЕН ЗНАК НА ЈАПОНСКИ!ЈА ВО ИДНИНА ПЛАНИРАМ ДА ОДАМ ЈАПОНИЈА! ТАА Е 2 НАЈЈАКА ЕКОНОМСКО - ФИНАНСИСКА ДРЖАВА ВО СВЕТОТ И ВИКАТЕ ДЕКА ЈАПОНСКИОТ ЈАЗИК НЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ УЧИ!? ЈАПОНСКИОТ ЈАЗИК ЦЕЛ СВЕТ ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ! МОЈОН НАСТАВНИК ПО ЈАПОНСКИ НИ ВИКА КОА БИЛ ВО ЈАПОНИЈА ЈАПОНЦИТЕ ГО УЧЕЛЕ САМО АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК А МОЖЕБИ КИНЕСКИОТ И КОРЕАНСКИОТ НИКОЈ ДРУГ! ЗАТОА УЧЕТЕ КАЈ НАСТАВНИКОТ БРУНО НИКОЛОСКИ!
Кон врв
Ahasverus Japonicus Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Мај.2009
Поени: 37
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahasverus Japonicus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 12:20
Originally posted by borjan11 borjan11 напиша:

НЕ Е ARIGATO ТУКУ   ARIGATOU ШТО ЗНАЧИ ФАЛА А DOUZOU ЗНАЧИ ПОВЕЛИ!!!!

Повели не е DOUZOU, а DOUZO без U во други слог. DOUZOU е други збор и значи статуа.

Ако сакаш да пишеш долги О како OU (како на јапонски), морал би да напишеш:

HOKAIDO => HOKKAIDOU (треба да пишеш два К)
OHAYO – Добро утро => OHAYOU
и т.д.
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahasverus Japonicus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 12:37

ЕДЕН ЗНАК ЗНАЧИ ЕДЕН СЛОГ ( HI-RO-SHI-MA - ШТО НА ЈАПОНСКИ ЗНАЧИ ИМЕ НА ГРАД А „KI“ ЗНАЧИ КРВ ),

КРВ не е КИ, а ЧИ (CHI).

ЈАПОНЦИТЕ ГО УЧЕЛЕ САМО АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК А МОЖЕБИ КИНЕСКИОТ И КОРЕАНСКИОТ НИКОЈ ДРУГ!

Јас тоа не знам и не сум сигурен. Можеби некој јапонец може да зборува други јазици?

Изменето од Ahasverus Japonicus - 19.Март.2010 во 12:38
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 17:46
Originally posted by Ahasverus Japonicus Ahasverus Japonicus напиша:

[QUOTE=borjan11] ЕДЕН ЗНАК ЗНАЧИ ЕДЕН СЛОГ ( HI-RO-SHI-MA - ШТО НА ЈАПОНСКИ ЗНАЧИ ИМЕ НА ГРАД А „KI“ ЗНАЧИ КРВ ),

КРВ не е КИ, а ЧИ (CHI).
Да не имаат дијалекти и Јапонците?голема%20насмевка
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahasverus Japonicus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 19:27
Originally posted by renatax renatax напиша:

Да не имаат дијалекти и Јапонците?голема%20насмевка

Ма тие имаат наравно свои диалекти, ама тоа не може инаку најмалку јас не знам. (-:

Воопшто „ки“ („ци“ на кинески) кој значи енергија е концептот на кинеската медицина и философија.

Изменето од Ahasverus Japonicus - 19.Март.2010 во 19:32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 20:24
Знаеш ли да ми појасниш што би значел во превод зборот АИКИДО?
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
10101 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Април.2009
Локација: Jamaica
Поени: 963
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај 10101 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 21:25
АИКИДО значи соединување со животната енергија или патот на хармоничноста на духот. Така барем јас знам.
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 21:30
Originally posted by 10101 10101 напиша:

АИКИДО значи соединување со животната енергија или патот на хармоничноста на духот. Така барем јас знам.

Ова е суштината на оваа вештина ,се прашував дали се совпаѓа и во буквален превод  на јапонски.

Кон врв
10101 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Април.2009
Локација: Jamaica
Поени: 963
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај 10101 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 21:42
Јас така знам, нека ме поправи некој што знае повеќе јапонски ако грешам.
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahasverus Japonicus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 21:52

Аикидо се пише како 合気道 и јас имам на ум 気. Тие се исти кинескиот знак.

Изменето од Ahasverus Japonicus - 19.Март.2010 во 21:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 21:59
Originally posted by Ahasverus Japonicus Ahasverus Japonicus напиша:

Аикидо се пише како 合気道 и јас имам на ум 気. Тие се исти кинескиот знак.

Што лесно се пишувало со квадратчињаголема%20насмевка

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahasverus Japonicus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 22:44

Што лесно се пишувало со квадратчињаголема%20насмевка

Аааа, ти го немаш јапонскиот шрифт! Јас таму написав со кинеските знакови Аикидо и „ки“ да ти можеш да разбираш да тие се истиот кинески знак..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 22:59

Немам јас никакви познавања од јапонскиот јазик,него малку ме заголица темава ,па затоа прашав.ми изгледа некако тежок јазиков.

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ahasverus Japonicus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 23:19

Немам јас никакви познавања од јапонскиот јазик,него малку ме заголица темава ,па затоа прашав.ми изгледа некако тежок јазиков.

Јасно. Како други човек одговорише, Аикидо значи хармонија на жиотната енергија или дух.

Второт знак од Аикидо и „ки“ кој јас имам на ум се исти.

Изменето од Ahasverus Japonicus - 19.Март.2010 во 23:21
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.