IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Љубов и Простување
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Љубов и Простување

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 00:54

Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес, бидејќи Исус на голгота Го дари Својот Прасветол Живот за спасение на сите!   (1 Јованово 2:2)

Што се работи за совпаѓањата, јас немам потреба уште повеќе да го мистифицирам она мистичноно кое на чудесен начин ми го дарува Оној БОГ, Кој што надприродно сите нас нè' љуби!

А еве уште неколку прекрасни совпаѓања, кои постојано ме подсеќаат на Неговата ЉУБОВ и сè'присатност и ми помагаат да не пропаднам во очајот на неверието кое што владее во неверниот свет!
1988 година, Тој БОГ ми ја дари мојата денешна сопруга за девојка, како (можеби) еден од најголемте подароци воопшто. Значи, тој дар јас го “добив“ пред 22 години! Кога би пишувал за интензитетот на нејзината љубов воопшто и големината на нејзиното простување кон мене ... сигурно би увидел дека таква љубов и проштевање - за жал - се' помалку се наоѓа.
Момчето за кое настана еднонеделната фамилијарна “горчина“ - а чие име преведено од еврејски на македонски значи БОГ со нас - не само што е родено на 22 септември туку и е помладо од мене точно 22 години (и еден ден ).
Саботата вечер, непосредно после заоѓањето на сонцето(кога се случи простувањето со што и започна Неделната Прочка) ние бевме поканети кај нашите најблиски пријатели на 22ри роденде од нивниот единствен син, кој е роден баш на 22.02. а роденденот го правеа “малку“ порано бидејќи на 22 фебруар фамилијата ќе биде одпатувана за да прави помен прастос на еден од дедовците, кој е починат баш на тој ден.

Тој 22 годишен младич е едно необично способно момче со србско потекло и еврејско пророчко име, кое пред нешто повеќе од една година прекрасно и прости на мајката од неговото (скоро) 2 годишно синче - која му беше (не)верена - и која заедно со детето во стилот на “фебруарски rock and roll", замина да живе со еден албански фраер од косово.

Мајкл, случките, но пред се' Тајната за Царството на Љубовта и Простувањето за која пишувам и во оваа тема, не потекнува од никаков нострадамус, спирос или габриеле, туку се чудесен Дар на Небесниот ЦАР. Дар на Живиот БОГ за Кого прекрасно сведочи - од многумина “мудреци“ подценуваното и омаловажувано - Свето Писмо, како на пример во Даниел глава 2, а посебно обрни внимание на стих 22!

Што сакам да кажам со ова?

Мајкл, случките кои ни се случуваат на големо и мало (без разлика дали се тоа двете големи светски војни или секојдневни “ситници“) воопшто не се случајни, исто како што не е случајно се' поголемото противење кон БОЖЈОТО ЕВАНГЕЛИЕ, онака како што е проповедано и живеено од Св.Апостоли а е посведочено и пренесено во Светото Писмо!

Ова пишување и пост нека ти биде тебе - и на секој што ќе го чита - како “доказ“ дека несакам баш никого да го израмнам со свиња или со куче, туку сакам на сите заедно да ни се отворат очите за чудесната ЉУБОВ БОЖЈА, та спремни да Го пречекаме НЕГОВОТО НЕБЕСНО ЦАРСТВО и на земјата.
Да Го пречекаме сложни, единствени и пред се' во љубов, како што доликува за духовни сестри и браќа!

АМИН

Изменето од spiros - 19.Февруари.2010 во 01:08
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 04:06
Originally posted by spiros spiros напиша:

Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес

Za zhal, so ova shto go kazha javno, ti de fakto se izjasni oti site koi ne go delat tvoeto veruvanje gi sporeduvash so svinja ili pes. So site sili se obiduvash toa javno da ne go kazhesh, no shtom se borish so site sili protiv takvoto mnenie, toa znachi deka toa silno bituva vo tebe.

Ova me razhalostuva i me razocharuva zatoa shto e potpolno sprotivno od tvoite postojani verski paroli za Ljubov, Milosrdie i Tolerancija.

Sega gledam deka postojanoto pishuvanje na tie paroli ne bilo nishto drugo tuku tvoja nadvoreshna manifestacija na vnatreshna borba za prikrivanje na vistinskoto chuvstvo koe postojano izbuvnuva vo tebe shtom se soochishuvash so veruvanja ili mislenja koi se sprotivni od tvoite i koi poradi toa te doveduvaat vo trevozhna sostojba.

Ova go pishuvam spored otvorenata tema, a ne kako nekakva tvoja analiza. Govoram za vistinskite i iskrenite Ljubov i Prostuvanje, a ne za onie koi gi pishuvame na stranicite na ovoj forum vo obidot da se pretstavime pred chlenovite kako nekakvi beskrajno Bogoljubivi Bozhji cheda od chii usni teche sade Bozhjiot premudar i preblag zbor.

Изменето од Messenger - 19.Февруари.2010 во 04:09
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 10:08
Prostete si i sakajte se od se srce, tie dve raboti ne se ucat od knigi.

P.S. Spiros, mislam deka komentarite od Majkl bea dobronamerni soveti i treba da izvleces nekoja pouka od niv.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 15:08
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by spiros spiros напиша:

Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес

Za zhal, so ova shto go kazha javno, ti de fakto se izjasni oti site koi ne go delat tvoeto veruvanje gi sporeduvash so svinja ili pes. So site sili se obiduvash toa javno da ne go kazhesh, no shtom se borish so site sili protiv takvoto mnenie, toa znachi deka toa silno bituva vo tebe.

Ova me razhalostuva i me razocharuva zatoa shto e potpolno sprotivno od tvoite postojani verski paroli za Ljubov, Milosrdie i Tolerancija.

Sega gledam deka postojanoto pishuvanje na tie paroli ne bilo nishto drugo tuku tvoja nadvoreshna manifestacija na vnatreshna borba za prikrivanje na vistinskoto chuvstvo koe postojano izbuvnuva vo tebe shtom se soochishuvash so veruvanja ili mislenja koi se sprotivni od tvoite i koi poradi toa te doveduvaat vo trevozhna sostojba.

Ova go pishuvam spored otvorenata tema, a ne kako nekakva tvoja analiza. Govoram za vistinskite i iskrenite Ljubov i Prostuvanje, a ne za onie koi gi pishuvame na stranicite na ovoj forum vo obidot da se pretstavime pred chlenovite kako nekakvi beskrajno Bogoljubivi Bozhji cheda od chii usni teche sade Bozhjiot premudar i preblag zbor.

месинџер, кога си го видел спирос да се преставува себеси како подобар од билокој грешник што живеел на оваа планета?
Кога си видел спирос да се фали самиот со себеси или со некои учители, писатели, книги, водачи, пророци, пророчици, заедници, итн. кои се воздигуваат себеси над она духовно ниво за кое сведочат Св.Апостоли во Новозаветните списи?
Кога си видел спирос да кажува дека тој повеќе никаде (самиот) восебе не го носи истиот тој грев на неверата во СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА и дека таа истата никогаш небил во искушение да ја пројицира врз другите кои дури јавно и безсрамно (или лицемерно сокриено) го негираат, релативираат или девалвираат УЧЕЊЕТО ХРИСТОВО?

јас, кога најискрено пишувам дека со сите сили се трудам достоинсвено да ја водам внатрешната војна со тоа што никого да не наречам пес или свиња, тогаш тоа го правам со потполното сознание дека се’уште не сум ја достигнал СОВРШЕНАТА ЦЕЛ и дека кога би го сторил тоа (да наречам некого свиња или пес), тогаш тоа би било само една проекција на мојата сенка (или повеќе/помалку сокриен содржај на моето “дебело црево“, животинска природа ...) врз другите (со)грешници.

Да месинџер, добро си го согледал – несовршеното вомене – што всушност и од авион добро се гледа, а јас од тоа нити сум правел, нити пак ќе правам тајна !
Тоа несовршенство вомене, таа битка на нељубовта против Љубовта, на горчината против Благодатта (Која произлегува од Простувањето), на неправдата против Правдата, на гордоста против Понизноста, на темнината против Светлината ... се победува само со СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА, СОВРШЕНОТО ПРОСТУВАЊЕ, СОВРШЕНАТА МИЛОСТ од Која произлегува и СОВРШЕНАТА ПРАВДИНА на ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!

Тоа е учењето на ЕВАНГЕЛИЕТО, за кое – според стапките на Исус Христос – живееја и умреја вистинските Апостоли и следбеници на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!

Секој кој учи нешто друго, кој сака ЕВАНГЕЛИЕТО – отворено или сокриено, свестно или несвестно - да го поткопува, релативира или негира, тој самиот незнае што прави и наликува на нешто што со сили се трудам да не го напишам!

+

п.с. За се’ што против мојата личност си пишал, рака ти давам! За несвестното потајно или јавното борење против ЕВАНГЕЛИЕТО на МИЛОСТА БОЖЈА и Писмата кои прекрасно сведочат за Него, поради Оној СОВРШЕН БОГ во Срцето и Името Исусово – ти простувам!

АМИН

Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

P.S. Spiros, mislam deka komentarite od Majkl bea dobronamerni soveti i treba da izvleces nekoja pouka od niv.

bounty_hunter, според Љубовта БОЖЈА му простувам и на мајкл и на секој друг што сака нешто друго (како на пример човечко или ангелско сознание) да постулира на повисоко место од БОЖЈОТО учење во Исус Христос, како што е посведочено од Св.Апостоли во Евангелиските списи!

Поздрав

п.с. Те молам – ако можеш – помогними и конкретно кажими која поука треба да ја извлечам? Треба ли повеќе да му верувам на сознанието, учењето, способностите и логиката која му одговара на Мајкл & Co. или пак треба пред се’ да живеам за Чудесната МИЛОСТ БОЖЈА – во Христос - која го надминува секој човечки ум?

Биди љубезен и помагај, ако можеш!

Изменето од spiros - 19.Февруари.2010 во 15:14
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 15:44
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Amin!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 19:26

Edno od najgolemite prava na covekot e pravoto da veruva vo ona sto saka i sto misli deka e ispravno.

Nema potreba edni so drugi da se natprevaruvame koj e poispraven, dali moeto ili tvoeto veruvanje.

Mozeme da spodeluvame razlicni mislenja i da se nadopolnuvame vo naseto znaenje , bez da se cuvstvuvame superiorni sprema drugite, bez razlika sto mislime deka sme vo pravo.

Naslovot e Ljubov i Prostuvanje, a tie dve raboti se mnogu vazni vo zivotot na covekot, bez razlika dali se cuvstvuva religiozen ili ne.

Toa e ona sto ne razdeluva od site drugi sustestva na planetata. Ljubovta i Prostuvanjeto . AMIN!

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 19:36
prostuvanje e covecka kategorija i se smestuva vo cuvstvitelnite aktivnosti
prostuvanjeto dali kje bide ili ne nema pravila nit broevi nema zakoni
se ide samo po cuvstva i toa e ispravno
ako se odi po razumot ili logikata,,, obicno sme se zaebale

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 19:46

Se soglasuvam donekade so tebe anakine, no sepak jas bi go stavil razumot pred cuvstvata vo vrska so Prostuvanjeto.

Za toa treba golema moralna sila . A drugo e so Ljubovta, tuka navistina preovladuvaat cuvstvata.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 19:49
znaes
ako cuvstvata ti kazat deka treba da prostis i si se zeznal
nemoze da gi obvinuvas
ako po razumot ides,,, na kraj kje si reces ama pak isladnav glup
znaci pragmatika e vo prasanje
a bashka cuvstvata pomalku mozat da te izlazat

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 19:52
Ljubovta gi implicira prostuvanjeto i milosrdieto.

Ne odi edno bez drugo.

Razumot prostuva formalno, Ljubovta toa go pravi sushtinski, od srce.

Farizeite se drzhele za razumot i zakonite, Isus za Ljubovta i srceto...

Изменето од Messenger - 19.Февруари.2010 во 19:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 19:59

Ne im veruvam mnogu na cuvstvata bidejki mnogu pati me izlazale. Imam dobra intuicija, no ja potkrepuvam so razum.

Se slucuva mnogu cesto koga cuvstvata me izneverile. Se obiduvam da pravam balans megju rabotite.

Za prostuvanjeto, go koristam moralniot kodeks kako religiozen covek, i se obiduvam da go stavam razumot pred cuvstvata, zatoa sto ako covek se vodi po cuvstvata ima mnogu lugje so koi ne treba da zboruvas pa i nekogas ke te izvadat od tak i ke posakas da gi ubies. Nasite emocii se nesovrseni i ima sekakvi lugje.

Prostuvajki im pravis dobro i na svoite emocii i ne moze nikoj da te iznervira. So toa sto prostuvas i ostavas na BOG da presudi cuvstvuvas duhovna smirenost i sila.

A sto se odnesuva do ljubovta, tuka se razbira deka emociite i cuvstvata se na prvo mesto i po niv se vodam.

Изменето од KINGDAVID - 19.Февруари.2010 во 20:00
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 20:35
Chuvstvata ne te izlazhale, tuku razumot ti veli oti ne si dobil vozvrat kako shto toa go zasluzhuvash.

Rabotata e shto tvoite chuvstva se TVOI, a lugjeto si imaat svoi chuvstva i svoj razum. Tvoite kriterijumi ne se isti kako kriterijumite na drugite lugje... i toa e vo red, s'e dodeka ne pochne umot da ti pravi presmetka i trgovija okolu toa shto dobivash ti so tvoite chuvstva i razum od drugite kako protivvrednost za tvojot odnos.

Nemoj pogreshno da me sfatish, bidejki ne sakam da te analiziram i da te sudam... jas se naogjam chesto pati vo potpolno ista situacija. Ova shto go iznese e odlichen barometar za duhovnosta i prosvetlenosta na lugjeto.

S'e dodeka presmetuvash kolku dobivash vo odnos na onoa kolku davash, pokazhuva deka ima ushte prostor za prosvetluvanje i produhovuvanje.

Oti Ljubovta i Prosvetlenosta ne baraat nishto za vozvrat. Tie samo podaruvaat. Ako navistina prostish, ti ne barash nishto za vozvrat od toj na koj si mu prostil. Potochno, ti si go izbrishal od svojata memorija onoa shto ti bilo zgresheno.

Toa e vistinsko prostuvanje. S'e drugo e prelest ili interes.

Изменето од Messenger - 19.Февруари.2010 во 20:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 21:00

"Oti Ljubovta i Prosvetlenosta ne baraat nishto za vozvrat. Tie samo podaruvaat. Ako navistina prostish, ti ne barash nishto za vozvrat od toj na koj si mu prostil. Potochno, ti si go izbrishal od svojata memorija onoa shto ti bilo zgresheno.

Toa e vistinsko prostuvanje. S'e drugo e prelest ili interes. "

Se slozuvam potpolno so ovie tvoi zborovi brate messi.

Koga ke prostam , tokmu toa go pravam, go brisam od memorijata losoto sto mi go napravil toj covek i vo srceto ne cuvstvuvam nikakvo zlo sprema nego nitu revansizam, ostavam na BOG.

Ne znam spored tebe dali e toa prosvetlenost ili ne,ili na koe nivo na prosvetlenost sum, no razumot rakovodi so cuvstvata.

Dali mi veruvas deka sprema nieden covek na svetot ne cuvstvtuvam omraza?

Sekako deka ima prostor za podobruvanje i prodlabocuvanje na duhovnosta kaj mene , toa e proces koj nema kraj.

Toa se odnesuva za site lugje. Pozdrav brate messi
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2010 во 21:34
Sovremen komentar na 13 glava od 1. Korintjanite

"Ako sovrseno go zboruvam jazikot na narodot na koj propovedam, a ne go sakam toj narod, nisto sum! Ako imam diplomi i tituli i gi znam najsovremenite metodi na propovedawe, a nemam razbirawe kon tie luge, nisto sum! Ako sum vo sostojba da se raspravam i da se dokazuvam, a nema custva kon lugeto, nisto sum! Aki imam golema vera, vozviseni ideali i prekrasni planovi, a nema ljubov koja se grizi, koja krvari, koja se moli, koja saka, nisto sum! Ako go dadam celiot svoj imot i svoeto odelo, a nemam Hristova ljubov kon lugeto, nisto sum! Ako se otkazam od blistava kariera, go ostavam i domot i prijatelite, i ako pojdam po trnov pat na misioner, a ostanam i ponatamu tmuren i sebicen, pritisnat od sekojdnevnite teskotii na misionreskiot zivot i nemam ljubov koja se otkazuva od svoite prava, od svoite zadovolstva, od svoite omileni planovi, nisto sum! Dobrina togas ne strui niz mene, nitu od mene! Duri da sum vo sostojba da lekuvam razni bolesti i slabosti, a ranuvam srca i gi povreduvam custvata na drugite so nedostatokot na ljubovta, nisto sum! Ako sum vo sostojba i knigi da pisuvam koi dobivaat golemi priznania, no ne sum vo sostjoba da ja prikazam Recta Isusova so jazikot na ljubovta, nisto sum!

Изменето од Blagoj_s - 19.Февруари.2010 во 21:35
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.