IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4849505152 146>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 14:41
мене баш ме интересира зашто некои букви на некои места преминале во “едно“, а на други во “друго“...

зарем тоа не означува нешто ...?

Ете зашто луѓето од Варна не можат да кажат: “математика“ и да звучи како што звучи кај нас..., без разлика што се пишува исто, односно со исти букви...

кој колку и да се труди да докажува нешто, тоа е основен факт; “жив“ аргумент за разликите на народите...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

има безброј примери....не%20знам
ме мрзи да пишувам сега... а и кафето ми е готово...трепкање

Изменето од Tetratka - 08.Март.2010 во 14:42
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 15:14
Originally posted by depo depo напиша:

Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Не ме читаш внимателно .

Како мислиш??

Нешто во што и двете науки се согласуваат е тоа дека :
Бугарскиот јазик како основа го има земено “ источнобугарскиот “ - бугарскиот дијалект , дијалектото кој се користел во провинцијата Бугарја , додека за македонскот јазик е користен “ западниот бугарски дијалект “ - македонскиот дијалект , дијалект кој се користел во провнцијата Македонија .

Незнам за Вас , но јас имам прочитано литература во однос на тоа прашање , јас само ги пренесувам тезите на македонските лингвисти , историчари и сл.

Не е дека не те читам внимателно туку ти си играш со погрешна терминологија. Ајде уште еднаш кои се тие тези на македонските лингвисти??

Да ?

Тоа со црвеното е македонска терминологија , а она што е во наводници е бугарска терминологија .

Не е дека не те читам внимателно туку ти си играш со погрешна терминологија.

Толку од мене .
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 15:22
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

П.С.
Да , немам полномошно ни од бугарската наука , но ги изнесов нивните тези во кои “ македонскиот дијалект “ се именува како “ западнобугарски “ .

Според бугарската наука нема еден македонски дијалект, туку многу македонски дијалекти.
Ако наместо бугарски употребам „источен јужнословенски јазик“ според бугарската наука тој јазик се дели на 2 групи дијалекти. Границата помеѓу нив е т.н. ЈАТова граница.

На запад од границата Ѣ преминал во Е, а на исток во ЈА ( омекотена претходна согласка и А)

Пример
млѢеко - млеко - мл`ако (мљако)
бѢлъ - бел - б`ал (бј ал)

За дијалектите на Источниот Јужнословенски јазик
http://www.promacedonia.org/jchorb/st/index.htm

Можеби н бев доволно јасен , иако чинам дека сте ме разбрале .

Говорот кој се користи во Македонија е именувн како “ македонски дијалект , точно , збир на дијалекти .
Но бидејки темата е “ македонскиот јазик “ не сакав да ја употребам дефиницијата “ ЗАПАДНИТЕ БУГАРСКИ ГОВОРИ , кои ги опфаќа и Врање , Ниш , Пирот и.т.н.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:31
Ептен е досадно .

Никој од форумов , од македонската “ банда “ го нема прочитао капиталното дело на Конески “ Историја на македонскиот јазик “ а постојано го оспоруваат , вкључувајки ги и и , и истовремено го величаат , онака , под влијание на околината , демек истиот е од нивна “ банда “ . Истите наводно применувајки ги на се криејат позади бугарофобијата , која има своја генеза , своја историја , и нешто што би било одлична тема , во по нормалени услови и со други .

Бугарската “ банда “ постојано ги користи аргументите од видот “ сакам кажам , незнам речам “ пастирајки неупотребливи аргументи на кои им даваат научна тежина , и кои со тие аргументи не го демантираат Конески и неговото дело , и истовремено го мразат онака , под влијание на околината , демек истиот не е од нивна “ банда “ .

Ајде , ајде “ банди “ , земете и прочитајте ја книгата , можеби ќе ви користи кога ќе треба во друштво да оставите впечаток дека сте интелектуалци , дека имате познавање од таа тематика .

Во секој случај , нема да бидете зијан

Изменето од eptendosadno - 08.Март.2010 во 23:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2010 во 23:43
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Мислам дека тоа и го правам, односно го оспорувам континуитетот на тој јазик да се нарекува бугарски.

Дали го имате одговорот зашто во Рим не зборуваат латински во секојдневната комуникација ?
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 05:37

Мислам дека тоа и го правам, односно го оспорувам континуитетот на тој јазик да се нарекува бугарски.

Дали го имате одговорот зашто во Рим не зборуваат латински во секојдневната комуникација ?

Англичаните ќе речат:

What tht has got to do with the price of fish?!

Елаборирај го малку подобро прашањето!

Изменето од Platenik - 09.Март.2010 во 08:42
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 07:25

Ептен е досадно .

Никој од форумов , од македонската “ банда “ го нема прочитао капиталното дело на Конески “ Историја на македонскиот јазик “ а постојано го оспоруваат , вкључувајки ги и и , и истовремено го величаат , онака , под влијание на околината , демек истиот е од нивна “ банда “ . Истите наводно применувајки ги на се криејат позади бугарофобијата , која има своја генеза , своја историја , и нешто што би било одлична тема , во по нормалени услови и со други .

Бугарската “ банда “ постојано ги користи аргументите од видот “ сакам кажам , незнам речам “ пастирајки неупотребливи аргументи на кои им даваат научна тежина , и кои со тие аргументи не го демантираат Конески и неговото дело , и истовремено го мразат онака , под влијание на околината , демек истиот не е од нивна “ банда “ .

Ајде , ајде “ банди “ , земете и прочитајте ја книгата , можеби ќе ви користи кога ќе треба во друштво да оставите впечаток дека сте интелектуалци , дека имате познавање од таа тематика .

Во секој случај , нема да бидете зијан

Б Конески: “Македонскиот јазик во балканската јазична средина и наспрема соседните словенски јазици.

Македонскиот јазик се говори во СР Македонија, и надвор од нејзините граници, во оние делови на Македонија што по балканските војни влегоа во составот на Грција и Бугарија. Денеска македонскиот e мајчин јазик на нешто повеќе од милион луѓе. Освен тоа, со него во СР Македонија се слу-жат како со јазик на секидневен контакт уште околу 300.000 луѓе, главно Албанци и Турци“.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 08:01
kapitalniot trut:

http://www.mling.ru/iazik/makedonski/history_makedonski.pdf
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 08:06
17та страна е интересна - имало идеа за некаква заедница помегу Бугарскиот и Макенскиот

ама имало и т.н. македонистично гледиште - за посебност
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 08:49
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

kapitalniot trut:http://www.mling.ru/iazik/makedonski/history_makedonski.pdf

Се вика труд, а не трут.

Знаеш што е трут?!

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 09:58
trut (sr.)

т`ртеj (буг.)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 13:31
Originally posted by чоли чоли напиша:

trut (sr.)

т`ртеj (буг.)

Прво. врската што ја имаш дадено е на хрватски, а не на српски.

Безразлика на тоа и во хрватскиот и во српскиот и во македоснкиот се користи истиот збор - трут.

Русите и Украинците трутот го викаат трутењ, додека Полјаците го имаат зборот трутен.

Кој од кого го земал?

Изменето од Platenik - 09.Март.2010 во 13:32

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 14:09

Англичаните ќе речат:

What tht has got to do with the price of fish?!

Е ајде .

Зашто граѓаните на Рим не го користат латинскиот јазик во секојдневната комуникација , и зашто не ги користат римските бројки при примената на истата ?

Изменето од eptendosadno - 09.Март.2010 во 14:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2010 во 14:26

Англичаните ќе речат:

What thаt has got to do with the price of fish?!

Е ајде .

Зашто граѓаните на Рим не го користат латинскиот јазик во секојдневната комуникација , и зашто не ги користат римските бројки при примената на истата ?

Поентата не ти ја разбирам! Како тоа го поврзуваш со бугарскиот јазик и Бугарија или со македоснкито јазик? Кажи ми го твоето мислење зошто е така?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4849505152 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.