IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Нема фотографирање без согласност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Нема фотографирање без согласност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
KoKi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KoKi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 23:52
da, treba da ima zakon, no ne vakov... mislam deka ova e prioganje na problemot od pogresnata strana...

primer, stoticite stock portfolija... pokraj fotografii so poznati licnosti izobiluvaat i so luge, publika, slucajni minuvaci, bezdomnici... site bez prasanje ili baranje dozvola.

toa sto go zashtituva fotografiraniot e samata kategorija vo koja spagja taa fotografija i tie sto gi koristat takvite fotografii mnogu dobro znaat sto smeat a sto ne smeat da pravat so niv!

koga taa fotografija ke se upotrebi za celi koi ne se dozvoleni, sekoj ima pravo sudski da go goni toj sto ja upotrebil.
...i takviot sistem funkcionira vo svetot.

Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 13:18
ах закони... кујзне ако ги имаше овие закони пред 100 години дали ќе постоеше фотографијата денес, било репортерска или уметничка.

+ не знам за каква приватност може да се работи ако се наоѓаш на јавна површина.

Кон врв
Panini Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2009
Поени: 222
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 13:56
Za site koi sto poseduvaat Facebooks :)!Videte kako stojat nestata vo UK, USA i ostanatite zemji sirum svetot!

http://www.facebook.com/#/pages/Im-a-Photographer-Not-a-Terrorist/128534046017?ref=mf
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 14:56
Originally posted by fichot fichot напиша:

ах закони... кујзне ако ги имаше овие закони пред 100 години дали ќе постоеше фотографијата денес, било репортерска или уметничка.

+ не знам за каква приватност може да се работи ако се наоѓаш на јавна површина.

Да во тој случај треба да ги нема камерите од јавните површини, раскрсници, болници... но сепак ги има.збунетост
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 17:06

Pred 100 godini lugjeto sami kje ti zastanele da go fotografiras deka toa togas bilo nesto novo, moderno... sega izvadi fotokamera na ulica Makedonija, po moznost SLR so golema lekja i vidi dali lugjeto kje sakaat ili nema da sakaat da gi fotografiras. AKo 90% od niv begaat od kamerata togas ovoj zakon e sosema izdrzan. Ako 90% te zamolat da gi fotografiras toga zakonot ne e izdrzan. Prosto i ednostavno.

A, zosto da nema privatnost na javna povrsina? Zosto nekoj da me zamara mene i tie sto se so mene so negovite kejfovi deka saka da fotografira bas sega i bas tamo? Javna povrsina ne znaci deka sekoj pravi sto saka намигнување.

Изменето од Tegla - 01.Февруари.2010 во 17:14
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 17:19
VI teknuva sto se sluci so doktorkata koja se fotografirala vo bolnica za nova godina, a vo pozadina imase pacientka na krevet so trkala. I taa fotografija doktorkata ja objavila na facebook kade letale komentari za devojkata vo pozadina deka bila vakva, onakva.......... se sluci skandal i doktorkata mislam deka ja kaznija ili mozebi i ja izbrkaa. A, likot na pacientkata ne se gledase.

I sega nekoj kje rasparava za umetnicki, fotografski, novinarski prava. Aj da ne se pravime mali deca. Zabrana MORA da ima.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 17:21
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

Да во тој случај треба да ги нема камерите од јавните површини, раскрсници, болници... но сепак ги има.збунетост

Tie se kameri koi se postaveni vo soglasnost so nekakov zakon. Si videl negde na internet nekakva snimka od takva kamera?
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 18:55
Ako mozhe da dadam ilustrativno objasnuvanje na zakonot...

Ako se fotografira javna lichnost za vreme na nejzinata aktivnost vo vreme na obavuvanjeto na svojata funkcija, togash mozhe slobodno da se fotografira, bez da se bara dozvola za toa:

Ako se fotografira javna lichnost koja ne vrshi opshtestvena funkcija i ne se naogja na javno mesto, togash... na primer, ako e peach, grupa, orkestar, akter/ri, na koncert ili pretstava... dokolku ne e kazhano poinaku, za svoi lichni potrebi posetitelot na manifestacijata mozhe da fotografira, no onoj koj ima namera tie fotografii da gi objavi vo javnite medija treba da bara specijalno odobrenie od organizatorot na manifestacijata:

Ako se fotografiraat privatni lica po nivno baranje, togash usniot dogovor e istovazhechki kako i pishaniot i fotografiite gi dobivaat samo onie so koi fotografot se dogovoril. Dokolku fotograferot napravi sliki koi saka javno da gi objavuva, togash treba da bara odobrenie (pismeno e najsigurno):

Dokolku se fotografira javno mesto (vo sluchajov parkovi) mozhe da se fotografiraat privatni lica so cel da se stavat vo kadarot, no toa se pravi bez da im se vidi liceto:

Dokolku se fotografiraat objekti i celta na fotografiranjeto ne se lugjeto, togash nema problem so zabelezhuvanje na slucajnite minuvachi dokolku nivnite lica ne se ochebijni.

Dokolku se raboti za manifestacija od javen interes (paradi, saemi, kulturno-umetnichki zbidnuvanja...) togash za fotografiranjeto na akterite i posetitelite na tie sredbi od javen interes nema poreba od baranje dozvola:

1. Saem na vino i vinski proizvodi

2. Karnevalska parada

3. Javna manfestacija "Saem na knigata" odrzhana vo park:

Za fotografiranje luge od bilo koja vozrast, na bilo koe mesto i vo bilo koi uslovi, dokolku ne spagjaat vo pogornite klasifikacii i imate namera da gi objavuvate vo bilo koja forma na bilo koe mesto, treba da barate odobrenie (ponekogash dovolno e da se zeme samo imeto, prezimeto i telefonot, a ponekogash treba da se zeme niven potpis na oficijalen dogovor za modeliranje):

Iako na prv pogled rabotava izgleda komplicirana, osobeno ako do sega ne se sledele nikakvi prava, vo praksa toa e mnogu poednostavno.

Изменето од Zoran K - 01.Февруари.2010 во 20:08
Кон врв
gocemk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Октомври.2008
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gocemk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 19:43
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Pred 100 godini lugjeto sami kje ti zastanele da go fotografiras deka toa togas bilo nesto novo, moderno... sega izvadi fotokamera na ulica Makedonija, po moznost SLR so golema lekja i vidi dali lugjeto kje sakaat ili nema da sakaat da gi fotografiras. AKo 90% od niv begaat od kamerata togas ovoj zakon e sosema izdrzan. Ako 90% te zamolat da gi fotografiras toga zakonot ne e izdrzan. Prosto i ednostavno.[QUOTE=fichot] + не знам за каква приватност може да се работи ако се наоѓаш на јавна површина.

Пред некој ден фотографирав на ул. Македонија со Nikon D70s и Nikkor 18-70 (две слики имам и објавено). Никој ниту бегаше од мене, ниту се криеше, а фотоапаратот цело време ми беше околу врат. Напротив, неколку девојки дури и ме замолија да ги сликам, а ич да не ги спомнувам хостесите на плоштад кои се тука за разноразни промоции - кога ќе видат фотоапарат веднаш позираат.

Ист беше и случајот кога во Тетово пред некое време (за Бадник) се организираше маскенбал. 90% од тие што ги фотографирав ме замолија сликите да ги објавам на Facebook, ама пошто немам Facebook account (не сум љубител на социјалните мрежи), им ги раздавав фотографиите па да прават што сакаат со нив.

Изменето од gocemk - 02.Февруари.2010 во 00:05
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 11:29
Heh, welcome to shooting landscapes.

Seuste ne sum pronasol drvo ili kamen koj bega od aparat намигнување

BTW, nema opasnost vo gradski park da imas problem so toa sto nekoj ce ti uleta vo kadar dodeka slikas pejsazi ... slikanjeto pejsazi vo gradski park e ZABRANETO плазење
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 15:15
Ne begaat drvata od aparat, ama koga lugeto ke gi "ostvarat svoite covecki prava", ke dojde redot i na zivotnite, drvata i ostanato. :D
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.