IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Паганството и Црквата - вечерва во “Јади Бурек“
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Паганството и Црквата - вечерва во “Јади Бурек“

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 16:10
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Убаво од страна на Јанко што решил да организира ваква емисија, меѓутоа оваа дебата треба да се спроведе на друго место. Проповедниците треба да го поучат народот, во верските објекти кадешто се собираат, а не да чекаат некој преку тв да им го обрати народот од сувите традиции.
Зошто баш од верските објекти?
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Orthophill Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2008
Поени: 62
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Orthophill Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 16:22
Палењето на огновите имаат симболика исто како што има симболика и носењето на Бадникот в куќи.
Бадникарските огнови точно е дека го симболизираат огнот кој што го запалиле пастирите. Што значи оваа традиција можеби да е наследство од паганството, но од друга страна си наоѓа и Евангелска поткрепа. Но, ако огновите имаат симболика и не се пагански, однесувањето на бадникарите е паганско. Зошто паганско? Паганско е заради тоа штосе прекинува постот, се прејадува и препива, се пејат недолични песни...
Симболиката за внесувањето на Бадникот в куќи е следнава, според едно предание, ноќта кога Пречистата и праведниот Јосиф се сместиле во пештерата, немале оган да се загреат. Затоа св Јосиф пошол кај некој овчар и од негол зел жар за да ја загреат пештерата. При тоа жарот до пештерата го однесол во својата унечка, без таа и најмалку да подгори.
Нема поголемо богатство од девственоста! - св Григориј Ниски
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 18:57
Potekloto na ovie ognovi , toa e od cisto pagansko poteklo.

No ako odime nanazad, i samoto slavenje na Bozik ima pagansko poteklo.

Pocnalo vo 4 vek na paganski praznik vo Rimskoto Carstvo, na Saturnalii(na 25 dekemvri spored julijanskiot kalendar a 6 januari spored egipetskiot), rodenden na Nepobedlivoto Sonce, zatoa sto gragjanite koi stanuvale Hristijani ne sakale da gi napustat popularnite praznuvanja vo toa vreme....pa si go prekrstile vo praznik Rozdestvo Hristovo.

Ako pocnuva da se odmotuva klopceto kaj ke se stigne?

I se postavuva edno drugo prasanje: Zosto vo Biblijata ne e daden tocniot datum na Hristovoto raganje?
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 19:06
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Potekloto na ovie ognovi , toa e od cisto pagansko poteklo.

No ako odime nanazad, i samoto slavenje na Bozik ima pagansko poteklo.

Pocnalo vo 4 vek na paganski praznik vo Rimskoto Carstvo, na Saturnalii(na 25 dekemvri spored julijanskiot kalendar a 6 januari spored egipetskiot), rodenden na Nepobedlivoto Sonce, zatoa sto gragjanite koi stanuvale Hristijani ne sakale da gi napustat popularnite praznuvanja vo toa vreme....pa si go prekrstile vo praznik Rozdestvo Hristovo.

Ako pocnuva da se odmotuva klopceto kaj ke se stigne?

I se postavuva edno drugo prasanje: Zosto vo Biblijata ne e daden tocniot datum na Hristovoto raganje?

Очигледно е дека на Бог не сака само на одреден ден да го славиме ражањето на Синот Божји, туку сака секојдневно да се потсетуваме на тоа и да Му бидеме благодарни. Тој од нас не бара славење одредени денови туку бара нешто друго- промена на нашите срца и начинот на живеење. Бог знаел дека ако постави одреден ден, ние ќе станеме заробеници на тој ден... и ќе излезе дека ние сме создадени за тој ден а не тој ден за нас, како што беше со саботата. Не е битно дали е 25.12, 06.01, 15.04 или 18.10... важно е што значи за нас Неговото раѓање и Неговата смрт на крстот Голготски.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 21:56
Ова што Алдра го кажува важи само за човекот од 20 и 21 век, да не кажам ова го почитуваат само модерните христијани.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 21:57
Значењето на празникот Рождество Христово

Христос се вочовечи, за ние да се обожиме—вели отецот на Православието, светиот Атанасиј Велики. Христос се овоплоти за човекот толку да стане бог, колку што и Бог станал човек—вака пишува светиот Григориј Богослов. Со зборот овоплотување, означуваме дека Бог постанал човек. Но, штом Бог постана човек, тогаш и човекот е повикан да постане бог по благодат, и тоа се изразува со зборот обожение. Со овоплотувањето на Бога се објавува целта и смислата на човековото битие—обожението, и воедно се даваат средствата за неговото остварување. Тоа е смислата на боговоплотувањето, тоа е и целта која што Богочовекот Христос ја даде и ја оствари. Станувајќи човек—му даде цел на човекот; влегувајќи во тело—му даде цел на телото; влегувајќи во материјата—ѝ даде цел на материјата. Станувајќи човек—осмисли сè што е човечко: и раѓањето и животот и смртта. До Него—сè било бесмислено, од Него—сè е осмислено.

Затоа, Божик е центарот на севкупната човекова историја. Од тој настан и времето се дели на време пред Христа, и време по Христа.

Богочовекот Христос е суштината на Православието. Господ Христос самиот себе, својата Богочовечна Личност ја остави како Црква, и Црквата всушност е Богочовекот Христос продолжен во сите векови. Заради тоа, Црквата преку сите свои апостоли, маченици, исповедници, светители и верници, бестрашно го исповедала, проповедала и бранела повеќе од сè друго: Богочовештвото на Господа Исуса Христа, Неговата чудесна и незаменлива Личност. Бивајќи милосрдно снисходлива кон грешниците, таа отсекогаш била ревносно неумолива и одлучна во осудувањето и отфрлувањето на сите оние коишто на било кој начин го порекнувале, отфрлале, или унакажувале Богочовештвото на Господа Христа, и постојано била радосно подготвена да појде и на најстрашните апокалиптични измачувања, само за да не Го предаде Него.

Спротивно на ова, спротивно на Православното Христијанство, е тежнеењето Божик да се сведе на „празник на семејството“, при што за главна содржина на празникот да се прогласи богатата трпеза, а поздравот „Христос се роди“ да биде само една декорација, адет. Исто како и пиењето ракија во пост и осветувањето бадникови гранчиња—за што во православните молитвеници не постои ни служба, ни молитва. Ваквото унижување на празникот произлегува од унижувањето на Богочовекот Христос—до обичен човек!

Има и такви, кои не верувајќи во Бога, се во заблуда дека давајќи му на празникот на Рождеството Христово некаква општочовечка димензија, му го зголемуваат значењето, правејќи го подобен не само за Христијаните, туку и за сите луѓе. Но, каква е радоста без Богочовекот Христос? Каков е тој Божик без Христа Бога? Во тој случај, нашите ближни коишто не се Христијани, со право ќе ги презрат адетите коишто им ги прикажуваме—затоа што не се повеќе од обична човечка измислица.

Единственото ново под сонцето е Сонцето на Правдата—Богочовекот Христос, Којшто е Вистината, Патот и Животот. Тој дојде за да ги избави од ропството на смртта сите луѓе. Тоа е радосната вест што му ја објавуваме на светот. Секое заменување на Богочовекот со било каков човек, секое одбирање од Православното Христијанството само она што му се допаѓа на човековиот индивидуален вкус и разум, го претвора Христијанството во површен и беспомошен хуманизам. Секое тежнеење и обид Православието да се изедначи со другите религии, со духот на времето, со минливите трендови на различните историски периоди, му ја одзема специфичната вредност којашто Православното Христијанство го прави единствената Богочовечка религија во светот. Не сообразувањето на Богочовекот Христос кон духот на времето, туку сообразувањето на духот на времето кон духот на Христовата вечност, Христовата Богочовечност—тоа е единствената вистинска мисија на Црквата во светот.

Сведоци сме и на еден друг вид унижување на големите празници коишто следуваат во овој период—преку недоличното прославување, на места целосно отсечено од христијанската смисла на празникот: разните пагански „некрстени денови“, и обичаите кои неточно ги именуваат „василичарски“, а тие немаат ништо заедничко ниту со светиот Василиј Велики, ниту со Православието воопшто.

Игуменот Кирил Пејчиновиќ во врска со ова поучува: „А ние и празникот што го служиме еднаш во годината, и него непристојно го служиме, а не побожно. Токму на денот гледаме да се опиеме, да скокаме, да збеснуваме. Цела ноќ седите, пиете и збеснувате, не го молите светителот туку го лутите, та тој не ве измолува пред Бога и не ви помага, па попусто се трошите. Ама ќе речете: не знаеме како треба. Така најдовме, така ќе оставиме. Немој, брате, не оставај, туку тргни се од злото и прави добро. Ако, пак, не си кадар и не можеш ништо да направиш според законот, барем не прави беззаконие, но седи си ужален и речи: на денешен ден сите Христијани стојат во законот, Бога Го молат, Бога Го фалат по црквите и Божјите домови, а ние сме принудени од сето тоа да се лишиме. И, помоли му се на Бога со солзи и речи: избави нè Боже од овој лош есап што го имаме и научи нè Господи на вистината Твоја и исправи ги стапките наши кон остварување на Твоите заповеди.“

Ние, пак, долично и со неизменлива радост да го прославиме Рождеството на Спасителот и да воспееме со целата Негова Црква: Денес се раѓа од Дева, Оној Којшто во рака ја држи сета твар; во пелени, како земен, се повива Оној Кој Е по суштина неприкосновен Бог. Во јасли лежи, Оној Кој во почетокот небесата ги утврди со збор; од гради со млеко се храни, Оној Кој во пустината на луѓето им излеа манна од небото. Женикот Црковен ги собира магите и Синот на Девата ги прима нивните дарови. Христос се роди! Навистина се роди
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 22:00
Го слушнавте ли о.Игор Калпаковски на Сител?голема%20насмевка
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
la fille Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Ноември.2005
Поени: 42032
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај la fille Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 22:51
Господинот воопшто не сакаше да зборува околу паганските обичаи кои Православните верници ги практикуваат вечерва. И не само вечерва, туку и на многу други празници. Како свештено лице негова должност е да им каже на верниците што смеат, а што не смеат да прават, што е во ред, а што е пагански обичај. Но за жал, стравувајќи дека Верниците ќе им се налутат, полесно им е да се оградат отколку да се соочат со проблемот...
Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 23:02
Емисијата е во тек - иако има проблеми со сигналот о. Таковски многу убаво кажа дека огновите и “журките“ не се православна традиција...

се чудам и се прашувам Зашто архиепископот не се засрами и конечно во Скопје да ја искорени оваа ПАГАНСКА ТРАДИЦИЈА и не да биде нејзин иницијатор и од кај него неговите “неуки свештеници арамии“ да го крадат и заблудуваат народот...

п.с.
браќа православни простите што ве соблазнувам - но ја кажувам вистината - крајно време е кај нас да се стави крај на српските традиции на “дебармаалци“ - србофилите,...
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2010 во 23:38
Супер наслов и одбрале на емисијата и темава.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2010 во 00:00
Originally posted by deshad deshad напиша:

Супер наслов и одбрале на емисијата и темава.
.... i ovaa go kaza nekoj cija religija proizlegla od paganstvoto i den denes praktikuva paganizam, samo sto toa fino go ima zamotano vo celofan koj pak ne e nishto drugo tuku prikaski na eden mnogu pocituvan covek cija karikatura gi navreduva mnogu i za toa se spremni da ubivaat... hahahaha kaj otide svetot ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2010 во 11:51
Ја догледавте ли емисијата? Ви се допадна ли?
Мене лично (ако се изземе “водителот“ кој стопати го прекинуваше професорот, се наметнуваше расфрлајќи се со цитати од Писмото)-многу ми се допадна. Професорот убаво објасни за се, за потеклото на овие работи, за дрвцето, огновите, па и коледето, паричката во питата...Прекрасно. па “кој има уши-нека слуша“-што би рекол Исус .
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2010 во 12:07
Емисијата е веќе присутна на youtube.com, така што и оние кои беа покрај коледарските огнови, како и сите ние кои имаме ПОСТОЈАНА потреба од повторување и повторно учење, ќе можеме сите да ја изгледаме емисијата уште колку пати ни е потребно.

Фала му на Бога!

Еве линк кон првиот од 12-те дела од емисијата на youtube.com

Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2010 во 14:03
не е проблем што коледарските огнови се пагански...
проблем е што црквата тоа не го осудува...
од за себе познати себични причини...
да не се замери со верниците кои...
иако се верници не си ја познаваат верата...

се прашувам...
колку од оние пијани "верници"...
имаат поим за значењето на обичајот кој го практикуваат...
или главен мотив е чашката греана ракија...
песна и музика од некоја си раштимана маалска музичка група...
играње "чочеци" и водење прв оро...
"чорбаџиски" менталитет и покажување себе си пред другите...
и сето тоа во декор со фрлањето на петарди во нозете на другите...

ма уствари...
нека прават они што им е драго...
ама црквата јасно нека се дистанцира од приказната...
а не да мути вода...
зошто така им одговара...

Изменето од којсумјас - 06.Јануари.2010 во 14:03
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.