|
СТИХОВИ КОИ ВЕ ДОПРЕЛЕ |
Внеси реплика | страница <1 3031323334 67> |
Автор | ||||
Dianna
Сениор Регистриран: 06.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 118 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sada,
kada ništa na svijetu ne može vratiti dane prohujalog ljeta naš sjaj u travi i blještavost svijeta, ne treba tugovati, vec tražiti snage u onom što je ostalo i s tim živjeti. Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava zaboravimo da smo se voljeli, da smo se svadali i da smo bili krivi. Požurimo, s danima i danima što ce doci, požurimo sa shvacanjima, sa svim što me odvaja od tebe. Jednom, ceš se vratiti i ubrati cvjetove koje smo zajedno mirisali, gazili... Ali, tvoje ruke bit ce prekratke, a noge premorene da se vratiš. Bit ce kasno, možda cemo se naci jedanput na malom vrhu života i neizrecene tajne htjeti jedno drugome da kažemo al' proci cemo jedno kraj drugog kao stranci. Jedan skrenuti pogled bit ce sve što cemo jedno drugome moci dati........Nestat ce sjaja u travi. Nestat ce velicanstvenosti svijeta. Ostat ce samo blijeda slika onoga što je prošlo. |
||||
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Первертирана бајка
Природен си како јаболко. Го сакам твојот грев. И црв. Секогаш ми даваш задоволства. До врв. Особено кога по напорен ден полн со негативци Се спојуваме Јас цимет Ти јаболка. До болка. Си ја штрудлираме ноќта. Добро е кога можеш задоволството во готвење да го претопиш. Не сум Снежана, тоа заклучивме. Така да.. Кралски правеното јаболко = Ти. Е мевлем за моите потреби. Природен си како јаболко. И кога ќе те пресечам. Има во тебе форми. Што ми го закиселуваат непцето кога денот е полн со блажени лажни насмевки. Ти си освестувањето. Си ја штрудлираме утрината. Свиткани во ролна од ќебиња. А шеќер во прав ни се... Соништата. Pesnava e zverska!!! |
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
.......I ako nekad vidiš u ovom moru
poruku u boci znaćeš da je za tebe i molim te nemoj je otvarati pusti je da i dalje luta, jer u svakom trenutku znaćeš da je moja reč ljubav i da dok stojim u svojoj senci straha osmeh ti dozivam sa "volim te"! |
||||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
||||
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Onie stihovi shto gi imashe Anastea na potpis...
Od Pablo Neruda |
||||
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сънувах сън
Сънувах сън... Бях някъде във храм безлюден, тих, без никакъв народ. Сред здрача блед под храмовия свод видях един позорен стълб и там Христа с въжета свързан, прикован! Пред него бе изправен груб войник и шибаше телото Му с камшик. Във тишината някак страшно беше, кога камшикът яростно плющеше. Това бе бич, обкичен със ресни, нанизани със късчета олово, ръбати, остри, с грапави страни. При всяко ново шибане сурово те вбиваха се в страдащата плът на кроткия Христос... И всеки път когато пак камшикът заплющеше, Потръпваше Христос, но все мълчеше... А по измъченото Му лице струеше кръв. И двете Му ръце пробити бяха. В кротките очи блестяха сълзи в кървави лъчи. Венец от тръни кичеше главата, петна от кръв личаха по ребрата. Навред - по гръб, по рамене, гърди се виждаха все кървави бразди. Безжалостният и суров войник издигна пак разветия камшик и взе да шиба... Силно възмутен аз пламнах, обладан от гняв свещен, па спуснах се и викнах: "Зли човече! Що правиш? Спри! Хвърли камшика вече!"... В лицето исках тоя звяр да зърна. Войникът се във този миг обърна и ме погледна... Аз... се ужасих... че в него... своето лице открих!... Архимандрит Серафим Алексиев (+ 1993) Изменето од Tetratka - 10.Јануари.2010 во 14:28 |
||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||
ThePPPTrooper
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор АнтиКомунист.. Регистриран: 12.Декември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 581 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ОГНИШТЕТО НАШЕ ПРАДЕДОВСКО
Не гледајте ги! оставете ги оние со поматена свест, оставете ги оние што запустија и куќи и кошари, бегалци под туѓо небо, на туѓа земја, избегаа од дедовото огниште, барајќи лажен спас. Ќе дојде денот кога пак ќе и се помолат кога пак ќе и се поклонат на земјата прадедовска. Ќе се вратат тие, ви кажувам, слушајте ме мои Македонци, не се остава така гробнина, не се пусти така таткојна, не се пусти така дедојна. Своештина е, болештина е. Така рекол Господ Бог така и ќе биде. Милан Ј. Јовчески лето Господово, 2007 сечко 21, Прилеп |
||||
Those who wants to live, let them fight, and those who does not want to fight in this world of eternal struggle, do not deserve to live!
|
||||
Dianna
Сениор Регистриран: 06.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 118 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne daj se Ines
Ne daj se godinama, moja Ines drukcijim pokretima i navikama jer jos ti je soba topla prijatan raspored i rijetki predmeti imala si vise ukusa od mene tvoja soba divota gazdarica ti je u bolnici uvijek si se razlikovala po boji papira svojih pisama, po poklonima pratila me sljedeceg jutra oko devet do stanice i rusi se zeleni autobus tjeran jesenjim vjetrom kao list niz jednu beogradsku padinu u vecernjem sam odijelu i opkoljen pogledima Ne daj se mladosti moja, ne daj se Ines Dugo je pripremano nase poznanstvo i onda slucajno uz vrucu rakiju i sa svega nekoliko recenica, lose prikrivena zelja tvoj je nacin gospodje i obrazi seljanke prostakuso i plemkinjo moja pa tvoje grudi, krevet i moja soba objesena u zraku kao narandza kao narandzasta svjetiljka nad zelenom i modrom vodom Zagreba proleterskih brigada 39 kod Prkovic pokisla ulica od prozora dalje i sum predvecernjih tramvaja lijepi trenuci nostalgije, ljubavi i siromastva upotreba zajednicke kupaonice i molim vas, ako netko trazi Ne daj se Ines Evo me ustajem tek da okrenem plocu da li je to nepristojno u ovakvom casu Mozart Requiem Agnus Dei meni je ipak najdrazi pocetak raspolazem s jos milion njeznih i bezobraznih podataka nase mladosti koja nas pred vlastitim ocima vara, i krade, i napusta Ne daj se Ines Poderi pozivnicu, otkazi veceru, prevari muza odlazeci da se pocesljas u nekom boljem hotelu dodirni me ispod stola koljenom generacijo moja, ljubavnice Znam da ce jos biti mladosti, ali ne vise ovakve u prosjeku 1938 ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite i ta ce mi mladost tesko pasti a bit ce ipak da ste vi u pravu jer sam sam na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno a ponovo pocinje kisa, kao sto vec kisi u listopadu na otocima more od olova i nebo od borova udaljeni glasovi koji se mijesaju glas majke, prijatelja, kceri, ljubavnice, broda, brata na brzinu pokupljeno rublje pred kisu i nestalo je svjetla s tom bjelinom jos malo setnje uz more i gotovo Ne daj se Ines |
||||
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
||||
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Сонувам некој
во главата заебан гледам...... бега од љубовта размислува во денари сака конвертабилен полов орган плус некој ситници да биде интересно...... Тој некој и не е некој посебно туку и ти и тој и јас и секој од нас секој од нас! Пеперутка-Сашо Тасевски |
||||
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Архангел
Нов член Регистриран: 04.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tonight I can write the saddest lines.
Write, for example,'The night is shattered and the blue stars shiver in the distance.' The night wind revolves in the sky and sings. Tonight I can write the saddest lines. I loved her, and sometimes she loved me too. Through nights like this one I held her in my arms I kissed her again and again under the endless sky. She loved me sometimes, and I loved her too. How could one not have loved her great still eyes. Tonight I can write the saddest lines. To think that I do not have her. To feel that I have lost her. To hear the immense night, still more immense without her. And the verse falls to the soul like dew to the pasture. What does it matter that my love could not keep her. The night is shattered and she is not with me. This is all. In the distance someone is singing. In the distance. My soul is not satisfied that it has lost her. My sight searches for her as though to go to her. My heart looks for her, and she is not with me. The same night whitening the same trees. We, of that time, are no longer the same. Кога прв пат ја прочитав почнаа солзи сами да ми излегуваат од очите. |
||||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Прекрасно
|
||||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||||
databis
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 177 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
My Burning Heart
My heart is burning with love All can see this flame My heart is pulsing with passion like waves on an ocean. My friends have become strangers and I’m surrounded by enemies. But I’m free as the wind no longer hurt by those who reproach me. I’m at home wherever I am And in the room of lovers I can see with closed eyes the beauty that dances. Behind the veils intoxicated with love I too dance the rhythm of this moving world. I have lost my senses in my world of lovers... Bittersweet In my hallucination I saw my beloved's flower garden In my vertigo, in my dizziness In my drunken haze Whirling and dancing like a spinning wheel I saw myself as the source of existence I was there in the beginning And I was the spirit of love Now I am sober There is only the hangover And the memory of love And only the sorrow I yearn for happiness I ask for help I want mercy And my love says: Look at me and hear me Because I am here Just for that I am your moon and your moonlight too I am your flower garden and your water too I have come all this way, eager for you Without shoes or shawl I want you to laugh To kill all your worries To love you To nourish you Oh sweet bitterness I will soothe you and heal you I will bring you roses I, too, have been covered with thorns 13th-century Persian Poet Jalāl ad-Dīn Muḥammad Balkhī known to the English-speaking world simply as Rumi lived 30 September 1207 – 17 December 1273 |
||||
MySelfme
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
"O,teskoto zurli stom divo ce pisnat
stom tapan ce grmne so podzemen ekot vo gradive zosto zal luta me stiska vo ocive zosto mi navira reka i zosto mi ide da placam ko dete da previjam race, da prekrijam lik ta grizam jas usni, stegam srce kleto da ne pusti vik" Isto gi sakam i Lenka, Denovi, Elegii za tebe T'ga za jug.... |
||||
NOTHING NEVER ENDS...
Kakov paradoks!!!Sovrsenata ljubov e onaa sto ne pravi nesrecni. |
||||
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
...........
Чувствуваш ли некогаш здодевност...?
чувствуваш ли монотонија во зборовиве мои ?
Ме обвинуваш ли за мојава патетика ...
се прашуваш знам..зар и ова некаде постои ...?!
Јас знам дека е така ...Зад се постои ..ама...
и посилно е тоа.....
Затоа прифати за миг...да ти се доверам...
пушти ме да не запирам... остави да зборам...!
Понекогаш пробај и само сочувствувај...
кога надвор ти е жешко, а внатре ти застуди...
Како ќе допрам до тебе ..ако не прочиташ...
како ќе судиш и носиш заклучоци...?!
И јас сум човек нели ...? зар не ...?
од крв ..месо... срце одамна расечено...
Понекогаш плачам...се смејам ..тагувам...
губам ..добивам ....
Не мачи ме повеќе..ме боли да објаснувам...
Остави потсвесно да знам...
дека не ме обвинуваш....!!!
....Се раѓаш..живееш...и еден ден ..заминуваш....!!!
|
||||
Внеси реплика | страница <1 3031323334 67> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |