|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 618619620621622 824> |
Автор | ||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ovde i prvata bukva na negovoto ime ne e "O" Што секако , мене барем , многу ми значи во потврдување на моите тези .ОмОртаг Изменето од eptendosadno - 07.Февруари.2010 во 12:27 |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според едно показание наследник на Крум бил Цок (Τζόκος); според друго него наследил Дукум, а последниот - Диценг. [21] Пред 820 година се јавува Омуртаг или Мортагон (у Теофилакт Омбритаг, а во натписи и у франките - Омуртаг).
Константин Иречек |
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто КАНАС да не значи кнез, а да е ХАН?
Знам дека поубаво ти звучи, како меелем ти е за душата, ама никаде Бугариja не е назована ХАГАНАТ. Во материалот, од каде си читал, има уште барем 10 вида толкување на происходот на тоj термин. Има и други натписи, каде пишува друго: |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па не е од други викана како Хаганат но од Бугарите е викана эар не
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не сум слушнал но еве ке ти верувам
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснакоски, секако дека знам, а кон тоа и целам. Секаде каде се случувало такво нешто, масовно убиство на Христијани по наредба на Император ( погледни го примерот со Теодосиј Велики ), се наоѓа некаква осуда, причина, самата наредба, екскомуникација, молба за прошка од Императорот до Црквата и слично. Во случајот со Омуртаг, наоѓаме списи дека е мачител на Христијаните, не наоѓаме никаде дека бил крстен, дека бил крунисан и слично. Секаде, кога станува збор за христијански владетел, имаме податоци за крунисувањето, самиот чин, Црквата во која е извршено и слично. За бугарските владетели такво нешто немаме, тоа е факт, дури имаме осуда за Омуртаг. Значи пак ќе повторам, прашањата од мене и од eptendosadno остануваат. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лавче, ете, самиот гледаш, ти наведе извори кои запишале многу детали, ама за тоа дека тие кои ги наведовте, едноставно немаме, додека за се ова што го кажа има, посебно за Светиот Цар Борис. Тоа ми е поентата, а верувам и на eptendosadno, барем колку што го разбрав. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Неточен одговор на прашањето! Тоа значи дека во тоа време Црноризецот кога пишува, тој предупредува на опасното влијание на елинзимот. Ако веќе пишува за опасноста од грчките свештеници, мислам јасно е која Црква ги има прогласено за Светци, а тоа е онаа на која и служеле- Цариградската! |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Само ќе те дополнам, не го заборавај грчкиот јазик, дел го користеле и тој јазик, барем учениот свет, како Априлов и останатите. |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Киријакија не значи недела на бугарски зарем не? |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Која е причината поради таквата појава ? Јас сметам дека дворот на Бугарите немал писмени луге , значи немал одбрана група луѓе кои би пишувале закони , споменици , наредби , посмртни ... , се се сведува на индивидуална интерпретација на некој писмен , на некој кој добил задача или пак бил плател да напише нешто , значи неорганизирано стихијно , инцидентно , да ? Изменето од eptendosadno - 07.Февруари.2010 во 18:14 |
||
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро , за зашто Кнез да не значи Канас ? И сега као треба да редам , мелем на душата , опиум за бугарските болки и сл. ? Јас ништо не измислив , јас само пренесов научни тези , артефакти и.т.н. Господине , Вие имате проблем со ставот , со односот . Изменето од eptendosadno - 07.Февруари.2010 во 18:20 |
||
|
||
Aleksandrov
Нов член Регистриран: 08.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ова сеуште е најпосетувана и коментирана тема
|
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Форумџии,
Туку што помислив дека терориите и хипотезите за потеклото на Бугарите се исцрпени, ете нешто ново (барем замене) и занимливо. Бугарите во тројанската војна. Ахил бил Бугарин, а Пеонците и Мимидонците исто така биле Бугари. Ова не е шега излегува директно од БАН Какви туркомонголи, Бугарите се Пеонци и Мирмидонци Ви пожелувам пријатна забава. Изменето од Platenik - 08.Февруари.2010 во 11:22 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Внеси реплика | страница <1 618619620621622 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |