IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2010 во 15:23
Совети за термичка обработка на храната

Начинот на кој се приготвува храната игра огромна улога во зачувувањето на хранливите состојки што ги содржат продуктите. При неправилно приготвување продуктите се уништуваат, ја губат сварливоста и самиот состав, особено витамините, минералните соли и белковините. Значи не е доволно храната да се подготвува според потребите и возраста на детето, туку таа треба да се обработува така што ќе се зачуваат сите хранливи состојки кои се наоѓаат во производите.

Неколку општи работи кои треба да ги знаете

1. Млекото никогаш не треба да го варите двапати. Мастите (маслата) мора да се заштитат од дејството на светлината и воздухот. Се препорачува чување во порцелански или стаклен сад кој треба да биде покриен.


2. Месото и рибата се мијат со студена вода непосредно пред приготвување. Не треба да се оставаат долго да стојат во вода бидејќи губат дел од белковините и минералните соли.

Ако сакате силен бујон, местото треба да се исечка на ситни делови и да се стави во сад со студена вода, а потоа постепено се вари три до четири часа.

Ако сакате сочно и вкусно месо, тогаш треба да го ставите во зовриена вода. При тоа се создава тенка кора која ги задржува соковите, белковините и минералните соли за да не можат да се одвојат од месото.

3. Зрнестата храна ( како на пример ориз, овес и слично ) се натопуваат во студена вода и во истата се вари се додека зрната не омекнат. На тој начин белковините преминуваат во водата. Обратно, ако сакате да ги зачувате белковините (кога се приготвуваат каши ) тогаш зрната ставете ги во врела вода. Кога зрното се подготвува за каша, се вари додека не омекне потполно.(гриз 5-10 минути; ориз и пченично зрно 40-60 минути; овес 1-1,5 час ).

Млекото се додава откако ќе се свари зрното и се враќа на оган да проврие само еднаш. Истовремено со млекото се додаваат шеќер или сол. Кога кашата ќе се тргне од шпоретот се става путер и добро се меша.

4. Зеленчукот пред приготвувањето треба добро да се измие. Се сече непосредно пред подготвувањето на оброкот. Се залева со зовриена вода и се вари во потполно затворен сад. Во водата во која се вари зеленчукот преминуваат многу хранливи материи, па затоа е најдобро таа вода да се користи при приготвувањето на оброкот. Зеленчукот се пасира додека е топол, а потоа уште еднаш се става на оган, но не да вари, туку само да се појави пареа.

Супите од зеленчук мора да се искористат најдоцна 1,5 час после приготвувањето.

5 При варењето на компирот треба да се знае дека не смее да се употребува железен лонец, а емајлираниот не смее да биде оштетен од внатрешната страна. Компирот се вари во потполно затворен сад со малку вода која треба да испари кон крајот на варењето.

 Треба да се вари неизлупен бидејќи лушпата ги зачувува минералните соли, витамините и белковините. И оваа вода може да се користи за приготвување оброци.



Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 17:33
Препаратот за слабеење зелено кафе – забранет за употреба

 Производот зелено кафе  пакуван во кесички е храна за  посебна нутритивна употреба и лабараториски е верифицирано дека во себе ја содржи синтетската супстанца сибутрамин. Препаратот наменет за губење на телесната тежина е небезбеден согласно Законот за безбедноста на храната и Правилникот за видовите на храна, соопшти Дирекцијата за храна при Министерството за здравство.

Поради присуството на оваа супстанца, која не била означена во производната спецификација од страна на производителот,  препаратот зелено кафе во кесички наменет за губење на телесната тежина е небезбеден согласно Законот за безбедноста на храната и на производите и материјалите што доаѓаат во контакт со храната и Правилникот за видовите на храна за посебна нутритивна употреба и за дозволените нивоа на дневно внесување на витамини и минерали, се вели во соопштението од Дирекцијата.

Од страна на Дирекција за храна, овој производ, е забранет за промет и во текот на денешниот ден сите дистрибуирани количини во аптеките во Република Македонија ќе бидат повлечени под надзор на државните инспектори за храна. Препаратот ќе биде вратен на производителот или ако не постои можност ќе се поништи во депонијата Дрисла со негово спалување  во инцелератор.

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 20:59

Кафето%20ги%20намалува%20градите%20кај%20женитеКонсумирањето поголемо количество кафе влијае на намалување на обемот на градите, покажаа резултатите на едно шведско истражување. Според истражувањето со кое биле опфатени 270 жени, најпогодени од кафето се припадничките на понежниот пол со средна телесна тежина, кои имаат поголеми гради и повеќе млечни жлезди, како и тие со мутација на генот CYP1A2. Кај нив се доволни само три шолји кафе дневно за да им се смалат градите, вели Хелена Јернстром од Универзитетот во шведскиот град Линд. Таа, сепак, им порачува на жените на кои кафето им е секојдневен редовен ритуал да не се вознимируваат премногу бидејќи градите нема да им се смалат преку ноќ ниту целосно ќе им исчезнат............плазење
   

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 09:50
Грам сол би спречил голем број смртни случаи

Кога луѓето би јаделе еден грам сол помалку, едно овошје или зеленчук повеќе и би консумирале помалку заситени масти, бројот на смртни случаи би се намалил за повеќе од 40 отсто.

Новата идеја за исхрана гласи „помалку е повеќе“. Направете мала промена во дневната исхрана и ќе почувствувате големо влијание врз здравјето, вели новата студија.

Британските научници тврдат дека годишно можат да се спасат 20.000 луѓе само во нивната земја ако луѓето јадат еден грам сом помалку, а консумираат едно овошје или зеленчук повеќе. Тие препорачуваат луѓето да ги исфрлат заситените масти од својата исхрана и да ги заменат со маслиновото масло.

Срцевите болести и мозочните удари се најчест причинител за смрт во Британија, а симптомите кои доведуваат до нив најчесто се бараат во исхраната и начинот на живот.

Претерано солената храна го зголемува крвниот притисок, а заситените масти особено трансмасните киселини кои најчесто се наоѓаат во маргаринот и во производите кои ги содржат овие индустриски преработки на билни масти можат да ги оштетат крвните жили и да го зголемат ризикот од појава на згрутчување на крвта која може да доведе до срцев или мозочен удар.

Научниците тврдат дека зголеменото консумирање на овошјето и зеленчукот може да доведе до 31 отсто намалување на ризикот од прерана смрт. Што се однесува до заситените масти, лекарите не препорачуваат консумирање повеќе од 30 грама за мажи, 20 грама за жени и 5 грама за деца. Возрасните луѓе во развиените земји дневно јадат и дупло поголема количина.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2010 во 14:04
Потврден е фактот дека многу видови на зеленчук делуваат против појава на ракот и  делуваат врз канцерогените клетки.
Научниците ги открија активните компоненти и нивната заштитна улога од различни видови на рак.

Состојките откриени во брокулата се ефикасни во стопирање развој на канцерогените клетки кај ракот на дојката. Во зеленчукот како што е брокулата, зелката и карфиолот откриена е состојката сулфоарафан (SUL) која може да ги блокира завршните процеси на канцерогениот процес со прекинување на компонентите на ќелиите наречени микротубулуси.

Оваа материја може да го блокира развојот на делењето на  клетките на ракот на дојката кои веќе се канцорогени. Еден час по конзумирањето SUL ги блокира клетките и ги прекинува микротубулите кои се долги, тенки цилиндри составени од протеинот тубулин кој има основна улога во дуплирање на хромозомите во текот на делбата на клетките.


Зеленчук со силно анти-канцерогено дејство

Лукот - сумпорните соединенија му даваат силен мирис и вкус кои штитат од рак неутрализирајќи ги канцерогените клетки  и го забавуваат растењето на ќелиите на туморот. Со едно истражување е утврдено дека жените кои јадат лук еднаш неделно имаат помал ризик од појава на рак на дојката.

Мешункастото растение -  сите видови се богати со инхибиторен протез, состојка која ги отежнува ќелиите од ракот да извршат инвазија на соседните ткива.


Доматот - содржи витамин Ц и флавонид ликопен кој му дава црвена боја, а има заштитна улога против рак на белодробните крила, цервикс, рак на простатата и устата.

Спанаќот - е добар извор на Ц витамин и бета каротен како што е фолната киселина. Во многу научни испитувања е потврдено дека луѓето кои два пати неделно јадат спанаќ ретко заболуваат од рак на белите дробови и рак на дојката.

Исто така и зелката, сојата, морковот, целерот, џумбурот, магданосот, кромидот,ланеното семе, карфиолот и црвената пиперка.

Начинот на подготовка на зеленчукот е многу важен. Спрема новите истражувања со варењето се губи поголем дел од анти-канцерогените материи, додека со варењето на пареа или подготвување во микровална не се губат состојките. Исто така не треба да се замрзнуваат во фрижидер за длабоко замрзнување, бидејќи се губат анти-канцерогените материи.


Сок со анти-канцерогено дејство (рецепт)

1 цвекло
2 ротквица
3 главици брокула
1 морков
1/2 домат
Ако сокот ви е премногу блуткав може да исцедите еден лимон или да ја зголемите количината на целер

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 23:22
Овесна%20каша

Овесна каша

Иако овесната каша не е највкусната храна што некогаш сте ја јаделе, таа е многу корисна, затоа што содржи многу хранливи материи. Најдобро е да ја јадете кашата без да додавате шеќер или други зачини.Овесната каша ве држи сити подолго време и го регулира нивото на инсулин во телото, а со тоа го спречува складирањето на мастите. Ја зголемува енергијата и го намалува холестеролот.Таа помага и во заштитата од рак на дебелото црево и срцеви заболувања.............губитник

Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Статус: Офлајн
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 00:10
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

<table width="100%" cellpadding="0" cellspacing="0"><t><tr><td valign="top" width="100%"><table width="447" cellpadding="0" cellspacing="0" height="7"><t><tr><td>
                    </td>
              </tr>
                                                                       </t></table>               
               
Кафето%20ги%20намалува%20градите%20кај%20женитеКонсумирањето
поголемо количество кафе влијае на намалување на обемот на градите,

покажаа резултатите на едно шведско истражување. Според истражувањето
со кое биле опфатени 270 жени, најпогодени од кафето се припадничките
на понежниот пол со средна телесна тежина, кои имаат поголеми гради и
повеќе млечни жлезди, како и тие со мутација на генот CYP1A2. Кај нив
се доволни само три шолји кафе дневно за да им се смалат градите, вели
Хелена Јернстром од Универзитетот во шведскиот град Линд. Таа, сепак,
им порачува на жените на кои кафето им е секојдневен редовен ритуал да
не се вознимируваат премногу бидејќи градите нема да им се смалат преку
ноќ ниту целосно ќе им исчезнат............плазење
                               </td>
            <td valign="top" width="12" align="top">   </td>
            <td valign="top" width="82" align="top">
               

               <table align="right" cellpadding="0" cellspacing="5">
                               
                               
                               
                               
               
                               
                         
            </table>
               

               </td>
          </tr>
        </t></table>
          
<table width="100%" cellpadding="0" cellspacing="0">
          </table>
          


Za site sto sakaat poseriozno da se informiraat za ovaa istrazuvanje i da doznaat za sto e i kako e sprovedeno istrazuvanjeto OVDE. Inaku stvarno zabavno zvuci 'ne pijte kafe da ne vi se smalat gradite'...cccc...zolta stampa
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2010 во 13:27
Седум супер продукти за совршено здравје

Сакате да уживате во долг и здрав живот? Нема проблем! Дејвид Зинченко, автор на книгата „Eat This, Not That“ има неколку добри предлози за оние кои сакаат да го подобрат квалитетот на животот.

Здравата исхрана не е важна само поради витката линија и доброто чувство, туку и поради здравјето на организмот. Богата со антиоксиданси, минерали и витамини, здравата храна е клуч на среќниот живот.

Јогурт

Јогуртот е многу добра помош во зајакнување на имунолошкиот систем на организмот. Освен тоа, јогуртот го штити организмот и од настанување на карцином. Некои јогурти во себе содржат пробиотици кои се успешни во борбата со различни бактерии во телото. Јогуртот најдобро е да го јадете со овошје или мед. Добар е за појадок, но можете да го консумирате и во било која друга доба од денот.

Домат

Доматите се одлучен антиоксиданс. Одлични се во спречувањето на различни видиви на болести, вклучувајќи и карцином на белите дробови, простатата, кожата и желудникот. Доматот содржи ликопен кој му помага на човечкото тело и го зајакнува здравјето. Освен во доматот, антиоксиданси има и во лубениците, грејпфрутот, папајата и гуавата. Зинченко советува редовно да се консумираат домати во било кој облик, вклучувајќи и сос.

Орев

Оревот изобилува со масни киселини омега 3 и полифеноли кои ги спречуваат воспалителните процеси во телото. Често кога се зборува за здрава храна, оревот го забораваат, но тој е особено здрав продукт кој би било добро да го консумирате секојдневно. Освен оревот, за здрав живот се советува да се консумираат бадеми и лешници.

Спанаќ

Благодарение на своите здрави состојки, спанаќот го штити здравјето на срцето, мозокот и коските. Тој е магичен зеленчук кој го подобрува протокот на крвта и често се препорачува кај луѓе кои имаат импотенција. Спанаќот треба да се јаде секојдневно, било да е зготвен, било да е послужен како салата. Како замена за спанаќот може да послужи зелената салата , блитвата и кељот.

Зоб

Зобот е исклучително здрава храна, која го намалува ризикот од срцев удар. Од античко време бил познат како житарка која придонесува за подобро здравје, а денес е признат и од модерната медицина. Зобот денес доаѓа во многу облици, а најпопуларни се зобните лушпи, кои се исклучително здрав појадок.

Морков

Морковот изобилува со каротен кој е одличен за намалување на ризикот од различни видови карцином, а помага и кај астмата и ревматскиот артритис. Морковот е зеленчук кој треба да се консумира секој ден. Добар е и свеж, но може да се јаде и во салати, но и варен.

Боровинка

Боровинката е овошје што може да се пофали си највисок износ на антиоксиданси. Таа е силна во борбата против рак, дијабетес и деменција. Боровинката е богата со витамин А и Ц кои придонесуваат за кардиоваскуларно здравје. Бројни светски научници препорачуваат што почесто да се консумира боровинката.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 15:36
Сопствениците на рестораните во Дубаи биле известени од градската управа дека во подготвувањата на јадењата нема да можат да употребуваат алкохол, објавил тамошниот весник „Д Нешнл„.

Забраната била воведена дури во 2003 година, но властите дури сега одлучиле строго да го применат овој закон, после тужбите на муслиманите кои не знаеле дека рестораните послужуваат јадења во кои алкохолот е една од состојките.

Според натписите на весникот повеќе сопственици на рестораните не се сложуваат со одлуката, тврдејќи дека поради оваа одлука нивните јадења ќе ги изгубат специфичните вкусови.


Одлуката на властите во Дубаи не се однесува на алкохолот што и понатаму се послужува по рестораните и хотелите што имаат посебни дозволи, наведува „Д Нешнл„

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2010 во 11:25
Сосовите за скара добри за здравјето

Сосовите за скара може да бидат добри за вашето здравје, открија научниците. Студија која ја изработи тим на биолози откри дека популарните сосови содржат спектар на мириси, овошје и зеленчук кои содржат природни антиоксиданси.

Тоа се хемиски соединенија, кои се борат со болестите поврзани со староста, како што се рак, срцевите проблеми, мозочните удари, алцхајмеровата болест, артритисот и катарактот.

Антиоксидансите се познати во борбата против штетните молекули наречени слободни радикали кои му штетат на организмот.

Студијата, која што ја спроведоа научниците од Универзитетот во Западен Онтарио во Канада, открија дека скара сосовите се преполни со здрави состојки кои можат да го зајакнат имунолошкиот систем на луѓето.

- Билките и зачините се одличен извор на антиоксиданси, а тие особено ги има во сосовите кои се користат во храната, изјави Др. Рејмонд, лидер на истражувачкиот тим.

Научниците при истражувањето пронашле голема количина на антиоксиданси во седум сосови.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Април.2010 во 08:31
Појадок од сланина, колбаси и јајца за виткост и здравје

Сланина, колбаси, јајца, печурки, домати и пудинг. Ако ова сте одбрале да појадувате, тогаш вие сте го одбрале најздравиот можен начин за започнување на денот, тврдат научниците.

Обилниот и калоричен појадок е корисен за здравјето, откриваат научниците. Јајцата и останатите горенаведени производи се подобар појадок од житарките и овошјето. Ова е револуционерно откритие, бидејќи до сега сите студии покажаа дека висококалоричниот појадок беше оценет како штетен по здравјето.

Меѓутоа, ваквиот обилен појадок го подготвува организмот за остатокот од денот и така му помага во согорувањето на калориите. Разните житарки тоа не можат да го направат бидејќи не се доволно енергетски моќни.

Сепак, бидете внимателни. Такво обично јадење е само за појадок, напомнуваат научниците. По таква утринска гозба, треба да следи средно обилен ручек и многу лесна вечера.

Ова се интересни резултати добиени од голема анкета која ги опфати прехранбените навики. Со ова уште еднаш се покажа дека појадокот навистина е најважен оброк во денот и неговото избегнување може да предизвика здравствени проблеми, но и проблеми со дебелината.

Кон врв
Gjuro Salaj Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 06.Април.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gjuro Salaj Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 17:58
Originally posted by емил емил напиша:

На самото кесе пишува во каква температура се готви таков помфрит.
 

Се пржи пи 180-200 степени во предварително загреjана фритеза со мазнина(олио) ,за около 3-5 минути.

 

А на прашанjето како се приготвуват-неможеш во домашни условиja да си ги приготвиш Бионсе.

 

Прво се селектираат специални сортови помфрит.После минуват преку машина што ги лjупи.После тоа друга машина ги реше во познатата форма.Чак после тоа се пржат во специална мазнина за кратко време.Се чека да се оладат и тогаш веке ги спакуват за нашата трапеза.  

 

Колку позамрзнат го туриш помфритот во загреjаната мазнина ,толку по квалитетен помфрит ке jадеш.
Кон врв
Gjuro Salaj Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 06.Април.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gjuro Salaj Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 17:59
NE SE ODMRZNUVA TUKU VEDNAS SE PRZI !
Кон врв
Gjuro Salaj Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 06.Април.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gjuro Salaj Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2010 во 18:03
SE STAVA VO VEKE ZAGREANO MASLO I NE SE RAZMRZNUVA TUKU SE STAVA TAKOV KAKOV E !
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.