IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 81>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 02:48
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

А мислиш дека твојата бугарофобија е полесна од србофобијата на Пат ?

Искрен да бидам, ако постои кај мене фобија, тогаш биди уверен дека нема разлика меѓу мојата србофобија и бугарофобија. И едните и другите ќе добијат иста доза на критицизам.

Интензитетот на тој критицизам е правопропорционален со интензитетот на антимакедонската кампања која ја води соодветната соседна држава. Тоа важи за сите македонски соседи. Према тоа, секому според заслугите.

Према тоа не би рекол дека тоа може да се окаректизира како фобија, туку како реакција на националромантичарските пропаганди на новоформираните балкански држави од 19 век, а кои до ден денес се пласираат.

Мене македонската кожа не ми е тесна и гордо ја носам. Немам потреба да излезам од неа и да влегувам во нешто што неприродно ќе го носам.

Многу наши предци се образувале надвор од гранците на Македонија, но само некои од нив се ставиле во интерес на туѓи држави. Конески бил образуван и во Србија и во Бугарија, па нестанал ниту Србин, ниту Бугарин. Меѓудругото, останал во Македонија и работел за македонската кауза. Со други зборови, секој еден кој останл етнички Македонец и го посветил животот на македонштината, залужува почит, а не обезвреднувања и етикетирања. Таквиот однос е само контрапродуктивен и се става во функција на оние кои ги разнебитуваат македонскиот народ и се она што тој народ постигнал низ вековите.

Реков, едно е да се дебатира аргументирано, а друго е да се обезвреднува нечив труд побуден од некави си ставови кои пред се имаат политичка позадина.   

Изменето од Platenik - 19.Март.2010 во 02:51
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 09:22
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Како се станува бугароман ?

Бугароман,Бугарофон,МакедоноБ`лгарин

Еден од условите е да го научиш , да го принудиш да е Бугар , и сл, потоа нема да му дадеш да дознае како се создавал бугарскиот правопис од 1945 година , тук ќе го учиш дека истиот ја користи азбуката на Кирил и Методија ( која патем можеби е глаголицата ) , и на веќе оформениот Бугар му даваш дневна доза антимакедонска пропаганда .

Така се станува бугароман

Не, не...се станува кога читаш и странски источници.

Ете...го има тоа на друга тема, кога уште те немаше тука, кога беше во Куба со Фидел...
Ептен е досадно да се повторувам.
Архивите кажуваат

Изменето од lav4eto - 19.Март.2010 во 09:23
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 11:41
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Прво пријтеле среди си го тонот со кој дискутираш, затоашто со таков тон нема никаде да стигнеш.

Се чини дека несамо што не си алоквентен да одржиш некое ниво во своите дискусии, туку и премногу си оптоварен со србофобија. Тоа не ти овозможува да имаш поширок видокруг.

Успесите од стандардаизацијата на литературниот македонски јазик во иминативе 65 години им пречи само на:

1. Бугароманите
2. бугаризираните Македонци и никој друг.

Верувај сум сретнал многу од нив. Едно е да дебатираш аргументирано, а друго е да плукаш по оние кои ти овозможиле да се описмениш на јазик кој се предава на многу униврзитети ширум светот. По сила на приликте Конески е онај што го завршил процесот, а градел врз темелите кои ги поставлие други луѓе, многу години преднего.

За каков дисконтинуитет зборуваш? Јас лично немам никаков проблем да ги читам постарите дела, а верува исто така дека секој кој сака да ги чита нема да има проблем.

На крајот на краиштата јазикот е жива материја и се прилагодува според потребите. Биди сигурен, ниту еден јазик во светот кој денеска е во официјална употреба, не е на истото ниво на кое што бил пред 200, 300 или повеќе години. Не е проблемот само во тоа што се исфрлени безгласните букви и двогласните букви, проблемот е подлабок.

По претпоставка да се вратат оние букви кои биле исфрлени во 45 година, пак ќе имаме проблем со континуитетот. Значи сите, несамо Македонците, кои ја користеле онаа кирилица пред почетокот на 19 век ќе имаат проблем со континуитетот. Велам сите и Срби и Руси и Бугари.... Нивните азбуки се истотака променети, па не сум слушнал некој од погоре споменатите народи да цвили за непсотоење континуитет во ниванта писменост и книжевна традиција.

Не ми одговори, дали Турците се помалку Турци што ја прифатиле латиницата или дека ради тоа ја изгубиле својата традиција и идентитет?

Тргична е нашата македонска судбина, а уште потрагично е што и денеска во 21 век спориме околу пропагандите кои не разделиле. Жалосно е што и ден денеска, на потегот од Прилеп до Богомила, некој луѓето сеуште ги дели на оние под пруга и на оние над пруга. Демек Србомани и Бугаромани.

Ако објективно се анализираш самиот себе ќе научиш што те мотивира да пишуваш она што го пишуваш. Ние како твои соговрници никогаш нема целосно да ги дознаеме твоите мотиви, туку само ќе претпоствуваме.

Многу трогателно....Како и да е, најпрвин за елоквентноста- таа никогаш не ми била цел сама за себе, отсекогаш повеќе тежнеев кон лаконското изразување- голи и сурови факти без многу излишни украсувања, слаткоречивост и релативизирање

Второ, за клетите Турци - а што ми е мене грижа за нив? Или всушност, можеби и сме требале да ја прифатиме нивната латинична верзија, бидејќи тие имаат знак за темнииот вокал- ама само да не е нешто што личи на бугарската азбука

Зборуваш за трагичната македонска судбина- а добро, зар не е трагичен крајот на човекот кој го отворил првото заседание на АСНОМ, Панко Брашнаров, или пак крајот на Павел Шатев, последниот од Солунските атентатори со кои што толку се гордееме, и зар не е лицемерен нашиот однос кон нив, бидејќи, можеби се лажам, ама тој има пишувано нешто, а во Македонија не е објавено ништо? Како тоа никој не се заинтересирал да ја објави „Материали по
изучаванието на Македонија“ од Ѓорче Петров? Пред извесно време беа издадени спомените на дејците на ВМРО, ама и тоа помина некако срамежливо. А за преродбениците пак да не зборуваме: Автобиографијата на Глигор Прличев колку што знам не може да се најде во книжарниците во Македонија. Нели Јордан Хаџи Константинов-Џинот го вовел народниот македонски јазик во училиштата, што има направено Македонија за да му се оддолжи? Дали има објавено некои од неговите книги?

Понатаму, го спомнавме АСНОМ, дали знаеш која песна била интонирана како химна на првото заседание на АСНОМ?

Или да позборуваме пак за писмото и континуитетот; во македонските историски читанки на децата им се раскажува за прочуената комитска заклетва со бакнување на вкрстените кама и револвер положени врз отворената Библија, и им се прикажува оваа слика:

Писмото на Конески

А еве како пишувало на нивните знамиња:

Со писмото на Конески, кој во интернатот во Крагуевац со Македончињата зборувал на српски јазик, затоа што не можел „да го следи гевгелискиот дијалект“(Андреевски, Ц.; Разговори со Конески; Скопjе, 1991; страна 79), истиот оној Конески кој при јазичните комисии го изјавува следново:

"До оваа наша работа се пројавува голем интерес, има многу други луѓе кои се заинтересирани за ова прашање. И мислам дека меѓу нив има многумина кои нема да се согласат со досегашните мислења. Да се измислат нови букви не е едноставна и лесна работа и затоа не треба да се влегува во тоа пред добро да сме размислиле. За да измислиме нови букви, треба да приведем солидни и здрави аргументи, тврдејќи дека старите букви не чинат. А старото е проверено во практиката. ... Ако земеме српската кирилица нашиот јазик пак ќе си остане македонски. Со ништо нема да допринесем, ако сакаме и со азбуката да поддржуваме разликата помеѓу нас и Србите. "( Блаже Коневски, с. 29-30)

Е со тоа писмо може слободно да се напише

Изменето од Pat - 19.Март.2010 во 12:53
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
konzzull Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2010
Локација: Malta
Поени: 3
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 13:34
Originally posted by konzzull konzzull напиша:

Ке изнајдете ли господа одговор кој е премиер , нагласувам , ПРЕМИЕР ,или претседател на влада во Бугарија од 1926- (мислам но не сум во целост сигурен) 1932г.Се надевам дека и него нема да го именувате како двојствен

Nemozam da poveruvam deka i po tolku denovi ne iscepkavte koj Vi bil Premier vo spomenatiov period ..... cudno . A mozebi namerno ne sakata da odgovorite ... mislam ne Vi odgovara
неможам да сум скромен ... совршен сум
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 14:01
Елековентноста ниту смее сама по себе да ти биде цел! Лаконското изразување со презентирање на голи и сурови факти може да биде многу контрапродуктивно и сувопарно. Се разбира ако суровите факти се земаат како непобитна вистина и не се анализира изворот и политчката позадина на истите. Несмее да се заборават ниту нормалните еволутивни процеси, од кои Македонија не е исклучок, кога станува збор за јазикот.

Пак ќе напоменам, едно е да се дебатира аргументирано, објективно и без предрасуди, а друго е да се фрла со дрвја и камења кон оние кои во одредено политчко опкружување допринеле да се афирмира Македонија, македонскиот јазик и култура. Сакале или не, ние сме крајниот производ на тој процес. Мене како на Македонец, ниту ми пречи, ниту пак чувствувам дека ми фали континуитетот на македонската писменост и книжевна традиција.

Шатев, Брашнаров, Ченто.... се колатерална штета на едно време и е штета што било така. Сметам дека треба да под итно да се корегираат пропустите. Исто така треба некоја од издавачките куќи да се заангажира и ги објави непубликуваните дела на нашите преродбеници. Тоа е валиден аргумент. Неприфатливо е да се плука по оние кои сепак го посветиле својот живот за македонската кауза, а како главен мотив за тоа да бидат идеолошко-политичките убедувања на критизерот.

Јас сметам и се придржувам кон тоа дека националниот интерес на Македонија и македонскиот народ е над се. Идеолошко-политичките интереси во никој случај несмеат да се ставаат пред националниот интерес на македонскиот народ. На учесниците во македонската ослободителна борба, кои припаѓале на оваа или онаа политчка алтерантива, а во суштина останале до крај да ги бранат македонските национални интереси ќе им се најде соодветно место во македоснката историја, како херои. Таквите пак кои се откажале од сопствениот национален идентитет и се ставиле во служба на туѓи држави, исто така, ќе си го добијат својот залсужен простор. Како одпатници, Македонци кои работеле против Македонија.

Не ми одговори зошто мислиш дека е ниско кога ги спомнав Татарите и Монголите, нивниот идентитет и користењето на кирилицата?

Ми кажа дека Турчиштата не те интересираат. Во ред.

Еве прашањето ќе го поставам на друг начин, дали ти се чувствуваш помалку Македонец ако ја користиш официјалната азбуката на Република Македонија? Велам официјалната азбука на Република Македонија, а не Караџицата или азбуката на Коневиќ, како некои што милуваат да ја нарекуваат.

Дали си видел некој Македонец, да изјави или напише ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ, односно ЗА КРАЛОТ И ТАТКОВИНАТА?!

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 15:08
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Како се станува бугароман ?

Бугароман,Бугарофон,МакедоноБ`лгарин

Еден од условите е да го научиш , да го принудиш да е Бугар , и сл, потоа нема да му дадеш да дознае како се создавал бугарскиот правопис од 1945 година , тук ќе го учиш дека истиот ја користи азбуката на Кирил и Методија ( која патем можеби е глаголицата ) , и на веќе оформениот Бугар му даваш дневна доза антимакедонска пропаганда .

Така се станува бугароман

Не, не...се станува кога читаш и странски источници.

Ете...го има тоа на друга тема, кога уште те немаше тука, кога беше во Куба со Фидел...
Ептен е досадно да се повторувам.
Архивите кажуваат

Странски извори од
http://media.snimka.bg?

Анонимен извор , а ?
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 15:35

Елековентноста ниту смее сама по себе да ти биде цел!

Ах, благодарам на љубезниот совет

Пак ќе напоменам, едно е да се дебатира аргументирано, објективно и без предрасуди, а друго е да се фрла со дрвја и камења кон оние кои во одредено политчко опкружување допринеле да се афирмира Македонија, македонскиот јазик и култура. Сакале или не, ние сме крајниот производ на тој процес. Мене како на Македонец, ниту ми пречи, ниту пак чувствувам дека ми фали континуитетот на македонската писменост и книжевна традиција.

Гледај, во најмала рака Конески и нему сличните биле политички опортунисти и кариеристи, а не патриоти. Но тоа ако сакаме да бидеме толерантни кон менувањето на капата- еднаш српска шајкача, другпат партизанска титовка.

Шатев, Брашнаров, Ченто.... се колатерална штета на едно време и е штета што било така. Сметам дека треба да под итно да се корегираат пропустите. Исто така треба некоја од издавачките куќи да се заангажира и ги објави непубликуваните дела на нашите преродбеници. Тоа е валиден аргумент.

Дали ти имаш прочитано нешто од тоа?

Не ми одговори зошто мислиш дека е ниско кога ги спомнав Татарите и Монголите, нивниот идентитет и користењето на кирилицата?

Затоа што сметам дека тоа го употребуваш смислено.

Ми кажа дека Турчиштата не те интересираат. Во ред.

Еве прашањето ќе го поставам на друг начин, дали ти се чувствуваш помалку Македонец ако ја користиш официјалната азбуката на Република Македонија? Велам официјалната азбука на Република Македонија, а не Караџицата или азбуката на Коневиќ, како некои што милуваат да ја нарекуваат.

Па, ние сме независни веќе дваесет години, а се уште ги немаме надминато комунистичките недоследности и просрпските нелогичности на некои наши некогашни полит-подобни научници. Младите историчари се уште ги воспитуваат во тој дух- да гледаат, ама ништо да не видат.

Дали си видел некој Македонец, да изјави или напише ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ, односно ЗА КРАЛОТ И ТАТКОВИНАТА?!

А зарем не разбра- тоа со „слобода или смрт за Македонија“ под камата и револверот е чист фалсификат и акт на непочитување кон истите тие кои ги сметаме за столбови на нашиот идентитет, и кои се бореле и умирале за нашата слобода. На тој начин децата се наведуваат на мисла дека „коневицата“ ни е од Бога дадена, и истите тие подоцна им пишуваат по форуми на Бугарите дека пишуваат „со искривени татарски букви“.

Изменето од Pat - 19.Март.2010 во 15:36
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 15:54

Странски извори од

Анонимен извор , а ?

Се правиш дека не сфаќаш или колку да напишеш нешто?
Имам слики ставени на ова страница, затоа излегува и точно истата.
Ептен досадно е да ти обjаснувам очигледни работи.
А линкот коj го дадов за архивите покажува и авторот, и книгата,бидеjки денеска немам право да го ставам на англиски.

Aмa ajде кога не веруваш на независни источници, еве ти еден "бугароман" што вели, професор Димитар Димитров, мислам дека беше и министер на културата:

"...Да, најголемо зло за Македонците беше - што беа Бугари, а што Европа, преку Грција и Србија, не им дозволи да подолжат да бидат. Да пркост? Да се предадат? Од Груев до Мисирков, од Христо Узунов до Стојан Мишев, од Шарло и Ченто до Колишевски и Глигоров, крвари драма, се черечи еден народ. Како да побегнеш од злото, кое го претставува твоето сопствено битие, ти самиот? Ние македонската нација, сума и актуелен чин од таа драма, немаме причини да се срамиме од себе од дванаесетвековната етнобиографија под 'номинална ознака' Бугари. Срамот и припаѓа на Европа, во прв ред на Русија, Англија, Франција, Австро-Унгарија; на Грција и на Србија, за тоа што еден народ, кој се одржал половина милениум под турско политичко ропство и уште толку и повеќе под грчка духовна доминација, го раскасапија поради сопствени егоистични стратегии, на дел од него инектирајќи му го грчкиот и српскиот шовинизам, 'воспитувајќи' го да си го замрзи името и родот..."

„Зошто Србите и Грците имале потреба од насилство (во спроведување на асимилацијата - н.з.), а Бугарите немале таква потреба? Ако бугаризацијата ја правела релна културната сродност меѓу Бугарите и македонското население/македонските Словени тогаш каква смисла може да има синтагмата 'опасност од бугаризација', а исто така и самиот поим 'бугаризација'? Тоа е рамно на позлатување на златото."

„Општо прифатено е, има сила на конвенција, плодот на таа акултурација, да го носи името Бугари. Од таа конвенција отстапуваат само научници политичари товарени со грчка/српска нечиста совест.“

Димитар Димитров, село Цакони, Воденско

Изменето од lav4eto - 19.Март.2010 во 16:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 17:11
1. Без разлика за кого зборуваме секој кој се занимава со политка на некој начин е политчки опортунист и кариерист. Ја застапува визијата за политчката алтерантива зад која стои. Побитно е дали целта е постигната, а во овај случај самостојна, независна Република Мкаедонија, со свој, јазик, култура, писмо. Македонскиот јазик ја постигнува својата полна афирмација во последниве 65 години. Никој во Македонија не ставил шајкачи, а да, многумина ставиле партизански капи. Што таквите треба да ги негираме затоа што ставиле партизански капи и покрај тоа што се бореле за Македонија, како Македонци?!

2. За оние кои јас ги нарекувам колатерална штета на политчкот опкружување во кое делувале, да имам прочитано и тоа доволно. Се трудам објективно и без предрасуди да го проценам нивното дело и доприносот за македонската кауза.

3. Што се оденсува до Татарите и Монголите, да, го кажувам тоа смислено, но не со задни или скриени намери. Правам паралела меѓу азбуката и идентитетот на тие луѓе. Само констатирав дека азбуката не им го променила идентитетот.

4. Не ми одговори на прашањето дали се чувствуваш помалку Македонец кога ја користиш официјалната азбука на Република Македонија? Јас не те прашав како и на кој начин ги образуваат младите историчари и дали сеуште се практикуваат комунистичките методи во образовниот систем.
Терминот србокомунистички е ветва, излитена фразеологија која само бугароманите љубат да ја користат. Во Македонија на власт се Македонци, а виталните иституции се под раководството на Македонци. Не Срби или Србомани, туку Македонци кои имаат поширока визија за македонскиот јазик и Македонија воопшто.

5. Никој во Македонија не е во заблуда кога е воведена официјалната азбука во Македонија или дека е од Бога дадена. Има докумнети, има точен датум кога таа азбука станува официјална. Адаптирањето на азбуката не е критериум кој ќе има влијание врз оценката на заслугите на ниту еден македонски борец или револуционер, кој држел до македонските интереси. Се ценат за нивниот допринос кон зачувувањето и зацврстувањето на македонскиот национален идентите. Секој според заслугите. За жал на некои допрва ќе треба да им се признае она што го заслужиле.

Никој во светов не пишува со искривени бугарски букви, од причина што никој не ги користи истите повеќе од 1300 години.

Дури и денеска во Бугарија не се користат бугарски букви, туку се користи адаптирана “бугарска“ кирилица која е ставена во официјална употреба во 1946 година.

Се чини дека одредени структури по демократизацијата на земјата се трудат да ги обезвреднат успесите на оние кои ја постигнале крајната цел, самостојна и независна Република Македонија. Сметам неоправдано.

Верувам дека на јасно дефинираниот Македонец твоите аргументи му се неосновани, од причина што тие се реплика на бугарската пропаганда и ставовите на бугароманите од Македонија.

Изменето од Platenik - 19.Март.2010 во 17:12

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 17:23
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Странски извори од

Анонимен извор , а ?

Се правиш дека не сфаќаш или колку да напишеш нешто?
Имам слики ставени на ова страница, затоа излегува и точно истата.
Ептен досадно е да ти обjаснувам очигледни работи.
А линкот коj го дадов за архивите покажува и авторот, и книгата,бидеjки денеска немам право да го ставам на англиски.

Aмa ajде кога не веруваш на независни источници, еве ти еден "бугароман" што вели, професор Димитар Димитров, мислам дека беше и министер на културата:

"...Да, најголемо зло за Македонците беше - што беа Бугари, а што Европа, преку Грција и Србија, не им дозволи да подолжат да бидат. Да пркост? Да се предадат? Од Груев до Мисирков, од Христо Узунов до Стојан Мишев, од Шарло и Ченто до Колишевски и Глигоров, крвари драма, се черечи еден народ. Како да побегнеш од злото, кое го претставува твоето сопствено битие, ти самиот? Ние македонската нација, сума и актуелен чин од таа драма, немаме причини да се срамиме од себе од дванаесетвековната етнобиографија под 'номинална ознака' Бугари. Срамот и припаѓа на Европа, во прв ред на Русија, Англија, Франција, Австро-Унгарија; на Грција и на Србија, за тоа што еден народ, кој се одржал половина милениум под турско политичко ропство и уште толку и повеќе под грчка духовна доминација, го раскасапија поради сопствени егоистични стратегии, на дел од него инектирајќи му го грчкиот и српскиот шовинизам, 'воспитувајќи' го да си го замрзи името и родот..."

„Зошто Србите и Грците имале потреба од насилство (во спроведување на асимилацијата - н.з.), а Бугарите немале таква потреба? Ако бугаризацијата ја правела релна културната сродност меѓу Бугарите и македонското население/македонските Словени тогаш каква смисла може да има синтагмата 'опасност од бугаризација', а исто така и самиот поим 'бугаризација'? Тоа е рамно на позлатување на златото."

„Општо прифатено е, има сила на конвенција, плодот на таа акултурација, да го носи името Бугари. Од таа конвенција отстапуваат само научници политичари товарени со грчка/српска нечиста совест.“

Димитар Димитров, село Цакони, Воденско

Го знаеме, Бугароман.

Има србизација, има хеленизација, а нема бугаризација? Јаден тој!

Тие што си останале при сопствената македонска свест и се борат против српската, грчката и бугарската пропаганда, каква и чива нечиста свест имаат?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 17:29

1. Без разлика за кого зборуваме секој кој се занимава со политка на некој начин е политчки опортунист и кариерист. Ја застапува визијата за политчката алтерантива зад која стои. Побитно е дали целта е постигната, а во овај случај самостојна, независна Република Мкаедонија, со свој, јазик, култура, писмо. Македонскиот јазик ја постигнува својата полна афирмација во последниве 65 години. Никој во Македонија не ставил шајкачи, а да, многумина ставиле партизански капи. Што таквите треба да ги негираме затоа што ставиле партизански капи и покрај тоа што се бореле за Македонија, како Македонци?!

2. За оние кои јас ги нарекувам колатерална штета на политчкот опкружување во кое делувале, да имам прочитано и тоа доволно. Се трудам објективно и без предрасуди да го проценам нивното дело и доприносот за македонската кауза.

3. Што се оденсува до Татарите и Монголите, да, го кажувам тоа смислено, но не со задни или скриени намери. Правам паралела меѓу азбуката и идентитетот на тие луѓе. Само констатирав дека азбуката не им го променила идентитетот.

4. Не ми одговори на прашањето дали се чувствуваш помалку Македонец кога ја користиш официјалната азбука на Република Македонија? Јас не те прашав како и на кој начин ги образуваат младите историчари и дали сеуште се практикуваат комунистичките методи во образовниот систем.
Терминот србокомунистички е ветва, излитена фразеологија која само бугароманите љубат да ја користат. Во Македонија на власт се Македонци, а виталните иституции се под раководството на Македонци. Не Срби или Србомани, туку Македонци кои имаат поширока визија за македонскиот јазик и Македонија воопшто.

5. Никој во Македонија не е во заблуда кога е воведена официјалната азбука во Македонија или дека е од Бога дадена. Има докумнети, има точен датум кога таа азбука станува официјална. Адаптирањето на азбуката не е критериум кој ќе има влијание врз оценката на заслугите на ниту еден македонски борец или револуционер, кој држел до македонските интереси. Се ценат за нивниот допринос кон зачувувањето и зацврстувањето на македонскиот национален идентите. Секој според заслугите. За жал на некои допрва ќе треба да им се признае она што го заслужиле.

Никој во светов не пишува со искривени бугарски букви, од причина што никој не ги користи истите повеќе од 1300 години.

Дури и денеска во Бугарија не се користат бугарски букви, туку се користи адаптирана “бугарска“ кирилица која е ставена во официјална употреба во 1946 година.

Се чини дека одредени структури по демократизацијата на земјата се трудат да ги обезвреднат успесите на оние кои ја постигнале крајната цел, самостојна и независна Република Македонија. Сметам неоправдано.

Верувам дека на јасно дефинираниот Македонец твоите аргументи му се неосновани, од причина што тие се реплика на бугарската пропаганда и ставовите на бугароманите од Македонија.

Како што реков, многу зборови и многу вртење. Едно едноставно прашање. Што мислиш дали Конески е целосно заслужен за изгледот на деешната азбука? Дали си подобро запознаен со тоа како се одвивале настаните?

Изменето од Pat - 19.Март.2010 во 17:30
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 17:44
Платеник, и уште едно прашање- кога се проучува некој историски период, се употребува т.н. примарна и т.н. секундарна литература. Примарна би било на пример автобиографија, писма, документи, статути, списоци и слично. Под секундарна спаѓаат толкувањата од разните историчари, филозофско-историски рапсрави и слично. Ти читаш ли изворна литература?
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 18:33
Originally posted by Pat Pat напиша:

Абе ова знаме дали не е оноа на Рајна Поп Георгиева?

Изменето од Каснакоски - 19.Март.2010 во 18:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 18:37
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.