IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Православна Црква-Охридска  Архиепископ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 21:44
Originally posted by Ивона02 Ивона02 напиша:

jas sum vo pravslovavieto i najdobar e g.g. mihailov

Mıhaılov?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 22:45
Како ќе ги искоментирате последните случувања во СПЦ и ПОА кои се повторно на штета на нашата црква?
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2010 во 23:46
Некој од опонентите јавно треба да одговори кои се канонските и догматските проблеми на МПЦ - ОА за да не биде самостојна - “Афтокефална црква“ во 21 век?

За ова треба да размисли и г. Јован Вранишкоски и српските структури во Македонија и редно е веќе да престане српскиот шовинизам, и конечно нашиот сосед да разбере дека ова не е “Јужна Бановина“...

А дека не е “Јужна Бановина“ - народот тука треба да се врати на своите корени традиција и култура, а не како до сега - српската музика на секоја прослава во главниот град да го зазема централното главно место... - За срамота... 

Црквата кај нас ги исполнува сите услови за АФТОКЕФАЛНА ЦРКВА!!!

Ако има држава Македонија, нормално е да има и МПЦ. (но МПЦ има историја после 1943, 1958 и 1968..., пред тоа во историјата не постои црква со такво име... тоа конечно треба на сите нас да ни биде јасно)

Затоа проблемот го лоцирам во “неукоста“ и “неспособноста“ на народот и црковната управа во Македонија... тоа е болен но  вистинити факт...

но што да се прави... со реалноста не може да се бориме...

Уште долго време овој народ ќе живее во духовен мрак помрачен од сопствените страсти и незнаење и трагање по идентитет...

Ако сме на јасно со нашиот идентитет - тогаш јасно и гласно секој ќе разбере дека ние не сме “јужна бановина“ - но со ова нашево... т.е. со нашиве “јуносталгичари“ и во црквата и во државата, народот ќе тоне во духовен мрак.

Се додека не се освестиме и не се покаеме и побараме прошка на гробовите на нашите претци, дотогаш, иако слободни ќе живееме во духовен мрак, заробени од нашиот егоизам и простотилак...

Затоа нашата црква со актуелната ситоација и незаинтересираност уште долго време народот ќе го држи во духовен мрак и ропство...

Луѓе - треба преговори... ние сакаме да ја обновиме Охридска Ахриепископија - за тоа треба време и треба луѓе што сакаат да работат за црквата.
Треба лоби и преговори со православниот свет, а не со СПЦ...
СПЦ не може да биде МАЈКА на МПЦ т.е. на нашата црква... ќе се борам против тоа до последни сили...

СПЦ може да остане само како ОКУПАТОРСКА ЦРКВА ВО ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЈА - (историчарите нека помогнат за ова... се прашувам, зашто никој не сака да зборува за овој проблем..., како нашиот народ да подзаборави дека Вардарска Македонија долг период беше (или се уште е) под СРПСКА ОКУПАЦИЈА... и  духовна и физичка....)

За да се обнови канонски црквата кај нас треба да да бидеме признаети од православната екумена, а не да си свиркаме во нашите удобни фотелји... треба работа, треба молитви, треба подвик, треба жртва за тоа.... а не само скапи коли... и соблазна кај народот... редно е на тоа да му се стави крај...

До кога ќе робуваме на “несебепознанието“ и Јудите - предавници во оваа држава????????????????????????????????????????????????????????

Изменето од Tetratka - 31.Јануари.2010 во 00:04
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 16:32
intresno..........

samo da napomenam deka terminot ,majka crkva,,...znaci deka edna crkva rakoplozila episkopi .....i od tie episkopi nastanuva nova administrativna celina(avtonomna,poluavtonomna ili nezavisna).....pocnuvajki od arhiepiskopot dositej, a posle i drugite dvajca ....site se rakopolozeni od srpskiot patrijarh.....taka vprocem i go dokazuvame apostolskoto preemstvo na episkopite vo mpc....pa do ovie denes.....grankata na rakopolaganja ne vodi vo spc-ni se dopagjalo toa ili ne...........toa e vistina ,a vistinata ne vadi od prostotilakot(kako sto veli tetratceto)........znaci za da ne sme prosti ---treba da kazeme jasno i glasno deka denesnite episkopi od mpc proizleguvaat indirektno od spc!

od druga strana jovan e poveke proekt na grcite,od kade i sto proizleguva denesniot problem so priznavanjeto na mpc, srbite odamna znaat deka pojeo vuk magarca u joznoj banovini,da e do niv odamna bi ja priznale mpc kako sto ja priznaa i drzavata i jazikot i nacijata-kako drzava (imaat popametni problemi od mk)-kosovo bosna c gora itn,,sto grcite go nemaat napraveno, ....pa i kako proekt go instaliraat jovan preku nivnoto krilo vo spc-koga stariot patrijarh, se oslonuvase na niv pa se povede i ja stvorija poa--koja ja priznaa site pravoslavni crkvi.....sto DOPOLNITELNO JA ISKOMPLICIRA CELATA SITUACIJA;zosto sega postoi priznata avtonomna crkva vo mk ,pod imeto ohridska arhiepiskopija,-koja nema nema podrska od mnozimstvoto pravslavni  vo mk, sto uste poveke ja tera MPC da si stoi na poziciite deka bez direktna avtokefalija ,i ponataka ke si sedi vo raskol!

da ne znae covek dali da place ili da se smee,teloto hristovo tolku se srozalo na edno dekadentno i tragikomicno-nivo ,sto samo Gospod moze da gi spasi site od ovoj sram koj samite go predizvikaa!poradi iminja i tituli se sto e zapovedano od spasitelot ,lubov,sloga,mir...itn frlija nekoi vo voda ,pa sega treba da skokaat i vo ,,ladno ,, nekoi i da go vadat ,,vreloto zelezo od smrznuvacki studenata voda,,,

za volja na vistinata mpc denes e mnogu porazlicna od ona vreme koga nekanonski proglasi avtokefalija,i zasluzuva samostojnost,-no drugite crkvi ne se slozuvaat da im se dade samostojnost samo od prosta pricina ,sto posle toa bi se sozdal haos,odnosno sekoja teritorija ke moze so samoproglasuvanje da ima aftokefalija sto e haos...vo odnos na dosegasnoto ureduvanje.....
dokaz za ova se poslednite zaklucoci na sepravoslavnata konferencija vo sambezi...kade SITE CRKVI SE DOGOVORIJA KAKO I KOJ MOZE DA DADE AFTOKEFALIJA..........

zatoa da se nadevame deka preku megjusobno razbiranje i ljubov ,i pocituvanje na kanonskiot minimum so dobravolja na site tri strani MAKEDONSKATA -GRCKATA-SRPSKATA ...za vreme na stoluvaljeto na patrijarhot IRINEJ -koj mnogu gi pocituva i saka makedoncinjata ke pobedi mirot i vistinata!
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 22:53
Незнам какви се тие посебни канони за добивање автокефалност, ама мене ми звучат ептен дискриминирачки.Ако не објаснил веќе некој, дали е можно да дознаеме овде поради КОИ причини се негира автокефалноста на МПЦ?

Изменето од deshad - 01.Февруари.2010 во 22:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 19:16
ti ne priznavas nikakvi kanoni.......ni onie osnovnite...pa za ovie da gi razberes ili svatis .........ke treba

1-katihetizacija

2-katihumenat

3-egzorcizam

4-krstevanje

5-zivot vo otselnistvo ,post i molitva

pa mozebi.........да
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 19:59
Originally posted by aladin aladin напиша:

ti ne priznavas nikakvi kanoni.......ni onie osnovnite...pa za ovie da gi razberes ili svatis .........ke treba

1-katihetizacija

2-katihumenat

3-egzorcizam

4-krstevanje

5-zivot vo otselnistvo ,post i molitva

pa mozebi.........да

Најмалку е битно што признавам и разбирам јас Аладине!

А овие точки што ги наброја, мајка си плакале за примена кај некои православни брадешини "авторитети".
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 22:43
Originally posted by deshad deshad напиша:

Незнам какви се тие посебни канони за добивање автокефалност, ама мене ми звучат ептен дискриминирачки.Ако не објаснил веќе некој, дали е можно да дознаеме овде поради КОИ причини се негира автокефалноста на МПЦ?
И мене ме интересира?Па нели Господ е еден а вака испаѓа дека треба национална дискриминација да се врши.И не само со нас и со Црна Гора,Украина
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 00:47
Tipicna srpska politika ... prisvojuaat se sto vredi i e tudjo... Posle nivnite avanturi po Bosna i Hrvatska, sega udiraat i po Makedonija.. Normalno e ovaa da se slucuva zashto odsekogash srbite im bile slugi na grcite.. I normalno vo stil na golemosrpskiot shovinizam si teraat, pravejci se deka se vo pravo a vrska nemaat so realnosta ... Glupavo mi e da objasnuvam tuka shto im e celta so ovaa nepriznavanje, pa site sme svedoci na nivnata politika vo poslednive decenii na prostorite na bivsha YU, pa tie okupiraa ili bea okupatori na golem broj na teritorii po cela YU, zalosno e, no, taka e ... I posle nekoj srbin od tamu ce kaze eeee braca Makedonci...Ma daj vi se molam...

Изменето од Templarius - 11.Февруари.2010 во 00:50
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 09:37
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Originally posted by deshad deshad напиша:

И мене ме интересира?Па нели Господ е еден а вака испаѓа дека треба национална дискриминација да се врши.И не само со нас и со Црна Гора,Украина
pa na pr....edna crkva da ima najmalku 12 episkopi.......a mpc vo ona vreme gi nemase.................

da se ima respektabilen broj na klir i teolosko obrazovanie na povisoko nivo................vo toa vreme gi nemase

da nemaat so toa problem ,,okolknite crkovni administrativno upravi ,poradi mirot i ljubövta ....................

da ne se bara istata poradi politicko-drzavni ,tuku poradi prakticni pricini za polesno funkcioniranje..........

da ne e po pat na ,,iznuda,prinuda,pritisok ,,......od drzavnite vlasti na taa teritorija........................

da ne se rastura poredokot vo veke postoeckata  administrativna celina...

da nemaat istite episkopi koi baraat stepen na samouprava---ordeni i medali od zakolnati neprijateli na crkvata i hristijanstvoto.............KPJ...

itn...itn.......

a ,,crkvite,, vo ukraina i c.gora....nemaat vrska so makedonskiot slucaj....MPC ima 90 % ispolnato uslovi........ima kanosko preemstvo,ima zakonska avtonomija, samo SAMOPROGLASENA AFTOKEFALIJA-koja sustinski ne se razlikuva mnogu od avtonomijata koja i bila potvrdena::::itn itn  ptvrda za toa e poslednata ponuda od SPC  vo nis koj predviduva 99% nezavisnost KAKO PREODEN MODEL kon nezavisnost......dodeka t.n crkvi ....nemaat nisto od toa....nivnite episkopi dokolku gi imaat se pretezno poranesni rascineti klirici POTVREDNO OD SITE PRAVOSLAVNI....,finansitrani se od somnitelni centri,i marioneti na odredeni politicko-finasiski krugovi,tie se javno anatemisani i iskluceni od pravoslavnata crkva--so zabrana za cinodejstvuvanje.........VO CELIOT SVET!
dodeka vo isto vreme postojat so stotici godini priznati crkvi(kievskata avtonoma crkva, i crnogorsko primorskata -mitropolija) koi gi zadovoluvaat potrebite na pravoslavnite na tie podracja........i nemaat kanoski precki

ubavo e da se otvori tema za t.n.pravoslavni crkvi vo ukraina i c.gora.

Изменето од aladin - 11.Февруари.2010 во 09:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 15:01
Srbite hristijanstvoto go primaat vo 9 vek od strana na Kiril i Metodij (zvanicno) , tie poadjaat od Makedonija kade shto hristijanstvoto e propovedano od Sv Apostol Pavle mnoooogu vreme pred toa ... Shto treba da se zakluci od ovaa ?????

Изменето од Templarius - 11.Февруари.2010 во 15:02
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 18:53
Не е вазна вербата на македонскиот народ во господ,важно е што гркот преку неговиот послушен роб србинот играат политички игри во нешто што е свето.

Каква е таа логика кога народот е Македонески да треба да се моли во српска црква
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 23:19
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Не е вазна вербата на македонскиот народ во господ,важно е што гркот преку неговиот послушен роб србинот играат политички игри во нешто што е свето.

Каква е таа логика кога народот е Македонески да треба да се моли во српска црква

Pa ista onaa bolna logika po koja, ne teraat da si go smenime imeto, ni go negiraat jazikot... Ista onaa nekoja bolna i perverzna odlika po koja predavnicite gi podrzuvaat ovie logiki na sekoj cekor plukajci vrz pravolsavijeto, nashata crkva pa duri i tuka na ovoj forum...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,320 секунди.