IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 146>
Автор
Порака
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 18:35
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Originally posted by Pat Pat напиша:

Кирилицата е прилагодена копија од грчкото писмо , додека истотот има корени во ...

Многу површни муабети .

Разбираш ли ти што пишува тука? Разбира ли некој?

Па , чинам дека ги знам сите букви , а ти ?

Јас не те прашав дали можеш да прочиташ, туку дали разбираш, дали можеш да го анализираш граматички како што би можел македонскиот, или пак српскиот, во случај да ти е полесно
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 18:38

Кирилицата е прилагодена копија од грчкото писмо , додека истотот има корени во ...

Многу површни муабети .

Разбираш ли ти што пишува тука? Разбира ли некој?

Па , чинам дека ги знам сите букви , а ти ?

Јас не те прашав дали можеш да прочиташ, туку дали разбираш, дали можеш да го анализираш граматички како што би можел македонскиот, или пак српскиот, во случај да ти е полесно

Дечко , имаш проблем ....

Ти можеш да напишеш и неврзани комбинации користејки ја кирилицата , како на пример , њвџдлтр кѕду уќтжсѓ , не мора да разбереш што пишува , но знаеш дека е МАКЕДОНСКА КИРИЛИЦА
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 18:41
Има корени во што бе пријател? Во феникиското писмо. Барем признатиот научен свет го тврди тоа.

Изменето од Pat - 19.Февруари.2010 во 18:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 23:23

Има корени во што бе пријател? Во феникиското писмо. Барем признатиот научен свет го тврди тоа.

Да ?

Браво . Сега целото тоа стави го во контекст “ НИЕ НА ЦЕЛИОТ СЛОВЕНСКИ СВЕТ ИМ ДАДОВМЕ ПИСМЕНОСТ “   и “ Џ како српска буква “

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 23:44

Originally posted by Македон Македон напиша:

Taa буква ја има и кај Георги Пулески, а истата и Србите ја прифатиле од Романците.Русите истотака извршувале реформи на писмата, вршеле промени, согласно потребите, ние не сме првите. Доколку не се вршело истото, писмото би претставувало архаичен остаток во јазикот, тежок за совладување, што никому не оди в прилог. Ниту еден народ не пишува онака како што се пишувало во XII век, што е и сосема нормално.

Пулески пишува и дека македонскиот јазик е најблизок со српскиот, а бугарскиот со рускиот, а славистите баш не се согласуваат со таа негова небулоза

Јужнословенски јазици
Западни:
-Словенечки јазик
-Српскохрватски јазик †
-Босански јазик
-Хрватски јазик
-Српски јазик
Источни:
-Бугарски јазик
-Македонски јазик
Старословенски јазик †
-Црковнословенски јазик (во неговите јужнословенски рецензии)
http://mk.wikipedia.org/wiki/Јужнословенски_јазици

А инаку, многумина наши интелектуалци на времето се побуниле против таа „реформа“, која што во голем дел е резултат на српската окупација по балканските војни.

Дали Мисирков некаде употребил Љ, Њ или Џ?

Пулески е самоук ѕидар, самостојно ги собирал материјалите, самостојно ги составувал делата, па не може да му се земе за зло нeпознавањето на одредени работи.
А и не го споменал српскиот, туку божњачкиот и хрватскиот. Еве погледни

Се побуниле против некои букви, тоа е точно, но ако имаш намера да го споменеш Венко Марковски, те молам, немој, знаеме многу добро се за него и неговото дело, се побуни против нешто, а од друга страна, стори нешто друго.

Еве ја азбуката која ја предлагал Крсте Петков Мисирков

А Б В Г Д Г’ Е Ж З Дз И І К Л Л’ М Н Н’ О П Р С Т К’ У Ф Х Ц Ч Дж Ш

Буквата I, Мисирков ја користел онаму каде ние ја користиме буквата Ј.
Бувката Л' е всушност она што ние го нарекуваме љ.
Буквата Н' ја користел онаму каде ние денес користиме њ.
Буквата Г' е гласот Ѓ.

Изменето од Македон - 19.Февруари.2010 во 23:44
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 23:50
Тоа е печатено во Србија , таму на располагање му се тие и тие букви , во таа и таа печатница .

Е затоа “ Ѕ “ го нема .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 23:52
Абе ти се трудиш да бидеш саркастичен, ама проблемот е во тоа што ти се познава дека се трудиш Исто така имаш проблем и со логиката и со контекстот како што ми се чини. А што зар не е вистина дека писменоста меѓу Словените тргнала од тука? Зарем не е вистина дека официјалниот јазик на Словените било тогашното наречје на Словените околу Солун? Зарем не е вистина дека самиот руски јазик, да кажеме, бил повлијаен во голема мера од тоа наречје и од таа писменост? Каде бил „првиот словенски универзитет“, така да го наречеме? И на крај, зарем не е вистина дека Србите од петни жили се труделе да го претопат народецов уште од Душаново време, а особено во 19 и 20. век? Па има сведоштва за тоа дури и кај самите Срби. Некои видов дека се постирани на овој форум. По балканските војни и првата светска војна се наложува насилна асимилација, се наложува српската писменост, српскиот јазик, српските презимиња итн. По 1945 сето тоа се прави на малку посуптилен начин. А буквите Љ, Њ, Џ и Ј во македонскиот литературен јазик ги провлекол внукот на Глигор Соколовиќ, под закрила на Темпо. Каков поголем доказ за ова ни треба?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:03

По 1945 сето тоа се прави на малку посуптилен начин. А буквите Љ, Њ, Џ и Ј во македонскиот литературен јазик ги провлекол внукот на Глигор Соколовиќ, под закрила на Темпо. Каков поголем доказ за ова ни треба?

Може да понудиш некој доказ за ова?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:04

[Пулески е самоук ѕидар, самостојно ги собирал материјалите, самостојно ги составувал делата, па не може да му се земе за зло нeпознавањето на одредени работи.А и не го споменал српскиот, туку божњачкиот и хрватскиот. Еве погледниСе побуниле против некои букви, тоа е точно, но ако имаш намера да го споменеш Венко Марковски, те молам, немој, знаеме многу добро се за него и неговото дело, се побуни против нешто, а од друга страна, стори нешто друго.Еве ја азбуката која ја предлагал Крсте Петков Мисирков<t></t><table style="border-collapse: collapse;"><t><tr><td align="center" width="3%">А</td>
<td align="center" width="3%">Б</td>
<td align="center" width="3%">В</td>
<td align="center" width="3%">Г</td>
<td align="center" width="3%">Д</td>
<td align="center" width="3%">Г’</td>
<td align="center" width="3%">Е</td>
<td align="center" width="3%">Ж</td>
<td align="center" width="3%">З</td>
<td align="center" width="3%">Дз</td>
<td align="center" width="3%">И</td>
<td align="center" width="3%">І</td>
<td align="center" width="3%">К</td>
<td align="center" width="3%">Л</td>
<td align="center" width="3%">Л’</td>
<td align="center" width="3%">М</td>
<td align="center" width="3%">Н</td>
<td align="center" width="3%">Н’</td>
<td align="center" width="3%">О</td>
<td align="center" width="3%">П</td>
<td align="center" width="3%">Р</td>
<td align="center" width="3%">С</td>
<td align="center" width="3%">Т</td>
<td align="center" width="3%">К’</td>
<td align="center" width="3%">У</td>
<td align="center" width="3%">Ф</td>
<td align="center" width="3%">Х</td>
<td align="center" width="3%">Ц</td>
<td align="center" width="3%">Ч</td>
<td align="center" width="3%">Дж</td>
<td align="center" width="3%">Ш</td></tr></t></table>Буквата I, Мисирков ја користел онаму каде ние ја користиме буквата Ј.Бувката Л' е всушност она што ние го нарекуваме љ.Буквата Н' ја користел онаму каде ние денес користиме њ.Буквата Г' е гласот Ѓ.

Каков јазик е бошњачкиот бе Македон, жити се? А за мисирковата азбука, па причините за напуштањето на традицијата тој најдобро ја објаснува во „За македонцките работи“, како и подоцна во неговиот дневник во 1913. Кога веќе еднаш ќе почнеме да читаме што всушност напишале дејците на македонската револуција и македонската преродба. Што се однесува до i кај Мисирков, си го читал ли Верковиќ, таму исто така се среќава. А нашето Ѓ, т.е. поточно мисирковото Г’ го има и во украинската азбука, види Не е проблем ако реформата се случува еволутивно, но кај нас тоа е резултат на насилие и интриги.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:05

Абе ти се трудиш да бидеш саркастичен, ама проблемот е во тоа што ти се познава дека се трудиш Исто така имаш проблем и со логиката и со контекстот како што ми се чини. А што зар не е вистина дека писменоста меѓу Словените тргнала од тука? Зарем не е вистина дека официјалниот јазик на Словените било тогашното наречје на Словените околу Солун? Зарем не е вистина дека самиот руски јазик, да кажеме, бил повлијаен во голема мера од тоа наречје и од таа писменост? Каде бил „првиот словенски универзитет“, така да го наречеме? И на крај, зарем не е вистина дека Србите од петни жили се труделе да го претопат народецов уште од Душаново време, а особено во 19 и 20. век? Па има сведоштва за тоа дури и кај самите Срби. Некои видов дека се постирани на овој форум. По балканските војни и првата светска војна се наложува насилна асимилација, се наложува српската писменост, српскиот јазик, српските презимиња итн. По 1945 сето тоа се прави на малку посуптилен начин. А буквите Љ, Њ, Џ и Ј во македонскиот литературен јазик ги провлекол внукот на Глигор Соколовиќ, под закрила на Темпо. Каков поголем доказ за ова ни треба?

Не е вистина дека писмоноста на Словените тргнала од Македонија , денешна Македонија , тоа не е плод на мојот сарказам туку на историски извори и нивно толкување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:08

По 1945 сето тоа се прави на малку посуптилен начин. А буквите Љ, Њ, Џ и Ј во македонскиот литературен јазик ги провлекол внукот на Глигор Соколовиќ, под закрила на Темпо. Каков поголем доказ за ова ни треба?

Елементарна логика- кој ја исчистил македонската интелегенција? И гуглај малку да видиш што мислеле вистинските македонски патриоти за инсистирањето на Конески да се воведе српската азбука. А бидејќи го спомна Венко, дека Конески инсистирал на тоа има и на ЈуТјуб, еден од постарите академици го кажа тоа. Побарај емисијата на Васко Ефтов за Венко и внимателно изгледај ја.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:08

[Пулески е самоук ѕидар, самостојно ги собирал материјалите, самостојно ги составувал делата, па не може да му се земе за зло нeпознавањето на одредени работи.А и не го споменал српскиот, туку божњачкиот и хрватскиот. Еве погледниСе побуниле против некои букви, тоа е точно, но ако имаш намера да го споменеш Венко Марковски, те молам, немој, знаеме многу добро се за него и неговото дело, се побуни против нешто, а од друга страна, стори нешто друго.Еве ја азбуката која ја предлагал Крсте Петков Мисирков<t></t><table style="border-collapse: collapse;"><t><tr><td align="center" width="3%">А</td>
<td align="center" width="3%">Б</td>
<td align="center" width="3%">В</td>
<td align="center" width="3%">Г</td>
<td align="center" width="3%">Д</td>
<td align="center" width="3%">Г’</td>
<td align="center" width="3%">Е</td>
<td align="center" width="3%">Ж</td>
<td align="center" width="3%">З</td>
<td align="center" width="3%">Дз</td>
<td align="center" width="3%">И</td>
<td align="center" width="3%">І</td>
<td align="center" width="3%">К</td>
<td align="center" width="3%">Л</td>
<td align="center" width="3%">Л’</td>
<td align="center" width="3%">М</td>
<td align="center" width="3%">Н</td>
<td align="center" width="3%">Н’</td>
<td align="center" width="3%">О</td>
<td align="center" width="3%">П</td>
<td align="center" width="3%">Р</td>
<td align="center" width="3%">С</td>
<td align="center" width="3%">Т</td>
<td align="center" width="3%">К’</td>
<td align="center" width="3%">У</td>
<td align="center" width="3%">Ф</td>
<td align="center" width="3%">Х</td>
<td align="center" width="3%">Ц</td>
<td align="center" width="3%">Ч</td>
<td align="center" width="3%">Дж</td>
<td align="center" width="3%">Ш</td></tr></t></table>Буквата I, Мисирков ја користел онаму каде ние ја користиме буквата Ј.Бувката Л' е всушност она што ние го нарекуваме љ.Буквата Н' ја користел онаму каде ние денес користиме њ.Буквата Г' е гласот Ѓ.

Каков јазик е бошњачкиот бе Македон, жити се? А за мисирковата азбука, па причините за напуштањето на традицијата тој најдобро ја објаснува во „За македонцките работи“, како и подоцна во неговиот дневник во 1913. Кога веќе еднаш ќе почнеме да читаме што всушност напишале дејците на македонската револуција и македонската преродба. Што се однесува до i кај Мисирков, си го читал ли Верковиќ, таму исто така се среќава. А нашето Ѓ, т.е. поточно мисирковото Г’ го има и во украинската азбука, види Не е проблем ако реформата се случува еволутивно, но кај нас тоа е резултат на насилие и интриги.

Pat, ако не знаеш што е самоук, јас не можам никако да помогнам повеќе. Ако го читаш Пулески, имај го тоа постојано в предвид.
Насилие не знам каде виде во азбуката, посочи пример, а интриги има секаде, не знам зошто мора да се крева прашина околу тоа.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:13

Не е вистина дека писмоноста на Словените тргнала од Македонија , денешна Македонија , тоа не е плод на мојот сарказам туку на историски извори и нивно толкување

Зависи како гледаш на тоа „денешна Македонија“. Но да кажеме вака: Ние и Егејците сме ист народ, а тие во голема мера се директни потомци на Словените кои први го виделе Егејското море. Се надевам дека сум јасен
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 00:15

Елементарна логика- кој ја исчистил македонската интелегенција? И гуглај малку да видиш што мислеле вистинските македонски патриоти за инсистирањето на Конески да се воведе српската азбука. А бидејќи го спомна Венко, дека Конески инсистирал на тоа има и на ЈуТјуб, еден од постарите академици го кажа тоа. Побарај емисијата на Васко Ефтов за Венко и внимателно изгледај ја.

Македонската интелегенција ја исчистил, ако веќе говориме за тоа, општествениот поредок, онака како што ја исчистил и српската, хрватската, словенечката и слично.
Во однос на клипови од Јутјуб, доколку нема официјални документи, тоа е само ветер и магла, не може да се нарече доказ. Сум ја гледал и емисијата за Марковски, ама многу повеќе верувам на своите очи, имаме и тема на форумот за тоа, каде има и црно на бело за се.
Не ми требаат интерпретациите на академиците.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2930313233 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,781 секунди.