IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Бог или Исус ????
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бог или Исус ????

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2010 во 15:33
Bitna e sushtinata, a ne formata. Ako nekomu formata mu pomaga polesno da ja ostvari sushtinata, togash toa e vo red, no ne e vo red koga formata kje stane cel samata za sebe.

Na Boga ne mu treba nikakov fizichki dokaz shto chuvstvuvame za Nego ili za bilo koj drug, dali se naogjame doma ili vo hram, dali se molime stoekji ili klechejki, dali se poklonuvame ili ne... Toj toa go znae podobro od nas.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2010 во 15:55
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by the king the king напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by the king the king напиша:

не!!!

јас овие прашања ти ги поставувам како подпрашања за еден и два !!!

а зашто тогаш Исус се молел, на кого всушност му се молел???

пс: јас мислам дека ти одговорив од она што јас го верувам, не очекувај да ти ги потврдувам библиските записи !!!

само да те поправам, на аршот не го пишува името на Иса а.с туку на Мухаммед с.а.в.с. !!!
Ајде да се дообјасниме.Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа.

значи Исус си играл молач, кога се молел???

види види, баш интересно!!!

мислам дека веќе се е јасно и повеќе нема да коментирам на оваа тема, само за крај сакам да го кажам она што јас го мисла и кое верувам дека е така, па после нека читателите сами одлучат !!!

всушност и од оваа тема се гледа дека сепак бог е еден и единствен, тој е од секогаш и за секогаш, створител на се што постои, господар на сите нас, на сите оние кои живееле, кои живеат и ќе живеат !!!

како и на сите така и на Иса а.с(исус) кој е одбрана личност, до кого е испратена божјата книга, која не зборува за ничиј живот, не зборува за никакви работи освен за правила и принципи, според тоа Иса а.с (исус) не е бог туку божјо одабрение и човек кого бог го испратил на земјата за да ја проповеда единственоста на бог, како што и ти рече, учител !!!

Иса а.с му се молел на својот створител, не единствениот и семоќен бог, од кого во многу наврати бара помош !!!!

ако навистина Иса а.с (исус) ја заврши својата мисија како човек на земјата, зашто тога би се вратил повторно на земјата ???

не !!! неговата мисија не е завршено, тој ќе дојде повторно на земјата со цел да ви ја каже вистината, да ви докаже дека не е бог туку само учител пратен од бог за да го упати народот !!!!

во врска со светиот дух...

кога единствениот бог го створил на Адем а.с(Адам) од земја, му вдахнал од сопствениот дух, според тоа секој човек во себе носи божји дух, односно душа, која му припаѓа на бог и него му се враќа после смртта на човекот !!!

ова е вистината и поради недобро сваќање на сето ова кај вас се родила една појава која е наречена свето тројство...

отецот е најнормално единствениот бог, кој нити родил ниту паки е роден !!!!

синот е човекот !!!

сите луѓе се божји синови, он е нивниот створител!!!!

светиот дух е душата на секој еден човек, која е нешто енигматично за медицината, никој не може да влијае на неја, таја е божја дарба за човекот, него му припаѓа и него му се враќа !!!

е сега прочитајте го ова неколку пати и размислете добро !!!!

бидејќи логиката е ваква и не може да биде поинаква !!!

со почит !!!

Јас кога ти велам дека сам си зборувам, ти ми велиш не е така. голема%20насмевкаИсус не изигрувал молач, туку бил Учител, го учел народот да се моли, а и бидејќи земал облик на Слуга, односно човек ( се што кажав погоре е поткрепено со цитати, да не се повторувам ) тоа и го правел, како што би правел Човек кој е праведник, верник.Другото не го коментирам, субјективното твое мислење, останува само твое субјективно мислење, базирано на твојата света книга, а не на Библијата.Во однос на заклучокот, како заклучок единствено што можам да кажам е дека моите прашања останаа одговорени без да бидат поткрепени со докази, одговорот беше базиран на субјективно мислење, па читателите нека пресудат дали истиот е точен или не и истотака можам да кажам дека зад секој одговор оставив и цитати кои не беа побиени.Со почит и до тебе и сите!

okk

bi sakal da mi odgovoris edno prasanje aili iskren da bidis

velis toj bil ucitel i gi ucel narodot kako da se molat

pa biti postavil edno prasanje na koe bi sakal da mi odgovoris

kako isus gi ucel da se molat ?
na koj nacin i kako sega se molat vo crkva?

a patemm ke zemam edn citat od biblijata ;;;;da vidime kako se molel isus;

Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли

spored ovie citatti citame deka isus padna na svoeto lice   znaci napravil sedzda ( so svoeto lice kon zemja padna )

pa bi ti postavil prasanje dali vaka pravite, koga se molite   , kako se molite pagate so svoite lica iliiiiiii ?
zarame vaka ne ve uvel isus ili

vsusnost kako se molite vcrkva?
mozete da mi objasnete
do nekade znam no bi sakal podetalnoo

sekoe dobro pozdrav

И досега искрено одговарам, така ќе е и отсега, ако не знам, тогаш и не одговарам. Во работи кои не ги знам не се мешам, молчам, или прашувам.
Исус се молел и со лицето на земја, се молел и без да падне на земја, а нам не научи на молитвата Оче Наш ( Господовата молитва ) која ја има во Светото Писмо истотака, а претставува одговор на прашањето на Апостолите како да се молат. Никаде не рекол Исус дека задолжително мора да се допре лицето до земјата, иако и така се молат денес и Православните Христијани.
Значи ние кога се молиме ( говорам за Православните Христијани ), стоиме некогаш ( при читање Акатист се стои ), паѓаме на колена, постојат и длабоки поклони, кога со челото се допира земјата, се потпираме на раце, со челото ја допираме земјата.
Некои молитви се изведуваат со длабоки поклони ( ги има и во Православен Молитвеник тие молитви ).

Еве и слики од службата на денот на Слегувањето на Светиот Дух во Соборниот Храм, предводена од Архиепископот Охридски и Македонски Господин Господин Стефан, да не бидат само празни зборови, туку и со свои очи да видиш.

СЛИКИ

Се надевам дека подобро ти доловив вака, со свои очи да видиш отколку да раскажувам приказни, а ништо да не видиш.

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2010 во 16:22

Mozeme da se molime i vo sebe, mozeme da se molime na bilo koe mesto, vo bilo kakva polozba, stoejki, klecejki, pagajki na zemja, i sl.

Ako e nasata molitva od srce, i ako e vo sklad so Bozjata volja i ako e za nase dobro i dobro na bliznite, BOG ke ni ja ispolni molitvata.AMIN!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,799 секунди.