|
Апостол Павле-најголемиот Христов мисионер |
Внеси реплика | страница <1 89101112> |
Автор | ||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Длабоката смисла на човечкото постоење, Целта на Писмото, Законот и пред сè спасителното Учење Апостолско е токму Исус - отелотворената Мудрост БОЖЈА!
|
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mnogu dobro storeno sekakko deka pavle moze i toj e osnovac na izmenatoto hristijanstvo.neka ne me svatat bukvalno hristijanite i bes navreda , pavle za tevratot rekol deka e slab bespolezen i los zastaren t.e pogresen deka treba da iscezne i da se otvrli.eve ke izdvojam nekoi negovi citati; Со тоа се укинува поранешната заповед, заради нејзината слабост и бесполезност ,7-18-do evreite. Зашто, ако оној првиот завет беше без недостаток, не ќе се бараше место за вториот А кога вели „Нов”, со тоа го прогласил првиот за застарен. А што старее и оветвува не е далеку од исчезнувањето. kako mozel ova da go stori , koga isus rekol po ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава 5 17 ”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам. 18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè. 19 И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно izgleda pavle mozel da gi ukinuva, toj gi ukinuva site propisi bilo vecni bilo privremeni, kako i site strogi zabrani i obvrski, pavle so ovie citati tvrdi deka ona stoe staro i raspadlivo e blisku do isceznuvanje,, ke izdvojam i nekoj drugi citati od biblijata ; Секое машко среде вас, низ вашите поколенија, кога ќе наполни осум дена, нека биде обрезано, како она што е родено во вашиот дом, така и она што е купено со сребро од некој странец, кој не е од вашата крв. 13 Да, и родениот во твојот дом и купениот со сребро треба да биде обрезан! Така Мојот Завет на вашите тела ќе остане вечен Завет. ovaa e propis za obreuvanje koj postoel vo vremeto na abraham kako vecna obvrska toa e zakonot koj ostana polnovazna vo vremeto na potomcite na ismail i ishak, kako i vo zakonot na mojsej vo koe se veli za sekoe novorodence ; na osmiot den deteto neka bide obrezano'' nee cudoo sto i vo evagelieto po luka 2-21 veli i toa go potvrduva deka i isus bil obrezan; И кога навршија осум дена, за Неговото обрезание, Му го дадоа името Исус, како што Го нарече ангелот, пред да биде зачнат во утробата pa sega se postavuva prasanje zostoe e ukinata ovaa obvrska ? zosto pavle bil uporen vo nastojuvanjeto da ja ukine ovaa odredba?eve negov citat; Еве, јас, Павле, ви велам: ако се обрезувате, Христос никако нема да ви користи 5-2 galatjanite. Зашто во Христа Исуса ниту обрезанието има вредност, ниту необрезанието, туку верата, која дејствува преку љубовта. 5-6 galatjanite. zosto isus ne rekol za ukinuvanje na ova obvrska ? tuku pavle toa go storil; pa so koe pravo ? i da se nadovrzam na temata pavle e najgolemiot hristov misioner,t.e na izmenatoto hristijinastvo, najolemiot misioner koje e protivnik na isusovata vera. Изменето од el_kevser - 23.Јануари.2010 во 23:27 |
||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има луѓе кои се толку заљубени во горките лекарства што поради ними ја отфрлаат дури и Благодатта на Здравјето, кое БОГ широкоградно го дарува на оние кои вистински веруваат! Заповедите, обрезнието, законот,... се многу добри бидејќи упатуваат на суштината, Која БОГ за спасение на сите ја отелотвори во Исуса Христа (Вистината)! Верувај и на Вистината за Која (скоро) сите Апостоли - и вистински следбеници - како јагниња живееа и умреа, бидејќи за спасението на душата не е миродавно нити обрезанието на половите органи, нити содржината на стомакот, ... нити убавината на лицето, туку Совршената Волја БОЖЈА (Христос) во срцето! Изменето од spiros - 24.Јануари.2010 во 10:56 |
||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
alf
Сениор Регистриран: 15.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 631 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.
Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 13:34 |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не прочитав објаснување за ова? Или и вие прифаќате дека Павле е контрадикторен самиот на себе и за исти настан еднаш рекол едно а друг пат друго? Или пак во прашање е нешто што му се припишува на Павле дека го рекол? |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ни самиот Павле изгледа не знаел што е битно, бидејќи јас читам во ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО КОРИНТЈАНИТЕ Глава 13 , пасус 11-13: "Кога бев дете, зборував како дете, мислев како дете, расудував како дете. А кога станав маж, го отстранив детинското. Зашто, сега гледаме како во огледало - нејасно; но тогаш: лице во лице. Сега знам делумно, но тогаш ќе сознам целосно, како што и јас бев самиот наполно познат. А сега остануваат овие три: верата, надежта и љубовта, но љубовта е најголема од нив." |
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За оние кои неверуваат на Евангелието БОЖЈЕ има доста проблеми кои ги мачат како црви, додека за оние кои веруваат, сè е Христално јасно! Савле бил книжник кој бил спремен за БОГА и да убива - како што многу биле и сè - сè додека не ја видел БОЖЈАТА Светлина отелотворена во Исус. Одтогаш станува еден од наголемите покајаници и проповедници на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА! Изменето од spiros - 25.Јануари.2010 во 00:02 |
||
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изгледа Спиросе си навикнал само самиот да се читаш и препрочитуваш.Јас токму посочувам на моментот кога Павле ја здогледнал светлината,ја добил визијата. Погледни во дела апостолски како што во погорните постови имам посочено и види дали има различни изјави од Павле за тој случај или не!
|
||
dust
Нов член Регистриран: 10.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благословен да е оној што нема што да каже, а сепак молчи. |
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дешаде побратиме, за тие што вистински веруваат на Евангелието за СВЕТЛИНАТА БОЖЈА - чиј што верен слуга беше и è Просветлениот Ап. Павле - сè е во ред со просветлувањето Павлово, така како што è случено! Сè додека човекот се бори против СВЕТЛИНАТА БОЖЈА, тој има проблеми со самиот себе! Селам Изменето од spiros - 25.Јануари.2010 во 23:05 |
||
||
Okean-Ljubavi
Група Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 88 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zosto ne pomisli deka mozebi ti koj ne veruvas vo Qur'anot imas crvi koi te grizat ? Deka si mozebi ti liljak na kogo mu smeta Svetlinata i Toplinata na Sonceto,koe svetot go osvetluva i gree ? |
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Побратиме, СВЕТЛИНАТА Која БОГ наместо земја, машко семе или билокаква поинаква творба - за спасение на сите - ја отелотвори во Исус а преку Неа (Него) го просветли Св.Ап. Павле, е поголема од секоја Света Книга! Секоја! Дури и од Библијата!
|
||
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Drzhete se za temata i duskutirajte so argumenti, bez religijski paroli koi ne kashuvaat nishto konkretno.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
alf
Сениор Регистриран: 15.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 631 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.
Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 13:33 |
||
Внеси реплика | страница <1 89101112> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |