|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 4849505152 146> |
Автор | ||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
мене баш ме интересира зашто некои букви на некои места преминале во “едно“, а на други во “друго“...
зарем тоа не означува нешто ...?
Ете зашто луѓето од Варна не можат да кажат: “математика“ и да звучи како што звучи кај нас..., без разлика што се пишува исто, односно со исти букви...
кој колку и да се труди да докажува нешто, тоа е основен факт; “жив“ аргумент за разликите на народите...
има безброј примери....
ме мрзи да пишувам сега... а и кафето ми е готово... Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 14:42 |
||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да ? Тоа со црвеното е македонска терминологија , а она што е во наводници е бугарска терминологија . Не е дека не те читам внимателно туку ти си играш со погрешна терминологија. Толку од мене . |
||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Можеби н бев доволно јасен , иако чинам дека сте ме разбрале . Говорот кој се користи во Македонија е именувн како “ македонски дијалект , точно , збир на дијалекти . Но бидејки темата е “ македонскиот јазик “ не сакав да ја употребам дефиницијата “ ЗАПАДНИТЕ БУГАРСКИ ГОВОРИ , кои ги опфаќа и Врање , Ниш , Пирот и.т.н. |
||||
|
||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ептен е досадно .
Никој од форумов , од македонската “ банда “ го нема прочитао капиталното дело на Конески “ Историја на македонскиот јазик “ а постојано го оспоруваат , вкључувајки ги и и , и истовремено го величаат , онака , под влијание на околината , демек истиот е од нивна “ банда “ . Истите наводно применувајки ги на се криејат позади бугарофобијата , која има своја генеза , своја историја , и нешто што би било одлична тема , во по нормалени услови и со други . Бугарската “ банда “ постојано ги користи аргументите од видот “ сакам кажам , незнам речам “ пастирајки неупотребливи аргументи на кои им даваат научна тежина , и кои со тие аргументи не го демантираат Конески и неговото дело , и истовремено го мразат онака , под влијание на околината , демек истиот не е од нивна “ банда “ . Ајде , ајде “ банди “ , земете и прочитајте ја книгата , можеби ќе ви користи кога ќе треба во друштво да оставите впечаток дека сте интелектуалци , дека имате познавање од таа тематика . Во секој случај , нема да бидете зијан Изменето од eptendosadno - 08.Март.2010 во 23:33 |
||||
|
||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дали го имате одговорот зашто во Рим не зборуваат латински во секојдневната комуникација ? |
||||
|
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Англичаните ќе речат: What tht has got to do with the price of fish?! Елаборирај го малку подобро прашањето! Изменето од Platenik - 09.Март.2010 во 08:42 |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Б Конески: “Македонскиот јазик во балканската јазична средина и наспрема соседните словенски јазици. Македонскиот јазик се говори во СР Македонија, и надвор од нејзините граници, во оние делови на Македонија што по балканските војни влегоа во составот на Грција и Бугарија. Денеска македонскиот e мајчин јазик на нешто повеќе од милион луѓе. Освен тоа, со него во СР Македонија се слу-жат како со јазик на секидневен контакт уште околу 300.000 луѓе, главно Албанци и Турци“. |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
kapitalniot trut:
http://www.mling.ru/iazik/makedonski/history_makedonski.pdf |
||||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
17та страна е интересна - имало идеа за некаква заедница помегу Бугарскиот и Макенскиот
ама имало и т.н. македонистично гледиште - за посебност |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Се вика труд, а не трут. Знаеш што е трут?! |
||||
|
||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Прво. врската што ја имаш дадено е на хрватски, а не на српски. Безразлика на тоа и во хрватскиот и во српскиот и во македоснкиот се користи истиот збор - трут. Русите и Украинците трутот го викаат трутењ, додека Полјаците го имаат зборот трутен. Кој од кого го земал? Изменето од Platenik - 09.Март.2010 во 13:32 |
||||
|
||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е ајде . Зашто граѓаните на Рим не го користат латинскиот јазик во секојдневната комуникација , и зашто не ги користат римските бројки при примената на истата ? Изменето од eptendosadno - 09.Март.2010 во 14:09 |
||||
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Поентата не ти ја разбирам! Како тоа го поврзуваш со бугарскиот јазик и Бугарија или со македоснкито јазик? Кажи ми го твоето мислење зошто е така? |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 4849505152 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |