IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Nikon 24/1.4
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Nikon 24/1.4

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
Автор
Порака
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 11:25
Тегла фотката ти е Band photo, a ne portret  голема%20насмевкаплазењеголема%20насмевка

Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 11:59
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Portret sigurno ne e, a sto e ke prasam likovni umetnici moi prijateli, a isto taka ke gi prasam za definicijata na portretot.

Ne moras da prasuvas. Ili znaes ili ne znaes. Povtorno kje te prasam: Sto e portret. Daj mi definicija i kazi mi zosto ne e toa portret. Ako ne znaes sto e toa portret ne mi kazuvaj deka toa sto jas velam deka e portret, ne e portret.
Eve jas kako licnost so steknato visoko obrzovanie od oblasta na vizuelnite umetnosti kje ti ja pisam definicijata za toa sto e portret vo vizuelnata umetnost.
Ova e najednostavnata i najopsto prifatenata.

Portret e prikazhuvanje na lichnost preku crtezh, fotografija ili skulptura.

Eve povekje sto e toa portret.
http://en.wikipedia.org/wiki/Portrait
http://en.wikipedia.org/wiki/Portrait_photography
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 15:26
Potpolno si vo pravo Tegla.

Portretiranjeto podrazbira nekolku razlichni standardizirani formi na kadriranja: glava i ramenici, do polovina, tri chetvrtini i cela visina na portretiraniot.

Rabotata e shto lugjeto obichno pod portret podrazbirat samo glava i ramenici. Od praktichni i estetski prichini za takvoto kadriranje se smeta deka najpogodni se fokalnite dolzhini vo raspon od 50 do 150 milimetri (za 35mm format kameri).

So drugi zborovi, vo zavisnost od kadriranjeto i baranata estetika, portret mozhe da se napravi praktichno so bilo koja fokalna dolzhina.

Nekolku primeri:

Ovie portreti mozhat da se napravat so fokalni dolzhini od 24 do 200mm.

Изменето од Zoran K - 12.Февруари.2010 во 15:41
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 18:26
E pa tegla ne me interesirs tvoeto visoko obrazovanie od oblasta na vizuelnata um,,, i da si sedel so Leonardo vo ista klupa ova za mene NE E PORTRET tuku fotkata ti e "Тегла фотката ти е Band photo" kako sto veli Dimi.
Jas taka mislam pa i prasence da me castes pa taka ke mislam, i da ne se ubeduvame povise (som odbivam prasence trebe da ti e jasno kolkava zrtva pravam).
POZDRAV GEMINI,
P.S. ZA FORUMGIITE OD HRISTIJANSKA VEROISPOVEST ZA MNOGU GODINI NNEKA NI E PROCKA I Sv TRIPUN praznikot na zanaetciite
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 06:47
Ne mi e bas jasno za sto se zapukavte....
Portret e prilicno rastegliva kategorija. Moze i ne mora da vklucuva/isklucuva okolina.

Ako ne se lazam, old school fokalna dolzina za slikanje na klasicni 3/4 do bista portreti bese 85mm.

Fakt e deka fashion fotografite najcesto koristat pomedju 100 i 200mm. Ova gi pravi crtite na liceto po delikatni, no i ja olabavuva tenzijata kreirajci odredena distanca pomedju modelot i fotografot (za svetlata da ne pravime muabet). Sepak, Tegla ne e ni prv ni posleden koj preferira siroko agolen objektiv i ponaglaseni crti, a bogami i perspektivata koja sirokiot agol ja sozdava.

Sto se odnesuva do defokusiranjeto, na f/1.4 ako fokusiras na 4m, ce dobies DOF od nekoi 2,5m. Sirokoagolnite objektivi ne se bas nameneti za odvojuvanje na pozadinata od subjektot.
Cisto za sporedba, 85/1.8 na 4m ima 0.23m DOF, pa vie videte sto e nameneto za sto.

Sto se odnesuva do mene, ovaa 24ka mozela da pocnuva od f/2.8, da bide daleku poeftina, a jas so zadovolstvo bi ja koristel na f/8 za slikanje na pejsazi (uste da imav FF telo nekoe... i Tegla nemoj na ova da mi spomnuvas film - please) голема%20насмевка 
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 17:34
Originally posted by Mire Mire напиша:

Portret e prilicno rastegliva kategorija. Moze i ne mora da vklucuva/isklucuva okolina.

Etomoloshki "Portret" e rastegliva kategorija. Mozam da napravam izlozba od fotografii od Skopje i da ja narecam "Portet na Skopje", moze i edna fotografija od plostad Makedonija da ja narecam "Portret na plostadot" iako sto samata fotografija ne e portret od aspekt na vizuelna kultura i likovna umetnost.
Jas samo postirav portret koj e fotografiran so 20mm lekja samo za da pokazam deka portret moze i so tolku siroka lekja. I toa bez problem so geometrija, so izobliceni likovi i slicni problemi koi gi nosi fotografiranjeto likovi so tolku siroka lekja. I nad se, sepak ima dovolno plitok fokus koj dozvoluva izolacija od pozadinata koja sama po sebe bese mnogu problematicna.
Znam deka lekjite nad 50mm se smetaat za portretni, ama konkretno jas ne rabotam so dolgi lekji. Kako sto i eden ubav pejsazh moze da bide so 200mm lekja. Ne mora da e so pod 50mm. Se e toa do toa kako kje ja vidis fotkata vo glava.

I za kraj. 24/2.8 bi bilo ubavo da napravat kako poeftina varijanta, ama ne veruvam deka toa kje se sluci, deka i Canon i Nikon imaat neverojatno dobri  24-70/2.8. Edinstven problem e toa sto se golemi i izgledas kako fotoreporter намигнување.

PS. Ete nema film vo postov намигнување

Изменето од Tegla - 13.Февруари.2010 во 17:35
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 21:49
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

I za kraj. 24/2.8 bi bilo ubavo da napravat kako poeftina varijanta, ama ne veruvam deka toa kje se sluci, deka i Canon i Nikon imaat neverojatno dobri  24-70/2.8. Edinstven problem e toa sto se golemi i izgledas kako fotoreporter намигнување.

PS. Ete nema film vo postov намигнување

намигнување големо%20гушкање
големо%20гушкање
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 06:16
Objektiv 24/2.8 postoi odamna...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 09:52
Samo "plesnav", ili sto bi se reklo karikiram vo smisla na: "Sekoj so svoite potrebi i meraci".
Pretpostaviv deka ima (Macro ako ne se lazam, ali nema veze), samo sto bitno mi bese za nesto da go vrzam ona "daleku poeftina" za nesto i da potenciram deka site imaat svoi sfacanja za toa sto za sto sluzi намигнување
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 12:45

Samo "plesnav", ili sto bi se reklo karikiram vo smisla na: "Sekoj so svoite potrebi i meraci".
Pretpostaviv deka ima (Macro ako ne se lazam, ali nema veze), samo sto bitno mi bese za nesto da go vrzam ona "daleku poeftina" za nesto i da potenciram deka site imaat svoi sfacanja za toa sto za sto sluzi намигнување

Za macro ne e macro, dizajnot e star, i realno e relativno meka na 2.8, a se podobruva nakaj f8-11. Za poeftina... 350 usd bo B&H mislam deka e prifatliva cena za sekogo, osobeno sega so novite izmeni vo zakonot kade do 350 evra ne se carini roba. Za landscaperi podobar izbor e 24 PC-E tilt/shift koja od druga strana po cena e mnogu blizu do novoto cudo ~1990 usd.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2010 во 16:23
Nikon 28/2.8 e sosem dobar, ralativno eftin objektiv, koj na f/11 dava skoro ist kvalitet na slika kako Zeiss 2/28 ZF. Za onie koi fotografiraat priroda, ne im se brza i koristat stativ, ova e povekje od dovolno.

Noviot Nikon 28/2.8 e high performance objektiv namenet za profesionalci na koi im e potreben beskompromisen kvalitet na sekoja blenda, potpolno metalno telo i vnatreshna konstrukcija koja kje bide podatna za dolgogodishna upotreba vo sekakvi uslovi.

Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2010 во 12:18
Koga slikas portret na 200 mm, a sakas da kadriras sreden plan znaci deka si odalecen 10 metri od modelot.
Toa i ne e bas fino koga sakas da komuniciras so nekogo i da napravas "ziva" fotka koja kje ima ubava energija.
No ako stavis sirokoagolen objektiv togas doagjas mnogu poblisku do modelot, komunikacijata se odviva bez probelmi, a poradi bliskosta, no i izoblicuvanjeto na sirokoagolniot objektiv energijata e sosema poinakva i taa blizina se cuvstvuva i vo fotografiite

Vo posledno vreme se pocesto koristam sirokoagolen objektiv za portreti - eve i primeri

PS: btw Band photo e portret na muzicka grupa :)

Кон врв
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 18:35
24/1.4 има ептен голем потенцијал. 1.4 блендата може не е баш корисна за пејсажи, ама за креативно изразување е и тоа каква корисна. Прво што ми текна е сликање на концерт, како од далеку така и од пред сцена (портрети), и широко и брзо.

Може*и на landscape (чисто поради широчината) тип не му треба 1.4, али ако е во можност некој зошто пак да не :)

Dimi,
Портретите се одлични, баш добар пример.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.