IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали има противречности во библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали има противречности во библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 01:15
Originally posted by Radijator Radijator напиша:

Epa ajde zosto ja ostavi rabotata na polovina, dovrsi se i daj odgovor na ovie prasanja. Eve mene licno mnogu me interesira koj ke bide odgovorot za prasanje No3.

A inaku sto ima loso vo toa da dobijam soodveten odgovor na prasanje bidejki sakam da znam vo sto jas navistina veruvam odnosno vo nesto sto mi imat kazano da veruvam a seuste go nemam videno?

Радијатор, приметуваш ли дека твоите - погоре прашани и пишани - реченици, тесно се повржани?

Важно е (во мене и) во тебе да се пробуди одговорноста и одговорот за животот и животните прашања!

Само храбро напред, роде, Патот би требале веќе сите да го знаеме!

Изменето од spiros - 29.Декември.2009 во 01:16
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Radijator Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 01:40
Spiros, mojata prikazna e sledna. Mozebi i malku offtopic. Vo poslednive 5 godini mi se sluci horor vo familijata. Zagubiv licnosti sto den denesen ne mi se veruva deka gi nema, a site bea vospituvani tokmu vo toj pravoslaven hristijanski duh, i veruvanje vo vistinata na biblijata. Tokmu od tie pricini go dovedov vo prasanje postoenjeto na taa "bozja volja i pravda". Pa taka si velam ako ova e Gospodovata pravda, togas koja bi bila nepravdata. Pa duri i spored site tie pravila na religijata i bibilijata izleguva deka se e dzabe, na krajot zavrsuva so muabetot taka trebalo da bide, a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 03:12

Epa ajde zosto ja ostavi rabotata na polovina, dovrsi se i daj odgovor na ovie prasanja. Eve mene licno najmnogu me interesira koj ke bide odgovorot na prasanje No3. A vnimavaj velis najcesti prasanja, sto znaci dosega nikoj nema dadeno soodveten odgovor stom se seuste vo igra. E ova e tipicen primer za protivrecnost, no ne striktno za biblijata bidejki nema konkreten primer odnosno citat.

A inaku sto ima loso vo toa da dobijam soodveten odgovor na prasanje bidejki sakam da znam vo sto jas navistina veruvam odnosno vo nesto sto mi imat kazano da veruvam a seuste go nemam videno?

Здраво радијатор, добредојде на форумов. Ќе се потрудам да ти дадам одговор на третото прашање, па се надевам ќе се разбереме. Значи вака: ако има Бог (Кој е добар), зошто има зло на светов? Морам да признаам интересно прашање. А наместо одговор ќе ти дадам една илустрација. Си бил некој човек, Христијанин, и отишол на бербер. Додека го стрижел, берберот знаејќи дека човеков е верник, започнал да му поставува прашања. Главно се задржал токму на ова прашање, зошто во светот постои злото, ако Бог е добар. Верникот не сакал тој ден да се расправа повеќе, почекал да заврши стрижењето, си платил и си тргнал да си оди. Само што излегол од дуќанот видел многу луѓе со несредени коси и неизбричени. Се вратил назад во дуќанот и му кажал на берберот: ,,Не постојат бербери на овој свет’’. Берберот се насмевнал и му кажал: ,,Како може да не постојат бербери? Па еве јас сум бербер.’’. Човеков го прашал тогаш: ,,Зошто тогаш надвор има толку несредени луѓе? Види ги какви се- неистрижани и неизбричени!’’, а берберот на тоа одговорил: ,,Па не сум јас виновен што тие луѓе не дошле кај мене!’’. ,,Е па гледаш ли сега пријателе... тоа што има лоши луѓе во светов, кои вршат зло и неправди, не значи дека не постои Бог... тоа значи дека тие луѓе не отишле кај Него да ги среди.’’
Знаеш, радијатор, да велиш дека ,,Штом има толку зло- сигурно нема Бог’’ е исто како да речеш: ,,Штом има сообракајќи на раскрсниците, значи нема семафори’’. Не значи дека нема семафори, туку дека луѓето не ги почитуваат. Исто е и со Господ... не значи дека не постои, туку луѓето не ги почитуваат Неговите одредби.
Поздрав
Вера, надеж, љубов
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:36
Добро дојде радијатор на форумов.
Да ова е форум за вероисповед но мислам дека ќе се изненадиш кога ќе сфатиш колку многу треба да знаеш историја за да можеш успешно да дискутираш тука,не за друго да не кажуваш ГАФОВИ..
но ајде по ред....

Vo 2 vek od novata era astronomot Ptolomej napisal kniga pod naslov Almagest.... Negovata teorija vazela duri 14 vekovi, a bila poddrzana od religijata/bibliijata. Potoa se dokazalo sosema sportivnoto.

Птоломеј бил ПАГАН а не христијанин.Светото Писмо(библијата)не е научно дело туку ВЕРСКА КНИГА,со други зборови поентата на библијта не е да го објаснува светот и сите негови природни законитости туку БОГ и неговото ОТКРОВЕНИЕ на луѓето.
Затоа и христијаните ја прифатиле тогаш општо прифатената теза на тој астроном. Сега имаме ново сознанија и ги прифаќеме тие ново сознанија,тоа воопшто не не прави помалку христијани.

Dzordano Bruno na 16.02.1600 godina e spalen na Cvetniot plostad vo Rim, Galilej osuden za dozivotno zatocenistvo, Kepler i Spinoza bea ekskomunicirani, Kopernik go psluzi sreka da ja izbegne inkvizicijata.

Значи..Џордано Бруно не бил никаков научник а зашто го велам тоа е порадфактот дека Бруно сметал дека Мерк*р и Земјата се еднакво оддалечени од сонцето, но се наоѓаат на спротивни страни од него. Околу Земјата се движи месечината. Околу Мерк*р - Венера... Изложувањето на учењето на Коперник од страна на Бруно покажува, дека тој едвај бил запознат со најелементарните поими и проблеми на астромијата.
Типот бил уствари ОКУЛТИСТ а не научник
Во научната астрономија, во физиката, математиката, не останала трага од Бруно. Освен негативности - компромитациите на Коперник.

Единствената “наука”, во која Бруно не бил профан, е магијата. Кога се обраќал на вице-канцеларот на Оксфордскиот универзитет, Бруно за себе говорел: “Доктор на најсовршената теологија, професор на најчистата и безопасна магија... На неговиот гениј ракоплескале најблагородните”

Исто така, треба да се спомне дека Бруно бил казнет во 1600 година, а осудата на учењето на Коперник, од страна на инквизицијата, се случило дури во 1613 година. Тоа значи дека кон времето на казната на Бруно, учењето на Коперник сеуште не се сметало за ерес и не можело да биде повод за толку сурова казна.

И он не бил суден како некаков си научник туку како маѓепсник.
Инаку еве му го обвинението за кое било осуден
Језуитот Каспар Шопе, кој присуствувал на судот, вака ги предава обвинувањата против Бруно:

“Во тие книги тој учел дека световите се безбројни, дека душата се преселува од едно тело во друго и дури во друг свет, дека една душа може да се наоѓа во две тела, дека магијата е добро и дозволено нешто, дека Духот Свет не ништо друго, туку душата на светот. Мојсеј своите чудеса ги правел со помош на магија и напреднал во неа повеќе од останатите Египќани, дека Мојсеј ги измислил свои закони, дека Свештеното Писание е привидно, дека ѓаволот ќе биде спасен. Од Адам и Ева тој го изведува само родословот на Евреите. Останатите луѓе происходат од оние двајцата, кои Бог ги создал еден ден порано. Христос не е Бог, тој бил знаменит волшебник и за тоа по заслуга бил обесен, а не распнат. Пророците и апостолите биле неподобни луѓе, волшебници, и многу од нив биле обесени”.

Инаку неговите вакви ставови кое се се само не христијански во комбинација со неговата егоманија и недокваканост(не се контролирал што и пред кого збори) е тоа што го осудило на клада.

Неној погрешно да ме сфатиш дека го одобрувам тоа што бил спален.Такви будалетинки имало со лопата да ги риеш и во Византија но сите тие биле игнорирани и од власта и од Црквата и затоа никој и не сме ги ни запамтиле.
А Папистите запалиле еден таков и го напраиле ко некаков си АНТИ-маченик.

Тоа не било конфликт меѓу религијата и науката, туку на две религии: РИМОкатолицизмот и повампиреното паганство.

Poradi promenite sto nastanaa vo svetot kako posledica na industriskata, odat na steta na mestoto na religijata/biblijata vo sovremenoto opstestvo.
Vo smaluvanjeto na vlijanieto na biblijata vo sovremeniot svet osobeno silno pridonesuva naukata. ..... Naukata ja zasiluva potrebata za redefiniranje na religioznite veruvanja. Ako religijata ne se adaptira kon svetot na naucnite otkritija ke se namali nejzinoto vlijanie.

Ма немој ова исто ко да читам некаков пафлет на болшевистичката партија до региналните комитети.

Ај за коперник следниот пат,да не бидам многу долг од прва.

Изменето од ahmar1 - 29.Декември.2009 во 12:39
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:42
Zdravo Aldra, zdravo ahmar1, zdravo i na site drugi. Dobro ve najdov na forumov.
Eve jas nema da davam nikakva ilustracija nitu pak ke filozofiram, za de ne rece nekoj deka prodavam demagogija, bidejki primeri od takov tip mozam da redam do beskonecnost. Ke odam so konkreten primer. I protivrecnost i ZLO vo isto vreme. Del od stariot zavet, knigata na Jov glava 1.

Znaci spored biblijata, na zemjata ziveel nekoj covek Jov, bil neporocen i praveden, se plasel od Bog i se otstranuval od zloto. Imal sedum sinovi, tri kerki, mnogu stoka, mnogu slugi i bil najugleden megu zitelite na istok. Pravel gozbi no sekogas si mislel da ne go imaat pohuleno negovite deca Boga vo nivnoto srce.

Eden den bozjite sinovi zastanale pred boga a megu niv i Satanata. I togas Bog mu rekol na Satanata dal go videl Jov na zemjata, deka nikoj ne mu e ramen, deka se boi og Bog i se otstranuva od zloto. Na ova Satanata mu odgovara na Boga deka Jov ne se boi naprazno, bidejki toj go zagradil nego, siot negov imot, go blagoslovil deloto na negovite race i imotot mu se umnozil, no dokolku ja ispruzi rakata i dopre do se sto ima ke go prokolne vo lice. Odovde pa natamu Bog mu dava mandat na Satanata so zborovite ,,Neka ti bide,,. Mu dozvoluva da pravi sto saka , samo da ne kreva raka vrz Jov.

I odovde pa natamu se sto ima Jov i negovata familija postignato vo zivotot mu paga vo voda. Prvo go napagaat Savejcite, opostusuvaat kolku mozat u mu gi ubivaat slugite, bizji ogan mu gi ubiva ovcite,stokata. Hadejcite napdanale i ubile i isplackale se sto ostanalo. Potoa dodeka negovite sinovi i kerki jadele kaj najstariot brat od silen veter se urnala kukata i gi ubila na site.
Togas Jov stanuva ja rascepuva oblekata, ja brici glavata paga na zemjata i se poklonuva. No i pokraj se Jov ne "zgresi" nitu izustuva nekakva navreda protiv Bog.

Posle izvesno vreme bozjite sinovi pak dosle pred Bog a megu niv i Satanata. I pak razgovaraat. Go citiram Bog od bibliijata koga se obraka kon Satanata "Dali go vide Mojot sluga Jov? Nikoj ne mu e ramen. Toa e praveden covek, se boi od Bog i se otstranuva od zloto! Seuste mi se moli i poklonuva i e postojan vo neporocnosta, pa ti Me predizvika naprazno do go upropastam!!!

Ovde ne zavrsuvat makite na Jov, se razboluva toj, zena mu i prodolzuva da zivee so toa ZLO, koe patem receno e so blagoslov na BOG !!! E sega, vo biblijata zborovite na Jov posle site ovie zlodela od strana na Bozjoto carstvo se "Stom primame dobro od Boga, zosto da ne primame i ZLO??????

Znaci toa e edna od najuzasnite prikazni sto ja imam procitano vo mojot zivot. Vo red, ako e Bog simbol na dobroto, zosto moral da i napravi vakvi uzasni raboti na edna izvonredna licnost i negovata familija??? Za samo i samo da i dokaze na Satanata deka Jov sueste veruva vo Bog??? Dali imame slucaj vo biblijata kade sto Bog paga vo iskusenie na Satanata??? Dali mislenjeto na Satanata e povazno od blagosostojabata na lugeto koi go sakaat i mu se molat na BOG???

Изменето од Radijator - 29.Декември.2009 во 12:46
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:48
Радијатор ,форумов е добар(за разлиак од други) зашто може да се прави муабет тука на одредено ниво без да се спомнуваат нечии полови органи.
Но проблем има тука обично кога некој само нафрла информации и прашања без да ги искоментире претходните. Сепак не е понета у монологот туку во Дијалогот.
Човек е Човек ако се преиспитува себе и своите ставови нон стоп.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 12:55

Spiros, mojata prikazna e sledna. Mozebi i malku offtopic. Vo poslednive 5 godini mi se sluci horor vo familijata. Zagubiv licnosti sto den denesen ne mi se veruva deka gi nema, a site bea vospituvani tokmu vo toj pravoslaven hristijanski duh, i veruvanje vo vistinata na biblijata. Tokmu od tie pricini go dovedov vo prasanje postoenjeto na taa "bozja volja i pravda". Pa taka si velam ako ova e Gospodovata pravda, togas koja bi bila nepravdata. Pa duri i spored site tie pravila na religijata i bibilijata izleguva deka se e dzabe, na krajot zavrsuva so muabetot taka trebalo da bide, a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.

Жалам и сочувствувам за трагедијата што те снашла и простими ако сум те повредил или те повредувам!

Кога би ти кажал колку судбоносни удари доживеа мојата фамилија и најблизок пријателски круг во последниве неколку години, засигурно не би ти го разубавил денот. На сето тоа згора - додека прошлата недела неколку дена одсустував на форумов - на еден од најблиските членови (од прво колено) на мојата фамилија му беше дијагностицирана доста неубава болест против која ќе мора со хемиско, зрачно или ладно оружје (или со сите одеднаш) да се бори против неа!

Радијатор, што најмногу ме изненади кај таа душа е надприродното храбро држење во целава состојба, држење кое повеќе е наслонето на БОГА одколку на црната дијагноза.

Ти радијаторе пишуваш : ... a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.

Јас потполно те разбирам како се чувствуваш и што се случува во тебе, бидејќи пред неколку години го преживеав истото и ми претеше можноста да се скршам самиот себеси со неприфаќањето!

Една мрачна есенска ноќ лично вкусив (се разбира неспоредливо послабо и помалку од) она што е запишано во Библијата (Лука 22:44 ) кога Исус се бореше со горката чаша и се потеше до крв, се додека потполно ја прифати!

Одсрце ти посакувам Милоста и Духот БОЖЈИ да биде вон тебе, со тебе и во тебе, така да ја доживееш Неговата Чудесна Воскресителна Мудрост и Моќ, Која ја надминува секоја човечка логика и ум!

АМИН

Изменето од spiros - 29.Декември.2009 во 13:00
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 11:46
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Добро дојде радијатор на форумов.
Да ова е форум за вероисповед но мислам дека ќе се изненадиш кога ќе сфатиш колку многу треба да знаеш историја за да можеш успешно да дискутираш тука,не за друго да не кажуваш ГАФОВИ..
но ајде по ред....

Vo 2 vek od novata era astronomot Ptolomej napisal kniga pod naslov Almagest.... Negovata teorija vazela duri 14 vekovi, a bila poddrzana od religijata/bibliijata. Potoa se dokazalo sosema sportivnoto.

Птоломеј бил ПАГАН а не христијанин.Светото Писмо(библијата)не е научно дело туку ВЕРСКА КНИГА,со други зборови поентата на библијта не е да го објаснува светот и сите негови природни законитости туку БОГ и неговото ОТКРОВЕНИЕ на луѓето.
Затоа и христијаните ја прифатиле тогаш општо прифатената теза на тој астроном. Сега имаме ново сознанија и ги прифаќеме тие ново сознанија,тоа воопшто не не прави помалку христијани.

Dzordano Bruno na 16.02.1600 godina e spalen na Cvetniot plostad vo Rim, Galilej osuden za dozivotno zatocenistvo, Kepler i Spinoza bea ekskomunicirani, Kopernik go psluzi sreka da ja izbegne inkvizicijata.

Значи..Џордано Бруно не бил никаков научник а зашто го велам тоа е порадфактот дека Бруно сметал дека Мерк*р и Земјата се еднакво оддалечени од сонцето, но се наоѓаат на спротивни страни од него. Околу Земјата се движи месечината. Околу Мерк*р - Венера... Изложувањето на учењето на Коперник од страна на Бруно покажува, дека тој едвај бил запознат со најелементарните поими и проблеми на астромијата.
Типот бил уствари ОКУЛТИСТ а не научник
Во научната астрономија, во физиката, математиката, не останала трага од Бруно. Освен негативности - компромитациите на Коперник.

Единствената “наука”, во која Бруно не бил профан, е магијата. Кога се обраќал на вице-канцеларот на Оксфордскиот универзитет, Бруно за себе говорел: “Доктор на најсовршената теологија, професор на најчистата и безопасна магија... На неговиот гениј ракоплескале најблагородните”

Исто така, треба да се спомне дека Бруно бил казнет во 1600 година, а осудата на учењето на Коперник, од страна на инквизицијата, се случило дури во 1613 година. Тоа значи дека кон времето на казната на Бруно, учењето на Коперник сеуште не се сметало за ерес и не можело да биде повод за толку сурова казна.

И он не бил суден како некаков си научник туку како маѓепсник.
Инаку еве му го обвинението за кое било осуден
Језуитот Каспар Шопе, кој присуствувал на судот, вака ги предава обвинувањата против Бруно:

“Во тие книги тој учел дека световите се безбројни, дека душата се преселува од едно тело во друго и дури во друг свет, дека една душа може да се наоѓа во две тела, дека магијата е добро и дозволено нешто, дека Духот Свет не ништо друго, туку душата на светот. Мојсеј своите чудеса ги правел со помош на магија и напреднал во неа повеќе од останатите Египќани, дека Мојсеј ги измислил свои закони, дека Свештеното Писание е привидно, дека ѓаволот ќе биде спасен. Од Адам и Ева тој го изведува само родословот на Евреите. Останатите луѓе происходат од оние двајцата, кои Бог ги создал еден ден порано. Христос не е Бог, тој бил знаменит волшебник и за тоа по заслуга бил обесен, а не распнат. Пророците и апостолите биле неподобни луѓе, волшебници, и многу од нив биле обесени”.

Инаку неговите вакви ставови кое се се само не христијански во комбинација со неговата егоманија и недокваканост(не се контролирал што и пред кого збори) е тоа што го осудило на клада.

Неној погрешно да ме сфатиш дека го одобрувам тоа што бил спален.Такви будалетинки имало со лопата да ги риеш и во Византија но сите тие биле игнорирани и од власта и од Црквата и затоа никој и не сме ги ни запамтиле.
А Папистите запалиле еден таков и го напраиле ко некаков си АНТИ-маченик.

Тоа не било конфликт меѓу религијата и науката, туку на две религии: РИМОкатолицизмот и повампиреното паганство.

Poradi promenite sto nastanaa vo svetot kako posledica na industriskata, odat na steta na mestoto na religijata/biblijata vo sovremenoto opstestvo.
Vo smaluvanjeto na vlijanieto na biblijata vo sovremeniot svet osobeno silno pridonesuva naukata. ..... Naukata ja zasiluva potrebata za redefiniranje na religioznite veruvanja. Ako religijata ne se adaptira kon svetot na naucnite otkritija ke se namali nejzinoto vlijanie.

Ма немој ова исто ко да читам некаков пафлет на болшевистичката партија до региналните комитети.

Ај за коперник следниот пат,да не бидам многу долг од прва.

Moram da ti kazam deka replikata ti e vo celost von kontekst i na mojot elaborat, i opsto na temata. Nemoj ni da si pomislil da go svakas ova kako navreda. Ama moram da ti kazam nekolku raboti.

Znaci, Ptolomej mozebi bil i najdobar fudbaler u maalo, mozebi bil i nesto drugo, no jas ne rekov sto bil tuku sto napisal. Inaku koga veke sme zabegale od temata, blagodaram sto me potseti sto rece deka bil PAGAN a ne bil hristijanin (normalno togas hristijanstvoto uste i ne postoelo kako religija). Pa kako mozela cela hristijanska religija da se zasnovuva na kazanoto na eden PAGAN a voedno i na biblijata. Ili se plasiralo samo toa sto im odgovaralo, dodeka lugeto sto se obiduvale da zboruvaat za navodnite protivrecnosti na biblijata bile progonuvani?

Vidi vaka, site tie licnosti od istorijata sto gi imam spomnato mnogu dobro znam koi se, sto se, itn. Odnapred ti kazuvam ic da ne se zamaras da mi objasnuvas za Nikola Kopernik, znam koj e , sto e.

Zatoa vo idnina te molam podobro citaj gi moti postovi, analiziraj gi pa odgovori mi.

Velis ova ti lici kako paflet na bolsevistickata partija do regionalnite komiteti. Eve vaka, fakt li e deka Religijata 14 vekovi go plasirala veruvanjeto i "vistinata" vo biblijata , a ja zanemaruvala vistinata za univerzumot? Kolku sto mozam da se potpram na faktite od istorijata, tvrdela deka se se vrti okolu zemjata, deka zemjata e centar na univerzumot, dodeka imalo licnosti sto go tvrdele sosema sprotivnoto, i uspeale da go dokazat sprotivnoto.

I za kraj, eve edno hipoteticko prasanje, Ako religijata stvarno ne se adaptirase kon svetot na naucnite otkritija, na primer ako prodolzese da gi ubediva lugeto samo vo bezrezervnata vistina na biblijata i da go brani faktot deka zemjata e centarot na univerzumot, dali stvarno mislis deka den denesen ke imase tolku vernici?

Изменето од Radijator - 30.Декември.2009 во 11:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 12:19

Moram da kazam nekolku raboti. Znaci kolku sto mozam da procitam temava veli, DALI IMA PROTIVRECNOSTI VO BIBLIJATA?
Jas temava ja razbiram na sledniot nacin, dokolku mislam deka ima protivrecnosti da dadam konkretni primeri kako sto dadov za Knigata na Jov, da dadam svoe mislenje i na krajot toa sto jas mislam deka e nelogicno da go postavam vo prasalna forma, pa nekoj sto misli deka e kompetenten da dade odgovor.Inaku ovde ne e postaveno prasanjeto za navodnoto postoenje ili nepostoenje na BOG, toa e sosema druga tema.

E sega bidejki ova e mojot posleden post za ovaa godina i bidejki za nekoj 2 saati mi pocnuva moeto prednovogodisnoto raspolozenie :))) dozvolete mi da vi posakam SREKNA NOVA 2010 GODINA, na site vernici SREKEN BOZIK, mnogu ZDRAVJE, RADOST, SREKA daleku podobra finansiska sotojba od ovaa sto ste sega, i da prodolzime da si diskutirame i da ja odrzuvame debatata na forumov na vakvo visoko gragansko visko nivo kako do sega, bez navredi, sto moram da kazam deka mi pricinuva ogromno zadovolstvo.

Pozdrav, se najubavo i uste ednas

SREKNA NOVA 2010 GODINA

Изменето од Radijator - 30.Декември.2009 во 12:27
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 12:44
Радијатор, сè што е во науката, технологијата, теологијата и секоја друга -логија, а е Животопријатно и ЛОГОСАНАЛОГОС тоа е и добро, додека сè другото БОГ е Моќен да го направи да боиде добро!

Само што дојдов од радиологија - кадешто за првпат во животот одам - и се чудам на Чудесниот БОГ зошто во последниве денови најповеќе ме тера да мислам, одговарам и пишувам на еден член со никот радијатор.

Во Сèопфатното Тело на Мудроста БОЖЈА сè е повржано и ништо случајно, а науката допрва ќе ги открива, проучува, заклучува, “канонизира“, легализира, ... фактите кои ги создал, создава и ќе ги создава Единсвениот *БОГ, преку Својата Прасветла *МУДРОСТ и *ДУХ!

ХалелуЈАХ!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 13:12
Мала техничка забелешка..ако не сакаш да коментираш некоја реченица посебно не мора да го цитираш целиот муабет на соговорникот,зашто дискусиите стануваат непотребно километарски долги и непрегледни..

Pa kako mozela cela hristijanska religija da se zasnovuva na kazanoto na eden PAGAN a voedno i na biblijata.

А од каде ти е таа идеја дека ЦЕЛАТА христијанска вера се заснова на кажувањата на некој си паган па дури и само на библијата?!

Vidi vaka, site tie licnosti od istorijata sto gi imam spomnato mnogu dobro znam koi se, sto se, itn.

Не знам колку ти се познати, но да го преставиш Џордано Бруно како некаков си маченик во името на науката против мрачните сили на римсиот папа, а заборавјеќи ЗА ШТО ТОЧНО бил осуден (прочита ли негде во обвинението кон него за хелиоцентричниот систем?!)покажува дека не знаеш кој бил типот како историски лик,а па камоли како "научник".
(иначе добар ти е вицов-Џордано Бруно научник !)

Velis ova ti lici kako paflet na bolsevistickata partija do regionalnite komiteti. Eve vaka, fakt li e deka Religijata 14 vekovi go plasirala veruvanjeto i "vistinata" vo biblijata , a ja zanemaruvala vistinata za univerzumot?

Памфлет е ова реченица погоре.
Прво не гледам тука никаков ФАКТ туку нечие МИСЛЕЊЕ.
Факт нели е нешто недвосмислено јасно и непобитно
Друго...пак ќе те прашам од каде ти е таа идеја дека библијата е ЦЕЛАТА СУШТИНА НА ХРИСТИЈАНСТВОТО?

Kolku sto mozam da se potpram na faktite od istorijata, tvrdela deka se se vrti okolu zemjata, deka zemjata e centar na univerzumot, dodeka imalo licnosti sto go tvrdele sosema sprotivnoto, i uspeale da go dokazat sprotivnoto.

Значи уште еднаш...Дали земјат е рамна, дали е тркалезна и дали има рогови или нема не е ТЕОЛОГИЈА.
Тоа не ја интересира верата!
Еве ајде да речем хипотетички дека е така како што велиш..Дека така учела Црквата..Ајде ПОКАЖИ МИ КАДЕ Во библијата се вели дека земјата е раман и дека кој не верува во тоа е еретик и дека треба да биде спален.

Ako religijata stvarno ne se adaptirase kon svetot na naucnite otkritija, na primer ako prodolzese da gi ubediva lugeto samo vo bezrezervnata vistina na biblijata i da go brani faktot deka zemjata e centarot na univerzumot, dali stvarno mislis deka den denesen ke imase tolku vernici?

Од ова се гледа дека ти најверојатно никогаш не си влегол во Црква ниту си чул што велат и што учат и православните и римокатолиците и протестантите секој во своите конгрегации.
Ја колку што знам во Православната црква не се иде за да слушаме предавања за астрономија туку да се сретне Бога..
Да, оној лик кој го преставуваат како некој си дедо таму седант на столица кој се нешто ги гњави луѓено доле на земјата со некави си забрани.

Zatoa vo idnina te molam podobro citaj gi moti postovi, analiziraj gi pa odgovori mi.

Радијатор,ја те читам и те разбирам зашто истиове твои ставиви БИЛЕ И МОИ СТАВОВИ пред да се обратам кон Бога.
Како прво ја и ти не се разбираме терминолошки.
Како прво се гледа дека не си ја читал библијата,а нели за да критикуваш нешто треба нели да се прочита тоа.

Друго ,очигледно воопшто не ти познато учењето на Христијанството и на евангелието.(а тоа е нели зашто не си го прочитал евангелието).

И сепак информирај се за местото на библијата и нејзината улога од страна посебно на Православната Црква.
Протестантите имаат радикално поразличен став за нејзе од нас но и тие не би се согласиле со твоите ставови.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 13:39

SREKNA NOVA 2010 GODINA

Среќа, Радост, Здравје а пред сè очи, уши и срца за Најважното, да дари БОГ на сите!

АМИН
in Time & Eternity!

Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 18:10
uste edna golema protiv recnost vo biblijata, se raboti za; kerkata na jair,

Dali kerkata na Jair bese umrena koga i prijde Isus na nea ?

Da, taa veke bese umrena

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 9
18 Додека им зборуваше за тоа, ете, еден началник на синагогата дојде, падна пред Него ничкум и рече: „Мојата ќерка умре сега; туку дојди и положи ја Својата рака на неа, и таа ќе живее.”

Ne, taa bese seuste ziva

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО
Глава 5
22 И дојде еден од началниците на синагогата, по име Јаир и кога Го виде, падна пред Неговите нозе.

23 И Го молеше многу, велејќи: „Мојата ќерка е на умирање, дојди и положи ги рацете над неа - за да биде спасена и да живее!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 8
41 И ете, дојде човек, по име Јаир, кој беше настојник на синагогата, и падна пред Исусовите нозе и Го замоли да влезе во Неговата куќа,

42 зашто имаше единствена ќерка, на околу дванаесет години, и таа беше на умирање. И кога одеше, народот се туркаше околу Него.

Sto e tocno:

1. taa veke bese umrena (pocinata )

2. Taa bese pred umiranje, no seuste ziva
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 18:45
drugaa protiv recnostt;;

prasanje mie dali bog se umoruva ili ne? toa ke go najdeme vo biblijata,vo isajiaa,40-28 kade veli;

Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив,,

ovde biblijata ni kazuva deka bog nikogas ne se zamoruva,,

dodeka vo drug citat od biblijata , vtorozakonie 31-17 veli;;

Таа нека е знак, засекогаш, меѓу Мене и Израелците. Па Господ за шест дни ги создаде небото и земјата, а на седмиот ден прекрати да работи и се одмори,

i vo tretiot citat (prva kniga mojsejova ,bitie,2-2 kade veli ;
И на седмиот ден Бог ги заврши Своите дела, што ги направи. И се одмори во седмиот ден од сите Свои дела, што ги направи

ovde ni veli deka bog    na 7 den se odmoril, znaci mu trebalo odmor ,

ovie dva citati od biblijata imaat golema razlika,
vo edniot veli ne se zamoruvaa, a vo drugioot   veli se imoril pa 7 den zel da se odmori.,,

ovaa navistina e nesvatlivo , zarem bog da se umorel, e sto bog ke bese toj ,
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.