![]() |
|
Не прави идол или слика на она што е горе |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1718192021 23> |
Автор | ||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Temata e inspiriana od freskite i ikonite soodvetno na vtorata Bozhja zapoved:
Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја. Na postiranite fotografii se gleda deka na niv e naslikan Bog. Onoa shto sledi ponatamu... Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. ... kade shto e objasnuvanjeto deka ne treba da se poklonuva na nikakvi likovi, vkluchuvajki gi i onie vo koi nekoj bi se osudil da go naslika neboto, e neshto shto znaeme deka ne se pochituva skoro od nikoj vernik (site se krstat, poklonuvaat i stavaat zrtvi na svetci i svetici) i Crkvata ostanuva indiferentna na taa pojava, no toa e topik na sosem druga tema, a ne na ovaa. I seto ova, vo negovata polna tezhina, se odnesuva za vernicite, a ne za onie koi ne ja sledat ovaa religija. Onoa shto se odnesuva na temava e faktot deka Crkvata odobruva i narachuva, kako shto e prikazhano so primerite, sliki vo koi se prikazhuva i neboto i zemjata. Изменето од Messenger - 22.Февруари.2010 во 14:55 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
|
Vo novovo vreme poveketo pravat idol od ona sto e " dole ".
|
||
![]() |
||
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
|
Старозаветен постулат...
Ние веруваме и лjубиме Живиот Бог. |
||
![]() |
||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|
Треба да “копи-постирам“ некои постови на оваа тема.......???????????
гледам дека некој бара “проблеми“ и меша “баби жаби“
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Ти благодарам на одговорот Литвиненко. |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Дешад и јас за тоа се чудев. А најмногу сомнително ми е што на пример ако тоа е слика од Пресвета Богородица и Исус Христос сигурно немало Христијаните да ја стават заедно со идоли. И јас знам дека сите идоли ги срушил ( иако не го знаев бројот на идолите ). Ти благодарам на одговорите Дешад. ![]() |
||
![]() |
||
Litvinenko ![]() Група ![]() Регистриран: 02.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 52 |
|
[QUOTE=macedon_alex] Имам прашања до Муслиманите ( се надевам нема да биде сфатено како провокација, ниту на крај памет не ми паѓа да провоцирам )
Некаде кога читав историја прочитав дека Мухамед кога влегол во Ќаба ( иако некаде пак сум прочитал Каба без ќ ) со својот стап ги искршил идолите во храмот, а единствено ја поштедил сликата на Девицата и детето. Е сега ме интересира дали некој муслиман може нешто повеќе за тоа да ми каже, дали е вистина или не. Во друг случај пак слушнав дека Мухамед им дозволил на Христијаните да се молат во џамијата и тоа за време на молитвата икони и крст биле внесени внатре за време на молитвата. Точно ли е ова или не?[QUOTE] Не е вистина дека во ќаба оставил таква слика колку што јас знам,бидејќи ниту постоела,ниту некој веродостоен извор ја спомнува.А за второто прашање имам слушнато од некои муслимани дека вакво нешто се има случено.Не би се сложил дека користеле икони и крстови, бидејќи јасни докази за ова не постојат,но имало една делегација христијанска која доаѓала кај Мухаммед а.с. и кога требало да се појават утрешниот ден да се заколнат дека тоа што го зборат е вистина истите недошле! Изменето од Litvinenko - 07.Декември.2008 во 21:37 |
||
„Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
|
||
![]() |
||
deshad ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
|
Набрзина ќе ти одговорам. Првиот случај воопшто не е точен.Мухаммед а.с. кога влегол во каба ги порушил сите 360 идоли во неа и надвор од неа, и не оставил ништо. А за Девицата и детето да ти кажам дека ова го слушам од тебе прв пат. Колку што јас знам и сум прочитал во кабето и надвор од него немало никаква Девица со дете. За вториот случај има прочитано дека Мухаммед а.с. во Медина на една христијанска делегација и дозволил да ја обават молитвата во Џамијата , бидејќи кога им дошло време за молитва,свештениците се чувствувале нелагодно, и тоа го увидел Аллаховиот Пратеник и им дозволил да се молат во неговата Џамија. За крстот и иконите од тебе слушам. |
||
![]() |
||
|
Имам прашања до Муслиманите ( се надевам нема да биде сфатено како провокација, ниту на крај памет не ми паѓа да провоцирам )
Некаде кога читав историја прочитав дека Мухамед кога влегол во Ќаба ( иако некаде пак сум прочитал Каба без ќ ) со својот стап ги искршил идолите во храмот, а единствено ја поштедил сликата на Девицата и детето. Е сега ме интересира дали некој муслиман може нешто повеќе за тоа да ми каже, дали е вистина или не. Во друг случај пак слушнав дека Мухамед им дозволил на Христијаните да се молат во џамијата и тоа за време на молитвата икони и крст биле внесени внатре за време на молитвата. Точно ли е ова или не? Благодарам однапред на одговорите. Изменето од macedon_alex - 07.Декември.2008 во 21:28 |
||
![]() |
||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
|
Иншала да се сретнеме сите таму ... кај ХРИСТА! Саму НЕГОВИОТ ПАТ е СОВРШЕНИОТ *****! Незаборави дека е иделопоклонство да се споредува Живото СЛОВО и ДУХ АЛАХОВ (ХРИСТОС) со ...! И тоа е зина како што е она што ти го критизираше во погорните постови! Да се сретнеме набрзо сите во ВИСТИНАТА Иншалах! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
![]() |
||
Litvinenko ![]() Група ![]() Регистриран: 02.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 52 |
|
Фала му на Бога што Исламот како вера е чиста од ова што го спомна спирос...Месечината и звездата е пагански симбил како што се крстот и звездата на Давид или било кој триаголник.Исламскиот симбол или знаме е сведочењето дека нема друг Бог освен Единиот Бог и убаво е отсликано на Саудиското знаме.Инаку Ќаба или Божјата куќа е помалку вредна од животот на еден верник,и Бог милува повеќе да се сруши Ќаба отколку да се убие еден верник.Доказ дека таа не се обожава е тоа што истата била користена како место на која самиот Божји Пратеник и неговите Следбенице се качувале врз неа и држеле предавања и повикувале на молитва.Оваа земска Ќаба е врзана со таа вселенската Ќаба околу која се вртат сите ангели и истата се простира до под престолот Божји.Оваа Земска Ќаба е центарот на Космосот околу кој се движат сите оние суштества во една бескрајна поворка во еден ритуал наречен обожување на Единствениот Бог,а никако на камења и метеори.Ќабата е симбол на единството на сите муслимани,односно местото кон кое се врти секој муслиман на овој свет,и симбол на единството на мисијата на сите Божји пратеници кои од Адам па,преку Аврам и се Мухаммед ја знаеле и ја граделе оваа куќа Божја.Мухаммед а.с. ја завршил и ја обновил и го исчистил храмот од киповите кои луѓето ги обожавале и кои луѓе биле пагани иако верувале во Еден Бог,кој бил Врховен,но имале и божества други и со тоа му сметале рамен на Бога. и Исус и рекол на Самаријанката дека ќе дојде време кога луѓето нема да се обраќаат и молат на Бога ниту во ерусалем ниту на Синајска гора туку на друго место и ќе се молат со вистина и дух!Па Исламот дошол со најчистиот и најразбирливиот верозакон,да кога само човек ќе размисли што треба да направи,сосема ќе му биде јасно дека најсветото место на светот е навистина Мекка.Градот безбеден и чист од секаква идолатрија и неморал!
Изменето од Litvinenko - 07.Декември.2008 во 21:20 |
||
„Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
|
||
![]() |
||
deshad ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
|
Јас веќе сум таму, во совршениот Ислам. Сега тебе те чекам.
![]() ![]() |
||
![]() |
||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
|
дешадеее, знаеш дека СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ не прави од ништо слика или склуптура и не се издига над Вечното СЛОВО, ДУХОТ БОЖЈИ!? Или мислиш дека смее да се прави слика од месечината и да се воздига горе високооооо ? Смее ли да се права слики од камења и да се наречуваат Куќа БОЖЈА ? Не е ли Живото СЛОВО БОЖЈЕ, Неговиот Светол ДУХ (ХРИСТОС) куќата БОЖЈА и живее во секое верно срце? Можеш ли да го разбереш ова за добро без да се чувствуваш нападнат? Ако АЛАХ ти дари Мудрост – Иншалах - ќе го разбереш ова правилно и тоа ќе те одведе до СОВРШЕНИОТ ИСЛАМ! Иншалах! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1718192021 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |