IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Nikon 24/1.4
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Nikon 24/1.4

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 11:31
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Se ubavo, pretpostavuvam ovie leki cinat vreka pari?
No kolku ke ja koristis i dali e dobra investicija prema upotrebata.

2150EUR

~3,5 evra po gram голема%20насмевка

Za celnata grupa za koja e namenet e sosema OK. Pretpostavuvam deka "gadjaat" profesionalci sto ce pravat pari so nego намигнување
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 13:51

Tegla a portret so koj objektiv ke rabotis?

Portret moze so sekoj objektiv, osobeno ovie so shallow DOF placat za environmental/street/life portreti. Studiski/comercijalno se koristat podolgi (85+mm), no mene licno portreti so 35mm, so 60mm pa i so 24mm mi se dopagjaat. Osven za headshot, se drugo moze da se upotrebuva za portreti.
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 13:59

Tegla a portret so koj objektiv ke rabotis?

Bidejki ne koristam SLR nemam navika da rabotam so nad 50mm, i nikako poblisku od 1m, taka sto najvekje portretite mi se enviromental, so se celata okolina :)))
Ne fotografiram vo studio, a za nadvor sirokite mi se najdobri za mojot stil na fotografija. Sekoj so svoite kejfovi.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 14:01
Inaku lekjava sigurno e MRSNO DOBRA!!! Plache da ja kupish :))))

Изменето од Tegla - 10.Февруари.2010 во 14:01
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 16:25
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Inaku lekjava sigurno e MRSNO DOBRA!!! Plache da ja kupish :))))

Da голема%20насмевка, epten, pocnav da sobiram veke pari, mi falat uste 2100 evra смеење
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 02:12
hahaha.. ajde ajde ke bide.

ah, kolku bi sakal i ja, ama ova e strogo FX staklo, nema rezon za DX volku pari coek da otepa.
a soznam ne e ekstremno skapa, mi teknuva na onaa 28/1.4 sho e duri i poskapa. aj moze sea ke i padne cenata. :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 03:11
Ova i na filmsko telo mozes da go teras. I na DX kje brka rabota so f.1.4. A FX telo kje bide za 3 godini okolu 500 evra голема%20насмевка

Изменето од Tegla - 11.Февруари.2010 во 03:12
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 11:45
Portreten objektiv za lajka bese od 100-150 mm a ako imas podolgo studio i podolg. Za 6x6 format tele objektiv za portret e minimum 180 mm. E pa sega pravete matematika koja golemina na senzor imate i koj e portreten objektiv. Zboruvam za studiski portret kade sto ocite nema da bidat kako na zaba a nosot nema da bide babura. A za ulicen portret moze da posluzi i ovoj od 2100 evra oti ne e mnogu skap pa neka go ima vo kolekcija. Inaku mene ne mi e jasno zosto deneska se palite dali 1,4 ili 4,0. Vo denesno vreme koga ISOto stana najmal problem, a so nego i ponatamosnata obrabotka na fotografijata, blenda poveke ili pomalku barem jas mislam deka voopsto ne e vazno, a patem receno nitu eden objektiv na maksimalen otvor na blendata nema maksimalni performansi.
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 11:57
ama ima maksimalen defokus
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
LjS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LjS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 11:59

Inaku mene ne mi e jasno zosto deneska se palite dali 1,4 ili 4,0. Vo denesno vreme koga ISOto stana najmal problem, a so nego i ponatamosnata obrabotka na fotografijata, blenda poveke ili pomalku barem jas mislam deka voopsto ne e vazno, a patem receno nitu eden objektiv na maksimalen otvor na blendata nema maksimalni performansi.

Ne si vo pravo poradi nekolku pricini. Vo fotografijata blendata ne igra uloga samo pri kolicinata na svetlinata koja se odrazuva na senzorot, tuku ima i uloga vo konecniot izgled na fotografijata.

Istotaka, mnogu profesionalni objektivi imaat isti ili slicni performansi i pri najmaliot otvor na blenda i na f8.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 12:07
Sto se odnesuva do defokusot toj e poholem do kolku senzorot e pogolem. A se uste ne sum videl dijagram na objektiv koj raboti isto na golema i na mala blenda.
A ova deka pogolema blenda dava podobar izgled na fotografijata e ?????? Togas site ke rabotat so maksimalen otvor na blendata. Inaku sekoj objektiv ima deklarirano optimalana blenda na koja najdobro "crta"
Кон врв
LjS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LjS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 12:23

Sto se odnesuva do defokusot toj e poholem do kolku senzorot e pogolem. A se uste ne sum videl dijagram na objektiv koj raboti isto na golema i na mala blenda.

Da, no i blendtata igra golema uloga vo ova. Duri i pogolema otkolku goleminata na senzorot.

A ova deka pogolema blenda dava podobar izgled na fotografijata e ?????? Togas site ke rabotat so maksimalen otvor na blendata.

Nikade ne rekov deka dava podobar izgled na fotografijata, rekov deka dava poinakov. Na umetnikot e da odluci sto ke koristi i zasto ke koristi opredelen otvor na blendata.

Inaku sekoj objektiv ima deklarirano optimalana blenda na koja najdobro "crta"

Da, no razlikata pomegu optimalniot otvor i najgolemiot otvor kaj profesionalnite objektivi e ili mnogu mala i neznacitelna ili voopsto ja nema.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 13:10
Mala ama ja ima ne voopsto ja nema. Zboruvam za kvalitet.
A kreativnosta e izbor na fotografot. Pa zosto voopsto objektivite bi se izrabotuvale so poveke blendi (za da imame izbor vo rabotata).
Inaku so poslednovo kazano se slozuvam
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 14:33
Jas gi sakam portretite so siroki lekji, eve moj portret so Zeiss 20/2.8
http://farm2.static.flickr.com/1127/529831794_8776e80475_b.jpg
Jas ne gledam nekakov problem deka bila na f2.8 i deka ima problem so ostrina ili bilo kakvi drugi tehnicki problemi koi ednostavno ne se primetuvaat, a sigurno gi ima. Ova e so lekja so dizajn od pred 40 godini i seuste dava vrvni rezultati ako ja sporedis so novite skapi lekji. Muabetot mi e deka so novite dizajni nema zosto Nikon ili Canon 24/1.4 na siroko otvoreno da nema neverojatni rezultati. I uste edna rabota, jas licno preferiram na f1.4 pa do f2.8 da crta malku pomeko. Ne mi se dopagja da ima tolku mnogu defokus, a fokusot da bide Zhilet. Barem toa e mojot vkus. I licno povekje preferiram portreti so okolina odkolku samo glava. Samo glava portret ne mi e inspirativen. Portret so okolina ima povekje za rabota vo izbor na okolina, agol, svetlo, poza na modelot itn... Samo glava, e kako za na licna karta, i za da bide zabelezitelen treba da imas mnogu zabelezitelen model.
Zatoa nema problem da se fotografira portret so 20,24,28,35,50 a ne samo so 80 i nagore. Samo so toa sto so posirokite llekji treba malku povekje vnimanie bidejki ima povekje elementi vo igra zaradi fokalnata dolzina i dlabokiot fokus. So siroki lekji nema problem od izobliceni likovi ako e dovolno daleku od kamerata.
f1.4 definitivno dava novo nivo na kreativna upotreba i ne moze da se meri so f4 i pogolemo ISO. Ednostavno nema ist izgled.
Zatoa za mene ova e ULTIMATIVNA lekja, koja bi trebalo sekoj profesionalec da ja ima. Cenata ne e voopsto visoka so ogled na kvalitetot. I ako ja sporedis so toa sto sekoj profesionalec plakja nekolku iljadi dolari za softver (OS, PS, LR, plagini), ova e bagatela. Softverot ne mozes da go prodades, ova mozes vo sekoj moment намигнување.
Ama nie sme banana drzava, sekoj doma ima Photoshop za da si ureduva domashni fotografii od odmor i normalno deka site vrednosti se izgubeni i 2000$ za lekja kje ni izgledaat mnogu, a realno ne e. Ako doma imate Photoshop, Lightroom koi zaedno so se site plagini i operativen sistem cinat poskapo od ovaa lekja, togas nema izgovor deka ovaa lekja e skapa намигнување.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.