|
Дали амбициозноста и среќата одат заедно ??? |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 04.Јануари.2010 во 20:16 |
Може ли човек да е и амбициозен и среќен? Истовремено да копнее за подоброто, поголемото, а и да биде среќен со себе ??? Сигурно сте слушнале за митот, кога на терезија, од едната страна ставиле неколку килограми блескаво злато, а на другата, ставиле едно човеково око. Кога окото било покриено, терезијата била во рамнотежа. Кога пак му дозволиле на окото да го види златото, терезиајта веднаш почнала да се навалува во корист на окото.
Колкава е таа ненанситност? Има ли граници нашата амбиција, нашата желба за повисоко, поголемо, посјајно, побројно, ...
Дали тоа е вистинскиот пат кон нашата среќа ???
|
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ambicioznosta e covekova karakteristika. Edna od rabotite koi ne dvizi napred.
Samo mora da ja zdruzus so mudrosta, znaenjeto, spoznanieto svoe... Taka kje ima dostrel, cel. A ostvaruvanje na celta znaci srekja. Ako ja pustis sama da se rakovodi, ne znae za granica, celta koja kje treba da ja pogodi kje bide predaleku, vo nedogled... |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Амбициозноста ја сметам како една од позитивните човекови особини. Тоа е кога човек постојано се стреми да го оствари она што си го замислил. Амбициозноста е една од клучните особини за среќата.
НО, кога човек има преголема амбиција кон материјалното наспроти духовното мислам дека тогаш дури почнува амбицијата да преминува во ненаситност. Тоа е тој момент кога човековото око ќе тежи повеќе, без разлика колку повеќе имаш од другата страна на вагата! Во овој случај со примерот тоа е златото! |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Деликатно прашање... ... бидејќи и тука се е релативно.... Точно е тоа дека амбициозноста е позитивна човекова особина (како што вели Lithium)... Taa не турка понатаму во животот и ни помага да постигнеме одредени цели... .... Но прашањето е - Амбициозност за што? .... и Во колкава мера? Амбициозност кон нешта кои ги сакаме и ни причинуваат задоволство?!?! Тогаш ДА... Таа амбициозност предизвикува среќа! Но претерана амбициозност .... “погрешна амбициозност” .... амбициозност за “подобар живот”... Некогаш сме ослепени од амбициозноста, па не гледаме дека тоа по што трагаме веќе го имаме... или дека тоа за што сме амбициозни всушност не ни треба... Затоа, за да одат амбициозноста и среќата заедно, треба да сме амбициозни за оние работи кои ни причинуваат задоволство или од кои имаме корист... а во исто време тоа да не ни ги одземе другите убавини од животот... |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Амбициозноста е движечка сила на животот на еден човек.
Но амбициозноста да произведе среќа и да оди рака под рака со неа потребно е здрав интелект и праведност,само тогаш ќе се појави среќата во нејзиниот најчист облик.
Не смее да дозволиме амбициозноста да направи од нас монструм кој ќе гази врз трупови,тогаш среќата за нас е несреќа за другите.
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Самиот збор ambiciа во својот буквален превод значи имам битие кое зема што би му дошло како грабање.
Убаво е да се има амбиција кон подобрување на општото добро, но кога тоа преминува во ’’газење на се пред себе’’ за остварување САМО на личната добит (мислам на материјалната) тогаш амбицијата станува црна страна на постигнувањето. Секоја амбиција е добра додека од неа не страдаат другите околу нас ( а најмногу семејството, децата). |
|
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A sto koga ke se dostigne celta? ..... Kako ponatamu? .... Kade? .....
Ambicioznosta nemoze da bide limitrana , ne treba da bide limitirana zatoa sto e dvizecka sila ..... Koga se iskacuvas na skaliloto , sekogas postoi edno povisoko od onaa na koe si .... sekoagas ke bides zadovolen koga ke se iskacis na slednoto .... A srekjen ? ...... Dali ?
|
|
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako zboruvame so recnikot na "populizmot " za da ne sakaat poveke ke kazeme...NE
Ako znaes kako da gi stavis vo relaksiran balans....stanuvaat najmoknoto oruzje koe covek moze da go poseduva. Izvor od koj sakam da pijam sekoj den.... |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најсреќен сум кога сум амбициозен.т.е. колерик.
Кога сум исполнет станувам флегматик и заборавам да се стремам кон подобро. Кога не сум исполнет станувам меланохолик. Сангвист...надуван...ретко |
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne!...za da imash srekja najchesto treba da si ......budala!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кратко и јасно...!!! "А во право си да знаеш! Во право е...!!! " Ова ме потсети на приказната со богаташот и мрзливецот кој лежел под сенка... (да не ја раскажувам сега целата... сигурно ја знаете... ) ... Кога на крајот мрзливецот прашал - И што од сето тоа? А овој одговорил... Па на крајот ќе легнеш безгрижно под некое дрво и ќе уживаш! Па еве сега лежам!!! - одговорил мрзливецот. Наравоучение?!?!?! За да бидете среќни, немојте да бидете амбициозни!!! Се шегувам, се разбира... |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
james...have said:
"Ова ме потсети на приказната со богаташот и мрзливецот кој лежел под сенка..." ....a , na mene edino potsetuvanje mi e,...na ovie "drzavnive idioti,...ili kreteni ,..shto li se....a i seedno e shto se! |
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....mislam,....imale srekja ....debilite,...da gi "upraznjavaat" .....svoite ambicii!.....na seopshta nesrekja!
|
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa sega ionaka e se na dugme i zenite zarabotuvaat poveke i se na se poznacajni funkcii od mazite sto znaci deka mnogu maski ke moraat da stanat k*rvicinja za da uspeat t. e. ke mora da i dae za da se probie i dobie poznacaen status vo drustvoto
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |