|
Апостол Павле-најголемиот Христов мисионер |
Внеси реплика | страница <1 23456 12> |
Автор | ||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne se soglasuvam so ovaa konstatacija. Apostol Pavle e najgolem propovednik na Hristijanstvoto! |
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас како атеист повеќе пати сум рекол дека Библијата и к*ранот се напишани во едно многу поинакво време со многу поразлични вредности од денешното.
И двете книги имаат толку многу противречности и нелогичности што за некој од страна му изгледаат апсурдни на моменти,додека верниците од двете религии не сакаат да помислат дека нешто не чини во тие нивни омилени четива. |
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nisto ne e kontradiktorno pomegju Pavlovite poslanija i ucenjata na ISUS. Tie se nadopolnuvaat edno so drugo. Apostol Pavle rekol deka covekot veke ne se spasuva od delata na Zakonot (otkako dojde Mesijata go ispolni Zakonot). Apostol Pavle mislel na delata na Zakonot daden na Izrael, odnosno Mojseeviot Zakon, a ne na pravenjeto dobri dela. I samiot Apostol Pavle ima napraveno mnogu dobri dela, kako na pr. isceluvanjeto na hromiot covek vo Listra(Dela Apostolski 14:8-10), voskresnuvanjeto na momceto Evtih vo Troada(Dela Apostolski 20:9-12), itn... |
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Fiks, ne se fali deka si ateist, ne e toa za falenje. Inaku za Koranot ne znam, no Biblijata nema protivrecnosti. Ja citam povekje od 10 godini i znam sto zboruvam. Sekoe dobro, pozdrav! |
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас имам две прашања:
-Дали некаде во своите посланија Павле го спомнал на Јуда и неговото предавство, и на Марија и нејзиното безгрешно зачнување? Однапред благодарам на одговорот! |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има навистина многу примери во Библијата каде Павле во своите искази директно се коси со она што Исус го проповедаше. Примјера ради Исус рекол дека не дошол да ги укине законите и дека додека постои небото и земјата не смее ниту една јота ( црта) да се измени од нив. Додека Павле,... Павле го изменил тоа. Зошто? |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да бидам појасен станува збор за ова:
Исус вели: “Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“. (Матеј, 5: 17 - 19) А што вели Павле? Изменето од deshad - 19.Јануари.2010 во 00:10 |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова е само едната од ТРИТЕ Павлови верзии за ова. Во Новиот завет постојат три описи кои кажуваат како и кога точно Исус му се јавил на Павле на патот за Дамаск. Па види дали тие три описи кои ги дава самиот Павле се идентични меѓусебе? Хинт: Дела Апостолски 22 и Дела Апостолски 26. Изменето од deshad - 19.Јануари.2010 во 00:19 |
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kakva vrska ima toa? Znaci se sto ne spomnal Apostol Pavle ima na drugi mesta vo Biblijata. Biblijata e edna kniga, ne se sostoi samo od poslanijata na Apostol Pavle. |
||
deshad
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Види пријателе, без навреда, но стварно треба да ти е позната историјата на настанокот на христијанството и самите почетоци на христијанството. Ти сега ја знаеш Павловата верзија на христијанството и нормално е во неа да се тргнати, избришани и изменати идеите и целите на Исус. Или поедноставно, Исус е прилагоден на Павловото учење. Ако внимателно и детално ја ПРОУЧУВАШ библијата, ако седниш да истражуваш тоа и ќе го увидиш. И низ самиот Нов завет останале показатели дека судири, раздвојувања и несогласувања помеѓу Павле, Петар Јаков и останатите постоеле. Самиот Павле вели дека има многу разни толкувања, неговото, на Аполон (ученик на Јован крстител) на Петар па и на самиот Исус, дека учениците на Јован крстител имале грешно учење, дека Јаков и Павле имале различни погледи кон христијанството, дури и самиот Исус рекол јасно гласно и без обиколување дека не се менуваат законите прописите старозаветни а Павле ги сменал, Исус дури и предупредил никој тоа да не ве научи дека и најмалата заповед или закон ќе се сменат и пак му поверувавте на Павле дека се сменале и поништиле, истиот Павле кој со 3 контрадикторни изјави станал “носител“ на Исусовата реч. Но да не те замарам премногу, за ова имаш во погорните постови јасно поставени прашања. А сега, што мислиш, зошто Павле толку битни работи не ги спомнал воопшто во своите посланија? Ајде јас накратко да напишам нешто: Павле не го споменал Јуда и неговото предавство Не ја споменал Марија и безгрешното зачнување. Ни со еден збор дури и не го навестил тоа. Значи тој не знаеше за тие верзии не слушнал никогаш за тоа. Па дури и во евангелијата можеме да ги видиме така нафрланите прикаски, нели Марија зачна безгрешно, па и се јави Светиот Дух па беше сведок на чудата на синот, и пак го сметаше за занесеник, и дури појде да го прибере дома, да го држат под контрола мислејќи го дека полудел !? Внимателно читајќи го Светото Писмо, можат да се најдат полно такви текстови кои го побиваат предходно кажаното, негираат нешто што предходно кажале. Нели во исто евангелије истиот евангелист скоро на иста страна пишува и дека Исус крштевал и дека Исус не крштевал, едно евангелие ни вели дека ангелот му се јавил на Јосиф другиот на Марија, едниот вели за селење поради попис другиот за бегање во Египет, едниот вели дека Јован го крстил Исуса, друг вели дека Јован бил во зандани и ниту го видел Исуса... и така се до различни последни зборови на Исус, до тоа како го нашле празниот гроб, дали биле 11 или 12 апостоли и како и каде се вознесол. Не можат повеќе вистини да бидат сите вистинити. Една со друга се поништуваат. А која е највистинската вистина..... Но нејсе, префрли се на поставените прашања кои се јасно врзани за темава. |
||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vidi vaka Deshad, seto ova sto gore go spomena ne drzi voda ama voopsto. Na primer ti velis deka: "А сега, што мислиш, зошто Павле толку битни работи не ги спомнал воопшто во своите посланија? Ајде јас накратко да напишам нешто: Павле не го споменал Јуда и неговото предавство Не ја споменал Марија и безгрешното зачнување." A potoa samiot davas zaklucok deka :"Значи тој не знаеше за тие верзии не слушнал никогаш за тоа." Kakva e taa logika ne znam? Znaci jas ako nesto ne spomnam vo ovoj post ne znam nisto za toa , taka li? . Znaci po tvojata logika, bidejki jas pisuvam najmnogu na veroispoved, pojma nemam od muzika, sport, istorija, psihologija itn. Toa e kako logikata na Trpe Vidi prijatele, ako si zabelezal jas vo svoite postovi nikogas ne sum pisuval nesto loso za Koranot,naprotiv, duri imam pisuvano ubavi raboti za nego. Sto sakam da kazam? Znam deka muslimanite imaat niza pamfleti i knigi so koi naogaat "protivrecnosti" vo Biblijata so cel da ja odbranat svojata religija Islamot so napagjanje na Hrsitijanstvoto. No, taka ne se zacvrstuvaat svoite veruvanja so napaganje na drugite veruvanja. Da receme,jas licno imam odredeno mislenje za Koranot i za prorokot Muhamed, koi ke gi zadrzam za sebe za da ne gi navredam verskite cuvstva na muslimanite na forumot. Se steknuva vpecatok od gore navedenite tvoi tvrdenja deka ja znaes Biblijata povekje i od mene,ama ajde neka ti bide. Da ziveat Islamskite brosurcinja sto baraat greski vo Biblijata... Pozdrav! Изменето од KINGDAVID - 19.Јануари.2010 во 00:56 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Fakt e deka Hristijanstvoto lezhi na Pavlovi plekji i tuka nema mesto za diskusija. Ako go trgneme Pavle, kje go trgneme i Hristijanstvoto onakvo kako shto go znaeme denes. Od toj aspekt ne gledam nikakva polza od diskusija okolu Pavlovata doktrina.
No tvrdenjeto deka Isus go izbral svoerachno Pavle za shirenje na svoeto uchenje niz neevrejskite narodi ne drzhi voda, tuku e sprotivno so istorijskite podatoci, razlichno od Isusovoto odnesuvanje i doktrina, i nema logika od poshirok aspekt. Kje kazham samo edna rabota koja e dovolna za da se dobie vistinskata perspektiva na rabotite. Kako mozhe Isus lichno da izbira 12 apostoli i da gi obuchuva so godini, pa potoa da ne odredi nikoj od niv za shirenje na negovoto propovedanje, a da odbere chovek koj odel po patot za Damask? Demek, nitu eden od negovite rachno izbrani uchenici, koi minaa i preku sito i resheto, ne bea dovolno dobri za nego, a beshe dotogahs nepoznatiot Pavle... koj nitu ednash ne bil spomnat od isus vo nitu edna negova beseda, parabola ili pretskazhuvanje i koj nikogash ne bil posochen od nikogo vo Stariot Zavet. Zamislete, chovekot koj kje go vostanovi Hristijanstvoto, ne bil nagoveseten od nikogo! Toj se nagovestuva samiot preku mistichno viduvanje na Isusa ... neshto shto ostanuva samo negovo lichno svedochenje. Sekoja chest na Pavle, bil neverojaten chovek, kamenot temelnik na segashnoto Hristijanstvo, svetec na hristijanite...jas lichno mu simnuvam kapa, no ne bil Isusov izbran apostol, ne bil Isusov uchenik, ne bil nitu spomnat ili nagovsten od Isusa pred negovite apostoli... Toa se istorijski fakti koi ne mozhat da se izbegnat i moraat da se prifatat kako takvi. A tokmu tie go postavuvaat temelot koi ja fokusiraat slikata za istorijskata i verskata uloga na Pavle vo tie vreminja. Изменето од Messenger - 19.Јануари.2010 во 01:01 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |