|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 602603604605606 824> |
Автор | ||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не, ти така си предиспониран, убеден во она што ти го сервирал словенобугарскиот образовен систем. Самиот рече дека бугарскиот е азиски (да неречам турски). Јазикот и песните кои вие ги зборувате и пеете се Македонски, а не бугарски. Тоа сакам да кажам дека источно македонскиот дијалект од политички причини го нарекувате бугарски. Всушност како и самото име кое ве обединило. |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да сум ги читал нив и ги имам нивните книги, но повеќе ги сакам Златарски, Бешевлиев и некои други. |
||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||
Александров
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 134 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Модерниот Бугарски јазик е источно македонски дијалект, кој поради политички причини е наречен бугарски. ако е тогаш зошто пред 1945 сите македонски словени го користеа денешниот бугарски јазик? а сега само источна макеоднија го говори |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Заблуда, Шопите не биле Бугари, Шопите ги направиле, односно станале Бугари. |
||||
|
||||
Александров
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
а што биле? центарот на Шопите е во Софија и околината шопите од селата за Софија викаат- Шопето |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не, тоа го тврдат Словенобугарите и оние кои се бугаризирале, а се разбира од политчки причини. Сите Мкаедонци си го користеле сопствениот македонски јазик во дијалектна форма. Ти пак тргнуваш од препоставка дека бугарскиот јазик е словенски, само ради тоа што Русија ја формира Бугарија како словенска земја. Бугарскиот јазик бил азиски, турски, но поради политички причини некој го нарекува бугарски. Некои Македонци се лепат на овај руски морков и без да знаат што тоа значи, стануваат Бугари. Таквите бугаризирани души копнеат по Македонија, наместо корените да ги бараат источно од река Места, согласно името Некој може да се образува во Оксфорд, Сорбона или да посетува егзархиско училиште а да небиде Англичанец, Француз или Словенобугарин. Капиш? |
||||
|
||||
Александров
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
незнам дали знаеш но за сериозната лингвистика сегашниот македонски јазик не се смета за јазик туку за диалект на бугарскиот само либерални лингвисти можат да го сметаат за јазик ... бугарски словенски јазик постоел многу пред руското помагање на бугарија за слобода , бугарскиот словенски јазик има зачетоци уште од раните средновековни бугарски царства... македонскиот јазик сега користи српска азбука а уште кога ќе ја видиме биографијата на вашиот великан Конески чии чичко е србомански војвода тогаш лесно се гледа на што е базирана вашата сегашна азбука. значи вие кои сте епицентарот на макеоднскиот јазик го загубивте заедно со азбуката а бугарите кои се описменети од вас и го користат вашиот јазик продолжиле да го користат така ли? Изменето од Александров - 30.Јануари.2010 во 17:48 |
||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дај да видиме некоја од нивните тези, да ги обсудиме од историски аспект и новите документи што се пронајдени. Ти пишуваш само филозофски размислувања, без никакви веродостојни извори. Дали знаеш колку прабугарски текстови има целосно зачувани? Дали некој турколог може нешто да разбере без голема доза фантазија? |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Прво да дефинираш што е Бугарин? Некои од Бугарите научиле Македонски, а политчки бугаризираните туку Македонци го користат јазикот на ниво на дијалект. Бугаризираните го земале името на својот окупатор, а продлжиле да си ја практикуваат културата и јазикот на своите предци. Ако некој те пороби тогаш наметнува се, асимилира. Вашиот случај е преседан и нема таков пример во ниту една земја. Културата ја задржува, а името го менува. Од целокупниот историски материјал кој излегува од така наречените бугарски извори, никому не му е јасно дали Бугарите се словенизирале или Словените се бугаризирале?! Модерниот македонски литературен јазик е светски признат и се предава на повеќе од 22 униврзитети ширум светот. Ако под сериозна лингвистика подразбираш словенобугарска пропаганда или неохелинистички садомазохизам, тогаш си во право. Бугарскиот јазик бил турски, а денешниот јазик кој се користи во Бугарија е источно македонски дијалект. Македонскиот литературен јазик се има усовршено и развиено до онај степен каде ќе може без проблем да ги задовли потребите за современот комуницирање. Во Бугарија не е така, јазикот останал на ниво на дијалект, само со подигнат статус на официјален литературен јазик. Почит према мајка! |
||||
|
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Незнам бугарски не разбирам. Можеби некој од непосредната близина ќе може да ти помогне или пат под нозе, сигурен сум дека некој во Татрстан или Чувачија ќе може да ти помогне. |
||||
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не знаеш ама смело пишуваш. Научи нешто најпрво, па тогаш. За да пишуваш на некоја тема треба да имаш доволно информација, а изгледа ти ја немаш. |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Види сега, доволно знам дека денешниот јазик кој се користи во Бугарија нема врска со бугарскиот. Знам исто така она што другите имаат напишано дека тој јазик и припаѓа на турската група на јазици, а јас тој јазик не го разбирам. Зошто мене ми се лутиш? Топонимите во североисточна Бугарија, исто така се чисто Турски како: с. Узлар, (уз-лар = узите), Хорозлар, Азаплар, Герзалар, Сонгулар, Сиахлар, Каспичан (едно од бугарските племиња), Кочулар, Дураклар, Гейкчилер итн. Бугарската официјална историја ги признава Гагаузите за најстари Бугари, дел од бугарската нација, но и туркобугарите од Татарстан, Чувашија, руските степи итн. (Брошурка “БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ’’Пламен Павлов, председател на Агенцията за българите в чужбина (август 1998 - март 2002 г., објавено од ВМРО Русе)) Јазикот кој го зборувате во денешна Бугарија го разбирам од причина што е дијалект на македонскиот. Изменето од Platenik - 30.Јануари.2010 во 18:49 |
||||
|
||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
За топонимите си во грешка.
Нашите соседни села ги носеле следните имиња - Коручешме (дн.Горски извор), Алмали (Јаб`лково), Симихче (Клокотница) Пловдив бил Филибе. Во Пиринска Македонија Вихрен се викал Елтепе, па на таа основа да кажеме дека банскалии се Турци??? Во Пирин планина се` уште си имаме Кајмакчал и Ченгелчал. Славјанка се викала Алиботуш. |
||||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Го имам читано Дуклјанин, но не се. Искрен да бидам нафрлано, без хронологија, неповрзано изгубив интерес. А него, а Спиридон Габровски иста папазјанија. Незнам колку ова има историска тежина. Изменето од Македон - 30.Јануари.2010 во 22:52 |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 602603604605606 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |