IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Наследство на гревот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Наследство на гревот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 13:10

Isis nudi prostuvanje.- Satanata nastojuva da gi odvoi umovite od mokniot Pomosnik, naveduvajki ne da razmisluvame za izopacenosta na dusata. No iako Isus ja gleda vinata od minatoto, Toj nudi prostuvanje; i ne smeeme da go obescestime somnevajki se vo Negovata ljubov.

Negovata ljubov osloboduva od vina.- Ljubovta kojasto Hristos ja siri niz celoto sustestvo e zivotvorna sila. Sekoj vitalen del-mozok, srceto, nervite-gi dopira so isceluvanje
        Taa go budi sustestvoto na aktivnost so najgolema energija. Taa ja osloboduva dusata od vina i taga, zagrizenost i griza, koi ja krsat zivotnata sila.
        So nea doaga spokojstvoto i mirot Taa vsaduva vo dusata radost koja nisto zemno ne moze da ja unisti- radost vo Svetiot Duh- radost koj donesuva zdravje i zivot.

Ako se custvuvas kako najglem gresnik, Hristos e tokmu Toj sto ti e potreben, bidejki Toj e najgolemiot Spasitel.
      Podigni ja glavata i pogledni podasleku od sebe, od svojot grev, na podignatit Spasitel, trgni go poglrdot od otrovnoto smrtonosno kasnuvanje od zmija kon Bozjoto Jagne koe gi prezemalo grevovite na svetot.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 23:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Greshnosta e nosena so genite? Taa e sodrzhana vo genite?

Ako si reshil da veruvash vo neshto vakvo, togash sigurno deka kje veruvash i vo prenosniot grev... i mnogu drugi raboti.

Tuka ne mozham da ti pravam drushtvo.

Prvin, ne veruvam deka ima prenoslivost na bilo kakov grev, a vtoro, grevot ne e materijalnost za da se vgradi vo genite ili da se prenesuva kako virus ili bakterija.

Sinot nema da go ponese grevot na tatka si i tatkoto nema da go ponese grevot na sina si, pravdata na pravedniot pri nego si ostanuva i bezzakonieto na greshnikot pri nego si ostanuva.
Jezekil 18: 20

P.S. Eve, sega go mapiraa chovekoviot genom, pa nabrzo kje go odstranat grevot od tamu.

Околу генетиката не избрзувај со заклучоци предвреме. И Вавилонците ќе граделе кула до небо, ама сега гледаме смешно било тоа.
Гревот ја затемнува душата, а таа е етерна, не е чисто материјална.
Ако си решил да не веруваш во гревот и грешноста, тогаш може ќе веруваш и дека се е дозволено, дури и злото... и многу други работи.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 00:19

Off topic:

Originally posted by sard sard напиша:

.. И Вавилонците ќе граделе кула до небо, ама сега гледаме смешно било тоа.
...
A neeee, kako smeshno bilo toa, kako, ..more sard, kakov previd pravish so vakviot komentar...i kaj prochita deka toa bilo smeshno i kako ja podrzabirash celata taa bibliska epizoda so kulata ?

Изменето од Marko sk - 12.Февруари.2010 во 00:22
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 00:45

Bibliskata defenicija za grevot e bukvalno: "promasuvanje na celta".

Samiot BOG ja odreduva celta koja negovite inteligentni sustestva treba da ja postignat.

Da se promase celta e grev; grevot e isto taka i nepravednost ili bezzakonie( Rimjanite 3:23; 1 Jovanovo 5:17; 3:4).

Grev e se onaa sto ne e vo sklad so Bozjata licnost,merila, nacin na postapuvanje ili volja, so se sto ne e sveto. Tuka moze da se raboti za neispravno odnesuvanje, propustanje na onaa sto trebalo da se napravi, bezbozen govor,necisti misli ili sebicni zelbi ili nameri.

E sega,Biblijata pravi razlika pomegju nasleden grev i nameren grev, kako i razlika pomegju eden nenameren grev za koja licnosta se kae, i postojano povtoruvanje na nekoj grev.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 01:04

Postoi li nesto takvo kako nasleden grev?

Spored Biblijata, da. Adam i Eva ne mu poveruvaa na BOG deka jadenjeto od drvoto za poznavanje na dobroto i zloto ke im donese smrt i jadoa od nego. Taka vleze grevot vo niv, a preku grevot i smrtta vrz site nas koi sme potomci na Adam i Eva.

" Оти, платата, што ја дава гревот е смрт, а дарот Божји е вечен живот во Христа Исуса, нашиот Господ." ( Rimjanite 6:23).

Da navedeme eden primer: Nekoj bolen covek koj ima zgolemena temperatura moze da go skrsi termometarot i da kaze deka nema temperatura,no dali e toa taka?

Dali moze nekoj kradec da bide nevin ako kaze deka ne veruva vo zakonskite knigi ? Isto taka ni faktot deka mnogu lugje ke kazat deka ne postoi grevot i deka nema da ziveat spored bibliskite principi nema da go otstrani grevot.

Vo 1 Jovanovo 1:8 pisuva: " Ako kazeme deka nemame grev, se lazeme sami sebe, i vistinata ne e vo nas."

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 01:39
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Off topic:

Originally posted by sard sard напиша:

.. И Вавилонците ќе граделе кула до небо, ама сега гледаме смешно било тоа.
...
A neeee, kako smeshno bilo toa, kako, ..more sard, kakov previd pravish so vakviot komentar...i kaj prochita deka toa bilo smeshno i kako ja podrzabirash celata taa bibliska epizoda so kulata ?

Секое замислување дека се досегнуваат Божјите способности е слично на обидот со Вавилонската кула. Меѓутоа како тогаш и многу пати подоцна, после протек на време стариот обид изгледа смешен, но пак се лажеме со градење нови вавилонски кули кои треба да ги дофатат Божјите висини. И пак ќе излезе дека има нешто многу повеќе, многу подлабоко, кое луѓето не ни помислувале дека постои. А кога од новиот аспект се погледне во Светата книга ќе се види дека и тоа било опфатено.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 02:04
Messeneger nema da se naluti , mu ja rasipuvame temata, ama barem so neshto kvaitetno, ok:))

Sard, ova shto mi replicirashe e onaa opshto poznata izreka za vavilonskate kuli, koi se sepak onaka, povrshni i vo eden drug smisol iskazhani...

Inaku, smislata e mnogu podlaboka , taka da povesta za gradenjeto na Vavilonskata kula vo kontekst na naukite za religiite e univerzalna metafora za pochetokot na procesot vo diferencijacijata na kulturite, a otamu i kulturnite paterii na chovekovata egzistencija.

Vavilonskata kula kako metafora i kako istoriskai fakt nikogash ne e ( do kraj) izgradena , NO TAA NIKOGASH NE E I (DOKRAJ) URNATA....toa e paradokost na `Vavilonskata kula kako metafora za religiskata sinteza` ...Kulata sekogash postoi vo metaistoriskata egzistencija na `Vavilonskiot konsenzus`!... :)))

Изменето од Marko sk - 12.Февруари.2010 во 02:15
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 02:41
Како историјата на религиите и луѓето гледаат на настанот за градењето на Вавилонската кула: „Ајде, да си изградиме град и кула, со врв до небото! Да си спечалиме име, за да не се распрснеме по целата земја!” е едно, но каква е испратената порака од Бог со оваа сторија е друго.
Таа може да се насети во: „Ете, ЕДЕН НАРОД се, со ЕДЕН ЈАЗИК за сите! НО, ОВА Е САМО ПОЧЕТОК на нивните настојувања. Сега ништо нема да им биде неостварливо, што и да намислат да направат.

Тоа со Вавилонската кула и да не успее од прво, ќе успее порано или подоцна. А и сите други планови ќе ги постигне човекот иако може да одземат време. Ќе успее поради божествените потенцијали на човекот. И така е и сега. Меѓутоа одтогаш поради неединството на народите засновано пред се на различните јазици и соодветно култури, силите се потираат во меѓусебните конфликти и зависти. Сепак Бог разединувањето не го сторил затоа што се плашел од достигнувањата на луѓето, туку поради милост ги спасил од огромно залудно трошење на време и залудни величествени достигнувања. Иако за луѓето „нема да им биде неостварливо, што и да намислат да направат“ не е ништо во споредба со она кое не можат да го намислат. Сé, независно од величественоста умира штом биде постигнато.
Божјото ветување, она кое е припремено ги надминува сите можни: „Што окото не виде, што увото не чу, што во човечкото срце не дојде, тоа Бог го приготви за оние, кои Го љубат.” Бог верните ги воведува во неодреденото, кое е извор на одреденото. Ги дарува со нешто неспоредливо подобро од она кое може самите да го замислат и постигнат. Не оставајќи го одреденото и истовремено досегнувајќи до неодреденото се достигнува целосното исполнување. Од таму од каде излегуваат сите тие величествености, таму во целината на сé. Тој свет на трансцендентноста христијанинот го вкусува уште овде. За тоа внатрешно исполнување ви сведочат христијаните. Додека човековите одделни „величествени“ достигнувања без Божјата сеопфатност, се празни и завршуваат само на умственото, што се претвора во ништо повредно од фалење.

Изменето од sard - 12.Февруари.2010 во 02:57
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 02:57
Ne, ne e toa smislata na Vavilonskata kula kako metafora za religiskata sinteza. Ti deskriptivno mi gi preraskazhuvash bibliskite tekstovi. Suhstainata e mnogu podlaboka, ja zagatnav, ajde utre kje napisham poopshirno.

Изменето од Marko sk - 12.Февруари.2010 во 14:52
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 06:12
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Postoi li nesto takvo kako nasleden grev?

Zatoa gi dadov ovie citatai za nasledniot grev:

Za grevot na tatkovcite sto me mrazat gi kaznuvam decata do tretoto i chetvrtoto koleno.
Petta Kniga Mojseeva 5: 9

Koj za grevovite na tatkovcite gi kaznuva decata - duri i vnucite do tretoto i chetvrtoto koleno.
Vtora kniga KLniga Mojseeva 34: 7

Изменето од Messenger - 12.Февруари.2010 во 06:12
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 11:52
Originally posted by connected connected напиша:

смртта не е никаква последица на нешто,

"Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта;" (Римјаните 5:12, Светото Писмо)
"Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!" (Битие 2:16-17, Светото Писмо)
"Осилото на смртта е гревот" (1 Коринтјаните 15:56, Светото Писмо)
"Потоа похотта зачнува и раѓа грев, а направениот грев раѓа смрт." (Јаков 1:15, Светото Писмо)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 12:27
Ев големо%20гушкање

многу убави извадоци, фала ти што ме потсети на нив
за возврат немам да ти вратам соодветни цитати од Библијата, но ќе ти одговорам за тоа што мислам дека сакаш да кажеш со нив

имено, јас кога ги читам текстовите подразбирам духовна смрт, а не физичка смрт.
таква е мојата „спешл“ логика голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка

Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 12:31
а за физичката смрт, не која мислев кога пишував претходно, мислам дека не зависи од ништо, туку едноставно прекин на постоење на нашето физичко тело.
зошто мислам така? затоа што сите луѓе умираат физички, без разлика колку и да се добри или лоши. сите ја доживуваат физичката смрт кога тогаш. доколку таа зависеше од нешто или беше последица на нешто, тогаш сите верно ќе ги извршуваа сите закони и немаше да грешат.
сите ќе беа добри затоа што нели никој не сака да умре
тоа ми беше поентата
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 12:33

Site grevovi nemaat ista tezina.- Bog ne gi smeta site grevovi so isto znacenje; po Negova ocena postoi stepen na vina, kako i kaj covekot; no kolku i bez znacajno da izgleda ova ili ona loso delo vo ocite na lugeto, nieden grev ne e mal vo Bozjite oci.
      Coveckiot sud e e pristrasen, nesovrsen, no Bog gi procenuva site raboti takvi kakvi sto navistina se. Pijanicata se prezira i se veli deka negoviot grev ke go iskluci od neboto, dodeka , gordosta, sebicnosta i zavista cesto minuvaat bez ukor.No toa se grevovi koi se posebno navredlivi za Boga, bidejki se sprotivnost na dobrinata na Negoviot karakter, so taa nesebicna ljubov koja e atmosvera na besgresnata vselena.
      Toj sto ke zapadne vo nekoi teski grevovi ja custvuva svojata sramota i beda i potreba za Hristova blagodet; no gordosta ne custvuva potreba, i taka go zatvara srceto za Hristos i beskonecnite blagoslovi koi Toj dosol da gi podari.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,107 секунди.