IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Бог или Исус ????
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бог или Исус ????

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 23:08
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by the king the king напиша:

Македон, што ќе речеш на ова???

или се изненади од прашањето???

Зашто исус се обраќа со бог, ако и тој е дел од тој бог, ако навистина постои светото тројство???

зашто Исус не знае дека отецот и светиот дух се со него и ги бара и мисли дека го напуштиле???

зашто исус опишува некојси вечен бог ако тој не постои како таков???

Зашто Исус се моли на друг бог а мислите дека вас ви заповедал да се молите во него???

Зашто Исус е роден, живеал, бил мачен и умрел во одреден период, кога претходноспоменатите се човечки особини??

зарем бог е човек???

зарем може бог да се поистовети со човек??

зарем може човек да биде створител на се што постои, што можеме и не можеме да видиме???

има уште милијарди Зашто и Зарем во светото тројство, зарем тие не се доказ дека истото не постои???

Не се изненадив воопшто, какво изненадување, милионпати имам одговарано на вакви прашања. Тешко можеш со вакво нешто да ме изненадиш, пробајте со нешто ново. Очигледно не ги читаш одговорите, туку само си зацртал едно та исто, ама не е проблем, ќе одговорам пак. Не одговорив досега, иако во видов, оти си имав нешто друго да завршам За да не ги копирам сите твои прашања, ќе ставам броеви пред одговорите. A после ова чекам одговор на примерите, едноставно прашање е: Дали имаме сонцето е едно или се три сонца и дали детелината е една или се три детелини?1. Сe обраќа поради тоа што: макар и Син, Он се научи на послушност преку она што пострада, ( Послание на Светиот Апостол Павле до Евреите 5:8 )Kој иако беше во обличје Божјо, сепак не дежеше многу до тоа што е еднаков со БогаНо Сам Себе се понизи, откако зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето; и по вид се покажа како човек;( Послание на Светиот Апостол Павле до Филипјаните 2:7-8 )2. На второто прашање одговорот е присутен погоре, во Посланието до Филипјаните. Сам Себе се понизи, зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето        (Филипјаните 2:7-8)3. ШТо опишува Исус?! Како не постои вечен Бог?! Ајде малку подобјасни што сакаш да кажеш. Каков е тој "невечен" Бог кој ти го спомнуваш и каде го сретна тоа ( поткрепи со цитат, не рекла-кажала ).4. Затоа што Исус дојде и како Учител, не случајно вели: Јован 13,13: Вие ме нарекувате Учител и Господ: и право велите, бидејќи јас сум таков5. Исус зеде облик на човек, затоа и се роди, умре, живееше како човек, како понизен слуга. 6. Мене ме прашуваш дали Бог е човек, а во претходните постови велеше дека Отецот и Синот се тело...сам одговори си.7. Не може Бог да се постовети со човек, ама Бог може да стане човек, за Него се е можно.8. Човек не може да биде створител на се што постои.9. Да ги видиме тие "милијарда докази"Ајде сега и ти одговори на овие прашања, ако можеш секако, еднаш гои поставив, ама одговор не добив.1. Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58?2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух.Пред да одговориш да те потсетам, ако почнеш да тврдиш дека овие стихови се подоцна додадени, фалсификувани или слично, принеси и доказ, што ќе го потврди тоа.

како може бог да биде понижен???

како може семоќниот да биде равен на човек, како може бог на самиот себеси да му биде слуга???

на кого Исус му бил слуга???

ако ова што ти го тврдиш го сватам како такво, тогаш јасно се гледа дека постојат повеќе богови а не еден, ако е така барем кажи и да не тераме понатака, да му ставиме крај на дебатата!!

за сонцето и за детелината, јас ќе ти кажам дека еден лист од детелина е само еден лист на детелина а не детелина со три листа...

топлина е топлина а не сонце !!!

светлина есветлина а не сонце!!!

физиката на сонцето е само физика а не сонце!!

детелината е детелина со три листа, ако изгуби еден лист тја не е цела детелина, туку е распарчена детелина !!!

сонцето без топлина и светлина не е сонце, туку угаснато сонце !!!

не е секоја светлина сонце, не е секоја топлина сонце, не е секое тело сонце !!!

ако ова е така тогаш не може и тројца да бидат еден !!!

сега да ти одговорам на твоите прашања, како знаеш дека ќе ти речам дека тоа не се оригинални дела???

тоа значи дека ти си ја имаш мувата на капата !!!!

првото прашање е во врска со тоа дека Исус постоел и пред да се роди, според мене Иса а.с(исус) постои и денес !!!!

на Аршот(престолот на единствениот бог пишува: НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ И МУХАММЕД Е НЕГОВ РОБ И ПЕЈГАМБЕР!!!

се тврди дека Адем а.с (адам), првиот човек на светот го забележал тоа и кога требало да бидат казнати за грешката, Адем а.с на бог го замолил во име на тој чие име е напишано на Аршот, поради што Адем а.с добил помилување и му е дадена шанса да живее на земјата, а како казна само е изваден од џеннетот (рајот)...

не го кажувам ова онака, туку како доказ дека за божјите пратеници се знаело дека ќе дојдат на овој свет и пред нивното доаѓање !!!!

во тој контекст ти е кажано и тоа што ти го цитира !!!

во врска со второто твое прашање..

за крстењето, кај муслиманите се наоѓа нешто слично, но тоа кај нас е познато како ГУСУЛ...

но не се извршува како кај вас еднаш во годината туку при секое бањање, а мора да се обави после однос со жена дури и после страсен поглед кон жена!!!

но кај нас не се извршува во името на отецот синот и светиот дух туку во име на единствениот и семоќен бог, кој не може ниту да се понижува, ниту да се види, ниту да се измачува, едноставно во секој аспект е недофатлив за човекот !!!!

се надевам дека си задоволен од одговорот...

а сега да се вратам на тоа што ти самиот го спомна...

света книга, божји слова, не можеш да си замислиш на друг начин освен на начин на заповеди, закони, принципи врз кои треба да се потпираат верниците!!!

во никој случај бог не му раскажува на човештвото раскази и разноразни прикаски, како сто се песна над песните и ред други песнички кои се наоѓаат во библијата...

како друг доказ, ако библијата е дело на бог, засто имаме евангелија чии автори се добропознати и тие не се бог туку некои си обични човечки личности !!!

божја објава е само она што преку ангелот гаврило му е испратена директно од богот кој нема придружник и кој е недофатлив за човекот, до одбрани пратеници пејгамбери, од кои еден е и Иса а.с (исус)...

сега само уште еден доказ за промена на библијата..

да се вратиме до средниот век..

Гутемберг е изумителот на машината за печатење, како и на секој голем ум и за гутемберг е донесена одлука од страна на црквата да биде уништен поради неговиот изум, од причина што според црквата обичните луѓе не смееле да читаа книги и да учат...

Гутемберг за да не биде уништен му ја отстапил својата машина на црквата за прва одпечатена книга да биде библијата, и токму така и се случила, црквата ја печатила библијата, дај ми сега ти мене доказ дека во тоа печатење библијата е одпичатена онаква каква што му била испратена од бог на Иса а.с(Исус)...

и за крај, јас не верувам во матеј марко лука и јован !!!!

јас верувам во единствениот и највеличенствен бог и во неговиот пратеник, пејгамбер, како и во сите претеници така и во Иса а.с(исус)!!!!

извини имав проблем со нетот не можев да пишувам !!!!

сега си ти на потег !!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 23:34
Оваа дебата се сведе на рекла-кажала. Јас поставив две едноставни прашања, ти ми раскажуваш за Исламскиот поглед на Исус а дебатираме за Библискиот и Христијанскиот, јас говорам за Светото Тројство, ти ми кажуваш како треба да изгледа еден пратеник, јас те прашувам како постои Исус, јас говорам за оригиналноста, ти отиде кај Гутемберг. Толку ли е тешко да се одговори на еве прашања, без притоа да се меша Исламот, кога темата не е за Исламот, Гутемберг и.т.н.

Во однос на детелината и сонцето, што единствено е дел од дебатата во сиот твој пост.

Лист од детелина според својата суштина пак е детелина, не е ниту јаболко, ниту палма, ниту даб, ниту ела ниту костен.

Јас не говорев за распарчена детелина, туку за СУШТИНАТА на детелината, како една целина.

Во однос на сонцето, да, сонцето е сонце, светлината е светлина, иако е сончева, топлината е топлина, но ние не говоревме за секоја светлина, гледам и другите светлини ги вмеша, туку за сончевата светлина која ја има на Земјата, а е од Сонцето, кое е на небото.

А инаку во однос на тоа од каде знаев дека ќе кажеш дека Библијата е фалсификат, знаев од таму што секогаш кога не може никој да одговори на овие две прашања, почнува да зборува за фалсификат и слично, а историските докази за тоа не дочекувам да ги слушнам.

П.С. Доказ за промената на Библијата бил Гутемберг и печатницата?!изненадувањегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење Се читаш ли бре пријателе што пишуваш?!газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

А што да правиме со оние Библии кои потекнуваат од порано, а кои не го говорат тоа што ти мислиш дека го говорат?! Ете, побарај на интернет постари списи, нема потреба да бараш нови библии...барај Библии на грчки, од пред Гутемберг. Само немој сега да ме убедуваш дека имало печатници и во Византиската Империја или во Римското Царство.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 23:48

очигледно не очекуваше да го прочиташ одговорот на твоите прашања !!!!!

евети го !!!!

првото прашање е во врска со тоа дека Исус постоел и пред да се роди, според мене Иса а.с(исус) постои и денес !!!! на Аршот(престолот на единствениот бог пишува: НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ И МУХАММЕД Е НЕГОВ РОБ И ПЕЈГАМБЕР!!! се тврди дека Адем а.с (адам), првиот човек на светот го забележал тоа и кога требало да бидат казнати за грешката, Адем а.с на бог го замолил во име на тој чие име е напишано на Аршот, поради што Адем а.с добил помилување и му е дадена шанса да живее на земјата, а како казна само е изваден од џеннетот (рајот)... не го кажувам ова онака, туку како доказ дека за божјите пратеници се знаело дека ќе дојдат на овој свет и пред нивното доаѓање !!!! во тој контекст ти е кажано и тоа што ти го цитира !!! во врска со второто твое прашање.. за крстењето, кај муслиманите се наоѓа нешто слично, но тоа кај нас е познато како ГУСУЛ... но не се извршува како кај вас еднаш во годината туку при секое бањање, а мора да се обави после однос со жена дури и после страсен поглед кон жена!!! но кај нас не се извршува во името на отецот синот и светиот дух туку во име на единствениот и семоќен бог, кој не може ниту да се понижува, ниту да се види, ниту да се измачува, едноставно во секој аспект е недофатлив за човекот !!!! се надевам дека си задоволен од одговорот...

во врска со тоа што ти го кажа веќе ти кажав и не мора да се повторувам...

светлината е светлина а човекот е човек, знаеме дека Исус не можел да биде на две места истовремено што значи не можеме да го споредуваме со светлината !!!

ти читај се, ни кажуваш за детелина наместо да ми зборуваш за она што навистина треба да го зборуваш !!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 23:58

очигледно не очекуваше да го прочиташ одговорот на твоите прашања !!!!!

евети го !!!!

првото прашање е во врска со тоа дека Исус постоел и пред да се роди, според мене Иса а.с(исус) постои и денес !!!! на Аршот(престолот на единствениот бог пишува: НЕМА ДРУГ БОГ ОСВЕН АЛЛАХ И МУХАММЕД Е НЕГОВ РОБ И ПЕЈГАМБЕР!!! се тврди дека Адем а.с (адам), првиот човек на светот го забележал тоа и кога требало да бидат казнати за грешката, Адем а.с на бог го замолил во име на тој чие име е напишано на Аршот, поради што Адем а.с добил помилување и му е дадена шанса да живее на земјата, а како казна само е изваден од џеннетот (рајот)... не го кажувам ова онака, туку како доказ дека за божјите пратеници се знаело дека ќе дојдат на овој свет и пред нивното доаѓање !!!! во тој контекст ти е кажано и тоа што ти го цитира !!! во врска со второто твое прашање.. за крстењето, кај муслиманите се наоѓа нешто слично, но тоа кај нас е познато како ГУСУЛ... но не се извршува како кај вас еднаш во годината туку при секое бањање, а мора да се обави после однос со жена дури и после страсен поглед кон жена!!! но кај нас не се извршува во името на отецот синот и светиот дух туку во име на единствениот и семоќен бог, кој не може ниту да се понижува, ниту да се види, ниту да се измачува, едноставно во секој аспект е недофатлив за човекот !!!! се надевам дека си задоволен од одговорот...

во врска со тоа што ти го кажа веќе ти кажав и не мора да се повторувам...

светлината е светлина а човекот е човек, знаеме дека Исус не можел да биде на две места истовремено што значи не можеме да го споредуваме со светлината !!!

ти читај се, ни кажуваш за детелина наместо да ми зборуваш за она што навистина треба да го зборуваш !!!

Значи тоа што Исус постоел и пред Авраама е всушност тоа дека се знаело оти ќе дојде, затоа што така и пишувало на престолот на Алах. Извини, овде ти прашуваш за Светото Тројство, за ХРИСТИЈАНСКА ГЛЕДНА ТОЧКА, остави го Исламот надвор од ова, оти ако си дебатираме за Ислам- Христијанство, јас ќе си зборувам едно, а ти друго.

Е не е така.

Исус постоел пред Авраама, пред тој и воопшто да се роди, како што кажал и Господ Исус Христос.

Ако Исус постоел пред Авраам, како може да е човек, кога тој постоел само тука на Земјата?! Како можел да постои ПРЕД Авраам. Јас како обичен човек, постојам пред Октавијан Август кој живеел пред 2000 години?!
Секако дека не!

Во однос на светлината, ајде да говориме и за уште нешто, бидејќи првото не го разбра очигледно. Преображението што е? Како така одеднаш Исус заблескал со светлина и ОД НЕБОТО ( А ИСУС БИЛ НА ЗЕМЈАТА ) се слушнал глас?! Како така?! Нели не може да е на две места одеднаш?!

Ако не го разбра примерот со детелината, не значи дека не сум во право..

П.С. Прашањата не се одговорени, првото е одговорено со рекла-кажала, историскиот доказ не го видов никаде, освен твое гледиште, кое нема никаква поврзаност со историската вистина, а второто прашање пак си стои. Како може некој кој постои сега, ако е човек, да постои пред Октавијан Август ( ете, други и го поедноставив истото )?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 00:10
веќе ти кажав дека не се работи за негово физичко постоење, туку постоење како име кое ќе биде доста важно за човечкиот род, што Иса а.с(исус) и е , но не и господ !!!

господ е еден и единствен..

јас ти објаснив ако ти не сакаш да го признаеш тоа, тогаш не е кај мене грешката !!

јас користам факти од она што јас го верувам, ти користиш од она што ти го веруваш, јас ти кажав дека не можам да му верувам на матеј, марко, лука и јован, туку му верувам на вистинските божји зборови !!!!

за детелината јас мислам дека доволно разговаравме и нема што друо да кажуваме, бидејќи нелогично е а за светлоста, таја светлост ја имал и Муса а.с (мојсеј) како и другите пратеници, не значи тоа дека биле сите богови !!!

јас верувам дека Иса а.с(исус) е одбрана личност но не и поголема од бог !!!

ниту приближна на неговата големина !!!

а ти некако ги прескокна одговорите на неколку прашања кои ти ги поставив...

на кого Исус му се молел ако тој бил бог???

На кого му служел како роб, бидејќи ти кажа дека станал роб???

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 00:17

на кого Исус му се молел ако тој бил бог???

На кого му служел како роб, бидејќи ти кажа дека станал роб???

Еве, да не кажеш дека ги прескокнав прашањата твои, иако моите останаа неодговорени, посебно првото, а и на крајот на краиштата, си кажа, секој си дебатира од својата гледна точка, па никогаш и нема да се согласиме, фактите се тие, кој како и да си ги интерпретира, факт се писанијата во Библијата, кој сака нека верува, ко не, ќе си најде причина.

Не ми ги извртувај зборовите, ниту оние на Спостол Павле, не станал роб, станал слуга, т.е. човек.
Одговорите ги дадов погоре, под број 1 и 2, поткрепени со цитати од Библијата. А ете, за да е посфатливо, прочитај ги цели поглавја од тие посланија, може така ќе ти е појасно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 00:23
не!!!

јас овие прашања ти ги поставувам како подпрашања за еден и два !!!

а зашто тогаш Исус се молел, на кого всушност му се молел???

пс: јас мислам дека ти одговорив од она што јас го верувам, не очекувај да ти ги потврдувам библиските записи !!!

само да те поправам, на аршот не го пишува името на Иса а.с туку на Мухаммед с.а.в.с. !!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 00:28

не!!!

пс: јас мислам дека ти одговорив од она што јас го верувам, не очекувај да ти ги потврдувам библиските записи !!!

само да те поправам, на аршот не го пишува името на Иса а.с туку на Мухаммед с.а.в.с. !!!

Ајде да се дообјасниме.

Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.

П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 14:13

не!!!

Ајде да се дообјасниме.Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа.

значи Исус си играл молач, кога се молел???

види види, баш интересно!!!

мислам дека веќе се е јасно и повеќе нема да коментирам на оваа тема, само за крај сакам да го кажам она што јас го мисла и кое верувам дека е така, па после нека читателите сами одлучат !!!

всушност и од оваа тема се гледа дека сепак бог е еден и единствен, тој е од секогаш и за секогаш, створител на се што постои, господар на сите нас, на сите оние кои живееле, кои живеат и ќе живеат !!!

како и на сите така и на Иса а.с(исус) кој е одбрана личност, до кого е испратена божјата книга, која не зборува за ничиј живот, не зборува за никакви работи освен за правила и принципи, според тоа Иса а.с (исус) не е бог туку божјо одабрение и човек кого бог го испратил на земјата за да ја проповеда единственоста на бог, како што и ти рече, учител !!!

Иса а.с му се молел на својот створител, не единствениот и семоќен бог, од кого во многу наврати бара помош !!!!

ако навистина Иса а.с (исус) ја заврши својата мисија како човек на земјата, зашто тога би се вратил повторно на земјата ???

не !!! неговата мисија не е завршено, тој ќе дојде повторно на земјата со цел да ви ја каже вистината, да ви докаже дека не е бог туку само учител пратен од бог за да го упати народот !!!!

во врска со светиот дух...

кога единствениот бог го створил на Адем а.с(Адам) од земја, му вдахнал од сопствениот дух, според тоа секој човек во себе носи божји дух, односно душа, која му припаѓа на бог и него му се враќа после смртта на човекот !!!

ова е вистината и поради недобро сваќање на сето ова кај вас се родила една појава која е наречена свето тројство...

отецот е најнормално единствениот бог, кој нити родил ниту паки е роден !!!!

синот е човекот !!!

сите луѓе се божји синови, он е нивниот створител!!!!

светиот дух е душата на секој еден човек, која е нешто енигматично за медицината, никој не може да влијае на неја, таја е божја дарба за човекот, него му припаѓа и него му се враќа !!!

е сега прочитајте го ова неколку пати и размислете добро !!!!

бидејќи логиката е ваква и не може да биде поинаква !!!

со почит !!!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2010 во 14:20
за крај само заборавив да цитирам еден чудесен дел од к*ранот, кој иако е долг се на се неколку реченици, беспрекорно и без простор за никакви дилеми го опишува битието на бог, со два збора те остава без коментар !!!

а гласи вака:

ВО ИМЕТО НА БОГ, МИЛОСТИВИОТ СЕМИЛОСЕН

РЕЧИ БОГ Е ЕДЕН !!!
ОН Е УТОЧИШТЕ НА СЕ !!!
НИТИ РОДИЛ, НИТУ Е РОДЕН
И НИКОЈ НЕ МУ Е РАВЕН !!!

ВИСТИНАТА ЈА РЕКОЛ СЕМОЌНИОТ И ЕДИНСТВЕН БОГ!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2010 во 02:36

не!!!

Ајде да се дообјасниме.Исус се молел затоа што бил и Учител и Господ, како што и сам потврдил ( цитатите ти ги дадов погоре ) и една од неговите мисии на Земјата била и да не научи да се молиме, како што и доликува на Учител, а бидејќи станал Човек ( слуга ) се молел на Бога како што тоа го правиме ние луѓето, затоа што станал вистински човек ( слуга ), а не имагинарен, човек кој е праведен, а праведен човек е верникот така? Мислам дека појасно од ова не може да е.П.С. Во однос на аршот, тоа си е твое верување, јас никаде и не споменав дека го пишувало името на Исус или некој друг, ти го спомена аршот...за мене не е никаков проблем тоа во што веруваш ти, тоа е твоја работа.

мислам дека веќе се е јасно и повеќе нема да коментирам на оваа тема, само за крај сакам да го кажам она што јас го мисла и кое верувам дека е така, па после нека читателите сами одлучат !!!

всушност и од оваа тема се гледа дека сепак бог е еден и единствен, тој е од секогаш и за секогаш, створител на се што постои, господар на сите нас, на сите оние кои живееле, кои живеат и ќе живеат !!!

како и на сите така и на Иса а.с(исус) кој е одбрана личност, до кого е испратена божјата книга, која не зборува за ничиј живот, не зборува за никакви работи освен за правила и принципи, според тоа Иса а.с (исус) не е бог туку божјо одабрение и човек кого бог го испратил на земјата за да ја проповеда единственоста на бог, како што и ти рече, учител !!!

Иса а.с му се молел на својот створител, не единствениот и семоќен бог, од кого во многу наврати бара помош !!!!

ако навистина Иса а.с (исус) ја заврши својата мисија како човек на земјата, зашто тога би се вратил повторно на земјата ???

не !!! неговата мисија не е завршено, тој ќе дојде повторно на земјата со цел да ви ја каже вистината, да ви докаже дека не е бог туку само учител пратен од бог за да го упати народот !!!!

кога единствениот бог го створил на Адем а.с(Адам) од земја, му вдахнал од сопствениот дух, според тоа секој човек во себе носи божји дух, односно душа, која му припаѓа на бог и него му се враќа после смртта на човекот !!!

ова е вистината и поради недобро сваќање на сето ова кај вас се родила една појава која е наречена свето тројство...

синот е човекот !!!

светиот дух е душата на секој еден човек, која е нешто енигматично за медицината, никој не може да влијае на неја, таја е божја дарба за човекот, него му припаѓа и него му се враќа !!!

со почит !!!

Јас кога ти велам дека сам си зборувам, ти ми велиш не е така. голема%20насмевка
Исус не изигрувал молач, туку бил Учител, го учел народот да се моли, а и бидејќи земал облик на Слуга, односно човек ( се што кажав погоре е поткрепено со цитати, да не се повторувам ) тоа и го правел, како што би правел Човек кој е праведник, верник.

Другото не го коментирам, субјективното твое мислење, останува само твое субјективно мислење, базирано на твојата света книга, а не на Библијата.

Во однос на заклучокот, како заклучок единствено што можам да кажам е дека моите прашања останаа одговорени без да бидат поткрепени со докази, одговорот беше базиран на субјективно мислење, па читателите нека пресудат дали истиот е точен или не и истотака можам да кажам дека зад секој одговор оставив и цитати кои не беа побиени.

Со почит и до тебе и сите!

Изменето од Македон - 04.Јануари.2010 во 02:38
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2010 во 11:33
Единствениот БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) пред (околу) 2000 години - наместо земја, машко семе или билокаква поинаква творба - во Господ Исус Христос ја отелотвори Својата СОВРШЕНА ПРАСВЕТЛА МУДРОСТ во Која беше и е БОГ, Кој лично ни Го покажа СОВРШЕНИОТ ПАТ, СОВРШЕНАТА ВЕРА (Совршеното Јудејство, Совршеното Христијанство, Совршениот Ислам, Совршената Будност, ...) и СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!

Шалом + Селам + Мир вам!

п.с. Само за Оној БОГ (АЛАХ, ЕЛОАХ) во Највисокото Небо, во Срцето и Името Исусово јас сакам само да знам
За Неговата безкрајна Љубов, за Неговиот Совршен Ислам!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2010 во 21:36

не!!!

синот е човекот !!!

со почит !!!

Јас кога ти велам дека сам си зборувам, ти ми велиш не е така. голема%20насмевкаИсус не изигрувал молач, туку бил Учител, го учел народот да се моли, а и бидејќи земал облик на Слуга, односно човек ( се што кажав погоре е поткрепено со цитати, да не се повторувам ) тоа и го правел, како што би правел Човек кој е праведник, верник.Другото не го коментирам, субјективното твое мислење, останува само твое субјективно мислење, базирано на твојата света книга, а не на Библијата.Во однос на заклучокот, како заклучок единствено што можам да кажам е дека моите прашања останаа одговорени без да бидат поткрепени со докази, одговорот беше базиран на субјективно мислење, па читателите нека пресудат дали истиот е точен или не и истотака можам да кажам дека зад секој одговор оставив и цитати кои не беа побиени.Со почит и до тебе и сите!

okk

bi sakal da mi odgovoris edno prasanje aili iskren da bidis

velis toj bil ucitel i gi ucel narodot kako da se molat

pa biti postavil edno prasanje na koe bi sakal da mi odgovoris

kako isus gi ucel da se molat ?
na koj nacin i kako sega se molat vo crkva?

a patemm ke zemam edn citat od biblijata ;;;;da vidime kako se molel isus;

Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли

spored ovie citatti citame deka isus padna na svoeto lice   znaci napravil sedzda ( so svoeto lice kon zemja padna )

pa bi ti postavil prasanje dali vaka pravite, koga se molite   , kako se molite pagate so svoite lica iliiiiiii ?
zarame vaka ne ve uvel isus ili

vsusnost kako se molite vcrkva?
mozete da mi objasnete
do nekade znam no bi sakal podetalnoo

sekoe dobro pozdrav
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2010 во 12:02
Бидејќи твоево прашање ми зазвучи поискрено, за   разлика од некои други прашања, јас ќе се обидам да ти одговара од тоа што ја го знам.

Во православието под молење, кога станува збор за заедничка млитва во храмовите, се подразбира да верниците стојат и се молат во себе.
Но тоа не е така фиксно одредено како на пример во исламот кога се прави намаз.

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

spored ovie citatti citame deka isus padna na svoeto lice   znaci napravil sedzda ( so svoeto lice kon zemja padna...
vsusnost kako se molite vcrkva?
mozete da mi objasnete
do nekade znam no bi sakal podetalnoo

Ние тоа го викаме голема МЕТАНИЈА(ова е грчки збор и мислам дека значи -поклонување).Кога ги преклонуваш колената и се поклонуваш до земја.
Во Црквите се прави оваа голема метанија неколку пати годишно. Но има и МАЛА метанија,а тоа е кога се наведнуваш со горниот дел на телото надоле(значи не ги преклонуваш колената)и таа метанија се прави скоро секоја литургија во одредени моменти од истата.
Но ова е формалната страна додека за приватна молитва нема некои правила,секој се моли како милува.
Дали ќе стои ,дали ќе клечи на земја со лицето на земјата и тоа подолго време ,дали ќе прави само голема метанија или мала зависи од самиот верник,дали ќе го крева рацете кон небото или не истотака е прашање на личен избор и во зависност од молитвеното расположение.

На пример во Романија верниците во самите храмови клечат речиси едно добар дел од службата или пак прват големи метании доста често.
Но и кога се во прашање за самите храмови се остава на личниот избор на верниците.На пример во романија едно пола од луѓето клечат нон стоп на службата,друг дел стојат и повремено прават метании,други почесто и така натаму.

Ддоека кај нас најчесто би видел како стојат и повремено прават мали метании.но и некој да клечи и да прави гоелми метании не е ништо чудно.

Инаку исламското поклонување на намаз е позајмено од византискиот двор.Така се поклонувале гостите на императорот.Првин ја наведнувале главата,па со половината и на крај ќе се поклонат со лицето до земја.

Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.