IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Реинкарнација, карма и живот по смртта
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Реинкарнација, карма и живот по смртта

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
Автор
Порака
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 20:57
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

So dva zbora kazhano, sekoj od nas e unikaten na svoj nachin, i na unikaten nachin ja razviva svojata svest, dusha i um, bez razlika dali taa se sozdala so negovoto ragjanje ili postoela pred nego vo bilo kakva forma ili na bilo koe nivo.
Навидум е исто и не менува многу, но во праксата луѓето се склони да прашуваат: зошто е така како што е, а не поинаку? Имаме едно вродено чувство дека не сакаме помирување со неправдите кои ни се случуваат, она: зошто токму него го стрефи тоа и тоа? Е тука ако правилно се разбере реинкарнацијата(не онаа за која дискутиравте со Месинџер) т.е. можноста човечката душа да се раѓа во нови човечки тела, земајќи ги во предвид духовните закони на причина и последица, како и законот на милост и простување работите не само што добиваат повеќе на смисла, туку можат и да се променат и се одбегнат натамошни неволји.

Оти ако сме објективни докрај, испаѓа сеедно е како се однесуваме со луѓето и природата. Доволно е демек само да се биде итар вешто да се одбегнуваат правните последици(кога станува збор за луѓето) а за загадаувањето на природата е исто сеедно дали и колку учествуваме во истото оти утре ионака ќе умреме, нека му ја мислат идните генерации кои нема да имаат обработлива почва за храна, или ќе умираат од радијација и сл.

Но ако ја земеме предвид реинкарнацијата и законот што човек сее, тоа тој и ќе жнее, тогаш сфаќаме дека душата која ја надживува смртта на физичкото тело еден ден ќе биде дел од новата генерација која мака ќе мачи со радијацијата или немањето храна поради необработливото земјиште, бидејќи активностите во овој живот, стануваат магнети за следниот живот. Порано или подоцна, преку серија „случајности„ тие лица повторно ќе се најдат онаму и со оние луѓе каде што е оставено нешто нерасчистено.

Si se otkornal od pishuvanje ...ok, kakva reinkarnacija, kakvi bakrachi, demek da vnimavame kakov svet sozdavame zashto utre kje sme go 'krkale' vo nekoi novi tela - `ona shto deneska go seeme utre kje go zhneeme.

Pogovorkava drzhi voda ama vo poinakov smiol.
Na kratko:
Ostaj ti koncepti koi ne samo shto ne se dokazhani, tuku i povekje od sebichni - demek da go chuvame svetov za da vo nekoi idni tela si imame poubav zhivot), popravilna e sl logika:

NE NI E POTREBNA NIKAKVA VERBA ILI SOZNANIE ZA REINKARNACIJATA - VO BILO KAKVA FORMA NA NEKAVA SI VECHNA EGZISTENTNOST NA NASHATA DUSHA, ZATOA SHTO POVEKJE OD OBVRSKA E FAKTOT DEKA `SVETOT` KOJ GO SOZDAVAME I GRADIME, TREBA DA GO NASOCHUVAME VO SHTO POMIRNODOPSKI, POZDRAVI I POEKOLOSHKI CELI, ZATOA SHTO GO OSTAVAME VO NASLEDSTVO NA NAsh*tE DECA, NA NAsh*tE VNUCI, na NAsh*tE NAJMILI.

Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 20:58
И по животот постои живот.
Има безброј случки каде луѓето сведочат за минатите животи кои ги живееле, а ниту се биполарни, ниту клинички случаеви, ниту некој им кажал претходно.
Затоа реинкарнација-сигурно постои.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 21:40

Na kratko:
Ostaj ti koncepti koi ne samo shto ne se dokazhani

To dokazhav deka reinakrnacijata na nashata svest, memorii i chuvstva PRAKTICHNO ja zhiveeme sekoj moment od nashiov ovozemen zhivot.

Toa e dokaz deka taa POSTOI.

Ti pokazhav deka so transplatacija na organite lugje gi nasleduvaat sekjavanjata i emociite na donatorite. Toa e ushte eden dokaz deka donatorskata svest, posle smrtta na nejzinoto materijalno telo, se reinkarnira vo novoto telo na primachot na organot.

Ima bezbroj primeri na lugje koi svedochat za svoite minati zhivoti i vo detali opishuvaat sluchki koi bile provereni i potvrdeni kako verodostojni.

Ova se fakti koi se provereni i potvrdeni, a toa znachi deka tvrdenjeto za reinkarnacijata ne se potpira samo na veruvanje ili nekakva dogma postavena od nekoi lugje vo nekoe vreme, kako shto e sluchajot so veruvanjeto deka reinkarnacijata ne postoi.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 23:56
Neznam kade toa si mi dokzhal bilo shto, osven tvrdenjeto deka ako naukata denes nemozhe da dokazhe neshto, ne znachi deka toa i ne postoi. TOA NE E DOKZ, TOA E SAMO LOGICHKO RAZMISLUVANJE, PRETPOSTAVKA, i daleku e od bilo kakva nauchna verifikacija.

A toa so aurata nishto ne dokzhuva, osven deka ima nekakvo si zrachenje okolu nasheto telo, nekakva si bio energija.
I shto so toa na dadeniov stepen na naukava, nishto, golo soznanie od kirilijanovata lampa koja i ne e zemena kako nekoja metoda koja i ponatamu kje se razviva.
Sporedbata so rendgenskata snimka voopshto ne ti drzhi voda. Te prashav ima li standardna aura na normalno zdrav chovek ( odi vidi go postot), kolku se sekjavam ne mi odgovori, zashto takva ( std.aira) nema.
Kaj rendgenskata snimka ima standardna snimka na zdrava plukja, mislam sega e pojaSno? So nea mozhe da sporeduvame zdrava i bolna polukja opshto, kako i kaj soodveten pacient - konkretno, so Kirilijanovata snimka nema definirana zdrava`aura `. Da pojasnam, chovek so zdrava plukja, 10 rendgen snimiki da napravi, sekogash imame ista snimka, kaj kirilijanovata toa go nema, zrachenjeto i snimkata sekogash kje bidat razlichni, taka da `nishto od bussines-ot`, ( odeshe edna vakva reklama na nashive TV-a)?

OK, a ova shto si go napishal sega na posldeniov post neznam kade toa mene neshto mi dokzha ?
Nie zborevme za svesta, posochiv deka e sushte golem predmet na istarzhuvanje i se postavuvaat raznorazni tezi...a za reinkarnacijata jasno posochiv deka ne veruvam, a ushte pak podaleku - deka e dokzhana.
Izjavi na poedinci se sepak samo izjavi. Ti mozhesh, sam vo planina i navistina da vidish vonzemjanin, ama shto so toa deka si videl, kakov OBJEKTIVEN dokaz e toa , ILI USAHTE 100= INA SLUCHAEVI poedinachni ili grupno DEKA VIDELE NLO, i sega toa e demek nesoborliv fakt deka ima NLO....i shto so toa, ima NLO , i ? svetov, svesta ni se promeni...ha, ha... pravam samo paralela kako shto si posochil deka nekoi pacienti koi imale transplatirano organi od drugi lichnosti se sekjavale na nivnite sluchki, ostaj se, jak specifichen dokz za specifikata na svesta,...
Okolu muabetot `za svesta - kvantniot skok`, jas go podrzbiram toa deka e mozhno, t.e. svesta se menuva soodvetno na materijalniot progres,( dali me razbirash shto sakam da kazham ?)
Ajde bonus vo ovoj kontekst- kvanten skok: Svesta ( kolektivna i individualna) ne se menuva so nauchnite teorii, dokzi i koncepti, tuku otkako ovie kje stanat realnost, koga kje bidat nashiroko implementirani vo sekojdnevniot zhivot !

OK, ajde sega za reinkarnacijava, i da pretpostavime deka taa postoi.
I OPCIJA:
REINKARNACIJA POSTOI, AMA NIE NE ZNAEME T.E. NE VERUVAME, peki :)))

I SHTO ako toj proces POSTOI i se odviva so iljadnici godini, po shto e toj proces znachaen, PO NISHTO.

SVETOV DURI POSLEDNIVE 70-GOD VIDE NEKAKOV POZNACHAEN GLOBALEN PROGRES, DALI ME RAZBIRASH - NESHTO SOSEMA DRUGO GO DEFINIRA I GO TERA ZHIVOTOT KON PODOBAR KAVLITET A NE SOZNANIETO ZA SAMATA REINKARNACIJA ( ZA KOJA NE VERUVAM DEKA VOOPSHTO POSTOI, NO OK, i da postoi, logikata veli deka toe e sub -sekundaren proces za razvojot na civilizaciskiot i reporoduktivniot tek na choveshtvoto ...eve edna skromna no mnogu indikativna paralela: LUGJETO OD SEKOGASH MORALE DA JA SOVLADUVAAT GRAVITACIJATA, NE ZNAELE DEKA IMA TAKVA SILA, AMA ZA DA PODIGNE KOFA SO VODA CHOVEKOT MORAL da upotrebi sila, i iako neznaele za gravitacionata sila ,( soodvetno kako shto nie ne znaeme ili ne veruvame za reinkarnacijata) sepak zhivotot si se razvival po svojot istoriski tek...

II OPCIJA
REINKARNACIJATA POSTOI, I POSTOJAT LUGJE KOI VERUVAAT ZNAAT DEKA TAA POSTOI I SE ODVIVE;
Sega da vidime za onie milijarda vernici vo Kina i Indija shto veruvaat deka taa postoi, shto i kako toa soznaie im doprinesuva da imaa poubav i popristoen zhivot kako shto Majkl posochuva - za ekologijata, ..a da ne zboram za samite niv, za samiot niven odnos kon sebesi i opkruzhuvanjeto, a pak za opshtestvata koi gi gradat ich muabet da nepravam ?

NISHTO so takvoto soznanie. Tie si veruvaat, tie znaat deka se reinkarniraat i si zhiveat so kolera, so chuma, so nehigiena, beda, se kotat kako zhivotnine bez nekoja odgovornost kon svoite deca, so mileniumi gajat niski relacii vo bilo kojka smisla na zborot.
Shto takvata verba ( ili soznanie) za reinkarnacija doprinesuva ( svateno vo pozitivna smisla na zborot) - nishto, i shto SO FAKTOT DEKA SE REINKARNIRAAT ?
Gi chini podobri LI ? duri naprotiv, spored mene TOA PODSVESNO PRODUCIRA DA BIDAT KOMPLETNO PONEODGOVORNI, ZATOA SHTO TIE ZNAAT ILI VERUVAAT DEKA NIVNATA DUSHA KAD TAD kje si najde NOVO TELO, KJE IMA NOVA SHANSA, ZASHTO DUSHTA SAMO SI PATUVA I SI NAOGJA NOVI TELA I T.N.

zakljuchok
TAA FILOZOFIJA E KOMPLETNO PROMASHENA RABOTA.

ako napravime samo mala paralela i vo odnos na MORALNOSTA i ETICHNOSTA ( shto e vprochem i glavnata odlika na site filosofii, veruvanja i religii) - HRISTIJANSKATA E DALEKU POODGOVORNA, AKO NISHTO DRUGO BAREM TE OPOMENUVA DA NE SE ODNESUVASH KAKO ZHIVOTINJA.

HRISTIJANSKIOT BAZEN JA PRODUCIRA KOLEKTIVNATA SVEST KOJA JA RASHIRI NIZ CELIOT SVET i VO NORMATIVNA PRAVNA - ZAKONSKA FORMA KAKO EDNA OD NAJGOLEMNITE PRIDOBIVKI NA SOVREMENIOV SVET ( a POJDOVNA KAUZA E KONCEPTOT ( STRAVOT) DEKA GORE NA NEBESA TE CHEKA NEKOJ KOJ KJE TE SUDI I T.N , KJE POSOCHAM SAMO NA EDNA TAKVA IMPLEMENTACIJA:
DA IMASH ODGOVORNOST - GRIZHA BAREM za SVOITE DECA.

taka da i vo ovoj kontekst- VERUVANJETO VO REINKARNACIJATA AMA BASH NISHTO NE PRODUCIRALO ZA DOBROBIT NA CHOVESHTVOTO ?

epten se raspishav , kako da sum na nekoe predavanje ok.

Изменето од Marko sk - 28.Февруари.2010 во 01:46
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 00:15
Ете сега пред да си легнам ми дојде една идеа...

Реинкарнацијава и шемиве се повеќе од “нелогични“ од проста причина - “математички се неточни“...

Ова е исто како со прикаската за вампирите: ако првиот вампир настанал (се родил, или не знам како да кажам) во 15 век, па каснал двајца... и тако даљје, значи денес цел свет треба да се вампири...

муабетот и темата многу ме потсеќаат на ова...
можеби смешно - но вистинито...трепкање

некако тоа “движењето“ кога го споредуваш со реалноста е повеќе од “нелогично“ и “бесмислено“ како некоја илузија... без почеток и крај...

па се прашувам Демеург и платоновите прикаски биле први или овие “источни мудрости“ ...збунетост

Изменето од Tetratka - 28.Февруари.2010 во 00:15
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 00:27
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

се прашувам Демеург и платоновите прикаски биле први или овие “источни мудрости“ ...
Istochnite se prvi, zatoa shto se reinkarnirani ...znaesh kako odat ovie raboti !

Изменето од Marko sk - 28.Февруари.2010 во 00:29
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 02:19

Ете сега пред да си легнам ми дојде една идеа... Реинкарнацијава и шемиве се повеќе од “нелогични“ од проста причина - “математички се неточни“...
Што конкретно е нелогично?

Ова е исто како со прикаската за вампирите: ако првиот вампир настанал (се родил, или не знам како да кажам) во 15 век, па каснал двајца... и тако даљје, значи денес цел свет треба да се вампири...
Каква врска има тоа со реинкарнацијата? Душите доаѓаат и си заминуваат, повеќето повторно доаѓаат.

Ако мислиш на она со жителите на планетава кои се множат се повеќе, нели тоа еднаш го објаснивме? Тоа е во старт погрешно поставена теорија. Никој не рече дека има само 5 милијарди души па за да не може да има зголемување на населението на 6-7 итн милијарди...(ако мислеше на тоа)

некако тоа “движењето“ кога го споредуваш со реалноста е повеќе од “нелогично“ и “бесмислено“ како некоја илузија... без почеток и крај...
Напротив имало почеток и за жалоста на многумина(оние кои материјата ја доживуваат како единствена реалност и татковина) ќе има и крај. Реинкарнацијата нема да трае вечно бидејќи таа е последица на падот на ангелите(поточно на еден негов стадиум), а падот веќе е запрен од времето на Исусовата жртва на крстот, гледано во космички рамки, се ближи повторното враќање на сите души назад во Царството Небесно.(симболично: враќање на изгубениот син клакошто се вели во Евангелијата)

па се прашувам Демеург и платоновите прикаски биле први или овие “источни мудрости“ ...збунетост
Ниту едните ниту другите. Првин бил фактот дека душите кои биле отпаднати од Бога во еден момент, кога материјата ја достигнала својата најниска вибрација, можеле само низ инкарнирање да земаат понатака директно учество во активностите на Земјата. Тоа поединци но и цели култури интуитивно го знаеле, а некои го примале и низ откровенија соодветно тогашната свест(на истокот на пр.)и начин на изразување.
Реинкарнацијата не е ниту платоновкса, ниту хиндуистичка, таа едноставно постои како процес.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 02:35
Marko sk твое право дали ќе веруваш поинаку, но забележувам дека прилично си недоследен на својата логика (барем во случајов).

Si se otkornal od pishuvanje ...ok, kakva reinkarnacija, kakvi bakrachi, demek da vnimavame kakov svet sozdavame zashto utre kje sme go 'krkale' vo nekoi novi tela - `ona shto deneska go seeme utre kje go zhneeme.

Pogovorkava drzhi voda ama vo poinakov smiol.
Na kratko:
Ostaj ti koncepti koi ne samo shto ne se dokazhani, tuku i povekje od sebichni - demek da go chuvame svetov za da vo nekoi idni tela si imame poubav zhivot),
Не е себично, туку логично. Прости, но ти си тој кој дава апла недокажани изјави пишувајќи го следното:

popravilna e sl logika:

NE NI E POTREBNA NIKAKVA VERBA ILI SOZNANIE ZA REINKARNACIJATA - VO BILO KAKVA FORMA NA NEKAVA SI VECHNA EGZISTENTNOST NA NASHATA DUSHA, ZATOA SHTO POVEKJE OD OBVRSKA E FAKTOT DEKA `SVETOT` KOJ GO SOZDAVAME I GRADIME, TREBA DA GO NASOCHUVAME VO SHTO POMIRNODOPSKI, POZDRAVI I POEKOLOSHKI CELI,ZATOA SHTO GO OSTAVAME VO NASLEDSTVO NA NAsh*tE DECA, NA NAsh*tE VNUCI, na NAsh*tE NAJMILI.
Зошто е повеќе од обврска??? И од кај сега испадна дека тоа е факт? Според твојата логика факт е само дека еден ден ќе нè нема - ова другово е само пусто философирање на филантропски школуваниот ум. Во случајов ти си тој кој дава некаква лажна надеж за иднината на внуците оти факт е дека светот не се движи во таа насока.

Кој тоа вели дека ти ако сакаш да им оставиш на своите најмили, дека и другите сакаат? Можеби јас и другите не сакаме... можеби сме посебични... и тн.

Изменето од Majkl - 28.Февруари.2010 во 02:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 02:50

taka da i vo ovoj kontekst- VERUVANJETO VO REINKARNACIJATA AMA BASH NISHTO NE PRODUCIRALO ZA DOBROBIT NA CHOVESHTVOTO ?
Со индијците пак тргна од погрешна поставка. Ти наведе пример од истокот, јас ти зборувам за реинкарнација во контекст на Христовото учење кое го бодри човека со БОжја помош да го земе својот живот во свои раце.

Јас убаво реков „правилното знаење за реинкарнација„ а не она знаење кое се нуди на исток(му фали up-to-date) и кое води кон вегетирање наместо кон избавение.

Кој знае за реинкарнацијата и божествените закони за кои подучуваше и денес уште подлабоко подучува Христос(на пр. едниот нека го носи товарот на другиот) животот може да се земе многу поодговорно создавајќи корисни пресвртни точки како за себе си така и за ближните(значи воопшто не е себично).
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 06:05
Marko sk, kje ja povtoram indijanskata mudrost:

Konjot mozhesh da go dovedesh do vodata, ama ne mozhesh da go naterash da pie.

Jas mozham da ti navedam fakti, a ti mozhesh da gi zatvorish ochite i ush*te, da reshish da ne gi gledash, da postavuvash prashanja "pa shto ako toa postoi?", "kako toa pridonesuva vo podobruvanje na nashiot zhivot?" i ushte ne znam shto... i na krajot da si zakluchish deka, ako spored tebe toa soznanie ne ti donesuva nekakva korist, togash seto toa mora da e nekakva promashena filozofija.

Mozham samo da prokomentiram deka ima nebroeni otkritija koi mozhebi vo momentot nekomu ne mu nosat nekakov kjar, no nivnata momentalnata beskorisnost ne gi pravi po nekakov avtomatizam nepostoechki.

Vo sekoj sluchaj, gledam deka za tebe kriterijumot za priznavanjeto zavisni od toa dali spored tebe se iskoristlivi ili ne.

OK, jas go pochituvam tvojot stav.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 11:02

.. Зошто е повеќе од обврска??? И од кај сега испадна дека тоа е факт? Според твојата логика факт е само дека еден ден ќе нè нема - ова другово е само пусто философирање на филантропски школуваниот ум. Во случајов ти си тој кој дава некаква лажна надеж за иднината на внуците оти факт е дека светот не се движи во таа насока.
Ne samo shto ne davam lazhna nadezh, tuku gledam deka se dvizhi kon podemokraski i poosrekjen zhivot na globalen plan, ( e ova e vekje tema koja e vredna za debata)
Na vremeto imashe eden film koj ostana zapameten po sl:
U svakom pogledu svaki dan napredzujemo sve vishe i vishe...a jas kje dodadem: svet je sve bolji i humaniji. OK.   

..Кој тоа вели дека ти ако сакаш да им оставиш на своите најмили, дека и другите сакаат? Можеби јас и другите не сакаме... можеби сме посебични... и тн.
Ova i na shala da go kazhesh e nevkusno a kamoli poinaku ?

Изменето од Marko sk - 28.Февруари.2010 во 12:28
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 12:08
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

...Vo sekoj sluchaj, gledam deka za tebe kriterijumot za priznavanjeto zavisni od toa dali spored tebe se iskoristlivi ili ne.

OK, jas go pochituvam tvojot stav.

Kriteriumot pokraj posochenoto e isto i vo konceptualnata zaokruzhenost na doktrinata. Poshto sme na veroispovest podforum, pa vo toj kontekst kje posocham:

Hristijanstvoto ima dve centralni temi: Bog i spasenieto.
Seta logika i teoloshka izdrzhanost se gleda pred se pri Hristovoto doagjanje koga ja najavi Radosnata Vest, osovnata najava, bez koja seta vera ja gubi smislata, a taa e :

Vremeto se ispolni, raduvajte se, se nablizhuva Carstvoto Nebesno.

Znachi imame konkreten benefit za onie koi kje poveruvaat i go prifatat Hristovoto uchenje, poraka lichno od Hristos kazhana, i bez razlika dali nekoj veruva ili ne, bitno e deka ovaa doktrina ima teoloshka izdrzhanost i vo sl. iskazi:

- Carstvoto ne e gore nitu dole ni levo ni desno, tuku tuka medju nas!
- Koj kje povereuva i me sledi Mene , kje gi pravi istite chudas kako i Jas.

Odgovorot - nasokata - ukazot na ovi dva ciati - za postignuvanjeto na nivoto na nashata svest na priblizhno nivo na Isusovata svest, Hristos isto taka ja dade, spored mnogumina i najgolemata misla voopshto iskashana, a taa e:

Prvin posakaj go Carstvoto Nebesno i Pravdina, a seto ostanato samoto posebe kje ti se dodade - shto znachi edna nadsvesna altruistichka ljubov, kachuvanje na svesta na nivo na duhot koja kje ovzmozhi blagoststojbi na zemjava.

Ova go posochuvam od aspekt deka Hristijanstvoito dava koncept i reshenie ( iako toa nivo na svest ne e seushto postignato i bez razlika dali nekoj go akceptira toa ili ne) , dodeka konceptot za reinkarnacija, kako koncept e prazen - kon shto ukazhuva toj, kon koj benefit ?....mislam deka me razbitash shto mi e poentata?

Изменето од Marko sk - 28.Февруари.2010 во 17:31
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 12:41

Ova go posochuvam od aspekt deka Hristijanstvoito dava koncept i reshenie ( iako toa nivo na svest ne e seushto postignato i bez razlika dali nekoj go akceptira toa ili ne) , dodeka konceptot za reinkarnacija, kako koncept e prazen - kon shto ukazhuva toj, kon koj benefit ?....mislam deka me razbitash shto mi e poentata?

E, kako ne te razbiram... pred da reshat lugjeto dali kje veruvaat vo neshto prvin gledaat kakov kjar bi imale od toa, a ne dali e verodostojno ili ne. Potoa takvoto veruvanje go promoviraat vo "reshenie". Denes ima stotici vakvi "reshenija", stokmni spored potrebite i zhelbite na site lugje na svetov.

Zatoa sveticata Rabija trchashe po seloto so fakel vo ednata raka i kofa voda vo drugata. Koga ja prashaa shto pravi, taa im odgovori:

- Odam da go zapalam Rajot i da go izgasam pekolot. Ne dozvoluvam mojata Ljubov kon Boga da bide uslovuvana od ove dve neshta.

Ignoratnite selani ja smetaa za ulava. Za zhal, s'e ushte ja smetaat za takva...

P.S. Patem, jas ti naveduvam fakti, a ti celo vreme zboruvash za veruvanja bez da posochish nitu eden fakt za nivna potpora osven filozofii za eventualnite teoloshki vrednosti. Ako odime po toj terk, togash teorijata na relativitetot, postoenjeto na crnite dupki, bing bengot i mnogu drugi raboti treba da gi proglasime za prazni veruvanja i filozofii bidejki nemame nikakva praktichna sekojdnevna korist od niv. Na krajot sekako deka kje umreme i tie nema da ni pomognat da se spasime ili da staneme podobri.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 13:24

Nastrana temna materija, bing bang, brzina na svetlina i ostanatao, ne zboram vo toj kontekst, nitu pak za fakti ala lanskiot sneg , ok.

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

E, kako ne te razbiram...
Dobro e shto se razbirame,:))) osnovata na sekoj progress e bash vo ova - Da se razbirame, a seto ostanato e chisto `tehnichko prashnaje`, t.e. izbor na `filteri` i `katalizatori`, `reagenski`, `optika` i t.n. ...zatoa shto `stvarnosta e samo ruda od koja so ispiranje se dobiva son` !

A ushte od davnina se znae: SONOT E NJBITEN, `AKO NEMASH SON, NEMASH NISHTO` !

Изменето од Marko sk - 28.Февруари.2010 во 13:27
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,404 секунди.