IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Наследство на гревот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Наследство на гревот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 12:36
nasledstvo  na  grevot   pretstavuva   besot  sto  go  dobivas  od  svoite  za  vreme  na  rastejneto.lujdze  so  star  gref  vo  familijata  se  lujdze  so   familijarna  psiholoska  bolest
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 13:03

Toj dava odmor.- Toj ja ponesol tezinata na nasata vina. Toj ke ja prevzeme tezinata od nasite umorni ramenja.Toj ke ne odmori.
   Toj isto taka ke go ponese bremeto na grizi i zalost.
   Toj ne povikuva da ja frlime svojata griza na Nego, bidejki ne nosi vo Svoeto srce.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 13:28
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Postoi li nesto takvo kako nasleden grev?

Zatoa gi dadov ovie citatai za nasledniot grev:

Za grevot na tatkovcite sto me mrazat gi kaznuvam decata do tretoto i chetvrtoto koleno.
Petta Kniga Mojseeva 5: 9

Koj za grevovite na tatkovcite gi kaznuva decata - duri i vnucite do tretoto i chetvrtoto koleno.
Vtora kniga KLniga Mojseeva 34: 7

Грешната природа е наследна, но не и гревот. Почни да ја правиш таа разлика.

Првиот стих се однесува на Десетте Заповеди, на Заветот. И ако го земеш тоа во предвид испаѓа вака: кога таткото ќе го поведе своето семејство на лош пат, последиците на тоа ќе се чувствувааат со генерации. Значи ако таткото го прекрши или отфрли Заветот со Бог и го поведе и својот син со него, логично е да заклучиме дека и синот ќе трпи последици: и тој ќе живее во истиот (или сличен) грев како татка си и поради тоа мора да биде казнет.

Второзаконие 24:16- "Нека не се осудуваат на смрт татковците заради синовите ниту синовите заради татковците; нека секој гине заради својот грев."

Езекиел 18:20-"20 Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре. Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот неговата безбожност."

Од друга страна, овие два стиха ни кажуваат друго. Тие се однесуваат на легалните работи на еврејскиот судски систем-законите на Пентатеухот и на меѓусебните односи помеѓу луѓето.

Во Библијата има концепт кој кажува дека таткото го преставува семејството. Кога Ева прва ќе касне од плодот на Дрвото на познавање на доброто и злото, таа прва згреши, но во Словото пишува дека гревот навлезе во светот преку Адам, а не преку Ева. Адам беше претставник на своите наследници. (Види го примерот со Авраам и Левиј.)

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 17:06

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Postoi li nesto takvo kako nasleden grev?

Zatoa gi dadov ovie citatai za nasledniot grev:

Za grevot na tatkovcite sto me mrazat gi kaznuvam decata do tretoto i chetvrtoto koleno.

Koj za grevovite na tatkovcite gi kaznuva decata - duri i vnucite do tretoto i chetvrtoto koleno.
Vtora kniga KLniga Mojseeva 34: 7

Brate messi, jas gore postaviv retoricko prasanje. Trebalo da go citiras celiot moj post i da ne gi vadis rabotite od kontekst.

Ako nemavme nasleden grev od nasite praroditeli, nemase da se razboluvame, da stareeme i da umirame.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 17:16
Rita.MD, KINGDAVID, mozhete da citirate neshto od Biblijata kade Bog veli oti site bozhji cheda kje se ragjaat so greshna priroda poradi onoa shto stori Adam ?

Patem, dali greshnata priroda te pravi greshnik?

Dali potencijalot shto ti ja dava prirodata da bidesh pijanica te pravi da si pijanica? Ili kradec, ubica...?

Sto ve pravi vas greshnik? Mozhnosta da bidete toa ili storeniot grev?

Na krajot, vo vrska o "konceptot na Biblijata", dali storeniot grev (neposlushnost, krazhba, ubistvo...) se prenesuva na site pokolenija, pa kako takov se nasleduva od decata? Mozhete da posochite nekakvi Bozhji citati?

Изменето од Messenger - 12.Февруари.2010 во 17:18
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 17:41

Rita.MD, KINGDAVID, mozhete da citirate neshto od Biblijata kade Bog veli oti site bozhji cheda kje se ragjaat so greshna priroda poradi onoa shto stori Adam ?

Dali potencijalot shto ti ja dava prirodata da bidesh pijanica te pravi da si pijanica? Ili kradec, ubica...?

Na krajot, vo vrska o "konceptot na Biblijata", dali storeniot grev (neposlushnost, krazhba, ubistvo...) se prenesuva na site pokolenija, pa kako takov se nasleduva od decata? Mozhete da posochite nekakvi Bozhji citati?

Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек,(Adam) а преку гревот - смртта; така смртта помина на сите луѓе, зашто сите згрешија. (Rimjanite 5:12)

" зашто сите згрешија и им недостасува Божјата слава"(Rimjanite 3:23)

" Еве, грешен сум веќе роден, во грев ме зачна мојата мајка."( Psalm 51:5)

" Секој кој врши грев, врши и беззаконие; и гревот е беззаконие.

И знаете дека Тој се јави за да ги отстрани гревовите, а во Него нема грев. " ( 1 Jovanovo 3:4,5).

Ima mnogu Bibliski stihovi koi zboruvaat za grevot koj e dlaboko vsaden vo covekot.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 04:59
KINGDAVID, jas pobarav citati od Boga, a ne interpretacii... patem nekoi citati ne odgovaraat za onoa shto govorime.

Jas go najdov ovoj:

Ako najdesh nekoj drug, napishi go, a ako ne najdesh... ne e vazhno.

Изменето од Messenger - 13.Февруари.2010 во 05:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 12:31

Римјаните: 5:12 - Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта; така смртта помина на сите луѓе, зашто сите згрешија.

Осија: 6:7- Но тие како Адама го прекршија заветот и таму Ме изневерија Мене.

Римјаните: 5:14 - Смртта пак царуваше од Адама до Мојсеја и над оние, кои не згрешија со сличен престап како Адам, кој е слика на Оној кој доаѓа.

1 Коринтјани: 15:22 - Зашто, како што сите умираат во Адама, така и во Христа сите ќе оживеат.

Грешната природа всушност ни дава предиспозиција да згрешиме. Наш е изборот дали ќе се предадеме на искушенијата и ќе направиме грев.

Грешник си зашто имаш грешна природа и грешиш. Кажи ми дали постои на планетава земја еден ив човек што никогаш не згрешил? Некој што никогаш не помислил ништо лошо, некој што не навредил/повредил некој друг, којшто не излажал (пример: те прашуваат како си, а ти иако знаеш дека ти е еден од најлошите денови во животот (башка изгледаш како бура да те исфрлила) велиш дека си добро/супер/арен)...

Не ти е добра паралелата:

Римјаните: 3:23 зашто сите згрешија и им недостасува Божјата слава,
5:12 Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта; така смртта помина на сите луѓе, зашто сите згрешија.

Сите згрешија , порано или подоцна ќе згрешиш. А ако имаш потенцијал за да бидеш пијаница, не мора да значи дека ќе се испијанчиш. Тука е ваќе прашање на избор, што не е случај со гревот (општо гледано).

Проповедник: 7:20 На земјата нема праведник, кој правејќи добро никогаш не согрешил.

Грешната природа сама по себе е гаранција дека ќе згрешиш кога и да е.

Секој одговара сам за себе, за гревовите што ги прави, но родителите се должни да ги поведат децата на добар пат, кон Бога, за да тие имаат шанса да се покајат.

Второзаконие: 24:16 Нека не се осудуваат на смрт татковците заради синовите ниту синовите заради татковците; нека секој гине заради својот грев.

Еремија: 33:8 Ќе ги очистам од секој грев со кој согрешија против Мене, и ќе им ги простам сите вини што Ми ги скривија, одметнувајќи се од Мене.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 12:54
Рита и KINGDAVID, не сфаќам која е поентата на оваа библиска дисксуија со Месинџер, кога тој воопшто не ја смета Библијата за Боговдахновена книга.
Месинџер ги смета за веродостојни само оние цитати од Библијата каде што Бог зборува во прво лице еднина. Но ако некогаш некогаш му наведете дури и такви цитати, ако тие не му се допаѓаат т.е. не се согласуваат со неговата лична филозофија, тогаш и за нив ќе ви приговори дека тоа се обични човечки зборови ставени во устата на Бог или пак дека претрпеле измени при препишувањето на Библијата.

Затоа, за да има некаква смисла библиската дискусијата со него, прво најдете заеднички јазик т.е. нека ви каже кои стихови од Библијата ги смета за веродостојни (Боговдахновени, неизменети) за да знаете со колкав спектар на Божји зборови располагате во докажувањето на вашите тврдења.

Messenger и Majkl, редно време е да ги поцртате оние стихови од Библијата што ги сметате за Божји зборови и да ни ја пратите вашата Библија за да знаеме кој селектиран дел од неа го сметате за веродостоен, за да не се расфрламе непотребно со библиски стихови чија веродостојност не ја признавате.
Поздрав големо%20гушкање

п.с. Рита, љубим те у раздељак бакнеж
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 21:03
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Рита и KINGDAVID, не сфаќам која е поентата на оваа библиска дисксуија со Месинџер, кога тој воопшто не ја смета Библијата за Боговдахновена книга.Месинџер ги смета за веродостојни само оние цитати од Библијата каде што Бог зборува во прво лице еднина. Но ако некогаш некогаш му наведете дури и такви цитати, ако тие не му се допаѓаат т.е. не се согласуваат со неговата лична филозофија, тогаш и за нив ќе ви приговори дека тоа се обични човечки зборови ставени во устата на Бог или пак дека претрпеле измени при препишувањето на Библијата.Затоа, за да има некаква смисла библиската дискусијата со него, прво најдете заеднички јазик т.е. нека ви каже кои стихови од Библијата ги смета за веродостојни (Боговдахновени, неизменети) за да знаете со колкав спектар на Божји зборови располагате во докажувањето на вашите тврдења.Messenger и Majkl, редно време е да ги поцртате оние стихови од Библијата што ги сметате за Божји зборови и да ни ја пратите вашата Библија за да знаеме кој селектиран дел од неа го сметате за веродостоен, за да не се расфрламе непотребно со библиски стихови чија веродостојност не ја признавате.Поздрав големо%20гушкањеп.с. Рита, љубим те у раздељак бакнеж

EvAngelos, ako mozhesh i sakash da diskutirash ramnopravno po nekoja tema, togash poveli i stori go toa.

Sedenjeto od strana, izigruvanjeto mudrec i svetec, ili teranjeto majtap zatoa shto drugite ne mislat kako tebe, ne e ubava rabota. Najmalu e odraz na hrisrtijanska doblest.

Ne znam kako stoi rabotata so Majkl, no povekje pati sum rekol deka Bibljata ne e bukvalno Bozhje slovo napishano so negova raka preku avtorite na knigite, kako shto veruvash ti, tuku deka e inspirirana od Nego. Za mene toa znachi Bogovdahnovena, a ne Bogodiktirana.

Bidejki taa e rezultat na inspiracija, jasno e deka kje ima razlki megju pisanijata, normalno deka kje ima menuvanja, korekcii, dodavanja i vadenja so vremeto i ne znam zoshto taa ochebijna i dokazhana rabota za tebe pretstavuva neshto na koe ne smee nitu da se pomisli.

Na krajot, ne e do toa dali mene nekoj citat mi se dopagja ili ne, tuku kako toj citat e interpretiran od onoj koj go naveduva. Za tebe naogjanjeto zaednichki jazik znachi slozhuvanje so tvojata protestantska ili lichna interpretacija.

Dokolku smetash oti za diskutiranje okolu religijata lugjeto treba da veruvaat i da razmiluvaat kako tebe za da bide toa vredno za tvoeto vnimanie, togash nema potreba da si go gubish vremeto na ovoj forum. Kako shto gledash mnoshtovoto chlenovi za mnogu raboti ne se tvoi istomislenici.

Bidi mi pozdraven i ti pozheluvam da si najdesh soodvetno drushtvo koe bez tronka na somnenie kje go zasluzhuva tvoeto ceneto vnimanie.

Изменето од Messenger - 13.Февруари.2010 во 21:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2010 во 18:12

Dobro brate messi, Biblijata e vdahnovena od BOG.

Navistina, koi delovi spored tebe gi prifakjas za relevantni a koi ne, za da bideme na jasno?

Изменето од KINGDAVID - 15.Февруари.2010 во 18:13
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2010 во 19:40
KINGDAVID, ako se slozhuvash deka Biblijata e vdahnovena od Boga, togash taa e relevantna kako vdahnovenost od Boga. Znachi ne e relavantna kako bukvalen Bozhji zbor diktiran nekomu za da bide napishan so crno mastilo na bela hartija. Tolku barem se razbirame, neli?

Ne znam shto ima drugo nejasno.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2010 во 20:57
Меси, дали има еден стих во Библијата за кој можеш да речеш: "Е овој стих е веродостоен"? Ако има таков стих, тогаш те молам напиши го тука.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2010 во 23:09

KINGDAVID, ako se slozhuvash deka Biblijata e vdahnovena od Boga, togash taa e relevantna kako vdahnovenost od Boga. Znachi ne e relavantna kako bukvalen Bozhji zbor diktiran nekomu za da bide napishan so crno mastilo na bela hartija. Tolku barem se razbirame, neli?

Ne znam shto ima drugo nejasno.

Ti citirav od Biblijata sto misli BOG za grevot, a ti velis deka toa se interpretacii.

Site stihovi vo Biblijata gi vodel Svetiot Duh, pa zatoa celoto Sveto Pismo e vdahnoveno i go odrazuva Bozjeto mislenje.

Sega ti mi citiras 2 stiha od Biblijata kade BOG zboruva vo prvo lice ednina, go citiras Zlatnoto Pravilo itn.

Kazi mi koi stihovi gi smetas od Biblijata za nepogreslivi a koi ne?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.