IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е Адвентистичката црква?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е Адвентистичката црква?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 39>
Автор
Порака
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 09:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Запомнете: Само Божјата благодат е бесплатна, а друго ништо не е бесплатно! среќаСакаш да шеташ ваму таму? Епа ќе платиш со перење мозок т.е. ќе бидеш под ментална терапија 3-4 саати на ден формално и уште 10 часа неформално голема%20насмевкаА и со адвентистиве не очекувај дека ќе биде поразлично. Има да почнеш и на сон да ја спомнуваш саботата и ќе се будиш со кошмари велејќи: леле да не е сабота??!! изненадување Уф добро е, петок било, а јас сонувам како си цедам портокал ух

Ај што е смешно но ова станува веќе и трагикомично.
Значи сабота е ЕДИНСТВЕНА причина за постоење на таа саботарска организација.Какаво спасение каков вечен живот,не е тоа толку битно бидејќи САБОТА Е НАЈБИТНА!
п.с
Ај да не бидам сфатен дека ве зафркавам вас следбениците на Елен Вајт, но дали со тоа што вршите нужда во сабота ја прекршувата истата?!
знаете сепак тоа е напор- стануваш,идеш на друго место,се напињаш-значи правиш физичка активност,а камоли па да цедиш портокал!!

Изменето од ahmar1 - 02.Март.2010 во 09:48
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 10:30
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Gledaj go filmot "gavolot nosi prada",...

Си го промашил подфорумот момче. Имаш посебен подфорум за филмови.

Kako i da e, uveren sum deka ovoj izbor pomegu Sabota/Sabath i nedela, sekoj od nas ke mora da go napravi mnogu skoro.

Ја се двоумам меѓу вторник и среда. Навистина тежок избор не%20знам
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 11:37

Samo te molam vozdrzi se uste nekolku godini, zosto verojatno znaes i samiot kako Isus veli:

Матеј 12:36 (Macedonian New Testament)
Ве предупредувам дека за секој непромислен збор што ќе го изговорат луѓето, ќе одговараат на Судниот ден!

Извини што ти се мешам у муабетот со евангелос но ја колку што се сеќавам нели судниот ден дури ни вие саботарите веќе не кажувате кога ќе биде.
Така да ова многу ме изненадува што слушам дека веќе години се во прашање за судниот ден! ај кажи која дата?

Знам дека елен вајт има доста промашување со тоа датите па послем се вадеше дека наводно нештото се случило но во "небесната скинија".
А ова го знам зашто ја читав нејзината ГОЛЕМАТА БОРБА(ејј! се чудам со кој памет тоа сум го правел,сега кога вака од дистанца се сеќавам).

Благодарам на одговорот однапред

Изменето од ahmar1 - 02.Март.2010 во 11:38
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 12:43
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

1. По шест дена работа во седмицата на создавањето на Земјата, Бог си починал во седмиот ден (1Мој.2,1-3)

И Исус се обрежа во осмиот ден, па сепак вие не се обрежувате (Лука 2:21)

2.Оваа вистина го потврдила тој ден како Божји ден за одмор, или сабота. Името сабота значи ден за одмор.

Името сабота не значи ден за одмор. Еврејскиот „Шабат“ значи одмор. Во македонскиот јазик името „недела“ значи „не делај“ т.е. не работи или со други зборови одмори.

3. Затоа седмиот ден станал Божји ден за одмор.

Кога евреите му приговараа на Исус (слично како и вие адвентистите) зошто Тој работи во Сабота, Исус рече: „Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам. Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само заради тоа што ја нарушуваше саботата, туку и заради тоа што Бога Го наречуваше Свој Татко, изедначувајќи се со Бога.“ (Исус во Јован 5:17-18)

4.Творецот го благословил седмиот ден (1Мој.2,3).
5.Тој го посветил седмиот ден (2.Мој.20,11).

Никој не го оспорува тоа.

6.Бог ја воспоставил саботата во едемската градина (1.Мој.2,1-3).

Бог го освети и благослови седмиот ден (не саботата, туку Шабатот),  но заповедта за неработење во денот Шабат е воспоставена во времето на Мојсеј, на планината Синај. (Излез 20:10)

7.Саботата е воспоставена пред паѓањето во грев и затоа таа не е симбол, зашто симболите се воведени по паѓањето во грев.

„Имено: гревот беше во светот уште пред Законот; но гревот не се засметува кога нема Закон.“ (Римјаните 5:13)

Од вториот стих јасно се гледа дека гревот бил уште пред Законот т.е. законот дошол после гревот. Заповедта за неработење во денот Шабат е воспоставена по паѓањето во грев, во времето на Мојсеј, на планината синај. За какви симболи збориш?

8.Исус рекол дека саботата е создадена за човекот (Марко 2,27), што значи за сите луѓе без оглед на времето во кое живееле и народот на кој му припаѓале.

Точно така, Исус рече: Шабатот (денот за одмор) е создаден за човекот, а не човекот за Шабатот. Затоа престанете да му робувате на Шабатот.

9.Таа е спомен на создавањето(2.Мој.20,11;31,17).Со нашата починка во седмиот ден ние си припомнуваме за тој величенствен настан.

Исус никаде не заповедал да го помниме тој величествен настан. Па дури и Исус не си припомнуваше за тој настан како што тоа го правите вие. Самиот Исус работеше во денот Шабат:
Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам. Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само заради тоа што ја нарушуваше саботата, туку и заради тоа што Бога Го наречуваше Свој Татко, изедначувајќи се со Бога.“ (Исус во Јован 5:17-18)

10.Саботата му е дадена на Адама, прататкото на човечкиот род (Марко 2,27;1.Мој.2,1-3).

Напротив, никаде во Светото Писмо нема да најдеш заповед каде што Бог му заповеда на Адам да не работи во денот Шабат. Шабатот му е даден на Мојсеј, посредникот на стариот завет.

„Зар Мојсеј не ви даде Закон?“ (Исус во ев. Јован 7:19)
„Имено: гревот беше во светот уште пред Законот; но гревот не се засметува кога нема Закон.“ (Римјаните 5:13)

Од вториот стих јасно се гледа дека гревот бил уште пред Законот т.е. законот дошол после гревот т.е. заповедта за Шабатот дошла после Адам т.е. во времето на Мојсеј како што вели на многу места Светото Писмо.

ПРОДОЛЖУВА...

Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 22:25
Евангелос,

извини, филмот беше пример за тие што си сакаат филмови. Но слично стои во Библијата каде Исус вели: (Матеј 6:24) 24Никој не може да им служи на двајца господари: или едниот ќе го сака, а другиот ќе го мрази, или пак едниот ќе го почитува, а другиот ќе го презира. Не можете да им служите и на Бога и на мамона.

Ти ги мешаш протоколарниот закон на Мојсеј, ==наспроти== 10те Божји Заповеди кои Господ ги напиша со Својот прст, и декларативната намена на Сабатот/Саботата.

1) Протоколарниот закон на Мојсеј имаше значење да посочува кон доаѓањето на Исус кој е Едно со Господ кој ја создаде Вселената и се што е во неа. Откако Исус дојде, овој протоколарен Мојсејов закон не е потребен.

2) Но дали ти мислиш дека 10те Божји Заповеди веќе не важат ? исправно е некој да убие ? или е тоа грешно ?

Сабатот/Саботата игра една Декларативна улога, т.е. со 4та лесно остварлива заповед ние се декларираме дека го служиме Господ кој ја создаде Вселената и се во неа, и приотоа декларираме дека не сакаме да служиме други богови како на пример паганскиот бог на сонцето.

Затоа Исус рече: (Матеј 12:8) 8Зашто Јас, Синот Човечки, сум Господар и на саботата.

Како да декларираме на кој Господар му служиме ?
...и тоа со неработење, за да немаме изговор.

3) Пример:
Саботата е како мала значка или брош, која е многу лесна да се носи на реверот, но недвосмислено на светот му покажува на чија страна си.

На пример
- носи значка на Милошевич и оди шетај се низ Косово, или обратно…
- носи значка на Бин Ладен, и оди шетај се низ Њујорк, или обратно…

Дали ке ти тежи значката ? или тоа што отворено се декларираш на чија страна си ?

p.s. Jas sum absolutno protiv bilo kakva forma na nasilstvo, ponizuvanje, i teror.

Поздрав,

-------------------------------------------------
Јован15:22 Да не дојдев и да не им зборував, немаше да имаат грев; но сега немаат изговор за својот грев.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 23:49
На кој ден од неделата започна Новата Творба и Вечниот Шабат, за оние кои вистински и потполно веруваат на Евангелието?     

Изменето од spiros - 02.Март.2010 во 23:50
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 12:05

Се радуваме кога ќе чуеме дека христијаните од Ефес ги отфрлиле лажните науки на николаитите. Постапувајќи така, тие се придржувале кон Павловиот совет да не се дружат со лажни учители. Сепак, се чини дека не се покажале толку добро во однос на вториот совет на Павле. Имено, Павле им кажал ( Ефесјаните 5,2) да “живеат во љубов, како и Христос што ве засака вас“. Меѓутоа, Исус морал преку Јован да им упати остар прекор: “Но имам нешто против тебе, зашто ја остави својата прва љубов!“ (Откровение 2,4). Христијаните од Ефес го загубиле жарот на својата прва љубов кон Исуса Христа. Ја загубиле и топлината на својата првобитна меѓусебна љубов. Таа загуба на љубовта Исус ја сметал за голем грев. “Спомни си од каде падна, покај се и врши ги делата што ги вршеше на почетокот!“ и веднаш додал: “ако пак не, ќе дојдам кај тебе и ако не се покаеш, ќе го отстранам твојот светилник од неговото место!“ Исус се однесувал тактично, но строго, спрема недоволно стасаните христијани од Ефес. Прво зборувал за нивните добри особини, а потоа отворено проговорил и за маните. Христијанската црква, ако сака да биде црква на христијани, вистинско видело на светот, има голема должност да шири љубов. “По оваа сите ќе познаат дека сте мои ученици- ако имате љубов меѓу себе“ (Јован 13,35). “Така нека свети вашата светлина пред луѓето за да ги видат вашите добри дела и да го прослават вашиот Отец кој е на небесата“(Матеј 5,16). Луѓето во неволја црквата ја прогласуваат за светлина и го слават Бога кога христијаните им укажуваат вистинска помош. Деловните луѓе за црквата зборуваат дека таа е видело кога христијаните ги плаќаат своите долгови на време, кога своите приговори, ако ги има, ги вложуваат на љубезен и пријателски начин. Нехристијаните ги вчудовидува Божјата сила кога месната црква, која била позната како кавгаџиска, наеднаш ќе престане да биде “чадлива“ црква и кога ќе стане заедница соединета со љубов.

Изменето од Blagoj_s - 03.Март.2010 во 12:07
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 12:46

Сабатот/Саботата игра една Декларативна улога, т.е. со 4та лесно остварлива заповед ние се декларираме дека го служиме Господ кој ја создаде Вселената и се во неа, и приотоа декларираме дека не сакаме да служиме други богови како на пример паганскиот бог на сонцето.

Ова не е точно. Со држењето на Шабатот човек се декларира или како старозаветен евреин, или како адвентист (саботар).
Христијаните не се декларираат како Божји со тоа што не би работеле во еден ден од неделата, бидејќи тоа го прават и евреите што не го почитуваат Христос.
Држењето на Христовите заповеди не декларираат нас како христијани, а не старозаветниот Шабат.

Христос во еден Шабатен ден му заповеда на еден човек (кој предходно го исцели) да си ја земе облеката и да си оди, нешто што било забрането во денот Шабат (Еремија 17:27). Но Исус, како Господар на Шабатот и поголемиот од Храмот, имал право да му заповеда на овој исцелен човек да работи и во денот Шабат!

„Исус му рече: „Стани, подигни ја својата постела и оди!” И човекот оздраве веднаш, ја зеде својата постела и почна да оди. А тој ден беше сабота. Затоа Јудејците му рекоа на оздравениот човек: „Сабота е и не смееш да ја носиш постелата.” Но тој им одговори: „Оној, Кој ме излечи ми рече: „Подигни ја својата постела и оди!” “ (Јован 5:8-11, Новиот Завет)

Се прашувам како би реагирал еден адвентист денес доколку Исус му заповеда да заврши некоја работа во Сабота? Веројатно би рекол: Прости ми Исусе, но Мојсеј ни нареди да не работиме во Сабота среќа

Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 13:07
Едно нешто што ме иритира е кога некој мутаво изиграва преподобие (читај: безгрешност, светост), а всушност делата покажуваат дека благе везе нема од исполнувањето на тоа за што другите ги обвинува дека не го исполнуваат. Oва многу ме потсетува на она Библиското: им наметнуваат товар кој не сакаат самите со прст да го помрднат (парафразирам).

сакаатmozes da se potsmevas, nema problem, Isus ne uci da oprostime se, da ne barame rska vo tugjoto oko, koga imame greda vo sopstvenoto oko.

Погорново твое „изигравање жртва“ воопшто не ти соодветствува на твоите следни искази:

(vprocem jas sum seuste orthodoxen so edno kupce bogohulni ikoni od mrtvi svetci-slepci)

klananje na dedovci so kozji bradi

Всушност, од кога тоа нечија брада претставува козја брада? Аххх, бедниот Исус Христос што носел брада...

Сфати сi го предупредувањето, како автопредупредување!

vozdrzi se ... zosto verojatno znaes i samiot kako Isus veli:

Матеј 12:36 (Macedonian New Testament)
Ве предупредувам дека за секој непромислен збор што ќе го изговорат луѓето, ќе одговараат на Судниот ден!

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 13:56
Evangelos,
povtorno mesas.... zatoa eve edno kratko prasanje:

Koga Gospod gi pisuvase so svojot prst 10te Bozji Zapovedi vo kamen, kade se naogase vo toj moment Isus ?

Se soglasuvam so toa sto go velis: <Evangelos>> "Држењето на Христовите заповеди не декларираат нас како христијани,"

Pozdrav,

Изменето од Niko777 - 03.Март.2010 во 14:15
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 22:44

... Koga Gospod gi pisuvase so svojot prst 10te Bozji Zapovedi vo kamen, kade se naogase vo toj moment Isus ?

...

Нико, се извинувам што се вмешувам вака но би сакал да те прашам дали подолунапишаново ти го одговара прашањето и дали ти помага во сваќањето на истото?

БОЖЈОТО ЖИВО СЛОВО (ХРИСТОС) е БОЖЈАТА ДЕСНИЦА РАКА, ТОА е БОЖЈИОТ ВЕЧЕН ПОКАЗАТЕЛЕН ПРСТ,
од Љубов и за спасение на сите се предаде доброволно ТОЈ - на голготскиот КРСТ!

Изменето од spiros - 03.Март.2010 во 22:46
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 00:22
Spiros,
iskrajno, kaj tvojot odgovor mi e simptomaticno sto ne go koristis imeto Isus, a i tvojot odgovor nema referenca vo Biblijata.
Se izvinuvam ako e toa nekoj stih od Bibiljata sto ne go znam napamet, bi ti bil blagodaren koga mi pisuvas na mene, da mi posocis za koj stih od Biblijata se odnesuva, zosto mene tie sto ne zborat po Biblijata mi e tesko da im veruvam za religiozni temi.

Kako i da e, ne znam kako da gi tolkuvam ovie tvoi naviki, no dokolku imas potreba nesto vo vrska so tvoite licni gledanja i pristapi da objasnis, te molam ne go mesaj vo ovaa tema/diskusija sto ja otvoril Blagoj_s, tuku otvori drug forum za da ne gi izmesame temite vo ovoj forum, posle nema da im se znae krajot.

Vo sekoj slucaj ti blagodaram za odgovorot,
i ti posakuvam Isus koj e Edno so Gospod koj ja sozdade Vselenata da te cuva od silite na zloto, zosto (Ефешаните 6:12) 12Ние не се бориме против луѓето од крв и месо, туку против злите владетели и власти на невидливиот свет, против мрачните духовни сили што владеат со овој свет и против злите духови во небесните простори.

Pozdrav,

(ЈОВАН 8)
42 Исус им рече: „Ако Бог беше ваш Татко, ќе Ме љубевте Мене; зашто Јас од Бога излегов и дојдов; и не дојдов Сам од Себе, туку Тој Ме прати.
43 Зошто не го разбирате Моето зборување? Затоа што не можете да ја слушате Мојата наука.
44 Вие потекнувате од вашиот татко - ѓаволот, и сакате да ги исполнувате желбите на татка си. Тој беше човекоубиец од почеток и не остана во вистината, зашто нема вистина во него. Кога зборува лага, зборува од своето, зашто е лажец и татко на лагата.
45 Не Ми верувате Мене, зашто ви ја зборувам вистината.
46 Кој од вас Ме обвинува за грев? Ако ја зборувам вистината, зошто не Ми верувате?
47 Кој е од Бога, ги слуша Божјите зборови; затоа вие не ги слушате, зашто не сте од Бога.”
...
55 Вие не Го запознавте, а Јас Го познавам. И ако речам дека не Го познавам, ќе бидам лажец како и вас; но Јас Го познавам и го пазам Неговото слово.

Изменето од Niko777 - 04.Март.2010 во 00:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 00:47

Evangelos,
povtorno mesas.... zatoa eve edno kratko prasanje:

Koga Gospod gi pisuvase so svojot prst 10te Bozji Zapovedi vo kamen, kade se naogase vo toj moment Isus ? 

На небото.

Ај сега ти одговори ми на следново прашање:
Зошто Исус работел во денот Шабат и натерал еден човек исто така да работи во тој ден?

Како што знаеме, носењето товар во денот Шабат било забрането во Стариот Завет:

„Господ зборува вака: „Чувајте се ако ви е мил животот, и не носете товар во Саботен (Шабатен) ден..“ (Еремија 17:21, Стариот Завет)

„ Исус му рече: „Стани, подигни ја својата постела и оди!И човекот оздраве веднаш, ја зеде својата постела и почна да оди. А тој ден беше Сабота. Затоа Јудејците му рекоа на оздравениот човек: „Сабота е и не смееш да ја носиш постелата.” Но тој им одговори: „Оној, Кој ме излечи ми рече: „Подигни ја својата постела и оди!” Тогаш го прашаа: „Кој е човекот кој ти рече: „Подигни ја својата постела и оди?” А исцелениот не знаеше Кој е, зашто Исус се отстрани, бидејќи имаше многу народ на тоа место. Потоа Исус го најде во Храмот и му рече: „Ете, оздраве, не греши повеќе, за да не те снајде нешто полошо.” Човекот отиде и им кажа на Јудејците дека Исус го излекува. И затоа Јудејците Го гонеа Исуса, и сакаа да Го убијат, дека тоа го направи во сабота. А Исус им одговори: „Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам.”
(Јован 5:8-17, Новиот Завет)

Прашање:
Зошто Исус работел во денот Шабат и натерал еден човек исто така да работи во тој ден?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 02:10
Евангелос,
1) твојот пример се однесува на "исцелениот" и "Исцелителот".
Значи Исус не им се обрати на здравите и праведните да одат на пазар и шопинг, туку на болнит ѕа да ги исцели.
(17Исус ги слушна и им одговори: „На здравите луѓе не им е потребен лекар, туку на болните. За Мои следбеници не дојдов да поканувам „праведници“, туку грешници!“ (Марко 2:17))

Јас немам ништо против тоа болниците да работат, и полицијата и пожарникарите да дежураат во Сабота на Сабат.

2) Господ и Исус мораат да работат на Сабат/Сабота, тешко нас ако Исус кој е Еден со Господ престане да работи, тогаш целата Вселена ке застане. Веруваш дека силата на Исус кој е Едно со Господ ја движи целата Вселена ?

Креаторот не треба да се слави и декларира самиот себеси во Саботата, туку неговата креација т.е. ние го славиме Креаторот и се декларираме дека е тој нашиот Господ.
И тоа со обично неработење, за да немаме изговор дека "ни паѓа тешко" тоа да да се декларирам дека го признаваме и славиме за наш Господар. (ако Господ ставеше било каква активност во 4та заповед ми се чини дека сите ќе се буневте против тоа на цел глас, но ова е мое мислење)

3) Запримети дека Исус и исцелениот се среќаваат во Храмот во стихот (Јован 5:14).

Ако Исус е во Храмот во Сабота, каде одиш ти како негов следбеник во Саботите ??

4) Кога Господ ги пишуваше 10те Заповеди со Својот прст на камените плочи, Исус кој е Едно со Господ од вечноста до вечноста, всушност беше Тој кој ги пишуваше тие 10 Заповеди.

кратко кажано, 10те Божји Заповеди = 10 Заповеди на Исус кој е Едно со Господ

Како што самиот рече, ние се декларираме дека сме Христијани со тоа што ги пратиме Заповедите на Исус.

Дали можеме самите да си бираме кои заповеди ни се допаѓаат ??

Поздрав,

Исус им рече...
52 Горко ви вам, законици, зашто го зедовте клучот од знаењето - сами не влеговте, а им попречивте на оние, кои сакаа да влезат.” (Лука 11:52)

43 Горко ви вам, фарисеи, зашто ги сакате првите седишта во синагогите и поздравите по пазарите. 44 Горко ви вам, зашто сте како гробови, што не се забележуваат, така што луѓето кои одат преку нив, не знаат.” (Лука 11:43-44)

Матеј 3:7-8
7Но кога Јован виде дека кај него доаѓаат да се крстат и голем број фарисеи и садукеи, им рече: „Змиски рожби! Кој ве предупреди, та бегате од Божјиот гнев што доаѓа!? 8Докажетe на дело дека навистина сте се покајале!

Исус им рече...
11 Зашто Синот Човечки дојде да го спаси, она што е изгубено. (Матеј 18:11)
20Зашто, каде што двајца или тројца ќе се здружат под Моето име, и Јас сум таму, меѓу нив.“ (Матеј 18:20)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1920212223 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,594 секунди.