IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Не прави идол или слика на она што е горе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не прави идол или слика на она што е горе

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 23>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2010 во 00:20
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Триаголникот е Христијански симбол. Но тоа нема врска со темава...
Знам, но сакав ти да “гукнеш“, одамна те немам читано овде, недостасувашголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Ne e vekje moderator, so ima da se zamara so nas

Hahaha, mala shega brate zidarski, pozdrav
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2010 во 07:41
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Na kovcegot na Zavetot imalo dva heruvima kako ukras, megutoa nim ne im se poklonuval nikoj, nitu im kadel.

Муабетиве се веќе копи-пејст... Кој има очи да види, нека види...

Храмот Господов бил изграден од двор, прв дел наречен Свјатаја каде свештениците вршеле служба Божја и каделе, и втор дел наречен Свјатаја Свјатих каде се наоѓала златната кадилница и еднаш годишно влегувал првосвештеникот за да покади. Во вториот дел бил Ковчегот на заветот и кога првосвештеникот кадел, нормално дека ги кадел и Херувимите кои се наоѓале над Ковчегот.

Левит16, 12 А потоа да земе кадилница, полна со разгорен јаглен од жртвеникот, што е пред Господ, и да ги наполни рацете со иситнето миризливо кадиво, и тоа да го внесе зад завесата; 13 и да го стави кадивото врз огнот пред Господ; и димот од кадивото ќе го покрие очистилиштето, што е над ковчегот на заветот, за да не умре.

А кога свештениците извршувале служба во Свјатаја делот, бидејќи…

Езекил 41, 18 беа направени херувими и палми: палма меѓу двата херувима и кај секој херувим - по две лица. 19 Од едната страна кон палмата имаше свртено човечко лице, а од другата страна кон палмата - лице лавовско: така беше направено по целиот храм наоколу. 20 Од подот до врвот на вратата имаше направено херувими и палми, а исто и по ѕидовите на храмот.

3 Царства 6, 28 Тој ги обложи херувимите со злато. 29 И по сите ѕидови на храмот наоколу издлаби ликови на херувими, палми и
расцутени цветови, однатре и однадвор. 31 За влез во Светињата над светињите тој направи врата од маслиново дрво со петоаголни спојки. 32 На двете половини на вратата од маслиновото дрво тој издлаби херувими, палми и расцутени цвеќиња и ги обложи со злато; ги покри со злато и херувимите и палмите.

…значи дека ги каделе и сите изобразби низ ѕидовите.

И во Библијата е кажано дека Евреите се поклонувале на скинијата…

Исход 33, 10 И сиот народ го гледаше столбот од облак, кој стоеше пред вратата на скинијата; и сиот народ стануваше, и секој се поклонуваше пред влезот на својот шатор.

Левит 9, 24 и се јави оган од Господ и ги изгоре на жртвеникот жртвата сепаленица, и лојот; а народот, кога го виде тоа, викна од радост и падна ничкум на земјата.

Броеви 20, 6 Тогаш Мојсеј и Арон се повлекоа од народот, кон влезот од скинијата на собранието, и паднаа ничкум, и им се јави славата Господова.

…а познато ни е дека на скинијата биле извезани херувими

Исход 36, 8   Тогаш сите вешти луѓе, кои се обврзаа да ја направат скинијата, приготвија десет платништа од пресукан лен и од сина, пурпурна и црвена волна и на нив направија уметнички извезени херувими.

Изменето од Maran Ata - 25.Февруари.2010 во 07:42
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2010 во 07:48

Mozeme da vidime kako Evreite ja razbrale Vtorata Zapoved od Dekalogot.

Tie nemale nikogas ikoni ni kipovi vo sinagogite i vo Hramot, isto kako sto nemaat i denes.

Ова тврдење не е точно. Барем историјата го кажува спротивното
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2010 во 10:14
Maran Ata, твоите тврдења во плава боја воопшто не кореспондираат со библиските стихови кои што си ги навела. Но овој муабет веќе сме го правеле и не би сакал и јас сега да копи-пејстирам. Сите членови се возрасни на форумов и самите можат да ги прочитаат стиховите и да увидат дали извезените и издлабените ликови на херувими, палми и расцутени цветови биле она што се иконите на православните денес, дали навистина евреите се клањале на скинијата, дали им каделе на овие украси и сл. Сметам дека тука нема потреба од дискусија. Господ ни дал очи и разум, да прочитаме и да разбереме.

Околу вториот твој коментар каде што го наведуваш линкот од синагогата Dura Europos на чиј што ѕид има фрески (а не икони!) прочешлај малку по интернет и ќе видиш дека таа не е никаков пример за синагога, туку баш напротив, таа е една од ретките (ако не и единствена) синагога која отстапувала од Мојсеевиот закон и цртала фрески по своите ѕидови. Отстапувања и искривувања на Господовото учење има денес, имало и тогаш. Неразумно и нереално е да веруваме дека сите евреи и сите синагоги правилно го славеле Бог и правилно го почитувале Мојсеевиот закон.

Еве ти нешто за посочената синагога "Dura Europos" од твојот познат извор Wikipedia:

Dura-Europos synagogue

From Wikipedia, the free encyclopedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Dura-Europos_synagogue

The Dura-Europos Synagogue (or "Dura Europas", "Dura Europos" etc) is an ancient synagogue uncovered at Dura-Europos, Syria, in 1932. The last phase of construction was dated by an Aramaic inscription to 244 CE, making it one of the oldest synagogues in the world. It remains unique among the many ancient synagogues that have emerged from archaeological digs in that it was preserved virtually intact, and for its extensive figurative wall-paintings.

(тука јасно ти пишува дека таа е unique=единствена по цртежите по ѕидовите. Значи таа е исклучок или една од исклучоците, а никако правило)
...
Because of the frescoes adorning the walls, the synagogue was at first mistaken for a Greek temple.
...
Забележете што вели тука: „Заради фреските кои го разубавувале ѕидот, синагогата првично била помешана со грчки храм.“ Ова е сосема разбирлива грешка затоа што археолозите и историчарите не очекувале една синагога да има фрески по ѕидовите и затоа тие првично си помислиле дека тоа е некој грчки храм среќа Ова е уште еден доказ дека мнозинството синагоги т.е. една нормална синагога, по теркот на Мојсеевиот закон, не содржела фрески, а да не збориме пак за икони, по нејзините ѕидови. Поздрав.

Изменето од EvAngelos - 25.Февруари.2010 во 10:27
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2010 во 13:50
Евангелос, мило, оти пак протестираш? Всушност, на тој копи-пејст муабет сеуште нема твој одговор, затоа што кога пред година и пол беше започнат, ти намерно ме намести да го копи-пејстирам неколку пати за да ме банираат, бидејќи направив превид во опомената на тогашниот модератор Зидарски. Кога немаш одговор на одредена работа (што во пракса многу често го докажуваш), те молам, барем не се кити со нереални перја.

А што се однесува до вики изворот...   пак со свој камен по глава! Нели тој извор, според твоите зборови, е само за неуки и не се смета за валиден затоа што секој може да пише што сака?! Аман од твоето самоконтрирање!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2010 во 17:13
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Tie nemale nikogas ikoni ni kipovi vo sinagogite i vo Hramot, isto kako sto nemaat i denes.

Imam dve prasanja do tebe:

1) Dali sakas da kazes deka Evreite vo vremeto na Stariot Zavet imale ikoni i freski i im se poklonuvale i gi celuvale kako sto e sega vo Pravoslavnata Crkva?

2) Dali denes Evreite vo sinagogite imaat ikoni ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2010 во 10:34

1) Dali sakas da kazes deka Evreite vo vremeto na Stariot Zavet imale ikoni i freski i im se poklonuvale i gi celuvale kako sto e sega vo Pravoslavnata Crkva?

Дали ти сакаш да кажеш дека се противиш на она што го пишува во Библијата?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2010 во 18:43

Dali odbegnuvas da odgovoris na moite prasanja ili taka mi se cini?
Кон врв
Бандера Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 02.Март.2010
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Бандера Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 22:08
Не прави идол или слика на она што е горе.

А ова што е ?

Да не е случајно портретот на Ристо Гуштеров?

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 10:20
Добро дојде бандера

Најпрвин прочитаја ја целата дискусија од почеток.

И како второ ДОЧИТИТАЈ ја заповеда од декалогот каде се вели да не се прави идол ни слика од она што е на небото ни на земјата И ДА НЕ ИМ СЕ СЛУЖИ НИТУ КЛАЊА!
Значи не е проблем до сликата и до статуата туку кога на таа слика и статуа И СЕ КЛАЊАМЕ КАКО ШТО ТРЕБА ДА МУ СЕ КЛАЊАМЕ САМО НА БОГА.
А ако се прави тоа, е тоа е веќе идолопоколнство.

А за погорната слика тоа е многу погрешна престава која е забранета на вселенските собори но која нас се практикувала некаде во 19 век по влијание на западното религиозно и секуларно сликарство.
Ако ме прашаш мене може комотно да го премалтерисаат тој свод без око да им трепне.

Изменето од ahmar1 - 03.Март.2010 во 10:20
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 12:23

Dali odbegnuvas da odgovoris na moite prasanja ili taka mi se cini?

Неспособноста да се читаа „меѓу редови“ не треба да се префрла на другиот демек некој ги избегавал твоите „тешки“ прашања.

Од моето реторичко прашање требаше да ти биде јасно дека јас не се противам на она што го пишува во Светото Писмо - дека и Евреите имале икони, слики на она што е на небесата, кои Бог им дал наредба да ги направат според образец. Или ти да не сакаш да кажеш дека немале, спротивно на Светото Писмо?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 12:59
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

И како второ ДОЧИТИТАЈ ја заповеда од декалогот каде се вели да не се прави идол ни слика од она што е на небото ни на земјата И ДА НЕ ИМ СЕ СЛУЖИ НИТУ КЛАЊА!
Значи не е проблем до сликата и до статуата туку кога на таа слика и статуа И СЕ КЛАЊАМЕ КАКО ШТО ТРЕБА ДА МУ СЕ КЛАЊАМЕ САМО НА БОГА.
А ако се прави тоа, е тоа е веќе идолопоколнство.

Заповедта не вели само: "не се клањај пред сликите", туку таа вели и: "Не си прави слика", но сепак тоа не ги спречува православните да цртаат икони, да ги "осветуваат", да ги продаваат по "пристојни" цени:

1. А4 формат (20x30 cm; 22x29 cm) - 350 евра
2. А3 формат (30x40 cm; 32x40 cm) - 700 евра
3. А2 формат (40x60 cm; 44x60 cm) - 1200 евра

Имајќи ги предвид овие цени, секој разумент човек ќе сфати која е поентата со иконите намигнување

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Ако ме прашаш мене може комотно да го премалтерисаат тој свод без око да им трепне.

Ако ме прашаш мене, комотно може да ги премалтерисаат сите икони.

Originally posted by Бандера Бандера напиша:

Да не е случајно портретот на Ристо Гуштеров?

Дали си го посетил храмот на Ристо Гуштеров во Радовиш? голема%20насмевка
Еве ти еден линк Бандера каде што можеш да прочиташ нешто објективно за иконите:
http://www.veronauka.com.mk/osvrt/ikonite.html

п.с. Додека го пишував коментаров, на врата ми заѕвони едно дете да ме праша дали сакал поп да ни дошол дома и да ни ја "крстел" водата (за пари нормално) голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 14:07
Ne sakam da se odalecuvam od temava, no imam edno licno prashanje: dali slikanje na priroda so fotoaparat za moi i komercijalni celi e krshenje na vtroata zapoved? Ili pak pravenje na nekoi figuri od cisto umetnicka priroda i za licna potreba , eventualno da prodadam nekade ili da poklonam na nekogo? Shto mislite za ova? Sovetuvajte me. Blagodaram.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2010 во 14:32
Originally posted by sk sk напиша:

dali slikanje na priroda so fotoaparat za moi i komercijalni celi e krshenje na vtroata zapoved?.... Blagodaram.

кратко и јасно НЕ!
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.