Љубов и Простување
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21768
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 08:52 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Љубов и Простување
Постирано од: spiros
Наслов: Љубов и Простување
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 22:25
Длабоката значење на Личноста и Крстот Христов е Љубов (вертикално) што е Неговото Свето Тело и Простување (хоризонтално) Неговата Света Крв, а според учењето на Вистинските Пророци и Апостолите, тоа е единствениот спас за сите нас!
Денес - источна Прочка и западно Валентиново воеднаш - кога за првпат (без некоја посебна намера) го отворив Писмото, тоа беше баш на страната кадешто почнува Посланието до Колосјаните, а моите очи несвесно отидоја и се “заковаја“ баш на местото кадешто стои следново: Тој ... не’ избави од власта на темнината и не воведе во царството на Својот возљубен Син, во Кого имаме откуп преку крвта Негова и опростување на гревовите, и Кој е образ на невидливиот Бог.
Јас во оваа тема би сакал да ве запрашам што вам лично - во вашиот живот - ви значи надприродната Љубов и Простување БОЖЈЕ во Христа ?
Исто така многу би ми значело вашето мислење за природата на следнава случка.
Од минатата сабота па до вчера (сабота вечер) не зборував со мојата 16 годишна ќерка. Причината за тоа беше една нејзина тајна која на крајот прерасна и во лага. Имено, таа ни кажуваше за едно момче - со кое се дружеа - дека е симпатија на нејзината другарка а минатата сабота мојата жена ја “фати“ на дело дека тоа било всушност нејзина симпатија. Одтогаш ... штама!
Неделата наутро - без свестно да знам дека набрзо е Прочка - бев во една блиска слободна Евангелиска заедница која е сместена во склоп на една дрводелска работилница. Одвреме навреме (1-5 пати годишно) човек може да ме види и во таа малечка заедница.
Таму, без тие да знаат дека во православнтата црква (значи таму кадешто сум роден по тело) е денот на простувањето, имаа баш тема простување!
Еден млад дечко објаснуваше - поткрепувајќи со Писмото - колку е важно да се прости одсесрце и што покскоро, а наведе и еден случај како некој маж и простил на својата жена дури и браколомство. Таа жена до ден денешен преку книгата во која го запишала начинот на нејзиното каење и неговото простување, сведочи за верата и љубовта на нејзиниот маж, кој повеќе никогаш во животот – дури и во конфликтни ситуации – не и го принел и прекорил нејзиното злодело или неговото простување на истото.
Теоријата звучи прекрасно, но во праксата ми се стврдна срцето дури и за една ваква “ситница“ та девојчето го игнорирав како да не постои. Де ќе ми објаснува дека ништо повеќе не е од една платонска симпатија, дека тој немал нити можност да се приближи до неа, дека ништо телесно немало помеѓу ними ... но јас и покрај сите тие уверувања – останував камен !
Девојчето почна многу да тагува зошто јас ја игнорирам, да бледнува, апетит да снемува, ... да плаче.
Тоа така беше се’ до вчера (сабота) после зајдисонце (значи Библиски гледано Недела), кога одкако и мојата жена поради мојата каменитост кон ќерками почна да плаче - а и на мојот син (кој што беше цело време ја штитеше и потврдуваше вистинитоста на сестраму) очите му беа исто така полни со солзи - јас и простив а целата породица бевме загрнати ...
Денеска дознавам од мојата жена дека детето е родено скоро на ист датум како и јас (а може*и Библиски гледано и на истиот ден) и дека скоро секоја недела оди баш во таа заедница кадешто јас (после незнам колку време) минатата недела повторно бев, дека се моли за љубовта и дека е спремен дури 1000 години да чека ...
Што мислите? Дали оваа случка - термински и тематски - е случај (?) или пак еден понатамошен израз на Љубовта БОЖЈА, за Која јас бев поприлично слеп?
Шалом до сите
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Коментари:
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 22:34
spiros, штом детето е родено на ист датум со тебе, ја мислам да му ја дадеш ќерката и ич да не му ја мислиш
Love is in the air mmmmm love is in the air
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 22:35
Чекај Евангелосе, многу рано е!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 22:43
Имаш право, уште ти е малолетна ќерката. Само немој да го мачиш малиот да ја чека 1000 години како што обеќал. Ако и после две години се сакаат (кога ќе наполни 18 твојата малечка) тоа значи дека навистина се сакаат и дека се спремни да одат на долги стази. Ја мислам во потоа да ги пуштиш да си го играат тангото на раат А до тогаш, држи ги под надзор. Има една поговорка која вели: Љубовта е како искра. Ако е мала, ветерот ќе ја угасне, ако е голема, ќе ја разгори.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 22:52
Ти благодарам за советот!
Без Милоста БОЖЈА сум потполно изгубен дури и по ова прашање, но со БОГА во ГОСПОДА Исуса Христа, верувам дека се’ ќе биде во ред и тоа во Неговиот ред!
АМИН
Но Евангелосе, што мислиш за терминското и тематското совпаѓање ?
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 23:06
Мислам дека малиот се распрашал во која црква идеш и немарно отишол таму за да освои поени кај тебе хаха, се шалам, не знам, коинциденција, искрено мислам дека не е никаков знак од Бог тоа што детето е родено на ист ден како тебе. Тоа е мое мислењ, субјективно нели. Мислам дека ред други фактори треба да се земат тука предвид. На ќерка ти, а и на детето им треба христијанско советување на темите љубов, врска, брак. Има убави книги на оваа тема кои и ним би им биле интересни. Распрашај се, ако сакаш и ќе ти предложам некоја.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 23:26
Јас би продолжил во врска со Простувањето ...
Пред повеќе години (може*и 5,6,7 години), излегувам во дворот и ја гледам ќерками во комшискиот двор како плаче а “опколена“ со други девојчиња, меѓукои едното како книжнички судија се извикува нешто на неа.
Се приближив и прашав дали би можел да помогнам некако, но “оштрото“ девојче ме направи партал.
Како две возрасни распуштени жени со долгогодишно карачко искуство, вербално ме “изрешета“.
Моето девојче беше (лажно) оптужено за некое издавање на нивни тајни, а тоа пак (сирото душиче) да ја смири работата си препиша на себеси нешто што не го сторила.
Јас во таа ситуација ја повикав дома. Со месеци и дури години мојата ќерка беше од неа матретирана и навредувана. Еден од најомилените објекти на нејзиното вреѓање, бев јас . Нејзиниот татко (поточно втор маж на мајкаи и нејзин притатко) беше доста ситуиран човек на висока позиција во фирма која произведува (според непроверени информации) и оружје.
Арно ама, после неколку години девојчето што навистина ја издало тајната признало пред сите “другарки“ дека е таа. Но после и тоа сознание, дрската малечка карачка немаше нити на крај памет да се извини кај ќерками.
Тоа беше така се’ до едно неделно утро - кое се беше разденило со една новонаврната прилично голема покривка на снег - и во кое после нечието газење по снегот во дворот, го слушнавме куќното ѕвонче. Јас отворив и за мое изненадување на вратата стоеше баш тоа девојче со своето кученце.
Најљубезно ме замоли за да и го простам нејзиното однесување кон ќерками и мене, што од сесрце и го сторив. Тие заедно и среќни си ојдоја да си играат со снегот.
Кога појдовме кај моите родители на неделен ручек, мајками рече: Денес е прочка!
Случај ...?
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 23:46
Јас би продолжил пак во контекст на мојот предходен пост.
Две години одкако девојчето заѕвони на врата - без да знам дека дента е Прочка - ја прашувам ќерками што е со “другарката“ а таа ми вели: незнам! Многу е некако чудна. Може*и поради новиот развод на мајкаи ?
Возејќи кон моите на неделен ручек, точно пред месната државна црква, ја гледам неа во “вампи“ стил на облекување.
После ручекот се враќаме дома, а во сандачето една книга од еден брат (со кого може*и несум достоен да се наречам брат). Корицата на книгата: Слика од Рембрант кадешто таткото го прегрнува изгубениот син (повратник) според Лука 15. Темата на книгата: Простување!
Случај ...?
п.с. Братот беше тогаш полновремен проповедник баш во таа малечка заедница за која пишував во уводниот пост, а денеска работи како градинар (или нешто слично) во школото - 20км оддалечено - кадешто учи ќерками.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 23:55
EvAngelos напиша:
Мислам дека малиот се распрашал во која црква идеш и немарно отишол таму за да освои поени кај тебе хаха, се шалам, не знам, коинциденција, искрено мислам дека не е никаков знак од Бог ... |
Повеќе од секој човечки ум и мисла е Оној БОГ, Кој Небото, Земјата и се’ што е во ними ги создаде - а и Највредното го даде - од Љубов кон своите чеда!
Одам да спијам. Лека ноќ на сите и знајте дека Некој надприродно ве Љуби
Шалом!
|
Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 15:47
Prostevanjeto e prekrassna rabota, vprocem sekoj od nas e gresnik, i vo Biblijata na mnogu mesta Isus ni veli da si prostuvame eden na drug.
Prostuvanjeto kako sto spomnav e prekrasna rabota,,no da se opredeli den vo godinata vo koj treba da prostuvame!!
Toa licno za mene e nesvatlivo i ne Bibliski.
Prostuvanjeto e sekojdnevno , kako sto i greskite se sekojdnevni.
Zar treba da cekame edna godina za da nekogo mu prostime ili ni prosti.???
------------- www.myspace.com/sblagoj
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 21:33
Blagoj_s напиша:
...
Zar treba da cekame edna godina za da nekogo mu prostime ili ni prosti.??? |
Потполно се сложувам дека простувањето секогаш треба да е што поскоро!
Со секој поминат ден на кој што не сме простиле, дружината шејтанска - со нашата среќа - сме ја нагостиле.
... сонцето да не зајде над гневот ваш! (Еф.4:26 + 27)
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 22:01
spiros напиша:
... со кое се дружеа - дека е симпатија на нејзината другарка а минатата сабота мојата жена ја “фати“ на дело дека тоа било всушност нејзина симпатија. Одтогаш ... штама! | Што ако била нејзина симпатија? И што ако ти и жена ти сте дознале за тоа Ако ќерка ти има 16 години тоа е сосема најнормално да ја интересира спротивниот пол и да другарува со момчиња, па и со оние кон кои чувствува симпатија. Белким не очекуваме сите симпатии да ни ги пријавуваат со молба и таксена маркица 50 ден.
spiros напиша:
Теоријата звучи прекрасно, но во праксата ми се стврдна срцето дури и за една ваква “ситница“ та девојчето го игнорирав како да не постои. Де ќе ми објаснува дека ништо повеќе не е од една платонска симпатија, дека тој немал нити можност да се приближи до неа, дека ништо телесно немало помеѓу ними ... но јас и покрај сите тие уверувања – останував камен ! | А зошто чувствувала потреба да ти објаснува она такви работи? Не ти е она сопругата па да ти се правда што било како било, таа ти е ќерка. Ќерка ти ако сака може да има дечко или само симпатија, или ако моментално не сака нека нема. Тоа не треба да го одлучуваш ти или жена ти, туку таа самата. Твое е како родител љубезно да ја посоветуваш да внимава на работи како што се несакана бременост, здравствена состојба и сл., да не избрзува со брак и слично ако не се познаваат доволно добро, да не го запоставува поради тоа образованието и тн... Ако се најде во неволја да и помогнете и сл. Ама не биди тиранин кон своите телесни чеда.
spiros напиша:
Девојчето почна многу да тагува зошто јас ја игнорирам, да бледнува, апетит да снемува, ... да плаче.
Тоа така беше се’ до вчера (сабота) после зајдисонце (значи Библиски гледано Недела), кога одкако и мојата жена поради мојата каменитост кон ќерками почна да плаче - а и на мојот син (кој што беше цело време ја штитеше и потврдуваше вистинитоста на сестраму) очите му беа исто така полни со солзи - јас и простив а целата породица бевме загрнати ... | Прости но замоли и ти за прошка што се бил таков! И повеќе не греши душа за такви работи! Спомни си за зборовите на либанскиот христијанин Халил Џибран кои токму ти ги постираше пред некое време во една од темите:
Your children are not your children.
They are the sons and daughters of Life's longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you yet they belong not to you.
You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls,
For their souls dwell in the house of tomorrow,
which you cannot visit, not even in your dreams.
You may strive to be like them,
but seek not to make them like you.
For life goes not backward nor tarries with yesterday.
You are the bows from which your children
as living arrows are sent forth.
The archer sees the mark upon the path of the infinite,
and He bends you with His might
that His arrows may go swift and far.
Let your bending in the archer's hand be for gladness;
For even as He loves the arrow that flies,
so He loves also the bow that is stable.
spiros напиша:
Денеска дознавам од мојата жена дека детето е родено скоро на ист датум како и јас (а може*и Библиски гледано и на истиот ден) и дека скоро секоја недела оди баш во таа заедница кадешто јас (после незнам колку време) минатата недела повторно бев, дека се моли за љубовта и дека е спремен дури 1000 години да чека .. | Каква врска има тоа на кој датум е тој роден? Каква ќе беше твојата реакција да беше на сосема друг датум роден? И каква ќе беше твојата реакција да дознаеше дека тој наместо во таа христијанска заедница скоро секоја недела оди во на пр. во некој Харе Кришна храм или некаков клуб на атеисти&скептици?
spiros напиша:
Што мислите? Дали оваа случка - термински и тематски - е случај (?) или пак еден понатамошен израз на Љубовта БОЖЈА, за Која јас бев поприлично слеп?
| Ваквите случки секогаш сакаат нешто да ни кажат но не во таа смисла која може*и понекогаш си замислуваме(на пр. некаква божествена мистерија, провидение и сл).
Случката ти кажува многу. Имено каков си ти кон своите ближни, какви последици има твоето однесување по нив и дека спремноста за прошка и толеранцијата можат да ублажат многу нешто. Исто така ти дава можност да ги преиспиташ своите досегашни ставови во врска со воспитувањето деца, ставот кон бракот, спротивниот пол и тн. Менувај ги тие работи благовремено. Она што ти го сметаш за исправно живеј го за пример, но никогаш не очекувај и не ги присилувај ближните да го прават истото ако самите немаат желба за тоа.
Ако сакаш чистата милост Божја, која како што и самиот правилно велиш, се отелотвори во Христа, тогаш требаш и самиот да бидеш подготвен да бидеш милозлив и да имаш разбирање за своите најблиски.
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 22:27
Мајкл, признавам дека јас од целата фамилија цели 7 дена бев (најверојатно) најдалеку од СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА и наместо да живеам со непоколе6ива доверба во Неа, во мене зацарува недовербата и стравот дека карневалското влијание може6и почнало да контаминира и ...
Затоа таква беше и моја реакција!
Но за моја голема среќа - драг пријателу - Живиот БОГ имаше многу поголемо разбирање замене (несовршениот) одколку што имаш (на пример) ти. Та, на чудесен начин ТОј ми помогна, отворајќи ми ги очите за Неговата надприродна Љубов и се’пристаност!
Мајкл, јас познавам луѓе кои (барем) јавно изјавуваат дека воопшто не им е грижа што прават и со кого одат нивните малолетни чеда.
Тие луѓе - ако навистина се такви - тогаш тие воопшто не наликуваат на мојот Небесен ОТЕЦ и БОГ Кој поради Љубов и грижа за своите чеда, Го даде и Најскапоценото!
Сваќаш ли ме?
п.с. Луѓето кои критично ги споменав, земаат слободен ден од работа за да би учествувале на карневалите, додека ...
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 22:54
spiros напиша:
Но за моја голема среќа - драг пријателу - Живиот БОГ имаше многу поголемо разбирање замене (несовршениот) одколку што имаш (на пример) ти. Та, на чудесен начин ТОј ми помогна, отворајќи ми ги очите за Неговата надприродна Љубов и се’пристаност! | Слава му на Бога за тоа! Имај разбирање така и ти за потре*ите и размислувањата на твоите деца.
spiros напиша:
Мајкл, јас познавам луѓе кои (барем) јавно изјавуваат дека воопшто не им е грижа што прават и со кого одат нивните малолетни чеда.
Тие луѓе - ако навистина се такви - тогаш тие воопшто не наликуваат на мојот Небесен ОТЕЦ и БОГ Кој поради Љубов и грижа за своите чеда, Го даде и Најскапоценото!
Сваќаш ли ме? | Те сфаќам. Не е добро родителот за ништо да не му е гајле, добро е што се грижиш, но одбери вистински начин тоа да го покажеш. Неразговарањето и одбивањето не води никаде(за среќа тоа си го спознал и си го променил - ), ниту пак забраните и викањето. Ако децата(зборам воопшто) не можат искрено да разговараат со своите сопствени родители, тогаш ќе најдат некој друг со кој ќе можат. Ако имаат среќа тој некој ќе биде добронамерен и од помош, ако не... е тогаш дел од вината си ја имаат и родителите.
spiros напиша:
п.с. Луѓето кои критично ги споменав, земаат слободен ден од работа за да би учествувале на карневалите, додека ...
| ... додека ти седиш дома или на работа во страв од контаминација? Зошто не појдеш и ти на карневал?(без да се опиваш и без да земаш учество во развратните дејности). Покани ги и своите најблиски(ако сакаат, се разбира) и забавувајте се. Не сите луѓе кои лумпуваат на карневалот се заблудени и развратни, има таму и мирољубиви и добронамерни особи како што си и ти. Со нив ќе си се подружиш и кога ќе појдеш дома ќе му се заблагодариш на Бога за пријатната вечер. А сабајле ќе станеш свеж за разлика од оние кои карневалот си го имаат сфатено како славење на алкохолот.
Инаку, навистина ме интересира твојот одговор на прашањето:
Каква врска има тоа на кој датум е тој роден? Каква ќе беше твојата реакција да беше на сосема друг датум роден? И каква ќе беше твојата реакција да дознаеше дека тој наместо во таа христијанска заедница скоро секоја недела оди во на пр. во некој Харе Кришна храм или некаков клуб на атеисти&скептици? |
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 23:25
Majkl напиша:
Каква врска има тоа на кој датум е тој роден? Каква ќе беше твојата реакција да беше на сосема друг датум роден? И каква ќе беше твојата реакција да дознаеше дека тој наместо во таа христијанска заедница скоро секоја недела оди во на пр. во некој Харе Кришна храм или некаков клуб на атеисти&скептици? |
|
Јас - секогаш кога сум во Неговиот Дух - со отворени раце и благодарно срце ги примам сите незаслужените подароци кои ми ги дарува Оној што сите нас надприродно не’ љуби, без разлика на кој датум сме ние родени или дали во моментот се’уште се противиме на Неговата СОВРШЕНА ЉУБОВ!
Денот доаѓа кога сите ќе се разбудиме за Единсвото во ХРИСТА !
Лека ноќ!
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2010 во 23:42
spiros напиша:
Majkl напиша:
|
Јас - секогаш кога сум во Неговиот Дух - со отворени раце и благодарно срце ги примам сите незаслужените подароци кои ми ги дарува Оној што сите нас надприродно не’ љуби, без разлика на кој датум сме ние родени или дали во моментот се’уште се противиме на Неговата СОВРШЕНА ЉУБОВ!
Денот доаѓа кога сите ќе се разбудиме за Единсвото во ХРИСТА !
| Сметам дека е тоа добар став! Но не е некој конкретен одговор на прашањето - дали и тогаш твојата реакција би била идентична со твојот став? Ова го спомнувам во контекст на случката која ја раскажа а по која некое време настанала „штама„. Добро е што е надмината таа ситуација. Но што ако утре ете на пр. дознаеш или отворено ти кажат децата дека имаат врска со него/неа а тој/таа е во некое „карневалско„ расположение нон-стоп?
И уште нешто: која е твојата поента што тој бил роден на истиот датум? Сега велиш „без разлика на кој датум сме ние родени„ а пред неколку поста тоа го спомна како нешто што ти паднало во очи.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2010 во 13:18
Spiros izvini sto navleguvam vo temata so devojceto, no osekam potreba deka treba nestoda kazam, ako gresam se nadevam deka ke mi prostis.
Ova bi sakal da go procita tvoeto devojce, kako i sekoe dugo vklucuvajki go i moeto.
Kako da se odnesuvas vo drustvo so momcinja/?
Sovetite sto sleduvat ke ti koristat porano ili podocna. Vo sekoj slucaj, ke ti pomognat da posovetuvas nekoja svoja drugarka, ako vo nesto ti se doveri.
Moras da bides spremna da gi razberes, da gi posovetuvas, da im pomognes, da gi vratis na praviot pat, ako, kako sto samite priznavaat, posle "po losiot pat".
Naprvin iskoristi gi redovnite priliki:roditelski sostanoci, mladinski sobiri, sportot, grupni izleti, za podobro da gi zapoznaes momcinjata. Ne e lesno da ja svatis nivnata vnatresnost, taa e razlicna od tvojata.
Ne zapiraj se samo na nadvoresnosta, tuku trudise da ja odgatnes i nivnata dusa. Ne dopustaj da te hipnotiziraat so detalite: glas, umilkuvanje, telesna jacina, boja na kosa, kola , pari, uspesi vo sport ili na fakultet.
Nekoja devojka se zanela vo momceto bidejki uporno, tvrdo i silno. " Toj e karakter", veli taa, a vsusnost toj e sebicnak koj sto ne trpi nikakov prigovor, za sto taa se ubedi vo brakot.
Druga luduva za za drugo momce koe sto ima doktorat, no koe sto voopsto ne e blagorodno vo svorto custvo i odnesuvanje. Taa gordo se venca so neg, a po godina sleduva razveduvanje.
Treta ne popusta: taa ke se venca so toa i toa momce koe sto ne podnesuva detska vreva. Toj ima karakter kako negoviot tatko, koj se odnesuva kon svojata zena kako kon sluginka. I od togas taa devojka postanuva sluginka na svojot maz, i nema deca, zosto ne gi saka nejziniot maz.
Sprotivno na toa, nemoj da go ocenuvas nepovolno momceto, ako vratovrskata ne mu e dobro vrzana, ako ima neispek=glano palto. Postavi mu "nezlobni" prasanja sto ke ti pomognat da ja zapoznaes negovata moralna vrednos, negovoto versko uveruvanje, resitelen duh[ odbivajki go toa sto treba na plaslivosta], negovata ljubov kon rabotata, postapuvanje kon majkasi, kon decata itn.
Vnimavaj so momcinjata da bides ednostavna, skromana i cista. Za da mozat da se odrzat vo telesna, dusevna i moralna ramnoteza, tie ne custvuvaat potreba na roditelskite sostanoci ili na sobirite, ili vo igrata, setanjeto, izletot da se sretnuvaat so takvi devojki koisto mectajat vednas za ljubovta, tuku so takvi koisto okolu sebe sirat radost, vedrina i mir.
Ne grizi se za prigovorot nas nekoi tvoi lekoumni drugarki, koi smetaat deka ne sidovolno smela; ne se tie povikani da go ureduvaat tvojot zivot.
Postapuvaj kon site so pocituvanje, no toa baraj go i za sebe od drugite.
Moze da se sluci da se najdes so cestito momce, no vo eden mig moze da go opfati strasta i se obide da i udovoli. Resitelno odbi gi negovite ispadi, makar i tia nesto da te cini:"Reci nesakam vo toa da se vpustam"..Ili nesto slicno.
Bidi odvazna za da go socuvas slobodno svorto srce. Tesko e koga ke se najdes pred takvo momce...No sepak ne ocenuvaj go spored toj moment na vozbuduvanje.
Vprocem, socuvaj go svoeto srce. Mnogu mladi devojki boleduvaat od stravot da ne ostanat ne mazeni i brzaat bilo kogo da osvojat. A tuka se i nivnite drugarki koi sto gi potiknuvaat da se zadovolat so prviot kandidat koj sto ke im se ponudi. Sprotistavimuse na toa custvo na panika!
Vo cetrnaesetata, sesnaesetata, osumnaesetata godina, licnosta kaj devojkite, kako kaj momcinjata, seuste ne e izgradena. Dovolno e da se navede brojot na momcinjata na nekoi zaljubeni devijki. Sekoe novo momce i se cini poubavo.
Znaci, izbegnuvaj gi preranite izjavi, kako i sekoja neskrotena doverlivost. Ako custvuvas deka drugarstvoto sprema nekoj pprijatel od detsvoto ti se menuva vo ziva simpatija i ljubov, ne zboruvaj nisto, tuku so molcenje spremaj se da bides dostojna za toa. Kolku ubavi brakovi se sklucile po mnogu godini molcenje!
Ako nekoe momce kon tebe e covecno, prestrplivo prijatno, nemoj da mislis deka veke e zaljubeno vi tebe! Mnogu momcinja mi rekoa deka im se dosadni deojkite koi sto vednas gledaat izjava na ljubov vo toa sto vsusnost ne e nisto drugo tuku dobrina, vnimanie ili izjava na milost, bidejki se naogaat vo nivna prisutnost.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2010 во 23:09
Blagoj_s напиша:
Spiros izvini sto navleguvam vo temata so devojceto, no osekam potreba deka treba nestoda kazam, ako gresam se nadevam deka ke mi prostis.
Ova bi sakal da go procita tvoeto devojce, kako i sekoe dugo vklucuvajki go i moeto.
...
|
Благој, најљубезно ти благодарам за твојот добронамерен совет.
Живиот БОГ - дарувајќи Го Неговиот Светол Дух - да ги чува сите деца, младинци и возрасни од состојби, случки и грешни влијанија, во сите области на животот.
АМИН
Majkl напиша:
... Но што ако утре ете на пр. дознаеш или отворено ти кажат децата дека имаат врска со него/неа а тој/таа е во некое „карневалско„ расположение нон-стоп? |
Мајкл, Живиот БОГ е ЉУБОВ и ХАРМОНИЈА (Ред)!
Одсрце се надевам дека наскоро сите ќе Ја препознаат Неговата СОВРШЕНА ВОЛЈА (Христос) и Царство - во кое владе Небесната Љубов и Правда - и ќе го стават истото најнапред од својата листа на приоритети !
Те молам погледни ги 22та стиха во известувањето за Евангелието според Лука 15:11 - 32 и одговорот би требал да ти биде јасен!
Majkl напиша:
И уште нешто: која е твојата поента што тој бил роден на истиот датум? Сега велиш „без разлика на кој датум сме ние родени„ а пред неколку поста тоа го спомна како нешто што ти паднало во очи. |
Мајкл, јас не верувам на слеп случај, туку знам дека ние сме слепи кога - како што е редно - потполно не Му веруваме на Оној БОГ Кој што беше и е во Срцето и Името Исусово!
Ме разбираш ли?
п.с. Мајкл, јас пишав дека: ... детето е родено скоро на ист датум како и јас ... а проверив и заклучив дека Библиски (и световно) гледано - иако можеби со помалку од 24 часа разлика - ние не сме родени на ист ден. Јас сум на 21 а тој на22
п.п.с. Дали ја следеше темата (?): Случај или ...?
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 16.Февруари.2010 во 23:24
Spiros, кај тебе ми се допаѓа тоа што со твоите духовни очи умееш да го согледаш навидум невидливото и во секоја работа да ја согледаш Божјата интервенција.
Тоа го може само некој со срце како твоето, и јас овде јавно ти се заблагодарувам за една твоја сторена добрина кон мене која НИКОГАШ нема да ја заборавам
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2010 во 23:44
Марија, пред БОГА, ГОСПОДА и Ангелите Свети сведочам дека навистина немам ништо добро свое и дека моето срце - без Милоста БОЖЈА (Христос) во Него - е баш она што го опишува Исус, а е запишано од Светиот Апостол во Матеј 15:18-19
Што се работи за заблагодарувањето - сестро драга - навистина воопшто немаш потреба од тоа, бидејќи: само на БОГА во ГОСПОДА Исуса Христа Му припаѓа Благодарноста и Славата во вечни векови!
АМИН
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2010 во 06:28
spiros напиша:
Мајкл, Живиот БОГ е ЉУБОВ и ХАРМОНИЈА (Ред)! |
Се согласувам. Затоа е добро јасно и конкретно да зборуваме без да ги мистифицираме работите. Да се трудиме да одржуваме ред и во говорот но и во пишувањето одговори. Во тој контекст те прашувам она што те прашав претходно и сега во постирањата.
spiros напиша:
Те молам погледни ги 22та стиха во известувањето за Евангелието според Лука 15:11 - 32 и одговорот би требал да ти биде јасен! | Параболата за изгубениот син не е одговор. Дали ти е тебе јасно прашањето? Те прашав што ти конкретно би правел во таквата ситуација. Ако не сакаш да одговориш во ред, не мораш. Твој живот и твоето мислење е твоја работа.
spiros напиша:
Majkl напиша:
И уште нешто: која е твојата поента што тој бил роден на истиот датум? Сега велиш „без разлика на кој датум сме ние родени„ а пред неколку поста тоа го спомна како нешто што ти паднало во очи. |
Мајкл, јас не верувам на слеп случај, туку знам дека ние сме слепи кога - како што е редно - потполно не Му веруваме на Оној БОГ Кој што беше и е во Срцето и Името Исусово!
Ме разбираш ли?
п.с. Мајкл, јас пишав дека: ... детето е родено скоро на ист датум како и јас ... а проверив и заклучив дека Библиски (и световно) гледано - иако можеби со помалку од 24 часа разлика - ние не сме родени на ист ден. Јас сум на 21 а тој на22 | Те разбирам, и јас сметам дека нема случајности иако можеби во поинаква смисла. Но кое е твоето конкретно толкување за поклопувањето на датумите? Би ценел ако одговориш конкретно со твои зборови а не со цитати. Но доколку сметаш дека не сакаш, не мораш.
spiros напиша:
п.п.с. Дали ја следеше темата (?): Случај или ...? | Да, но можеби последните неколку твои поста не, но сега не можад да ја најдам темата преку опцијата за пребарување. Ако сакаш постирај линк.
И тука ме интересира твоето објаснување со поклопувањето на стиховите, сметката од паркингот и другите работи кои според тебе се поклопуваа...
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2010 во 20:20
Мајкл, баш во 22та стиха на параболата е одговорот, бидејќи во конкретната ситуација што и да би направил јас на своја глава а не би било аналогно со Љубовта и Простувањето на Отецот, тоа би било мое несовршено делување.
Те молам примети дека Отецот воопшто, а нити синот - одкако ја научи лекцијата на животот завршувајќи кај свињите - не го сакаа, препорачуваа, ниту практицираа животот во “карневалското разуздано расположение“!
Дали според тебе, може6и јас би требал своите деца да ги учам или испратам на “карневалски разуздан живот“ и згора да ги “благословувам“ така да живеат?
Поздрав
п.с. Темата >>Случај или ...?<< во моментите кога сакав да пишувам за една трагична случка на едно симпатично 22 годишно момче кое на карневалот во тичино (на 02.02.2008) од двајца марковци и еден ивица беше брутално убиено, е заклучена!
п.п.с Мајкл, БОГОСОЗНАНИЕТО Христово - исто како и неброените “поклопувања“ - е незаслужен дар на Небесниот ЦАР, а да се хули против Најсветите Списи и Апостоли кои прекрасно сведочат за Него , е навистина неумно и неумесно.
Лука 10:22
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2010 во 20:35
spiros напиша:
Дали според тебе, може6и јас би требал своите деца да ги учам или испратам на “карневалски разуздан живот“ и згора да ги “благословувам“ така да живеат? | Не требаш да ги учиш на тоа. Требаш љубезно да им го објасниш твојот став како родител, да им бидеш добар пример, но и како секој кој го почитива Христовото учење, да им оставиш слобода дали тие твојот став ќе го прифатат целосно, делумно или воопшто нема да го прифатат.
spiros напиша:
п.п.с Мајкл, БОГОСОЗНАНИЕТО Христово - исто како и неброените “поклопувања“ - е незаслужен дар на Небесниот ЦАР, а да се хули против Најсветите Списи и Апостоли кои прекрасно сведочат за Него , е навистина неумно и неумесно.
Лука 10:22 | Пак цитираш... јас не побарав од тебе да хулиш, туку да кажеш со свои зборови кокнкретно. Тоа што го цитираш се зборовите Исусови не твои.
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2010 во 20:52
Majkl напиша:
Не требаш да ги учиш на тоа. Требаш љубезно да им го објасниш твојот став како родител, да им бидеш добар пример, но и како секој кој го почитива Христовото учење, да им оставиш слобода дали тие твојот став ќе го прифатат целосно, делумно или воопшто нема да го прифатат. |
Прекрасно!
Majkl напиша:
Пак цитираш... јас не побарав од тебе да хулиш, туку да кажеш со свои зборови кокнкретно. Тоа што го цитираш се зборовите Исусови не твои. |
Мајкл, СЛОВОТО БОЖЈЕ (Христос) и вистинските Апостоли и Пророци - кои прекрасно сведочат за Него - би требале многу повеќе да те интересираат одколку “моите“ зборови!
Но ако ова сведоштво за тебе е хула, тогаш јас неможам да ти дадам ништо повеќе од една негативна нула.
Sorry
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2010 во 22:17
spiros напиша:
Мајкл, СЛОВОТО БОЖЈЕ (Христос) и вистинските Апостоли и Пророци - кои прекрасно сведочат за Него - би требале многу повеќе да те интересираат одколку “моите“ зборови! | А дали тебе те интересираат многу поввеќе моите зборови и зборовите на другите форумџии?
spiros напиша:
Но ако ова сведоштво за тебе е хула, тогаш јас неможам да ти дадам ништо повеќе од една негативна нула.
Sorry
| Си даваш ти себе си нула од читање или разбирање. Најпрвин ти рече дека е неумесно да се хули на најсветите списи. Јас убаво ти реков - не барам од тебе да хулиш, туку да кажеш нешто конкретно. Ти на тоа ми велиш: „...ако ова сведоштво за тебе е хула...„
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2010 во 23:48
Majkl, јас безкрајно ги љубам сведоштвата на Списите Пророчки и Апостолски кои прекрасно упатуваат на Оној Кој ги познава сите тајни, а е Волјен да ги дари на сите кои не се воздигаат над Неговите избраници!
Ти ме праша за мое толкување на совпаѓањата, а јас ти уочив на тоа нешто што е Единсвено моќно и во состојба да ја открие Тајната, имено Изворот на БОГОСОЗНАНИЕТО!
Тебе тоа ти беа некорисни и непотребни “цитати“, Мајкл!?
Majkl, ти простувам за твојата арогантност и што се воздигаш врз списите кои прекрасно сведочат за Прачистото и Спасително СЛОВО БОЖЈЕ и Неговите Живи Писма кои гладувале, крвареле, мрзнеле, биле затворани, убивани ... за спасение на сите нас!
Те молам, во иднина немој повеќе да ги девалвираш скапоценостите како безначајни “цитати“ и со тоа да ги повредуваш оние кои најдобронамерно сакаат да ти ги дарат.
Лека ноќ
|
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 12:59
Tatkova odgovornost?
Kolkava e radosta na tatkoto koga prvpat go dzi vo pregratka svoeto dete. I toj , kako i majkata, moze da rece:" Ova e moeto dete! Bez mene toa ne ke postoese!
Poradi mene Bog mu dade besmrtna dusa. Ova dete e odredeno ednas da go gleda liceto Bozjo. Za ova dete, koe jas go rodiv, Hristos se zrtvuva i go odredi za vecna sreka. Samo koga jas bi ostanal dostoen za takvo delo!'.
Tatkoto, kako i majkata, se custvuva odgovoren za zivotot na toa novo sozdanie. Dvajcata mu dadoa telesen zivot, no nivnata zaednicka dolznost ne e zavrsena. Tie morat da mu dadat uste intelektualen, moralen i duhoven zivot, da mu pomognat da izraste, da se razviva, dostojno da ja izvrsi svojata zadaca. Kolku mnogu tatkovci mi zboruvaa za grizite za kerkata koja raste!
Komunikacijata pomegu tatkoto i decata treba da bide mnogu bliska i iskrajna.
|
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 14:22
spiros напиша:
Majkl, јас безкрајно ги љубам сведоштвата на Списите Пророчки и Апостолски кои прекрасно упатуваат на Оној Кој ги познава сите тајни, а е Волјен да ги дари на сите кои не се воздигаат над Неговите избраници! | Тоа е во ред.
Се работи за тоа што ти нас форумџиите честопати директно или индиректно преку нови теми нешто нè прашуваш, кога ние ќе ти одговориме или ќе те прашаме за дообјаснување ти или даваш мистифицирани одговори од типот на Нострадамус во библијско руво(сакам да речам никој не умее да те протолкува) или се лутиш ако некој изнесе поинаков став од твојот. Немој така... земи објасни ни убаво со конкретни твои зборови, ако треба надополни ги со библијски цитати, нема проблем, можеш на пр.кај ЕвАнгелос да видиш како тоа убаво јасно го прави и иако не сите се согласуваат со него, сепак сите го разбираат што сака да каже. А Бог после ако сака нека суди кој што прифатил или не прифатил од кажаното.
spiros напиша:
Ти ме праша за мое толкување на совпаѓањата, а јас ти уочив на тоа нешто што е Единсвено моќно и во состојба да ја открие Тајната, имено Изворот на БОГОСОЗНАНИЕТО!
Тебе тоа ти беа некорисни и непотребни “цитати“, Мајкл!? | Зошто зборуваш сега така? Каде реков јас дека се бескорисни? Јас не велам дека тие се безначајни. Тоа ти така си го сфаќаш во својата глава. Јас побарав твој став.
Немам ништо против ако се тие надополна на твојот став. Но ти својот став воопшто не го соопшти. Ако си ти толку мудар што ја разбираш длабочината на тие стихови и ги гледаш во нив објаснувањата за совпаѓањата, во ред - но јас не сум толку мудар(другите нека се изјаснат самите ако сакаат), и затоа те молам љубезно објасни кој цитат на кое совпаѓање се однесува и на каков начин. Се разбира ако сакаш, ако не, нема проблем се е во ред!
spiros напиша:
Majkl, ти простувам за твојата арогантност и што се воздигаш врз списите кои прекрасно сведочат за Прачистото и Спасително СЛОВО БОЖЈЕ и Неговите Живи Писма кои гладувале, крвареле, мрзнеле, биле затворани, убивани ... за спасение на сите нас! | Јас не ти се лутам на твојата ароганција(незнам колку ја забележуваш кај себе). Не си ти автор на тие писма па за да ти ми простуваш. Авторот/авторите ќе си се изјаснат на судниот ден.
Во секој случај простувањето е добро, но исто така е важна молбата за прошка. Не до мене, нема потреба. Зборувам за твоите најблиски во ситуации кога простуваш.
spiros напиша:
Те молам, во иднина немој повеќе да ги девалвираш скапоценостите како безначајни “цитати“ и со тоа да ги повредуваш оние кои најдобронамерно сакаат да ти ги дарат. | Но ако ти навистина веруваш дека јас правам такво нешто(а не го правам) тогаш ти предлагам држи се до следниот совет од Евангелието според Матеј 7:6.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 00:54
Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес, бидејќи Исус на голгота Го дари Својот Прасветол Живот за спасение на сите! (1 Јованово 2:2)
Што се работи за совпаѓањата, јас немам потреба уште повеќе да го мистифицирам она мистичноно кое на чудесен начин ми го дарува Оној БОГ, Кој што надприродно сите нас нè' љуби!
А еве уште неколку прекрасни совпаѓања, кои постојано ме подсеќаат на Неговата ЉУБОВ и сè'присатност и ми помагаат да не пропаднам во очајот на неверието кое што владее во неверниот свет!
1988 година, Тој БОГ ми ја дари мојата денешна сопруга за девојка, како (можеби) еден од најголемте подароци воопшто. Значи, тој дар јас го “добив“ пред 22 години! Кога би пишувал за интензитетот на нејзината љубов воопшто и големината на нејзиното простување кон мене ... сигурно би увидел дека таква љубов и проштевање - за жал - се' помалку се наоѓа.
Момчето за кое настана еднонеделната фамилијарна “горчина“ - а чие име преведено од еврејски на македонски значи БОГ со нас - не само што е родено на 22 септември туку и е помладо од мене точно 22 години (и еден ден ).
Саботата вечер, непосредно после заоѓањето на сонцето(кога се случи простувањето со што и започна Неделната Прочка) ние бевме поканети кај нашите најблиски пријатели на 22ри роденде од нивниот единствен син, кој е роден баш на 22.02. а роденденот го правеа “малку“ порано бидејќи на 22 фебруар фамилијата ќе биде одпатувана за да прави помен прастос на еден од дедовците, кој е починат баш на тој ден.
Тој 22 годишен младич е едно необично способно момче со србско потекло и еврејско пророчко име, кое пред нешто повеќе од една година прекрасно и прости на мајката од неговото (скоро) 2 годишно синче - која му беше (не)верена - и која заедно со детето во стилот на “фебруарски rock and roll", замина да живе со еден албански фраер од косово.
Мајкл, случките, но пред се' Тајната за Царството на Љубовта и Простувањето за која пишувам и во оваа тема, не потекнува од никаков нострадамус, спирос или габриеле, туку се чудесен Дар на Небесниот ЦАР. Дар на Живиот БОГ за Кого прекрасно сведочи - од многумина “мудреци“ подценуваното и омаловажувано - Свето Писмо, како на пример во Даниел глава 2, а посебно обрни внимание на стих 22!
Што сакам да кажам со ова?
Мајкл, случките кои ни се случуваат на големо и мало (без разлика дали се тоа двете големи светски војни или секојдневни “ситници“) воопшто не се случајни, исто како што не е случајно се' поголемото противење кон БОЖЈОТО ЕВАНГЕЛИЕ, онака како што е проповедано и живеено од Св.Апостоли а е посведочено и пренесено во Светото Писмо!
Ова пишување и пост нека ти биде тебе - и на секој што ќе го чита - како “доказ“ дека несакам баш никого да го израмнам со свиња или со куче, туку сакам на сите заедно да ни се отворат очите за чудесната ЉУБОВ БОЖЈА, та спремни да Го пречекаме НЕГОВОТО НЕБЕСНО ЦАРСТВО и на земјата.
Да Го пречекаме сложни, единствени и пред се' во љубов, како што доликува за духовни сестри и браќа!
АМИН
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 04:06
spiros напиша:
Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес |
Za zhal, so ova shto go kazha javno, ti de fakto se izjasni oti site koi ne go delat tvoeto veruvanje gi sporeduvash so svinja ili pes. So site sili se obiduvash toa javno da ne go kazhesh, no shtom se borish so site sili protiv takvoto mnenie, toa znachi deka toa silno bituva vo tebe.
Ova me razhalostuva i me razocharuva zatoa shto e potpolno sprotivno od tvoite postojani verski paroli za Ljubov, Milosrdie i Tolerancija.
Sega gledam deka postojanoto pishuvanje na tie paroli ne bilo nishto drugo tuku tvoja nadvoreshna manifestacija na vnatreshna borba za prikrivanje na vistinskoto chuvstvo koe postojano izbuvnuva vo tebe shtom se soochishuvash so veruvanja ili mislenja koi se sprotivni od tvoite i koi poradi toa te doveduvaat vo trevozhna sostojba.
Ova go pishuvam spored otvorenata tema, a ne kako nekakva tvoja analiza. Govoram za vistinskite i iskrenite Ljubov i Prostuvanje, a ne za onie koi gi pishuvame na stranicite na ovoj forum vo obidot da se pretstavime pred chlenovite kako nekakvi beskrajno Bogoljubivi Bozhji cheda od chii usni teche sade Bozhjiot premudar i preblag zbor.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 10:08
Prostete si i sakajte se od se srce, tie dve raboti ne se ucat od knigi.
P.S. Spiros, mislam deka komentarite od Majkl bea dobronamerni soveti i treba da izvleces nekoja pouka od niv.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 15:08
Messenger напиша:
spiros напиша:
Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес |
Za zhal, so ova shto go kazha javno, ti de fakto se izjasni oti site koi ne go delat tvoeto veruvanje gi sporeduvash so svinja ili pes. So site sili se obiduvash toa javno da ne go kazhesh, no shtom se borish so site sili protiv takvoto mnenie, toa znachi deka toa silno bituva vo tebe.
Ova me razhalostuva i me razocharuva zatoa shto e potpolno sprotivno od tvoite postojani verski paroli za Ljubov, Milosrdie i Tolerancija.
Sega gledam deka postojanoto pishuvanje na tie paroli ne bilo nishto drugo tuku tvoja nadvoreshna manifestacija na vnatreshna borba za prikrivanje na vistinskoto chuvstvo koe postojano izbuvnuva vo tebe shtom se soochishuvash so veruvanja ili mislenja koi se sprotivni od tvoite i koi poradi toa te doveduvaat vo trevozhna sostojba.
Ova go pishuvam spored otvorenata tema, a ne kako nekakva tvoja analiza. Govoram za vistinskite i iskrenite Ljubov i Prostuvanje, a ne za onie koi gi pishuvame na stranicite na ovoj forum vo obidot da se pretstavime pred chlenovite kako nekakvi beskrajno Bogoljubivi Bozhji cheda od chii usni teche sade Bozhjiot premudar i preblag zbor.
|
месинџер, кога си го видел спирос да се преставува себеси како подобар од билокој грешник што живеел на оваа планета?
Кога си видел спирос да се фали самиот со себеси или со некои учители, писатели, книги, водачи, пророци, пророчици, заедници, итн. кои се воздигуваат себеси над она духовно ниво за кое сведочат Св.Апостоли во Новозаветните списи?
Кога си видел спирос да кажува дека тој повеќе никаде (самиот) восебе не го носи истиот тој грев на неверата во СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА и дека таа истата никогаш небил во искушение да ја пројицира врз другите кои дури јавно и безсрамно (или лицемерно сокриено) го негираат, релативираат или девалвираат УЧЕЊЕТО ХРИСТОВО?
јас, кога најискрено пишувам дека со сите сили се трудам достоинсвено да ја водам внатрешната војна со тоа што никого да не наречам пес или свиња, тогаш тоа го правам со потполното сознание дека се’уште не сум ја достигнал СОВРШЕНАТА ЦЕЛ и дека кога би го сторил тоа (да наречам некого свиња или пес), тогаш тоа би било само една проекција на мојата сенка (или повеќе/помалку сокриен содржај на моето “дебело црево“, животинска природа ...) врз другите (со)грешници.
Да месинџер, добро си го согледал – несовршеното вомене – што всушност и од авион добро се гледа, а јас од тоа нити сум правел, нити пак ќе правам тајна !
Тоа несовршенство вомене, таа битка на нељубовта против Љубовта, на горчината против Благодатта (Која произлегува од Простувањето), на неправдата против Правдата, на гордоста против Понизноста, на темнината против Светлината ... се победува само со СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА, СОВРШЕНОТО ПРОСТУВАЊЕ, СОВРШЕНАТА МИЛОСТ од Која произлегува и СОВРШЕНАТА ПРАВДИНА на ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!
Тоа е учењето на ЕВАНГЕЛИЕТО, за кое – според стапките на Исус Христос – живееја и умреја вистинските Апостоли и следбеници на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!
Секој кој учи нешто друго, кој сака ЕВАНГЕЛИЕТО – отворено или сокриено, свестно или несвестно - да го поткопува, релативира или негира, тој самиот незнае што прави и наликува на нешто што со сили се трудам да не го напишам!
+
п.с. За се’ што против мојата личност си пишал, рака ти давам! За несвестното потајно или јавното борење против ЕВАНГЕЛИЕТО на МИЛОСТА БОЖЈА и Писмата кои прекрасно сведочат за Него, поради Оној СОВРШЕН БОГ во Срцето и Името Исусово – ти простувам!
АМИН
bounty_hunter напиша:
P.S. Spiros, mislam deka komentarite od Majkl bea dobronamerni soveti i treba da izvleces nekoja pouka od niv. |
bounty_hunter, според Љубовта БОЖЈА му простувам и на мајкл и на секој друг што сака нешто друго (како на пример човечко или ангелско сознание) да постулира на повисоко место од БОЖЈОТО учење во Исус Христос, како што е посведочено од Св.Апостоли во Евангелиските списи!
Поздрав
п.с. Те молам – ако можеш – помогними и конкретно кажими која поука треба да ја извлечам? Треба ли повеќе да му верувам на сознанието, учењето, способностите и логиката која му одговара на Мајкл & Co. или пак треба пред се’ да живеам за Чудесната МИЛОСТ БОЖЈА – во Христос - која го надминува секој човечки ум?
Биди љубезен и помагај, ако можеш!
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 15:44
bounty_hunter напиша:
P.S. Spiros, mislam deka komentarite od Majkl bea dobronamerni soveti i treba da izvleces nekoja pouka od niv. |
Amin!
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 19:26
Edno od najgolemite prava na covekot e pravoto da veruva vo ona sto saka i sto misli deka e ispravno.
Nema potreba edni so drugi da se natprevaruvame koj e poispraven, dali moeto ili tvoeto veruvanje.
Mozeme da spodeluvame razlicni mislenja i da se nadopolnuvame vo naseto znaenje , bez da se cuvstvuvame superiorni sprema drugite, bez razlika sto mislime deka sme vo pravo.
Naslovot e Ljubov i Prostuvanje, a tie dve raboti se mnogu vazni vo zivotot na covekot, bez razlika dali se cuvstvuva religiozen ili ne.
Toa e ona sto ne razdeluva od site drugi sustestva na planetata. Ljubovta i Prostuvanjeto . AMIN!
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 19:36
prostuvanje e covecka kategorija i se smestuva vo cuvstvitelnite aktivnosti prostuvanjeto dali kje bide ili ne nema pravila nit broevi nema zakoni se ide samo po cuvstva i toa e ispravno ako se odi po razumot ili logikata,,, obicno sme se zaebale
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 19:46
Se soglasuvam donekade so tebe anakine, no sepak jas bi go stavil razumot pred cuvstvata vo vrska so Prostuvanjeto.
Za toa treba golema moralna sila . A drugo e so Ljubovta, tuka navistina preovladuvaat cuvstvata.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 19:49
znaes ako cuvstvata ti kazat deka treba da prostis i si se zeznal nemoze da gi obvinuvas ako po razumot ides,,, na kraj kje si reces ama pak isladnav glup znaci pragmatika e vo prasanje a bashka cuvstvata pomalku mozat da te izlazat
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 19:52
Ljubovta gi implicira prostuvanjeto i milosrdieto.
Ne odi edno bez drugo.
Razumot prostuva formalno, Ljubovta toa go pravi sushtinski, od srce.
Farizeite se drzhele za razumot i zakonite, Isus za Ljubovta i srceto...
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 19:59
Ne im veruvam mnogu na cuvstvata bidejki mnogu pati me izlazale. Imam dobra intuicija, no ja potkrepuvam so razum.
Se slucuva mnogu cesto koga cuvstvata me izneverile. Se obiduvam da pravam balans megju rabotite.
Za prostuvanjeto, go koristam moralniot kodeks kako religiozen covek, i se obiduvam da go stavam razumot pred cuvstvata, zatoa sto ako covek se vodi po cuvstvata ima mnogu lugje so koi ne treba da zboruvas pa i nekogas ke te izvadat od tak i ke posakas da gi ubies. Nasite emocii se nesovrseni i ima sekakvi lugje.
Prostuvajki im pravis dobro i na svoite emocii i ne moze nikoj da te iznervira. So toa sto prostuvas i ostavas na BOG da presudi cuvstvuvas duhovna smirenost i sila.
A sto se odnesuva do ljubovta, tuka se razbira deka emociite i cuvstvata se na prvo mesto i po niv se vodam.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 20:35
Chuvstvata ne te izlazhale, tuku razumot ti veli oti ne si dobil vozvrat kako shto toa go zasluzhuvash.
Rabotata e shto tvoite chuvstva se TVOI, a lugjeto si imaat svoi chuvstva i svoj razum. Tvoite kriterijumi ne se isti kako kriterijumite na drugite lugje... i toa e vo red, s'e dodeka ne pochne umot da ti pravi presmetka i trgovija okolu toa shto dobivash ti so tvoite chuvstva i razum od drugite kako protivvrednost za tvojot odnos.
Nemoj pogreshno da me sfatish, bidejki ne sakam da te analiziram i da te sudam... jas se naogjam chesto pati vo potpolno ista situacija. Ova shto go iznese e odlichen barometar za duhovnosta i prosvetlenosta na lugjeto.
S'e dodeka presmetuvash kolku dobivash vo odnos na onoa kolku davash, pokazhuva deka ima ushte prostor za prosvetluvanje i produhovuvanje.
Oti Ljubovta i Prosvetlenosta ne baraat nishto za vozvrat. Tie samo podaruvaat. Ako navistina prostish, ti ne barash nishto za vozvrat od toj na koj si mu prostil. Potochno, ti si go izbrishal od svojata memorija onoa shto ti bilo zgresheno.
Toa e vistinsko prostuvanje. S'e drugo e prelest ili interes.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 21:00
"Oti Ljubovta i Prosvetlenosta ne baraat nishto za vozvrat. Tie samo podaruvaat. Ako navistina prostish, ti ne barash nishto za vozvrat od toj na koj si mu prostil. Potochno, ti si go izbrishal od svojata memorija onoa shto ti bilo zgresheno.
Toa e vistinsko prostuvanje. S'e drugo e prelest ili interes. "
Se slozuvam potpolno so ovie tvoi zborovi brate messi.
Koga ke prostam , tokmu toa go pravam, go brisam od memorijata losoto sto mi go napravil toj covek i vo srceto ne cuvstvuvam nikakvo zlo sprema nego nitu revansizam, ostavam na BOG.
Ne znam spored tebe dali e toa prosvetlenost ili ne,ili na koe nivo na prosvetlenost sum, no razumot rakovodi so cuvstvata.
Dali mi veruvas deka sprema nieden covek na svetot ne cuvstvtuvam omraza?
Sekako deka ima prostor za podobruvanje i prodlabocuvanje na duhovnosta kaj mene , toa e proces koj nema kraj.
Toa se odnesuva za site lugje. Pozdrav brate messi
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 21:34
Sovremen komentar na 13 glava od 1. Korintjanite
"Ako sovrseno go zboruvam jazikot na narodot na koj propovedam, a ne go sakam toj narod, nisto sum! Ako imam diplomi i tituli i gi znam najsovremenite metodi na propovedawe, a nemam razbirawe kon tie luge, nisto sum! Ako sum vo sostojba da se raspravam i da se dokazuvam, a nema custva kon lugeto, nisto sum! Aki imam golema vera, vozviseni ideali i prekrasni planovi, a nema ljubov koja se grizi, koja krvari, koja se moli, koja saka, nisto sum! Ako go dadam celiot svoj imot i svoeto odelo, a nemam Hristova ljubov kon lugeto, nisto sum! Ako se otkazam od blistava kariera, go ostavam i domot i prijatelite, i ako pojdam po trnov pat na misioner, a ostanam i ponatamu tmuren i sebicen, pritisnat od sekojdnevnite teskotii na misionreskiot zivot i nemam ljubov koja se otkazuva od svoite prava, od svoite zadovolstva, od svoite omileni planovi, nisto sum! Dobrina togas ne strui niz mene, nitu od mene! Duri da sum vo sostojba da lekuvam razni bolesti i slabosti, a ranuvam srca i gi povreduvam custvata na drugite so nedostatokot na ljubovta, nisto sum! Ako sum vo sostojba i knigi da pisuvam koi dobivaat golemi priznania, no ne sum vo sostjoba da ja prikazam Recta Isusova so jazikot na ljubovta, nisto sum!
|
Датум на внесување: 20.Февруари.2010 во 08:38
Љубовта е изворот и целта на постоењето.
Многу пред небото, пред земјата, ... многу пред човекот и пред неговите чувства, ... Љубовта е'!
Љубовта е животопријатна поврзаност на се' што е'. Кога душата е вистински будна за се'опфатната Љубов, тогаш простувањето кон небудноста и нејзините дела се случува самоодсебе, бидејќите небудноста е нашата егоистична сенка, која - во моментот - ја гледаме врз другите.
Дали сте доживаeле некогаш, поради нашите човечки глупости и грешки утредента сонцето да не изгрее?
Сигурно не сте доживеале такво нешто! Тоа досега секогаш изгревало и греело одново - и тогаш кога ние сме биле (или сме) во темната (духовна) ноќ и кога дури нашите најблиски ни го вртеле (или вртат) грбот - сонцето секогаш грее, давајќи ни уште една понатамошна можност да ја согледаме СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА!
„Стани ти што спиеш, воскресни од мртвите, и Христос (Вистинската Светлина) ќе те осветли!” (Ефес. глава 5)
|
Датум на внесување: 20.Февруари.2010 во 17:56
spiros напиша:
Мајкл, се трудам со сите мои сили, ниеден човек - и покрај негирањето на вистинитоста на Светото Писмо - да не го споредам со свиња или пес, бидејќи Исус на голгота Го дари Својот Прасветол Живот за спасение на сите! (1 Јованово 2:2)
| Почитуван spiros, не ми беше поентата за свињите и пците - во тој стих тие се земени само како симболи, животните инаку, за разлика од многумина нас луѓето, живеат поблиску до Бога.
Она што сакав да кажам со тој стих е дека: ако сметаш дека некој нема разбирање или согласност за твојот став, тогаш едноставно не го троши времето и енергијата со расфрлање на бисерите(мудрост, вистина и тн.).
|
Датум на внесување: 20.Февруари.2010 во 17:57
spiros напиша:
Мајкл, случките, но пред се' Тајната за Царството на Љубовта и Простувањето за која пишувам и во оваа тема, не потекнува од никаков нострадамус, спирос или габриеле, туку се чудесен Дар на Небесниот ЦАР. | Јас не анализирав од каде потекнува. Јас ти велам како ти ја претставуваш тука во писмена форма. Мене и на многумина форумџии тоа ни изгледа како да пишуваш некои духовни загатки. Нострадамус го земав како пример бидејќи тој наводно соопштувал скриени пораки за иднината низ своите писанија. Ти соопштуваш некаков став исто мистифицирано, но со изобилие библијски цитати(понекогаш и други), нејасно, и очекуваш ние да те разбереме. Ако гледаш или сметаш дека не те разбираме, тогаш или објасни ни соодветно нашиот капацитет на сфаќање или батали ја целата работа.
spiros напиша:
Момчето за кое настана еднонеделната фамилијарна “горчина“ - а чие име преведено од еврејски на македонски значи БОГ со нас - не само што е родено на 22 септември туку и е помладо од мене точно 22 години (и еден ден ). | Во ред. Ако те разбрав сакаш да речеш дека преку случката со тоа момче која завршила со простување, на некој начин си сфатил дека Бог е со вас оти Исус повикува на простување во Евангелијата.
Те разбирам дека гледаш совпаѓање и во датумите. Но што е конечната порака на сето тоа за тебе лично?
|
Датум на внесување: 21.Февруари.2010 во 05:04
Veruvanjeto vo brojkite deka imaat nekakvo znacenje se vika Numerologija.
Toa nema nikakva potkrepa vo Biblijata.
|
Датум на внесување: 21.Февруари.2010 во 11:13
Majkl напиша:
... Но што е конечната порака на сето тоа за тебе лично? |
Ах, Мајкл, ах ... има многу пораки, но Љубовта на Живиот БОГ е поголема и поважна од се' што човечкиот ум би можел да свати!
За Таа Љубов јас сакам се' повеќе да знам, бидејќи во Христос е *сокриен Живиот БОГ Се'држател, во Кого е Совршената Тајна, Совршената Логија, Наука, Јудејство, Христијанство, Ислам ...!
Majkl напиша:
... Мене и на многумина форумџии тоа ни изгледа како да пишуваш некои духовни загатки. ... |
Мајкл, зборот загатка доаѓа од зборот загонетно - што значи тајно. И навистина, прекрасна и чудесно голема е Тајната на ЕВАНГЕЛИЕТО БОЖЈЕ!
