IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Општо > Животински и растителен свет
  Активни теми Активни теми RSS - Рукола - Eruca sativa
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рукола - Eruca sativa

 Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Рукола - Eruca sativa
    Испратена: 17.Јануари.2010 во 23:12
На рукола или рокула (Eruca sativa Mill.) Е годишна билка за одгледување на Brassicaceae семејство (Cruciferae), позната уште од античките времиња.
На Руколата ја има на Медитеранот и централна и во западна Азија. Денес е, исто така, се одгледува и во други делови на светот. Расте до 800 метри надморска височина, плодни почви и почвите песочно.



Листовите се користат за свежа кулинарски цели и вреднувани за нивната вкус. Дури и семките може да се користи на пример за замена на семе од синап во домот, или да добие масло со пријатен вкус



Специфични ароматични-горчлив вкус, руколата e сo богат извор на калциум, магнезиум, железо, калиум, фосфор, витамин А, витамин К, витамин Ц, фолати и патотенска киселина потекнува токму од Медитеранот, каде што растат диви, е познат уште од римско време. Била популарна во средниот век, и повторно падна во заборав до крајот на XVIII. век, кога се враќа во кулинарството. Руколата денес е еден од "ѕвезда" состојки на модерната кујна на западната цивилизација, и ни еден сериозен кувар неможе да си дозволиме луксузот да ја игнорира во нивните менија.

Наједноставно да се направи салата , сама или во комбинација на други видови на свежа салата. Суштинска состојка на медитеранската кујна и сите видови на Карпачо (риба и месо), го збогатува вкусот на голем рисото, и за кратко време испржени во маслиново масло може да се употреби како надлив или прелив во кујната со тестенини .

Токму карактеристичниот горчлив вкус може да се меша на ненавикнато непце, што значи дека во овој случај треба да се откажат од овие храни. Кратко варен (бланшираните) во вода што врие или препечена во маслиново масло во комбинација со други храни, или зелена салата, а некои од карактеристиките се служат рукола.

Изменето од eptendosadno - 17.Јануари.2010 во 23:13
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
na oko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

koj sum jas koj sum jas

Регистриран: 25.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4866
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај na oko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 09:57
i taka ti e eptendosadno,barem avtomatskiov prevod da go iskoregirashe malku.
na kamen shto se trkala mov ne se nafaka
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 18:41
Originally posted by na oko na oko напиша:

i taka ti e eptendosadno,barem avtomatskiov prevod da go iskoregirashe malku.


А тебе као те интересира културата на исхраната , а ?
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2010 во 00:40
arugula







За Arugula
Arugula е ароматични зелена салата. Тоа е исто така познат како ракета, roquette, rugula и рукола, и е познат во италијанската кујна. Како да растат, користење и чување.

Како и повеќето салата со зеленчук, Arugula е многу низок, во калории и е богата со витамини А и С А 1 / 2 чаша се служи две калории.

Историја

Во римско време Arugula беше прерасна и за тоа листовите и семето. Семето е искористено за мирис масла. Во една друга интересна забелешка, Rocket или Arugula семе се користи како состојка во афродизијак concoctions датираат од првиот век, АД. (Кембриџ Светот Историја на храната).


Дел од типична римска оброк беше да се понудат салата од зеленчук, често Arugula (напишани Arugola), Римски , цикорија, слезово и лаванда и зачинети со "сирење , сос за салата"

Расте

Arugula е еден од оние одлични ратенија , едноставно може да се одледува дома . Го сеете семето во сончевата локација во која истото едноподруго расте (приближно секои 20 до 30 дена) од рана пролет до есен.

Arugula дава најдобри резултати во пролет и почетокот на летото. По тоа време, таа најдобро вирее под сенка на дрво (не густа сенка), или под сенка од платно.

Ова вид на одгледување не произведува "семе" прилично брзо. Но, користењето на цвеќиња во салати и собира семе за идните засади .

Жетва

Едноставно изберете младите листови и постројката ќе се чува за генерирање на нови месеци. Постарите листови се малку поостри

Цветовите се мали, бели со темни центри и може да се користи во салата за светло пикантен вкус.

Како да се сочува

Плакнење на листовите во студена вода и се постави на хартија . Листовите се оставаат во цврсто и пластични пакување или зип амбалажа . Најдобри, ако се користат во рок од два дена.

Да послужи како замена

Исто така можете да користите свеж спанаќ бебето (на вкус, но нема да биде иста). Исто така лутичето зеленчук имаат кисел вкус, но уште малку горчливо.

Ексклузивни рецепт :



Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2010 во 18:25
Црвена зелка, брокула и рукола

%20%20rukola.jpg%20Fotki%20Zdjęcia%20Obrazki

Храната која што го чисти црниот дроб од токсини, тешките метали и маснотии воедно му помагаат на целото тело подобро да функционира. Всушност здравиот црн дроб резултира со побистар поглед и затегната кожа. Темнозелениот зеленчук помага да се одржи црниот дроб поздрав, а тука во прв ред се брокулата, спањакот, репката, а подеднакво добри се и црвената зелка и руколата
. Зеленчукот со помалку горчлив вкус е одличен извор на витамини, а неговата предност е тоа што не содржи шеќер. Познато е дека молекулите на жеќерот се врзуваат за молекулите на протеините, кои што резултираат со опуштена и набрчкана кожа.


Изменето од bijonse1 - 24.Јануари.2010 во 22:35
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 20:23

Енергетска и нутритивна вредност на 100 g. рикола

Хранливи материи
Енергетска вредност
Мерна единица
kcal / kJ
Количина
25 / 105
* Извор на податоци: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Објавени 16 јули 2003
Вкупно белковини g 2,58
Вкупно јагленохидрати g 3,65
Вкупно масти g 0,66
Диетални влакна g 1,60
Холестерол mg 0,00
Вода g 91,70
Аминокиселина триптофан g 0,00
Аминокиселина треонин g 0,00
Аминокиселина изолеуцин g 0,00
Аминокиселина леуцин g 0,00
Аминокиселина лизин g 0,00
Аминокиселина метионин g 0,00
Аминокиселина цистин g 0,00
Аминокиселина фенилаланин g 0,00
Аминокиселина тирозин g 0,00
Аминокиселина валин g 0,00
Аминокиселина аргинин g 0,00
Аминокиселина хистидин g 0,00
Моносахариди g 0,00
Дисахариди g 0,00
Полисахариди g 0,00
Заситени масни киселини g 0,09
Мононезаситени масни киселини g 0,05
Полинезаситени масни киселини g 0,32
Витамин А IU 2373,00
Тиамин mg 0,04
Рибофлавин mg 0,09
Ниацин mg 0,30
Фолати mcg 97,00
Пантотенска киселина mg 0,44
Витамин Ц mg 15,00
Витамин Д IU 0,00
Витамин E IU 0,64
Витамин K mcg 0,00
Калциум (Ca) mg 160,00
Бакар (Cu) mg 0,08
Железо (Fe) mg 1,46
Магнезиум (Mg) mg 47,00
Фосфор (P) mg 52,00
Калиум (K) mg 369,00
Натриум (Na) g 0,03
Цинк (Zn) mg 0,47
Манган (Mn) mg 0,32
Селен (Se) mcg 0,00
 
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2015 во 15:56

Рукола, или позната како „зелено злато на Римјаните", е салата која најмногу се одгледува во приморските региони на Јадранското Море. Средоземноморската клима најмногу и одговара и често се одгледува и како украс во малите бавчи.

Оваа култура, која се приготвува како салата и се користи како додаток со варен компир и риба, може да се одгледува и кај нас. Руколата има скромни барања за топлина и е отпорна на ниски температури и мразеви. Поради тој факт, може да се произведува во текот на целата сезона. Успева на секаков вид почва, но најдобро е кога е на богата почва со pH неутрални или алкални почви на делумно засенчено место.

Во текот на летните горештини треба да се засенчи затоа што, во спротивно, листовите ќе бидат со низок квалитет. Обработката на површината на руколата е слична како и кај другиот лиснат зеленчук. Основната обработка на почвата не треба да биде на длабочина поголема од 20 сантиметри, затоа што руколата се произведува исклучиво со директна сеидба од семе, а семето е многу ситно со маса од (1.000 семки на 15 грама). Таа се сее од февруари до септември во повеќе наврати во период од 15 до 30 сантиметри, а се проредува на 5 до 10 сантиметри од растение до растение. Длабочината на сеидбата е околу 1 сантиметар, а никнува за неколку дена.

Руколата се ѓубри со 60 до 80 килограми азот, 60 до 80 килограми фосфор и 100 до 120 килограми калиум на еден хектар, или во однос NPK 1:1:2. Оваа растение бара меѓуредова обработка во текот на вегетацијата и наводнување.

По сеидбата, консумната вредност на руколата достигнува од 40 до 60 денови кога може да се бере.

rukola2

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.