Испечати | Затвори го прозорот

Јапонски јазик

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15811
Датум на принтање: 16.Април.2025 во 01:04
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Јапонски јазик
Постирано од: Antia
Наслов: Јапонски јазик
Датум на внесување: 28.Септември.2008 во 14:31
Koj ima zelba za ucenje na japonskiot jazik neka mi pisi odma!!! mailto:Antia2000@hotmail.com - Antia2000@hotmail.com

Коментари:
Постирано од: neo_wmaster
Датум на внесување: 28.Септември.2008 во 20:06
Еве јас те add-нав на мсн и таму ке ми кажеш за к*рсот или што и да е ова.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 28.Септември.2008 во 20:20
jas ne sum naucil tamu
kje ucam tuka
treba da sum shlaknat

arigato

голема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 28.Септември.2008 во 20:38
Originally posted by anakin anakin напиша:

jas ne sum naucil tamukje ucam tukatreba da sum shlaknatarigatoголема%20насмевка

Дека таму? Си бил во Јапонија?

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 11:11
Steta so ne si naucil tamu a si bil....
Si propustil goooolema prilika oti ako znaese sega ke te molevme po kolena ko bog da ne ucis i nas nesto poke NIHONGO!!!
Sepak blaze tebe so si prosetal tamu i so imas sigurna sum edno poinakvo iskustvo od tamu!    

Pozdrav!

Постирано од: oon
Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 02:19
Што ќе ви е јапонскијот јазик бе глупи едни,гледајте тука научете го англискиот јазик,францускиот јазик,германскиот јазик,не се занимавајте со не битни работи..

Постирано од: mamma
Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 02:38
Sekoj jazik,..ako e mozno da se nauchi nema da ima shteta
zoshto bi bila glupa ,ako go znam i bi mi potrebal nekogash...nekade??

-------------
http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 11:24
Originally posted by oon oon напиша:

Што ќе ви е јапонскијот јазик бе глупи едни,гледајте тука научете го англискиот јазик,францускиот јазик,германскиот јазик,не се занимавајте со не битни работи..

Еве мене ке ми треба во иднина. Планирам да одам да живеам на Далечниот исток.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 02.Октомври.2008 во 12:45
znaete kako vikaat, kolku jazici znaes za tolku luge vredis

-------------
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    

Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 16:23
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

znaete kako vikaat, kolku jazici znaes za tolku luge vredis

Да, да. Баш така викаат. А јас сиромав знам само Англиски сега засега.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 18:21
Originally posted by neo_wmaster neo_wmaster напиша:

Јазикот на иднината не е англиски или француски(иако вреди мнооогу да се знаат) туку кинески и руски, а ако Индија продолжи со ова економско-олитичко темпо и хинди ќе е меѓу нив.

Моментално со одлично познавање на јапонски во комбинација со англиски и уште еден јазик може одлично да се заработува како преведувач или толкувач во САД, Канада, Австралија, ЕУ... А јапонскиот не е толку сложен како кинескиот. Ако имате желба, зошто да не? А кој научи јапонски, и корејски лесно ќе му оди(сродни се).

Датум на внесување: 04.Октомври.2008 во 19:12
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Јазикот на иднината не е англиски или француски(иако вреди мнооогу да се знаат) туку кинески и руски, а ако Индија продолжи со ова економско-олитичко темпо и хинди ќе е меѓу нив.

Моментално со одлично познавање на јапонски во комбинација со англиски и уште еден јазик може одлично да се заработува како преведувач или толкувач во САД, Канада, Австралија, ЕУ... А јапонскиот не е толку сложен како кинескиот. Ако имате желба, зошто да не? А кој научи јапонски, и корејски лесно ќе му оди(сродни се).

Па јас сакам кој и да е од тие два, или јапонски, или корејски. Мене ми изгледаат многу тешки, ама додека не се почне да се учи не се знае. А ти од каде знаеш дека не е тежок, си учел досега Јапонски?

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 00:47

Па јас сакам кој и да е од тие два, или јапонски, или корејски. Мене ми изгледаат многу тешки, ама додека не се почне да се учи не се знае. А ти од каде знаеш дека не е тежок, си учел досега Јапонски?

Не реков дека е лесен, туку дека е полесен во однос на кинескиот - барем така ми рекле многумина кои ги учеле. Имав куп колешки јапонки и корејки. Некои од нив учеа и кинески и корејски. Јапонскиот има на пр.десетици изрази за зборот „јадам„ и не е сеедно кој ќе го употребиш во која ситуација. Писмото е приказна за себе: се дели на слоговните(ка, ке, ки, ко) хирагана, катакана и знаковното канџи(превземено од кинескиот) на пр. еден знак означува цел збор. Занимливост во врска со ова е дека јапонците генерално имаат представа за што се работи во на пр. весник печатен на кинески јазик иако збор не знаат кинески.

Јапонскиот и корејскиот јазик не се тонски за разлика од кинескиот каде е многу важно како ги „пееш„ зборовите, а да не зборуваме за бројните дијалекти.

Јапонскиот и корејскиот иако се сродни не се толку исти за да течно се разбираат едни со други но брзо оди приспособувањето, велезен си во шемата. На пр. со пољаците слабо се разбираме ама пољаците брзо учат македонски.

Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 12:31
Majkl, Majkl,
ako mozi da znam od kade si go dobil znaenjeto za istocnite jazici???

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 05.Октомври.2008 во 16:40
Originally posted by Antia Antia напиша:

Koj ima zelba za ucenje na japonskiot jazik neka mi pisi odma!!! mailto:Antia2000@hotmail.com - Antia2000@hotmail.com

Koniciva!

Навистина ме привлекува овој јазик. Што знам дали е поради мојот самурајски дух или....сепак ќе размислам.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 18:43

Majkl, Majkl,
ako mozi da znam od kade si go dobil znaenjeto za istocnite jazici???
Од моите далекуисточни колешки, а и ме интересираат јазици.

Постирано од: Dark HaCkeR
Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 19:20
Ja samo Angliski znam i toa cel, japonski ne mi treba nema potreba da go ucam ama sepak ubavo e jazik da se znae naj ubavo e poveke jazici da zboruvas ja samo angliski i makedonski znam da zboruvam duri angliski go znam po dobro od makedonskiot A i nekako tezok mi stoi japonskiot soznam ili se lazam Heroglifi ubavo e da se znae zosto da ne

-------------

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:18

Не реков дека е лесен, туку дека е полесен во однос на кинескиот - барем така ми рекле многумина кои ги учеле. Имав куп колешки јапонки и корејки. Некои од нив учеа и кинески и корејски. Јапонскиот има на пр.десетици изрази за зборот „јадам„ и не е сеедно кој ќе го употребиш во која ситуација. Писмото е приказна за себе: се дели на слоговните(ка, ке, ки, ко) хирагана, катакана и знаковното канџи(превземено од кинескиот) на пр. еден знак означува цел збор. Занимливост во врска со ова е дека јапонците генерално имаат представа за што се работи во на пр. весник печатен на кинески јазик иако збор не знаат кинески.

Јапонскиот и корејскиот јазик не се тонски за разлика од кинескиот каде е многу важно како ги „пееш„ зборовите, а да не зборуваме за бројните дијалекти.

Јапонскиот и корејскиот иако се сродни не се толку исти за да течно се разбираат едни со други но брзо оди приспособувањето, велезен си во шемата. На пр. со пољаците слабо се разбираме ама пољаците брзо учат македонски.

А и азијките се сами приказна за себе. Камо јас да имам некоја школска азијка. Инаку фала за објаснувањето.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:19
Originally posted by deshad deshad напиша:

Koniciva!

Навистина ме привлекува овој јазик. Што знам дали е поради мојот самурајски дух или....сепак ќе размислам.

Што е, самурај да не си? Коничава беше здраво нели?

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:19
Originally posted by Dark HaCkeR Dark HaCkeR напиша:

Ja samo Angliski znam i toa cel, japonski ne mi treba nema potreba da go ucam ama sepak ubavo e jazik da se znae naj ubavo e poveke jazici da zboruvas ja samo angliski i makedonski znam da zboruvam duri angliski go znam po dobro od makedonskiot A i nekako tezok mi stoi japonskiot soznam ili se lazam Heroglifi ubavo e da se znae zosto da ne

Абе цел, никој не го знае цел англискиот. Јас го учам скоро 10 години и пак ке кажам дека не го знам цел.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:27
japonskiot i ne e tolku tezok
e cist i se tazbira
ene citaj

arigato basamas

kineskiot ne se razbira ama ic голема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:27

А и азијките се сами приказна за себе. Камо јас да имам некоја школска азијка. Инаку фала за објаснувањето.

Доиташи машите, Нео-сан! Ауууу, и тоа како се приказна за себе ... Конк*рирај за некој стипендија во ЕУ и веројатно ќе имаш многу школски азијки, или директно конк*рирај на некој универзитет во Токио или Осака, Сеул можеби...

Абе цел, никој не го знае цел англискиот. Јас го учам скоро 10 години и пак ке кажам дека не го знам цел.

Цел јазик(било кој) најприближно во целост го знае само речникот на истиот, ама дури и тој со време мора да се апдејтува.

Датум на внесување: 06.Октомври.2008 во 22:30
ene edna slika so ja napraviv vo KJOTO

RATNOTO ODELO NA SHOGUN

http://gallery.photo.net/photo/6026535-lg.jpg

-------------

Постирано од: Ahmeti
Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 01:10
Sednete tuka i naucete go albanskiot jazik,vtor sluzben jazik vo Makedonija e albanskiot, ne letajte mnogu so drugi jazici,drvazniot jazik mora da se nauci.
So japoncite ne ziveete, tuku so albancite ziveete, zaradi toa treba da mislite koj jazik treba da se nauci.

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 06:54
Originally posted by Ahmeti Ahmeti напиша:

Sednete tuka i naucete go albanskiot jazik,vtor sluzben jazik vo Makedonija e albanskiot, ne letajte mnogu so drugi jazici,drvazniot jazik mora da se nauci.
So japoncite ne ziveete, tuku so albancite ziveete, zaradi toa treba da mislite koj jazik treba da se nauci.

... nikoj nema protiv Albanskiot jazik i mnogu lugje go ucat, odat na k*rsevi, ucat vo sekojdnevnata komunikacija so prijatelite Albanci, no ne zaradi sluzbenost zatoa shto site nie znaeme deka se shto e sluzbeno, obvrzno predizvikuva antipatija, otpor i ne sakajne. A shto e najvazno mislam deka Albanskiot  esluzben onamu kaj shto ima 20% naselenie od albanska nacionalnost, no ne i niz cela drzava. Zatoa zoteri Ahmeti mire se erdhet -sekogash si dobrodojden na temata Obrazovanie da diskutirash da se podobrat uslovite za rabota vo nash*te ucilishta, da se zgolemat platite na nastavniciteнамигнување... pa i da davash predlozi za ucenje jazici, ama ushte ednash te ju lutem-te molam-zboruvaj ja vistinata . Mire zoteri Ahmeti- Dobro gospodine Ahmeti?

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 11:26

Доиташи машите, Нео-сан! Ауууу, и тоа како се приказна за себе ... Конк*рирај за некој стипендија во ЕУ и веројатно ќе имаш многу школски азијки, или директно конк*рирај на некој универзитет во Токио или Осака, Сеул можеби...

Можеш да ми објасниш нешто повеке за постапката за конк*рирање за стипендија на некој странски универзитет.

Цел јазик(било кој) најприближно во целост го знае само речникот на истиот, ама дури и тој со време мора да се апдејтува.

Па нормално дека ке се апдејтува, кога секој ден доага до промени на "еволуција" на зборовите, а со тоа и на јазикот.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 12:04

... ako Ali Ahmeti od Makedonija nema brat  bliznak vo Albanija... ova so slikata i lokacijata ne pridonesuva za predizvikuvanje zelba za ucenje jazik...tuku povekje prestavuva provokacija... zatoa za da zboruvame seriozno za nekakov  predlog treba prvo da prekineme so provokaciii...barem vo Obrazovanie... големо%20гушкање

Постирано од: Dark HaCkeR
Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 13:58

Albanski nikoj ne saka da uci nogu malce se tie Se znae koj treba Angliski za stranstvo i makedonski vo Makedonija albanski otpaga ostaj ti taa raboti uci go ti so ima nie Makedoncite da go ucime
makedonija..Makedonija
makedonci...Makedonci
shiptarski...albanskiголемо%20гушкање

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 14:56

Учиме, учиме... иако моментално не е официјално втор службен јазик сепак во делови на балканот се чувствува потребата и од познавањето на овој јазик веќе, por gjuhës japonisht është shumë interesant, ashtu shqip.

Патем, модератори, дали проверивте дали е ников стварно на Али Ахмети или некој друг? АКо тоа не е лично господинот Ахмети тогаш има правен проблем и треба члено т љубезно, но сериозно да се замоли да го смени никот и аватарот!

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 15:07
Originally posted by Dark HaCkeR Dark HaCkeR напиша:

Albanski nikoj ne saka da uci nogu malce se tie Se znae koj treba Angliski za stranstvo i makedonski vo Makedonija albanski otpaga ostaj ti taa raboti uci go ti so ima nie Makedoncite da go ucimemakedonija..Makedonijamakedonci...Makedoncishiptarski...albanskiголемо%20гушкање
Тие што мислат да останат функционални и во иднина на Балканот, тие учат не само албански, туку и турски и грчки, а и уште понекој јазик.

И морам да реагирам со една исправка: шиптарски не постои. Има албански односно шќип(shqip)како албанците го викаат својот јазик(од шќипе, шќипја=орел). Додуша во албанскиот јазик постојат зборовите: ship(шип)=преполно и tar(тар)=пресушено

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 15:25

Можеш да ми објасниш нешто повеке за постапката за конк*рирање за стипендија на некој странски универзитет.

Обично се пополнува формулар, пишуваш мотивационо писмо(зошто сакаш баш таму да одиш? на пр.)фотка, често се бара и препорака од некој универзитретски професор или стручно лицде од областа која ќе ја студираш, а доброто познавање на јазикот на кој ќе студираш се подразбира. На пр. ако се одвиваат во Токио но на англиски, треба даимаш положено ТОЕФЛ или ЕЛТС, ако на јапонски тогаш треба да имаш сертификат дека јапонсклиот го владееш на ниво потребно за студии и тн...

http://www.jasso.go.jp/study_j/scholarships_sfisij_e.html - ѕирни го линков за стипендирање на странски студенти во Јапонија. Можеби ќе најдеш нешто...

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 18:59
Патем, модератори, дали проверивте дали е ников стварно на Али Ахмети или некој друг? АКо тоа не е лично господинот Ахмети тогаш има правен проблем и треба члено т љубезно, но сериозно да се замоли да го смени никот и аватарот!
...............................................................................................................................
mislam deka so ova e kazano se...
... ako Ali Ahmeti od Makedonija nema brat  bliznak vo Albanija... ova so slikata i lokacijata ne pridonesuva za predizvikuvanje zelba za ucenje jazik...tuku povekje prestavuva provokacija... zatoa za da zboruvame seriozno za nekakov  predlog treba prvo da prekineme so provokaciii...barem vo Obrazovanie...
a okolu ispravkite... ispravkata e vo toa...da ne se pishuva shiptarski tuku...albanski... vprocem navedeno e shto e ispraveno...
... samiot lik e zamolen nekolku pati da ne stava slika od zivi licnosti... vo ovoj slucaj od gospodinot Ali Ahmeti-lider na DUI. Jas zatoa go prashuvam dali na g. Ahmeti od Makedonija ovoj Ahmeti od Albanija mu e brat-bliznak...
----------------------------------------------------------------------------------- po ukazuvanjata i ispravkite..redno e da se vratime na temata...
...sum cula deka japonskiot jazik e prilicno tezok za ucenje...

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 19:38
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

po ukazuvanjata i ispravkite..redno e da se vratime na temata... ...sum cula deka japonskiot jazik e prilicno tezok za ucenje...

Јапонскиот јазик изобилува со зборови позајмени од англискиот јазик, но прилично издеформирани. На пр. коки=колаче(); тераба=телевизор; па така да не вреди многу ако знаете англиски.

Датум на внесување: 08.Октомври.2008 во 20:46

Обично се пополнува формулар, пишуваш мотивационо писмо(зошто сакаш баш таму да одиш? на пр.)фотка, често се бара и препорака од некој универзитретски професор или стручно лицде од областа која ќе ја студираш, а доброто познавање на јазикот на кој ќе студираш се подразбира. На пр. ако се одвиваат во Токио но на англиски, треба даимаш положено ТОЕФЛ или ЕЛТС, ако на јапонски тогаш треба да имаш сертификат дека јапонсклиот го владееш на ниво потребно за студии и тн...

http://www.jasso.go.jp/study_j/scholarships_sfisij_e.html - ѕирни го линков за стипендирање на странски студенти во Јапонија. Можеби ќе најдеш нешто...

Фала за информациите. Ова е за студенти што го напиша колку што сфатив. А има некои вакви можности и за средношколци?
П.С. Гледам дека ми се избришано постовите. Извинете ако сум офтопик.

-------------
I love Daphne Millbrook.

Датум на внесување: 11.Октомври.2008 во 20:21
Gi zapocnuvame casovite za Japonski jazik, koj e zainteresiran neka KONTAKTIRA so mene !
Ajde, ne se dvoumete, nisto ne gubite...

Постирано од: kiki_sexy
Датум на внесување: 29.Март.2009 во 19:19
koj znae nekoja strana kaj moze da se uci albanskiot jazik ili azbuka aj neka pise pls

Датум на внесување: 30.Март.2009 во 01:06
Originally posted by kiki_sexy kiki_sexy напиша:

koj znae nekoja strana kaj moze da se uci albanskiot jazik ili azbuka aj neka pise pls
Уф, ова е ептен офф топик прашање, иако знам дека беше и од моја страна спомнат албанскиот во темава. Темата е Јапонски јазик. Ама можеби наскоро ќе започнеме на форумов скратен к*рс по албански јазик.
Во меѓув реме како би било некој да почне да ни постира за основите на јапонскиот јазик?

Постирано од: Ahasverus Japonicus
Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 15:39

На пр. коки=колаче(); тераба=телевизор; па така да не вреди многу ако знаете англиски.

Мислам дека ти би сакал да кажеш Кееки ケーキ (колаче) и тереби テレビ (телевизор)?

Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 16:30
a so e cho cho
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: да бе
Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 16:32
pipirutka be anakine

kaj izbega lisikotголема%20насмевка

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ

Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 16:33
lisikot e sigirin vi dipkiti
ni si sikirij ti

-------------

Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 17:53
ni si sikirij ti za lisikot
sikiraj zi tibe
kidi ki bigis
lagiti i zliti kratki noziti
намигнување

-------------
~Live the life you love, love the life you live~

Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 18:00
Ли си ка та  тра и пра и чекање

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 18:31
mamma?!,...zarem i ti si bila po japonskiot?изненадување,....збунетост

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 15.Мај.2009 во 18:36
трокирам малкунамигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 18:27
sigi si mi e jasni ki din
ne vi meni pirlivi sah-mat
ja vis cisti sah-mat si fikti
aha ha ha
soonтрепкање

-------------

Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 18:34
ni si sikiraj ti
lagiti i zliti kratki nozitiнамигнување

-------------

Постирано од: abnormalen
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 18:45
kui di vi rizbiri ,ibog ni znaiti!

Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 18:53
ki si igris bilin mijmun
usti malku si dve banani si sila
kiti sikogas sto si prvil
si ki stini jasni
sto ti privis
i tvoja bolni postojani majmunica
ni si sikiraj ti

-------------

Постирано од: abnormalen
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 18:55
za ovi  jipinskio tribit akal da se imit

Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 19:01
ARIGATO голема%20насмевка

-------------

Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 21:48

Ве читам и се си мислам дека и јас ќе го научам многу брзо...голема%20насмевка

овој јапонскиов, бил еден од ,,најлесните,,изненадување се ВЕ разбрав....плазење

-------------
секој нов ден, носи нова надеж...

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 10:30
Sho-Sana na japonski znaci lotus flower
ki ti didi ti ime na 24.11.2008 i zasi 

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 17:40
Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

Sho-Sana na japonski znaci lotus flowerki ti didi ti ime na 24.11.2008 i zasi 

Лотос на јапонски е хасу ハス, сујрен 睡蓮 или ренге (цвеќа на лотос) 蓮華. Не можам да разбирам откаде „Sho-Sana“ на јапонски e lotus flowerki.

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 17:42
use kolku raboti ne se razbiraat tuka na japonski.. HAI
голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 17:51
Originally posted by anakin anakin напиша:

use kolku raboti ne se razbiraat tuka na japonski.. HAIголема%20насмевка

Нема гајле. Сепак македонскиот јазик е полесно од јапонскиот.
Најмалку писмено.

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 17:53
pa ne bi rekol deka e pomalku pismeno
vo japonskiot jazik falat 80% od znakovite
prosto gi nemaat
плазење

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 18:01
Не разбирам... Кои знаковите фалат во него??

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 18:03
za zborovite
gi nemaat, pa se snajdoa, gi koristat kineskite
hehehe

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 18:29
Ма јасно е ама во јапонскиот старокинескиот јазик е служил како латинскиот на Западот или старословенскиот во православните земји. И таму има многу ѕајмици од тие јазици.

Меѓутоа многу нови зборови се сторили и сторат од „кинески“ збориви кои јапонци се давно позајмили (тј. јапонско-кинески збориви). Во Кина денес се користат „кинеските зборови“ кои со сторили јапонци (според подаците најмалку околу 1000 зборови).

Постирано од: borjan11
Датум на внесување: 09.Декември.2009 во 20:42
сакате нешо за јапонија да научите!!!!????/
ОДАМ НА ЧАСОВИ ПА ЕВЕ НЕСО СО СУМ УЧЕЛ!!!!!!

„Јапонија” – Nippon – Nihon

Јапонија е островска земја сместена на континентот Азија. Јапонија има 128,5 милиони жители. Главниот град се вика ТОКИО. По општествено уредување Јапонија е ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЈА на чело со јапонскиот цар како симбол на државата и единство на ЈАПОНСКИОТ народ. Јапонија е една од 3-те најаки економско-финансиски сили во светот. Најпознати во светот се по производство на:
1.     АВТОИНДУСТРИЈА (HONDA,NISSAN,TOYOTA)
2.     МОТОРИ (YAMAHA,HONDA,TOYOTA,SUZUKI,KAWASAKI)
3.     ЕЛЕКТРО ИНДУСТРИЈА (SONY,PANASONIC,TOSHIBA)
4.     ПРЕЦИЗНА МЕХАНИКА (KANON,FUjI,KONIKA)
5.     БРОДОГРАДБА
6.     КОМПЈУТЕРИ И КОМПЈУТЕРСКИ ИГРИ (SEGA,NINTENDO)

Датум на внесување: 09.Декември.2009 во 20:43
САКАТЕ УШТЕ!?!?!?!
ЕВЕ ВИ СЛОБОДНО!
ЈАПОНСКО ПИСМО

За разлика од нашето писмо кое го сочинуваат 31 буква, јапонското е составено од 3 писмаи тоа:
1.HIRAGANA     
2.KATAKANA
3.KANJI - КИНЕСКО ПИСМО
HIRAGANA и KATAKANA –јапонско писно („KANA”)

HIRAGANA

HIRAGANA е слоговно писмо и е поедноставна форма на кинеските симболи или знаци. HIRAGANA се содржи од 104 знаци. Писмото HIRAGANA се состои од согласки,самогласки и полусогласки. Сите овие симболи се пишуваат по одредено правило и тоа:
1.со 1 потег = 11 слога
2.со 2 потега = 17 слога
3.со 3 потега = 13 слога
4.со 4 потега = 5 слога

Јапонија е островска земја со повеќе илјадници острови од кој 4 се главни:
1.HOKAIDO
2.HONSU
3.SHIKOKU
4.KYUSHU
ОСНОВНИ ФРАЗИ

OHAYO – Добро утро
KONICHIWA – Добар ден
KONBANWA – Добро вечер
SUMIMASEN - Извини
ARIGATOU - Благодарам
DOUZOU - Повели
SAYONARA - Довидување
WATASHI - Јас
ANATA - Ти

Датум на внесување: 09.Декември.2009 во 20:45
НЕ Е ARIGATO ТУКУ   ARIGATOU ШТО ЗНАЧИ ФАЛА А DOUZOU ЗНАЧИ ПОВЕЛИ!!!!

Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 16:33
Originally posted by borjan11 borjan11 напиша:

Не завршува на оу туку на о, а првото е долго О. Доозо - Аригато

http://www.youtube.com/watch?v=RdZy02Donjg - http://www.youtube.com/watch?v=RdZy02Donjg

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 09:42
да ама така се чита!!!! а иначе се пишува dozou

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 09:42
douzou*

Постирано од: Panini
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 20:41
Hajimemashte gozaimas!

-------------
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!

Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 01:49

да ама така се чита!!!! а иначе се пишува dozou
Каде, на кој јазик се пишува така?

Постирано од: Panini
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 18:58
Abe toa mu e nekoja si ad-hoc angliska transkripiciha, ima dve vakvi respelling tanskripcii sto najcest ig koristat Britanskite izdavaci na razgovornici i slicen materijal za izucuvanje stranski jazici!za da im se olesni izgovorot i fonetikata:)
Nisto seriozno i bitno!
Wakarimas!

-------------
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!

Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 03:17
Originally posted by Panini Panini напиша:

Abe toa mu e nekoja si ad-hoc angliska transkripiciha, ima dve vakvi respelling tanskripcii sto najcest ig koristat Britanskite izdavaci na razgovornici i slicen materijal za izucuvanje stranski jazici!za da im se olesni izgovorot i fonetikata:)
Nisto seriozno i bitno!
Wakarimas!
Абе мене ми е „вакаримашита„ ама некому нема да е, затоа битно е да се разграничи каде се пишува така, оти може да испадне дека на јапонски се пишува така. Со ова објаснување веќе е подобро! Во изданието на Dorling Kindersley - 15 Minute JAPANESE транслитеразијата е напишана со dohzo со напомена дека се работи за долго О.

Патем, насловот 15-MINUTE JAPANESE не се однесува на брзината за која некој ќе го совлада јапонскиот туку за приближно потребното дневно време кое треба да се одвои секојдневно во период од 3-4 месеци за да се научи основен јапонски колку да не се биде изгубен турист низ Јапонија.

Комплетот(личи на опаковка за VHS касета) содржи мало мошне шарено т.е. богато со илустрации книже на 160 стр. тематски поделено(запознавање, сместување, шопинг и тн.) сите зборови се наведени со јапонски букви(хирагана, каткана и канџи знаци) а под нив латинична транслитерација, како и повремени напомени за културните разлики кои најчесто се среќаваат и мали совети во врска со истите. Плус има 2 ЦД-а со снимени кратки дијалози и говорни вежби.

Со тој комплет не може да се стане експерт(за читање и пишување да не збориме, а уште помалце за безбројните нијанси на зборови кои се користат соодветно ситуацијата) но мислам дека е убав вовед за оние кои сакаат на брзина да го вкусат современиот јапонски и да се најдат барем во мислите некаде во Нихон.

Датум на внесување: 23.Јануари.2010 во 17:27
јапонскиот јазик е лесен еве јас одам на к*рс па не иде тешко! сеа во моментов на к*рс учиме ХИРАГАНА(јапонско писмо од 104 знаци) ! ЈАПОНСКИОТ ЈАЗИК КАКО ШО ЗНАМ ЈАС НЕМААТ СЛИЧНОСТ СО КИНЕСКИОТ А СО КОРЕЈСКИОТ МОЖЕБИ!ЕДЕН ЗНАК ЗНАЧИ ЕДЕН СЛОГ ( HI-RO-SHI-MA - ШТО НА ЈАПОНСКИ ЗНАЧИ ИМЕ НА ГРАД А „KI“ ЗНАЧИ КРВ ),МНОГУ МАЛЦЕ ЗБОРОВИ ИМА СО ЕДЕН ЗНАК НА ЈАПОНСКИ!ЈА ВО ИДНИНА ПЛАНИРАМ ДА ОДАМ ЈАПОНИЈА! ТАА Е 2 НАЈЈАКА ЕКОНОМСКО - ФИНАНСИСКА ДРЖАВА ВО СВЕТОТ И ВИКАТЕ ДЕКА ЈАПОНСКИОТ ЈАЗИК НЕ ТРЕБАЛО ДА СЕ УЧИ!? ЈАПОНСКИОТ ЈАЗИК ЦЕЛ СВЕТ ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ! МОЈОН НАСТАВНИК ПО ЈАПОНСКИ НИ ВИКА КОА БИЛ ВО ЈАПОНИЈА ЈАПОНЦИТЕ ГО УЧЕЛЕ САМО АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК А МОЖЕБИ КИНЕСКИОТ И КОРЕАНСКИОТ НИКОЈ ДРУГ! ЗАТОА УЧЕТЕ КАЈ НАСТАВНИКОТ БРУНО НИКОЛОСКИ!

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 12:20

Повели не е DOUZOU, а DOUZO без U во други слог. DOUZOU е други збор и значи статуа.

Ако сакаш да пишеш долги О како OU (како на јапонски), морал би да напишеш:

HOKAIDO => HOKKAIDOU (треба да пишеш два К)
OHAYO – Добро утро => OHAYOU
и т.д.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 12:37

ЕДЕН ЗНАК ЗНАЧИ ЕДЕН СЛОГ ( HI-RO-SHI-MA - ШТО НА ЈАПОНСКИ ЗНАЧИ ИМЕ НА ГРАД А „KI“ ЗНАЧИ КРВ ),

КРВ не е КИ, а ЧИ (CHI).

ЈАПОНЦИТЕ ГО УЧЕЛЕ САМО АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК А МОЖЕБИ КИНЕСКИОТ И КОРЕАНСКИОТ НИКОЈ ДРУГ!

Јас тоа не знам и не сум сигурен. Можеби некој јапонец може да зборува други јазици?

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 19.Март.2010 во 17:46
Originally posted by Ahasverus Japonicus Ahasverus Japonicus напиша:

[QUOTE=borjan11] ЕДЕН ЗНАК ЗНАЧИ ЕДЕН СЛОГ ( HI-RO-SHI-MA - ШТО НА ЈАПОНСКИ ЗНАЧИ ИМЕ НА ГРАД А „KI“ ЗНАЧИ КРВ ),

КРВ не е КИ, а ЧИ (CHI).
Да не имаат дијалекти и Јапонците?голема%20насмевка

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 19:27
Originally posted by renatax renatax напиша:

Да не имаат дијалекти и Јапонците?голема%20насмевка

Ма тие имаат наравно свои диалекти, ама тоа не може инаку најмалку јас не знам. (-:

Воопшто „ки“ („ци“ на кинески) кој значи енергија е концептот на кинеската медицина и философија.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 20:24
Знаеш ли да ми појасниш што би значел во превод зборот АИКИДО?

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Постирано од: 10101
Датум на внесување: 19.Март.2010 во 21:25
АИКИДО значи соединување со животната енергија или патот на хармоничноста на духот. Така барем јас знам.

-------------
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 21:30
Originally posted by 10101 10101 напиша:

АИКИДО значи соединување со животната енергија или патот на хармоничноста на духот. Така барем јас знам.

Ова е суштината на оваа вештина ,се прашував дали се совпаѓа и во буквален превод  на јапонски.

-------------

Постирано од: 10101
Датум на внесување: 19.Март.2010 во 21:42
Јас така знам, нека ме поправи некој што знае повеќе јапонски ако грешам.

-------------
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 21:52

Аикидо се пише како 合気道 и јас имам на ум 気. Тие се исти кинескиот знак.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 21:59
Originally posted by Ahasverus Japonicus Ahasverus Japonicus напиша:

Аикидо се пише како 合気道 и јас имам на ум 気. Тие се исти кинескиот знак.

Што лесно се пишувало со квадратчињаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 22:44

Што лесно се пишувало со квадратчињаголема%20насмевка

Аааа, ти го немаш јапонскиот шрифт! Јас таму написав со кинеските знакови Аикидо и „ки“ да ти можеш да разбираш да тие се истиот кинески знак..

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 22:59

Немам јас никакви познавања од јапонскиот јазик,него малку ме заголица темава ,па затоа прашав.ми изгледа некако тежок јазиков.

-------------

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 23:19

Немам јас никакви познавања од јапонскиот јазик,него малку ме заголица темава ,па затоа прашав.ми изгледа некако тежок јазиков.

Јасно. Како други човек одговорише, Аикидо значи хармонија на жиотната енергија или дух.

Второт знак од Аикидо и „ки“ кој јас имам на ум се исти.

Датум на внесување: 19.Март.2010 во 23:24

Благодарам за објаснувањетода

-------------

Датум на внесување: 20.Март.2010 во 16:51
Вашето Име / Прекар на форумот на јапонски јазик!
* A-KA
* Б-zu
* C-mi
* Д-te
* E-ku
* F-lu
* G-ji
* H-ri
* I-ki
* J-zu
* К-ми
* L-ta
* М-продолжам
* N-да
* О-п
* П-нема
* П-до
* R-shi
* S-ari
* T-chi
* U-ji
* V-ru
* W-Meiko
* X-NA
* Ц Ч Џ-фу
* Z-zi

Јас сум  SHIKUDAKACHIKANA.....голема%20насмевка
ова го најдов на интернет,ајде малку да се забавуваме!

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 20.Март.2010 во 16:56
--уакаримас
-укаримасенголема%20насмевка

не се и секjавам што точно значеше , но ми се забило во паметта од онаj филм со Ричард Чембарлеjн / неостварената желба на сите теткизабава/.." Шогун".смеење

Датум на внесување: 20.Март.2010 во 17:01
Чекај да си ја гушнам Уакаримасголемо%20гушкањеголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 20.Март.2010 во 17:36
Originally posted by pagane pagane напиша:

--уакаримас-укаримасенголема%20насмевкане се и секjавам што точно значеше , но ми се забило во паметта од онаj филм со Ричард Чембарлеjн / неостварената желба на сите теткизабава/.." Шогун".смеење
Вакаримасен = Не разбирам (во формални ситуации, а во неформални вакаринаи)

Датум на внесување: 20.Март.2010 во 18:22

Originally posted by pagane pagane напиша:

--уакаримас-укаримасенголема%20насмевкане се и секjавам што точно значеше , но ми се забило во паметта од онаj филм со Ричард Чембарлеjн / неостварената желба на сите теткизабава/.." Шогун".смеење
Вакаримасен = Не разбирам (во формални ситуации, а во неформални вакаринаи)

Уакаримасен е по изговор на јапонскиот послично од вакаримасен, инаку WA на јапонскиот се состои од полугласот „у“ (како англиски „w“) + гласот „а“. Мада по правила на тренскрипција мора да биде „вакаримасен“.

попатно не „вакаринаи“, а „вакарАнаи“ (односно уакаранаи).

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 20.Март.2010 во 19:57

Точен превод би било - Дисциплина за хармонизирање на енергијата
АИ - хармонија ; КИ - енергија ; ДО - начин , дисциплина или некаде може да биде синоним за `пат` .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 20.Март.2010 во 21:24
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Точен превод би било - Дисциплина за хармонизирање на енергијата
АИ - хармонија ; КИ - енергија ; ДО - начин , дисциплина или некаде може да биде синоним за `пат` .

Благодарам Зен,вакво објаснување очекував да прочитам...разделено  по слоговида

-------------

Постирано од: Jovan.74
Датум на внесување: 23.Март.2010 во 16:44
зупрукада хахахахахах   

-------------
LD Pistolero a.k.a Demolero

Датум на внесување: 23.Март.2010 во 16:45
мојот прекар на јапонски е зупрукада

-------------

Датум на внесување: 25.Март.2010 во 23:54
цинг-цунг-цанг тенџере

-------------

Датум на внесување: 29.Март.2010 во 18:36
Originally posted by Jovan.74 Jovan.74 напиша:

цинг-цунг-цанг тенџере
Ова не е јапонски. Повеќе личи на кинески. Тоа што јапонците имаат коси очи како кинезите не значи дека и говорот им е ист. Напротив, се разликува многу. Јапонскиот не е така „исецкан„ на слогови како кинескиот или виетнамскиот.

Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 13:44
Тежок и комплексен ми изгледа јапонскиот јазик.
 ХИРАГАНА се користела за зборови од домашно и кинеско потекло,а КАТАКАНА за зборови од странско потекло најчесто од  англискиот јазик.
Еве една http://www.forum.wiaderko.com/mk/gry-edukacyjne-online/104037-katakana-hiragana.html - едукативна игра   на јапонски јазик.

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 13:48
Најчесто користени Хирагана знаци

И 46-те најчесто користени Катакана знаци

-------------

Постирано од: computer
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 13:49

Вашето Име / Прекар на форумот на јапонски јазик!
* A-KA
* Б-zu
* C-mi
* Д-te
* E-ku
* F-lu
* G-ji
* H-ri
* I-ki
* J-zu
* К-ми
* L-ta
* М-продолжам
* N-да
* О-п
* П-нема
* П-до
* R-shi
* S-ari
* T-chi
* U-ji
* V-ru
* W-Meiko
* X-NA
* Ц Ч Џ-фу
* Z-zi

Јас сум  SHIKUDAKACHIKANA.....голема%20насмевка
ова го најдов на интернет,ајде малку да се забавуваме!

Јас сум Kadaka голема%20насмевка

-------------
Алберт Ајнштајн рекол: Постојат две бесконечни нешта. Вселената и човечката глупост. Ама за вселената не сум сигурен дека е толку голема.

Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 13:51
Поздрав до Кадака-Анаголема%20насмевка

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk