|
Жените на Мухамед |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 28.Февруари.2010 во 16:49 |
Ali Dashti, исламски теолог ја составил оваа листа на жени со кој бил интимен пророкот Мухамед.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Таа третата е Ајшето, таа деветгодишната нели? Цццц...
Поздрав Мариа, се надевам дека ќеима добра дискусија на темава. |
|
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, третото е Ајшето, најмаленкото, најубавото, кое уште си играло со куклички (по еден хадис од Букхари)
А дали ќе има убава дискусија-ќе зависи од тоа колку доблест ќе имаат муслиманите да дискутираат смирено на една ваква, одамна неопходна на подфорумов тема. Во секој случај, на сите нас посакувам убава дискусија за да конечно научиме нешто повќе и за интимниот живот на Мухамед и како тој влијаел врз неговите Божествени окровенија Изменето од maria_magdalena - 28.Февруари.2010 во 16:57 |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако, ќе дискутираме, само патем да спомнам дека во "неговите" Божествени Откровенија (к*ранот) единствена жена која што се споменува по име и која зазема посебно место е МАРИЈА. НЕ ТИ ( СКРАЈА ДА Е) туку мајката Исусова. Во меѓу време погледни ја сурата МЕРЈЕМ и востанови ја разликата помеѓу Божјата Книга и Павловите мемоари. Се читаме подоцна. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„Аиша рече: Алаховиот пратеник (нека е мир над него) ме ожени кога јас имав седум години. Пренесувачот Сулејман вели: или шест години. Тој имаше однос со мене кога јас имав девет години.“ (Abu Dawud 2:2116, p.569) Едни хадиси велат 6 години, други 7, но да не ситничариме. Сепак не ми е јасно зошто Мухамед ја чекал да порасне 2-3 години Аиша за да има однос со неа? Ако може некој нека ми објасни. „Аиша рече: си играв со кукли. Понекогаш алаховиот пратеник (нека е мир над него) влегуваше во мене кога девојките беа со мене. Кога тој ќе влезеше, тие излегуваа, и кога тој ќе излезеше, тие влегуваа.“ (Sunan Abu Dawud 3:4913, p.1373) |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bez da go omalovazuvam prorokot Muhamed, no i mene me interesira ova okolu zenite , zosto tolku gi imal. Bi sakal da razgovarame i da ni objasnat i clenovite na forumot muslimanite za ovaa tema, bidejki ne sum mnogu zapoznaen okolu ova. Da razgovarame so pocit, no i so fakti. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Аллах му одобрил на Мухаммед да се жени колку пати сака (другите до 4 пати) (Сура 33:50)
Мухаммедовите жени мораат посебно да го слушаат него (Сура 33:28-29) Само жените на Мухаммед не смееле ни да ИЗЛЕЗАТ ОД ДОМА (Сура 33:32-33)
Аллах на Мухаммед му ја дал и жената на синот (Сура 33:37) Аллах ги предупредил жените на Мухаммед дека не смеат ни да го КРИТИКУВААТ, инаку ќе ги замени со подобри (Сура 66:5) Интересно е како Алах дал едни инструкции за обичните муслиманки, а посебни инструкции за жените на Мухамед |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe so zenite sto saka neka pravi, ama so devojchevo
|
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kolku shto se sekjavam tamu zidarski postavi relacija: ili Aisha ne bila 6 godini ili Bukhari pogreshil.
Shto mislish ti? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bideiki si dostoen za razgovor i ukazuvas pocit ke se potrudam da ti odgovoram za da gi razberes tie sustisnski raboti, mnogumina pomisluvaat kako i tebe deka tolkav broj na soprugi mu bil potreben na muhamed biddiiki toj imal takva sila koja mozela da bide sovladana samo so tolkav broj na zeni. NEE TOA NE DOAGA VO PREDVID, postoele drugi celi mnogu poblagorodni i mnogu povelicestveni od onie koi se postignuvaat voopsto so zenidba,nee cel samo zenidbata, muhamedovata odluka da go zajakne priatelstvoto so 1ebu beker 2 omer alija osman it.n bilo realizirano so silni zenidbeni vrski preku ajsa i hafsa a so alija preku mazenjeto na svojata kerka fatima , osmanovoto priatelstvo go vrzal za sebe so mazenjeto na dvete kerki rukija i umu-kulsum, muhamed.a.s i ovie cetvorica mazi prestavuvale stolb i potpirac na site muslimani, od tie pricini muhamed a.s preku poligamijata sakal da gi razbie bedemite na nepriatelstvoto pomegu pleminjata, a vo inters na islamot sakal da ja izbrese omrazata pomegu niv,, dali me razbiras KINGDAVID. umu selama bila od benu mahzum, toa bila vrskata so ebu dzehl i so halid bin el-velid, koga muhamed a.s se ozenil so nea halid bin el-valid nemal poveke nepriatelski stav kon muslimanite tuku naprotiv za kratko vreme dobrovolno go prifatil islamot,a halid bin el-velid bil golem nepritel na muhamed a.s i islamot i vojuval protiv nego, isto taka i ebu sufjan poveke ne zapocnal nikakvo nepriatelstvo protiv muhamed a.s otkako negovata kerka,(umu habibab kerka na ebu sufjan) se omazila za muhamed.a.s , a ebu sufjn bil golem nepriatel na muhamed i islamot, pleminjata benu mustalak i benu nadir ne prevzemalo poveke nikakvi provokacii i nepriatelstva otkako muhamed a.as se ozenil so dzuvejrija i so safija,, ovie zenidbeni vrski pomognale okolu sreduvanjeto na sostojbata i okolu nepriatelstvoto na tie pleminja so drugi zborovi ovi zenidbeni vrski pomognale okolu sreduvanjeto na sosstojbata i imalo golemo vlijanie vrs lugeto, mislam dek ke me svatis sto sakam da kazam, pozdrav |
|
|
|
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Едни пријателки-муслиманки, ми имаат кажано дека Мухамед имал многу жени за да го шири исламот подобро. Колку што гледам, тоа се две различни објансувања. А искрено, мислам дека може пријателство да се зајакне и на друг начин, посебно ако си божји пророк. И дали е вистина за тоа дека смеел да спие и со снаата? |
|
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
imam objasnato i za toaa baraj nis forumot
|
|
|
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бухари не погрешил туку пренел онака како што слушнал од Хишам Ибн Урве. Со истенчено проучување на исламската историја како и на пренесувачите на хадисите од Мухаммед а.с., денес е повеќе од јасно дека нарациите кои што говорат дека Ајша р.а. имала 6 години кога се омажила за Мухаммед а.с. а 9, кога имал однос со неа се апокрифни и неверодостојни. Иако можат да се најдат во многу хадиски збирки овие нарации од Хижам ибн Урве кој ги чул од неговиот татко, тие се дерогирани. Не е лошо таа дерогација да се види во линкот кој го посочи Ел Кевсер. Додека на прашањето, зошто Мухаммед а.с. имал повеќе жени, еве едно кратко видео околу тоа. http://www.youtube.com/watch?v=wM4MF8S7Ro0&feature=related Изменето од deshad - 28.Февруари.2010 во 22:16 |
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |