IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Падот на социјалистичкиот блок
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Падот на социјалистичкиот блок

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2010 во 14:39
Во ред , така е .

Не го спомна процентот на земјоделци , сточари , аргати и слични професии ( од технолошко најзаостанат вид ) во Македонија за време Турско , Кралска Југославија и Царска Бугарија .

Математиката ако е така прогресивна , според тебе , колку години им требало да јо достигнат таа фантастична бројка на   100 кози и 100 овци - капитал ? ( чинам дека тоа е капитал од прилика околу 10 000 евра , станот кој го добил од државата чини 90 000 евра )

Пријател , во ред е да не се сака комунизмот , фашизмот и сл. , но не треба да се претерува во артикулирањето на тој став и да се изнесуваат невистини .

Дали ти ја знаеш бројката на затвореници во САД ?

Не ја знаеш , но знаеш за бројот на затворениците во социјализмот , колку се убиени , колку се малтретирани и сл.

Познам ми е тој нихилистички принцип на размислување .

Со полна уста се фали германската индустрија , технологија а истовремено се плука по социјализмот во Југославија - Македонија затоа што го упропастил македонското село .

Епа пријател , нема индустријализација на државата и истовремено да го одржиш нивото на 90 % земјоделци , сточари , неписмени .

Изменето од eptendosadno - 16.Јануари.2010 во 14:41
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 10:11
Originally posted by Македон Македон напиша:

А тој твој колега, нека каже, дали покрај тоа што не се чувствувал Македонец, нешто друго правел. Знам за вакви случаи, од моето најблиско опкружување, а сите викаат дека ништо не правеле, кога подоцна ќе се побара повеќе за случајот, некој пеел за Голема Србија, друг за Голема Бугарија, трет негирал постоење на македонска нација, четврт пречекувал туѓински војски и ги поддржувал итн.Ајде да не почнуваме...намигнување

Odlicno mi odgovori, a i kazuvas deka poznavas slicni slucai.
Super, nekoj peel za Srbii, Albanii, Bugarii, nekoi negirale postoenje na necija nacija, nekoi precekuvale stranska vojska.

A za takvi raboti spored tebe treba da se skapuva po zatvori cel zivot, taka li bre Makedon??????????????

So vakvi razmisluvanja na lugjeto ne e ni cudo sto drzavata ni e vo sostojba vo kakva sto ni e.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 10:19
Eptendosadno

so tvoite postovi si eptendosaden :)

Ne mi e jasno sto sakas da kazes.

Eve ke ti objasnam.

Ako vredese socijalizmot, prv ke bev toj sto ke recev deka vredi.
I uste edna golema laga ovde se iskaza, deka socijalizmot delel besplatno stanovi, jas ke recam deka ne e taka.
Bidejki za istite tie stanovi stanarite vo narednite 10,20,30 pa i 40 god. plakjale kirija, i si gi imaat otplateno stanovite.
Za na kraj drzavata, po pat na zakoni da gi primora da si gi otkupat veke isplatenite stanovi.
A vakvi primeri mozam cela nokj da redam.
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 11:14
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Eptendosadno

Eve ke ti objasnam.

I uste edna golema laga ovde se iskaza, deka socijalizmot delel besplatno stanovi, jas ke recam deka ne e taka.
Bidejki za istite tie stanovi stanarite vo narednite 10,20,30 pa i 40 god. plakjale kirija, i si gi imaat otplateno stanovite.
Za na kraj drzavata, po pat na zakoni da gi primora da si gi otkupat veke isplatenite stanovi.

Дали навистина живееш во Канада? Дали си слушнал некој кој живеел под кирија да го има отплатено станот?

Патем, дали кириите биле економски? Киријата не го покривала ни интересот, а камо ли главнината. Тековното одржување или одел на државен грб или пак воопшто го немало. Сосема логично, киријашот просториите во кои живее не ги смета за свои, па воглавно и не се претргнува, како кога би му биле своина.

Во периодот кога почнува да се дефинира сопственоста, односно се распродава општествената сопственост, на станарите-КИРИЈАШИ им било дадено предимство да си ги откупат становите. И овај пат им се излегува во пресрет со тоа што од нив се бара не да ја платат полната економска цена на станот, туку некоја смешна симболична сума. Сигурен сум дека такво нешто нема во Канада.

Почни да плукаш во Канада по системот, почни да ги навредуваш луѓето во твојата околина по верска, национална или расна основа и ќе видиш каде ќе завршиш.

Кога си кај некого дома, тогаш го почитуваш домаќинот и правилата кој тој ги поставил.

За жал ситуацијата на Македонија, нејзиното искуство од историјата и политчкото опкружување, не е баш сјајна. Во ситуација каде треба да се браниш не само од 35те милиони разулавени и националистички насторени соседи туку и од некои домашни, тогаш борбата мора да биде безпоштедна.

Сигурен сум дека твојот колега и во она време можел да биде што сака и никој не му правел проблем за тоа. Тогаш во Македонија како и денес живееле припадници на разни етнички групи и биле интегрирани во системот. Таквите кои оделе против системот и се спрдачеле со националните чувства на другите или мнозинството, тогаш верувам дека добиле она и што залужиле.

Дали можеш да ја видиш каде е разликата и зошто некој требало да се справува со таквите елементи?

Не дека имам нешто против инжинерите, ама да не си инжинер по професија?

Изменето од Platenik - 17.Јануари.2010 во 11:19
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 12:39

Eptendosadno

Eve ke ti objasnam.

Ти се обидуваш да судиш ( добро - лошо )?

Не , јас не судам , јас изнесувам податоци и мои размислувања зашто еден систем би опстојал а друг да пропадне .

Неможе да се оспори фактот дека во социјализмот Македонецот од еден од економски најнеразвиените и најнеписмени средини стана “ Американец “ за многу капиталистички и социјалистички замји од Европа .

Ниту фактот дека денес во капитализмот можеш да станеш милионер , да имаш свој хотел , своја фабрика , и слободно да го критикуваш социјализмот и комунисмот , без да бидеш санкциониран од власта .

Тоа се податоци , не е судење .

Изменето од eptendosadno - 17.Јануари.2010 во 12:50
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2010 во 14:33

Originally posted by Македон Македон напиша:

А тој твој колега, нека каже, дали покрај тоа што не се чувствувал Македонец, нешто друго правел. Знам за вакви случаи, од моето најблиско опкружување, а сите викаат дека ништо не правеле, кога подоцна ќе се побара повеќе за случајот, некој пеел за Голема Србија, друг за Голема Бугарија, трет негирал постоење на македонска нација, четврт пречекувал туѓински војски и ги поддржувал итн.Ајде да не почнуваме...намигнување

Odlicno mi odgovori, a i kazuvas deka poznavas slicni slucai.
Super, nekoj peel za Srbii, Albanii, Bugarii, nekoi negirale postoenje na necija nacija, nekoi precekuvale stranska vojska.

A za takvi raboti spored tebe treba da se skapuva po zatvori cel zivot, taka li bre Makedon??????????????

So vakvi razmisluvanja na lugjeto ne e ni cudo sto drzavata ni e vo sostojba vo kakva sto ni e.

Не треба цел живот да скапуваш во затвор, ама убаво кажа Platenik, во Канада, каде толерантноста е издигната на степен на вредност заштитена од самиот политички систем, истакни ти пароли за нечие негирање, пеј такви песни, па ќе видиш каде ќе завршиш...

Во однос на пречекување туѓа војска, да не говорам дека е предавство, ако за тебе тоа не е предавство, поучи се од искуството на Индијанците во САД, кои застанаа на страната на Велика Британија при борбата за независност и види каде и како завршија...

A за оваа проблематика, искрено, нема да веруваш, но таквите затвореници никогаш не нашле поддршка кај македонскиот народ. Оди разговарај со старите луѓе, кои живееле во времето на тој закон, па види со каков тон ќе зборуваат за оние кои невини биле стрелани од УДБА, а со каков за оние кои го негирале постоењето на македонскиот народ.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 01:04
Tatko mi e roden vo takov stan sto dedo mi go imal dobieno vo 45 god. od novite vlasti ( fala bogu zgradata bila nova ne moralo nikoj da se isteruva na ulica poradi nas ) i cel zivot sme plakjale kirija, i cel zivot sme go odrzuvale stanot kako i zgradata site stanari. Nikoj od SIZ-ot so decenii nemase dojdeno da ja popravi zgradata ili da vidi vo kakva sostojba e. Se na nas grb. Za na kraj istiot stan povtorno da go platime 90-te godini, skoro pola od realnata vrednost.

Vo kanada nikoj ne ti dava stan ili pak nesto drugo, ovde se sam si zarabotuvas.

Vo kanada mozes da plukas po sistemot kolku sakas, tvoja rabota, ama ne po rasna ili verska osnova. Nacionalnosta ne se spomenuva.

A sto se tice mojot kolega osuden e na 12 god. zatvor vo idrizovo samo poradi toa sto javno se deklariral deka e bugarin, i so toa go povredil zakonot za "Makedonska cest".
Sostojbata denes vo MK pogotovo za onie koi se cuvstvuvaat kako Bugari, e skoro identicna so 45-god.
Na covekot vo veles vo dvor mu go srusija spomenikot, slucajot so Spaska od gevgelija. Zdruzenieto radko ne moze da se registrira 15 god. i red drugi raboti.
Na srbite ne im se dozvoluva da imaat svoja crkva vo MK, se teroriziraa i se sikaniraa svestenicite koi ostanaa so vladikata Jovan koj patem e priznat od celata pravoslavna ekumena.
Siptarite moraa da zemat puska vo raka za da si gi izborat pravata.
Vo strumicko lugjeto si sakaa da si napravat katolicka crkva, cel narod ripna protiv toa na celo so MPC.
Da ne zboram za ciganite ili drugite pomali etnicki zaednici na kakvo nivo se vo opstestvoto.
I sto mislite deka toa vo svetot ne go znaat ili ne go gledaat.

Seto ova e samo posledica na socijalizmot vo MK, koj ni donese samo iskriveni vrednosti minatite decenii. Nekolku generacii vo MK se izrasnati na pogresni vrednosti.

Nekoj spomna deka Makedonecot vo socijalizmot stana Amerikanec.
Toj koj sto toa go spomnuva verovatno nema pojma sto znaci da se bide Amerikanec vo pravata smisla na zborot, kako i verovatno nema mrdnato podaleku od tabanovce i bogorodica, pa da vidi i oseti kako zivee zapadot.

A precekuvanje na tudja vojska bas me zamisli so tvoeto prasanje.
Neli srbite bile "okupatori" na ovaa teritorija. Bugarite koga doagjale bile samo novi okupatori. Togas nemalo vojska sto kaj makedoncite bi se racunala kako prijatelska, barem ne do krajot na 44-god. vo poveketo slucai na sila.

Taka da nekako mi lutate so tezite. Se toa me naveduva da si pomislam deka ili ne znaete koi ste, ili ne znaete sto sakate.

Socijalizmot vo MK donese iskriveni vrednosti vo mnogu sferi na opstestvoto, mnogu dolg period ke bide potreben rabotite da se vratat vo normala, ama zatoa mnogu ke si patime poradi toa.

pozdrav i sekoe dobro

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 01:20

Tatko mi e roden vo takov stan sto dedo mi go imal dobieno vo 45 god. od novite vlasti ( fala bogu zgradata bila nova ne moralo nikoj da se isteruva na ulica poradi nas ) i cel zivot sme plakjale kirija, i cel zivot sme go odrzuvale stanot kako i zgradata site stanari. Nikoj od SIZ-ot so decenii nemase dojdeno da ja popravi zgradata ili da vidi vo kakva sostojba e. Se na nas grb. Za na kraj istiot stan povtorno da go platime 90-te godini, skoro pola od realnata vrednost.

Vo kanada nikoj ne ti dava stan ili pak nesto drugo, ovde se sam si zarabotuvas.

Vo kanada mozes da plukas po sistemot kolku sakas, tvoja rabota, ama ne po rasna ili verska osnova. Nacionalnosta ne se spomenuva.

A sto se tice mojot kolega osuden e na 12 god. zatvor vo idrizovo samo poradi toa sto javno se deklariral deka e bugarin, i so toa go povredil zakonot za "Makedonska cest".
Sostojbata denes vo MK pogotovo za onie koi se cuvstvuvaat kako Bugari, e skoro identicna so 45-god.
Na covekot vo veles vo dvor mu go srusija spomenikot, slucajot so Spaska od gevgelija. Zdruzenieto radko ne moze da se registrira 15 god. i red drugi raboti.
Na srbite ne im se dozvoluva da imaat svoja crkva vo MK, se teroriziraa i se sikaniraa svestenicite koi ostanaa so vladikata Jovan koj patem e priznat od celata pravoslavna ekumena.
Vo strumicko lugjeto si sakaa da si napravat katolicka crkva, cel narod ripna protiv toa na celo so MPC.
Da ne zboram za ciganite ili drugite pomali etnicki zaednici na kakvo nivo se vo opstestvoto.

Seto ova e samo posledica na socijalizmot vo MK, koj ni donese samo iskriveni vrednosti minatite decenii. Nekolku generacii vo MK se izrasnati na pogresni vrednosti.

Toj koj sto toa go spomnuva verovatno nema pojma sto znaci da se bide Amerikanec vo pravata smisla na zborot, kako i verovatno nema mrdnato podaleku od tabanovce i bogorodica, pa da vidi i oseti kako zivee zapadot.

Neli srbite bile "okupatori" na ovaa teritorija. Bugarite koga doagjale bile samo novi okupatori. Togas nemalo vojska sto kaj makedoncite bi se racunala kako prijatelska, barem ne do krajot na 44-god. vo poveketo slucai na sila.

Taka da nekako mi lutate so tezite. Se toa me naveduva da si pomislam deka ili ne znaete koi ste, ili ne znaete sto sakate.

Socijalizmot vo MK donese iskriveni vrednosti vo mnogu sferi na opstestvoto, mnogu dolg period ke bide potreben rabotite da se vratat vo normala, ama zatoa mnogu ke si patime poradi toa.

pozdrav i sekoe dobro

Ова му доага како нихилистички “ коктел “, а ?

Нихилистите ги негираат вредностите на некои или сите социјални структури, власта и законот, нормите, вредностите и моралните принципи.

На мојот дедо му земале 5 куки во Скопје ( значи не му дале комунистите како тоа што го направиле со твоите ) , па немам таков екстремен негативен став кон Правата на бугарите во Р. Македонија , правото на Србите да назначуваат архиепископ на македонската црква и слични постсоцијалистички трауми кои ги доживуваш во Канада .

Јас сум бил во сите соседни држави на Југославија , единтвено Австрија , во тоа време , беше економски , социјално и демократски во подобра позиција во однос на Македонија .
Тоа е реален податок а не одраз на мојата симпатија или антпатија кон комунистите .

Немаш аргументи за темата , твоето е фрустрации .

Изменето од eptendosadno - 18.Јануари.2010 во 01:21
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 01:23

Да извиниш, мојата афамилија има пријатели кои се Бугари и нема никаков проблем, дури и вработени беа во социјализмот и цело време беа Бугари, никој ниту збор не им кажа, иако пристигнаа заедно со окупациската војска. Немаа никаков проблем, ниту тогаш, ниту сега, АМА тие не негираа постоење македонски народ, ниту пееја за Голема Бугарија или слично. Никој никогаш ништо не им направи. И самиот ете си одговори ако почнеш на национална основа да навредуваш во Канада што ќе те снајде...
Во однос на РАДКО и слично, навлегуваш во политички прашања, затоа и нема да одоговрам, а знам да кажам и многу работи, да не говорам пак за Јован Вранишковски.

Во однос на тоа што гледа светот, на своја кожа чувствува мојата фамилија во Грција и ден-денес, не мора никој да ми кажува.
А во однос на недискриминацијата на Запад, нема да коментирам, само ќе го посочам арапското население во Франција, Британија и слично и неговите политички права.

И уште нешто. Кога дошле Бугарите со нивната војска, овде немало српска војска, истата заминала од Македонија пред доаѓањето на Бугарите, кога пристигнале Германците српската војска веќе била замината.

Излеговме комплетно од темата, ред е да се вратиме на истата, а тоа е историски поглед на падот на социјалистичкиот блок.

Изменето од Македон - 18.Јануари.2010 во 01:38
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 05:56
Dosta so toj nihilizam, verovatno ne znaes koga se upotrebuva samiot zbor, i vo kakva prigoda.
A i nikakvi traumi nemam pogotovo ne postsocijalisticki, a pogotovo ne vo Kanada, a i ne znam zosto ja spomnuvas Kanada, mislam deka ne e del od temata.
Dali nekoja drzava bila vo podobra sostojba od MK, e mnogu relativna rabota, ama ne mi pravi smeski i sporedbi so zemjite od zapad.
Frustraciite se opasna rabota :).

A ova podole sto go kazuva Makedon poprvo mi lici na bajka. Bugarite sto dosle zaedno so "okupatorite" posle "osloboduvanjeto", rabotele vo MK, ziveele itn...
Smeski :)

KOga zboruvame za radko i slicni temi toa go pisuvam od prosta pricina sto mentalniot sklop, na pogolemiot del na gradjanite kon smesni problemi e samo posledica na socijalizmot, koj 4 decenii mu se naturase vo mozok na obicniot covek. Smeese li nekoj da kaze nesto protiv socijalizmot i komunistickite funkcioneri. Koj gi izbirase niv da go pretstavuvaat narodot. Koga napravija izbori. Ne se sekjavam na takvi nesta. Da ne zboram kako dojdoa na vlast, i kako taa vlast ja cuvaa.

So vakvi razmisluvanja uste dolgo MK ke tapka vo mesto. Tesko e koga nekoj drug ti pravi losi raboti, e pa ne mu pravi i ti na nekoj nesto sto nesakas tebe da ti pravat.

Socijalizmot padna taka kako sto i se instalira, dojde na sila padna so sila. Mnogu e ednostavno. Samo mi e zal sto MK izgubi mnogu vreme vo svojot razvoj, 4 decenii i poveke.

I namesto da se rasicsti vo 92 god. so toa, istite ostanaa na vlast. Zalosno, ama starite vikaat kakov narod takva i drzava.

Namesto nasite mladi da go krstarat svetot uzduz i popreko, oni dremat na teritorija 200x200 km. i ovde raspravaat za politika.

Zalosno.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 11:55

pozdrav i sekoe dobro

Значи на дедоти некој му дал стан, да живее во него, да ја гледа фамилијата и да плаќа не економска кирија. Тој стан да се изгради требало финасиски средства, нели? Е таа скапана држава ги прибирала тие средства и ги алоцирала таму каде што има потреба, односно му пдарувала нешто на некој кој имал потреба. Да живее некој во општествен стан тоа значи дека истиот бил субвенциониран, субвенцијата се канализирала преку дражвата, а на сметка на даночните обврзници. Зошто би купувал стан, ако некој ми подари и во него би живеел комотно и без ограничување, веројатно за 1/10 од ралната економска кирија или интерес кој би и го плаќал на банката?

Што значи сето ова! Па ако еден стан вреди 100000 парични единици, а употребната вредност му е 50 години и со смешна фиксна интерсна стапка од 4%, реалната кирија би требало да биде 4000 парични единици месечно. Притоа во пресметаката невлегува тековнот одржување, поравките, административните издатоци, платите за вработените во СИЗОТ итн. Е тој твој дедо наместо 4000 плаќал 400 парични единици. Значи дека до 50 година дедоти платил 240000, а некој останал должен 2160000. Станот не е за живеење, треба да се руши, а долгот и останал на државата, не на дедоти. И некој да ви барал 50% од вредноста, а небеше толку беше многу помлаку, пак ќе сте се стекнале со капитално добро чија вреност била многу пониска од реалната. Ваквите нелогичности, каде солуцијата небила водена од рационални економски постулати туку мотивирана од социјалените и иделошките побуди ќе го доведе системот да небиде економски солвентен. Секако дека и твоето семејство има идиректен допринос во распадот на системот.

Само колку за информација, мнозинството во тој систем не живело во општествени станови, туку си ги заработувале своите живеалишта. Во мојата непосредна околина, а таа е прилчно голема, знам само еден кој живееше во општествен стан. Човекот беше академик, професор на факултет. Значи не дека неможел да си купи стан, туку несакал.

Значи и небило се така црно во тој систем, некој се грижел за тие што имаат потреба. Се грижел да нема бездомници.

Распрашај се убаво и ќе научиш дека и во Канада има државни станови, кои им се доделуваат на оние кои имаат потреба. Листата на чекање е долга, но сепак ги има. Во меѓувреме караван приколките звучат прекрасно.

Друго, системот на запад е светиња, истиот несмее да се критикува, но затоа може со поединцте да се изигрува кој ќе стигне, макар тоа бил и Буш. Во социјализмот било обратно несмееш да си играш со поединецот, ама со системот колку сакаш, барем едно 10-15 години пред неговиот распад.

Кога зборуваш за Радко, Албанците, Бугарите, Грците, Србите, Јован Вранишковски солзи на очи ми навираат. Како може Македонија толку лошо да се однесува со овие кутри, напатени малцинства?

Зарем Македонија неможе да види како се постапува со Македонците во соседните земји. Па тие ги имаат сите човекови права што може да се посакаат, политички партии, образовни институции, културно уметнички друштва, електронски и пишани медиуми, јазикот, националноста и црквата им е призната.

Мислам дека и Македонија треба да постапува исто како и тие. Принципот на реципроцитет е мајката.

Да Македонецот стана Американец, во споредба со неговите соседи и пошироко. Се описмени и фати приклучок со оние кои својата државност ја стекнале 100тина години порано. Во многу сегменти и ги имаа надминато. Каде би му бил крајот кога би ги имал истите услови за развој? Верувам дека само небото би му бил лимит.

Те молам немој да ни објаснуваш што значи вистински Американец. Имам некое предчувство дека и тука би загалвил, дури и многу повеќе.

Прости што ќе си дозволам да те прашам, во кој свет ти живееш? Ајде веќе еднаш симнија маската!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 11:58
Факт е дека оние што имаат најмногу добиено, најмногу фрлаат со дрвја и камења.

Колку има само вистина во онаа нардоната, рани куче да те лае.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 13:30

Dosta so toj nihilizam, verovatno ne znaes koga se upotrebuva samiot zbor, i vo kakva prigoda.
A i nikakvi traumi nemam pogotovo ne postsocijalisticki, a pogotovo ne vo Kanada, a i ne znam zosto ja spomnuvas Kanada, mislam deka ne e del od temata.
Dali nekoja drzava bila vo podobra sostojba od MK, e mnogu relativna rabota, ama ne mi pravi smeski i sporedbi so zemjite od zapad.
Frustraciite se opasna rabota :).

A ova podole sto go kazuva Makedon poprvo mi lici na bajka. Bugarite sto dosle zaedno so "okupatorite" posle "osloboduvanjeto", rabotele vo MK, ziveele itn...
Smeski :)

KOga zboruvame za radko i slicni temi toa go pisuvam od prosta pricina sto mentalniot sklop, na pogolemiot del na gradjanite kon smesni problemi e samo posledica na socijalizmot, koj 4 decenii mu se naturase vo mozok na obicniot covek. Smeese li nekoj da kaze nesto protiv socijalizmot i komunistickite funkcioneri. Koj gi izbirase niv da go pretstavuvaat narodot. Koga napravija izbori. Ne se sekjavam na takvi nesta. Da ne zboram kako dojdoa na vlast, i kako taa vlast ja cuvaa.

So vakvi razmisluvanja uste dolgo MK ke tapka vo mesto. Tesko e koga nekoj drug ti pravi losi raboti, e pa ne mu pravi i ti na nekoj nesto sto nesakas tebe da ti pravat.

Socijalizmot padna taka kako sto i se instalira, dojde na sila padna so sila. Mnogu e ednostavno. Samo mi e zal sto MK izgubi mnogu vreme vo svojot razvoj, 4 decenii i poveke.

I namesto da se rasicsti vo 92 god. so toa, istite ostanaa na vlast. Zalosno, ama starite vikaat kakov narod takva i drzava.

Namesto nasite mladi da go krstarat svetot uzduz i popreko, oni dremat na teritorija 200x200 km. i ovde raspravaat za politika.
Zalosno.

Секако , секој има право на свое мислење , па дури и јас .
Темата е Падот на социјалистичкиот блок
Дадов една квалификација , и сеуште останувам на неа , значи негирање по секоја цена , па дури и со изнесување на невистинити настани , невистинити вредности , со еден збор лажење.

Тука ќе изнесам факти поради кои сметам дека социјализмот не падна .

Како што кажав , земен е голем имот од мојот дедо ( земја , куќи ) и истиот мораше една од куќите да ја дели до својата смрт со кираџии кои му ги смести социјалистичкиот блок , својата куќа он ја делеше со други , и чинам дека киријата која ја плаќаа на мојот дедо беше , во денешна вреднос , околу 100 денари , две кутии цигари .

Земјата која му е земена , на неа се изградени згради ( можеби тоа што сте го добиле од комунистите е изградено на земја за која не сте му платиле на мојот дедо ).
Едно знам , ни еден од мојата фамлија , од децата на мојот дедо и нивните деца не гласал против социјализмот поради тоа , ни еден .
Сите гласаа од националистички побуди , за злоупотребената познатата парола “ Солун е наш “ .

Како што имам кажано , социјалниот мотив не беше причина за падот на социјализмот .

Ова се аргументи а не судење , фрлање клетви , клеветење и слична евотивна “ аргументација “ .

Socijalizmot padna taka kako sto i se instalira, dojde na sila padna so sila.
Од времето на Васил Главинов ( од турско ) па до 1945 година , невозможно било комунисти да дојдат на власт на мирени , демократски и парламентарни избори . Социјализмот во Бугарија и Македонија не пада на сила туку на демократски парламентарни избори .

И ова е аргумент .

Од создавањето на Југославија , ФНРЈ , во сите пописи до 1992 година постојат лица кои се декларирале како Бугари и знам дека не се идело во затвор ако се декларираш како Бугар .

Ова е аргумент исто .
Социјализмот не паднал поради неможноста слободно да се декларираш на која нација и припагаш.

После 1945 год , Југославија и Бугарија имаа добри , ако не и одлични политички и други односи , двете држави - партии соработуваа одлично , за македонските историчари беа отворени бугарските архиви со што дознавме за Мисирков , Пулевски , Марко Цепенков и многу , многу други македонски националисти , етнолози од минатото .

После инфорнбирото имаше апсења на Сталинисти , поточно , имаше и пред и после инфорнбирото политички судења , затварања , уништување на животи поради политичка или идеолошка определба , доколку не ти е јасно за што пишувам прочитај за такви пикантерии тука = Smeese li nekoj da kaze nesto protiv socijalizmot i komunistickite funkcioneri.

И политичките прогони , апсења , јавно шиканирање не се причина за пад на еден систем , доказ е САД .

Мислам , во ред е кога има такви како Вас , едноставно сте потребни да се преиспитаме , да си ги преиспитаме сознанијата , ставовите и сл.

За некои работи , најмалку се потребни двајца .
Инаку ако нема дебели , нема да знаеме дека другите тоа не се . Ако нема глупи , нема да се знае дека има и интелигентни , ако нема лажење , нема да знаеме дека постои вистината .

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2010 во 14:05
Интересно, ете, кога говориме за СФРЈ, несомнено национализмот беше најголемиот фактор за падот на социјализмот овде, затоа што чинам, нека ме поправи некој ако грешам, ама на сите плуралистички избори победија националистите, или пак некакви прогресивни комунисти кои сепак играа на националистичка карта. Во право е eptendosadno, дека е така кога станува збор за СФР Југославија. Во однос на другите земји, сепак, мислам дека и таму постоеше определена доза на национализам, но не како кај нас, кај нив пред се постоеше желба за надминување на она што СССР им го наметна, односно желба за остварување полн суверенитет, а не ограничен, што дотогаш беше пракса.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,164 секунди.