IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Жената во Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Жената во Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2010 во 21:51
Originally posted by Okean-Ljubavi Okean-Ljubavi напиша:

Spirose pobratime. Pa koga ke naucis da bides realen togas i ti tek ke go vidis svetloto Bozje za koe samo znaes da zboruvas.
Slusaj,ako nekoj Bukvalista znae da otvori tema za edna sitna i JASNA rabota,sto se odnesuva za zENATA SPORED ISLAMOT I NA TOA BUKVALNO GLEDA,ZOSTO NE ZINES I TOGAS DA KAZES ZBOR DVA ZA BUKVALISTITE ?
Poveke od jasno e za sto ja otvoriv temava TE. onie koi tolku lesnoumno znaat da otvorat i da se buntuvaat okolu prasanjeto na polozbata na Zenata vo Islamot,pred toa da dzirnat vo sopstvenata Biblija koja na naj los nacin ja tretira zenata.

Ponataka prijatele,
ako tolku "lesno" znaes da mi objasnis a pritoa sakas tolku lesno da go prifatam objasnuvanjeto,zosto ne se potrudite da svatite i koga vam vi se objasnuva ?

Za Samijata na zenata vo Islamot naj glasni ste,narekuvajki gi zamotani,smotani,zavitkani,nindzi i neznam kako.... pa pogledni kade e zenata vo Biblijata.
Sakav samo da ve potsetam i nisto poveke.
Te. da ve potsetam na eden mosne ubava izreka na Isus vo vasata Biblija: "Ne sudete za da ne bidete sudeni"
Ili onaa,uste poubava: "Izvadija gredata od okoto tvoe za da mozes da baras raska vo tugoto."

Океан - љубави, роде ...

жената како верник (и човек) е таа која кај мене најповеќе има симпатии, без разлика на која деноминација или култура таа и припаѓа!

Знаеш зошто?

Запознај Го Исус Христос подобро и засигурно ќе дознаеш!

Најди некаде, некогаш пишано или речено - и покажи - каде сум осудувал некоја жена поради нејзината шамија или облека?!

Повели

п.с. Во СВЕТЛИНАТА БОЖЈА нема лага!   

Изменето од spiros - 31.Јануари.2010 во 21:52
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 00:41
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

citajki ja biblijata   t.e http://www.mkbible.net/

Тука е проблемот за вашето неразбирање на Библијата, што ја читате истата на интернет и тоа, според моја проценка, само оние делови каде што ве насочуваат вашите исламски, пардон, антихристијански брошурчиња.
Прочитај ја целата Библија, па потоа наврати се на книгата Левит и ќе видиш како се ќе си дојде на свое место намигнување

...ednostavno kako da e zarazena pa ne smee da se dopira.

zarem ima li nekoja logika ova?

Нема, тоа што го пишуваш ти навистина нема логика. Но, ако нема логика тоа што го пишуваш, тогаш зошто го пишуваш?

п.с. Еј шо убаа тема имав отворено порано за жената во Кyранот, ама пу јазк, ми ја избришале тага
Немам воља да ја пишувам пак, но уште малку и ќе ме мотивирате голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Okean-Ljubavi Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 88
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 16:18
Originally posted by spiros spiros напиша:

Spirose pobratime. Pa koga ke naucis da bides realen togas i ti tek ke go vidis svetloto Bozje za koe samo znaes da zboruvas.
Slusaj,ako nekoj Bukvalista znae da otvori tema za edna sitna i JASNA rabota,sto se odnesuva za zENATA SPORED ISLAMOT I NA TOA BUKVALNO GLEDA,ZOSTO NE ZINES I TOGAS DA KAZES ZBOR DVA ZA BUKVALISTITE ?
Poveke od jasno e za sto ja otvoriv temava TE. onie koi tolku lesnoumno znaat da otvorat i da se buntuvaat okolu prasanjeto na polozbata na Zenata vo Islamot,pred toa da dzirnat vo sopstvenata Biblija koja na naj los nacin ja tretira zenata.

Ponataka prijatele,
ako tolku "lesno" znaes da mi objasnis a pritoa sakas tolku lesno da go prifatam objasnuvanjeto,zosto ne se potrudite da svatite i koga vam vi se objasnuva ?

Za Samijata na zenata vo Islamot naj glasni ste,narekuvajki gi zamotani,smotani,zavitkani,nindzi i neznam kako.... pa pogledni kade e zenata vo Biblijata.
Sakav samo da ve potsetam i nisto poveke.
Te. da ve potsetam na eden mosne ubava izreka na Isus vo vasata Biblija: "Ne sudete za da ne bidete sudeni"
Ili onaa,uste poubava: "Izvadija gredata od okoto tvoe za da mozes da baras raska vo tugoto."

Океан - љубави, роде ...

жената како верник (и човек) е таа која кај мене најповеќе има симпатии, без разлика на која деноминација или култура таа и припаѓа!

Знаеш зошто?

Запознај Го Исус Христос подобро и засигурно ќе дознаеш!

Најди некаде, некогаш пишано или речено - и покажи - каде сум осудувал некоја жена поради нејзината шамија или облека?!

Повели

п.с. Во СВЕТЛИНАТА БОЖЈА нема лага!   

Nemozam da veruvam ! Spiros napisa poraka razbirliva !
Ti kazav Spiros,mozebi licno ti ne si napisol,no ete,EvAngelos imal takva tema i so taa namera ja imav otvoreno.

EvAngelos,veruvaj deka ke me izraduvas koga bi otvoril edna takva tema. Samo taka moze da vidime za sto se fakate vo Islamot. No gledaj naslovija za da mozam i jas paralela da napravam pritoa da ne me obvinuvaat deka pisuvam offtopik.
Pa iznesi go stavot i tvoeto mislenje,najdi gi "losite" citati vo Qur'anot pa ke napravime edna sporedba.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 20:33
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

citajki ja biblijata   t.e http://www.mkbible.net/

Тука е проблемот за вашето неразбирање на Библијата, што ја читате истата на интернет и тоа, според моја проценка, само оние делови каде што ве насочуваат вашите исламски, пардон, антихристијански брошурчиња.Прочитај ја целата Библија, па потоа наврати се на книгата Левит и ќе видиш како се ќе си дојде на свое место намигнување

...ednostavno kako da e zarazena pa ne smee da se dopira.

zarem ima li nekoja logika ova?

Нема, тоа што го пишуваш ти навистина нема логика. Но, ако нема логика тоа што го пишуваш, тогаш зошто го пишуваш?п.с. Еј шо убаа тема имав отворено порано за жената во Кyранот, ама пу јазк, ми ја избришале тагаНемам воља да ја пишувам пак, но уште малку и ќе ме мотивирате голема%20насмевка

voopsto nisto ne mi odgovori na prasanjeto daj potrudise da go analiziras toj tekst   sto ti go prativ ,mozebi ke naucam nesto poveke .ili pak nemas odgovor, bi sakal nesto pokonkretno i posiroko objasnuvanje za i okolu toj tekst od biblijata sto ti go prativ , se nadevam na odgovor,
sekoe dobro pozdravce

Изменето од el_kevser - 01.Февруари.2010 во 20:37
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 22:41
Не смеат тие да писнат за статусот на жената во Библијата, а камоли да не почестат со некоја статија.Deja vu!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 22:46

Nemozam da veruvam ! Spiros napisa poraka razbirliva !

...

Роде, за оној човек кој што има барем малку чест и свест, сè е веќе (пред околу 2000 години) кажано и сè е јасно, а да се споредува било кој друг човек со Исуса Христа - во Кого е Светлината БОЖЈА Чиста - навистина е подмолно и гнасно!

in Time & Eternity!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 22:54
Originally posted by deshad deshad напиша:

Не смеат тие да писнат за статусот на жената во Библијата, а камоли да не почестат со некоја статија.Deja vu!

Mislish na Stariot Zavet ili na Noviot?

Zarem do sega ne se raspravavme oti Pavle, kako Apostol na Hrisitjanstvoto, raskrsti so zakonite od Stariot Zavet.

Mislam deka vie, kako dosledni sledbenici na site zakoni, propisi i preporaki od k*ranot i seta pridruzhna literatura od vash*te nauchnici, smetata deka i Hrisitjanite treba da go pravat istoto.

Treba da razberete deka, dodeka za vas postoi samo eden, hristijanite prepoznavaat dva Zaveti - Stariot i Noviot.

Osven toa, bidejki hristijanite zhiveat vo sekularni opshtestva, drzhavata ima regulirano mnogu raboti vo vrska so zhenata koi porano ne postoele, a i denes gi nema vo muslimmaskite drzhavi, pa ne postoi apsolutno nikakva potreba od sledenje na nekogashnite arhaichni zakoni i propisi.

Bidejki vie nemate drug izbor, sakale ili ne, morate doslovno da sledite onoa shto vi bilo prepishano pred 1600 godini. Ako povnimatelno gi razgledash sekularnite muslimanski drzhavi, kje zabelezhish deka i kaj niv ima slichni ili isti promeni kako i kaj hristijanskite, pa razlikite ne se tolku golemi kako shto na prv pogled bi izgledale vo edna teoretska diskusija.

Изменето од Messenger - 01.Февруари.2010 во 23:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 23:06
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Zarem do sega ne se raspravavme oti Pavle, kako Apostol na Hrisitjanstvoto, raskrsti so zakonite od Stariot Zavet.

Mislam deka vie, kako dosledni sledbenici na site zakoni, propisi i preporaki od k*ranot i seta pridruzhna literatura od vash*te nauchnici, smetata deka i Hrisitjanite treba da go pravat istoto.

Treba da razberete deka, dodeka za vas postoi samo eden, hristijanite prepoznavaat dva Zaveti - Stariot i Noviot.

Osven toa, bidejki hristijanite zhiveat vo sekularni opshtestva, drzhavata ima regulirano mnogu raboti vo vrska so zhenata koi porano ne postoele, a i denes gi nema vo muslimmaskite drzhavi, pa ne postoi apsolutno nikakva potreba od sledenje na nekogashnite arhaichni zakoni i propisi.

Секако дека мислам на Новиот Завет.И секако дека знам во какви општества живеат христијаните, но сепак и покрај јасните државни регулативи не е на одмет барем теоретски да се изнесе она што го пишува за жената во Библијата ( Новиот Завет). Еве на пример мене ме чуди овој настан во една баптистичка црква, откаде што јасно се гледа дека жената е дискриминирана.

http://www.youtube.com/watch?v=weZWDVJyB84&feature=player_embedded

Откаде му се мотивите на свештеникот за ваков напад на оваа жена? Сигурно не се од Стариот Завет, или можеби се? Ајде бујрум, бидете транспарентни и пишувајте, не чмаите како некое сирово дрво.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 23:38
Гнасно! Ова на видеоклипов не е нити Духот, нити Верата, нити учењето Христово, исто како што нее Христово она учење кое што на Исуса Христа Му го препишуваат кyранските книжници (имами) и со тоа го злоупотребуваат Неговото Прачисто Име за гнасни работи!

Изменето од spiros - 01.Февруари.2010 во 23:47
in Time & Eternity!

Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2010 во 23:44

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Секако дека мислам на Новиот Завет.И секако дека знам во какви општества живеат христијаните, но сепак и покрај јасните државни регулативи не е на одмет барем теоретски да се изнесе она што го пишува за жената во Библијата ( Новиот Завет). Еве на пример мене ме чуди овој настан во една баптистичка црква, откаде што јасно се гледа дека жената е дискриминирана.

Откаде му се мотивите на свештеникот за ваков напад на оваа жена? Сигурно не се од Стариот Завет, или можеби се? Ајде бујрум, бидете транспарентни и пишувајте, не чмаите како некое сирово дрво.

kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2010 во 01:03

Mislev deka si seriozen.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
LoveHim Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 11.Февруари.2010
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LoveHim Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2010 во 20:20
Љуѓево и ден денес се чудат зошто во коранот има многу исти работи како и во Библијата. И ако некој вистински христијанин не сака да јаде свинско месо, тие го сметаат за друга вера. Сега да кажеме нешто за тоа. Исламот се темели на учењето на Мухамед кој бил роден во 570 год а умрел во 632 год, се разбира после Христа. Коранот бил завршен т.е комплетиран во 650 год. И во таа книга се наоѓаат многу работи што се исти со некои делови од Библијата. Па се поставува прашањето: Што е вистина Библијата или коранот.
Јас сум сигурен дека е Библијата.
Законите за чисто, нечисто месо, и уште многу други закони што се Библијата може да се најдат во коранот, но да разјасниме. Тие законие се пишувани во времето на Мојсеј околу 1250 пред Христа, така да не може коранот да е поверодостоен од Библијата, затоа што многуте корански закони се едноставно препишани од Библијата. Ви сите вери има барем дел од Десетте Божји заповеди, или нешто од Библијата, а во Библијата нема ништо, што е преземено од будисти, индузми и слично. Затоа бесцелно е да се разговара кој е во право за ова, или во криво за тоа, една е вистината, кој сака нека ја слуша, кој не, нека не ја слуша, но пак вистината си е вистина, без разлика дали некој ќе ја слуша, или ќе смета дека вистината е лага.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 11:33
Јас никаде не видов дека овој "свештеник" цитира од Библијата и врз основа на тоа ја напаѓа женава. На секој човек може да му се случи да излезе од кожа (не дека го оправдувам).

Тоа не е случај со муслиманите. Тие имаат полно право да ги третираат жените како животни кои едноставно не сакаат да бидат послушни. Пр. сура 4:34. Муслиманите во к*ранот имаат дозвола да ги тепаат жените, што никако не е случај со христијанството. Каде во Библијата има стих кој е барем малку сличен со оваа сура?
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 12:42
VO  BIBLIJATA  NE  PISUVA  POSEBNO  ZA  ZENATA  I  ZA  MAZOT  NEGO  PISUVA  ZA  COVEKOT  .A   DOKOLKU   SAKA   ZENATA   DA  DOZNAE   STO  KE  SE  SLUCI  VO  NEJZINIOT  ODNOS  SO  MAZOT  KAKO  POSLEDICA  NA  RELIGIOZNOST   E  SLEDNOVO.KOGA  SE  MOLI  NA  ISUS  ILI  BOG  TOJ  VO  NEJZINATA  SVEST  SE  POJAVUVA  KAKO  MAZ   PA  TAKA  SO  VREME  DOBIVA  PSIHOLOSKA    DEFORMACIJA  DA  SE  CUSTVUVA  PONIZNA  PRED  MAZI  NO  ISTO  E  I  SLUCAJOT  I  SO  MAZOIT  KOJ  I  SE  MOLI  NA  BOGORODICA.OD  TUKA  SLEDUVA  DEKA  PREPORACLIVA  E   VO  BRAK  DA  STAPUVAAT  SAMO  RELIGIOZNI  ZENI  SO  RELIGIOZNA  MAZI   VO  SPROTIVNO  KE  IMA   IZZIVUVAJNE  OD  EDNIOT   VRZ  DRUGIOT.
  SOVET
 NE  RAZMISLUVAJTE  ZA  RELIGIJATA 
  SAMO  ZIVEJTE  RELIGIOZNO.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.