IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование > Наука
  Активни теми Активни теми RSS - Научни вести
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Научни вести

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 14>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 12:34
Теоријата мора да има аргументи ако сака да се нарекува теорија. Хипотезата е таа што се базира само на бујната фантазија на научниците, филмски режии, цртани филмови и сл. По се ми изгледа дека овде станува збор за таков случај среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 11:44
zarem ke ostane teorijata ...teorija ,...ako ima nekoj argument za nea!збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 11:39
Мене ништо не ми значи бројката "21 година", ниту "41 научник", поучен од минатото дека многу научници трескале глупости на кои сега децата им се смеат.
Мене многу ме интересираатаргументите кои стојат зад оваа теорија доколку има такви?
Има ли некое парче од тој фамозен астероид?
Има ли некакви знаци на некаков кратер каде што удрил тој?
Како дошле до тој агол од 90 степени? Како ја измериле неговата брзина од 12.4 милји во секунда? (па уште и "запирка четири" голема%20насмевка)
Би ви бил благодарен доколку ме удостоите со некој аргумент кој стои зад оваа теорија, а искрено давам награда за оној кој ќе ми ја ископа методата (равенката) со која се доаѓа до некоја од бројките погоре.
Поздрав!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 10:17
koga tuka nekoj ke kaze ...dobro utro...moze da znachi i,..deka ne si otkril nishto novo. ...inache ,..ne e nova taa  ":najnova" teorija be,...изненадувањеja imalo ushte ,...kojznae od koga!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 10:04
Добар вечер.Сите знаеме дека динозаурусите са умрели од глобалното затоплување.

Затоа тоа е нова теорија.

Освен ако ти си еден од теа научници и не си го кажал на нас ,а си ја чуваш новината. 

Изменето од емил - 05.Март.2010 во 10:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 09:59
dobro utro , emile!изненадување....toa , kolku shto pamtam ,...odamna, bila najverojatnata teorija za nivnoto ischeznuvanje!...shto znachi dek ae od...."vchera",...a ne neshto novo!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 05:23
Диносаурусите биле убиени од астероид, велат научници 

Околу 65 милиони години по смртта на динозаурусите колектив од едни од најпознатите светски научници конечно стигна до дното на прашањето, пишува британскиот весник "Гардијан". Диносаурусите биле убиени од голем астероид удрил Земјата. По студии траеја 20 години тим од 41 научници достигна до заклучок што звучи познато на повеќето ученици, кои се внимавале во часовите по наука.
Новото откритие се противи на теориите на други научници, за тоа дека измирането на динозаурусите  било предизвикано од силна вулканска активност. Според новото меѓународно истражување, астероид се соочи со Земјата под агол од 90 степени и со брзина околу 12,4 милји во секунда - околу 20 пати побрзо од летящ к*ршум.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 23:30
Originally posted by fiks fiks напиша:

Спротивно на ова тврдење, професор Рајнер Кинд од Германскиот истражувачки центар за геонауки објаснува дека промените на оската предизвикани од земјотрес би биле толку мали, што не би можеле ни да се измерат. Затоа е невозможно тие воопшто да се откријат.

Во право е професорот погоре. Бројката од 8 см е апсолутно непроверлива. Дури и да се помести земјината оска за 8 сантиметри, тоа е невозможно да се измери, докаже.
Додека за должината на деноноќието (ротацијата) е друг случај. Постојат атомски часовници кои можат да мерат време со неверојатна точност. Исто така целото завртување (од точно 360 степени) на планетата може да се измери преку некој референтен светлински зрак кој доаѓа од некоја фиксна ѕвезда (ѕвезда чие поместување во однос на Земјата е занемарливо т.е. помало од редот на микросекунда).
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 20:29
nesco ko da podrazbrav zemnjava se pomerila ot osiloto i sea ne se znajt dan dojt negovo udolu pa ni bida nogite ugore
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 20:02
....istoto i jas go mislam ,...i go potvrdiv duri,...samiot!намигнување
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 16:17
Ок е бе Евангелос,знам јас како оди тоа намалување,туку види ги овие сегаголема%20насмевка

На оската не и чуе
Тврдењата на НАСА дека земјотресот во Чиле бил толку силен што успеал да ја помести Земјината оска и да го скрати денот, се комплетно апсурдни и без никаква научна основа, се огласија германските научници.

Неколку дена по потресот со јачина од 8,8 степени, геофизичарите од американската вселенска агенција објавија дека како резултат на катастрофата сега денот е пократок за 1,26 микросекунди а оската на Земјата е поместена за цели 8 сантиметри.

Спротивно на ова тврдење, професор Рајнер Кинд од Германскиот истражувачки центар за геонауки објаснува дека промените на оската предизвикани од земјотрес би биле толку мали, што не би можеле ни да се измерат. Затоа е невозможно тие воопшто да се откријат.

“Кога ја прочитав веста се фатив за глава. Со тоа тврдење НАСА може само да ги полни насловните страни. Бројката од 8 сантиметри е апсолутно непроверлива”, со иста доза на сомнеж е и проф. Карл-Хајнс Гласмаер од Германската геофизичка асоцијација.

Ова го потврдува и доктор Моџиб Латиф од институтот Лајбниц, кој вели дека влијанието на еден земјотрес врз накосеноста на Земјата во секој случај би било многу слабо.

“Небесните тела околу нас се најмногу одговорни за накосеноста на планетава. Гравитацијата на големите планети ја одредува стрмнината на Земјината оска. Тоа не може да го промени земјотрес, дури и кога е толку силен како оној во Чиле”, изјавил за Билд, др. Латиф.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 01:56
Ми текна и мене прво на тоа, ама ретко кој може да прави такви пируети, па затоа мислев дека овој експеримент е поедноставен среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 01:01
bravo be evanаплауз,..mozeshe da kazesh i kako onie ,....vo umetnichko lizganje ,...koga gi sobiraat racete otkako gi rashiruvaat , i pochnuvaat da se vrtat se pobrzo !намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 00:29
Originally posted by fiks fiks напиша:

Баш ме интересира на кој начин ги измерија тие 1,26 мили секунди?

Се работи за 1.26 микросекунди. 1 микросекунда е еден милионити дел од секундата.
Точноста на најпрецизните часовници (штоперици) на планетава е од редот на 10^(-34) или со зборови: десет на степен минус триесет и четврта, или во децимали: 0.0000000000000000000000000000000001 секунди. среќа Станува збор за атомски часовници кои работат на одреден период од зрачењето на атомот Цезиум.

Многумина се прашуваат како е можно еден земјотрес да го намали денот т.е. деноноќието. Затоа ќе објаснам на кратко.
При земјотресот, дел од површината на Земјата пропаѓа т.е. се поместува кон центарот на Земјата. Како последица на тоа, се намалува инерцијалниот момент на Земјата, а пак од законот за запазување на ротациониот импул, следува и зголемување на ротационата брзина на Земјата. Со тоа се намалува и Земјината ротација (времето за кое таа се завртува околу својата оска). Нормално ова намалување е од редот на микросекунди затоа што станува збор за релативно многу мала количина на маса што се поместува релативно малку кон центарот на планетата.

Доколку бев малку сложен погоре, еве ви поедноставно. Завртете се на едно канцелариско столче со раширени раце. Во моментот на вртењето соберете ги рацете кон вас и ќе приметите како брзината на вашето вртење ќе се зголеми, а времето за кое вртите еден цел круг ќе се намали. Оваа разлика ќе биде повоочлива доколку држите некои тешки предмети во раката.
Ете што се случило со Земјата среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.