|
Жените на Мухамед |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | |||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Посочив еден линк во претходните постови. Погледни го. |
|||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ок тогаш да речеме дека немала толку малку години,но дали значи дека Букхари е во заблуда(поради принципот на расипан телефон) и за тоа со тоа дека ашје си играла со кукли? Ако е девојка во напредна тинејџерска возраст зошто тогаш би си играла со кукли. Бев свесен за ова муслиманско толкување за годините на ајше затоа и кога ти реков дека моето обвинувањето за мухамед дека е ПЕДОФИЛ го оставам отворен за дискусија. (што секако не е случај со тоа дека е разбојник и герантофил). Изменето од ahmar1 - 01.Март.2010 во 14:24 |
|||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Едноставно нема што да речеме Ахмаре. Треба да учиме и научиме што е хадис, кога живеел Бухари, од кого пренесол одредени хадиси, историско поклопување со нараторот ,студиозно испитување на ланецот на пренесувачи,собирање на сите сродни хадиси по одредено прашање и нивно анализирање итн.итн. Знам дека ова за тебе е непојмливо бидејќи вие во вашата Библија немате никаков ланец на пренесувачи, ниту таков метод на проучување. Е откако, добро ќе се проучат сите овие работи, тогаш ќе се дојде до заклучок дека Мухаммед а.с. не бил никаков педофил,ниту герантофил, ниту разбојник. За разлика од Светиот Дух и СтароЗаветниот Бог кој не што е прикажан како разбојник, герантофил, туку и голем звер кој фрчи со ноздрите и од него излегува пламен, и уште куп слични иди ми види прикаски. Знам дека овие термини грубо звучат ,ама тоа е де факто запишано во Стариот Завет. Инаку да повторам, твоето обвинување за мене е само доказ на елементарни непознавања од Исламот, и како такво не го земам воошто за сериозно. Изменето од deshad - 01.Март.2010 во 15:57 |
|||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро сега има некој конкретен податок колку години имала Ајша кога за прв пат имала сексуален однос со пророкот?
А ме интересира и колку години имал пророкот во моментот на сексуалниот однос со Ајша?
|
|||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pozdrv i do tebe za toa sto go prasuvaas e odgovoreno vo forumov mnogu patii,; vo k*ranot poveke zenstvoto e ograniceno kade velii; zenetese so onie zeni koi sto vi se dozvoleni so po 2 so po 3 so po 4 ! a ako stravuvate deka nema da bidete pravedni, togas samo so edna. od ova mozeme da zaklucime deka islamot ni dozvoluvaa povekezenstvo ali ako bidime pravedni sprema niv bidiiki vo poranesnoto stoletite pred islamot arapite sobirale i nad 100 zeni, no islamot mu dozvolil na muslimanot da ima 2 3 4 no pod uslov da bide praveden ako togas samo so edna , eveego toj aet; ' vie nema da mozete kon zenite svoi potopolno ednakvo da postapuvate, kolku i da go sakate toa,(en nisa129) znaci treba da svatime deka poligamijata vo islamot nee pravilo tuku isklucok znaci nie ne sme obvrzani da zemame tolku zenmi, ako me prasuvas mene , dovolno mie ednaa zs ako imaam poveke ne ke mozam na kraj da izlezam, mislam deka ke me svatis znaci poligamijata spaga vo onaa kategorijaa na dovolenoto no nee obvrska,. |
|||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Blagodaram na odgovorot el kevser. Taka e kako sto velis. Ne moze da se bide podednakvo praveden ni sprema 2 zeni, a kamoli sprema 4 ili povekje. Pozdrav do tebe ! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova ochebijno pokazhuva deka ne mozhe 100% da mu se veruva nitu na Bukhari, najverodostojniot prenesuvach spored islamskite nauchnici. Primerot so Aisha go dokazhuva toa. Zatoa zidarski so pravo ushte odamna ja postavi ovaa dispozicija: ili podatokot so Aisha e tochen ili Bukhari e greshen. Potvrdata deka Bukhari e vo greshka ima dolgosezhni posledici po negovite pishuvanja. Inaku, objasnuvanjeto za Aisha (greshkata okolu nejzinata starost) za mene drzhi voda i zvuchi moshne uverlivo. Imeno, vo tie vreminja devojchinjata se promovirale vo devojki na 12-ta ili 13-ta godina i vo prosek se mazhele od togash, pa do svoite 18-20 godini. Potoa vekje pochnuvale da se smetaat za odminati ("stari"). Od tie nekogashni vreminja vodat poteklo i evrejskite Bar i Bat Mitzvah (svecheno odbelezhan rodenden so koj mladite se promoviraat vo vozrasni). So drugi zborovi, polnoletstvoto togash se smetalo od 13 godishna vozrast, a ne 18-ta, kako shto e voobicheno vo deneshni vreminja. Изменето од Messenger - 01.Март.2010 во 19:08 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Една полнолетна девојка па уште и сопруга по било кои временски стандарди-не би си играла со кукли. Традиционалното арапско домаќинство повикува на многу одговорности, па не би се гледало благонаклоно на снашка која си игра со куклички. Што значи, не ќе да е баш 13-14 години. (Што не си играла со кукли Марија, мајката Исусова ако според некои писанија муслимански на форумов возраста на стапување брак во тие времиња била 13-14 години), не ќе да е така.
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za mene daleku pogolem problem e neverodostojnosta na Bukhari otkolku godinite na Ajsha.
Toa pokazhuva deka ne mozhe da mu se veruva na najverniot megju zapisnicharite. Od sega, pa natamu, s'e shto e citirano od nego treba da se zema so doza na rezerva, a ne kako "oche nash". |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И двете нешта се битни, еве зошто Месинџер.
1. Годините на Ајша веројатно служат како репер на многу муслимани во светот па си даваат за право да венчаат малолетници, да не речам деца од по 9-10 години. 2. Ако Букхари паѓа во вода, ондак кое е значењето на Хадисите? Зар не е тогаш лицемерно селективното аплицирање на препораките дадени во истите? |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Најверното нешто во исламот е к*ранот, и тука нема простор за одземи-додај Библиската тактика. Додека во Хадиската наука ниеден муслиман не тврди дека пренесувачите и пишувачите на хадисите биле 100% безгрешни. Напротив, забележани се многу апокрифни хадиси кои не кореспондираат со вистината, но за тоа си постојат критериуми во хадиската наука. Ако беше толку едноставно, немаше денес да имаат четири официјално признати правни школи во исламот, туку ќе беше само една. Од сега па натаму,треба да знаете дека се што се цитира од хадисите, треба да се подвргне на испитување од многу аспекти, а најбитниот од нив е да нема колизија со некој к*р'ански ајет. И конечно, за да немате забуни муслиманите имаат само ЕДНА света книга, таа е к*рАНОТ, не ХАДИСИТЕ.Треба да се прави и те како разлика помеѓу овие двете. Изменето од deshad - 02.Март.2010 во 12:44 |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Odamna so eden clen od muslimanska veroispovest (efendija) diskutiravme i dojdovme do zaklucok deka:
Ajsha imala 18-21 godina koga prv pat go ima konzumirano brakot so Muhamed ... Isto taka se slozivme deka hadisite mora da se zemat so rezerva i da se vnimava na vremenskiot redosled na nastanite koi se opsiani vo niv i istite tie nastani da se proverat vo istorijata kade se naodjaat fakti za tocnoto vreme koga se slucile.. Nekade na forumov ja ima taa tema i tamu e se opisano. Znaci, tvrdenjeto deka Ajsha imala 9 godini koga konzumirala brak so Muhamed spored mene i efendija ne se tocni dojdovme do zaednicki zaklucok deka mora da imala pomedju 18-21 godina koga prv pat konzumirala brak ... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
koga postoi takva tema vo vrska so toa sto mora se edno isto da se poftoruva
|
|||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Rabotata e shto ima temi skoro za s'e i seshto... i za onie koi gi otvarash i ti, ama nikoj prvin ne proveruva vo arhiva da vidi dali e vekje govoreno za toa.
A ponekogash zatvorame ochi za da ima shto da diskutirame. Inaku kje izleze deka s'e e kazhano i nema potreba od natamoshni muabeti... |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |