IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Не прави идол или слика на она што е горе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не прави идол или слика на она што е горе

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 23>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 02:05
Се сложувам со KINGDAVID, нема ништо лошо во фотографирањето. Втората Божја заовед се однесува на слики направени за религиозна употреба - како што се иконите во православието. Бог забранува да користиме слики како медиуми при општењето со Него. А токму тоа се иконите во православието.
Православните ги осветуваат иконите (фотографите не ги осветуваат фотографиите), православните се поклонуваат пред иконите, ги бакнуваат, им палат кандила и сл. Тоа е тоа што е забрането во Втората Божја заповед, а не фотографирање или цртање слики за друга (нерелигиозна) употреба.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 02:35
Originally posted by KingDavid KingDavid напиша:

Ne ja dovrsi do kraj Vtorata Bozja Zapoved :

немој да им се клањаш, ниту да им служиш;

Toa e strasnoto kade se prekrsuva Bozjata Zapoved, pred tie sliki se ostavaat pari, se celivaat, i lugjeto im se POKLONUVAAT.

Ајде, ти се молам, пробај подобар аргумент да дадеш. Низ целото Свето Писмо има примери каде луѓето се ПОКЛОНУВААТ еден на друг и каде се поклонуваат на скинијата и херувимите изобразени на неа. И кога даваш споредби што забранува заповдта, а што прават православните пред иконите, треба да направиш дистинкција меѓу ПОКЛОНУВАЊЕ на Бог и ПОКЛОНУВАЊЕ на нешто што не се смета за Бог. Дали, според тебе, оној што од почит ќе се поклони пред некој човек, е идолопоклоник?

Originally posted by KingDavid KingDavid напиша:

Inaku nema nisto loso vo fotografiranjeto, crtanjeto na sliki, pravenje na skulptori se dodeka ne im pridavas nekakva mokj i ne im se poklonuvas i molis.

А кој рече дека православните христијани се молат на иконите? И кој рече дека самите икони имаат некаква моќ по себе? Колку што јас знам, ние, православните христијани веруваме дека чудотворноста на иконата доаѓа од ликот којшто е нацртан на неа, т.е. благодата која што ја имаат светителите и Богородица, дадена им од Бога, се манифестира преку нивниот нацртан образ. Такви примери каде благодатта од светителот се пренесува и на предметите кои го опфаќаат неговиот образ, има и во Светото Писмо, во Новиот Завет. Православниот христијанин не се поклонува на самата икона – дрво и боја, туку на ликот кој е нацртан на неа. Таквото поклонување е поклонување од должна почит, но не и поклонување како на Бог. И православните христијани не се молат на иконата, туку го молат образот т.е. светителот кој е нацртан на иконата молитвено да се застапува за нив пред Престолот Божји.
Ова до сега требаше 100 пати да биде јасно, затоа што 100 пати беше објаснето од секој православен христијанин, и потврдено со светоотечки примери и зборови.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 02:58
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Втората Божја заовед се однесува на слики направени за религиозна употреба - како што се иконите во православието. Бог забранува да користиме слики како медиуми при општењето со Него.

Ајде едно поразумно размислување да фрлиме на оваа твоја изјава. Кога Бог ја дал таа заповед, ја дал затоа што незнабошците правеле идолски КИПОВИ на кои им се клањале. Тоа може да се забележи и од самото Свето Писмо - кога евреите излегле од Египет, тие не НАЦРТАЛЕ слика на она што е на земјата, туку НАПРАВИЛЕ теле на кое се клањале. Значи, според твојата логика на толкувањето на таа заповед, излегува дека телето кое било кип, не било против Бога, затоа што во заповедта не е спомнато, туку само се вели: Не прави СЛИКА...

Од друга страна, пак, ако телето (кипот) е против Божјата заповед, тогаш и херувимите на Ковчегот се против Божјата заповед. Но, таа „логика“ е... неразумна логика.

Значи, ако во тие слики, кои се спомнати во заповедта, спаѓа и изработка на кипови, а Господ дал заповед да се изработат кипови на Херувими, со тоа се побива твоето тврдење дека Бог забранил слики за религиозна употреба и за општење со Него.

Всушност, самиот збор кип означува слика, образ, лик, икона.

Православните ги осветуваат иконите (фотографите не ги осветуваат фотографиите),

Православните НЕ ГИ осветуваат иконите, тоа не е исправна пракса, затоа што самиот лик на светителот на иконата е осветен веќе. Тој лик на светителот е СВЕТ.

православните се поклонуваат пред иконите, ги бакнуваат, им палат кандила и сл.

Православните, како што 100 пати беше речено, не се поклонуваат, не ја бакнуваат и не палат кандило на иконата, туку на образот кој се наоѓа на неа, на светителот (читај го претходониот одговор наменет за КингДавид).

Затоа, те молам, другпат воздржи се од вакви коментари во кои ги обвинуваш православните дека се клањале на иконите, ги бакнувале иконите и сл.

Интересно е тоа што секој кој што има фотографија од некој возљубен ближен кој е далеку или е упокоен, и ако го бакне ликот кој е на фотографијата, според Евангелосовото размислување, излегува дека е идолопоклоник.   

Изменето од Maran Ata - 11.Март.2010 во 03:01
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 03:37
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

А кој рече дека православните христијани се молат на иконите? И кој рече дека самите икони имаат некаква моќ по себе? Колку што јас знам, ние, православните христијани веруваме дека чудотворноста на иконата доаѓа од ликот којшто е нацртан на неа, т.е. благодата која што ја имаат светителите и Богородица, дадена им од Бога, се манифестира преку нивниот нацртан образ. Такви примери каде благодатта од светителот се пренесува и на предметите кои го опфаќаат неговиот образ, има и во Светото Писмо, во Новиот Завет. Православниот христијанин не се поклонува на самата икона – дрво и боја, туку на ликот кој е нацртан на неа. Таквото поклонување е поклонување од должна почит, но не и поклонување како на Бог. И православните христијани не се молат на иконата, туку го молат образот т.е. светителот кој е нацртан на иконата молитвено да се застапува за нив пред Престолот Божји.
Ова до сега требаше 100 пати да биде јасно, затоа што 100 пати беше објаснето од секој православен христијанин, и потврдено со светоотечки примери и зборови.

Tokmu za toa zboruvame.

Koj veli deka lugjeto se poklonuvaat na ikonite kako na drva ili nekakvi boi?

Govorime deka lugjeto se poklonuvaat i se molat na naslikanite ili vrezhanite LIKOVI. Poklonuvanje i molenje na izobrezhanieto.

Bozhjata naredba veli:

Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш

Gospod Bog ne veli da ne se pravi vrezan lik ili slika na s'e osven na onie koi podocna pravoslavnite kje gi promoviraat vo sveti otci, svetci ili svetici. Nikade Gospod Bog ne dava provizija da se izobrazuvaat chovechki likovi i narodot da im se poklonuva kako na nekakvi avtoriteti.

Tokmu za toa govori ovaa Bozhja naredba.

Samata velish:

Православниот христијанин не се поклонува на самата икона – дрво и боја, туку на ликот кој е нацртан на неа.

TOA e onoa shto e zabraneto od Boga. Vernicite ne samo shto im se poklonuvaat na ovie likovi, tuku i im se molat da gi zastapuvaat pred Boga, im prinesuvaat zhrtvi, im posvetuvaat posebni denovi na koi povtorno im se poklonuvaat, molat i prinesuvaat zhrtvi zaedno so rodninite i prijatelite, im palat svekji...

Изменето од Messenger - 11.Март.2010 во 03:58
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 11:27
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Gospod Bog ne veli da ne se pravi vrezan lik ili slika na s'e osven na onie koi podocna pravoslavnite kje gi promoviraat vo sveti otci, svetci ili svetici. Nikade Gospod Bog ne dava provizija da se izobrazuvaat chovechki likovi i narodot da im se poklonuva kako na nekakvi avtoriteti.
Tokmu za toa govori ovaa Bozhja naredba.

Браво ме месинџер Ептен ме интересираше твоето толкување на Светото Писмо.
Какви свети оци какви апостоли,каква Црква каква 2000 годишна традиција,какви баркарачи!
ЈА, БОГ И БИБЛИЈАТА!
мада колку што се сеќавам ти имаше тврдење на некои дискусии дека Светото писмо сега што го имаме не е тоа правото зашто едноставно не знаеме што точно кажале еванегелистите па ни самиот Господ Бог.
Затоашто се се тоа само обични човечки интерпретации.

Сега наредбава што ја цитираш од кај знаеш дека не ја напишал некој по Мојсеј? Може некој евреин си седнал и рекол ај ќе си пишувам прикаски.

TOA e onoa shto e zabraneto od Boga. Vernicite ne samo shto im se poklonuvaat na ovie likovi, tuku i im se molat da gi zastapuvaat pred Boga, im prinesuvaat zhrtvi, im posvetuvaat posebni denovi na koi povtorno im se poklonuvaat, molat i prinesuvaat zhrtvi zaedno so rodninite i prijatelite, im palat svekji...

Од тука се гледа дека немаш ЕЛЕМЕНТАРНО познавање на православието.Ти ,како и многу други, си имате некава си престава за "православие" кои на мене лично како православен ми е туѓо тоа "православие".

Застапувањето на светиите за верните не е исто со ОБОГОТВОРУВАЊЕ на истите.
Како што се молиме еден за друг така и светиите кои се близу до Бога, исто така се молат за нас.

ПРИНЕСУВАЊЕ ЖРТВИ?!!!

Ако мислиш на к*рбанот тоа не е Христијанство а па камоли правоверие.
А за тоа денот на славење ,тоа е ден на кој се слави денот кога истите тие светители се упокоиле во Бога и го славиме тој ден како нешто радосно бидејќи уште една човечка личност се уподобила да биде близи Бога преку своето покајание или мачеништво.
А иста таа личност не е мртва како некои куче или крава туку е и то те како жива! Ако се молеле за нас додека била тука на земјава дали ќе биде тоа поразлично откако ќе се упокојат во Бога?!

Сега не знам(и е прашање на избор)дали на пример ти веруваш дека твоиет блиски откако ке се упокојат дека стануваат духови,идат на друга галаксија,стануваат енергија,се реинакрнираат или може исчезнуваат комплетно како личности.
тоа е твое (и на сите )право на избор..
Ако ти и сите останатите си имате свои верувања ваљда и Православните си имат и свое верување и што е чудно ако се трудат да живеат според тоа свое уверување?
Па послем вие(не мислам на тебе лично) нас ќе ни кажувате цитирајќи СВЕТО ПИСМО(кое веруваме дека ЦРКВАТА ГО НАПИШАЛА)дека нашите практики и верувања биле противни на Светото Писмо?!

Со цела почит спрема тебе но сметам дека ај што е некултурно туку е и малце глупаво.

Изменето од ahmar1 - 11.Март.2010 во 11:33
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 11:39
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

MARANATA, OVA KingDavid koe go postirase 4 pati vo tvojata replika isto li e so ova KINGDAVID?

Заради ОВА-KingDavid место KINGDAVID маран ата е опомената заради навредување??!!!абе давиде..упс!!(чекај да копирам..)..аха еве:KINGDAVID дај бе олабави човеку.
заради еден caps lock одма се вреѓаш.
менуван ник е на пример кога место pravoslaven ќе пишам ANTI-pravoslaven.Значи смислата на никот е целосна извртена

Еве колку што е до мене,ја ти оставам за право да го пишуваш мојот ник како сакаш,дали со мали дали со големи букви-како сакаш!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 11:54

Значи, според твојата логика на толкувањето на таа заповед, излегува дека телето кое било кип, не било против Бога, затоа што во заповедта не е спомнато, туку само се вели: Не прави СЛИКА...

Едно дирекно прашање до тебе: Дали некогаш си ја прочитала втората Божја заповед? среќа
Ако си ја прочитала немаше да треснеш ваква зелена, затоа што во таа заповед се забранети и идоли и слики, цитирам:

„Не прави за себе идол, ниту некаква слика... немој да им се клањаш, ниту да им служиш,“ (Излез 20:4, Библијата)

Од друга страна, пак, ако телето (кипот) е против Божјата заповед, тогаш и херувимите на Ковчегот се против Божјата заповед. Но, таа „логика“ е... неразумна логика.

Неразумноста е на твоја страна. Сега ќе ти објаснам и зошто.
Десетте Божји заповеди Бог не си ги дал сам на Себе, туку му ги дал на човекот.
На пример, 10-тата Божја заповед вели: "Не посакувај ништо што е туѓо". Дали Бог може да посака нешто туѓо? Зарем не е СЕ Негово?
Друг пример: Во Библијата има примери каде што Бог убивал и наредувал убиства, зарем тоа не се коси со 6-тата Божја заповед?
Во Библијата исто така пишува дека Бог работел во седмиот ден (Шабат) и покрај тоа што 6-тата заповед го забранувала тоа.
Зарем Бог може да украде?
Се разбира ова не важи за сите Божји заповеди затоа што јасно е напишано дека Бог не може да прељубодејствува, ниту пак да лаже и сл.
Имајќи го предвид ова, јасно е дека на човекот Бог му забранил да си прави идоли или пак слики (икони) за религиозна употреба, додека Самиот Тој имал право да нареди правење на одредени херувими во украсувањето на старозаветниот храм, (кој не постои во новозаветно време). Но тоа не значи дека ако Бог можел да го прави тоа, дека со тоа му дал одврзано право и на човекот да оди против таа заповед, затоа што, како што кажав и пак ќе повторам, таа заповед не се однесува на Бог, туку на човекот.

Православните НЕ ГИ осветуваат иконите, тоа не е исправна пракса, затоа што самиот лик на светителот на иконата е осветен веќе. Тој лик на светителот е СВЕТ.

Опа, овде имаме сериозна и храбра изјава. Ајде да видиме што велат официјалните сајтови на православната црква.

Намената на таквата икона е да биде сакрална. Нејзиното осветување претстаува нејзино вклучување во благодатното дејство на Литургијата.
(Извор: http://preminportal.com.mk/content/view/134/83/)

Во ликовите на овие туку што осветени икони и во сите твари кои денес во него се осветени.
(Извор: http://www.mpc.org.mk/MPC/SE/vest.asp?id=3004)

Во повеќето цркви низ земјава секоја година на Богојавление-Водици се лицитира со осветени икони и крст, од кои МПЦ собира илјадници евра. Од Македонската православна црква велат дека овој обичај во Македонија се практикува уште од 16 век и не се коси со ниту еден црковен канон.
(Извор: http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=1602&ArticleID=105933)

Од која "православна" црква си ти Maran Ata? трепкање

Православните, како што 100 пати беше речено, не се поклонуваат, не ја бакнуваат и не палат кандило на иконата, туку на образот кој се наоѓа на неа, на светителот

Не по врат, туку по шија среќа Поштеди ме од игри со зборови. И паганите ќе ти го кажат истото, дека ти не се поклонуваат на идолот, туку на она што тој го претставува.

Интересно е тоа што секој кој што има фотографија од некој возљубен ближен кој е далеку или е упокоен, и ако го бакне ликот кој е на фотографијата, според Евангелосовото размислување, излегува дека е идолопоклоник.

Не. Но ако таа фотографија од твојот вољубен ти ја ставиш на ѕидот на една црква, па потоа почнеш да се молиш пред неа, да се клањаш пред неа, да и палиш кандило, да ја осветиш, да почнеш да измислуваш бабини деветини дека кога турците ја нападнале црквата, таа слика исчезнала и потоа магично се вратила.. е дури тогаш таа слика станува твој идол, а ти си идолопоклоник.

Изменето од EvAngelos - 11.Март.2010 во 12:31
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 15:33
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

колку што се сеќавам ти имаше тврдење на некои дискусии дека Светото писмо сега што го имаме не е тоа правото зашто едноставно не знаеме што точно кажале еванегелистите па ни самиот Господ Бог.
Затоашто се се тоа само обични човечки интерпретации.

Ahmar, ako ne ti se dopagja kako pishuvam, toa ne ti dava za povod da gi menuvash moite iskazi.

NIKOGASH ne sum rekol " ...тоа само обични човечки интерпретации", tuku deka toa se pisanija na lugje inspirirani od Boga. A toa e ogromna razlika. Zatoa niv gi narekuvame sveti pisanija, a ne noveli ili romani.

Сега наредбава што ја цитираш од кај знаеш дека не ја напишал некој по Мојсеј? Може некој евреин си седнал и рекол ај ќе си пишувам прикаски.

S'e e mozhno, no taa e tuka, stanala temel na hristijanskata dogma, se naogjame na forum za Veroispoved i sakale ili ne, dokolku imame namera da diskutirame za Hristijanstvoto i hristijanskite tolkuvanja na biblijskite tekstovi, togash kje treba da gi koristime tie pisanija kako osnoven materijal za argumentiranje. Shto ochekuvash, koga kje govoram za hristijanstvoto da gi citiram Vedite???

Од тука се гледа дека немаш ЕЛЕМЕНТАРНО познавање на православието.Ти ,како и многу други, си имате некава си престава за "православие" кои на мене лично како православен ми е туѓо тоа "православие"....

...Со цела почит спрема тебе но сметам дека ај што е некултурно туку е и малце глупаво.

Ahmar1, nie govorime tokmu za pravoslavnoto interpretiranje na svetite pisanija i nivnata implementacija vo pravoslavnata teologija i sekojdneven praktichen zhivot.

Mozhebi za tebe, kako dosleden pravoslaven vernik, toa ti e tugjo, nezamislivo i neprifatlivo, no isto taka za mene nekoi tvoi interpretacii (lichni ili prevzemeni) se nezamislivi i neprifatlivi, kako shto mi e nezamislivo i neprifatlivo tokmu Crkvata preku svoite sveshtenici da propagira raboti koi, spored tvoite tvrdenja, ne mu pripagjaat na Pravoslavieto (osvetuvanje na ikoni, novokupeni kukji i stanovi, razni praznichni bahanalii, k*rbani...) .

A diskutiranjeto okolu rabotite za koi se nema istomislenie, a ushte povekje za koi samite hristijani imaat razlichno razbiranje, najmalu e nekulturno i glupavo.

Nekulturno i glupavo e napagjanjeto na lichnosta na onoj koj ne misli i ne veruva isto kako nas.

Изменето од Messenger - 11.Март.2010 во 16:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 15:58

Jas zboruvam za ova brate ahmar:

Originally posted by KINGDAVID -ahmar kako replicira

Originally posted by KingDavid-Mara Nata kako replicira .

Ima razlika ili zemi naocari da vidis? Da pravis vakvi korekcii vo nickot e nepotrebno, osven da imas nekakvi pobudi da navredis nekogo ili obezvredis.

Vo pisuvanjeto moze da pisuvate i David, i david i kingdavid i KINDAVID itn. Ne mi preci toa. Pozdrav!

