IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Падот на социјалистичкиот блок
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Падот на социјалистичкиот блок

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
Автор
Порака
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 14:08
Originally posted by Македон Македон напиша:

Интересно, ете, кога говориме за СФРЈ, несомнено национализмот беше најголемиот фактор за падот на социјализмот овде, затоа што чинам, нека ме поправи некој ако грешам, ама на сите плуралистички избори победија националистите, или пак некакви прогресивни комунисти кои сепак играа на националистичка карта. Во право е eptendosadno, дека е така кога станува збор за СФР Југославија. Во однос на другите земји, сепак, мислам дека и таму постоеше определена доза на национализам, но не како кај нас, кај нив пред се постоеше желба за надминување на она што СССР им го наметна, односно желба за остварување полн суверенитет, а не ограничен, што дотогаш беше пракса.

еве - jас ке те поправам
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 14:13
Originally posted by да          бе да бе напиша:

Интересно, ете, кога говориме за СФРЈ, несомнено национализмот беше најголемиот фактор за падот на социјализмот овде, затоа што чинам, нека ме поправи некој ако грешам, ама на сите плуралистички избори победија националистите, или пак некакви прогресивни комунисти кои сепак играа на националистичка карта. Во право е eptendosadno, дека е така кога станува збор за СФР Југославија. Во однос на другите земји, сепак, мислам дека и таму постоеше определена доза на национализам, но не како кај нас, кај нив пред се постоеше желба за надминување на она што СССР им го наметна, односно желба за остварување полн суверенитет, а не ограничен, што дотогаш беше пракса.

еве - jас ке те поправам

Па поправи ме,ама, каде не победија националистите?

Изменето од Македон - 18.Јануари.2010 во 14:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 14:14

еве - jас ке те поправам

од каj факторот за падот може да е победникот на некви избориизненадување
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 14:17

еве - jас ке те поправам

од каj факторот за падот може да е победникот на некви избориизненадување

Да бе, говорам за Југославија, а во Југославија ( барем во СР Македонија ) првите слободни избори се одржаа во Ноември 1990 година, а тие избори беа плуралистички, немаше само една опција, туку повеќе. Токму на тие избори победија, барем во Македонија, националистите сепак најмногу пратеници имаа. Така чинам дека беше и во останатите југословенски републики.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 15:21

Да бе, говорам за Југославија, а во Југославија ( барем во СР Македонија ) првите слободни избори се одржаа во Ноември 1990 година, а тие избори беа плуралистички, немаше само една опција, туку повеќе. Токму на тие избори победија, барем во Македонија, националистите сепак најмногу пратеници имаа. Така чинам дека беше и во останатите југословенски републики.

Милорд, да ти напомнам за Моисеj - колку време ги водеше лугето во пустината? 40 години?

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 15:26

Милорд, да ти напомнам за Моисеj - колку време ги водеше лугето во пустината? 40 години?

Да, 40 години.
Дали со ова сакаш да ми кажеш дека смртта на Тито ја одигра главната улога при распадот на социјализмот во Југославија?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 15:27
не Милорд, несакам ова да кажам
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 16:18
Interesno, se rasplamtuva bitkata.

Eden predlog do nekoi lugje.
Ako tolku vi se dopagja socijalizmot imate i sega opcija, Severna Korea, Kuba, Vietnam.

Pak ke kazam deka vo socijalizmot imase i dobri raboti, davani od drzavata na poedinci no cenata za tie "dobri" raboti ja plakavme togas ( nizok standard vo site segmenti )ja plakame i sega, a i vo idnina ke ja plakame.
Nesto sto so decenii lezelo od osnovata na neekonomski parametri, normalno e deka ke ni trebaat najmalku uste tolku da go nadmineme toa.

Nekoj rece deka na izbori ja imaat vlasta dobieno????????
Vistina zboris ili taka mislis ili se zezas.
Daj boze da e poslednoto.

Ima vreme, ke se smenat mislenjata na pogolemiot del od lugjeto vo pogled na socijalizmot, barem nestata se dvizat vo toj pravec.

Aj kako za potsetuvanje sto znacese socijalizmot:
1. Cekanje vo red sekoe sabajle za leb i mleko
2. Prasak za perenje, zejtin, seker na bonovi, vo redovite celi familii, Vangel milicaecot odrzavase red i poredak vo redovite.
3. Bonovi za benzin, vozenje par - nepar.
4. Sekoj treti den restrikcii na struja, po 8 saata.

Dovolno li e ova ili uste da redam.

kako deca cekavme leto da dojde, i na zeleznicka gi molevme napalenite zapadnoevropjani koi odea na more da ni frlat po edna prazna limenka koka kola za da gi stavame molivite za vo skolo.

Za razlika od zapadnite zemji, cenite bukvalno na se bea skoro duplo pogolemi, ( taka da ne drzi tezata deka socijalistite bile socijalno nastroeni sprema narodot ).

Mnogu raboti ne mi teknuvaat vo momentot, ama za da ve potsetam vo ponatamosniot period ke vi pisuvam od vreme na vreme.

Ako ste malku postari ili barem kolku mene sigurno se sekavate na pogore napisanoto.
Ama ako ste od pomladata generacija, normalno e da gledate na eden propadnat sistem niz prizmata na rozovi ocila, vo koja edinstveni parametri ke bidat, "a be tatko mi mi kazuvase deka bilo poarno".

Nikogas ama nikogas narodot da ne go iskusi povtorno zivotot koj sto go imase od 45 do skoro do 90 god. Vo nikakva smisla na zborot.

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 16:22
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Nekoj rece deka na izbori ja imaat vlasta dobieno????????
Vistina zboris ili taka mislis ili se zezas.
Daj boze da e poslednoto.

Очигледно не ги читаш постовите пред да напишеш одговор, никој не кажа такво нешто, не знам од каде го измисли ова. Ајде цитирај да го видиме тој некој, што и како рекол за изборите. Да видиме каде ти тоа си го прочитал,јас никаде не сретнав такво нешто.
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 17:58

До некаде тоа е и вистина , но не целосна .
Југето не беа задоволни од системот , од политиката , значи системот во секој случај ќе паднеше .
Во Југославија замена за социјализмот стана национализмот , како идеологија , начин на живеење .

Секој нека извлече закључок како е возможна таква трансвормација на идеолозите на комунизмот , од комунисти станаа националисти , потоа промотори на “ европските вредности “ :

Европа без граници , заеднички безбедносен систем , скоро идентични закони , координирана надворешна политика , заедничка валута во заедница со Србија , Хрватска , Словенија , Бугарија и.т.н.

Изменето од eptendosadno - 18.Јануари.2010 во 17:59
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 18:14

Interesno, se rasplamtuva bitkata.

Eden predlog do nekoi lugje.
Ako tolku vi se dopagja socijalizmot imate i sega opcija, Severna Korea, Kuba, Vietnam.

Ја заборави Кина , рајот за могу денешни капиталисти , но сепак .

Пријател , тоа и го спомнувам во моите постови , сјајот на “ лименката “ те заслепил , си сакал да бидеш нешто друго , да бидеш Американец , Канаганец , односно најбогат , најмокен .

Југославија беше тоа што беше , постојат параметри со кои можеш да ја поставиш на листата богати , демократски , слободни држави во светот, односно да ја нумерираш .

Вистина е дека не била најбогата , најдемократска , најслободна од проста причина што За некои работи се потребно најмалку двајца , па ако не била Америка немаш да знаеме дека Југославија не била најбогата , бла , бла , бла .
Во Канада функционира пазарната економија , во таа држава не се сите подеднакво мокни - богати а со самото тоа и слободни .
Според твоето представување на форумов заклучив дека Вие не сте најбогат - најмокен , најслободен во Канада , и не би ме зачудило поради таа ситуација да го обвините социјализмот .

Изменето од eptendosadno - 18.Јануари.2010 во 18:32
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 03:06
Toa deka nekoj rece deka komunistite pravele izbori, go rece, ama koj ne znam, samo se izmenuvaat postovite non stop, taka da originalnite postovi gubat na tezina. "Moze sum i vo greska", ama nekako ne mi se veruva deka sum vo greska za ovoj slucaj. Stvarno nemam potreba da izmisluvam raboti.

Isto taka nekoj spomna deka nacionalizmot bil kriv za propasta na socijalizmot, sto apsolutno ne e tocno.

Nacionalizmot,go izbraa lugjeto na prvite izbori vo JU posle 45 god. koi mozea da si gi priustat. I pokraj toa sto UDBA i celiot komunisticki aparat bea seriozno zamesani vo izborite, vrsea sekakvi pritisoci vrz narodot, sepak narodot si go kaza svoeto. Narodot na socijalizmot ke mu kazese odamna zbogom uste vo 45 god. samo da imase sansa toa da go napravi.
Izborite vo 90 god. bea odlicna sansa da se vidi narodot sto misli za socijalizmot, odnosno deka ja iskoristi prvata sansa da se oslobodi od nego.

I pokraj toa sto socijalizmot bese epten za "pravata na narodot, ekonomski epten ne usreki", i dr., i pokraj toa sto narodot go "sakase i uzivase vo socijalizmot", vo 90 god. mu rece na istiot aj gitla veke ednas.
I toa vo vreme koga socijalizmot vo JU delese najgolemi plati na rabotnicite, ( ne zasluzeno se razbira ).

Bre sto "budalski" narod, za nesto dobro ti da si protiv toa.

P.S. pak ke povtoram deka Kanada ne e tema na muabetive, a ako nekoj saka da diskutira na taa tema neka si otvori nova tema.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 03:11
A eptendosadno so posledniot post postepeno ama sigurno evoluira vo nekoj prorok, cim znae sto jas sum sakal da bidam.

Aj cestito za noviot zanaet
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јануари.2010 во 12:43

A eptendosadno so posledniot post postepeno ama sigurno evoluira vo nekoj prorok, cim znae sto jas sum sakal da bidam.

Aj cestito za noviot zanaet

kako deca cekavme leto da dojde, i na zeleznicka gi molevme napalenite zapadnoevropjani koi odea na more da ni frlat po edna prazna limenka koka kola za da gi stavame molivite za vo skolo.

Јас знам дека секој имаше доволно голем стандард да си купи ташниче за моливи , пенкала , гуми , имаше прекрасни детски комплети за школски прибор , па затоа сметам дека не треба да си пророк за да ја дефинираш насушната потреба да се искористи отпадот фрлен од некој кој е од запад , да ја накитиш со таков отпад просторијата во која живееш .

Има и друга работа , се купуваше цигари “ Филтер Југославија “ и се ставаше во кутија на “КЕНТ “ , демек има бел филтер па као пред друштвото пушиме “КЕНТ “ .

Не е потребно да си пророк за да констатираш која била целта на таа наша “ будалаштина “
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.