|
Научни вести |
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Автор | ||
blagorodna
Сениор Регистриран: 16.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 568 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nesco ko da podrazbrav zemnjava se pomerila ot osiloto i sea ne se znajt dan dojt negovo udolu pa ni bida nogite ugore
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во право е професорот погоре. Бројката од 8 см е апсолутно непроверлива. Дури и да се помести земјината оска за 8 сантиметри, тоа е невозможно да се измери, докаже. Додека за должината на деноноќието (ротацијата) е друг случај. Постојат атомски часовници кои можат да мерат време со неверојатна точност. Исто така целото завртување (од точно 360 степени) на планетата може да се измери преку некој референтен светлински зрак кој доаѓа од некоја фиксна ѕвезда (ѕвезда чие поместување во однос на Земјата е занемарливо т.е. помало од редот на микросекунда). |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Диносаурусите биле убиени од астероид, велат научници
Околу 65 милиони години по смртта на динозаурусите колектив од едни од најпознатите светски научници конечно стигна до дното на прашањето, пишува британскиот весник "Гардијан". Диносаурусите биле убиени од голем астероид удрил Земјата. По студии траеја 20 години тим од 41 научници достигна до заклучок што звучи познато на повеќето ученици, кои се внимавале во часовите по наука. Новото откритие се противи на теориите на други научници, за тоа дека измирането на динозаурусите било предизвикано од силна вулканска активност. Според новото меѓународно истражување, астероид се соочи со Земјата под агол од 90 степени и со брзина околу 12,4 милји во секунда - околу 20 пати побрзо од летящ к*ршум. |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobro utro , emile!....toa , kolku shto pamtam ,...odamna, bila najverojatnata teorija za nivnoto ischeznuvanje!...shto znachi dek ae od...."vchera",...a ne neshto novo!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добар вечер.Сите знаеме дека динозаурусите са умрели од глобалното затоплување.
Затоа тоа е нова теорија.
Освен ако ти си еден од теа научници и не си го кажал на нас ,а си ја чуваш новината. Изменето од емил - 05.Март.2010 во 10:05 |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
koga tuka nekoj ke kaze ...dobro utro...moze da znachi i,..deka ne si otkril nishto novo. ...inache ,..ne e nova taa ":najnova" teorija be,...ja imalo ushte ,...kojznae od koga!
|
||
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мене ништо не ми значи бројката "21 година", ниту "41 научник", поучен од минатото дека многу научници трескале глупости на кои сега децата им се смеат.
Мене многу ме интересираатаргументите кои стојат зад оваа теорија доколку има такви? Има ли некое парче од тој фамозен астероид? Има ли некакви знаци на некаков кратер каде што удрил тој? Како дошле до тој агол од 90 степени? Како ја измериле неговата брзина од 12.4 милји во секунда? (па уште и "запирка четири" ) Би ви бил благодарен доколку ме удостоите со некој аргумент кој стои зад оваа теорија, а искрено давам награда за оној кој ќе ми ја ископа методата (равенката) со која се доаѓа до некоја од бројките погоре. Поздрав! |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zarem ke ostane teorijata ...teorija ,...ako ima nekoj argument za nea!
|
||
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Теоријата мора да има аргументи ако сака да се нарекува теорија. Хипотезата е таа што се базира само на бујната фантазија на научниците, филмски режии, цртани филмови и сл. По се ми изгледа дека овде станува збор за таков случај
|
||
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Teorijata za izceznuvanjeto na dinosaorusite ne e nova, taa potekuva uste od 1980 godina, ja dale tatkoto i sinot Alvarez, fizicari. Tie predlozile scenario spored koe izceznuvanjeto na dinosaorusite se dolzi na karastrofalen udar na telo so golemi dimenzii i Zemjata. Iako klucen dokaz za toj udar ne bil najden, teorijata bila prifatena kako hipoteza. Vo 1990 (ne sum bas sigurna za godinava), so satelitsko snimanje bil otkrien kraterot, na okolu 1 km pod zemjata, pomegu poluostrovot Jukatan i Meksikanskiot zaliv i e narechen Chiksalab i se procenuva deka e pomal od 120 km. Toa e najgolem krater za koj e potvrdeno deka e nastanat so sudar so objekt od Vselenata.
|
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
im vikam jas deka ne e nova,...ama , ovie ne sakaat da slushaat , shto im se vika.
|
||
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нели ви реков |
||
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нормално дека ќе предложат сценарио (хипотеза), впрочем сите теории започнуваат како хипотези (додека не се докажат). Во тоа време не биле во можност да откријат каде удрил вселенскиот објект, со што доказот бил оставен за подоцна.
Хемиската анализа од Земјиниот слој на КТ (креда-терциер) границата , земена од преку 100тина места на Земјата (значи не од 1-2 места само), укажува на зголемено количество на металот иридиум, кој во земјината кора е многу дефицитен, но го има обилно во метеорите, додека слична варијација на концентрацијата на овој метал, во слоевите на границите во други геолошки ери нема. Што јасно ни укажува дека на крајот од Креда периодот (144-65 милиони години п.н.е.) од Мезозојската ера, на Земјата паднал метеор од поголеми размери. Со тоа што остатоците (фосилите) од диносаорусите потекнуваат од тој период, и само до тогаш се срентуваат, сакале ние или не, ни укажува дека во тој период изумреле, дека нешто довело до нивно исчезнување. Фактот дека баш тогаш на Земјата паднал метеорот и дека во понатамошниот период (од геолошките ери) не се јавуваат фосилни остатоци од диносаорусите не наведува на заклучокот дека тоа било причина за нивно исчезнување. |
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи, првично предложиле едно сценарио како хипотеза, а потоа ја докажале таа хипотеза преку други исто така сценарија
Очекувајте на сличен начин утре да ја исценираат и планетата Криптон од каде што дошол Супермен |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |