|
За македонската традиција - општо |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | |||||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Да, во текот на разговорот не е спомнат Битолскиот натпис.
Добро, а крепоста нели е Самуилова, имам стари слики од неа, со зачуваната порта и слично? Што е тоа според тебе? Сериозно прашам, не е провокациjа. |
|||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Па кажав , Самуил не е дел од македонската етно култура , во ни една секвенца . “Самоиловите крепости “ е романтичарски излив на емоции , убеден сум дека така не се нарекувала во минатото . Во Охрид други владетели оставиле свој белег , потпис , и тие се влезени во македонската етнокултура . Изменето од eptendosadno - 15.Февруари.2010 во 17:31 |
|||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|||||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
а од што е дел?
|
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Дел од национал романтизмот , а не од традицијта , етнокултурата , и.т.н. Чинам , дека и името Самуил - Самоил не се имиња од Македонија кои ги има евидентирано Миладинов . Исправете ме ако грешам |
|||||
|
|||||
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Абе убаво си велам јас дека и Бугарите се Срби затоа што и кај нив е опеан Крали Марко А инаку белези за нивното владеење тука оставале и Турците, па ете сега и тие бараат да бидат застапени на плоштадот. Национал-романтизмот- тоа претпоставувам дека е периодот на ВМРО и македонската преродба, нели? |
|||||
Zero Tolerance For Silence
|
|||||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Со Миладинови е дебела работата оти ако ги гледаме jас требе одма да се декларирам како македонец |
|||||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
но ова не е проблем
проблем е дека во Миладиноци нема Александар, Филип и Клеопатра еве ова е големиот проблем |
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Кај Бугарите е опеан Крале Марко ? Крале Марко (околу 1335 - 17 мај 1395) Константин II Асен ( 1396 — 1422 ) Едноставно не е возможно Изменето од eptendosadno - 15.Февруари.2010 во 18:04 |
|||||
|
|||||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
http://bg.wikipedia.org/wiki/Крали_Марко Како што гледаш, нештата не се баш толку едноставни- ги имало тука Мрњавчевиќи, некои слават слава и ајде сега, сите сме Срби, како да не! Изменето од Македон - 15.Февруари.2010 во 18:50 |
|||||
|
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Добро , можеш ти на памет да ги научиш тезите на бугарската историографија и во погодни моменти истите да ги интерпретираш . Јас говорам за факти и од нив извлекувам закључоци , свои закључоци . Крале Марко е турски вазил , и како таков загинува во борбите против Влашка , Бугарија и сл. Цар Константин II Асен, познат и како Константин Страцимир, е единствен син на цар Иван Срацимир од царица Ана, ќерка на влашкиот кнез Николае Александру. Потекнува од родовите Шишмановци и Срацимировци и е бугарски цар помеѓу 1396 и 1422 година Како престолонаследник учествува заедно со Митрополитот Јоасаф Видински во мисија во 1394 година до Турците, завладели Трново. Тој зазема престолот најверојатно во 1396 година откако Турците заземаат Видин и неговиот татко Иван Срацимир "е изведен од главниот град и фрлен во затвор во Бурса, во која умира во 1402 година, веднаш по поразот на Турците во битката кај Ангора. Бугарија е и Пиринска Македонија , Бугари се и доселениците во Бугарија , мене истите ме сметаат за Бугар , и немам веќе коментари . Изменето од Македон - 15.Февруари.2010 во 18:50 |
|||||
|
|||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Pat, доволно е што си го постирал линкот, пишување на јазици различни од македонскиот знаеш дека не е дозволено.
|
|||||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Да кажеш дека Цар Самуил нема никаква врска со македонската традиција е исто како да кажеш дека Македонците немаат никаква врска со Св.Климент, а имаат врска со т.н. „Охридска Архиепископија“ на Вранишковски. И јас немам коментар на такви глупости. Изменето од Pat - 15.Февруари.2010 во 18:54 |
|||||
|
|||||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Што е тоа традиција ? традиција (л. traditio) предавање, од колено на колено усмено ширење (приказна , поука; веровања, обичаи и сл.) вест; обичај,навика . Да кажеш дека Цар Самуил нема никаква врска со македонската традиција е исто како да кажеш дека .... Баш тоа сакам да кажам , јас кој сум ги прочитал делата на Миладинови , Прличев , Шапкарев , Верковиќ , Марко Цепенков и многу друга стручна литература од српски , бугарски , руски етнолози . Од археолошки позиции тоа го кажува и Паско Кузман за белегот на Самуил во Охрид . Не , Вие нема да коментирате затоа што немате аргументи , а не од друга причина |
|||||
|
|||||
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
И што пишува во делата на Миладинови , Прличев , Шапкарев , Верковиќ , Марко Цепенков? |
|||||
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |