IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5152535455 146>
Автор
Порака
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:25
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

kakva ti e poentata so padezote beзбунетостkonspektiraj vo kratce

Ништо посебно , само го цитирам Конески , оној кој е оспорен .

ст. 11 “Во врска со ова влијание може да се доведе и фактот што дативот во поголема мера се зачувал баш во најзападните македонски говори (сп. мајке, сестре, Стојану). 3. Македонскиот јазик во текот на својот развиток преживувал ред промени во непосреден контакт со соседните јужнословенски јазици, бугарскиот и српскиот, или под нивно влијание.“    

Co ова придобива извесна поткрепа мислењето дека во времето на создавањето на глаголицата замената шт3 жд за прасл. *tj, kr — dj не ги опфаќала во целост македонските говори. Таа замена можела да се распространува баш во периодот на потесен контакт со јазикот на бугарските Словени во врска со ширењето на бугарската држава на запад (добар дел на Македонија влегол во неј-зиниот состав во текот на 9 век). И префрлањето на Циркумфлексот врз следниот слог (сп. буг. град — град’т,

Човекот е Цар , а го наградиле со орден “ србоман “
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:26
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Според тој истиот Теофилакт имало разлика меѓу Словените и Бугарите кои дошле од Скитија.

И каде го прочете ова? Jас друго сум прочел од него:

5. Бидејќи словенскиот или бугарскиот народ не разбирал пишување изложено на грчки јазик, светците сметале тоа за најголема загуба и наоѓале основа за својата безутешна жал во тоа што светилникот на писанието не се пали во темната страна (2 Петр. 1, 19) на Бугарите.

ПРОСТРАНО ЖИТИЕ
НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ.

Читај и меѓу редови!

...но все пак го нарича „блгарско”.

или

Во истото дело тој говори за Словените и Бугарите, кои се населиле во Бугарија, Тракија и Македонија, ги нарекува два народа со едно име Бугари.

Реков кумот е најден, пак се тоа Грците.

Погорнава констатација на Теофилакт е контрадикторна на вашата денешна позиција, еден народ две имиња(држави).

Изменето од Македон - 11.Март.2010 во 23:57
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:26
детаjли
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:28
Немам намера по 100 пат да ти го цитирам Конески и дали во македонкиот јазик е ЗАЧУВАН дативот , со што се доага до констатација дека македонскиот јази ( еден негов дијалект ) користи датив и ден денеска

Немам веќе што да ти кажам .

Изменето од eptendosadno - 10.Март.2010 во 23:29
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:36
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Немам намера по 100 пат да ти го цитирам Конески и дали во македонкиот јазик е ЗАЧУВАН дативот , со што се доага до констатација дека македонскиот јази ( еден негов дијалект ) користи датив и ден денеска

Па ти велам човеку, јас имам познавања од филологијата и не можам да верувам во нешто само затоа што Конески го кажал. И колу пати и да ми повториш...Всушност, се повеќе ми се потврдува претставата за него како за некомпетентен филолог.
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:38
Originally posted by Pat Pat напиша:

Па ти велам човеку, јас имам познавања од филологијата и не можам да верувам во нешто само затоа што Конески го кажал. И колу пати и да ми повториш...Всушност, се повеќе ми се потврдува претставата за него како за некомпетентен филолог.

Апсолутно , и ти имаш право Конески да го оспоруваш како филолог .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Март.2010 во 23:48

Гледај, ако ти е само за падежите: точно е дека Стојану е датив, а и не се само вокативот и дативот кои се зачувани, имаме дури и вкочанети акузативи како „впрочем“. Мојот сомнеж се состои во тоа што по секоја цена се инсистира на тоа да се протуркаат што е можно повеќе падежи (а зошто, наградното прашање ) па така се прави и грешката дека мајке и сестре се дативни форми, а не се. Еве ти друг пример за акузатив кој го употребуваат и Бугарите - „првом“ -темпорален акузатив, спореди со „часом“ кај Србите, кај нас е „првин“. И? Што со тоа дека се зачувани некои падежни форми, тоа не го менува фактот дека нашиот јазик по природа е аналитичен, и тоа на целата територија на Македонија.

А Конески со тоа „мајке“ и „сестре“ направил почетничка грешка, бидејќи- тоа не е датив
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 00:19

А Конески со тоа „мајке“ и „сестре“ направил почетничка грешка, бидејќи- тоа не е датив

Гледам дека си упатен, долго време ја учам на мои раце историјата на МК јазик.Можиш да ми даиш подетално објаснување за губењето на падежите од македонскиот и бугарскиот јазик ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 14:35

Гледај, ако ти е само за падежите: точно е дека Стојану е датив, а и не се само вокативот и дативот кои се зачувани, имаме дури и вкочанети акузативи како „впрочем“. Мојот сомнеж се состои во тоа што по секоја цена се инсистира на тоа да се протуркаат што е можно повеќе падежи (а зошто, наградното прашање ) па така се прави и грешката дека мајке и сестре се дативни форми, а не се. Еве ти друг пример за акузатив кој го употребуваат и Бугарите - „првом“ -темпорален акузатив, спореди со „часом“ кај Србите, кај нас е „првин“. И? Што со тоа дека се зачувани некои падежни форми, тоа не го менува фактот дека нашиот јазик по природа е аналитичен, и тоа на целата територија на Македонија.

Вашата интенција ми е сосема јасна , чинам и дека ви ја посочив како ваша “ карактеристка “ .

Немам намера да спорам со некого кој има предрасуди , фобии и сл. човечки особини .

Да Ви го посочам и парадоксот ( наречен уште и оксиморонштина ) . Дативо и Вокативот ги карактеризираш како сочувани во македонските и бугарските говори , демек нешто како наше културно наследство , додека истовремено користите квалификација - констатација Мојот сомнеж се состои во тоа што по секоја цена се инсистира на тоа да се протуркаат што е можно повеќе падежи , повеќе од предходно употребуваните , како оние од 9, 10 век ?

Морате прво да расчистите со вашите фобии , анимозитети , фрустрации и.т.н. за да не спорам со нив туку со човек кој е слободен , излечен

Маде ин Мацедониа = “Ма турим му га мајке “ , при што “мајКЕ“ не е датив ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 15:52

Немам намера да спорам со некого кој има предрасуди , фобии и сл. човечки особини .

Да Ви го посочам и парадоксот ( наречен уште и оксиморонштина ) . Дативо и Вокативот ги карактеризираш како сочувани во македонските и бугарските говори , демек нешто како наше културно наследство , додека истовремено користите квалификација - констатација Мојот сомнеж се состои во тоа што по секоја цена се инсистира на тоа да се протуркаат што е можно повеќе падежи , повеќе од предходно употребуваните , како оние од 9, 10 век ?

Морате прво да расчистите со вашите фобии , анимозитети , фрустрации и.т.н. за да не спорам со нив туку со човек кој е слободен , излечен

A, дали знаеш дека не се само тие три падежи сочувани и во македонскиот и во бугарскиот јазик? Еве уште еден- генитивот- сите презимиња во Бугарија и половината во Македонија се генитиви. Па уште понатаму, посвојните заменки се по својата природа генитиви, примери: негов, Стојанов итн. Понатаму, имаме и други дативи; нему, нему му, па потоа акузативот- него го. Ете, сега можеш и нас и Бугарите да не прогласиш за Срби.

„Турим му га мајке“ не е „маде ин Мацедониа“, по се изгледа е некое лесковачко маде кое одозгора се дотркалало тука, а како што реков, треба да се има барем основно познавање од тоа како функционираат падежите, па да се зборува за тоа. Меѓутоа, како што се уверив на еден српски форум, србоманите од Македонија не го ни знаат српскиот јазик, па прават резил од себе и од Македонците воопшто.

Изменето од Pat - 11.Март.2010 во 16:07
Кон врв
IggyK Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Март.2010
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IggyK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 18:41
Здраво Platenik,

Не сум подробно запознаен што се случило во историјата, единствено како лингвист ја познавам историја површно, но етимологијата (потеклото на зборовите и јазикот) е нешто коешто добро го владеам.
Пред 1000 години писмените луѓе се претежно монаси. Јазикот на кој пишуваат е старословенски, исто така и наречен црковно словенски.
По тој јазик пред да дојдат турците во пронајените историски факти како словенски јазици за тој период се бугарски, српски, хрватски и *словенечки (според каменен документ каде некои лингвисти му ја темелат посебноста уште во тој период). Впрочем при сите може да се докаже со стари писмени тексови од мали до поголеми разлики на фонетично и морфолошко ниво.
За жалост немаме документ каде пишува македонски јазик на почетокот на минатиот милениум. Затоа велам дека е сеуште рано да се зборува за македонскиот јазик. Поистоветување на старословенски дека е македонски јазик е погрешно. Бидејќи нема таков историски факт во лингвистиката на овие простори што може да ја поддржи теоријата.
Погрешно е и бугарското гледиште кон старословенскиот каде се вели дека е бугарски, но всушност не е бугарски. Тоа би било исто како да се каже дека латинскиот е италијански и со тоа вулгарно на сила ги препишуваме “мртви” јазици за сметка на “жив” јазик.
Што значи од тој јазик произлегуваат останатите денешни варијанти т.е. денешните јужнословенски јазици.
Мојата идеја е дека треба да се направи научна анализа на бугарските средновековни текстови. Бугарите заразлика од Македонците имаат такви текстови каде јасно пишува дека станува збор за бугарски јазик во средновековието. Во тие текстови кои ги има и од Македонија се крие македонски средновековен дијалект на врз што се темели македонскиот јазик.
Тоа е нормален процес кај јазиците. Денеска се среќава на пример со црногорскиот. Го давам за пример затоа што имаме и иновација и промена во јазикот, тоа е право на самите зборувачи на јазикот. Тоа е случајот со македонскиот и бугарскиот јазик.
Според мене е поразумно тоа да се докаже бидејќи може да се докаже отколку да се убедува светот дека македонскиот јазик директен старословенски.
Нема потреба од сомнежи и чудења кој сум бил. Нити сум бигарофил нити македонофил. Едноставно сум лингвист кој го интересирало да ја истенчи лично за себе разликата помеѓу двете теории. Така да верувај моето гледиште е доста објективно и непристрасно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 19:03

A, дали знаеш дека не се само тие три падежи сочувани и во македонскиот и во бугарскиот јазик? Еве уште еден- генитивот- сите презимиња во Бугарија и половината во Македонија се генитиви. Па уште понатаму, посвојните заменки се по својата природа генитиви, примери: негов, Стојанов итн. Понатаму, имаме и други дативи; нему, нему му, па потоа акузативот- него го. Ете, сега можеш и нас и Бугарите да не прогласиш за Срби.

„Турим му га мајке“ не е „маде ин Мацедониа“, по се изгледа е некое лесковачко маде кое одозгора се дотркалало тука, а како што реков, треба да се има барем основно познавање од тоа како функционираат падежите, па да се зборува за тоа. Меѓутоа, како што се уверив на еден српски форум, србоманите од Македонија не го ни знаат српскиот јазик, па прават резил од себе и од Македонците воопшто.

Јас ти зборувам за падежи , ти мене ме оспоруваш во географијата .

Си слушнал ли некого од Матејче како зборува ?

Една нивна локална смешка . Ги вози шоферот на трактор невестите од нива , ама споро , да не паднат , па као една од нив довикува , “ Мајсторе , тури га у другу “

Ова се коси со твоите “ сознанија “ за најсеверните македонски дијалекти .

Дали го познаваш дијалектите кој се користат во Даљадровце , Орашац ...?

Јас да , “ дете му је*ем “

Изменето од eptendosadno - 11.Март.2010 во 19:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 19:23
Originally posted by IggyK IggyK напиша:

Здраво Platenik,

Не сум подробно запознаен што се случило во историјата, единствено како лингвист ја познавам историја површно, но етимологијата (потеклото на зборовите и јазикот) е нешто коешто добро го владеам.
Пред 1000 години писмените луѓе се претежно монаси. Јазикот на кој пишуваат е старословенски, исто така и наречен црковно словенски.
По тој јазик пред да дојдат турците во пронајените историски факти како словенски јазици за тој период се бугарски, српски, хрватски и *словенечки (според каменен документ каде некои лингвисти му ја темелат посебноста уште во тој период). Впрочем при сите може да се докаже со стари писмени тексови од мали до поголеми разлики на фонетично и морфолошко ниво.
За жалост немаме документ каде пишува македонски јазик на почетокот на минатиот милениум. Затоа велам дека е сеуште рано да се зборува за македонскиот јазик. Поистоветување на старословенски дека е македонски јазик е погрешно. Бидејќи нема таков историски факт во лингвистиката на овие простори што може да ја поддржи теоријата.
Погрешно е и бугарското гледиште кон старословенскиот каде се вели дека е бугарски, но всушност не е бугарски. Тоа би било исто како да се каже дека латинскиот е италијански и со тоа вулгарно на сила ги препишуваме “мртви” јазици за сметка на “жив” јазик.
Што значи од тој јазик произлегуваат останатите денешни варијанти т.е. денешните јужнословенски јазици.
Мојата идеја е дека треба да се направи научна анализа на бугарските средновековни текстови. Бугарите заразлика од Македонците имаат такви текстови каде јасно пишува дека станува збор за бугарски јазик во средновековието. Во тие текстови кои ги има и од Македонија се крие македонски средновековен дијалект на врз што се темели македонскиот јазик.
Тоа е нормален процес кај јазиците. Денеска се среќава на пример со црногорскиот. Го давам за пример затоа што имаме и иновација и промена во јазикот, тоа е право на самите зборувачи на јазикот. Тоа е случајот со македонскиот и бугарскиот јазик.
Според мене е поразумно тоа да се докаже бидејќи може да се докаже отколку да се убедува светот дека македонскиот јазик директен старословенски.
Нема потреба од сомнежи и чудења кој сум бил. Нити сум бигарофил нити македонофил. Едноставно сум лингвист кој го интересирало да ја истенчи лично за себе разликата помеѓу двете теории. Така да верувај моето гледиште е доста објективно и непристрасно.

Ме намсеа .

Па и не мора да бидат монаси , туку црковна адмнистрација во која се користи одреден јазик и писмо .
Во зависност од црквата , во употреба кај таа администрација е латинскиот , грчкиот , словенскиот , ... јазик , без разлика на етничката припадност на оној кој тоа го пишувал .
Црквата е институција во тоа време , значи станува збор не за волја на монасите туку за воспоставено правило .

Изменето од eptendosadno - 11.Март.2010 во 19:29
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 19:29
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Се согласувам со Вас дека тезите им се демоде , дефиниции вадени од руски нафталин и повторувани најмалку 100 пати за истите да станат вистина .

Може ли да конкретизираме? Една - две тези?

Да , “ сојуз “ помегу седумте словенски племиња и бугарите, термин кој го проблематизира коледаров затоа што истиот смета дека е направен лош превод од старогрчки .

и “ симбиоза “ помеѓу Словените и Бугарите , па као се создава еден нов етнос , Бугари кои имаат 1300 годишна традиција на државност и зборуваат словенски , што е апсолутно неиздржано .

1. Za „sojuzot“ може да се проблематизира, пишува „ипо пактон“ кои некои го преведуваат ПОД ДОГОВОР, а други го разбираат во смисла дека праБугарите ги завладејале словенските племиња. Арно, ама зошто ќе им ја постават задачата на седумте племиња да ги чуваат границите со Аварите, а на Северите - проходите на Стара планина?

И едното и другото да било, нема врска со основниот проблем - етногенезата на денешните Бугари (и поранешните), факт е дека Славјаните биле во војската на Тервел, а Крум пиел здравица со славјанските велможи.
2. Симбиозата е единствено објаснување на немањето податоци за различни етноси од подоцна. Никаде нема диференцијација на различни етноси. Сите стануваат Бугари (политички, по името на државата), зборуваат јазик, кој се нарекува бугарски и во нашите, а не само во грчките извори. Теориите за тематски Бугари и т.н. не е издржана, Србите не се Бугари во грчките извори.
3. И што сега? Нема најмалку 1300 г. Бугарија?

Не е темата за тука , ќе ја избршат .
Инаку словени имало и во војската на Јустинијан кога го освојувал Рим , Бугарите имаат склучено договори и со Византија , но тоа не ги прави византијците Бугари .
Омуртаг прави сојуз со Рим- Источен против Тома славјанин и.т.н.

Не е темата за тука , ќе не бришат
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5152535455 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.