Го молам Живиот БОГ на сите да ни дари верни срца какви што имаат малечките деца, та со ними да ја увидиме Тајната на ЕВАНГЕЛИЕТО БОЖЈЕ, за Која живееја и умреа Светите Апостоли, а за што и Светото Писмо прекрасно сведочи !
АМИН
KINGDAVID напиша:
Veruvanjeto vo brojkite deka imaat nekakvo znacenje se vika Numerologija.
Toa nema nikakva potkrepa vo Biblijata. |
Потполно се сложувам со секој што верува дека сите сознанија, науки (логии) и властти - заедно земени - не се толку важни, колку што е важно ЕВАНГЕЛИЕТО за ЉУБОВТА БОЖЈА!
Но, да се каже дека науките и тајните на науките немаат поткрепа во Библијата е така непотполно и недоразбрано, како кога некој човек прочитувајќи ја Библијата разбрал дека смее да хули на властта (владата) поради нејзината несовршена политика.
Брате КингДавиде, незборави никогаш дека БОЖЈИОТ Логос (ХРИСТОС) е темелот на секоја вистинска логија (наука)!
Одтука прашањето е многу повеќе: Дали науките (логиите) кои не се држат за најглавното се вистински и совршени?
Јас сум потполно уверен дека Живиот БОГ е моќен од несовршените науки и логии да направи вистински и совршени, доколку се обрнат кон главното - во Христос - во Кого лично е Се'држателот!
Давиде, незаборави дека братски те сакам , иако не се сложувам во потполност со твоето мислење!
Шалом
|
Датум на внесување: 22.Февруари.2010 во 09:29
spiros напиша:
bounty_hunter, според Љубовта БОЖЈА му простувам и
на мајкл и на секој друг што сака нешто друго (како на пример човечко
или ангелско сознание) да постулира на повисоко место од БОЖЈОТО учење
во Исус Христос, како што е посведочено од Св.Апостоли во Евангелиските
списи!
Поздрав
п.с. Те молам – ако можеш – помогними и конкретно кажими која поука
треба да ја извлечам? Треба ли повеќе да му верувам на сознанието,
учењето, способностите и логиката која му одговара на Мајкл & Co.
или пак треба пред се’ да живеам за Чудесната МИЛОСТ БОЖЈА – во Христос
- која го надминува секој човечки ум?
Биди љубезен и помагај, ако можеш!
|
Еве мое гледиште за твојот случај.
Девојчињата се послободни и можат да се отворат повеќе со мајката (во
повеќето случаи). Сепак, за да се развијат такви релации за разговор на
најраслични теми, во кој ќе ги сподели и најинтимните делови од својот
живот со некој од родителите, детето треба да има доволно доверба во
нив и да не стравува од тоа што ќе следи како одговор од самите
родители. Ако ти Спиросе, како родител имаш престрог став во однос на
воспитувањето на твоите деца, тие никогаш не ќе можат да ти се доверат
за посериозни работи. Со твоите деца најдобро е да имаш другарски
однос, да имаат потполно доверба дека ќе разбереш како им е во дадениот
момент. Тоа во потполност исклучува прекин на комуницирање со твоите
деца, како во твојот случај. Твое е да им го претставиш светот онака
како што ти го гледаш и разбираш, нивно е што ќе прифатат од тоа што си
ги учел. Со сила убавина не бидува! И сосема нормално е на 16 годишна
(пубертетска) возраст младите да имаат симпатии, партнери. Не им брани
излегувања со нивни врсници, дружења, па нека се и со спротивниот пол.
Ако им забрануваш, само ќе се осеќаат како ограничени, отфрлени и ќе се
чувствуваат огорчени затоа што тие не смеат да излезат на прошетка со
своите врсници, а за тоа секогаш ти ќе бидеш виновен. Понатака, во
повозрасни години, може да имаат сериозни проблеми со комуницирање со
останатите, потешкотии во вклопување во друштво, други средини. Запомни
дека нема секогаш да бидеш тука и да им кажуваш што е добро за нив. И
тоа што за тебе е добро, за друг изгледа и е лошо и обратно.
Забранетото овошје е секогаш попримамливо и повкусно нели? А, сепак
сите паѓаме и понекогаш мора сами да станиме. Животот на сите ни е полн
со грешки и сите ќе грешиме и понатака. Битно е што ќе научиме од
грешките.
Не ги дели никогаш луѓето по националност, религија. Цени ги по своите дела и својата душа. Не можеш по основа на религија да процениш каков човек сум и каква душа имам.
Јас Спиросе немам никаква религија, вера, никаков Бог. Роден сум како христијанин, но не спроведувам ништо од она што христијанството го проповеда. Сакам да немам никакви пречки во психолошко и духовно надоградување и затоа е тоа така. Моментално сум бааги душевно посмирен откако не верувам во Бога, не се молам....Верувам дека ние луѓето сме најсовршениот вид на светот, најпаметните. Се` се случува како реакција на предходна акција. За секое зошто, има по едно затоа (или се уште не е откриено). И сите луѓе сме исти, без разлика кој од каде е, од која религија, држава. Тие што можат да ме прифатат како таков, можам и јас да ги прифатам со сите свои верувања, религии, размислувања, се додека ги поседуваат основните морални вредности.
Болдирани се речениците од Мајкл упатени кон тебе како совети.
Majkl напиша:
ќерка ти има 16 години тоа е сосема најнормално да ја интересира спротивниот пол и да другарува со момчиња, па и со оние кон кои чувствува симпатија. Белким не очекуваме сите симпатии да ни ги пријавуваат со молба и таксена маркица 50 ден.
А зошто чувствувала потреба да ти објаснува она такви работи? Не ти е она сопругата па да ти се правда што било како било, таа ти е ќерка. Ќерка ти ако сака може да има дечко или само симпатија, или ако моментално не сака нека нема. Тоа не треба да го одлучуваш ти или жена ти, туку таа самата. Твое е како родител љубезно да ја посоветуваш да внимава на работи како што се несакана бременост, здравствена состојба и сл., да не избрзува со брак и слично ако не се познаваат доволно добро, да не го запоставува поради тоа образованието и тн... Ако се најде во неволја да и помогнете и сл. Ама не биди тиранин кон своите телесни чеда.
Прости но замоли и ти за прошка што се бил таков! И повеќе не греши душа за такви работи!
Случката ти кажува многу. Имено каков си ти кон своите ближни, какви последици има твоето однесување по нив и дека спремноста за прошка и толеранцијата можат да ублажат многу нешто. Исто така ти дава можност да ги преиспиташ своите досегашни ставови во врска со воспитувањето деца, ставот кон бракот, спротивниот пол и тн. Менувај ги тие работи благовремено. Она што ти го сметаш за исправно живеј го за пример, но никогаш не очекувај и не ги присилувај ближните да го прават истото ако самите немаат желба за тоа.
|
Се надевам дека си и ќе бидеш и понатаму достоен татко на твоите деца, кој ќе послужи како пример за нив, во нивниот понатамошен живот.
|
Датум на внесување: 22.Февруари.2010 во 23:05
bounty_hunter, најљубезно ти благодарам и на тебе, и на мајкл, и на благојс, ... за сите добри совети!
Сакам да ви поставам едно прашање, но не да ме сватите дека со тоа сакам да ви ги девалвирам вашите добромислени и ценети совети.
Кажетеми вие што е поважно: родителските и другите човечки (повеќе или помалу стручни) совети, или пак Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА (Христос)?
Однапред ви благодарам за евентуелните одговори
|
Датум на внесување: 22.Февруари.2010 во 23:23
spiros напиша:
Кажетеми вие што е поважно: родителските и другите човечки (повеќе или помалу стручни) совети, или пак Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА (Христос)?
|
A kako mislish ili pretpostavuvash deka Milosta i Mudrosta Bozhja doagja do decata?
|
Датум на внесување: 22.Февруари.2010 во 23:27
prostuvanje e licnka kategorija bez pravila i teoremi
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2010 во 14:31
Brate Spiros
Pod kontrola na bozestvenite pravila.- Na roditelite pociva najsvecenata obvrska da gi vospituva svoite deca vo strav i Bozja ljubov.
Vo domot treba da se cuva najcist moral . Treba da se uci na striktna poslusnost na bibliskite baranja.
Ucenjeto mna Bozjata rec, mora da go kontrolira umot i srceto za da moze da se pokaze silata na Bozjata blagodat vo semejniot zivot.
Site clenovi na semejstvoto treba treba da bidat"nakiteni i ukraseni kako stolbovi vo hramot".[Psalam 144,2],so pomos na bozestvenite pravila i propisi.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2010 во 14:36
spiros напиша:
|
Spiros веќе ти ги посочив дека не сум религиозен, така да не би можел да ти одговорам на прашањето.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2010 во 23:10
Brate spiros, bez razlika sto ne se slozuvame so mislenjata okolu numerologijata znaes deka te sakam kako brat vo Hrista
Pozdrav !
|
Датум на внесување: 24.Февруари.2010 во 22:06
Messenger напиша:
A kako mislish ili pretpostavuvash deka Milosta i Mudrosta Bozhja doagja do decata? |
Човечкиот неверен ум не е во состојба тоа Чудо да го разбере!
bounty_hunter напиша:
Spiros веќе ти ги посочив дека не сум религиозен, така да не би можел да ти одговорам на прашањето. |
Во ред. Простими што тоа не го зедов во предвид!
Blagoj_s напиша:
Brate Spiros
Pod kontrola na bozestvenite pravila.- Na roditelite pociva najsvecenata obvrska da gi vospituva svoite deca vo strav i Bozja ljubov.
Vo domot treba da se cuva najcist moral . Treba da se uci na striktna poslusnost na bibliskite baranja.
Ucenjeto mna Bozjata rec, mora da go kontrolira umot i srceto za da moze da se pokaze silata na Bozjata blagodat vo semejniot zivot.
Site clenovi na semejstvoto treba treba da bidat"nakiteni i ukraseni kako stolbovi vo hramot".[Psalam 144,2],so pomos na bozestvenite pravila i propisi. |
Благој, одсрце ти благодарам за советите и за тоа што ме нарече брат!
Те молам не ме разбирај погрешно, но без БОЖЈИОТ ДУХ СВЕТОЛ и подршката на Неговото ЖИВО СЛОВО (ХРИСТОС), сите правила и прописи ја немаат потребната спасителна моќ!
Поздрав
KINGDAVID напиша:
Brate spiros, bez razlika sto ne se slozuvame so mislenjata okolu numerologijata znaes deka te sakam kako brat vo Hrista
Pozdrav ! |
Љубовта мие поважна од сите бројки и букви !
|
Датум на внесување: 24.Февруари.2010 во 22:34
spiros напиша:
Messenger напиша:
A kako mislish ili pretpostavuvash deka Milosta i Mudrosta Bozhja doagja do decata? |
|
Obidi se...
|
Датум на внесување: 24.Февруари.2010 во 22:56
Messenger напиша:
spiros напиша:
Messenger напиша:
|
Obidi se... |
Пример 1
Покрај сите родителско-психолошки исправни (гледано од научна гледна точка) постапувања, врската неуспевува а детето завршува тотално разочарано и несреќно ...!
Пример 2
Покрај ред родителско-психолошки грешни (гледано од научна гледна точка) постапувања, врската баш на тие “несреќни околности“ се зацврстува и успева, за среќа на вљубените!
Во една моја библија (пишана на германски) вели вака: Am GOTTES Segen ist alles gelegen! или преведено на македонски БОЖЈИОТ Благослов е поважен од се'!
БОГ да ги Благослови сите вљубени кои ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ ја ставаат пред секоја друга.
АМИН
|
Датум на внесување: 24.Февруари.2010 во 23:00
I kako mislish deka Milosta i Mudrosta Bozhja doagja do decata? Na koj nachin?
|
Датум на внесување: 25.Февруари.2010 во 00:06
Messenger напиша:
I kako mislish deka Milosta i Mudrosta Bozhja doagja do decata? Na koj nachin? |
На Чудесен!
п.с. Молитвата никогаш несмее да Му “диктира“ на БОГА што и како мора да биде, да се исполни, ... а ако човекот згора е спремен да ги прифати дури и “голготските клинци“ со отворена надеж и вера во Чудесната МОЌ и МУДРОСТ БОЖЈА ... тогаш навистина тој човек е Блажен (Среќен)!
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 13:57
Мајка и син
Мојата мајка имаше едно око. Ја мразев, толку многу ме срамеше. Мојата мајка маше мала продавница на пазарот. Собираше тревки и ги продаваше, само за да ги собере парите кои ни беа потребни, таа беше таков срам. Еден ден кога одев во основно училиште, дојде мојата мајка. Бев толку засрамен. Како можеше да ми го направи тоа? Ја погледнав со поглед полн со омраза и побегнав. Следниот ден на училиште децата зборуваа и ми се потсмеваа: Мајка ти има само едно око?!
Сакав мајка ми едноставно да исчезне од овој свет, па и реков: Мамо зошто го немаш и другот око? Само ќе ме изложуваш на потсмев. Зошто едноставно не умреш? Мајка ми не одговори ништо. Се чувствував малку лошо заради тоа што го реков, но во исто време се чувствував и добро заради тоа што го кажав она што сакав да го кажам цело ова време.
Можеби тоа беше затоа што мајка ми не ме казни, но не мислев дека многу ги повредив нејзините чувства.
Таа ноќ... се разбудив и отидов во кујната да земам чаша вода. Мојата мајка таму плачеше толку тивко, како да се плашеше дека ќе ме разбуди. Ја погледнав, се завртев и си заминав. Заради зборовите кои и ги кажав претходно имаше нешто што ме прободуваше во некој агол од моето срце. Сепак, ја мразев мојата мајка која плачеше од едното око. Така си реков себе на си: Ќе пораснам и ќе станам успешен, бидејки ја мразев мојата мајка со едно око и нашата очајна сиромаштија.
Тогаш почнав да напорно да учам. Ја оставив мојата мајка, дојдов во Сеул да студирам и бев примен на Унивезитетот таму со целата самодоверба која ја имав. Тогаш се оженив, купив куќа, добив и деца. Сега живеам среќно, како успешен човек. Ми се допаѓа тука бидејки ова место не ме потсетува на мојата мајка.
Мојата среќа се повеќе растеше, кога одеднаш добив неочекувана посета. Што?! Кој е ова?!... Тоа беше мајка ми... Се уште со едно око. Почувствував како целото небо да се сруш врз мене. Мојата ќеркичка побегна исплашена од окото на мајка ми.
Ја прашав, Која си ти? Не те познавам!!! Како да се обидував да го направам тоа реалност. И се развикав: "Како се осмелуваш да дојдеш во мојата куќа и да ја уплашиш мојата ќерка? Бегај од тука!" На ова мајка ми одговори: Ох извинете. Можеби сум добила погрешна адреса и исчезна. Бев благодарен што не ме препозна. Многу ми олесна. Си реков дека нема да ми биде грижа ниту ќе размислувам за оваа случка до крајот на животот.
Тогаш дојде бран од олеснување врз мене... Еден ден дојде писмо во кое бев известен за собирање на генерацијата од моето училиште. Ја излажам жена ми дека ќе одам на службено патување. По завршувањето на геерациската средба, отидов во старата колиба, која некогаш ја нарекував дом... чисто од радозналост. Ја најдов мајка ми падната на ладниот под. Но не пролеав ниту една солза. Таа имаше парче хартија во нејзината рака... тоа беше писмо до мене.
Мој Сине,
Мислам дека мојот живот беше доволно долг. И ... нема повеќе да го посетам Сеул... но дали ќе биде премногу ако те замолам да дојдеш и да ме посетиш понекогаш? Толку многу ми недостасуваш. Ми беше многу мило кога слушнав дека доаѓаш на генерациската средба. Но одлучив да не дојдам во училиштето... За тебе... Жал ми е што имам само едно око и што сум срам за тебе.
Знаеш, кога беше мал доживеа незгода и го загуби окото. Како мајка, не можев да поднесам да гледам како растеш со само едно око... затоа го дадов моето... бев горда што мојот син ќе може да гледа цел еден свет за мене, на мое место, со тоа око. Никогаш не ти се лутев заради било што да направаше. Кога ќе се налутеше на мене, си велев во себе си, "тоа е затоа што ме сака" Ми недостасува времето кога беше мал и сеуште околу мене.
Толку многу ми недостасуваш. Те љубам. Ти ми значиш се на светот.
Мојот свет се разниша! Тогаш почнав да плачам по личноста која живееше за мене. Мојата мајка.
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 19:15
Sunny дејче, ... ме расплака!
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 20:39
Да, и мене многу ме потресе.
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 22:53
ПРОСТУВАНЈЕ !!!!
Кога ми е тешко да му простам на некого Господе потсети ме колку пати Ти си ми простил.
Амин
Туку ако твојот непријател е гладен нахрани го, ако е жеден напои го, зошто ако го правиш тоа ќе натрупаш жар на неговата глава!
(Римјаните12:20)
Можам да простам, но не можам да заборавам, е само поинаков начин на кажување на зборовите: Јас не ти простувам. Простувањето треба да биде како поништена белешка која се кине на две и се гори за никогаш да не биде покажана на ниеден човек.
Henry Ward Beecher
А Јас ви велам: Љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве гонат за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите и дава дожд на праведните и на неправедните.
(Матеј 5:44-45)
Туку љубете ги своите непријатели правете им добро и позајмувајте им без да чекате нешто. И вашата награда ќе биде голема и ќе бидете синови на Севишниот, зашто Тој е благ кон неблагодарните и злите. Бидете милостиви како што и вашиот Татко е милостив. И не судете и не осудувајте и нема да бидете осудувани. Проштавајте и ќе ви биде простено.
(Лука 6:35-37)
И кога стоите на молитва проштавајте ако имате нешто против некого за да ви ги прости и вашиот Татко Кој е на небесата вашите гревови. Ако пак вие не проштевате и вашиот Татко, Кој е на небесата нема да ви ги прости вашите гревови.
(Марко 11:25-26)
Не зборувај ќе се одмаздам за злото остави му на Господа и Тој ќе те избави.
(Пословици 20:22)
Тогаш Петар пристапи и Му рече: Господи колку пати треба да му простам на брата си кој греши против мене? До седум пати ли? Исус му рече: Не ти велам до седум пати туку до седумдесет пати по седум. Затоа царството небесно е слично на некој си цар кој сакал да ги среди сметките со своите слуги.
(Матеј 18:21-23)
Внимавајте на себе. Ако ти згреши твојот брат укори го и прости му ако се покае.
(Лука 17:3)
А Исус рече: Татко прости им оти не знаат што прават. Кога го делеа Неговото облекло фрлија жрепка.
(Лука 23:34)
Така што вие треба побргу да му простите и да го утешите за да не падне преголема жалост на него. Затоа ве молам да покажете љубов кон него. А кому ќе простите нешто вие нему му проштевам и јас. Зашто ако сум и простил нешто јас доколку сум простил сум простил заради вас во лицето на Христа, за да не земе сатаната предимство над нас.
(2Коринтјаните 2:7-8,10)
Прости ни ги нашите гревови зашто и ние самите му ги проштеваме на секој должник! И не не воведувај во искушение но избави не од злото!
(Лука 11:4)
Ако ги исповедаме своите гревови, Тој е верен и праведен да ни ги прости гревовите и да не очисти од секоја неправда.
(1 Јованово 1:9)
Во Кого имаме откуп преку Неговата крв прошка на гревовите според богатството на Неговата благодат.
(Ефесјаните 1:7)
Бидете еден кон друг добри, милостиви, проштавајќи си еден на друг како што и Бог ви прости вам во Христа.
(Ефесјаните 4:32)
Каде е таа глупава личност која што мисли дека може да направи повеќе одошто Бог да ти прости!
Francis De Sales
Вас кои бевте мртви во престапите и необрезанието на вашето тело ве оживе заедно со Него простувајќи ни ги сите наши престапи на тој начин што го избриша дејството кое со своите одредби беше против нас го отстрани среде нас приковувајќи го на крст.
(Колошаните 2:13-14)
|
|