P.S. Da ne bidam offtopic, Vtorata Zapoved e mnogu jasna:

NE PRAVI SLIKA....NE I SE POKLONUVAJ NA SLIKATA I NE I SLUZI!

Ovde nema potreba od nekakvo tolkuvanje i opravduvanje. Sekoj sto bil vo Crkva znae sto se pravi pred slikite.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 18:08
Некој монах дојде при ава Макариј Египетски, и му рече:
– Ава, кажи ми поука како да се спасам.
А старецот му рече:
– Појди на гробиште и почни да ги кудиш умрените.
И отиде монахот на гробиштето и почна да ги куди умрените и да фрла камења по нив. Кога се врати, му раскажа на старецот. А овој му рече:
– Ти кажаа ли нешто?
Монахот одговори:
– Не.
Старецот му рече:
– Појди повторно утре, и пофали ги.
И, откако повторно отиде на гробиштето, монахот почна да ги фали, велејќи:
– Апостоли свети и праведници.
Па се врати при старецот и му рече:
– Ги фалев.
А ава Макариј го праша:
– И ништо не ти одговорија?
Монахот рече:
– Не.
Тогаш старецот му рече:
– Гледаш ли, ги навредуваше и ништо не ти рекоа, и ги фалеше и пак ништо не ти одговорија; така и ти, ако сакаш да се спасиш, биди мртов: како и овие умрени, немој да ја имаш на ум ниту неправдата ниту славата човечка, и ќе можеш да се спасиш.

Изменето од Messenger - 11.Март.2010 во 18:09
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2010 во 20:41

[COLOR=green]
    •        Proleani se stotici toni nevina covecka krv dodeka ikonite ne se vneseni vo Crkvata

Protiv obozavaweto na slikite, relikviite i drugite zabludi sto pocnale da se vovlekuvaat vo crkvata, vo 4 i 5 vek stanuvaat oddelni hristijani kako, na primer, Vigilantie od Lion, Jovinijan od Rim, Helvedie, isto taka od Rim, i drugi.

Kon ovoj protest vo 9 vek se pridruzuva biskupot Klaudie od Torino. Protiv obozavanjeto na ikonite svojot glas go podignale osobeno pavlikijancite, radikalni hristijani, koi barale vra}awe na evangelskata ednostavnost.

Tie isto taka go otfrlile obozavaweto na krstot, kultot na deva Marija (sveta Bogorodica) i na svetcite. Vo borbata za reforma na crkvata se vmesale i vizantiskite carevi. Borbata protiv ikonite, narecena ikonoklazam, koja traela nad 100 godini, ja pocnal carot Lav III Isauriski (717-741).

Toj vo 726 godina prvpat otvoreno istapil protiv kultot na ikonite, a na 17 januari 730 god. izdal edikt protiv kultot na ikonite.3 Sinot na Lav i naslednik na Konstantin V (741-755), bil uste poognen ikonoborec od tatko mu. Ovoj car svikal crkoven sobor vo Hiereja, na maloaziskiot breg. Soborot pocnal so rabota na 10 fevruari 754 godina. Na soborot ucestvuvale 333 episkopi.

Obozavaweto na slikite, izjavile episkopite, se protivi na naukata na Svetoto pismo, sto jasno se gleda od stihovite, sto veke gi citiravme: Jovan 4,24; 20,29; 5. Mojseeva 5,8.9; Rimjanite 1,23; 10,17; 2. Korin}anite 5,7 itn. Protiv odlukite na soborot stanalo monastvoto na celo so igumenot Stefan Novi. Carot pribegnal kon represalii: naredil da se zatvorat manastirite i duri dozvolil da se pogubi spomenatiot igumen. Za vreme na naslednikot na Konstantina, Lav IV (775- 780), e vodena umerena politika, no pod vlijanie na zenata na Lav, caricata Irina, koja bila ognen privrzanik na kultot na ikonite, pocnuva da se zasiluva ikonofilskata partija.

Za vreme na naslednikot na Lav, maloletniot Konstantin VI, vo ciesto ime vladeela majka mu, caricata Irina, nastapila promena vo stavot kon ikonite. Caricata Irina, vo dogovor so patrijarhot Terasie, svikala VII opst sobor vo Nikeja. Pod pretsedatelstvo na patrijarhot Terasie, vo prisustvo na okolu 350 episkopi i golem broj kalugeri, ovde, megu 24 septemvri i 11 oktomvri vo 787 godina ednopodrugo se odrzani sedum sednici.

Ukinati se zaklucocite na soborot od 754 godina i vospostaven e kultot na ikonite.4 Na zapad Karlo Veliki i negovata francuska crkva ne sakale da gi prifatat zaklucocite na vtoriot Nikejski sobor od 787 godina. Karlo Veliki svikal sobor vo Frankfurt vo 794 godina na koj se izjasnil protiv obozavaweto na ikonite, koe go narekol idolopoklonstvo. So istocnovizantiskiot car Lav V Ermenecot (813-820) pak e obnovena ikonoklastickata borba. Duhoven vodac na ovaa borba bil u~eniot Jovan Gramaticarot.

Svikan e sobor vo Sveta Sofija i toj sobor gi ukinal zaklucocite na VII opst sobor, a gi potvrdil odlukite na ikonoklastickiot sobor od 754 godina.   Za vreme na vladeeweto na Mihael II (820-829), vo verskiot spor nastapilo izvesno zatisje. Sinot na Mihael, Teofil (829-842), bil protiv obozavaweto na ikonite, a vo 842 godina, koga carot Teofil umrel, ikonoborskoto dvizenje dozivealo kraj.

Koga umrel Jovan Gramaticarot i za patrijarh e postaven Metodij, vo mart 843 godina, so zalagawe na caricata Teodora, proglasena e restavracija na ikonite.
      Pak so pomos na eden sinod e vospostaveno obozavawe na slikite, i 11 mart 843 godina se slavel kako pobeda na pravoslavieto.

Toj praznik Istocnata crkva se do denes go socuvala kako “nedela na pravoslavieto.”

Изменето од Blagoj_s - 11.Март.2010 во 20:43
    www.myspace.com/sblagoj
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 12:06
    Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Na zapad Karlo Veliki i negovata francuska crkva ne sakale da gi prifatat zaklucocite na vtoriot Nikejski sobor od 787 godina. Karlo Veliki svikal sobor vo Frankfurt vo 794 godina na koj se izjasnil protiv obozavaweto na ikonite, koe go narekol idolopoklonstvo.

Благоја..твоето познавање на историјата со цитирање на анонимни "познати научници" и опишување на ПАВЛИКАНИТЕ КАКО радикални ХРИСТИЈАНИ ми е позната од други дискусии.
    но ова погоре што си го спомна мислам дека треба малце да го дообјаснам.

Кога завршил 7 вселенски собор одлуките на соборот биле преведени на латински и пратени на запад.
    Но биле толку УЖАСНО ПРЕВЕДЕНИ што место зборот почитување било напишано ОБОЖАВАЊЕ на иконите.
    Кога го виделе тоа франкиските епископи најпрвин се зачудиле и Карло Велики свикал собор во Фракфурт на кој бил присутен и делегат на римскиот папа кој пак бил и на 7 вселенски собор.
    И што е многу чудно истиот тој делегат кој присуствувал на 7 вселенски собор го потпишал документот за отфрлање на одлуките на истиот тој собор. И тоа нaјверојатно бидејќи човекот не сфатил дека направил огромна јазична и преведувачка грешка!!

Мада во овој случај има и малце политика зашто Карло велики сакал да се наметне на источниот Цар и над римскиот папа дури и за верските прашања.Друг проблем е што франките си имале своја верзија на тоа што е тоа епископ
    (нивните епископи биле прави правцати феудалци кои дури и ВОЈУВАЛЕ)а тоа колку биле учени и да не збориме.

Но поента ми е дека практичните последици на тој собор не донеле до никакви иконоборечка движења на западот.

А еве и линк каде може да се причита за ова кратко и јасно:

СОБОРОТ ВО ФРАНКФУРД 794

посебно овој дел:

and in the second repudiated the Second Council of Nicaea (787), which, according to the faulty Latin translation of its Acts (see CAROLINE BOOKS), seemed to decree that the same kind of worship should be paid to images as to the Blessed Trinity, though the Greek text clearly distinguishes between latreia and proskynesis.

Изменето од ahmar1 - 12.Март.2010 во 13:07
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 13:04
    Мало дополнување на вчерашниот мој одговор кон тебе

Bozhjata naredba veli:
    Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш

Забораваш една работа – Светото Писмо не се чита цитат по цитат ИЗВАДЕНО ОД КОНТЕКСТ, туку како една целина. На цитатов што си го извадил, му претходи следниов цитат:

Немој да имаш други богови освен Мене!

Многу јасно – не прави ликови на кои ќе им се поклонуваш како на БОГ. Што има тука спорно? Зарем православните се поклонуваат на ликовите на светителите како на Бог?! Поточно, ако ја гледаме историјата на паганството, ќе видиме дека сите идоли биле или животни, или измислени суштества (митологија), а зарем светителите се измислени и не постоеле?

]Gospod Bog ne veli da ne se pravi vrezan lik ili slika na s'e osven na onie koi podocna pravoslavnite kje gi promoviraat vo sveti otci, svetci ili svetici.

Не бе меси, православните не ги промовираат за светители, туку тоа е Господова работа, Тој ги промовира преку чуда и разни знаци, исцеленија, кои се случуваат дури и на нивните гробови, преку нивните мошти, преку иконите на кои е изобразен нивниот лик.

]Nikade Gospod Bog ne dava provizija da se izobrazuvaat chovechki likovi i narodot da im se poklonuva kako na nekakvi avtoriteti.

Господ никаде не забранил да се изобразуваат ликови кои се реални и да се почитуваат како духовно посовршени од нас, но не да се ставаат на местото на Бог. Сепак, кога некој е духовно понапреден од тебе, тогаш тој има авторитет нели?
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 13:12

....
    така и ти, ако сакаш да се спасиш, биди мртов: како и овие умрени, немој да ја имаш на ум ниту неправдата ниту славата човечка, и ќе можеш да се спасиш.

Поминувајќи еднаш низ пустината авва Макариј наиде на череп од некој мртовец фрлен на земја, па кога го помрдна со стапот, тој проговори.

Авва Макриј праша: „Кој си ти?“

Черепот му одговори:
    „Јас сум првосвештеник на идолите и идолопоклониците кои беа на ово место; а ти си Макариј духоносец, кој кога ги сожалува оние кои се наоѓаат во пеколот и кога ќе се помоли за нив, малку се утешуваат.“

Старецот го праша: „Во што е утехата, во што е казната?

Черепот му одговори:
    „Колку што е оддалечено небото од земјата, толкав е огнот под нас додека стоиме насред оган, од нозете до главата; и не може никој со никого да се види лице во лице, туку лицето на секого е затскриено со грбот на другиот.
    А ти кога се молиш за нас, тогаш малку се гледа лицето на другиот. Во тоа е утехата.“

Заплака старецот и рече: „Тешко на денот во кој се роди човекот, ако во тоа му е утехата од казната.“
    Го праша старецот: „Има ли други поголеми маки?“

Черепот му одговори: „Ние, како оние кои не знаевме за Бог, барем малку сме поштедени; додека оние кои знаеја за Бог, па се откажаа од Него, се наоѓаат под нас.“ И земајќи го черепот, Старецот го закопа.

Изменето од ahmar1 - 12.Март.2010 во 13:15
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 23>
      Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.