|
Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони |
Внеси реплика | страница <1 89101112 81> |
Автор | |||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Испратена: 14.Март.2010 во 22:04 | ||
После педесет годинин веројатно пак ќе зборуваат како во 2000 година немало јасна Македонска национална свест, и како пример ќе ни даваат разни Спаски и Каровци. Бугарите ќе немаат мир додека има Македонци а тоа значи вечно ќе немаат мир. Цело време ќе вртат едни исти муабети и ќе си умрат во заблуда. Најтрагикомично е што тие живите луѓе ги побугаруваат да не правиме муабет за мртвите. Изменето од depo - 14.Март.2010 во 22:06 |
|||
konzzull
Нов член Регистриран: 15.Март.2010 Локација: Malta Статус: Офлајн Поени: 3 |
Испратена: 15.Март.2010 во 11:14 | ||
Ке изнајдете ли господа одговор кој е премиер , нагласувам , ПРЕМИЕР ,или претседател на влада во Бугарија од 1926- (мислам но не сум во целост сигурен) 1932г.Се надевам дека и него нема да го именувате како двојствен
|
|||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Испратена: 15.Март.2010 во 16:12 | ||
Мислиш дека сите преродбеници до еден, без изклучок, ВМОРО и ВМОК се Спаски и Каревци? А Ептендосадно тврди дека тие биле жертва на бугарска пропаганда. На Мисирков ли да му верувам или на Ептендосадно? |
|||
Каснакоски
Испратена: 15.Март.2010 во 16:25 | ||
Значи за вас господине нивното сознание за етничката припадност не е важно. Важно е како ќе ги определите вие господине Ептендосадно. Кога за прв пат напишавте тука ве мислев за борец за правдата. Пишувавте против цензура и сл. а сега самиот се објавивте против правото на САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ. Во што ќе ги оптужите луѓето кои се самоопределувале како Бугари? 1. Биле прости и не знаеле дека не се Бугари (зошто вистинските Бугари биле Татари) 2. Биле слабокарактерни и се откажувале од својата националност па се маскирале како Бугари под влијание на бугарската пропаганда 3. Никако не мислеле за своите потомци и ќе ги срамат со такво самоопределување. (Се уште немале дотолку развиено умение за гледане во иднината, за да видат дека нивните потомци нема да го прифатат таквото нивно самоопределуване.) 4. Друго. |
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Испратена: 15.Март.2010 во 16:52 | ||
Каснакоски многу просто прашање што е по етничка линија Климент Шапкарев?
|
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
Каснакоски
Испратена: 15.Март.2010 во 16:57 | ||
Невин, до докажување на противното.
Со Драганчо дали можете да докажете дека бил Влав (ако те разбирам правилно) |
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Испратена: 15.Март.2010 во 17:04 | ||
за што ќе ги обвините Изменето од Pat - 15.Март.2010 во 17:05 |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
mungos80
Испратена: 15.Март.2010 во 17:57 | ||
Од кога невин е етничка група? Ти голем мајтапџија си бил |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Испратена: 15.Март.2010 во 19:55 | ||
Каква инсинуација , просто не ми се верува . Случајно ја отворив оваа тема и тука што да видам , просто не ми се верува . Мислев дека сум доволно јасен , дека моите ставови некој ги разбрал и.т.н. , но ова од Вас не го очекував . Повторно примитивизам , инсинуации , конструкции , безморални забелешки и сл. За да добиеш било каково СОЗНАНИЕ потребно е стекнување на определено ЗНАЕЊЕ , кое го добиваме на училиште , преку радиото , телевизијата и.т.н. Не , никогаш не сум бил со Кина , но од книгите , од јавните гласила јас стекнав СОЗНАНИЕ и знам дека истата постои , каде е таа , колку е голема и сл. Тука , во дадениот случај јас немам простор за САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ во однос на Кина , па во недостаток информации или пласеирање на строго наменски информации мислам дека и Македонците во Бугарија немале простор за САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ како Македонци , едноставно истите добиле ЗНАЕЊЕ дека се Бугари . Какво Вие господине го толкувате терминот кој во Бугарија е екстремно користен , а тоа е “ испрани мозоци “ на Бугарите од Македонија , а ? Што , сега како треба да прашувам дали ние Македонците сме малоумни , слабокарактерни и се откажувале од својата националност па се маскирале како Македонци под влијание на српската пропаганда ? ( тука користам модифицирани ваши излет во сверата на самракот ) Еве , нека иде преку мојот грб за да не се почуствувате навредени . Јас читајки книги и др. , со сигурност знам дека не сум Бугар , дека моите предци не биле Бугари . Користејки ја оваа метода , методата на елеминација знам дека не сум ни Турчин , Србин , Грк и.т.н. како само можевте таква монструозна конструкција да направите на моите искази , просто не ми се верува . |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
Каснакоски
Испратена: 15.Март.2010 во 20:17 | ||
На другото нема да реплицирам. Јас не зборувам за Вас, за вашите лични предци. Јас зборувам за личности кои јасно и гласно се изјаснувале како Бугари, а и ги сметале и представувале своите сонародници како Бугари, вклучувајќи го и Мисирков кој во „За Македонцките Работи“ напишал дека ако татко му и дедо му и прадедому се велеле Бугари, тоа не значело дека и тој (Мисирков) треба да биде во мрак за својата народност. Значи промоторот на посебноста на македонската нација се осознал дека татко му и дедо му не знаеле какви се, а тој се освестил на определена возраст. Не ми се верува вашите лични предци да биле исклучок од општото што го опишува Мисирков. Освен (извините за дрзоста) не сте од еден друг етнос. Тие со кои се знаеме од подолго ќе разберат за што зборвам. Джокер - Станува збор за сонародниците на Константин Бели - Македонецот. Што е со правото на САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ? |
|||
Каснакоски
Испратена: 15.Март.2010 во 20:25 | ||
ПС
По деталната анализа на изнесените ставови во книгите на Верковиќ и Гопчевиќ, Хрон во својата книга ги побива ненаучните и чисто политички шпекулации на Гопчевиќ. Уште во предговорот на книгата, Хрон истакнува: По моите сопствени студии на српско-бугарскиот спор дојдов до убедување дека Македонците, како по својата историја така и по својот јазик, се посебна народност. Значи, ниту се Срби, уште помалку Бугари, туку се потомци на оние словенски прадоселеници кои го населувале Балканскиот Полуостров веќе долго пред српската и бугарската инвазија и кои подоцна со ниту една од овие две нации не се измешале.“ Во Србија книгата на Хрон била жестоко критикувана уште со самото нејзино излегување, додека во Бугарија нејзиното премолчување трае и денес. |
|||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Испратена: 15.Март.2010 во 21:59 | ||
Изменето од depo - 15.Март.2010 во 22:00 |
|||
mungos80
Испратена: 15.Март.2010 во 22:01 | ||
Каде ви се документите за овој човек дека е ваш или влав? |
|||
|
|||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Испратена: 15.Март.2010 во 23:36 | ||
Господине Бугар , со кого Вие сте во конфликт , историски , научен ? Не ретко во минатото и македонските словени биле именувани и се именували како Бугари.Академик [[Иван Катарџиев]], "Верувам во националниот имунитет на македонецот", интервjу, "Форум", бр. 37: "ФОРУМ - Дали навистина Делчев се изјаснувал како Бугарин и зошто? КАТАРЏИЕВ - Ваквите прашања стојат. Сите наши луѓе се именувале како „Бугари“ Ќе ве цитирам вас лично како му реплицирате на Ташковски , Катарџиев , и сите македонски историчари кои имаат пишувано на таа тема , односно , на она кое и јас го имам напишано тука . Јас зборувам за личности кои јасно и гласно се изјаснувале како Бугари, а и ги сметале и представувале своите сонародници како Бугари, вклучувајќи го и Мисирков кој во „За Македонцките Работи“ напишал дека ако татко му и дедо му и прадедому се велеле Бугари, тоа не значело дека и тој (Мисирков) треба да биде во мрак за својата народност. Значи промоторот на посебноста на македонската нација се осознал дека татко му и дедо му не знаеле какви се, а тој се освестил на определена возраст. Вие не спорите со никого , затоа што немате аргументи за спорот , Вие само и само правите пропаганда , само и само ги повторувате аргументите на великобугарската “ наука “ . Бидејки сте во незавидна ситуација во однос на НАУКАТА - ИСТОРИЈАТА , Вие немате аргументи со кои би полемизирале и се користите со површни докази , односно , се фаќате како давеник за сламка затоа што сте во очај , говорам за тезите кои ги промовирате на форумов . Ако вашиот агрумент е доволен за да се констатира етничкиот состав на населението , зашто не го искористите историскиот извор “ Пулевски “ како аргумент при дефинирање на етносот , односно жителите на Варна , зашто не и Наум Еврович , Коста Групчевич , затоа што во тој случај истите би биле етнички Македонци , па затоа не ги користите тие аргументи во “ вашата “ историја ? Смешно , смешно . Зарем “ македонистите “ не се изјасниле доволно јасно и гласно , зарем не ви дадодов доволно докази дека истите не биле малцинство , дека не биле маргинална група со потекло од Македонија , а ? Славејков пишува за нив , пишува и секретарот на Егзархијата , пишуваат и мноу , многу други бугарски преродбеници за таквата “ непријатана “ ситуација со жителите од Македонија , нешто што има контиунитет повеќе од 200 години , два века . Како ги третирате таканаречени ГРКОМАНИ кои исто така јасно и гласно се декларирале како Грци , што е со Србите од Пирот , Врање , не се доволно јасни и гласни . Доколку денеска направиме една математичка операција , примениме проста математика , односно , доколку од сите луѓе за кои бугарската наука тврди дека се Бугари и има такви “ аргументи “ како Вашите , процентот на оние што се изјасниле како такви , како Бугари , е помал од општиот збир , значи тој не надминува 50 % , со што вашите аргументи кои ги употребивте сега на форумов стануваат ВИЦ , предмет на подсмев и презир . Нема да ви напишам што всушност значи “ определба како Бугари “ затоа што можат да ме обвинат за комуниста ( би го цитирал Благоев ) , на еден друк колега му напишав дека не се раѓаме со сознание за етничка припадност туку дека тоа го УЧИМЕ во животот , на школо и.т.н. За што се ме обвинивте само затоа што напишав дека сите ние ОСОЗНАВАМЕ за своето минато , потекло , припадност , едноставно не ми се верува . |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
Внеси реплика | страница <1 89101112 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |