IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Бог или Исус ????
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бог или Исус ????

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 11:45
Originally posted by the king the king напиша:

чекајте чекајте сега уште повеќе ме измешавте!!!

каде бил отецот кога синот престојуваше на земјата???

ако со синот бил и светиот дух, како отецот беше разделен од синот и светиот дух кога се работи за едно тело???

изненадување
Како Го ограничуваш Бога на едно тело?!изненадување
Па уште Светиот Дух Го нарече душа на Отецот и Синот....изненадување

Како каде бил Отецот, Отецот и Светиот Дух и Синот се присутни секаде, тие се ЕДНО!

Јас ти дадов пример со сонцето. Светлината и Топлината се овде на земјата ( ги гледаме и чувствуваме ), а Сонцето не е овде, туку си е таму каде што си е.

Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 12:21
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Кинг,кој искрено прашува искрено ќе му биде одговорено.
И веруј нема ниедно прашање кое може да го поставиш на христијаните кое би не изненадило.(а вие и то те како се изненадувате кога вас ве прашуваме)
Значи не е проблемот до прашањата туку до твојата мотивација.

Гледајќи те како спамираш и се правиш на тошо,(значи НЕ НЕ ЧИТАШ,)мислам дека најсоодветно за ваквиот тип на "ДИЈАЛОГ" е да не си ги трошам силите.

Инаку во еваглеитео има еден стих токму за тоа
" Не си го фрлајте бисерот пред Свињите".
Кој разбере разбер кој не разбеер жив и здрав нека биде

верувајми ништо не ме изненадува и биди сигурен дека и вие добивате одговори на сите поставени прашања...

кога сме кај правењето на тошо, вие сте тие кои повеќе се прават на тошо!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 12:24
Originally posted by Македон Македон напиша:

ако со синот бил и светиот дух, како отецот беше разделен од синот и светиот дух кога се работи за едно тело???

изненадувањеКако Го ограничуваш Бога на едно тело?!изненадувањеПа уште Светиот Дух Го нарече душа на Отецот и Синот....изненадувањеКако каде бил Отецот, Отецот и Светиот Дух и Синот се присутни секаде, тие се ЕДНО!Јас ти дадов пример со сонцето. Светлината и Топлината се овде на земјата ( ги гледаме и чувствуваме ), а Сонцето не е овде, туку си е таму каде што си е.

повторно си нејасен....

Исус, значи синот, беше на земјајва и живееше меѓу луѓето, светиот дух беше во него, како вдахнение на бога, а отецот???

тој беше на небото и од таму ги контролираше работите??

беше насекаде и контролираше се???

бидејќи нели исус не беше насекаде, се знае каде бил роден, каде умре, каде беше мачен и т.н и т.н..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 12:24
ако не е едно тело тогаш не е и една личност!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 12:29

Originally posted by Македон Македон напиша:

изненадувањеКако Го ограничуваш Бога на едно тело?!изненадувањеПа уште Светиот Дух Го нарече душа на Отецот и Синот....изненадувањеКако каде бил Отецот, Отецот и Светиот Дух и Синот се присутни секаде, тие се ЕДНО!Јас ти дадов пример со сонцето. Светлината и Топлината се овде на земјата ( ги гледаме и чувствуваме ), а Сонцето не е овде, туку си е таму каде што си е.

повторно си нејасен....

Исус, значи синот, беше на земјајва и живееше меѓу луѓето, светиот дух беше во него, како вдахнение на бога, а отецот???

тој беше на небото и од таму ги контролираше работите??

беше насекаде и контролираше се???

бидејќи нели исус не беше насекаде, се знае каде бил роден, каде умре, каде беше мачен и т.н и т.н..

Синот беше на Земјата во ПЛОТ. Се вочовечи поради нас. Зеде човечка форма поради нас.
Отецот и Синот и Светиот Дух се насекаде, ама во настаните кои ти ги кажа, СИНОТ зеде човечко тело и слезе на Земјата поради нашето спасение.

Ти го гледаш Бог како ЛИК, ЧОВЕК, па ако е ваму, тој не може да е таму. Така барем те сфаќам од постовите. Затоа и не можеш да ја разбереш Светата Троица.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 18:14
А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го испратил

kako ovaa bi go protumacile;

А за оној ден и час, никој не знае: ни ангелите на небото, ниту Синот, а само Таткото.

a kako ovaa ;

bi postavil prasanje kako   isus si go ogranicuva svoeto znaenje za sudnot den,;; ako isus e bog togas bi znael koga ke se sluci sudniot den i ne bi si go demantiral svoeto znaenjee

kako ovaa ke go protumacitee;
Околу деветтиот час Исус извика со силен глас и рече: „Или! Или! Лама Савахтани!? - тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил;А Исус извика пак со силен глас и го испушти духот,

ovoj citat   jasno go demantira bogo likosta na isus
ako stvrno toj bil bog ne bi baral druga pomos od drug bog,,
vistinskiot bog e cist od nedostatoci kako sto se nemoknost, zamor molenjeto baranje pomos kako sto e ovoj citat , sto go spomnav , toje ziv i prevozvisen,, atokmu vo citat isaija 40-28- se velii;

Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив.

naprotiv pak so ovoj citat ni kazuva deka vistinskiot bog e vecen ziv deka ne umira deka sem nego nema drug bog deka e cist od sabosti zamoruvanja i nemoknost,, bas sprotivana od citatot od gore navedeniot citat spored matej 17,46,50,.

koga veruvanjeto na trojsvoto i bogolikosta na isus bi bile pat kon spaseni togas toj bi go objasnal toa,
patot kon spasenieto i vecniot zivot e vo veruvanjeto vo vistinskoto bozjo edinstvo i pratenicakata misija na isus,

Изменето од el_kevser - 31.Декември.2009 во 18:18
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 16:47
Македон, што ќе речеш на ова???

или се изненади од прашањето???

Зашто исус се обраќа со бог, ако и тој е дел од тој бог, ако навистина постои светото тројство???

зашто Исус не знае дека отецот и светиот дух се со него и ги бара и мисли дека го напуштиле???

зашто исус опишува некојси вечен бог ако тој не постои како таков???

Зашто Исус се моли на друг бог а мислите дека вас ви заповедал да се молите во него???

Зашто Исус е роден, живеал, бил мачен и умрел во одреден период, кога претходноспоменатите се човечки особини??

зарем бог е човек???

зарем може бог да се поистовети со човек??

зарем може човек да биде створител на се што постои, што можеме и не можеме да видиме???

има уште милијарди Зашто и Зарем во светото тројство, зарем тие не се доказ дека истото не постои???

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 17:45

Македон, што ќе речеш на ова???

или се изненади од прашањето???

Зашто исус се обраќа со бог, ако и тој е дел од тој бог, ако навистина постои светото тројство???

зашто Исус не знае дека отецот и светиот дух се со него и ги бара и мисли дека го напуштиле???

зашто исус опишува некојси вечен бог ако тој не постои како таков???

Зашто Исус се моли на друг бог а мислите дека вас ви заповедал да се молите во него???

Зашто Исус е роден, живеал, бил мачен и умрел во одреден период, кога претходноспоменатите се човечки особини??

зарем бог е човек???

зарем може бог да се поистовети со човек??

зарем може човек да биде створител на се што постои, што можеме и не можеме да видиме???

има уште милијарди Зашто и Зарем во светото тројство, зарем тие не се доказ дека истото не постои???

Не се изненадив воопшто, какво изненадување, милионпати имам одговарано на вакви прашања. Тешко можеш со вакво нешто да ме изненадиш, пробајте со нешто ново. Очигледно не ги читаш одговорите, туку само си зацртал едно та исто, ама не е проблем, ќе одговорам пак. Не одговорив досега, иако во видов, оти си имав нешто друго да завршам За да не ги копирам сите твои прашања, ќе ставам броеви пред одговорите. A после ова чекам одговор на примерите, едноставно прашање е: Дали имаме сонцето е едно или се три сонца и дали детелината е една или се три детелини?

1. Сe обраќа поради тоа што:

макар и Син, Он се научи на послушност преку она што пострада, ( Послание на Светиот Апостол Павле до Евреите 5:8 )

Kој иако беше во обличје Божјо, сепак не дежеше многу до тоа што е еднаков со Бога
Но Сам Себе се понизи, откако зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето; и по вид се покажа како човек;

( Послание на Светиот Апостол Павле до Филипјаните 2:7-8 )

2. На второто прашање одговорот е присутен погоре, во Посланието до Филипјаните.

Сам Себе се понизи, зеде обличје на слуга и се изедначи со луѓето         (Филипјаните 2:7-8)

3. ШТо опишува Исус?! Како не постои вечен Бог?! Ајде малку подобјасни што сакаш да кажеш. Каков е тој "невечен" Бог кој ти го спомнуваш и каде го сретна тоа ( поткрепи со цитат, не рекла-кажала ).

4. Затоа што Исус дојде и како Учител, не случајно вели: 

Јован 13,13: Вие ме нарекувате Учител и Господ: и право велите, бидејќи јас сум таков

5. Исус зеде облик на човек, затоа и се роди, умре, живееше како човек, како понизен слуга.

6. Мене ме прашуваш дали Бог е човек, а во претходните постови велеше дека Отецот и Синот се тело...сам одговори си.

7. Не може Бог да се постовети со човек, ама Бог може да стане човек, за Него се е можно.

8. Човек не може да биде створител на се што постои.

9. Да ги видиме тие "милијарда докази"

Ајде сега и ти одговори на овие прашања, ако можеш секако, еднаш гои поставив, ама одговор не добив.

1. Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58?

2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух.

Пред да одговориш да те потсетам, ако почнеш да тврдиш дека овие стихови се подоцна додадени, фалсификувани или слично, принеси и доказ, што ќе го потврди тоа.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 18:03
isus vo mnogu citati izvestuva deka toj e samo covek ucitel na svoite ucenici, od boga ispraten verovesnik, deka bog mu objavuva i deka toj ne zboruva nisto sem vistinata koja ja cul od vozviseniot bog, dostoen e na objavata i e grizliv nad nea , na bog nisto ne mu se skoriva, isus gi poducuval svoite sledbenici na objavata onaka kako sto ja primil od svojot gospodar, nemu bog mu daval cuda no ne nemu kako bozestvo ili kako na svoj sin , tuku nemu vo svojstvo na covek i verovesnik,
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 18:28
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

isus vo mnogu citati izvestuva deka toj e samo covek ucitel na svoite ucenici, od boga ispraten verovesnik, deka bog mu objavuva i deka toj ne zboruva nisto sem vistinata koja ja cul od vozviseniot bog, dostoen e na objavata i e grizliv nad nea , na bog nisto ne mu se skoriva, isus gi poducuval svoite sledbenici na objavata onaka kako sto ja primil od svojot gospodar, nemu bog mu daval cuda no ne nemu kako bozestvo ili kako na svoj sin , tuku nemu vo svojstvo na covek i verovesnik,

Ајде штом е така, мислам дека нема да ти е тешко да одговориш на последните две прашања што ги поставив и нема воопшто да ти претставува проблем и докази да дадеш, да ги потрепиш одговорите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 18:53
vie hristijanite veruvate deka trosjtvoto i veruvanjeto vo eden bog e vistina , megutoa ako postoi vistinsko trojstvo togas postoi i vistinsko mnostvo , ako se utvrdat deka tie vistinskoto trojstvo i mnostvo istovremeno ke iscezne edinstvoto (veruvanje vo eden bog)pa toa edinstvo ke bide nevozmozno da se utvrdi,, vo sprotivno bi trebalo da se spojat dve bitni sprotivnosti sto e navistina nevozmozno, bidiiki toa podrazbira nuzno postoenje na borbi sto isto taka e apsur,,

pa taak onoj stoveruva vo trojstvoto vistinski ne veruva vo eden bog vistinaskata edinstvenost ne poseduva tretina i taa ne zbir na edinski, od sto proizleguva deka edniot e del od trojcata,

so veruvanjeto na trostvoto otecot sino i svetiot duh, ne dosol nitu eden verovesnik i trojstvoto nee objaveno nitu edna nebesna kniga ,,

zosto toaa veruvanje nee spomnato vo tevratot ?

i zosto isus ne vi go objasnil toa , bog se trojca , tatko sin i sveti duh

mislam deka me razbiras;.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 19:00

vie hristijanite veruvate deka trosjtvoto i veruvanjeto vo eden bog e vistina , megutoa ako postoi vistinsko trojstvo togas postoi i vistinsko mnostvo , ako se utvrdat deka tie vistinskoto trojstvo i mnostvo istovremeno ke iscezne edinstvoto (veruvanje vo eden bog)pa toa edinstvo ke bide nevozmozno da se utvrdi,, vo sprotivno bi trebalo da se spojat dve bitni sprotivnosti sto e navistina nevozmozno, bidiiki toa podrazbira nuzno postoenje na borbi sto isto taka e apsur,,

pa taak onoj stoveruva vo trojstvoto vistinski ne veruva vo eden bog vistinaskata edinstvenost ne poseduva tretina i taa ne zbir na edinski, od sto proizleguva deka edniot e del od trojcata,

so veruvanjeto na trostvoto otecot sino i svetiot duh, ne dosol nitu eden verovesnik i trojstvoto nee objaveno nitu edna nebesna kniga ,,

zosto toaa veruvanje nee spomnato vo tevratot ?

i zosto isus ne vi go objasnil toa , bog se trojca , tatko sin i sveti duh

mislam deka me razbiras;.

Одговори на моите две прашања, па види што и како кажал Исус, разгледај дали е така како што велиш, или пак не е.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 19:14
ti dadov dokaz ali ti nesakas da citas;
2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух

vo imeto na boga   ane vo trojstvoto

Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58

a zosto toaa nee spomnatoo vo drugite nebesni knigii deka isus postoel uste pred avramaa ?zarem tie ne se bozji knigi?

zosto evreite go negiraat trostvoto?
zosto niedna nebesna kniga ne spomnuva za isus deka e bog
toa ke go spomnel i adam i nuh i jakov i site drugi verovesnici
ako trostvoto i postoenjeto na isus pred avramm e vistina togas mojsej i istanatite verovesnici i bi morale vo podrobnosti da go objasnat, bidiiki im bilo naredeno da gi objasnuvaat i pomalku vaznite propisi vo verata i zakonot privrzanicite na trosjtvoto veruvaat deka   toaa nivno veruvanje e kluc za nivniot uspeh i spas i deka nikoj nema da bide spasen bes nego pa makar toj bil bozji verovesnik ili ne,

pa kakoe togas vozmozno site verovesnici da zaminale bes da ja dostavat i objasnat taa vera , t.e toa veruvanje, (trosjstvo, i deka isus bil pred avram )
zatoa tie dva teksta sto gi navede se samo apsurd i deka isus toa nikade ne go rekol izmisleni rabotii

vistinskoto spasenie i vecniot zivot e vo veruvanjeto vo vistinskoto bozje edinstvo i pratenicata misija na isus ,, koga veruvanjeto vo trostvoto i bogolikosta na isus bi bile pat kon spasenieto togas toj bi gi objasnal toa,

Изменето од el_kevser - 01.Јануари.2010 во 19:21
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 19:27

ti dadov dokaz ali ti nesakas da citas;
2. Зошто во Матеј 27:19 Исус заповеда сите народи да бидат крстени во името на Отецот, Синот и Светиот Дух

vo imeto na boga   ane vo trojstvoto

Зошто Исус вели дека постои и пред да се роди Авраама во Јован 8:58

a zosto toaa nee spomnatoo vo drugite nebesni knigii deka isus postoel uste pred avramaa ?zarem tie ne se bozji knigi?

zosto evreite go negiraat trostvoto?
zosto niedna nebesna kniga ne spomnuva za isus deka e bog
toa ke go spomnel i adam i nuh i jakov i site drugi verovesnici
ako trostvoto i postoenjeto na isus pred avramm e vistina togas mojsej i istanatite verovesnici i bi morale vo podrobnosti da go objasnat, bidiiki im bilo naredeno da gi objasnuvaat i pomalku vaznite propisi vo verata i zakonot privrzanicite na trosjtvoto veruvaat deka   toaa nivno veruvanje e kluc za nivniot uspeh i spas i deka nikoj nema da bide spasen bes nego pa makar toj bil bozji verovesnik ili ne,

pa kakoe togas vozmozno site verovesnici da zaminale bes da ja dostavat i objasnat taa vera , t.e toa veruvanje, (trosjstvo, i deka isus bil pred avram )
zatoa tie dva teksta sto gi navede se samo apsur i deka isus toa nikade ne go rekol izmisleni rabotii

vistinskoto spasenie i vecniot zivot e vo veruvanjeto vo vistinskoto bozje edinstvo i pratenicata misija na isus ,, koga veruvanjeto vo trostvoto i bogolikosta na isus bi bile pat kon spasenieto togas toj bi gi objasnal toa,

Jас се читам. Хех, ако не читав, зарем вакви незгодни прашања ќе поставував?голема%20насмевка
Значи заповеда во името на Бога, ама Отецот, Синот и Светиот Дух. Подиректен доказ од ова за Светата Троица немаш. Лично кажани од Господ Исус Христос. Како и да втриш, тоа е тоа.
Ние овде говориме за Библијата, за к*ранот не говориме, ниту за Талмудот. Ти бараше докази од Библијата, јас ти дадов неколку. ЈАс прашав едноставно прашање- ти отиде во другите книги. Си останав пак без одговор, ама нема страшно, навикнат сум.голема%20насмевка

Инаку истотака дури и во Генезисот ( Битието ) се споменува Тројството, а има и еден интересен Псалм, ама повеќе не говорам, сам ако го најдеш повеќе ќе си веруваш, отколку јас ако ти кажам. Секој си верува најмногу на своите очи.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,859 секунди.