IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 637638639640641 824>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:13
Originally posted by Pat Pat напиша:

Каснакоски, чиј е Самуил?

Па што значи чиј е Самуил?

Тоа е се едно да ме прашаш дедо ми чиј дедо е - МОЈ ИЛИ НА СЕСТРА МИ, имајќе предвид дека таа живее во неговата куќа и по твојата логика би требало да е дедо САМО НА НЕА.
Добро ама ...

ПС се што било на нашите предци со сестра ми е наше. Кога таа се омажила за друг веќе си има свое, кое не е и мое.

Изменето од Каснакоски - 12.Март.2010 во 20:15
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:13
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Можеби сум во заблуда па би замолил за цитат кого тоа Михаил - Борис Пратил , која била мисијата , колку срдства дал за изградбата на праволславните храмови во Охрид и.т.н.

Читај пак
Види од 53, 54 и следните
http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/teofilakt2.html

Ма го знам тоа , но ме мрази сега да ги вадам цитатите на бугаркста историографија во која тие активности добиваат поинква конотација .

Незнам како да го поедноставам целово и би ти објаснил најкратко . Вака , дали ја знаеш приказната за св Сава и Бугарскиот Цар .
Повторно , ме мрази да ги барам тие пикантерии , но доколку ги пронајдеш , тогаш правејки компарација , св Сава - Растко е повеќе бугарски светец од св. Климент .

Изменето од eptendosadno - 12.Март.2010 во 20:14
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:13
Originally posted by емил емил напиша:

Јас сум си исти татар   големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
<FONT size=+0> 
</SPAN>

Емил, ова не се татарчиња бе, ова се наши деца

http://www.nccedi.government.bg/page.php?category=73&id=1080

Изменето од Pat - 12.Март.2010 во 20:14
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:15
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Цела географска Македониjа е во бугарски граници уште по време на Пресиjан, така да нема потреба да има специално битка за Охрид.
Териториj се припоjуваат не само во директен судир, туку и со договори.
Борис никако не може да е поданик на Византиjа, во 856 е потпишан договор, со коj на последната се дава дел од тракиските бугарски земи, за зачување на jугозападните териториj.

И да, за тебе нормално да е никоj, ама за мене си е Св.Борис Покрстител.

Ама не ми одговори ни на едно прашање , ама баш ни на едно .

Еј колега , не мораш   

Ти одговорив jас убаво, ама не е тоа, што ти сакаш да слушнаш.
Сакаш да го омаловажуваш оноj, од очите на коj луѓето за цер зимаат.
И по целото бришење уште го има во македонските цркви, како светец...
Немоj вака, колега, греота е.

ама за мене си е Св.Борис Покрстител.

Добар одговор , само незнам на кое тоа прашање одговараш
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:16
Originally posted by Pat Pat напиша:

Originally posted by емил емил напиша:

Јас сум си исти татар   големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

<FONT size=+0> 
</SPAN>

Емил, ова не се татарчиња бе, ова се наши деца

Немој да ми растураш среќата нека%20ти%20е%20срам 

Јас сум си татар ,100% турко-монгол-цигано-татар дада 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:19

Можеби сум во заблуда па би замолил за цитат кого тоа Михаил - Борис Пратил , која била мисијата , колку срдства дал за изградбата на праволславните храмови во Охрид и.т.н.

Читај пак

Ма го знам тоа , но ме мрази сега да ги вадам цитатите на бугаркста историографија во која тие активности добиваат поинква конотација .

Незнам како да го поедноставам целово и би ти објаснил најкратко . Вака , дали ја знаеш приказната за св Сава и Бугарскиот Цар .
Повторно , ме мрази да ги барам тие пикантерии , но доколку ги пронајдеш , тогаш правејки компарација , св Сава - Растко е повеќе бугарски светец од св. Климент .

Сава нема никаква врска тука. Немој да бегаш. Во житието се си е напишано само некој треба да го прочита.

Ептендосадно е кога повеќе пишуваш одколку читаш.
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:29
Он е само поданик на Византија и на нејзината политика , и ништо повеќе .

На ова му викавте негирање, нели?
Е што ако кажеме дека Борис е значаjна фигура за словенството?
Ке бидете помалку македонци, или?
Ама се знае, бугарин ли е, или лошо, или ништо.

Изменето од lav4eto - 12.Март.2010 во 20:41
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:35

До кога имало Македонци кои се изјаснувале како Бугари и се сметале како дел од поголемиот бугарски народ.

Е сега, тука те чекав. Да ја земеме Америка како пример- Џорџ Вашингтон е Англичанец, зар не? Арно ама не е и англиска историска личност. Т.е. е, ама Англија во никој случај не може да и ја оспорува на Америка, како што вие тврдите дека нашата историја започнува од 1945. Па ние не сме паднати од марс, човеку! А исто така имам и посебен муабет со тебе на темата за јазикот, ама подоцна малку.
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:43
Никој не може сериозно да тврди тоа за 1945. Не правиш разлика меѓу историја воопшто и историја како посебна нација.

А во врска со Вашингтон, кој ви го оспорува Колишевски?
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 20:46
Eве ви линк за мојата родина Татарија

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 23:28

Читај пак

Сава нема никаква врска тука. Немој да бегаш. Во житието се си е напишано само некој треба да го прочита.

Ептендосадно е кога повеќе пишуваш одколку читаш.

Многу примитивно , многу подмукло и ниско .

Цитирам тоа што сум го прочитал , го цитирам Лавиштето :

Кога работи во Плиска и Преслав нема врска, ама никаква со бугарите!
Ашколсун, логично, нема што...
И можеме да го наречеме бугарски, да, зошто Борис го стави таму и по негова порака работи, и работи за бугарите и нивната држава.   

Бидејки ја знам историјата на црквата во Плиска , Преслав , Охрид , го прашувам јавно :

Е токму тоа ме интересира . Каде пишува дек Борис некого некаде поставил , кој историски извор го користите во Бугарија ?

Теофилакт (1055 - 1107) не е современик на Борис I (? - 907) , он се јавува како “ хронолог “ после 200 години .

Секако , можеби имаш и објснување зашто не користат хронолози кои се СОВРЕМЕНИЦИ на Борис , а ?

Но ајде , ќе го прифатиме Теофилакт како веродостоен историскиизвор , и го давам цитатот кој ми го посочивте :

53. По ова, бидејќи вистинскиот Божји помошник Михаил, кого нашиот приказна нарече порано и Борис, не престануваат да насочува сите свои мисли за тоа како да создаде на светите мажи целосна можност за Божјото дело, откако Бог му најавува оваа мисла, тој одвои Кутмичевица од Котокиј, поставил нејзиниот за гувернер Домета, како го ослободил од областта пред блаженија Климент на Домени или поскоро домен на Климент, а уште поточно да кажеме, ги предал еден на друг: едниот како послушен во сè, а другиот - да си служи со првиот како со помошник при своите одлуки. Климент се испраќаат за учител во Кутмичевица и се издаваат наредба до сите жители на оваа земја да прифатат Светецот со почит, да му обезбедат преизобилно и повеликодушна се, да го удостојат со дарови и со видливите нешта да разгласи помеѓу сите богатството на љубовта, што е вгнезден душата.

54. И за поголемо нас’рчение (на другите) сам Борис предал како дар на триблажения Климент три куќи во Девол , се одликува по својот раскош и припаѓаат на комитски род. Освен тоа, му подарил и места за одмор околу Охрид и Главиница

За разлика од византиските властодржци кои на Кирил и Методија и на нивните следбеници им давала задачи да извршуваат мисии , во дадениов случај , според мене , Борис УГОСТИЛ , УГОСТУВАЛ поданици на Цариградската Црква , поданици на византискиот Цар .

Кога работи во Плиска и Преслав нема врска, ама никаква со бугарите!
Ашколсун, логично, нема што...
И можеме да го наречеме бугарски, да, зошто Борис го стави таму и по негова порака работи, и работи за бугарите и нивната држава.   

Плиска , Преслав , Охридската архиепископија ?

Ма дај Ве молам , имајте усул , не се губите во времето и просторот .
Јас ја разбирам вашата желба , но барам од вас да го разберете и мојот сарказам .

Изменето од eptendosadno - 12.Март.2010 во 23:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 23:37

Он е само поданик на Византија и на нејзината политика , и ништо повеќе .

На ова му викавте негирање, нели?
Ке бидете помалку македонци, или?
Ама се знае, бугарин ли е, или лошо, или ништо.

Писмото го создава Византија , словенскиот јазик во црковните обреди го воведува Византија , Борис не е Хан на Византија ,нели ?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 03:09
Platenik, не знам веќе колку пати ти повторив, односно како што велиш ти, ти препорачав да не го доведуваш во прашање идентитетот на Каснакоски и компанија, независно што правеле, сегашноста е факт, која ниту ти, ниту никој не може да им ја негира, како што и тие не ја негираат нашата сегашност, за што знаат што се добива. А и Авганистанците, Чеченците и Абориџините верувам дека не се ништо помалку вредни од другите луѓе, впрочем, тоа не е и мерило за тоа кој колку вреди.
Патем не говори Каснакоски за сега, говори за некогаш и некој, кој можеби и бил таков каков што велиш ти.

Преку ова не поминувам. Суспендиран си два дена!

Изменето од Македон - 13.Март.2010 во 14:57
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 06:02
Борбата на Македонска Славиниjа со Туркомонголите:

Македонска Славинија е првата држава на македонските Словени и воопшто, прва словенска држава во светот, создадена во 7 век...
...Тома Славјанинот кренал бунт против Византија, таа ги замолила Бугарите да го задушат бунтот на Македонската Славинија; „реки крв“ потекле од убиствата на Бугарите што ги извршиле врз жителите на Македонска Славинија...
...Во 9 век, дел од Македонија, пред се северна, централна и источна Македонија потпаѓаат под бугарска власт. И под власта на Бугарите, македонските склавинии ја задржале внатрешната самоуправа, а на бугарите биле должни да плаќаат данок...
---
Бреееj за први пат сум прочел за хероjската борба на Македонците против Бугарити..
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 637638639640641 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.