|
Правна помош |
Внеси реплика | страница <1234 23> |
Автор | |||
fazze
Нов член Регистриран: 05.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako e mozno nekoj da si pravi biznis, znaci da si otvori dukjan bez nieden dokument?! Zgora na toa inspektorite da go preskoknat bez nikakva kazna i bez da baraat bilo kakva odgovornost, so obrazlozenie deka docitcniot biznis ne postoi kako praven subjekt pa nemaat na kogo da pisat kazna?!!? Pa po taa logika nie site treba da rabotime neregistrirani zarem ne?! Koj e nadlezen za vakvite slucai?!
|
|||
samko
Нов член Регистриран: 13.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sekako deka mozat da te izbrkat ama valda nema da postpisat dogovor na 3 meseci ako imat namera da te izbrkat porano
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Воопшто не е можно тоа, доколку дотичниот бизнис не постои, постои лицето кое го води тој бизнис, кое е правен субјект уште од раѓање. Постојат некои професии кои не треба да бидат регистрирани, а да бидат вршени слободно 1. Земјоделство 2. Занаетчиство, ако работат само занаетчијата и блиските 3. Оние кои се занимаваат со угостителство во својот сопствен дом ( издаваат соби од својата куќа ) 4. Слободните професии, т.е. лицата кои се занимаваат со слободни професии Повеќе за ова можеш да најдеш во Законот за трговски друштва од 2004 година. |
|||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Морам да те корегирам за бр. 2 Занаетчиство Мора да има регистрирано фирма во Занаетчиска комора. |
|||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Calipso, во член 8 од Законот за трговски друштва од 2004 година наведено е дека: за трговци, во смисла на овој закон, не се сметаат....... 2) занаетчиите и физичките лица кои вршат услуги, освен ако нивната дејност може да се определи како претпријатие, во смисла на членот 4 од овој закон. |
|||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ок
|
|||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|||
ECI-MECI
Нов член Регистриран: 20.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што е сега со ова државен испит за психолози.Како се полага,што се полага и каде.Може нешто поопширно околу тоа.
Изменето од ECI-MECI - 20.Јануари.2010 во 14:46 |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Повели во темата "Новиот Закон за психолошка дејност", на третата страна од овој подфорум, таму е поставен дури и законот за вршење психолошка дејност, па таму мислам дека може да го најдеш одговорот на твоето прашање.
|
|||
Срмена
Нов член Регистриран: 26.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 12 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
HELP!!! студент сум на правниот факултет и за испит имам случај за кој треба да напишам тужба за надомест на штета и слични ствари. Е сега случајов ми е ваков:еден тип ја удира мојава клиентка со автомобил и таа се здобива со телесни и тешки телесни повреди. И све околу тоа ми е јасно, но дали има некаква врска тоа што лицево кое што ја нанело штетата платило во обвинителство сума на пари според чл.154 од ЗКП и со тоа се отфрла кривичната пријава за загрозување на безбедноста во сообраќајот.Прашањето ми е дали и покрај тоа може да се бара надомест на настанатата материјална и нематеријална штета???Зашо нема податоци дали со тоа се спогодиле странките во обвинителство (како што во пракса ги викаат странките во ЈО за да не се тужат после)или не??
Благодарам однапред |
|||
alekso_2000
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пред 3 години запрев на улица (значи не на тротоар туку на коловозот десно) бидејки моето две годишно момиче почна да повраќа од преголемата горештина ( најверојатно ).
Го извадов момичето од кола и постојав надвор колку една минута за да се освежит под сека и потоа го остадов момичето вкола и влегов наспроти во аптеката да побарам нешто за освежување !!! Дури јас бев таму , жена ми и уште една жена со тригодишно дете беа во колата ! Во меѓувреме дошол сообраќаец и ја сликал колата и си заминал прку пат !!! Кога се вратив , жена ми ми кажа и јас отидов да видам штое работата а сообраќаецот ми побара документи и ми напиша пријава за недозволено паркирање !!! И покрај објаснувањата од моја страна дека не сум паркиран туку сум запрен и по која причина тој се однесуваше арогантно и не сакаше да ме сослуша !!! После една година од тогаш ми дојде решение од комисија при СВР да платам глоба или да се жалам. Јас поднесов жалба и во неа ги наведов сите факти и плус тоа дека таму кај што бев запрен нема поставено знак за забрането запирање и паркирање ! Жалбата ми беше одбиена со образложение дека на сликата се гледало дека момичето е в кола ! Е сега тие виделе момиче в кола но дали е тоа момичето за кое јас наведов дека му се слошило бидејки ако се гледало на сликата ке виделе дека во колата имаше уште една жена и едно дете а можеше да има уште 2 деца !!! Но факт е дека момичето беше в кола но одкако јас го вратив назад кај мајка му (жена ми) и влегов во аптеката !!! После тоа откако ми ја одбија жалбата по повеќе од една година ми дојде писмо од извршител за наплата !!! Ве молам за правна помош доколку некој сака да се позанимава со случајот бидејки не се работи за сумата која треба да ја платам туку за неправдата која ми е нанесена мене и на многу други со вакви или слични случаи !!! БЛАГОДАРАМ ! |
|||
car's freack
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
.......... плус тоа дека таму кај што бев запрен нема поставено знак за забрането запирање и паркирање !....!?
....shto zborish be?....ne me interesira se drugo shto si pishal,..ako stavrno e ova shto go kaza!.,...zemi togash , "prevrti" ja cela drzava,...ako imash zivci i vreme,....izvadi im ja zolchkata ,...ako vekje stvarno e taka !...koj moze da te kaznuva da ne zastanuvash , tamu kaj shto nema nikakov znak za toa? eden , isto taka neshto slichno kaza tuka ....go kaznile deka mu "padnalo" nekakvo gjubre na ulica,...iako zakonot seushte ne bil...."silen"! se , chudam samo,...navistina shto lugje ziveat vo zemjava! Изменето од brza - 25.Февруари.2010 во 22:24 |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прво што ми падна во очи е тоа дека делото се случило пред три години, па затоа прво провери ги роковите кои било потребно да бидат запазени за да можеш понатаму да продолжиш, независно дали тоа ќе биде управна или процесна постапка. Доколку истите се запазени и сметаш дека ги поседуваш потребните материјални докази, а имаш финансиски можности, како и нерви да се бориш за правдата, откако ќе ги исцрпиш сите можности во управната постапка, поведи постапка пред надлежен судски орган. Изменето од Македон - 26.Февруари.2010 во 01:17 |
|||
alekso_2000
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
eden , isto taka neshto slichno kaza tuka ....go kaznile deka mu "padnalo" nekakvo gjubre na ulica,...iako zakonot seushte ne bil...."silen"!
Ич да не те чудит таквата појава бидејки полицијата од Тетово се искинала од пишење казни за непоседување Елеци со висока видливост во возилата иако законот е донесен но почнува да важи по влегувањето на РМ во ЕУ ! Изменето од alekso_2000 - 26.Февруари.2010 во 16:02 |
|||
car's freack
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa ,..i ne me chudi da vidish !....na glupaviot svashta mozesh da mu,...poturish !
rekov: se chudam shto li sorta lugje ziveat na ovie 25 000 km2! |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Внеси реплика | страница <1234 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |