|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 3738394041 146> |
Автор | |||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Немојте да се эалажувате - нема проби нема тестови сето Македонско е ставено на своето место,ако некој се мисли дали е вистина или не нека му стои на честа а Македонците си энаат
|
|||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Господине , јас сум добро запознает со бугарската историографија :
"Надписите во црквата, како во сите стари македонски цркви, на бугарски јазик, сега се променети на современ македонски јазик. Исто така таму е затворен надпис на иконата "Св Свети Кирил и Методиј бугарски просветители од Преслав " Значи јас не кажувам дека се согласувам со било кој бугарски историчар , политичар туку само ја пренесувам атмосверата која владее во научниот и општественот свет во таа држава . Па вака , ако овде јавно промовирам мој личен став дека кирилицата е бугарска , тогаш по автоматизам отпага тезата дека Кирил и Методија се бугарски просветители . Дали сум сега доволно јасен ? Изменето од eptendosadno - 22.Февруари.2010 во 17:20 |
|||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тоа ти така мислиш
|
|||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А дали се запрашавте почитувани господине дали изнесените факти не се вистина? Дали навистина така не напишале некои интусиазирани преродбеници, а по време на господинот Владиката натписите не биле избришани и т.н. |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А эошто не би биле вистина
|
|||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас сакам да полемизирам со веќе пронајдени артефакти а не со хипотетички ситуации , толкувања на некој историчар и сл. Постојат два , до сега , необориви аргументи . најстарите натписи на кирилица се пронајдени на територијата на днешна Бугарија , натписи уште од времето на Петар , синот на Симеон , и дека глаголицата се употребувала таму каде што биле пратени во мисија византиските поданици , а тоа се Хрватска и во делот на стара Моравија . Врз основа на тоа донесувам закључок . Доколку се појават нови артефакти , нормално , и јас ќе ретерирам во однос на мојот став . |
|||
|
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па, Буги, ако тоа е вистина, тоа не е нешто со што ние би требало да се гордееме. Иако јас не верувам дека тоа е направено од Македонци и за време на СРМ/РМ, но кој да го знае |
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Корегирај ме ако грешам. Значи горниот ешалон на Бугарската држава, кој во суштина е од азиско потекло доаѓа до сознание дека треба да го интегрира словенското населени во новата држава. По пат на христијанизацијата и воведување на кирлското писмо, политчки се создаваат услови каде словенксото население ќе се бугаризира, додека прифаќањето на словенксиот за службен јазик ќе ја направи бугарската држава словенска. Азиските Бугари ќе ја отфрлат сопственат акултура и ќе ја прифатат културата на мнозинството, но етнонимот ќе го задржат. Тоа се викаат интереси на бугарската политика?! Тргнувајќи од тие предпоставки ти доаѓаш до заклучок дека кирилското писмо е бугарско и создадено да им излезе во пресрет на интерсите на бугарската држава. Ми се чини дека тргнуваме од различни позиции, но на некој начин доаѓаме до слични заклучоци, дека сепак населението кое ќе го користи кирилското писмо во основа не е азиско, но по сила на приликите станало поданик или политчки го има прифатено бугарското име како етноним. Ако тргнуваш од позиција дека писмото е институвионализирано од страна на бугарската држава, тогаш можеби си во право. Тоа и го спомнав во мојот предходен пост. Ова со Бугарија е преседан во истирјата, каде онај кој владее се одкажува од својата култура и традиција и ја прифаќа културата на своите поданици. Тешко некој да може да поверува на едно вакво сценарио. Ваквите толкувања се неодржливи, занемарувајќи го етничкиот принцип, а притоа негирајќи ги политичките околности кои имале силно влијание врз формирањето на “националнато“ самосознание. По тој основ кирилското писмо неможе да биде бугарско туку само словенско. Се друго е само политичка манипулација. Колку да сакам да го прифатм твојот став, сепак мислам дека таква свест во оние времиња немало, а самиот став повеќе наликува на некое “логично“ романтичарско толкување кое излегува од БАН. Сметам дека вашиот пристап во многу сегменти е погрешен, а во одредени моменти ми е исклучително тешко да ве разберам. Јас во еден од моите предходни постови ве замолив да ми дадете толкување што вие разбирате под поимот Бугарија, како го разбирате нејзиниот континуитет, како ја поврзувате историјата и доминантните етноси во трите Бугарии, а притоа и да дадете временски разганичувања на настаните. Јас сеуште очекувам одговор, не само од вас туку и од сите благонадлежни. Ако во одередени моменти има доза на тнеденциозност, сепак сметам дека истата во умерени количини е потребна, од самиот факт што навистина знаеме со кого си имаме работа. Многу работи остануваат недоречени, но за тоа одкако ќе дојде до подетално елаборирање на вашите ставови. Се дотогаш, Бугарите ќе останат луѓе со азиско потекло, кои не го користеле словенскиот јазик, биле рецкари, пагани, тангристи, луѓе кои небиле кадри да ја шират словенката писменост. Се спротивно е заблуда или нечиви политички интереси. Благодарам Изменето од Platenik - 23.Февруари.2010 во 04:35 |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не, би рекол немало кого таму да образуваат на словенски јазик. Вака е мислам подобро! |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За вакви работи станува збор Ресен Битола (гледа се дека е имало обиди за бришење. Стенопис од црквата Свето Благовештение во Прилеп Стенопис од црквата Свето Благовештение во Прилеп: На првата фотографија во средина напишано - "Бугарски просветители Св. Кирил и Св. Методиј", во лево - "Проповед кон бугарскиот народ", во десно избришан е натписот - "Крштение на Цар Борис I" |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ , ако оставаме ние се друг да ни кажува и пишува до кај ке дотераме - на пр. Бугарите эошто не ни го вратат целото украдено национално богатство што тие го украдоа и иэнесоа эа време на балканските војни и втората светска војна.
Тоа е нормална појава,тие си пишувале што си сакаат а ние ке бришеме |
|||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кои тие? Ајде некој што е позапозаен нека излезе со факти кога се изградени тие цркви и кога се насликани фреските во нив?
|
|||
Zero Tolerance For Silence
|
|||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сите зачувани егзархиски цркви, кои не се срушени по време на српската окупациjа, се изградени по инициатива на месните луѓе.
Много од нив се завршени доста преди формирањето на Егзархиjата во 1870. Последниот пример на Каснакоски, "Благовештение Богородично" во Прилеп е воздигната во 1838 година. За кои "ние" и "тие" станува збор? Изменето од lav4eto - 23.Февруари.2010 во 13:30 |
|||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Корегирај ме ако грешам.
Значи горниот ешалон на Бугарската држава, кој во суштина е од азиско потекло доаѓа до сознание дека треба да го интегрира словенското населени во новата држава. По пат на христијанизацијата и воведување на кирлското писмо, политчки се создаваат услови каде словенксото население ќе се бугаризира, додека прифаќањето на словенксиот за службен јазик ќе ја направи бугарската држава словенска. Азиските Бугари ќе ја отфрлат сопственат акултура и ќе ја прифатат културата на мнозинството, но етнонимот ќе го задржат. Тоа се викаат интереси на бугарската политика?! Тргнувајќи од тие предпоставки ти доаѓаш до заклучок дека кирилското писмо е бугарско и создадено да им излезе во пресрет на интерсите на бугарската држава. Ми се чини дека тргнуваме од различни позиции, но на некој начин доаѓаме до слични заклучоци, дека сепак населението кое ќе го користи кирилското писмо во основа не е азиско, но по сила на приликите станало поданик или политчки го има прифатено бугарското име како етноним. Ако тргнуваш од позиција дека писмото е институвионализирано од страна на бугарската држава, тогаш можеби си во право. Тоа и го спомнав во мојот предходен пост. Ова со Бугарија е преседан во истирјата, каде онај кој владее се одкажува од својата култура и традиција и ја прифаќа културата на своите поданици. Тешко некој да може да поверува на едно вакво сценарио. Ваквите толкувања се неодржливи, занемарувајќи го етничкиот принцип, а притоа негирајќи ги политичките околности кои имале силно влијание врз формирањето на “националнато“ самосознание. По тој основ кирилското писмо неможе да биде бугарско туку само словенско. Се друго е само политичка манипулација. Колку да сакам да го прифатм твојот став, сепак мислам дека таква свест во оние времиња немало, а самиот став повеќе наликува на некое “логично“ романтичарско толкување кое излегува од БАН. Сметам дека вашиот пристап во многу сегменти е погрешен, а во одредени моменти ми е исклучително тешко да ве разберам. Јас во еден од моите предходни постови ве замолив да ми дадете толкување што вие разбирате под поимот Бугарија, како го разбирате нејзиниот континуитет, како ја поврзувате историјата и доминантните етноси во трите Бугарии, а притоа и да дадете временски разганичувања на настаните. Јас сеуште очекувам одговор, не само од вас туку и од сите благонадлежни. Ако во одередени моменти има доза на тнеденциозност, сепак сметам дека истата во умерени количини е потребна, од самиот факт што навистина знаеме со кого си имаме работа. Многу работи остануваат недоречени, но за тоа одкако ќе дојде до подетално елаборирање на вашите ставови. Се дотогаш, Бугарите ќе останат луѓе со азиско потекло, кои не го користеле словенскиот јазик, биле рецкари, пагани, тангристи, луѓе кои небиле кадри да ја шират словенката писменост. Се спротивно е заблуда или нечиви политички интереси. Благодарам Во ред , да направам увод . Римјани , не се жителите на градот Рим , не во 9 век . Па затоа може да се и претпостави “ еволуцијата “ на буарската држава , таа во одреден период не е држава на Бугари ( азиијати , како што милувате да кажете ) туку таа станува ЦАРСТВО , конгломерат на повеќе етноси , религии , и сл. Таков е примерот и со Србија , се додека Стефан не стане цар , тоа е држава на Србите , подовна истата станува држава на СРБТЕ И ГРЦИТЕ , каде што србин не е веќе припадик на словенското племе Срби , туку статус во општеството . Па погајки од непобитните факти од археологијата , во која е констатирано дека најстарите кирилски натписи се од денешна Бугарија , која пред воведување на Кирилицата го користи грчкото - ромејското писмо и јазик во комуникацијата со светот , во комуникацијата помегу себе и сл. , мене тоа ме принудува да закључам дека Кирилицата е создадено во државата Бугарија , од поданици на истата , па бидејки истата е конгломерат од народи ( Ерменци, Словени , Бугари , Грци ... ) , бугарски поданици , сметам дека таа е плод на политиката на таа држава , БЕЗ ТЕНДЕНЦИЈА ДА ГИ БУГАРИЗИРААТ СЛОВЕНИТЕ ИЛИ БИЛО КОЈ ДРУК ЕТНИКУМ , само не сум сигурен дали е тоа во времето на Симеон или цар Петар ( двајцата христија ) . Доколку гореспоменатите аргументи не се вистинити , тгаш мојот став не е реален и вистинит . |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 3738394041 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |