|
Падот на социјалистичкиот блок |
Внеси реплика | страница <1 789 |
Автор | |
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде, повели најди такво нешто кажано од некого, да видиме ние каде тоа некој го рекол, а ако е изменет постот, ќе пишува од кого е изменет, па и тоа ќе го видиме, па така да не ти држи вода кажаното, ако не го поткрепиш со доказ. |
|
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eptendosadno,
Ne mi gi sfakas poentite ili pak se pravis deka ne gi sfakas. Toa spomnatoto za limenkite kazuva samo edna rabota, i toa mi e i celta. Gola voda bevme, vo 90 % od slucaite, nemavme nisto. Treba li da spomenuvam sto se nemavme, kolku bevme daleku vo sekoj pogled od "omrazeniot i trul" zapad. Makedon se trudi da mu najdam dokazi za nesto sto najverovatno bese kazano ponapred a potoa od istiot toj azurirano i normalno popraveno, i sega ja treba da izigravam detektiv. Tipicno odvlekuvanje na vnimanie od konkretnata tema, odnosno ne odgovaranje na moite prasanja ili konstatacii od prethodnite postovi. A i ako sum napravil greska ili pogresno sum videl se izvinuvam. Makedon, odgovori mi kako ti bese koga doma nemavte struja sekoj treti den po 8 casa. koga cekase vo red za mleko, prasak, zejtin, seker za osnovni potrebi. koga cekase vo red za benzin, pa posle par-nepar, pa bonovi za istiot. Daj mi odgovori koi sto "drzat voda", pa da prodolzime so temata. |
|
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да ни кажеш каде беше ти во овај временски период за после да можеме објективно да зборуваме? Гладни и боси Овие фотографии не се од опашките во Македонија. Патем кога зборуваш за демократските системи, немој да забораваш дека и Мексико, Чиле, Колумбија, Боливија, Бангладеш, Бурма и многу други држави имаат западен, парламантеран, капиталистички ситем. Убаво е кога се мериме со најразвиените и најбогатите, но дали е тоа реално?! Од се погоре споменато, редовите, невработеноста, недостатокот на продукти допринесува да се појави незадоволство кај граѓаните, но од случајот на САД, Англија и Гермнанија се гледа дека тоа небила причина нивниот систем да падне. Да се модифицира да, но не и да падне. Да продолжиме и понатаму да ги бараме причините за падот на социјалистичкиот систем? Изменето од Platenik - 20.Јануари.2010 во 05:20 |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македон се труди бидејќи не сакам некој потоа да говори дека сум изменувал постови и слично, затоа и прашувам, не сакам да бидам потоа обвинет за некаква цензура, без доказ. Ако некој изменил пост, на крајот на постот стои кој е тој кој изменил пост, значи, ќе се знае кој е тој кој изменувал. Во однос на ова кое ме прашуваш, јас не сум живеел во социјализмот, па не знам ниту како е, ниту ништо. Како што можеше да видиш, јас никаде не ги бранев економските или политички основи на социјализмот, напротив, ако ме следеше што пишував и за Романија и Полска, јас се противев токму на тоталитаризмот во социјализмот. Eдинствено за кое не се согласив со тебе беше толкувањето на законот за македонската чест и кажаното од колегата твој, затоа и само за тоа и ти одговорив, затоа што верувај, добро сум запознаен со тоа кои дела биле казниви тогаш, според тој закон, а инаку, како што и ти самиот кажа, дури ни во најдемократиските општества не смее да има негирање на национална основа. Инаку, направи компарација, ако имаш некој кој живеел уште во првите години на социјализмот, прашај што мисли за "жртвите" на тој закон, а што за невините жртви на системот, па направи компарација на мислењата, па и тука ќе разговараме. Во однос на купување со бонови и слично, не можам да ти одговорам ништо, не знам како одело тоа, освен со тоа за бензин со друго не сум слушнал. Сум слушнал за купување со купони, ама во периодот по војната, тогаш така се купувало, определен период. |
|
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da so bonovi se kupuvalo posle vojnata verovatno do kaj 53-54 god. Ne sum siguren. Ama ajde toa da go prifatime kako neminovnost zasto zemjata samo sto iskocila od vojna.
Ama zosto istite tie nedostatoci ne pratat skoro celo vreme od postoenjeto na socijalizmot. Pogore spomenatite cekanja vo redovi, bonovi za ova ona, nemanje benzin, restrikcii na struja ne sledat i vo 80-te god. Celo vreme na tv samo slusas kriza, kriza, ekonomska stabilizacija, da se stedi. Pa ne mozevme glava da digneme. Site onie sto mozea vo toa vreme da prosetaat malku po zapad, a jas ja imav taa sreka uste od mal da odam po stranski zemji, gledavme kako ziveat istite tie rabotnici po Germanija, francija, Italija, Svajcarija itn... A nie u skolo ucevme, deka zapadot bil trul, samo sto ne se raspadnal itn... Ednas go prasuvam tatko mi, mislam deka bev 8 odelenie ili 1 god. sredno, zosto ni vikaat vo skolo taka za zapadot, koga cicko mi vo Germanija ima mnogu poubava kola od nasata, poubav mebel od nasiot i dr., a e obicen rabotnik, a ti si rakovoditel, pa nemozeme da gi imame tie raboti. Toj mi rece, ima vreme, mal si ke razberes ednaska. Ni rodjen tatko ne smeese vistinata vo oci da mi ja kaze, od strav da ne proseram nadvor pa nekoj da go prijavi, pa da si ima problemi. I nekoj ke mi kaze deka bilo dobro vo socijalizmot, koga ne bilo. Socijalizmot e glaven krivec na najgolemiot broj problemi koi sega gi imame, sto pobrzo raskrstime so nego, i toj sistem na iskriveni vrednosti go osudime, tolku pobrgu ke ni zavrsi ovaa tranzicija. |
|
|
|
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zapadnite zemji, vo koi prednicat Skandinavija,i Kanada imaat mnogu prifateno od socijalizmot, najpoveke vo delot na socijalnata zastita, zdravstvoto i vrabotuvanjeto. Ne moras nikogas da rabotis, a ke ti dava drzavata po nekoj dinar, za da mozes da zivees skromno no sepak dostoinstveno. Zdravstvoto i navistina e besplatno osven delot na stomatoloski uslugi, kako i delot okolu ortopedskite pomagala. A kaj nas em bese "besplatno" em na sekoe idenje na lekar morase da plakas nekakva participacija. Da ne go spomenauvam podmituvanjeto na lekarite i sestrite za sekoe idenje na lekar.
Taka da slobodno moze da se kaze deka ovie zemji imaat posocijalisticko ureduvanje nego sto bese vo bivsa JU odnosno socijalistickiot blok. Najgolem problem na socijalizmot kaj nas e sto ne bese opstestvo vo sluzba na narodot, tuku naprotiv, protiv narodot, zatoa sto se plasese od sopstveniot narod bidejki znaea kako dojdoa na vlast 45 god. i kako taa vlast ja odrzuvaa. I kako takov nemase popularnost medju lugjeto tuku narodot go "sakase" zasto morase da go saka, inaku se znaese sto sleduva. Moe mislenje e deka tuka lezi problemot za propasta na socijalizmot vo 90-te god. normalno i malku so vlijanie od zapadnite drzavi. Deka propasta na socijalizmot bese neminovnost, govorat i mnogu dokumentirani analizi od zapadnite tajni sluzbi, koi otprilika tocno go pogodija tajmingot na propasta na socijalizmot uste vo 60-te god. |
|
|
|
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Toa spomnatoto za limenkite kazuva samo edna rabota, i toa mi e i celta. Gola voda bevme, vo 90 % od slucaite, nemavme nisto. Вака , во Југославија , Бугарија и.т.н. имаше Кока Кола во шишиња , пакување од 0.5 , и еден литар во стакло . Земаш шишето одиш на каса , го заменуваш со полно , доплаќаш со пари. Доколку нема шише плаќаш кауција која ти ја впишуваат на задната страна на сметката и подоцна кога ќе го вратиш шишето ти ги враќаат и парите од кауцијата за шише Кока Кола . Системот не падна затоа што децата кои молеа за да им се фрли одпадот кој го носеле дома , немаа пари за Кока Кола , или ја немаа самата Кока Кола . “ Гола Вода “ во горниот текст во овој случај има значење дека е поим кога се нема доволно отпад фрлен од западњаците . Не би идел толку радикално и би ПРОРЕКНУВАЛ , односно би бил пророк во однос на иднината на Македонците и македонската нација доколку таквите нихилисти не би постоеле , или доколку истите во најсоро време не би смениле својот став во однос на тоа кој сме ние , каде сме биле , колку сме вределе . Исрено , во одреден период на својот живот и јас сум собирал празни кутии од странски цигари , лименки од секаков вид , сум бил пасиониран носач на ФАРМЕР- ки ( американска народна носија ) и слично . Но после тој национал романтизам низ кој помина мојата генерација , јас Вас господине , и на таквите како вас , со задоволство би ви го дал тоа парче месарска хартија во кое се замотува најдобрата симит погача во светот , и тоа доброволно за да ви го ускратам срамот низ кој морате да поминете за да добиете нешто вредно . Би отишол и подалеку , би организирал една хуманитарна акција од која би се собрало поголемо количество од истото за да им се подели на бедните западњаци , затоа што они го немаат тоа овоземско задоволство да пробаат од таа симит погача со голема , голема традиција . Да не зборам какви прасиња се печат во таа фарна , кога мојата баба ќе однела ручек таму да се приготви , западњаците никогаш нема да дознаат каква турлитава излегува од таа печка , и.т.н. Но јас немам да кажам дека они се “гола вода“ , нема веќе комплекси од таков вид . Изменето од eptendosadno - 22.Јануари.2010 во 13:51 |
|
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za limenkite nema sto vise da objasnuvam, koj svati svati, koj ne drug pat zdravje boze.
Za sistemot zosto padna i toa e jasno, kako den. A za simitkite si vo pravo, go nemaat zapadnjacite, i nemaat uste mnogu drugi raboti a koi sto nie gi imame, so golema tradicija i istorija, ponekoj pat vo gordost udaven vo nemastija i bedotija, ama sepak e gordost. Ama samo da znaes kolku raboti pa nie nemame a tie imaat, glava ke te zaboli. Ziveenjeto ne se odrazuva samo vo simitkite, i vo neznam sto drugo. Mnogu poveke raboti postojat koi ti go pravat zivotot polesen ili obratno, koi sto nie vo socijalizmot gi nemavme, a gi nemame ni sega kako posledica od istiot. Mislam deka totalno ja promasuvas temata, te preduprediv i prosliot pat. A i nekako nickot epten ti se soglasuva so nacinot na pisuvanje na tvoite postovi. :) |
|
|
|
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека бев доволно јасен , со што можам да констатирам дека не го негиравте фактот дека имавте доволно голем стандарт да купите ташниче за моливи но вие сте молеле странци да ви дадат лименка од Кока Кола , не го негиравте фактот дека имало Кока Кола во слободната продажба , но во поинакво паковање со што извлековте закључок дека сте биле “ гола вода “ , сте немале ништо . Вашиот став и односот кон државата во која сте живееле е во контекст на народната , “ Код туџега татка , веча је патка “ , па во тоа име би наздравил со боза од “ Апче “ , и доколку некој западњак би посакал да му го подарам шишето во кое била бозата , Ве молам пишете , тоа јас со задоволство би му го подарил . Од Вашето образложување , поимање на нештата знам што е да се “ нема ништо “ , па затоа би бил солидарен и хуман , би го подарил празното шише во кое имало боза од “ Апче “ . П.С. “ептендосадно“ е затоа што постојано и постојано се повторуваат темите , постојано некој како Вас плаче за 100 овци и кози а ги тераат децата да учат информатика , право , економија , го фали селото а живее во град , постојано и постојано некој е обесправен за два декара земја во некое планинско село , пусто село , постојано и постојано погрешно и тенденцозно се толкуваат фактите од минатото , постојано и постојано модераторите сметаат дека форумов е создаден за нив а не за клубарите , постојано и постојано цензури , непотребно покажување сила , глумење патриоти , со што целото тоа станува eptendosadno. Изменето од eptendosadno - 22.Јануари.2010 во 19:52 |
|
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Иако се случувало многу години пред да падне системот, сметам дека токму ваквите недела се и една од причините да се зголеми омразата кон таквиот општествено-политички систем.
Како што спомена и eptendosadno поназад, покрај другите, една од причините беше и порастот на национализмот, но, дури и таквото нешто во некои земји има долги корени, а е предизвикано од повеќе причини. Како на пример, гладот во Украина, во триесеттите години. Изменето од Македон - 09.Јули.2010 во 01:24 |
|
Внеси реплика | страница <1 789 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |