Бог или Исус ????
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21334
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 03:29 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Бог или Исус ????
Постирано од: the king
Наслов: Бог или Исус ????
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 15:13
почитувани членови, јас сум старонов член на форумов, па би сакал да подискутираме на оваа тема !!!
она што многу ми пречи кај христијанската религија е токму ова прашање...
би сакал да знам дали овде се работи за една или две личности???
се надевам дека ќе добијам одговор !!!
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Коментари:
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 17:10
the king напиша:
почитувани членови, јас сум старонов член на форумов, па би сакал да подискутираме на оваа тема !!!
|
Почитуван, Исус Христос е Бог, кој слезе во плот поради човековото спасение. Во Христијанството Бог е Света Троица ( Отецот, Синот, Светиот Дух, Еден Бог кој се јавува во Три Ликови ( Ипостаси ) , но тоа не се Три Богови, туку Еден, а и кога говорам за ликови, не мислам на ликови како јас и ти и другите, затоа и го употребив терминот ипостаси.
Еве еден мал пример за обајснение на Светата Троица.
Една детелина со три листа Првиот лист е детелина, но тој не е втор лист или трет лист Вториот лист е детелина, но тој не е првиот лист или третиот лист. Третиот лист е детелина, но тој не е првлиот лист или
Еден Бог со три ипостаси Отецот е Бог, но Тој не е Синот или Светиот Дух Синот е Бог, но Тој не е Отецот или Светиот Дух Светиот Дух е Бог, но Тој не е Отецот или Синот
Еве и друг пример, овој пример го дал Свети Кирил кога ја објаснувал Светата Троица
Сонцето е едно. Сонцето се состои од небеското тело, светлината и топлината
Значи Сонцето е телото, светлината и топлината, арно ама тоа не се три сонца, туку едно сонце Од телото на Сонцето произлегуваат и светлината и топлината
Од Отецот произлегуваат и Синот и Светиот Дух, ама тоа не се три сонца, туку едно сонце.
Мислам дека со овие два примера ќе ти се разјаснат работите.
-------------
|
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 18:54
ми се разјаснија !!!
значи светиот дух е божјата душа која се шета по телата на отецот и на синот???
но има уште нешто нејасно, кој е создателот на светов???
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 21:53
the king напиша:
|
Tebe nishto ne ti prechi vo hristijanskata religija bidejki ne si hristijan, a ovaa tema pod razlichni naslovi muslimanskite chlenovi ja postavile najmalu desetina pati i tolku pati dobile odgovori.
Kako na star chlen toa ti e mnogu dobro poznato.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 22:57
the king напиша:
ми се разјаснија !!!
|
Sozdatel na svetot e Bog Otecot.
-------------
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 22:58
DDarko напиша:
the king напиша:
ми се разјаснија !!!
|
Sozdatel na svetot e Bog Otecot. |
Vidi sea, se e isto, samo zamisli Allah da imal Sin i Duh Sveti. i se ke bide jasno... svakas?
-------------
|
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 23:07
the king напиша:
ми се разјаснија !!!
|
Oчигледно не ти се разјасниле штом говориш за тело на Отецот и Синот, а Духот Свети Го споредуваш со тоа што си Го споредил. Препрочитај ги моите примери уште еднаш, ама внимателно.
-------------
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:23
DDarko напиша:
Да те поправам малце Даре..Се е создадено ОД ОТЕЦОТ,ВО СИНОТ, ПРЕКУ СВЕТИОТ ДУХ.
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:25
чекајте чекајте сега уште повеќе ме измешавте!!!
каде бил отецот кога синот престојуваше на земјата???
ако со синот бил и светиот дух, како отецот беше разделен од синот и светиот дух кога се работи за едно тело???
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:27
ahmar1 напиша:
DDarko напиша:
Да те поправам малце Даре..Се е создадено ОД ОТЕЦОТ,ВО СИНОТ, ПРЕКУ СВЕТИОТ ДУХ. |
според ова што ти го кажуваш доаѓа дека бог сепак е отецот, светиот дух е неговата моќ а синот е човекот, тоест неговото највредно створение!!!
или се лажам???
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:29
Messenger напиша:
the king напиша:
|
Tebe nishto ne ti prechi vo hristijanskata religija bidejki ne si hristijan, a ovaa tema pod razlichni naslovi muslimanskite chlenovi ja postavile najmalu desetina pati i tolku pati dobile odgovori.
Kako na star chlen toa ti e mnogu dobro poznato.
|
здраво месенгер!!
мило ми е што после долго време повторно се среќаваме !!!
навистина ми пречи!!!
човекот учи додека е жив, можеби и јас ќе научам нешто, а можеби и вие нешто така сите ќе бидеме во плус !!
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:32
DDarko напиша:
DDarko напиша:
the king напиша:
ми се разјаснија !!! значи светиот дух е божјата душа која се шета по телата на отецот и на синот??? но има уште нешто нејасно, кој е создателот на светов??? |
Vidi sea, se e isto, samo zamisli Allah da imal Sin i Duh Sveti. i se ke bide jasno... svakas? |
хехехех
Аллах имал син, не син туку синови, сите луѓе се Аллахови синови, бидејќи тој ги створил, тој е еден и единствен и се е негово, бидејќи тој створил се...
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:33
DDarko напиша:
the king напиша:
ми се разјаснија !!! значи светиот дух е божјата душа која се шета по телата на отецот и на синот??? но има уште нешто нејасно, кој е создателот на светов??? |
значи бог е отецот, тогаш што е Исус??
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:39
Кинг,кој искрено прашува искрено ќе му биде одговорено.
И веруј нема ниедно прашање кое може да го поставиш на христијаните кое би не изненадило.(а вие и то те како се изненадувате кога вас ве прашуваме)
Значи не е проблемот до прашањата туку до твојата мотивација.
Гледајќи те како спамираш и се правиш на тошо,(значи НЕ НЕ ЧИТАШ,)мислам дека најсоодветно за ваквиот тип на "ДИЈАЛОГ" е да не си ги трошам силите.
Инаку во еваглеитео има еден стих токму за тоа
" Не си го фрлајте бисерот пред Свињите".
Кој разбере разбер кој не разбеер жив и здрав нека биде
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:45
the king напиша:
ако со синот бил и светиот дух, како отецот беше разделен од синот и светиот дух кога се работи за едно тело???
|
Како Го ограничуваш Бога на едно тело?! Па уште Светиот Дух Го нарече душа на Отецот и Синот....
Како каде бил Отецот, Отецот и Светиот Дух и Синот се присутни секаде, тие се ЕДНО!
Јас ти дадов пример со сонцето. Светлината и Топлината се овде на земјата ( ги гледаме и чувствуваме ), а Сонцето не е овде, туку си е таму каде што си е.
-------------
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:21
ahmar1 напиша:
Кинг,кој искрено прашува искрено ќе му биде одговорено.
И веруј нема ниедно прашање кое може да го поставиш на христијаните кое би не изненадило.(а вие и то те како се изненадувате кога вас ве прашуваме)
Значи не е проблемот до прашањата туку до твојата мотивација.
Гледајќи те како спамираш и се правиш на тошо,(значи НЕ НЕ ЧИТАШ,)мислам дека најсоодветно за ваквиот тип на "ДИЈАЛОГ" е да не си ги трошам силите.
Инаку во еваглеитео има еден стих токму за тоа
" Не си го фрлајте бисерот пред Свињите".
Кој разбере разбер кој не разбеер жив и здрав нека биде |
верувајми ништо не ме изненадува и биди сигурен дека и вие добивате одговори на сите поставени прашања...
кога сме кај правењето на тошо, вие сте тие кои повеќе се прават на тошо!!!
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:24
Македон напиша:
the king напиша:
| Како Го ограничуваш Бога на едно тело?!Па уште Светиот Дух Го нарече душа на Отецот и Синот....Како каде бил Отецот, Отецот и Светиот Дух и Синот се присутни секаде, тие се ЕДНО!Јас ти дадов пример со сонцето. Светлината и Топлината се овде на земјата ( ги гледаме и чувствуваме ), а Сонцето не е овде, туку си е таму каде што си е. |
повторно си нејасен....
Исус, значи синот, беше на земјајва и живееше меѓу луѓето, светиот дух беше во него, како вдахнение на бога, а отецот???
тој беше на небото и од таму ги контролираше работите??
беше насекаде и контролираше се???
бидејќи нели исус не беше насекаде, се знае каде бил роден, каде умре, каде беше мачен и т.н и т.н..
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:24
ако не е едно тело тогаш не е и една личност!!!
|
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:29
the king напиша:
Македон напиша:
the king напиша:
| Како Го ограничуваш Бога на едно тело?!Па уште Светиот Дух Го нарече душа на Отецот и Синот....Како каде бил Отецот, Отецот и Светиот Дух и Синот се присутни секаде, тие се ЕДНО!Јас ти дадов пример со сонцето. Светлината и Топлината се овде на земјата ( ги гледаме и чувствуваме ), а Сонцето не е овде, туку си е таму каде што си е. |
повторно си нејасен....
Исус, значи синот, беше на земјајва и живееше меѓу луѓето, светиот дух беше во него, како вдахнение на бога, а отецот???
тој беше на небото и од таму ги контролираше работите??
беше насекаде и контролираше се???
бидејќи нели исус не беше насекаде, се знае каде бил роден, каде умре, каде беше мачен и т.н и т.н..
|
Синот беше на Земјата во ПЛОТ. Се вочовечи поради нас. Зеде човечка форма поради нас. Отецот и Синот и Светиот Дух се насекаде, ама во настаните кои ти ги кажа, СИНОТ зеде човечко тело и слезе на Земјата поради нашето спасение.
Ти го гледаш Бог како ЛИК, ЧОВЕК, па ако е ваму, тој не може да е таму. Така барем те сфаќам од постовите. Затоа и не можеш да ја разбереш Светата Троица.
-------------
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 18:14
А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го испратил
kako ovaa bi go protumacile;
А за оној ден и час, никој не знае: ни ангелите на небото, ниту Синот, а само Таткото.
a kako ovaa ;
bi postavil prasanje kako isus si go ogranicuva svoeto znaenje za sudnot den,;; ako isus e bog togas bi znael koga ke se sluci sudniot den i ne bi si go demantiral svoeto znaenjee
kako ovaa ke go protumacitee;
Околу деветтиот час Исус извика со силен глас и рече: „Или! Или! Лама Савахтани!? - тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил;А Исус извика пак со силен глас и го испушти духот,
ovoj citat jasno go demantira bogo likosta na isus
ako stvrno toj bil bog ne bi baral druga pomos od drug bog,,
vistinskiot bog e cist od nedostatoci kako sto se nemoknost, zamor molenjeto baranje pomos kako sto e ovoj citat , sto go spomnav , toje ziv i prevozvisen,, atokmu vo citat isaija 40-28- se velii;
Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив.
naprotiv pak so ovoj citat ni kazuva deka vistinskiot bog e vecen ziv deka ne umira deka sem nego nema drug bog deka e cist od sabosti zamoruvanja i nemoknost,, bas sprotivana od citatot od gore navedeniot citat spored matej 17,46,50,.
koga veruvanjeto na trojsvoto i bogolikosta na isus bi bile pat kon spaseni togas toj bi go objasnal toa,
patot kon spasenieto i vecniot zivot e vo veruvanjeto vo vistinskoto bozjo edinstvo i pratenicakata misija na isus,
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 16:47
Македон, што ќе речеш на ова???
или се изненади од прашањето???
Зашто исус се обраќа со бог, ако и тој е дел од тој бог, ако навистина постои светото тројство???
зашто Исус не знае дека отецот и светиот дух се со него и ги бара и мисли дека го напуштиле???
зашто исус опишува некојси вечен бог ако тој не постои како таков???
Зашто Исус се моли на друг бог а мислите дека вас ви заповедал да се молите во него???
Зашто Исус е роден, живеал, бил мачен и умрел во одреден период, кога претходноспоменатите се човечки особини??
зарем бог е човек???
зарем може бог да се поистовети со човек??
зарем може човек да биде створител на се што постои, што можеме и не можеме да видиме???
има уште милијарди Зашто и Зарем во светото тројство, зарем тие не се доказ дека истото не постои???
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 17:45
the king напиша:
Зашто исус се обраќа со бог, ако и тој е дел од тој бог, ако навистина постои светото тројство???
зашто Исус не знае дека отецот и светиот дух се со него и ги бара и мисли дека го напуштиле???
Зашто Исус се моли на друг бог а мислите дека вас ви заповедал да се молите во него???
Зашто Исус е роден, живеал, бил мачен и умрел во одреден период, кога претходноспоменатите се човечки особини??
зарем бог е човек???
зарем може човек да биде створител на се што постои, што можеме и не можеме да видиме???
има уште милијарди Зашто и Зарем во светото тројство, зарем тие не се доказ дека истото не постои???
|
Не се изненадив воопшто, какво изненадување, милионпати имам одговарано на вакви прашања. Тешко можеш со вакво нешто да ме изненадиш, пробајте со нешто ново. Очигледно не ги читаш одговорите, туку само си зацртал едно та исто, ама не е проблем, ќе одговорам пак. Не одговорив досега, иако во видов, оти си имав нешто друго да завршам За да не ги копирам сите твои прашања, ќе ставам броеви пред одговорите. A после ова чекам одговор на примерите, едноставно прашање е: Дали имаме сонцето е едно или се три сонца и дали детелината е една или се три детелини?
1. Сe обраќа поради тоа што:
макар и Син, Он се научи на послушност преку она што пострада, ( Послание на Светиот Апостол Павле до Евреите 5:8 )
Kој иако беше во обличје Божјо, сепак не дежеше многу до тоа што е еднаков со Бога Но Сам Себе се понизи, откако зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето; и по вид се покажа како човек;
( Послание на Светиот Апостол Павле до Филипјаните 2:7-8 )
2. На второто прашање одговорот е присутен погоре, во Посланието до Филипјаните.
Сам Себе се понизи, зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето (Филипјаните 2:7-8)
3. ШТо опишува Исус?! Како не постои вечен Бог?! Ајде малку подобјасни што сакаш да кажеш. Каков е тој "невечен" Бог кој ти го спомнуваш и каде го сретна тоа ( поткрепи со цитат, не рекла-кажала ).
4. Затоа што Исус дојде и како Учител, не случајно вели:
Јован 13,13: Вие ме нарекувате Учител и Господ: и право велите, бидејќи јас сум таков
5. Исус зеде облик на човек, затоа и се роди, умре, живееше како човек, како понизен слуга.
6. Мене ме прашуваш дали Бог е човек, а во претходните постови велеше дека Отецот и Синот се тело...сам одговори си.
7. Не може Бог да се постовети со човек, ама Бог може да стане човек, за Него се е можно.
8. Човек не може да биде створител на се што постои.
9. Да ги видиме тие "милијарда докази"
Ајде сега и ти одговори на овие прашања, ако можеш секако, еднаш гои поставив, ама одговор не добив.
1. Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58?
2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух.
Пред да одговориш да те потсетам, ако почнеш да тврдиш дека овие стихови се подоцна додадени, фалсификувани или слично, принеси и доказ, што ќе го потврди тоа.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:03
isus vo mnogu citati izvestuva deka toj e samo covek ucitel na svoite ucenici, od boga ispraten verovesnik, deka bog mu objavuva i deka toj ne zboruva nisto sem vistinata koja ja cul od vozviseniot bog, dostoen e na objavata i e grizliv nad nea , na bog nisto ne mu se skoriva, isus gi poducuval svoite sledbenici na objavata onaka kako sto ja primil od svojot gospodar, nemu bog mu daval cuda no ne nemu kako bozestvo ili kako na svoj sin , tuku nemu vo svojstvo na covek i verovesnik,
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:28
el_kevser напиша:
isus vo mnogu citati izvestuva deka toj e samo covek ucitel na svoite ucenici, od boga ispraten verovesnik, deka bog mu objavuva i deka toj ne zboruva nisto sem vistinata koja ja cul od vozviseniot bog, dostoen e na objavata i e grizliv nad nea , na bog nisto ne mu se skoriva, isus gi poducuval svoite sledbenici na objavata onaka kako sto ja primil od svojot gospodar, nemu bog mu daval cuda no ne nemu kako bozestvo ili kako na svoj sin , tuku nemu vo svojstvo na covek i verovesnik, |
Ајде штом е така, мислам дека нема да ти е тешко да одговориш на последните две прашања што ги поставив и нема воопшто да ти претставува проблем и докази да дадеш, да ги потрепиш одговорите.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:53
vie hristijanite veruvate deka trosjtvoto i veruvanjeto vo eden bog e vistina , megutoa ako postoi vistinsko trojstvo togas postoi i vistinsko mnostvo , ako se utvrdat deka tie vistinskoto trojstvo i mnostvo istovremeno ke iscezne edinstvoto (veruvanje vo eden bog)pa toa edinstvo ke bide nevozmozno da se utvrdi,, vo sprotivno bi trebalo da se spojat dve bitni sprotivnosti sto e navistina nevozmozno, bidiiki toa podrazbira nuzno postoenje na borbi sto isto taka e apsur,,
pa taak onoj stoveruva vo trojstvoto vistinski ne veruva vo eden bog vistinaskata edinstvenost ne poseduva tretina i taa ne zbir na edinski, od sto proizleguva deka edniot e del od trojcata,
so veruvanjeto na trostvoto otecot sino i svetiot duh, ne dosol nitu eden verovesnik i trojstvoto nee objaveno nitu edna nebesna kniga ,,
zosto toaa veruvanje nee spomnato vo tevratot ?
i zosto isus ne vi go objasnil toa , bog se trojca , tatko sin i sveti duh
mislam deka me razbiras;.
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 19:00
el_kevser напиша:
vie hristijanite veruvate deka trosjtvoto i veruvanjeto vo eden bog e vistina , megutoa ako postoi vistinsko trojstvo togas postoi i vistinsko mnostvo , ako se utvrdat deka tie vistinskoto trojstvo i mnostvo istovremeno ke iscezne edinstvoto (veruvanje vo eden bog)pa toa edinstvo ke bide nevozmozno da se utvrdi,, vo sprotivno bi trebalo da se spojat dve bitni sprotivnosti sto e navistina nevozmozno, bidiiki toa podrazbira nuzno postoenje na borbi sto isto taka e apsur,,
pa taak onoj stoveruva vo trojstvoto vistinski ne veruva vo eden bog vistinaskata edinstvenost ne poseduva tretina i taa ne zbir na edinski, od sto proizleguva deka edniot e del od trojcata,
so veruvanjeto na trostvoto otecot sino i svetiot duh, ne dosol nitu eden verovesnik i trojstvoto nee objaveno nitu edna nebesna kniga ,,
zosto toaa veruvanje nee spomnato vo tevratot ?
i zosto isus ne vi go objasnil toa , bog se trojca , tatko sin i sveti duh
mislam deka me razbiras;. |
Одговори на моите две прашања, па види што и како кажал Исус, разгледај дали е така како што велиш, или пак не е.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 19:14
ti dadov dokaz ali ti nesakas da citas;
2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух
vo imeto na boga ane vo trojstvoto
Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58
a zosto toaa nee spomnatoo vo drugite nebesni knigii deka isus postoel uste pred avramaa ?zarem tie ne se bozji knigi?
zosto evreite go negiraat trostvoto?
zosto niedna nebesna kniga ne spomnuva za isus deka e bog
toa ke go spomnel i adam i nuh i jakov i site drugi verovesnici
ako trostvoto i postoenjeto na isus pred avramm e vistina togas mojsej i istanatite verovesnici i bi morale vo podrobnosti da go objasnat, bidiiki im bilo naredeno da gi objasnuvaat i pomalku vaznite propisi vo verata i zakonot privrzanicite na trosjtvoto veruvaat deka toaa nivno veruvanje e kluc za nivniot uspeh i spas i deka nikoj nema da bide spasen bes nego pa makar toj bil bozji verovesnik ili ne,
pa kakoe togas vozmozno site verovesnici da zaminale bes da ja dostavat i objasnat taa vera , t.e toa veruvanje, (trosjstvo, i deka isus bil pred avram )
zatoa tie dva teksta sto gi navede se samo apsurd i deka isus toa nikade ne go rekol izmisleni rabotii
vistinskoto spasenie i vecniot zivot e vo veruvanjeto vo vistinskoto bozje edinstvo i pratenicata misija na isus ,, koga veruvanjeto vo trostvoto i bogolikosta na isus bi bile pat kon spasenieto togas toj bi gi objasnal toa,
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 19:27
el_kevser напиша:
ti dadov dokaz ali ti nesakas da citas;
2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух
vo imeto na boga ane vo trojstvoto
Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58
a zosto toaa nee spomnatoo vo drugite nebesni knigii deka isus postoel uste pred avramaa ?zarem tie ne se bozji knigi?
zosto evreite go negiraat trostvoto?
zosto niedna nebesna kniga ne spomnuva za isus deka e bog
toa ke go spomnel i adam i nuh i jakov i site drugi verovesnici
ako trostvoto i postoenjeto na isus pred avramm e vistina togas mojsej i istanatite verovesnici i bi morale vo podrobnosti da go objasnat, bidiiki im bilo naredeno da gi objasnuvaat i pomalku vaznite propisi vo verata i zakonot privrzanicite na trosjtvoto veruvaat deka toaa nivno veruvanje e kluc za nivniot uspeh i spas i deka nikoj nema da bide spasen bes nego pa makar toj bil bozji verovesnik ili ne,
pa kakoe togas vozmozno site verovesnici da zaminale bes da ja dostavat i objasnat taa vera , t.e toa veruvanje, (trosjstvo, i deka isus bil pred avram )
zatoa tie dva teksta sto gi navede se samo apsur i deka isus toa nikade ne go rekol izmisleni rabotii
vistinskoto spasenie i vecniot zivot e vo veruvanjeto vo vistinskoto bozje edinstvo i pratenicata misija na isus ,, koga veruvanjeto vo trostvoto i bogolikosta na isus bi bile pat kon spasenieto togas toj bi gi objasnal toa,
|
Jас се читам. Хех, ако не читав, зарем вакви незгодни прашања ќе поставував? Значи заповеда во името на Бога, ама Отецот, Синот и Светиот Дух. Подиректен доказ од ова за Светата Троица немаш. Лично кажани од Господ Исус Христос. Како и да втриш, тоа е тоа. Ние овде говориме за Библијата, за к*ранот не говориме, ниту за Талмудот. Ти бараше докази од Библијата, јас ти дадов неколку. ЈАс прашав едноставно прашање- ти отиде во другите книги. Си останав пак без одговор, ама нема страшно, навикнат сум.
Инаку истотака дури и во Генезисот ( Битието ) се споменува Тројството, а има и еден интересен Псалм, ама повеќе не говорам, сам ако го најдеш повеќе ќе си веруваш, отколку јас ако ти кажам. Секој си верува најмногу на своите очи.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 23:08
Македон напиша:
the king напиша:
зарем бог е човек???
| Не се изненадив воопшто, какво изненадување, милионпати имам одговарано на вакви прашања. Тешко можеш со вакво нешто да ме изненадиш, пробајте со нешто ново. Очигледно не ги читаш одговорите, туку само си зацртал едно та исто, ама не е проблем, ќе одговорам пак. Не одговорив досега, иако во видов, оти си имав нешто друго да завршам За да не ги копирам сите твои прашања, ќе ставам броеви пред одговорите. A после ова чекам одговор на примерите, едноставно прашање е: Дали имаме сонцето е едно или се три сонца и дали детелината е една или се три детелини?1. Сe обраќа поради тоа што: макар и Син, Он се научи на послушност преку она што пострада, ( Послание на Светиот Апостол Павле до Евреите 5:8 )Kој иако беше во обличје Божјо, сепак не дежеше многу до тоа што е еднаков со БогаНо Сам Себе се понизи, откако зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето; и по вид се покажа како човек;( Послание на Светиот Апостол Павле до Филипјаните 2:7-8 )2. На второто прашање одговорот е присутен погоре, во Посланието до Филипјаните. Сам Себе се понизи, зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето (Филипјаните 2:7-8)3. ШТо опишува Исус?! Како не постои вечен Бог?! Ајде малку подобјасни што сакаш да кажеш. Каков е тој "невечен" Бог кој ти го спомнуваш и каде го сретна тоа ( поткрепи со цитат, не рекла-кажала ).4. Затоа што Исус дојде и како Учител, не случајно вели: Јован 13,13: Вие ме нарекувате Учител и Господ: и право велите, бидејќи јас сум таков5. Исус зеде облик на човек, затоа и се роди, умре, живееше како човек, како понизен слуга. 6. Мене ме прашуваш дали Бог е човек, а во претходните постови велеше дека Отецот и Синот се тело...сам одговори си.7. Не може Бог да се постовети со човек, ама Бог може да стане човек, за Него се е можно.8. Човек не може да биде створител на се што постои.9. Да ги видиме тие "милијарда докази"Ајде сега и ти одговори на овие прашања, ако можеш секако, еднаш гои поставив, ама одговор не добив.1. Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58?2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух.Пред да одговориш да те потсетам, ако почнеш да тврдиш дека овие стихови се подоцна додадени, фалсификувани или слично, принеси и доказ, што ќе го потврди тоа. |
како може бог да биде понижен???
како може семоќниот да биде равен на човек, како може бог на самиот себеси да му биде слуга???
на кого Исус му бил слуга???
ако ова што ти го тврдиш го сватам како такво, тогаш јасно се гледа дека постојат повеќе богови а не еден, ако е така барем кажи и да не тераме понатака, да му ставиме крај на дебатата!!
за сонцето и за детелината, јас ќе ти кажам дека еден лист од детелина е само еден лист на детелина а не детелина со три листа...
топлина е топлина а не сонце !!!
светлина есветлина а не сонце!!!
физиката на сонцето е само физика а не сонце!!
детелината е детелина со три листа, ако изгуби еден лист тја не е цела детелина, туку е распарчена детелина !!!
сонцето без топлина и светлина не е сонце, туку угаснато сонце !!!
не е секоја светлина сонце, не е секоја топлина сонце, не е секое тело сонце !!!
ако ова е така тогаш не може и тројца да бидат еден !!!
сега да ти одговорам на твоите прашања, како знаеш дека ќе ти речам дека тоа не се оригинални дела???
тоа значи дека ти си ја имаш мувата на капата !!!!
првото прашање е во врска со тоа дека Исус постоел и пред да се роди, според мене Иса а.с(исус) постои и денес !!!!
на Аршот(престолот на единствениот бог пишува: НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ И МУХАММЕД Е НЕГОВ РОБ И ПЕЈГАМБЕР!!!
се тврди дека Адем а.с (адам), првиот човек на светот го забележал тоа и кога требало да бидат казнати за грешката, Адем а.с на бог го замолил во име на тој чие име е напишано на Аршот, поради што Адем а.с добил помилување и му е дадена шанса да живее на земјата, а како казна само е изваден од џеннетот (рајот)...
не го кажувам ова онака, туку како доказ дека за божјите пратеници се знаело дека ќе дојдат на овој свет и пред нивното доаѓање !!!!
во тој контекст ти е кажано и тоа што ти го цитира !!!
во врска со второто твое прашање..
за крстењето, кај муслиманите се наоѓа нешто слично, но тоа кај нас е познато како ГУСУЛ...
но не се извршува како кај вас еднаш во годината туку при секое бањање, а мора да се обави после однос со жена дури и после страсен поглед кон жена!!!
но кај нас не се извршува во името на отецот синот и светиот дух туку во име на единствениот и семоќен бог, кој не може ниту да се понижува, ниту да се види, ниту да се измачува, едноставно во секој аспект е недофатлив за човекот !!!!
се надевам дека си задоволен од одговорот...
а сега да се вратам на тоа што ти самиот го спомна...
света книга, божји слова, не можеш да си замислиш на друг начин освен на начин на заповеди, закони, принципи врз кои треба да се потпираат верниците!!!
во никој случај бог не му раскажува на човештвото раскази и разноразни прикаски, како сто се песна над песните и ред други песнички кои се наоѓаат во библијата...
како друг доказ, ако библијата е дело на бог, засто имаме евангелија чии автори се добропознати и тие не се бог туку некои си обични човечки личности !!!
божја објава е само она што преку ангелот гаврило му е испратена директно од богот кој нема придружник и кој е недофатлив за човекот, до одбрани пратеници пејгамбери, од кои еден е и Иса а.с (исус)...
сега само уште еден доказ за промена на библијата..
да се вратиме до средниот век..
Гутемберг е изумителот на машината за печатење, како и на секој голем ум и за гутемберг е донесена одлука од страна на црквата да биде уништен поради неговиот изум, од причина што според црквата обичните луѓе не смееле да читаа книги и да учат...
Гутемберг за да не биде уништен му ја отстапил својата машина на црквата за прва одпечатена книга да биде библијата, и токму така и се случила, црквата ја печатила библијата, дај ми сега ти мене доказ дека во тоа печатење библијата е одпичатена онаква каква што му била испратена од бог на Иса а.с(Исус)...
и за крај, јас не верувам во матеј марко лука и јован !!!!
јас верувам во единствениот и највеличенствен бог и во неговиот пратеник, пејгамбер, како и во сите претеници така и во Иса а.с(исус)!!!!
извини имав проблем со нетот не можев да пишувам !!!!
сега си ти на потег !!!
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 23:34
Оваа дебата се сведе на рекла-кажала. Јас поставив две едноставни прашања, ти ми раскажуваш за Исламскиот поглед на Исус а дебатираме за Библискиот и Христијанскиот, јас говорам за Светото Тројство, ти ми кажуваш како треба да изгледа еден пратеник, јас те прашувам како постои Исус, јас говорам за оригиналноста, ти отиде кај Гутемберг. Толку ли е тешко да се одговори на еве прашања, без притоа да се меша Исламот, кога темата не е за Исламот, Гутемберг и.т.н.
Во однос на детелината и сонцето, што единствено е дел од дебатата во сиот твој пост.
Лист од детелина според својата суштина пак е детелина, не е ниту јаболко, ниту палма, ниту даб, ниту ела ниту костен.
Јас не говорев за распарчена детелина, туку за СУШТИНАТА на детелината, како една целина.
Во однос на сонцето, да, сонцето е сонце, светлината е светлина, иако е сончева, топлината е топлина, но ние не говоревме за секоја светлина, гледам и другите светлини ги вмеша, туку за сончевата светлина која ја има на Земјата, а е од Сонцето, кое е на небото.
А инаку во однос на тоа од каде знаев дека ќе кажеш дека Библијата е фалсификат, знаев од таму што секогаш кога не може никој да одговори на овие две прашања, почнува да зборува за фалсификат и слично, а историските докази за тоа не дочекувам да ги слушнам.
П.С. Доказ за промената на Библијата бил Гутемберг и печатницата?! Се читаш ли бре пријателе што пишуваш?!
А што да правиме со оние Библии кои потекнуваат од порано, а кои не го говорат тоа што ти мислиш дека го говорат?! Ете, побарај на интернет постари списи, нема потреба да бараш нови библии...барај Библии на грчки, од пред Гутемберг. Само немој сега да ме убедуваш дека имало печатници и во Византиската Империја или во Римското Царство.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 23:48
очигледно не очекуваше да го прочиташ одговорот на твоите прашања !!!!!
евети го !!!!
првото прашање е во врска со тоа дека Исус постоел и пред да се роди, според мене Иса а.с(исус) постои и денес !!!! на Аршот(престолот на единствениот бог пишува: НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ И МУХАММЕД Е НЕГОВ РОБ И ПЕЈГАМБЕР!!! се тврди дека Адем а.с (адам), првиот човек на светот го забележал тоа и кога требало да бидат казнати за грешката, Адем а.с на бог го замолил во име на тој чие име е напишано на Аршот, поради што Адем а.с добил помилување и му е дадена шанса да живее на земјата, а како казна само е изваден од џеннетот (рајот)... не го кажувам ова онака, туку како доказ дека за божјите пратеници се знаело дека ќе дојдат на овој свет и пред нивното доаѓање !!!! во тој контекст ти е кажано и тоа што ти го цитира !!! во врска со второто твое прашање.. за крстењето, кај муслиманите се наоѓа нешто слично, но тоа кај нас е познато како ГУСУЛ... но не се извршува како кај вас еднаш во годината туку при секое бањање, а мора да се обави после однос со жена дури и после страсен поглед кон жена!!! но кај нас не се извршува во името на отецот синот и светиот дух туку во име на единствениот и семоќен бог, кој не може ниту да се понижува, ниту да се види, ниту да се измачува, едноставно во секој аспект е недофатлив за човекот !!!! се надевам дека си задоволен од одговорот...
во врска со тоа што ти го кажа веќе ти кажав и не мора да се повторувам...
светлината е светлина а човекот е човек, знаеме дека Исус не можел да биде на две места истовремено што значи не можеме да го споредуваме со светлината !!!
ти читај се, ни кажуваш за детелина наместо да ми зборуваш за она што навистина треба да го зборуваш !!!
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 23:58
the king напиша:
очигледно не очекуваше да го прочиташ одговорот на твоите прашања !!!!!
евети го !!!!
првото прашање е во врска со тоа дека Исус постоел и пред да се роди, според мене Иса а.с(исус) постои и денес !!!! на Аршот(престолот на единствениот бог пишува: НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ И МУХАММЕД Е НЕГОВ РОБ И ПЕЈГАМБЕР!!! се тврди дека Адем а.с (адам), првиот човек на светот го забележал тоа и кога требало да бидат казнати за грешката, Адем а.с на бог го замолил во име на тој чие име е напишано на Аршот, поради што Адем а.с добил помилување и му е дадена шанса да живее на земјата, а како казна само е изваден од џеннетот (рајот)... не го кажувам ова онака, туку како доказ дека за божјите пратеници се знаело дека ќе дојдат на овој свет и пред нивното доаѓање !!!! во тој контекст ти е кажано и тоа што ти го цитира !!! во врска со второто твое прашање.. за крстењето, кај муслиманите се наоѓа нешто слично, но тоа кај нас е познато како ГУСУЛ... но не се извршува како кај вас еднаш во годината туку при секое бањање, а мора да се обави после однос со жена дури и после страсен поглед кон жена!!! но кај нас не се извршува во името на отецот синот и светиот дух туку во име на единствениот и семоќен бог, кој не може ниту да се понижува, ниту да се види, ниту да се измачува, едноставно во секој аспект е недофатлив за човекот !!!! се надевам дека си задоволен од одговорот...
во врска со тоа што ти го кажа веќе ти кажав и не мора да се повторувам...
светлината е светлина а човекот е човек, знаеме дека Исус не можел да биде на две места истовремено што значи не можеме да го споредуваме со светлината !!!
ти читај се, ни кажуваш за детелина наместо да ми зборуваш за она што навистина треба да го зборуваш !!!
|
Значи тоа што Исус постоел и пред Авраама е всушност тоа дека се знаело оти ќе дојде, затоа што така и пишувало на престолот на Алах. Извини, овде ти прашуваш за Светото Тројство, за ХРИСТИЈАНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА, остави го Исламот надвор од ова, оти ако си дебатираме за Ислам- Христијанство, јас ќе си зборувам едно, а ти друго.
Е не е така.
Исус постоел пред Авраама, пред тој и воопшто да се роди, како што кажал и Господ Исус Христос.
Ако Исус постоел пред Авраам, како може да е човек, кога тој постоел само тука на Земјата?! Како можел да постои ПРЕД Авраам. Јас како обичен човек, постојам пред Октавијан Август кој живеел пред 2000 години?! Секако дека не!
Во однос на светлината, ајде да говориме и за уште нешто, бидејќи првото не го разбра очигледно. Преображението што е? Како така одеднаш Исус заблескал со светлина и ОД НЕБОТО ( А ИСУС БИЛ НА ЗЕМЈАТА ) се слушнал глас?! Како така?! Нели не може да е на две места одеднаш?!
Ако не го разбра примерот со детелината, не значи дека не сум во право..
П.С. Прашањата не се одговорени, првото е одговорено со рекла-кажала, историскиот доказ не го видов никаде, освен твое гледиште, кое нема никаква поврзаност со историската вистина, а второто прашање пак си стои. Како може некој кој постои сега, ако е човек, да постои пред Октавијан Август ( ете, други и го поедноставив истото )?
-------------
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:10
веќе ти кажав дека не се работи за негово физичко постоење, туку постоење како име кое ќе биде доста важно за човечкиот род, што Иса а.с(исус) и е , но не и господ !!!
господ е еден и единствен..
јас ти објаснив ако ти не сакаш да го признаеш тоа, тогаш не е кај мене грешката !!
јас користам факти од она што јас го верувам, ти користиш од она што ти го веруваш, јас ти кажав дека не можам да му верувам на матеј, марко, лука и јован, туку му верувам на вистинските божји зборови !!!!
за детелината јас мислам дека доволно разговаравме и нема што друо да кажуваме, бидејќи нелогично е а за светлоста, таја светлост ја имал и Муса а.с (мојсеј) како и другите пратеници, не значи тоа дека биле сите богови !!!
јас верувам дека Иса а.с(исус) е одбрана личност но не и поголема од бог !!!
ниту приближна на неговата големина !!!
а ти некако ги прескокна одговорите на неколку прашања кои ти ги поставив...
на кого Исус му се молел ако тој бил бог???
На кого му служел како роб, бидејќи ти кажа дека станал роб???
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:17
the king напиша:
на кого Исус му се молел ако тој бил бог???
На кого му служел како роб, бидејќи ти кажа дека станал роб???
|
Еве, да не кажеш дека ги прескокнав прашањата твои, иако моите останаа неодговорени, посебно првото, а и на крајот на краиштата, си кажа, секој си дебатира од својата гледна точка, па никогаш и нема да се согласиме, фактите се тие, кој како и да си ги интерпретира, факт се писанијата во Библијата, кој сака нека верува, ко не, ќе си најде причина.
Не ми ги извртувај зборовите, ниту оние на Спостол Павле, не станал роб, станал слуга, т.е. човек. Одговорите ги дадов погоре, под број 1 и 2, поткрепени со цитати од Библијата. А ете, за да е посфатливо, прочитај ги цели поглавја од тие посланија, може така ќе ти е појасно.
-------------
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:23
не!!!
јас овие прашања ти ги поставувам како подпрашања за еден и два !!!
а зашто тогаш Исус се молел, на кого всушност му се молел???
пс: јас мислам дека ти одговорив од она што јас го верувам, не очекувај да ти ги потврдувам библиските записи !!!
само да те поправам, на аршот не го пишува името на Иса а.с туку на Мухаммед с.а.в.с. !!!
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:28
the king напиша:
не!!!
пс: јас мислам дека ти одговорив од она што јас го верувам, не очекувај да ти ги потврдувам библиските записи !!!
само да те поправам, на аршот не го пишува името на Иса а.с туку на Мухаммед с.а.в.с. !!!
|
Ајде да се дообјасниме.
Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.
П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа.
-------------
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 14:13
Македон напиша:
the king напиша:
не!!!
| Ајде да се дообјасниме.Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа. |
значи Исус си играл молач, кога се молел???
види види, баш интересно!!!
мислам дека веќе се е јасно и повеќе нема да коментирам на оваа тема, само за крај сакам да го кажам она што јас го мисла и кое верувам дека е така, па после нека читателите сами одлучат !!!
всушност и од оваа тема се гледа дека сепак бог е еден и единствен, тој е од секогаш и за секогаш, створител на се што постои, господар на сите нас, на сите оние кои живееле, кои живеат и ќе живеат !!!
како и на сите така и на Иса а.с(исус) кој е одбрана личност, до кого е испратена божјата книга, која не зборува за ничиј живот, не зборува за никакви работи освен за правила и принципи, според тоа Иса а.с (исус) не е бог туку божјо одабрение и човек кого бог го испратил на земјата за да ја проповеда единственоста на бог, како што и ти рече, учител !!!
Иса а.с му се молел на својот створител, не единствениот и семоќен бог, од кого во многу наврати бара помош !!!!
ако навистина Иса а.с (исус) ја заврши својата мисија како човек на земјата, зашто тога би се вратил повторно на земјата ???
не !!! неговата мисија не е завршено, тој ќе дојде повторно на земјата со цел да ви ја каже вистината, да ви докаже дека не е бог туку само учител пратен од бог за да го упати народот !!!!
во врска со светиот дух...
кога единствениот бог го створил на Адем а.с(Адам) од земја, му вдахнал од сопствениот дух, според тоа секој човек во себе носи божји дух, односно душа, која му припаѓа на бог и него му се враќа после смртта на човекот !!!
ова е вистината и поради недобро сваќање на сето ова кај вас се родила една појава која е наречена свето тројство...
отецот е најнормално единствениот бог, кој нити родил ниту паки е роден !!!!
синот е човекот !!!
сите луѓе се божји синови, он е нивниот створител!!!!
светиот дух е душата на секој еден човек, која е нешто енигматично за медицината, никој не може да влијае на неја, таја е божја дарба за човекот, него му припаѓа и него му се враќа !!!
е сега прочитајте го ова неколку пати и размислете добро !!!!
бидејќи логиката е ваква и не може да биде поинаква !!!
со почит !!!
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 14:20
за крај само заборавив да цитирам еден чудесен дел од к*ранот, кој иако е долг се на се неколку реченици, беспрекорно и без простор за никакви дилеми го опишува битието на бог, со два збора те остава без коментар !!!
а гласи вака:
ВО ИМЕТО НА БОГ, МИЛОСТИВИОТ СЕМИЛОСЕН
РЕЧИ БОГ Е ЕДЕН !!!
ОН Е УТОЧИШТЕ НА СЕ !!!
НИТИ РОДИЛ, НИТУ Е РОДЕН
И НИКОЈ НЕ МУ Е РАВЕН !!!
ВИСТИНАТА ЈА РЕКОЛ СЕМОЌНИОТ И ЕДИНСТВЕН БОГ!!!
|
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 02:36
the king напиша:
Македон напиша:
the king напиша:
не!!!
| Ајде да се дообјасниме.Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа. |
мислам дека веќе се е јасно и повеќе нема да коментирам на оваа тема, само за крај сакам да го кажам она што јас го мисла и кое верувам дека е така, па после нека читателите сами одлучат !!!
всушност и од оваа тема се гледа дека сепак бог е еден и единствен, тој е од секогаш и за секогаш, створител на се што постои, господар на сите нас, на сите оние кои живееле, кои живеат и ќе живеат !!!
како и на сите така и на Иса а.с(исус) кој е одбрана личност, до кого е испратена божјата книга, која не зборува за ничиј живот, не зборува за никакви работи освен за правила и принципи, според тоа Иса а.с (исус) не е бог туку божјо одабрение и човек кого бог го испратил на земјата за да ја проповеда единственоста на бог, како што и ти рече, учител !!!
Иса а.с му се молел на својот створител, не единствениот и семоќен бог, од кого во многу наврати бара помош !!!!
ако навистина Иса а.с (исус) ја заврши својата мисија како човек на земјата, зашто тога би се вратил повторно на земјата ???
не !!! неговата мисија не е завршено, тој ќе дојде повторно на земјата со цел да ви ја каже вистината, да ви докаже дека не е бог туку само учител пратен од бог за да го упати народот !!!!
кога единствениот бог го створил на Адем а.с(Адам) од земја, му вдахнал од сопствениот дух, според тоа секој човек во себе носи божји дух, односно душа, која му припаѓа на бог и него му се враќа после смртта на човекот !!!
ова е вистината и поради недобро сваќање на сето ова кај вас се родила една појава која е наречена свето тројство...
синот е човекот !!!
светиот дух е душата на секој еден човек, која е нешто енигматично за медицината, никој не може да влијае на неја, таја е божја дарба за човекот, него му припаѓа и него му се враќа !!!
со почит !!!
|
Јас кога ти велам дека сам си зборувам, ти ми велиш не е така. Исус не изигрувал молач, туку бил Учител, го учел народот да се моли, а и бидејќи земал облик на Слуга, односно човек ( се што кажав погоре е поткрепено со цитати, да не се повторувам ) тоа и го правел, како што би правел Човек кој е праведник, верник.
Другото не го коментирам, субјективното твое мислење, останува само твое субјективно мислење, базирано на твојата света книга, а не на Библијата.
Во однос на заклучокот, како заклучок единствено што можам да кажам е дека моите прашања останаа одговорени без да бидат поткрепени со докази, одговорот беше базиран на субјективно мислење, па читателите нека пресудат дали истиот е точен или не и истотака можам да кажам дека зад секој одговор оставив и цитати кои не беа побиени.
Со почит и до тебе и сите!
-------------
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 11:33
Единствениот БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) пред (околу) 2000 години - наместо земја, машко семе или билокаква поинаква творба - во Господ Исус Христос ја отелотвори Својата СОВРШЕНА ПРАСВЕТЛА МУДРОСТ во Која беше и е БОГ, Кој лично ни Го покажа СОВРШЕНИОТ ПАТ, СОВРШЕНАТА ВЕРА (Совршеното Јудејство, Совршеното Христијанство, Совршениот Ислам, Совршената Будност, ...) и СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!
Шалом + Селам + Мир вам!
п.с. Само за Оној БОГ (АЛАХ, ЕЛОАХ) во Највисокото Небо, во Срцето и Името Исусово јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна Љубов, за Неговиот Совршен Ислам!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2010 во 21:36
Македон напиша:
the king напиша:
Македон напиша:
the king напиша:
не!!!
синот е човекот !!!
со почит !!!
| Јас кога ти велам дека сам си зборувам, ти ми велиш не е така. Исус не изигрувал молач, туку бил Учител, го учел народот да се моли, а и бидејќи земал облик на Слуга, односно човек ( се што кажав погоре е поткрепено со цитати, да не се повторувам ) тоа и го правел, како што би правел Човек кој е праведник, верник.Другото не го коментирам, субјективното твое мислење, останува само твое субјективно мислење, базирано на твојата света книга, а не на Библијата.Во однос на заклучокот, како заклучок единствено што можам да кажам е дека моите прашања останаа одговорени без да бидат поткрепени со докази, одговорот беше базиран на субјективно мислење, па читателите нека пресудат дали истиот е точен или не и истотака можам да кажам дека зад секој одговор оставив и цитати кои не беа побиени.Со почит и до тебе и сите! |
okk
bi sakal da mi odgovoris edno prasanje aili iskren da bidis
velis toj bil ucitel i gi ucel narodot kako da se molat
pa biti postavil edno prasanje na koe bi sakal da mi odgovoris
kako isus gi ucel da se molat ?
na koj nacin i kako sega se molat vo crkva?
a patemm ke zemam edn citat od biblijata ;;;;da vidime kako se molel isus;
Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”
39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли
spored ovie citatti citame deka isus padna na svoeto lice znaci napravil sedzda ( so svoeto lice kon zemja padna )
pa bi ti postavil prasanje dali vaka pravite, koga se molite , kako se molite pagate so svoite lica iliiiiiii ?
zarame vaka ne ve uvel isus ili
vsusnost kako se molite vcrkva?
mozete da mi objasnete
do nekade znam no bi sakal podetalnoo
sekoe dobro pozdrav
|
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 12:02
Бидејќи твоево прашање ми зазвучи поискрено, за разлика од некои други прашања, јас ќе се обидам да ти одговара од тоа што ја го знам.
Во православието под молење, кога станува збор за заедничка млитва во храмовите, се подразбира да верниците стојат и се молат во себе.
Но тоа не е така фиксно одредено како на пример во исламот кога се прави намаз.
el_kevser напиша:
spored ovie citatti citame deka isus padna na svoeto lice znaci napravil sedzda ( so svoeto lice kon zemja padna...
mozete da mi objasnete
do nekade znam no bi sakal podetalnoo |
Ние тоа го викаме голема МЕТАНИЈА(ова е грчки збор и мислам дека значи -поклонување).Кога ги преклонуваш колената и се поклонуваш до земја.
Во Црквите се прави оваа голема метанија неколку пати годишно. Но има и МАЛА метанија,а тоа е кога се наведнуваш со горниот дел на телото надоле(значи не ги преклонуваш колената)и таа метанија се прави скоро секоја литургија во одредени моменти од истата.
Но ова е формалната страна додека за приватна молитва нема некои правила,секој се моли како милува.
Дали ќе стои ,дали ќе клечи на земја со лицето на земјата и тоа подолго време ,дали ќе прави само голема метанија или мала зависи од самиот верник,дали ќе го крева рацете кон небото или не истотака е прашање на личен избор и во зависност од молитвеното расположение.
На пример во Романија верниците во самите храмови клечат речиси едно добар дел од службата или пак прват големи метании доста често.
Но и кога се во прашање за самите храмови се остава на личниот избор на верниците.На пример во романија едно пола од луѓето клечат нон стоп на службата,друг дел стојат и повремено прават метании,други почесто и така натаму.
Ддоека кај нас најчесто би видел како стојат и повремено прават мали метании.но и некој да клечи и да прави гоелми метании не е ништо чудно.
Инаку исламското поклонување на намаз е позајмено од византискиот двор.Така се поклонувале гостите на императорот.Првин ја наведнувале главата,па со половината и на крај ќе се поклонат со лицето до земја.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 15:33
Bitna e sushtinata, a ne formata. Ako nekomu formata mu pomaga polesno da ja ostvari sushtinata, togash toa e vo red, no ne e vo red koga formata kje stane cel samata za sebe.
Na Boga ne mu treba nikakov fizichki dokaz shto chuvstvuvame za Nego ili za bilo koj drug, dali se naogjame doma ili vo hram, dali se molime stoekji ili klechejki, dali se poklonuvame ili ne... Toj toa go znae podobro od nas.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 15:55
el_kevser напиша:
Македон напиша:
the king напиша:
Македон напиша:
the king напиша:
не!!!
синот е човекот !!!
со почит !!!
| Јас кога ти велам дека сам си зборувам, ти ми велиш не е така. Исус не изигрувал молач, туку бил Учител, го учел народот да се моли, а и бидејќи земал облик на Слуга, односно човек ( се што кажав погоре е поткрепено со цитати, да не се повторувам ) тоа и го правел, како што би правел Човек кој е праведник, верник.Другото не го коментирам, субјективното твое мислење, останува само твое субјективно мислење, базирано на твојата света книга, а не на Библијата.Во однос на заклучокот, како заклучок единствено што можам да кажам е дека моите прашања останаа одговорени без да бидат поткрепени со докази, одговорот беше базиран на субјективно мислење, па читателите нека пресудат дали истиот е точен или не и истотака можам да кажам дека зад секој одговор оставив и цитати кои не беа побиени.Со почит и до тебе и сите! |
okk
bi sakal da mi odgovoris edno prasanje aili iskren da bidis
velis toj bil ucitel i gi ucel narodot kako da se molat
pa biti postavil edno prasanje na koe bi sakal da mi odgovoris
kako isus gi ucel da se molat ?
na koj nacin i kako sega se molat vo crkva?
a patemm ke zemam edn citat od biblijata ;;;;da vidime kako se molel isus;
Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”
39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли
spored ovie citatti citame deka isus padna na svoeto lice znaci napravil sedzda ( so svoeto lice kon zemja padna )
pa bi ti postavil prasanje dali vaka pravite, koga se molite , kako se molite pagate so svoite lica iliiiiiii ?
zarame vaka ne ve uvel isus ili
mozete da mi objasnete
do nekade znam no bi sakal podetalnoo
sekoe dobro pozdrav
|
И досега искрено одговарам, така ќе е и отсега, ако не знам, тогаш и не одговарам. Во работи кои не ги знам не се мешам, молчам, или прашувам. Исус се молел и со лицето на земја, се молел и без да падне на земја, а нам не научи на молитвата Оче Наш ( Господовата молитва ) која ја има во Светото Писмо истотака, а претставува одговор на прашањето на Апостолите како да се молат. Никаде не рекол Исус дека задолжително мора да се допре лицето до земјата, иако и така се молат денес и Православните Христијани. Значи ние кога се молиме ( говорам за Православните Христијани ), стоиме некогаш ( при читање Акатист се стои ), паѓаме на колена, постојат и длабоки поклони, кога со челото се допира земјата, се потпираме на раце, со челото ја допираме земјата. Некои молитви се изведуваат со длабоки поклони ( ги има и во Православен Молитвеник тие молитви ).
Еве и слики од службата на денот на Слегувањето на Светиот Дух во Соборниот Храм, предводена од Архиепископот Охридски и Македонски Господин Господин Стефан, да не бидат само празни зборови, туку и со свои очи да видиш.
http://preminportal.com.mk/content/view/4200/71/ - СЛИКИ
Се надевам дека подобро ти доловив вака, со свои очи да видиш отколку да раскажувам приказни, а ништо да не видиш.
-------------
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 16:22
Mozeme da se molime i vo sebe, mozeme da se molime na bilo koe mesto, vo bilo kakva polozba, stoejki, klecejki, pagajki na zemja, i sl.
Ako e nasata molitva od srce, i ako e vo sklad so Bozjata volja i ako e za nase dobro i dobro na bliznite, BOG ke ni ja ispolni molitvata.AMIN!
|
|