|
ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | |
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Напротив, жртвувањето се прави токму од љубов. Ти жртвуваш од своето време за да му направиш некаква услуга на љубениот свој. Жртвуваш од своите финансии за да му дадеш пари на сиромавиот. Ти не го правиш тоа затоа што мораш, туку затоа што сакаш да му помогнеш, од љубов. Ти жртвуваш од својот одмор и од својата енергија затоа што си одлучила да му помогнеш на комшијата во кречење на станот. Се разбира, тоа можеш да го правиш и заради „услуга за услуга“, но можеш да го правиш и од љубов. А дека Исус се жртвувал, како и секогаш, ќе оставам библиските стихови да зборуваат: "Тој (Исус) е жртва помирница за нашите гревови; не само за нашите, туку и за гревовите на целиот свет." (1 Јованово 2:2) "Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој нè возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови." (1 Јованово 4:10) "одете во љубов, како што и Христос ве љубеше вас и Се предаде Себеси за нас, како принос и жртва на Бога за благопријатен мирис." (Филипјаните 5:2) "Кого Бог Го постави (Исус) за жртва на помирувањето преку вера, во Неговата крв, за да се покаже Неговата правда..." (Римјаните 3:25) "(Исус) Кој нема секојдневна потреба како првосвештениците, да принесува жртва прво за своите гревови, а потоа за гревовите на народот, зашто тоа го направи еднаш за секогаш принесувајќи се Самиот Себе." (Евреите 7:27) |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mozhesh da navedesh citati od Isus kade go veli ova?
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eв
мислев да спијам,ама ме навлече да напишам уште нешто сакам само да те прашам што „жртвувал“ Исус? неговото тело? неговиот „живот“? На Бог тие работи и не му се толку битни според мене, барем не земските. Да не навлегувам и да не ја расипам темава само ќе кажам дека знаците на јазикот ги сметам како примитивни симболи на интерпретирање на суштината, особено ова се однесува за Библијата, зборовите на Исус се искажани преку параболи, кои и впрочем се нели зборови со преносно значење за доловување на суштината?!, паметно нели? знаел што прави јас доколку се „жртвувам“ за моето дете, од пари, енергија и време, се тоа нема да ми биде важно, значи немам што да изгубам, а со тоа и не се жртувам, мене тоа ме прави среќна и јас тоа го правам од љубов поради некого. загубата од нив нема ни малку да е важна колку радоста на моето дете или сл. едноставно не постојат! но би се жртвувала доколку правам работи за некого а не чуствувам љубов спрема некого а тие работи ми се многу важни, како на пр. време, енергија...поради некој глупав шеф. е тогаш сум жртва. ете, гледате ли дека јазикот е примитивна алатка за комуницирање, немаме ни термин за „нежртва“ ако барем еден ме разбере, ќе бидам среќна |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да се вратам на темава
замислете светот конечно тргне во правилна насока (мислам на духовна, вистинска насока), и минат 100 години од сега... тогаш правниот ум (како што вели Меси) би бил мнооогу примитивен |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
во духовниот ум единствен јазик или средство на комуникација е љубовта
|
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
стварно многу е убава темата, можам да пишувам до бескрај
духовниот ум знае дека „ништо незнае“ Изменето од connected - 09.Февруари.2010 во 02:29 |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
духовниот ум, лесно ја препознава суштината на се`
на духовниот ум не му е потребно средство за да дојде до неа |
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со ова не се сложувам. Човек не може да развие духовност кај себе си доколку има недостаток на интелект. |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
епа јас не се сложувам со тебе Фикс, особено ако мислам на истиот интелект како и ти
сакаш да кажеш дека едно 2 годишно дете неможе да има духовен ум? |
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
нешто што условно “не зависи од нас“ - не може да биде фактор или критериј па да ги определува времињата: кое е совршено, а кое не...
|
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
проблем со пораката. т.е. со кликањето - месс ќе ја избриши...
сори Изменето од Tetratka - 09.Февруари.2010 во 02:42 |
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
connected, jас разбрав дека ти и јас имаме различно поимање на зборот „жртва“. Ете каде лежел зајакот поврзана Сепак, од наведените стихови факт е дека библиските писатели го поимале зборот „жртва“ како што го поимам јас и мнозинството од читачите на Библијата.
За Меси:"Јас Сум Добриот Пастир. Добриот пастир го дава својот живот за овците.... <a name="15"></a> Како што Татко Ми Ме познава Мене, и Јас Го познавам Мојот Татко; и Јас го давам Мојот живот за овците. " (Исус во ев. Јован 10:14-15)"Јас Сум живиот леб што слезе од небото. Ако некој јаде од овој леб ќе живее довека; а лебот, што ќе го дадам, Јас, е Моето тело, што ќе го предадам за животот на светот.”" (Исус во ев. Јован 6:51)"Тогаш ја зеде чашата и заблагодари, им ја даде и рече: „Пијте сите од неа, зашто ова е Мојата крв на Заветот, која се пролева за мнозина, за проштавање на гревовите. " (Исус во Ев. Матеј 26:27-28)" Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот." (Исус во Ев. Јован 3:16)(коментар: Отецот Го даде Својот Единороден за да биде жртвуван за гревовите. За тоа можеш да прочиташ во Исаија 53-то поглавје, најпознатото Месијанско пророштво, каде меѓу другото се вели: "Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев" (Исаија 53:10)А добро знаеме дека Исус често пати се повикувал на Исаија и ги потврдувал и присвојувал тие пророштва за Себе "Денес се исполни ова писмо (Исаија 61), во вашите уши." (Исус во Ев. Лука 4:21)Итн. Сметам дека е доволно. Messenger: taka e podobro. Ako se govori za Isus najdobro e da se citiraat negovite zborovi, otkolku tugjite. Изменето од Messenger - 09.Февруари.2010 во 06:17 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па како може да има духовен ум,кога и самото не знае каде се наоѓа. Единствено од светот што знае е неговата мајка,таа му е светот. |
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
се е тоа во ред Ев, но јас различно го интерпретирам зборот жртва, ама барем се разбравме.
секој си има свој субјективен начин на гледање и поимање на светот па така и зборовите како дел од него |
|
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |