Испечати | Затвори го прозорот

Дали има противречности во библијата?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21185
Датум на принтање: 04.Декември.2024 во 15:22
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали има противречности во библијата?
Постирано од: el_kevser
Наслов: Дали има противречности во библијата?
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 14:58
dali ima protivrecnosti t.e kontradikci vo bilijata ?
toa mie prasanje na site pravoslavni forumdzii   dali ima ili nema , ako nema bi sakal da doakzete , ako ima protivrecnosti bi proizleglo prasanje dali ovaa biblija e bozja kniga ako e bozja kniga ne bi trebalo da ima prtivrecnosti bi zel eden primer kade isus govori za sebe i dobro da analizirame ;

evagleie spored jovan 5,31,;;

AKO JAS SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO NEMA DA BIDE VISTINSKO''
VO ISTO EVAGELIE 8,14, VELI;

ISUS VO ODGOVOR IM RECE; IAKO SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO E VISTINSKO'
pa bi ve zaprasal koja e vistinata na ovie dva citati od evaagleie spored jovan;
vo prviot citat veli deka svedostvoto na isus za sam sebe nema da bide vistinsko dodeka vo drugiot citat veli deka svedostvoto e vistinsko ,
zasto ima sprotivvni teksta ,prasanje prizleguva ako e bozja kniga zasto da ima sprotivni teksta t.e kontradikcii?
pa ve molam na ova komentar i opsto na ovaa tema zamo dadov primer i ke ve zamolam da se kometira samo zai okolu ovaa tema ima ili nema protivrecnosti vo bilijata i svoj komentar i dokaz za toa ?
blagodaram '
pozdrav

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto

Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:05

И во двата случаја Исус потврдува дека Неговото сведоштво е поткрепено со сведоштвото на Бог Таткото.

Во првиот цитат тоа значи дека директно се повикува на Бог-Отецот а во Вториот само ни потврдува дека неговото сведоштво е вистинско поради тоа што отецот и Синот се едно.

(Според Мојсеевите закони, сведоци морало да има двајца).

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:05
на кратко-Нема противречности.

А на кратко одговарам на темава зашто мислам дека повеќето сунитски муслимани тука се у некаков си филм на МОНОЛОГ.

Демек прашува(а уставри цитира од оние јадни брошурки од студенсконо здружение)па послем или не ги разбира образлагањаат на христијаните или не ги ни чита.

А кога ние ќе започнеме дискусија за Коранот и неговите противречности од повеќе аспекти ,муслиманите на форумот мистериозно ги СНЕМУВА од форумов.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:10
Постојат десет стратегии со кои муслиманите се користат при разговор со Христијани, тоа е веќе видена тактика.
Иако не ја прочитале Библијата, веќе се научени на тие неколку финти. Негација на Тројството, барање контрадикторности, Песна над песните и ах тој-Павле пусти што мислат дека ја изменил Библијата. Ги имам и јас тие книжиња, ги земам од кај вехабијата од кого купувам црн сусам и парфемчиња од Саудиска Арабија.големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:11
Само да потсетам, ваква или слична тема има, ќе ја побарам а потоа постовите ќе ги преместам тамутрепкање

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:20
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Постојат десет стратегии со кои муслиманите се користат при разговор со Христијани, тоа е веќе видена тактика.Иако не ја прочитале Библијата, веќе се научени на тие неколку финти. Негација на Тројството, барање контрадикторности, Песна над песните и ах тој-Павле пусти што мислат дека ја изменил Библијата. Ги имам и јас тие книжиња, ги земам од кај вехабијата од кого купувам црн сусам и парфемчиња од Саудиска Арабија.големо%20гушкање

biblija ima sekade mozes da ja najde kade i da sakas ja ima i na internet

http://www.mkbible.net/ - http://www.mkbible.net/

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:22
Да де, не реков јас дека нема туку дека повеќето кои ја негираат не ја прочитале.

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:23

ISUS VO ODGOVOR IM RECE; IAKO SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO E VISTINSKO'И во двата случаја Исус потврдува дека Неговото сведоштво е поткрепено со сведоштвото на Бог Таткото.Во првиот цитат тоа значи дека директно се повикува на Бог-Отецот а во Вториот само ни потврдува дека неговото сведоштво е вистинско поради тоа што отецот и Синот се едно.(Според Мојсеевите закони, сведоци морало да има двајца).

i zarem ovie citati ne se ptoriv recni edna od druga ili ke bide ;
vistinsko svedostvoto negovo ili ne

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:23

Да де, не реков јас дека нема туку дека повеќето кои ја негираат не ја прочитале.

imam prilika i ja citam
ne se sekiraj    

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:24

И во двата случаја Исус потврдува дека Неговото сведоштво е поткрепено со сведоштвото на Бог Таткото.

Во првиот цитат тоа значи дека директно се повикува на Бог-Отецот а во Вториот само ни потврдува дека неговото сведоштво е вистинско поради тоа што отецот и Синот се едно.

(Според Мојсеевите закони, сведоци морало да има двајца).

Ама ти одговори читаш?

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:26
spored koji mojseovi zakoni obrazlozi?

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:31
Е па сеа од каде да знам кој амандман од Мојсеевиот, битно морало да има двајца сведоци.намигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:35
И Исус сведочел пред двајца-Отецот и Он, затоа и сведоштвото му било вистинско.

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:42
stom go spomnuvas treba i da obrazloziz pa da vidime dali se mojseovi zakoni ili ne

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:44
Епа ќе почекаш тогаш...трепкање

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 15:44

И Исус сведочел пред двајца-Отецот и Он, затоа и сведоштвото му било вистинско.

pa zosto veli

AKO JAS SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO NEMA DA BIDE VISTINSKO'' znaci ovaa   nee isusv zbor ie dodaena forma vo biblijata dali se slozuvas so ova ako nee obrazlozi deka nee jas ne mozam da svatam vo eden citat d a zbori deka svedostvoto sam za sebe e vistinsko a vo drug citat deka svodostvoto nee vistinsko edno mora da bide tocno drugoto neee
spored mene ednoto e dodadena verzija ili ke bide vistinsko ili nevistinsko

-------------

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 16:41
Здраво member_profile.asp?PF=23551&FID=47 - el_kevser
едно конкретно прашање:

Дури и да (значи само претпоставуваме ДУРИ И ДА) е Библијата преполна со ситни и крупни грешки, пропусти, недостатоци, противречности... и се друго такво, ама не и’ е изобличена суштината на учењето ниту нејзината порака воопшто ни најмалку, дали тоа значи дека како книга треба да ја одбијам, на сметка на тоа што би го прифатил Куpанот кој е наполно прецизен (само претпоставуваме НАПОЛНО прецизен), а има порака која е 100000 и повеќе пати послаба по својот интензитет, суштина и убавина од Христијанската порака?

Разбираш нели? големо%20гушкање

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 16:42
прашањето не го поставив случајно, бидејќи многу добро знам кон што тежнееш големо%20гушкање

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 17:02
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Здраво member_profile.asp?PF=23551&FID=47 - el_kevser едно конкретно прашање:Дури и да (значи само претпоставуваме ДУРИ И ДА) е Библијата преполна со ситни и крупни грешки, пропусти, недостатоци, противречности... и се друго такво, ама не и’ е изобличена суштината на учењето ниту нејзината порака воопшто ни најмалку, дали тоа значи дека како книга треба да ја одбијам, на сметка на тоа што би го прифатил Куpанот кој е наполно прецизен (само претпоставуваме НАПОЛНО прецизен), а има порака која е 100000 и повеќе пати послаба по својот интензитет, суштина и убавина од Христијанската порака?Разбираш нели? големо%20гушкање

pogresno si me razbral
cel;ta mie da dojdam do zoznanie dali biblijata e bozja kniga dali isus e bog dali e bozji sin,dali da se veruva vo trojstvoto dali se ovie bozji zborovi ili ne se . dalie ova origninalno evangelie il.i ne ako ima kontaradikcii ispaga deka nee zs vo bozjata kniga ne treba da ima protivrecnosti, dali me razbiras

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 17:29

el_kevser ima kontradikcii, protivrechnosti, menuvanja, vadenja i dodavanja... ima od s'e po neshto bidejki toa e Kniga napishana i prepishuvana od lugje koi bile inspirirani od Boga. Lugjeto ne se sovrsheni bitija, pa kolku umeele, tolku razbrale i taka zapishale.

Ima hristijani koi i pokraj s'e veruvaat deka Biblijata e bukvalen Bozhji zbor, kako shto veruvaat i muslimanite za k*ranot i hindusite za Vedite. Vo chovekovata priroda e da veruva oti dobiva nekorumpirani Bozhji naredbi, preporaki i nasoki koi detalno i sovrsheno vodat niz svetovniot zhivot.

Posochuvanjeto na faktot deka edna kniga ne e sovrshena, ne ja pravi drugata kniga sovrshena. Ne samo shto vo takviot nachin na razmisluvanje nema nikakva logika, tuku zatoa shto ne e mozhno ostvaruvanjeto na takvata sovrshenost. Ako ja chitash Biblijata, kako shto velish vo tvoite repliki, togash prochitaj go delot narechen "Kniga Jov" i kje ti bide jasno shto ti velam.   

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 17:39
zosto da se dodava menuva zosto da ima protivrecnosti zosto da nee onaka kako sto bila napisana vo vremeto na isus zosto od posle da se dodava i menuva , zosto ima potreba da se menuva bozjiot zbor ,.znaci ti potvrduvas deka biblijaata prepisuvana od luge koi bile inspirirani od boga
pa biti postavil prasanje

dali ovaa bilija sto ja imame e bozji zbor ili prpisuvana ili napisana od luge spodeluvana so vistina i nevistina ?

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 22:52
Noviot Zavet ne postoel za vreme na Isus. Isus ne pishuval nishto. Evangelijata se napishani od lugje po sekjavanjata ili slushnatite raboti za toa vreme i togashnite zbidnuvanja. Bidejki tie se napishani od razni lugje zatoa imat ralichnosti megju niv. Patem, togash nemalo kopir mashini, pechatnici i internet, pa ovie Evangelija bile rachno prepishuvani i tuka-tamu modificirani spored najdobrite nameri na prepishuvachite.

Biblijata ne e bukvalen Bozhji zbor, tuku se razlichni chovechki pisanija, inspirirani od Boga, vo koi se sostoi i Bozhjiot zbor.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 23:13
mnogu dobro kazano '5'
znaci nee bozji govor inspiracija na covekot
slobodno mozeme da kazeme deka vo biblijata moze da se najde protivrecnosti vo koi se kazuva i laga i vistina

na primer dali isus e bog
od kade da znaeme deka on e bog ,, mozebi e inspiracija na covekot?
kako moze da bide bog, koga i on samiot, imal potreba da se moli na boga ..dali e i ova covecka inspiracija? ke ve zamolam da go procitate i da analizirate ova sto ke go napisam t.e ke go kopiram od biblijata evagelieto od matej 26,36,46

36 Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.”

37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува.

38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!”

40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час?

41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!”

42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.”

43 И кога дојде пак ги најде како што спијат, зашто очите им беа натежнале.

44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови.

45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците.

46 Станете, да одиме! Ете, наближи Мојот предавник

sto porazbirate od ova?

ova jasno ni dokazuva deka isus se molel na boga t.e na allah ili(tatkoto)
i deka toj nee nitu bog nitu negov sin bideiiki onoj koj taguva i se molistrada klanja poniszno se moli moze da bide samo sozdaden covek a nikako bog koj sozdava .

-------------

Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 23:17
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

dali ima protivrecnosti t.e kontradikci vo bilijata ?
toa mie prasanje na site pravoslavni forumdzii   dali ima ili nema , ako nema bi sakal da doakzete , ako ima protivrecnosti bi proizleglo prasanje dali ovaa biblija e bozja kniga ako e bozja kniga ne bi trebalo da ima prtivrecnosti bi zel eden primer kade isus govori za sebe i dobro da analizirame ;

pa bi ve zaprasal koja e vistinata na ovie dva citati od evaagleie spored jovan;
vo prviot citat veli deka svedostvoto na isus za sam sebe nema da bide vistinsko dodeka vo drugiot citat veli deka svedostvoto e vistinsko ,
zasto ima sprotivvni teksta ,prasanje prizleguva ako e bozja kniga zasto da ima sprotivni teksta t.e kontradikcii?
pa ve molam na ova komentar i opsto na ovaa tema zamo dadov primer i ke ve zamolam da se kometira samo zai okolu ovaa tema ima ili nema protivrecnosti vo bilijata i svoj komentar i dokaz za toa ?
blagodaram '
pozdrav

Во Библијата нема контрадикции.

До кога ќе се расправаме за наводни контрадикции кои се всушност стихови извадени од контекст? Зошто не го постираш целиот цитат? Зошто само го лепиш она што ти одговара?

Исус тука не вели дека Неговото сведоштво за него самиот е невистинито. Само укажува на фактот дека АКО Тој самиот беше сведок, Неговото сведоштво немаше да биде валидно. Арно ама, како што продолжува стихот: "Има Друг Кој сведочи за Мене и знам дека е вистинско сведоштвото што го дава за Мене." Упс! Значи не е само Неговото сведоштво.

Еве го целиот текст:
Јован 5:31 Ако Јас сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво нема да биде вистинско.
32 Има Друг Кој сведочи за Мене и знам дека е вистинско сведоштвото што го дава за Мене.
33 Вие пративте при Јована, и тој посведочи за вистината;
34 но јас не примам сведоштво од човек, туку го кажувам ова, за да се спасите вие.
35 Тој беше светило, што гореше и светеше, но вие сакавте да се радувате малку време на неговата светлина.
36 Јас пак имам сведоштво поголемо од Јовановото: делата што Таткото Ми ги даде да ги завршам, токму тие дела, што ги правам, сведочат за Мене - дека Таткото Ме пратил.
37 И Таткото, Кој Ме прати, Самиот сведочи за Мене. Вие ни го чувте некогаш Неговиот глас, ниту го видовте Неговото лице,
38 и Неговите зборови ги немате постојано во вас, зашто не Му верувате на Оној, Кого Тој Го пратил.
39 Вие ги проучувате Писмата, зашто мислите дека имате вечен живот во нив; и тие сведочат за Мене.

Значи Таткото сведочи за Исус, делата сведочат за Исус, Писмото сведочи за Исус, Јован Крстител сведочи за Исуса. Мислам дека имаме доволно сведоци.

Јован 8:13 Затоа фарисеите Му рекоа: „Ти сведочиш Сам за Себе Твоето сведоштво не е вистинско.”
14 Исус во одговор им рече: „Иако сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде дојдов и каде одам, а вие не знаете од каде дојдов и каде одам.
15 Вие судите според телото; Јас не му судам никому.
16 И ако и судам Мојот суд е вистински, зашто не Сум Сам, туку - Јас и Мојот Татко, Кој Ме прати.
17 И во вашиот закон пишува дека сведоштвото на двајца луѓе е вистинско.
18Јас сведочам за Себе и Мојот Татко, Кој Ме прати, сведочи за Мене.”

Исус сведочи Сам за Себе, покрај Него, сведочи и Бог-Таткото. Тука нема никаква контрадикција, туку мајтапење со библиските цитати за да си докажете своја поента. к*ранот е тој што има проблеми со контрадикциите, а не Библијата.

Како и да е, Исус го исполнува Законот, иако и не треба.
Дали на Бог Му треба друг сведок освен Самиот Себе?
Кој е над Божјиот Закон?

И Меси, биди уверен дека нема грешка во Библијата иако е пишувана од луѓе. Кога Бог ја надгледувал како можат да настанат забуни и грешки? И самиот си кажа: Бог е семоќен. Ако можеше да ја созаде вселената, сигурно ќе може и да ни ја даде Библијата во целата нејзина вистина и полнота.

-------------
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 23:43

mnogu dobro kazano '5'
znaci nee bozji govor inspiracija na covekot
slobodno mozeme da kazeme deka vo biblijata moze da se najde protivrecnosti vo koi se kazuva i laga i vistina

na primer dali isus e bog
od kade da znaeme deka on e bog ,, mozebi e inspiracija na covekot?

Da, nachelno e taka, isto kako shto e i vo k*ranot i kako i vo sekoja druga kniga. Kako znaesh dek Alah e Bog? Mozhebi e Muhamedova inspiracija, neli? Toa shto Muhamed veli ne e nikakov fakt - tuku samo moment na inspiracija vo koja toj normalno si veruval.

Nema tuka nishto neobichno ili unikatno. Taka bilo odsekogash i taka kje bide i ponatamu.

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 23:50
Библијата е пишувана од 40 луѓе во период од 16 века. Досега е ненадмината во се.

к*ранот пак, е пишуван помалку од половина век (не сакам да ситничарам зашто ќе испаднат дваесет и нешто години), според кажувањата на еден единствен човек со не баш најблескава и најинспиративна биографија. Па сега види кое е поверодостојно.

к*ранот прифаќа некои делови од Библијата, потоа истите ги отфрла, а е напишан 5-6 века после неа. Кај бил алах во тоа време кога била пишувана Библијата? Да не ги спомувам противречностите во него, зашто ем се многу, ем си ги знаете.

-------------
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:02
muhamed nee inspiracija i nee aftor na k*ranot
evangelieto ne bilo utvrdeno za vreme na zivotot na isus site tie evangelija se napisani posle   negovata misija na zemjata. toa e faktt se sozglasuvas so toa ,
k*ranot e sosema poinaku, tekstot onaka kako sto bil objavuvan go ucele naizust pratenikot i vernicite okolu nego a go zapisuvale pisarite od negovata okolina,, toj na startot gi zadrzuva ovi dva elementa na avtenticnost sto evagelijata gi nemaaat,
ova dejstvuva do smrta na pratenikot
k*ranskata objava mue prenesena preku \dzebrail(gabriel)
celi 20 godini od zivotot na muhamed a.s

taka da mesi ';
slucajot so k*ranot nee ist so evangelijata od ednostavna pricina sto toj bil zapisan uste za vreme na zivotot na muhamed a.s

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:12
Цели 20 години? Браво за вас!

И каква врска има тоа? Демек к*ранот е поверодостоен? Хахаха А кога нешто учиш напамет нема грешка. Барем да изјавеше дека Алах стои зад нивната меморија, тогаш малку ќе се подзамислев.

Која автентичност може да ја има, кога е напишан мноооогу години после Библијата? Со кое лице го тврдиш тоа? Да бидеме реални...

Кај бил Алах пред Христос да се роди?

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:29

evangelieto ne bilo utvrdeno za vreme na zivotot na isus site tie evangelija se napisani posle   negovata misija na zemjata. toa e faktt se sozglasuvas so toa ,
k*ranot e sosema poinaku, tekstot onaka kako sto bil objavuvan go ucele naizust pratenikot i vernicite okolu nego a go zapisuvale pisarite od negovata okolina,, toj na startot gi zadrzuva ovi dva elementa na avtenticnost sto evagelijata gi nemaaat,

taka da mesi ';
slucajot so k*ranot nee ist so evangelijata od ednostavna pricina sto toj bil zapisan uste za vreme na zivotot na muhamed a.s

1.Za vreme na Muhamed toa sto bilo zapishano no do zapishuvacite bilo USNO preneseno taka da verodostojnosta e dovedena vo prashanje.
2. Nema nieden svedok koj moze da potvrdi deka porakite na Muhamed mu se prenesuvani od gabriel - koj moe toa da go potvrdi ??? Dali se toa poraki od Allah ili pak plod na necija mashta i ednostavno preraskazuvanje na delovi od biblijata - ako odime po logika - sepak, drugoto ce da e ....
3. Ne e tocno deka k*ranot nemal recenziji dodavanja i odzemanja, ti kak musliman mora da znaesh deka k*ranot minalniz fazi vo koi bil doteruvan mu bile dodavani odzemani razni delovi:
Uthman Qur'an (also termed the Uthmanic codex, Uthmanic recension, Samarkand codex, Samarkand manuscript and Tashkent Qur'an)
Ajde sega objasni go ovaa ako sakash i ako znaes, dokolku ne znaesh - jas so zadovolstvo ce ti objasnam .....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:30
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Библијата е пишувана од 40 луѓе во период од 16 века. Досега е ненадмината во се.

к*ранот пак, е пишуван помалку од половина век (не сакам да ситничарам зашто ќе испаднат дваесет и нешто години), според кажувањата на еден единствен човек со не баш најблескава и најинспиративна биографија. Па сега види кое е поверодостојно.

к*ранот прифаќа некои делови од Библијата, потоа истите ги отфрла, а е напишан 5-6 века после неа. Кај бил алах во тоа време кога била пишувана Библијата? Да не ги спомувам противречностите во него, зашто ем се многу, ем си ги знаете.

bravoo 16
veka bila pisuvana biblijata

i toa od 40 luge   i toa vo period od 16 veka
bravo tie 40 luge mozes da gi nabrois
mozes da go obrazlozis malce toa 16 veka pisuvana i toa od 40 luge ja podrazbiram cetriesetiot bil tokmu vo periodod od 16 vek , ato znale toj sto se slucuvalo vo vremeto na isus koga on propovedal

znaes li be ti sto zboruvas.

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:38

bravoo 16

mozes da go obrazlozis malce toa 16 veka pisuvana i toa od 40 luge ja podrazbiram cetriesetiot bil tokmu vo periodod od 16 vek , ato znale toj sto se slucuvalo vo vremeto na isus koga on propovedal

И убаво ти рече Темплариус: без Осман кој ви ја дал финалната верзија од к*ранот, не знам со што би се мавале во гради денес. И да, не се знае дали Мухамед бил ментално здрав. Не можеме да знаеме дека баш Џибрил му го пренел к*ранот (види мајката, истиот тој ангел кој и се јавил на Марија-п л а г и ј а т).

Исус говорел јавно, и ако имало некои измени на Eвангелијата, па луѓето не биле мутави, ќе сфателе дека некој ја мати работата.

И Eвангелијата се пишувани во првиот век, по Исусoвата смрт. Тоа не одзема од нивната веродостојност.

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:43
Velish ushte deka vo k*ranot nema kontradiktornosti....
Hahaha ajde da pocneme

KOJ BIL PRVIOT MUSLIMAN ?????????

6-14. Reci: "Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!” Reci: "Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju"- i: "Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!”
Spored ovaa Muhamed,dali?

7-143. I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"
Mojsej mozebi spored ovaa, dali ????

26-49. "Da povjerujete njemu prije dopuštenja moga!" - viknu faraon. - "On je vaš učitelj, on vas je čarobnjaštvu naučio - a vi ćete zapamtiti; poodsijecaću vam ruke i noge vaše unakrst i sve ću vas porazapinjati!"

26-50. "Ništa strašno!" - rekoše oni - "mi ćemo se Gospodaru svome vratiti.

26-51. Mi se nadamo da će nam Gospodar naš grijehe naše oprostiti zato što smo prvi vjernici."
Nekoi Egipcani spored ovaa, dali?????

2-37. I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv
Ili Adam

Mislam deka treba prvin da se dogovorite koj bil prv musliman, pa togash da zboruvame za k*ranot koj e, kako shto vidish ne e sovrshen...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:47

taka da mesi ';

el_kevser, ili kje imame dijalog kako razumni vozrasni lugje ili kje se odnesuvame kako malite deca, pa kje navivame "mojot tatko e posilen od tvojot tatko".

So koj avtoitet tvrdish deka Muhamed ne bil inspiriran od Boga? I kako mozhesh da tvrdish deka ne e avtor na k*ranot, koga toj go recitira za prv pat?

Toa e isto kako jas da kazham deka Pavle ne e avtor na svoite pisma.

Sekako deka Muhamed e avtor na k*ranot i deka go recitiral inspiriran od Boga. Vo pochetokot k*ranot bil uchen naizust, isto kako shto bile prenesuvani i Evangelijata, pa koga se videlo deka na toj nachin se korumpira, se zaborava i ne mozhe brzo da se proshiruva po drugite lugje, reshile da go stavat na hartija, isto kako shto napravile i so site pisanija od Biblijata.

Toa shto Muhamed recitiral vmesto da pishuva e zatoa shto bil nepismen, pa zatoa i mu trebalo 20 godini da gi raschisti, sredi i zapomni rabotite. Ako beshe toa bukvalen Bozhji zbor i volja, togash Bog kje napraveshe Muhamed s'e da zapomni vo eden mig. Zarem toa bi bilo nevomozhno za semokjniot Alah, neli?

Znachi da ne bideme religiozni elstremisti ili fundamentalisti i da dozvolime kako shto ni napreduva svesta, taka da gi osoznavame ovie raboti vo nivnata vistinska perspektiva. Toa e vistinskoto rastenje i razbiranje na Boga. Ova ne znachi deka nie gi obezvrednuvame rabotite, tuku naprotiv, toa znachi deka nie samo podobro gi osoznavame i razbirame.

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 16:09

bravoo 16

И убаво ти рече Темплариус: без Осман кој ви ја дал финалната верзија од к*ранот, не знам со што би се мавале во гради денес. И да, не се знае дали Мухамед бил ментално здрав. Не можеме да знаеме дека баш Џибрил му го пренел к*ранот (види мајката, истиот тој ангел кој и се јавил на Марија-п л а г и ј а т).

Исус говорел јавно, и ако имало некои измени на Eвангелијата, па луѓето не биле мутави, ќе сфателе дека некој ја мати работата.

И Eвангелијата се пишувани во првиот век, по Исусoвата смрт. Тоа не одзема од нивната веродостојност.

toaa e isto kako da recam ne se znae dali isus e menatlno zdrav ..

pa vie imate li malku covecnost i forumdziski dialog

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 16:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

taka da mesi ';

el_kevser, ili kje imame dijalog kako razumni vozrasni lugje ili kje se odnesuvame kako malite deca, pa kje navivame "mojot tatko e posilen od tvojot tatko".

So koj avtoitet tvrdish deka Muhamed ne bil inspiriran od Boga? I kako mozhesh da tvrdish deka ne e avtor na k*ranot, koga toj go recitira za prv pat?

Toa e isto kako jas da kazham deka Pavle ne e avtor na svoite pisma.

Sekako deka Muhamed e avtor na k*ranot i deka go recitiral inspiriran od Boga. Vo pochetokot k*ranot bil uchen naizust, isto kako shto bile prenesuvani i Evangelijata, pa koga se videlo deka na toj nachin se korumpira, se zaborava i ne mozhe brzo da se proshiruva po drugite lugje, reshile da go stavat na hartija, isto kako shto napravile i so site pisanija od Biblijata.

Toa shto Muhamed recitiral vmesto da pishuva e zatoa shto bil nepismen, pa zatoa i mu trebalo 20 godini da gi raschisti, sredi i zapomni rabotite. Ako beshe toa bukvalen Bozhji zbor i volja, togash Bog kje napraveshe Muhamed s'e da zapomni vo eden mig. Zarem toa bi bilo nevomozhno za semokjniot Alah, neli?

Znachi da ne bideme religiozni elstremisti ili fundamentalisti i da dozvolime kako shto ni napreduva svesta, taka da gi osoznavame ovie raboti vo nivnata vistinska perspektiva. Toa e vistinskoto rastenje i razbiranje na Boga. Ova ne znachi deka nie gi obezvrednuvame rabotite, tuku naprotiv, toa znachi deka nie samo podobro gi osoznavame i razbirame.

mesi pogresno sosema me razbiras
celta mie da dokazam deka neprifatlivoa e ptetpostavkata na onie koi muhamed go gledaat aftorot na k*ranot , kako bi mozel edne covek na pocetokot nepismen da objavi naucni vistini koi vo toa vreme ne mozelo da gi elelaborira niedno covecko sustestvo t.e da objavi negovi ideii koi nee i pripagaat na negovata epoha i koi se soglasuvaat so ona sto se dokazuva so vekovi podocna , dali me rabiras mesii
k*ranot e bozja kniga i avtorot e bog ,
k*ranska ta objava mue prenesena na muhamed preku gabriel
k*ranot ne sizvestuva deka e zapisan vo vremeto na pretnikot toj citat e ovoj
EDEN PRATENIK OD ALLAH KOJ IM GI KAZUVA STRANICITE CISTI, VO KOI IMA PROPISI ISPRAVNI,98,2,3.
MUHAMED IMA MNOGU PISARI OKOLU SEBE A NAJSLAVEN E ZEJDidn sabit.
sekogas koga edna sura od k*ranot bil objaven pratenikot povikuval eden od svoite pisari mu go diktiral toa sto mue objaveno precizirajki go tocnosto mesto za noviot fragment po diktiranjeto muhamed baral od pisarot da mu go procita ona sto go zabelezal za da moze da gi koregir NEDOSTATOCITEAKO GI IMA , muhamed sekogas vo mesecot ramazan go izucuval k*ranot pred gabriel
muhamed im preporacuval na vernicite da go naucat k*ranot naizust ..k*ranot e na najvisok stepen na nevoobicaen izras so koj izras lugeto ne mozat da pristapat kade vo sura el bekara veli
ako se somnevate vo ona sto mue objavena na svojot rob napravete vie edna sura slicna nemu objavena, . cesniot k*ran ni kazuva za drevnata civilizacija a poznato nie deka muhamed ne znael da cita i da pisuva nitu rabotel so naucnicite vo ucilistata k*ranot e razlikuva od drugite poranesni objavi, fakt e deka k*ranot iako golem i obsezen so nauki e cist od prtivrecnosti i megusebni osporuvanja be smenenie toa ni dokazuva deka e delo na vozviseniot Allah kade sto veli vo mk*ran
A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ?
DA E TOJ OD NEKOJ DRUG , ANE OD ALLAH SIGURNO BI NASLE VO NEGO MNOGU PROTIVRECNOSTI''AN NISA82.

mislam deka mesi me razbiras mi spomna vo tekstot   kade velis
toa e isto kako jas da kazam deka pavle nee avtor na svoite pisam,

vi tvrdite deka pavle e aftorot   togas mozeme slobodno da kazeme deka nee bozji zbor, tuku zbor na pavle
dodeka   nie tvrdime deka muhamed nee aftorot tuku bog
i zatoa e bozja kniga, otkrovenie dostaveno od semokniot bog na muhamed.

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 19:39

vi tvrdite deka pavle e aftorot   togas mozeme slobodno da kazeme deka nee bozji zbor, tuku zbor na pavle
dodeka   nie tvrdime deka muhamed nee aftorot tuku bog
i zatoa e bozja kniga, otkrovenie dostaveno od semokniot bog na muhamed.

Kako da zboruvame razlichni jazici...

Ajde, kje zboruvam na tvojot jazik - ako ti tvrdish deka Muhamed go recitiral kazhanoto vo k*ranot, togash slobodno mozheme da kazheme deka toa ne e Bozhji zbor, tuku na Muhamed.

Dodeka hristijanite tvrdat deka Pavle ne e avtorot tuku Bog koj preku Svetiot Duh mu prenel na Pavle shto da pishuva. Za da bide Bozhjiot zbor prenesen tochno, Bog odbral pismen chovek koj svoerachno go napishal Bozhjoto otkrovenie, namesto nepismen chovek da uchi na pamet, pa potoa po sekjavanje da recitira i drugi da prepishuvaat.

Ako Bog sakal otkrovenieto da mu go prenese na nepismeniot Muhamed toa Toj kje go napravel vo edna sekunda i nemalo da ima potreba da se machi celi 20 godini.

Se razbravme sega?

-------------

Датум на внесување: 18.Декември.2009 во 00:16

toaa e isto kako da recam ne se znae dali isus e menatlno zdrav ..

pa vie imate li malku covecnost i forumdziski dialog

Не е возможно Исус да бил лудак. Имав отворено таква тема. Не може еден човек кој ја сменил историјата на светот и ги дал највозвишените стандарди, да биде ментално пореметен. Исус не го мавале напади, не забегувал на моменти, туку секогаш мудро говорел, со неверојатен авторитет.

Човечност имам. Исто и дијалог. Ти си тој што ме копира во муабетот. Ако речам браво-и ти викаш браво, ако пишам дека Мухамед бил чукнат-истото ми го тврдиш за Исус Христос.

И немој да мешаш круши со јаболки во ред? Има огромна разлика помеѓу Христос и Мухамед.

-------------

Датум на внесување: 18.Декември.2009 во 19:53
eve uste edna protiv recnost vo biblijata

vtora kniga carevi8,26,

На Охозиј му беа дваесет и две години кога се зацари, а царуваше една година во Ерусалим. Мајка му се викаше Готолија, а му беше ќерка на израелскиот цар Амриј.

vo drug citat kniga letopisi 22,2, veli,
Му беа четириесет и две години кога се зацари. Царуваше една година во Ерусалим. Неговата мајка се викаше Готолија, Амриева ќерка..

zarem nee sprotiven edniot teks od drugiot ,

razlikata e 20 godini

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 00:30
el_kevser, sto ti e poentata so redenje na kontradiktornostite vo Biblijata?

Sakash jas da ti gi naredam site edna po edna? Znaeme deka gi ima i ti rekov deka toa ne e tajna i ne mora sega da pishuvame stranici za niv.

Treba da razberesh deka razlichni knigi se napishani od razlichni avtori i sekako deka kje se srekjavaat sprotivnosti, nejasnotii, nepreciznosti, pa i kontradiktornosti. Tie se napishani od razni lugje inspirirani od Boga. Ubavinata e shto ima razlichni avtori i dokolku site gi chitash kje dobiesh poubava perspektiva za toa kako se dozhivuva Gospod.

Vo Islamot imame samo eden avtor so edna inspiracija, pa sakash ili ne, ne mozhesh da sporedish i ne mozhesh da proverish dali bilo onaka kako shto veli Muhamed...

Toa voopshto ne e dokaz deka izrecitiranoto e apsolutno tochno. Toa samo znachi deka nemash druga referenca za sporeduvanje.

Temata e "Dali ima protivrecnosti vo Biblijata?" Odgovorot e: da! Gotovo.

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 17:03
ako ima protiv recnostii a veke prizna deka ima   togas
slobodno moze da se kaze deka nee bozja knigaaa tuku izmeneata so bozjite vistini i nevistini inspirirani od lugettooo ,, moze da se najde i vistini i nevistiniiti zborovii
dali trosjtvoto spaga vo nevistiniti ili vistiniti zborovii
dali spaga vo niv veruvanjeto na isus deka e bog
dali spaga veruvanjeto deka isus   sin na boga
dalie vistinit sbor ili inspiraciaa na lugetoo

-------------

Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 19:20
Во Библијата нема противречности. Ако нешто не разбираш зашто е така, не мора да значи дека е грешка или контрадикција.

Ако беше така, зарем не мислите дека ќе се најдеше некој паметен и ќе ја исправеше таа грешка? Како не се најде некој што би ги средил сите "контрадикции"? Тогаш ќе немаше со што да не напаѓате. Ау да бе, заборавив. Тие постојат само во нечии глави. Посебно во муслиманските.

А како знаеме дека к*ранот е Божји збор? Што имаше Бог да даде една света книга, т.е. да склучи два завета, да даде инџил и теврат, а потоа и к*ран во кој ќе ги поништи поголемиот дел од учењата од претходните две? А?

-------------

Постирано од: Panini
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 03:01
Lugje, ja chitam onaka od vreme na vreme, vashiov otsek za religija, i navistina mnogu mi zhal sto gledam tolku omraza i netrpelivost,tolku mracni i zlobni misli ponekogas se razmenuvaat.I nemozam da sfatam sto ve tera tolku da se obvinuvate edni so drugi i da naogjate nejasnosti i nedoslednosti.Pa samata religija bre e sozdadena od chovekot i za chovekot, so nekoja potreba cel i pricina,i zatoa niedna religii ne sovrsena za toj od sprotivnata religija.Zasto sekoj za sebe si i za svojata religija sekogas e vo pravo i nisto ne moze da mu ja pobie verata ili verskata etika, ako e tvrdokoren vernik.
Taka da sigurno ste mladi ili pomladi dechki i devojki pa daj uzivajte vo zivotov i posvetete se na nesto po realno i po humano,osven da se prepukuvate i vregjate!
Ne mislam nikogo da navredam nitu pak sum pristrasen kon nesto, samo predlog i sovet od eden neutral gospodin za malku opustenost i procisten um, sloboden um...
P.S Ima mnogu pointersni raboti za diskusija od ona sto ne moze da se vidi nitu da se dopre...
Sakajte ona sto e vase i ne go zaboravajte identitetot,zasto iako od razlicni koreni i seminja,sepak rasteme na ista zemja...
Srdecen Pozdrav,

Svetozar Nuredinosmanbegovic

-------------
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 05:51

ako ima protiv recnostii a veke prizna deka ima   togas
slobodno moze da se kaze deka nee bozja knigaaa tuku izmeneata so bozjite vistini i nevistini inspirirani od lugettooo ,, moze da se najde i vistini i nevistiniiti zborovii
dali trosjtvoto spaga vo nevistiniti ili vistiniti zborovii
dali spaga vo niv veruvanjeto na isus deka e bog
dali spaga veruvanjeto deka isus   sin na boga
dalie vistinit sbor ili inspiraciaa na lugetoo

E pa, kollku pati kje ti se kazhe deka taa e Kniga pishuvana od lugje inspirirani od Boga, isto onaka kako sto se pishuvani SITE sveti knigi, vluchuvajki ja i onaa shto ti smetash deke bukvalen Bozhji zbor.

Prashanja sto gi postavuvash gi postavuvaat site onie koi ne se hristijani. Onie koi ne se muslimani prashuvaat dali Muhamed e posledniot profet i dali e voopshto profet, dali Alah e Bog i t.n.

Rabotata e shto, kako koncepti, Hristijanstvoto i Islamot imaat svoi ramki i temeli (dogmi) i tie imaat soodvetni pozitivni odgovori na site tie prashanja, a toa dali nekogo kje go zadovolat takvite odgovori e sosem druga rabota. Bidejki site ovie odgovori se generirani od samite religii preku istite pisanija koi se stavaat pod prashanje, a ne odnadvor, od treta strana, takvite dokazi ne se zemaat kako nezavisni i objektivni - toa e principot "kadija te tuzhi, kadija te sudi".

Kako shto gledash, ako neshtata bea taka ednostavni i ochebijni, togash site luge na planetava kje bea hristijani ili muslimani i ovie nemashe da bidat veruvanja tuku egzaktni nauki.

Jas znam deka sekoj vernik najiskreno veruva i posakuva tokmu negovata religija da e 100% Bozhji zbor, a site drugi lazhni, no toa sepak ostanuva samo vo sferata na veruvanjeto i lichnoto ubeduvanje. Zatoa i postojat site tie religii.

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 17:08
eve jas sakam da ja prifatam hristijasnkata religija
no ete najduvam prtivrecnostii sto zaklucuvam deka nee bozja kniga i nemozam da ja prfatam taa religija od prosta pricina sto se izmesani vistini so nevistini..
kako ti ke me ubedis vo toa deka ovaa kniga e bozja i taka veli bod i deka isus e bog i spasitel koga ti tvrdis i taka e. pisuvana od luge inspiraarana od luge i pisuvana posle zivotot na isus a ne vo vremeto na isus . poveli.
pozdrav

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:25
Nemoj da ja prifatish hristijanskata religija i nikoj ne te tera da go napravish toa. Nema nikoj da povede verska borba protiv tebe i nema da ti vleva strav i da te terorizira dodeka ne stanesh hristijanin.

OK? Mozhesh slobodno da dishish i da veruvash vo kakov sakash koncept na Boga i Bozhjoto Carstvo.

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:33
voopsto ne mi odgovori na prasanjeto

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:38
Na koe prashanje ne sum ti odgovoril?

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:51

Na koe prashanje ne sum ti odgovoril?
no ete najduvam prtivrecnostii sto zaklucuvam deka nee bozja kniga i nemozam da ja prfatam taa religija od prosta pricina sto se izmesani vistini so nevistini..
kako ti ke me ubedis vo toa deka ovaa kniga e bozja i taka veli bod i deka isus e bog i spasitel koga ti tvrdis i taka e. pisuvana od luge inspiraarana od luge i pisuvana posle zivotot na isus a ne vo vremeto na isus . poveli.
pozdrav

-------------

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 20:01
Jas do sega povekje pati ti rekov deka vo Knigata se staveni povekje pisanija od razlichni lugje koi pishuvale inspirirani od Boga.

Ako napishanoto ti se dopagja, togash prifati go, ako ne ti se dopagja po bilo koja osnova, togash ne go prifakjaj. Nemam namera da te ubeduvam ili razubeduvam vo bilo shto. Zatoa verata se prifakja dobrovolno, a ne so ubeduvanje.

Ako navistina znaesh shto e vistina ili nevistina vo Biblijata, togash tebe ne ti treba da se zapoznavash so nea bidejki vekje si ja osoznal. Toa znachi deka tvoeto "sakanje" za prifakjanje na hrsitijanskata religija e bezpredmetno i ne go postavuvash iskreno tuku samo kolku da sozdadesh konfrotacija.

Istoto vazhi i za Islamot i k*ranot.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 18:34
evee ustee ednaaa golema pritv recna sodrzinaa vo biblijata se Odonesuva na citat 1 letopisi 7,6,
kade veli ;;

Венијаминови синови: Вела, Вехер и Едијаил, тројца

vo drug citat vo istata kniga 1 letopisi 8-1-2 veli;

На Венијамина му се роди првенецот Вела, вториот Асвил, третиот Ара,

2 четвртиот Ное и петтиот Рафа
dodeka vo bitie 46;21; veli;

Венијаминови синови: Вела, Вехер, Асвил, Гира, Нааман, Ихиј, Рос, Мупим, Упим и Аред

ovde ocigledno imaa nesto sto nee vo reddd t.e prtivrecni stihovi (sodrzini)
vo prviot citat veli tri sinovi deka imal
spored vtoriot tekst 5 sina
dodeka vo tretiot citat veli deka imal 10 sina

ovde se raboti za ocigledna greska a vo bozja kniga ne bi trebalo da ima grsski , kako stoe ovaaa ;;

sekoe dobro na sitee pozdrav ;;
bidetemi pozdraveni,

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 21:48
Ochigledno ne ti doshlo da diskutirash, tuku da drzhish monolozi.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 22:30

Jas do sega povekje pati ti rekov deka vo Knigata se staveni povekje pisanija od razlichni lugje koi pishuvale inspirirani od Boga.

И врз која основа го тврдиш ова? Има разлика помеѓу инспирација и вдахновеност. Автор на Библијата е Бог, но веројатно заради човечкиот елемент којшто можеле да го внесат писателите, искуството, стилот на пишување, самата биографија на тие луѓе, Тој не одбрал да ја фрли од Небото веќе напишана.

2 Тимотеј 3:16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 22:58
Rita.MD, imash potpolno pravo da veruvash vo toa, no istovremeno treba istoto veruvanje da im go dozvolish i na site vernici od DRUGITE veri.

Site vernici sigurno znaat deka nekoi liugje gi pishuvale pisanijata vo Biblijata, a nekoi vernici (osobeno protestantite) veruvaatt deka avtorot na tie pisanija e Bog.

Nema potreba da polemizirame okolu toa bidejki faktite se fakti, a veruvanjata se veruvanja i okolu dogmata na religijata ne se diskutira. Taa ili se prifakja ili se otfrla.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 23:06
А ти од кај знаеш дека биле само инспирирани од Бога, (овој дел Ти го кажа како факт, што не значи дека е така) а не водени од Светиот Дух?

Јас пак, ти кажав што Библијата вели за Својот автор (и оние кои ги запишале Неговите зборови, а не нивните), ваљда најсигурно е во самата книга да се прочита кој ја напишал, отколку да се прашуваат други. И секој што вели дека е христијанин верува дека Библијата е Божји, а не човечки кој е само збор иснпириран од Господ. Тоа не беше само мое мислење, туку она што е запишано во Книгата која ни е тема на дискусија.

-------------

Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 23:10
Dobro Rita, ajde prochitaj ja Kniga Jov...

-------------

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 10:55
Таканаречените “противоречности“ во Библијата произлегуваат од неверниот дух кој што живее и го владее срцето на човекот. Оној човек кој не ја разбира суштината на Вистината, за која прекрасно сведочи Библијата од нејзината прва до последна страна!

Да, таа Совршена Суштина, таа Совршена Вистина, од љубов кон човекот - Човек стана, а луѓето со неверен дух се обидоја да Го убијат, нанесувајќи Му смртоносна рана!

Но - Елхамдулилах - не успеаја кодошите да Го убијат, бидејќи БОГ најсаконото Тело на најсаканото Чедо од смртта Го стана!

ХалелуЈАХ !

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 11:13
Originally posted by spiros spiros напиша:

Таканаречените “противоречности“ во Библијата произлегуваат од неверниот дух кој што живее и го владее срцето на човекот. Оној човек кој не ја разбира суштината на Вистината, за која прекрасно сведочи Библијата од нејзината прва до последна страна!

Да, таа Совршена Суштина, таа Совршена Вистина, од љубов кон човекот - Човек стана, а луѓето со неверен дух се обидоја да Го убијат, нанесувајќи Му смртоносна рана!

Но - Елхамдулилах - не успеаја кодошите да Го убијат, бидејќи БОГ најсаконото Тело на најсаканото Чедо од смртта Го стана!

ХалелуЈАХ !

Koj ja napishal biblijata?????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 11:42

ХалелуЈАХ !

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

ДУХОТ БОЖЈИ преку БОЖЈИ луѓе , кои за СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА дале сè!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 12:12

ХалелуЈАХ !

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 13:18

pozdrav

Biblijata e kniga koja gi porazuva genijalnite umovi i gi sveduva da ja priznaat nejzinata mudrot, koja so svojata sodrzina gi plenuva nivnite srca i gi preporoduva za nov zivot-ispolnet so radost,mir o zadovolstvo. Taa , isto taka, gi prosvetuva umovite na prostite i nevestite vo znaenjeto i gi vozdignuva so svojata duhovna sodrzina, nad sekoja covecka mudrost.

Koga taa se prifaka so vera gi vozdignuva moralnite vrednosti na narodite i posdincite i gi menuva mislite, srcata i custvata, koi do migot na prifakanjeto na istata,se so gresni nameri, sprotistaveni na nejzinata volja.

Biblijata moze da gi napravi zlostornicite - cesni; samopravednite i sebicnite - ponizni; nepoleznite vo opstestvoto - polezni; otpadnicite so nizok moral- moralni. Biblijata ja imaa taa mok zaradi vdahnovenosta na Svetiot Duh vo nejzinata poraka..

Od prvata strana do poslednata Avtorot na Biblijata e Bog.Taa e pisuvana od luge, koi ziveele sveto i veruvale vo Bozjite otkrovenija, koi vo tekot na coveckata istorija gi profatile i zapisale kako siguren dokaz na Bozjoto postoenje i Negovata sovrsena Mudrost.

Glavnata tema Biblijata e doaganjeto na Isus Hristos na zemjata i Negovata zrtva na Golgota. Se toa sto e napraveno na Golgota - preku Negovata smrt na krst - e za da go otkupi gresnoto covestvo od negovite grevovi i da mu ovozmozi preku vera vo Bozjiot Sin, da postigne vecen zivot.

Zasto Bog tolku go vozljubi svetot, sto Go dade Svojot Edinoroden Sin, ta sekoj,koj veruva vo Nego, da ne zagine, tuku da ima vecen zivot[Jovan 3,16].

Spasenieto sto go dava Bog e vrz osnova na Negovata neiskazana ljubov i milost kon covestvoto.

Zasto po blagodet ste spaseni, preku verata, i toa ne e od vas samite - toa e Bozji dar![Efesjanite 2,8].

Citajte ja Biblijata vnimatelno i so razmisluvanje i zivejte spored nejzinite duhovni poraki, a Bog e Onoj Koj ke go zavrsi zapocnatoto delo vo vas.

Nemu slava, cest i vlast od sega i doveka. Amin!

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 19:55

zarem toaa vi preci li
iili ne sakate da se znae vistinata,

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 19:59

ХалелуЈАХ !

site bozji knigii se preku arhangle gabril ,
no te prasaa koj ja naspisal biblijata i koi se tie bozji lugee,
ovaa biblija sto ja imaame e pisuvana vo 1 vek i 2 vek posle isus
ako e od duhot bozji ne bi trebalo da imaa tolku golemi protiv recnostii ,, neznam kolku me razbirate

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 20:03

ХалелуЈАХ !

Templariuse, си го болдирал зборот луѓе ... ?Дали имаш проблем и со тие луѓе кои што сè дале за Суштината БОЖЈА, за Вистината БОЖЈА, за ХРИСТА?

Луѓе кои - одкако Го примиле БОЖЈИОТ ДУХ - никогаш никому и под ниедни услови не пролиле нити една единствена капка крв?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 20:20

ako e od duhot bozji ne bi trebalo da imaa tolku golemi protiv recnostii ,, neznam kolku me razbirate

el_kevser, противречностите се поради духовната слепост на читателите, но за БОГА во Христа, воопшто нема противречности!

Живиот БОГ секогаш кога комуницира со творевината (во неа припаѓаат дури и Ангелите како што е и мошне важниот Архангел Гаврил) ТОЈ тоа го прави преку Своето Живо СЛОВО (ДАВАР, ЛОГОС), Кое е Мостот помеѓу творевината и Творецот и е во Творецот и во творбата!

Тоа БОЖЈЕ СЛОВО е поважно од секој Ангел, секој Пророк, секој Апостол, секоја Книга, ... поважно дури и 40те Пророци и Апостоли преку кои ТОЈ ја вдахна Библијата, која прекрасно сведочи за Суштината на Вистината (Живиот БОГ во Христа)!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 20:25
Koj nasol da mi zborvat za prtiurecnosti u Biblijata spolaj Tiiiiiii

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 20:46

el_kevser, противречностите се поради духовната слепост на читателите, но за БОГА во Христа, воопшто нема противречности!

Живиот БОГ секогаш кога комуницира со творевината (во неа припаѓаат дури и Ангелите како што е и мошне важниот Архангел Гаврил) ТОЈ тоа го прави преку Своето Живо СЛОВО (ДАВАР, ЛОГОС), Кое е Мостот помеѓу творевината и Творецот и е во Творецот и во творбата!

Тоа БОЖЈЕ СЛОВО е поважно од секој Ангел, секој Пророк, секој Апостол, секоја Книга, ... поважно дури и 40те Пророци и Апостоли преку кои ТОЈ ја вдахна Библијата, која прекрасно сведочи за Суштината на Вистината (Живиот БОГ во Христа)!

dobro toee tvoe razmisluvaanjee ti tvrdis deka nemaa prtivrecnostii ,jas ti tvrdam deka ima i ti iznesuvam bibliski citati jas ne gi izmisluvam tie otvori biblija i realzirajgi tiee citati sto ti   prativ. tie protivrecnosti i dokazimi deka nese prtivrecni,
i poftorno ke recam bozja kniga neama ptorivreceie zs bog e sovrsen kako sto velis a vo biblijata s e srekavame so mnogu protivrecie,
evee dali mozes da gi analiziraas ti ovie citati sto ke ti pratam,, i dokazimi deka nee taka mozebi jas gresamm ,
evagelie spored matej 27,32, kade veli;

А на излегување сретнаа човек Киринеец, по име Симон, и го принудија да Му го носи крстот

spored luka 23,,26, veli;

И кога Го поведоа, го фатија некој си Симон Киринеец, кој се враќаше од поле, па врз него го ставија крстот, за да го носи по Исуса

spored jovan,19,,17, veli;

Тогаш им го предаде за да биде распнат. Тогаш Го зедоа Исуса.

17 А Тој, носејќи го Својот крст, излезе на местото наречено Лобно, а на еврејски Голгота;

18 каде Го распнаа, и со Него други двајца, од едната и од другата страна, а Исуса во средина.

;; kako ti ovaa go analiziraass;; spiros,
ovie se tri teksta na ist nastan zarem nee taka , ako ne popravime , ti poveke si upaten,
vo dvata teksta na matej i luka oni tvrda spored citato deka krstot go nosel nekoj simon kirinaec, , zarem nee taka spiros,
dodeka vo evagelieto na jovan   se govori i ima poinakvo znacenje on tvrdi deka krstot go nosel samiot isus,,
zarem nee taka spirose, ako nee ti dokazimi deka nee taka mozebi jas neznam da citam , ovie se prtivrecni sodrzinii ,, mozebi jas imam duhovna spepsot ; pa bi te zamolil ti mene da mi go objaznis ovaa , biddiiki ti duhovno gi svakas   vrednostite,

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 22:01

zarem toaa vi preci li
iili ne sakate da se znae vistinata,

Vistinata ja znaeme i Verosipoved ne e mesto za otvaranje blogovi, tuku za diskusii megju chlenovite.

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 22:03
zarem ovaa nee diskusija so spiross vo vrska so toa sto go prasuvam

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 22:49

dobro toee tvoe razmisluvaanjee ti tvrdis deka nemaa prtivrecnostii ,jas ti tvrdam deka ima i ti iznesuvam bibliski citati jas ne gi izmisluvam tie otvori biblija i realzirajgi tiee citati sto ti   prativ. tie protivrecnosti i dokazimi deka nese prtivrecni,
i poftorno ke recam bozja kniga neama ptorivreceie zs bog e sovrsen kako sto velis a vo biblijata s e srekavame so mnogu protivrecie,
evee dali mozes da gi analiziraas ti ovie citati sto ke ti pratam,, i dokazimi deka nee taka mozebi jas gresamm ,

А на излегување сретнаа човек Киринеец, по име Симон, и го принудија да Му го носи крстот

И кога Го поведоа, го фатија некој си Симон Киринеец, кој се враќаше од поле, па врз него го ставија крстот, за да го носи по Исуса

17 А Тој, носејќи го Својот крст, излезе на местото наречено Лобно, а на еврејски Голгота;

18 каде Го распнаа, и со Него други двајца, од едната и од другата страна, а Исуса во средина.

ovie se tri teksta na ist nastan zarem nee taka , ako ne popravime , ti poveke si upaten,
vo dvata teksta na matej i luka oni tvrda spored citato deka krstot go nosel nekoj simon kirinaec, , zarem nee taka spiros,
dodeka vo evagelieto na jovan   se govori i ima poinakvo znacenje on tvrdi deka krstot go nosel samiot isus,,
zarem nee taka spirose, ako nee ti dokazimi deka nee taka mozebi jas neznam da citam , ovie se prtivrecni sodrzinii ,, mozebi jas imam duhovna spepsot ; pa bi te zamolil ti mene da mi go objaznis ovaa , biddiiki ti duhovno gi svakas   vrednostite,

Гледаш ел-кевсер, тебе и на другите на кои им е поважна буквата од суштината, ви служи Библијата да не и поверувате на Вистината, додека кај блажените тоа не е така, бидејќи веруваат на Спасителот и преку верата во Него се спасуваат!      

Денот доаѓа кога сите ќе ја видат СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, дури и тие што ја прободеа!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 00:06
Нема противречности во Словото Божјо! Заради нашата сопствена ограниченост многу работи не ги согледуваме. Мене тоа лично ми се случувало, па и сега ми се случува. Понекогаш ми се чини дека во некои работи нема смисла, ама ако подлабоко размислам или побарам... сфаќам дека се што е во Словото е со причина.

-------------
Вера, надеж, љубов

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 18:13

Гледаш ел-кевсер, тебе и на другите на кои им е поважна буквата од суштината, ви служи Библијата да не и поверувате на Вистината, додека кај блажените тоа не е така, бидејќи веруваат на Спасителот и преку верата во Него се спасуваат!      

Денот доаѓа кога сите ќе ја видат СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, дури и тие што ја прободеа!

voopsto ne mi odgovori na prasanjetoo

-------------

Постирано од: Radijator
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 18:30
Eve vo najkratki crti primer za protivrecnosti. Spored biblijata Bog gi sozdava Adam i Eva. Na Adam i Eva im se ragaat 2 sina, Avel i Kain. Kain go ubiva Avel. Poradi toa e proteran od Edenskata gradina i se naseluva vo zemjata Nod, istocno od Eden. Tamu ja naoga svojata zena, a pred toa se srekavaat samo 4 licnosti. Odednas se pojavuva zena. I od tuka pocnuva celata covecka civilizacija.
Vo 2 vek od novata era astronomot Ptolomej napisal kniga pod naslov Almagest. Toj tvrdel deka zemjata e centar na univerzumot i nastojuval da dokaze kako planetite, Sonceto, Mesecinata se vrtat okolu nea. Negovata teorija vazela duri 14 vekovi, a bila poddrzana od religijata/bibliijata. Potoa se dokazalo sosema sportivnoto.

Ima, i toa mnogu protivrecnosti.Golem broj na naucnici (ficizari, astronimi, filozofi itn) se proteruvani pa duri i ubivani tokmu poradi toa sto zboruvale za ovie kontradiktornosti na biblijata/religijata, kako sakate.Dzordano Bruno na 16.02.1600 godina e spalen na Cvetniot plostad vo Rim, Galilej osuden za dozivotno zatocenistvo, Kepler i Spinoza bea ekskomunicirani, Kopernik go psluzi sreka da ja izbegne inkvizicijata.

Poradi promenite sto nastanaa vo svetot kako posledica na industriskata, no i Francuskata revolucija odat na steta na mestoto na religijata/biblijata vo sovremenoto opstestvo.

Vo smaluvanjeto na vlijanieto na biblijata vo sovremeniot svet osobeno silno pridonesuva naukata. Denes lugeto poveke im veruvaat na naucnite rezultati otkolku na religioznite iskazi, naucnicite se poavtoritetni od crkovnite lica. Naukata ja zasiluva potrebata za redefiniranje na religioznite veruvanja. Ako religijata ne se adaptira kon svetot na naucnite otkritija ke se namali nejzinoto vlijanie.

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:22
religijata  ima  sposobnost  da  napravi  niz  tvojata  svest  da  tecat  podatocite  bez  nikakvo  blokirajne  na  tvojot  nerven  sistem  so  sto  te  pravi  sovrsen.tie  nelogicnosti  te  ucat  da  se  priviknes  na  nelogicnosta  na  zivotot  so  sto  te  stavaat  vo  situacija  da  ne  posakas  nikogas  samounistuvajne.,da  go  sakas  samo  zivotot.

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:29
Пред човек да почне да пишува демагогии и да си прави илузија дека измислил топла вода... и открил нешто ново, (да не претерам, да мисли дега неговото его е над историјата) добро е да прочита и некоја друга тема...

има премногу теми посветени на Библијата...
значи во случајов, за да се разбере т.е. да се постави такво прашање (како што гласи насловот), предходно не е лошо заинтересираните (љубопитните или оние што бараат конфликт) да прочитаат и да се заинтересираат за некои основни работи поврзани со Библијата...

едно е да има технички (печатни) грешки, а друго е да има суштински...

затоа кога нема конкретен проблем... нема ни одговор...

па нека уживаат во бескрајните монолози...

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:38
Originally posted by Radijator Radijator напиша:

Eve vo najkratki crti primer za protivrecnosti. Spored biblijata Bog gi sozdava Adam i Eva. Na Adam i Eva im se ragaat 2 sina, Avel i Kain. Kain go ubiva Avel. Poradi toa e proteran od Edenskata gradina i se naseluva vo zemjata Nod, istocno od Eden. Tamu ja naoga svojata zena, a pred toa se srekavaat samo 4 licnosti. Odednas se pojavuva zena. I od tuka pocnuva celata covecka civilizacija.
Vo 2 vek od novata era astronomot Ptolomej napisal kniga pod naslov Almagest. Toj tvrdel deka zemjata e centar na univerzumot i nastojuval da dokaze kako planetite, Sonceto, Mesecinata se vrtat okolu nea. Negovata teorija vazela duri 14 vekovi, a bila poddrzana od religijata/bibliijata. Potoa se dokazalo sosema sportivnoto.

Ima, i toa mnogu protivrecnosti.Golem broj na naucnici (ficizari, astronimi, filozofi itn) se proteruvani pa duri i ubivani tokmu poradi toa sto zboruvale za ovie kontradiktornosti na biblijata/religijata, kako sakate.Dzordano Bruno na 16.02.1600 godina e spalen na Cvetniot plostad vo Rim, Galilej osuden za dozivotno zatocenistvo, Kepler i Spinoza bea ekskomunicirani, Kopernik go psluzi sreka da ja izbegne inkvizicijata.

Poradi promenite sto nastanaa vo svetot kako posledica na industriskata, no i Francuskata revolucija odat na steta na mestoto na religijata/biblijata vo sovremenoto opstestvo.

Vo smaluvanjeto na vlijanieto na biblijata vo sovremeniot svet osobeno silno pridonesuva naukata. Denes lugeto poveke im veruvaat na naucnite rezultati otkolku na religioznite iskazi, naucnicite se poavtoritetni od crkovnite lica. Naukata ja zasiluva potrebata za redefiniranje na religioznite veruvanja. Ako religijata ne se adaptira kon svetot na naucnite otkritija ke se namali nejzinoto vlijanie.

Прво и основно, не можеш да ја рамниш религијата со Библијата. Тогаш, во тоа време, владеела црквата како институција, црква која ја предводела инвизицијата, а за твоја информација, тоа нема ама баш никаква врска со библиското учење.

Веќе е дискутирано дека со оглед на тоа што Адам и Ева живееле по 900 и кусур години, ако читаш понатаму во Битие, ќе видиш дека тие имале уште многу синови и ќерки.

Тие научници не зборувале против Библијата, туку против тоа учење што дотогаш било прифаќано од црквата без никаква библиска основа. Галилео, Коперник, биле христијански верници на кои не им пречело да ја спојат нивната вера со науката.

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:56

Радијатор, за учењата, злоделата и крворолевањата што во Името ГОСПОДОВО ги правел (или можеби и ги прави) некој, јас немам потреба да го судам, бидејќи Мудроста БОЖЈА (Христос) однапред кажува за таквите а Библијата прекрасно сведочи за тоа!

Јас ти сведочам тебе и на сиот “научен свет“ дека подлогата, центарот и обвивката на безкрајниот универзум е БОГ, Неговото СЛОВО, Неговиот ДУХ!

Да, радијатор, преку Неговото СЛОВО - БОГ сè создава, движи и одржува!

Денот доаѓа кога сите научници ќе увидат дека природните и духовните логии (науки) се повржани во ЛОГОС и во Него се една неодвоива целина! Впрочем, ова е гледањето на сите вистински научници во прошлоста, од кои многумина - за жал - паднаа жртви слични на Христа, од раката на крвожедните волци во јагнешка кожа!

поздрав

п.с. Што мислиш ти (?), од кого потекнуваат (чии ген имаат) изразито влакнестите луѓе:

а. жената на Адам
б. жената на Каин
в. жената на Абел

voopsto ne mi odgovori na prasanjetoo

Има луѓе што се противат на ВИСТИНАТА, поради буквите и нивните противречности.
Додека други верувајќи на СУШТИНАТА, влегуваат во вечните вечности!

Ти посакувам тебе и на твоите, истото, што си поскувам на себе и на моите!

АМИН   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:58
dobro ritaa spored biblijaa bitie 5,1,31,adam ziveel nad 930 god okkk i sit i enos i kenaa zivelee mnogu god i enoh i nuh i.t.n
no kako ke go analiziras ovaa spred citat bitite6,3,

Тогаш Господ рече: „Мојот Дух нема да остане довека во човекот; човекот е телесен, па векот нека му биде сто и дваесет години

dali ti se slozuvaas so ovoj citat koga znaeme deka i adam i sit i nuh ziiveleel poveke od 120 god t.e zivotite vo postarite vremina bile mosne dolgii, a vo ovoj citat ne uci deka vekot na covekot ke mu bidi 120 god

apsurdna greska
vie kako ova ke go   analizirate
ili ke kazete pecatna greska

sekoe dobroo

rita pozdrav

-------------

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 20:02

dobro ritaa spored biblijaa bitie 5,1,31,adam ziveel nad 930 god okkk i sit i enos i kenaa zivelee mnogu god i enoh i nuh i.t.n

Тогаш Господ рече: „Мојот Дух нема да остане довека во човекот; човекот е телесен, па векот нека му биде сто и дваесет години

dali ti se slozuvaas so ovoj citat koga znaeme deka i adam i sit i nuh ziiveleel poveke od 120 god t.e zivotite vo postarite vremina bile mosne dolgii, a vo ovoj citat ne uci deka vekot na covekot ke mu bidi 120 god

apsurdna greska

sekoe dobroo

rita pozdrav

не знам шо се расправате без потреба... треба ли сега еврејски тука да постираме... па да толкуваме...збунетостзбунетостзбунетост

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 20:16

apsurdna greska

sekoe dobroo

rita pozdrav

Фала за поздравот, ама ова ти беше самоубиство.

Стихот од Битие 6:3 се однесува за времето после Ное, после потопот. Се гледа дека не си упознаен со еврејскиот начин на пишување.

И не ми одговори (по којзнае кој пат):

"When the (upper) edge of the sun appears (in the morning), don't perform a prayer till the sun appears in full, and when the lower edge of the sun sets, don't perform a prayer till it sets completely. And you should not seek to pray at sunrise or sunset for the sun rises between two sides of the head of the devil (or Satan)."

Сега биди фер и удостои ме со одговор.

поздрав и до тебе!

-------------

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 22:52
Da ne odgovaram na sekoj posebno eve vaka ke vi kazam. Mnogu bibliski dogmi stanaa disonantni so sovremenite opstestveni nastani. Kako na primer, da se objasni neboto koga niz nego veke se dvizat "vselenski" brodovi (avioni i slicno). Ili kako da se objasni dusata pri presadeno srce ili drug organ kaj covekot od drug covek. Isto taka, kaj sovremeniot covek e veke dlaboko vsadeno uveruvanjeto deka toj, a ne nekakvi nadprirodni sili, e tvorec na istorijata.

Na nikogo ne sakam da mu predavam demagogija, sekoj moj zbor sto e ovde iznesen e argumentiran, a ako nekoj taka si go ima razbrano eve javno mu se izvinuvam.

No isto nemozam da razberam kako moze da mi kazuvate da ne ja ramnam religijata so biblijata. Ne za dzabe gi spomnav tie naucnici i tokmu poradi toa sto i tie mislele, no ne tvrdele, deka postojat protivrecnosti vo biblijata, bile progonuvani.
Pa fakt e deka samata religija gi progonuvala, gi proglasuvala za demoni, toa jas go nemam izmisleno, a vo meguvreme gi terala lugeto da ne im veruvaat nim tuku da veruvaat vo "vistinata" sto ja kazuva biblijata.

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 23:01
Edno prasanje: Spored pravilata na biblijata, dozvoleni li se brakovi pomegu lica sto se vo rodninska vrska odnosno nivno soedinuvanje?

P.S. Inaku spiros, genetikata od skoro pocnav da ja prelistuvam, taka da vo bliska idnina ke se potrudam da ti odgovoram na prasanjeto, otkolku sega da tresam zeleni.

Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 23:24
Радијатор, небото (универзумот) е безкрајно поголем од оние пространства кадешто човекот денес може да продре!

Но еве и една информација за тебе и за сите кои веруваат повеќе на човекот, одколку на Оној Кој му дава Вистинска Мудрост на човекот.

>>Во безкрајните простори и времиња на универзумот може да се пријде само преку *БОЖЈАТА *СВЕТЛИНА и *ДУХ, без Која човекот неможе нити една секунда да постои, а камоли да живее!<<

Што се работи за критизираните егоистични крвопроливни “религии“, кои неразбирајќи ја Библијата и непознавајќи ја Моќта БОЖЈА, многу често правеле (а некои за жал и прават) некои антихристијански работи ... за тие “религии“ - како што кажав веќе погоре - ГОСПОД однапред ги прорече и преку Апостолите и Пророците ги запиша тие предскажувања во Библијата, за сведоштво на сиот свет!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 00:27

Najomileni dokazuvanja na lugeto deka Biblijata e protivrecna ( NAJCESTO od lugje koi nikogas ne ja procitale Biblijata nitu SAKAAT da ja procitat) se luge koi citaat knigi od filozofi koi ja napagaat Biblijata.

Najcesti prasanja se slednive:

1)Od kade Kain nasol zena?

2)Znaci prvite luge bile Adam i Eva, nivnite deca imale seks megju sebe , znaci , Biblijata go dozvoluva incestot?

3)Ako e BOG semokjen, zosto dozvoluva zlo?

4) Ako Bog postoi, zosto ne mozeme da go vidime? Neka se pojavi pred mene pa ke poveruvam. Dojdi Boze pred mene! Vednas! ITN.

Ima uste mnogu, sega mi tekna samo na ovie.

Ako nekoj ne saka da veruva, dzabe e...I Gospod da slegne od neboto, toj pak nema da poveruva.

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 01:06
Epa ajde zosto ja ostavi rabotata na polovina, dovrsi se i daj odgovor na ovie prasanja. Eve mene licno najmnogu me interesira koj ke bide odgovorot na prasanje No3. A vnimavaj velis najcesti prasanja, sto znaci dosega nikoj nema dadeno soodveten odgovor stom se seuste vo igra. E ova e tipicen primer za protivrecnost, no ne striktno za biblijata bidejki nema konkreten primer odnosno citat.

A inaku sto ima loso vo toa da dobijam soodveten odgovor na prasanje bidejki sakam da znam vo sto jas navistina veruvam odnosno vo nesto sto mi imat kazano da veruvam a seuste go nemam videno?

-------------
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 01:15

Epa ajde zosto ja ostavi rabotata na polovina, dovrsi se i daj odgovor na ovie prasanja. Eve mene licno mnogu me interesira koj ke bide odgovorot za prasanje No3.

A inaku sto ima loso vo toa da dobijam soodveten odgovor na prasanje bidejki sakam da znam vo sto jas navistina veruvam odnosno vo nesto sto mi imat kazano da veruvam a seuste go nemam videno?

Радијатор, приметуваш ли дека твоите - погоре прашани и пишани - реченици, тесно се повржани?

Важно е (во мене и) во тебе да се пробуди одговорноста и одговорот за животот и животните прашања!

Само храбро напред, роде, Патот би требале веќе сите да го знаеме!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 01:40
Spiros, mojata prikazna e sledna. Mozebi i malku offtopic. Vo poslednive 5 godini mi se sluci horor vo familijata. Zagubiv licnosti sto den denesen ne mi se veruva deka gi nema, a site bea vospituvani tokmu vo toj pravoslaven hristijanski duh, i veruvanje vo vistinata na biblijata. Tokmu od tie pricini go dovedov vo prasanje postoenjeto na taa "bozja volja i pravda". Pa taka si velam ako ova e Gospodovata pravda, togas koja bi bila nepravdata. Pa duri i spored site tie pravila na religijata i bibilijata izleguva deka se e dzabe, na krajot zavrsuva so muabetot taka trebalo da bide, a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.

-------------
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 03:12

Epa ajde zosto ja ostavi rabotata na polovina, dovrsi se i daj odgovor na ovie prasanja. Eve mene licno najmnogu me interesira koj ke bide odgovorot na prasanje No3. A vnimavaj velis najcesti prasanja, sto znaci dosega nikoj nema dadeno soodveten odgovor stom se seuste vo igra. E ova e tipicen primer za protivrecnost, no ne striktno za biblijata bidejki nema konkreten primer odnosno citat.

Здраво радијатор, добредојде на форумов. Ќе се потрудам да ти дадам одговор на третото прашање, па се надевам ќе се разбереме. Значи вака: ако има Бог (Кој е добар), зошто има зло на светов? Морам да признаам интересно прашање. А наместо одговор ќе ти дадам една илустрација. Си бил некој човек, Христијанин, и отишол на бербер. Додека го стрижел, берберот знаејќи дека човеков е верник, започнал да му поставува прашања. Главно се задржал токму на ова прашање, зошто во светот постои злото, ако Бог е добар. Верникот не сакал тој ден да се расправа повеќе, почекал да заврши стрижењето, си платил и си тргнал да си оди. Само што излегол од дуќанот видел многу луѓе со несредени коси и неизбричени. Се вратил назад во дуќанот и му кажал на берберот: ,,Не постојат бербери на овој свет’’. Берберот се насмевнал и му кажал: ,,Како може да не постојат бербери? Па еве јас сум бербер.’’. Човеков го прашал тогаш: ,,Зошто тогаш надвор има толку несредени луѓе? Види ги какви се- неистрижани и неизбричени!’’, а берберот на тоа одговорил: ,,Па не сум јас виновен што тие луѓе не дошле кај мене!’’. ,,Е па гледаш ли сега пријателе... тоа што има лоши луѓе во светов, кои вршат зло и неправди, не значи дека не постои Бог... тоа значи дека тие луѓе не отишле кај Него да ги среди.’’
Знаеш, радијатор, да велиш дека ,,Штом има толку зло- сигурно нема Бог’’ е исто како да речеш: ,,Штом има сообракајќи на раскрсниците, значи нема семафори’’. Не значи дека нема семафори, туку дека луѓето не ги почитуваат. Исто е и со Господ... не значи дека не постои, туку луѓето не ги почитуваат Неговите одредби.
Поздрав

-------------
Вера, надеж, љубов

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 12:36
Добро дојде радијатор на форумов.
Да ова е форум за вероисповед но мислам дека ќе се изненадиш кога ќе сфатиш колку многу треба да знаеш историја за да можеш успешно да дискутираш тука,не за друго да не кажуваш ГАФОВИ..
но ајде по ред....

Vo 2 vek od novata era astronomot Ptolomej napisal kniga pod naslov Almagest.... Negovata teorija vazela duri 14 vekovi, a bila poddrzana od religijata/bibliijata. Potoa se dokazalo sosema sportivnoto.

Птоломеј бил ПАГАН а не христијанин.Светото Писмо(библијата)не е научно дело туку ВЕРСКА КНИГА,со други зборови поентата на библијта не е да го објаснува светот и сите негови природни законитости туку БОГ и неговото ОТКРОВЕНИЕ на луѓето.
Затоа и христијаните ја прифатиле тогаш општо прифатената теза на тој астроном. Сега имаме ново сознанија и ги прифаќеме тие ново сознанија,тоа воопшто не не прави помалку христијани.

Dzordano Bruno na 16.02.1600 godina e spalen na Cvetniot plostad vo Rim, Galilej osuden za dozivotno zatocenistvo, Kepler i Spinoza bea ekskomunicirani, Kopernik go psluzi sreka da ja izbegne inkvizicijata.

Значи..Џордано Бруно не бил никаков научник а зашто го велам тоа е порадфактот дека Бруно сметал дека Мерк*р и Земјата се еднакво оддалечени од сонцето, но се наоѓаат на спротивни страни од него. Околу Земјата се движи месечината. Околу Мерк*р - Венера... Изложувањето на учењето на Коперник од страна на Бруно покажува, дека тој едвај бил запознат со најелементарните поими и проблеми на астромијата.
Типот бил уствари ОКУЛТИСТ а не научник
Во научната астрономија, во физиката, математиката, не останала трага од Бруно. Освен негативности - компромитациите на Коперник.

Единствената “наука”, во која Бруно не бил профан, е магијата. Кога се обраќал на вице-канцеларот на Оксфордскиот универзитет, Бруно за себе говорел: “Доктор на најсовршената теологија, професор на најчистата и безопасна магија... На неговиот гениј ракоплескале најблагородните”

Исто така, треба да се спомне дека Бруно бил казнет во 1600 година, а осудата на учењето на Коперник, од страна на инквизицијата, се случило дури во 1613 година. Тоа значи дека кон времето на казната на Бруно, учењето на Коперник сеуште не се сметало за ерес и не можело да биде повод за толку сурова казна.

И он не бил суден како некаков си научник туку како маѓепсник.
Инаку еве му го обвинението за кое било осуден
Језуитот Каспар Шопе, кој присуствувал на судот, вака ги предава обвинувањата против Бруно:

“Во тие книги тој учел дека световите се безбројни, дека душата се преселува од едно тело во друго и дури во друг свет, дека една душа може да се наоѓа во две тела, дека магијата е добро и дозволено нешто, дека Духот Свет не ништо друго, туку душата на светот. Мојсеј своите чудеса ги правел со помош на магија и напреднал во неа повеќе од останатите Египќани, дека Мојсеј ги измислил свои закони, дека Свештеното Писание е привидно, дека ѓаволот ќе биде спасен. Од Адам и Ева тој го изведува само родословот на Евреите. Останатите луѓе происходат од оние двајцата, кои Бог ги создал еден ден порано. Христос не е Бог, тој бил знаменит волшебник и за тоа по заслуга бил обесен, а не распнат. Пророците и апостолите биле неподобни луѓе, волшебници, и многу од нив биле обесени”.

Инаку неговите вакви ставови кое се се само не христијански во комбинација со неговата егоманија и недокваканост(не се контролирал што и пред кого збори) е тоа што го осудило на клада.

Неној погрешно да ме сфатиш дека го одобрувам тоа што бил спален.Такви будалетинки имало со лопата да ги риеш и во Византија но сите тие биле игнорирани и од власта и од Црквата и затоа никој и не сме ги ни запамтиле.
А Папистите запалиле еден таков и го напраиле ко некаков си АНТИ-маченик.

Тоа не било конфликт меѓу религијата и науката, туку на две религии: РИМОкатолицизмот и повампиреното паганство.

Poradi promenite sto nastanaa vo svetot kako posledica na industriskata, odat na steta na mestoto na religijata/biblijata vo sovremenoto opstestvo.
Vo smaluvanjeto na vlijanieto na biblijata vo sovremeniot svet osobeno silno pridonesuva naukata. ..... Naukata ja zasiluva potrebata za redefiniranje na religioznite veruvanja. Ako religijata ne se adaptira kon svetot na naucnite otkritija ke se namali nejzinoto vlijanie.

Ма немој ова исто ко да читам некаков пафлет на болшевистичката партија до региналните комитети.

Ај за коперник следниот пат,да не бидам многу долг од прва.

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 12:42
Zdravo Aldra, zdravo ahmar1, zdravo i na site drugi. Dobro ve najdov na forumov.
Eve jas nema da davam nikakva ilustracija nitu pak ke filozofiram, za de ne rece nekoj deka prodavam demagogija, bidejki primeri od takov tip mozam da redam do beskonecnost. Ke odam so konkreten primer. I protivrecnost i ZLO vo isto vreme. Del od stariot zavet, knigata na Jov glava 1.

Znaci spored biblijata, na zemjata ziveel nekoj covek Jov, bil neporocen i praveden, se plasel od Bog i se otstranuval od zloto. Imal sedum sinovi, tri kerki, mnogu stoka, mnogu slugi i bil najugleden megu zitelite na istok. Pravel gozbi no sekogas si mislel da ne go imaat pohuleno negovite deca Boga vo nivnoto srce.

Eden den bozjite sinovi zastanale pred boga a megu niv i Satanata. I togas Bog mu rekol na Satanata dal go videl Jov na zemjata, deka nikoj ne mu e ramen, deka se boi og Bog i se otstranuva od zloto. Na ova Satanata mu odgovara na Boga deka Jov ne se boi naprazno, bidejki toj go zagradil nego, siot negov imot, go blagoslovil deloto na negovite race i imotot mu se umnozil, no dokolku ja ispruzi rakata i dopre do se sto ima ke go prokolne vo lice. Odovde pa natamu Bog mu dava mandat na Satanata so zborovite ,,Neka ti bide,,. Mu dozvoluva da pravi sto saka , samo da ne kreva raka vrz Jov.

I odovde pa natamu se sto ima Jov i negovata familija postignato vo zivotot mu paga vo voda. Prvo go napagaat Savejcite, opostusuvaat kolku mozat u mu gi ubivaat slugite, bizji ogan mu gi ubiva ovcite,stokata. Hadejcite napdanale i ubile i isplackale se sto ostanalo. Potoa dodeka negovite sinovi i kerki jadele kaj najstariot brat od silen veter se urnala kukata i gi ubila na site.
Togas Jov stanuva ja rascepuva oblekata, ja brici glavata paga na zemjata i se poklonuva. No i pokraj se Jov ne "zgresi" nitu izustuva nekakva navreda protiv Bog.

Posle izvesno vreme bozjite sinovi pak dosle pred Bog a megu niv i Satanata. I pak razgovaraat. Go citiram Bog od bibliijata koga se obraka kon Satanata "Dali go vide Mojot sluga Jov? Nikoj ne mu e ramen. Toa e praveden covek, se boi od Bog i se otstranuva od zloto! Seuste mi se moli i poklonuva i e postojan vo neporocnosta, pa ti Me predizvika naprazno do go upropastam!!!

Ovde ne zavrsuvat makite na Jov, se razboluva toj, zena mu i prodolzuva da zivee so toa ZLO, koe patem receno e so blagoslov na BOG !!! E sega, vo biblijata zborovite na Jov posle site ovie zlodela od strana na Bozjoto carstvo se "Stom primame dobro od Boga, zosto da ne primame i ZLO??????

Znaci toa e edna od najuzasnite prikazni sto ja imam procitano vo mojot zivot. Vo red, ako e Bog simbol na dobroto, zosto moral da i napravi vakvi uzasni raboti na edna izvonredna licnost i negovata familija??? Za samo i samo da i dokaze na Satanata deka Jov sueste veruva vo Bog??? Dali imame slucaj vo biblijata kade sto Bog paga vo iskusenie na Satanata??? Dali mislenjeto na Satanata e povazno od blagosostojabata na lugeto koi go sakaat i mu se molat na BOG???

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 12:48
Радијатор ,форумов е добар(за разлиак од други) зашто може да се прави муабет тука на одредено ниво без да се спомнуваат нечии полови органи.
Но проблем има тука обично кога некој само нафрла информации и прашања без да ги искоментире претходните. Сепак не е понета у монологот туку во Дијалогот.
Човек е Човек ако се преиспитува себе и своите ставови нон стоп.

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 12:55

Spiros, mojata prikazna e sledna. Mozebi i malku offtopic. Vo poslednive 5 godini mi se sluci horor vo familijata. Zagubiv licnosti sto den denesen ne mi se veruva deka gi nema, a site bea vospituvani tokmu vo toj pravoslaven hristijanski duh, i veruvanje vo vistinata na biblijata. Tokmu od tie pricini go dovedov vo prasanje postoenjeto na taa "bozja volja i pravda". Pa taka si velam ako ova e Gospodovata pravda, togas koja bi bila nepravdata. Pa duri i spored site tie pravila na religijata i bibilijata izleguva deka se e dzabe, na krajot zavrsuva so muabetot taka trebalo da bide, a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.

Жалам и сочувствувам за трагедијата што те снашла и простими ако сум те повредил или те повредувам!

Кога би ти кажал колку судбоносни удари доживеа мојата фамилија и најблизок пријателски круг во последниве неколку години, засигурно не би ти го разубавил денот. На сето тоа згора - додека прошлата недела неколку дена одсустував на форумов - на еден од најблиските членови (од прво колено) на мојата фамилија му беше дијагностицирана доста неубава болест против која ќе мора со хемиско, зрачно или ладно оружје (или со сите одеднаш) да се бори против неа!

Радијатор, што најмногу ме изненади кај таа душа е надприродното храбро држење во целава состојба, држење кое повеќе е наслонето на БОГА одколку на црната дијагноза.

Ти радијаторе пишуваш : ... a toa vo nikoj slucaj nema da go prifatam.

Јас потполно те разбирам како се чувствуваш и што се случува во тебе, бидејќи пред неколку години го преживеав истото и ми претеше можноста да се скршам самиот себеси со неприфаќањето!

Една мрачна есенска ноќ лично вкусив (се разбира неспоредливо послабо и помалку од) она што е запишано во Библијата (Лука 22:44 ) кога Исус се бореше со горката чаша и се потеше до крв, се додека потполно ја прифати!

Одсрце ти посакувам Милоста и Духот БОЖЈИ да биде вон тебе, со тебе и во тебе, така да ја доживееш Неговата Чудесна Воскресителна Мудрост и Моќ, Која ја надминува секоја човечка логика и ум!

АМИН

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 11:46
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Добро дојде радијатор на форумов.
Да ова е форум за вероисповед но мислам дека ќе се изненадиш кога ќе сфатиш колку многу треба да знаеш историја за да можеш успешно да дискутираш тука,не за друго да не кажуваш ГАФОВИ..
но ајде по ред....

Vo 2 vek od novata era astronomot Ptolomej napisal kniga pod naslov Almagest.... Negovata teorija vazela duri 14 vekovi, a bila poddrzana od religijata/bibliijata. Potoa se dokazalo sosema sportivnoto.

Птоломеј бил ПАГАН а не христијанин.Светото Писмо(библијата)не е научно дело туку ВЕРСКА КНИГА,со други зборови поентата на библијта не е да го објаснува светот и сите негови природни законитости туку БОГ и неговото ОТКРОВЕНИЕ на луѓето.
Затоа и христијаните ја прифатиле тогаш општо прифатената теза на тој астроном. Сега имаме ново сознанија и ги прифаќеме тие ново сознанија,тоа воопшто не не прави помалку христијани.

Dzordano Bruno na 16.02.1600 godina e spalen na Cvetniot plostad vo Rim, Galilej osuden za dozivotno zatocenistvo, Kepler i Spinoza bea ekskomunicirani, Kopernik go psluzi sreka da ja izbegne inkvizicijata.

Значи..Џордано Бруно не бил никаков научник а зашто го велам тоа е порадфактот дека Бруно сметал дека Мерк*р и Земјата се еднакво оддалечени од сонцето, но се наоѓаат на спротивни страни од него. Околу Земјата се движи месечината. Околу Мерк*р - Венера... Изложувањето на учењето на Коперник од страна на Бруно покажува, дека тој едвај бил запознат со најелементарните поими и проблеми на астромијата.
Типот бил уствари ОКУЛТИСТ а не научник
Во научната астрономија, во физиката, математиката, не останала трага од Бруно. Освен негативности - компромитациите на Коперник.

Единствената “наука”, во која Бруно не бил профан, е магијата. Кога се обраќал на вице-канцеларот на Оксфордскиот универзитет, Бруно за себе говорел: “Доктор на најсовршената теологија, професор на најчистата и безопасна магија... На неговиот гениј ракоплескале најблагородните”

Исто така, треба да се спомне дека Бруно бил казнет во 1600 година, а осудата на учењето на Коперник, од страна на инквизицијата, се случило дури во 1613 година. Тоа значи дека кон времето на казната на Бруно, учењето на Коперник сеуште не се сметало за ерес и не можело да биде повод за толку сурова казна.

И он не бил суден како некаков си научник туку како маѓепсник.
Инаку еве му го обвинението за кое било осуден
Језуитот Каспар Шопе, кој присуствувал на судот, вака ги предава обвинувањата против Бруно:

“Во тие книги тој учел дека световите се безбројни, дека душата се преселува од едно тело во друго и дури во друг свет, дека една душа може да се наоѓа во две тела, дека магијата е добро и дозволено нешто, дека Духот Свет не ништо друго, туку душата на светот. Мојсеј своите чудеса ги правел со помош на магија и напреднал во неа повеќе од останатите Египќани, дека Мојсеј ги измислил свои закони, дека Свештеното Писание е привидно, дека ѓаволот ќе биде спасен. Од Адам и Ева тој го изведува само родословот на Евреите. Останатите луѓе происходат од оние двајцата, кои Бог ги создал еден ден порано. Христос не е Бог, тој бил знаменит волшебник и за тоа по заслуга бил обесен, а не распнат. Пророците и апостолите биле неподобни луѓе, волшебници, и многу од нив биле обесени”.

Инаку неговите вакви ставови кое се се само не христијански во комбинација со неговата егоманија и недокваканост(не се контролирал што и пред кого збори) е тоа што го осудило на клада.

Неној погрешно да ме сфатиш дека го одобрувам тоа што бил спален.Такви будалетинки имало со лопата да ги риеш и во Византија но сите тие биле игнорирани и од власта и од Црквата и затоа никој и не сме ги ни запамтиле.
А Папистите запалиле еден таков и го напраиле ко некаков си АНТИ-маченик.

Тоа не било конфликт меѓу религијата и науката, туку на две религии: РИМОкатолицизмот и повампиреното паганство.

Poradi promenite sto nastanaa vo svetot kako posledica na industriskata, odat na steta na mestoto na religijata/biblijata vo sovremenoto opstestvo.
Vo smaluvanjeto na vlijanieto na biblijata vo sovremeniot svet osobeno silno pridonesuva naukata. ..... Naukata ja zasiluva potrebata za redefiniranje na religioznite veruvanja. Ako religijata ne se adaptira kon svetot na naucnite otkritija ke se namali nejzinoto vlijanie.

Ма немој ова исто ко да читам некаков пафлет на болшевистичката партија до региналните комитети.

Ај за коперник следниот пат,да не бидам многу долг од прва.

Moram da ti kazam deka replikata ti e vo celost von kontekst i na mojot elaborat, i opsto na temata. Nemoj ni da si pomislil da go svakas ova kako navreda. Ama moram da ti kazam nekolku raboti.

Znaci, Ptolomej mozebi bil i najdobar fudbaler u maalo, mozebi bil i nesto drugo, no jas ne rekov sto bil tuku sto napisal. Inaku koga veke sme zabegale od temata, blagodaram sto me potseti sto rece deka bil PAGAN a ne bil hristijanin (normalno togas hristijanstvoto uste i ne postoelo kako religija). Pa kako mozela cela hristijanska religija da se zasnovuva na kazanoto na eden PAGAN a voedno i na biblijata. Ili se plasiralo samo toa sto im odgovaralo, dodeka lugeto sto se obiduvale da zboruvaat za navodnite protivrecnosti na biblijata bile progonuvani?

Vidi vaka, site tie licnosti od istorijata sto gi imam spomnato mnogu dobro znam koi se, sto se, itn. Odnapred ti kazuvam ic da ne se zamaras da mi objasnuvas za Nikola Kopernik, znam koj e , sto e.

Zatoa vo idnina te molam podobro citaj gi moti postovi, analiziraj gi pa odgovori mi.

Velis ova ti lici kako paflet na bolsevistickata partija do regionalnite komiteti. Eve vaka, fakt li e deka Religijata 14 vekovi go plasirala veruvanjeto i "vistinata" vo biblijata , a ja zanemaruvala vistinata za univerzumot? Kolku sto mozam da se potpram na faktite od istorijata, tvrdela deka se se vrti okolu zemjata, deka zemjata e centar na univerzumot, dodeka imalo licnosti sto go tvrdele sosema sprotivnoto, i uspeale da go dokazat sprotivnoto.

I za kraj, eve edno hipoteticko prasanje, Ako religijata stvarno ne se adaptirase kon svetot na naucnite otkritija, na primer ako prodolzese da gi ubediva lugeto samo vo bezrezervnata vistina na biblijata i da go brani faktot deka zemjata e centarot na univerzumot, dali stvarno mislis deka den denesen ke imase tolku vernici?

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 12:19

Moram da kazam nekolku raboti. Znaci kolku sto mozam da procitam temava veli, DALI IMA PROTIVRECNOSTI VO BIBLIJATA?
Jas temava ja razbiram na sledniot nacin, dokolku mislam deka ima protivrecnosti da dadam konkretni primeri kako sto dadov za Knigata na Jov, da dadam svoe mislenje i na krajot toa sto jas mislam deka e nelogicno da go postavam vo prasalna forma, pa nekoj sto misli deka e kompetenten da dade odgovor.Inaku ovde ne e postaveno prasanjeto za navodnoto postoenje ili nepostoenje na BOG, toa e sosema druga tema.

E sega bidejki ova e mojot posleden post za ovaa godina i bidejki za nekoj 2 saati mi pocnuva moeto prednovogodisnoto raspolozenie :))) dozvolete mi da vi posakam SREKNA NOVA 2010 GODINA, na site vernici SREKEN BOZIK, mnogu ZDRAVJE, RADOST, SREKA daleku podobra finansiska sotojba od ovaa sto ste sega, i da prodolzime da si diskutirame i da ja odrzuvame debatata na forumov na vakvo visoko gragansko visko nivo kako do sega, bez navredi, sto moram da kazam deka mi pricinuva ogromno zadovolstvo.

Pozdrav, se najubavo i uste ednas

SREKNA NOVA 2010 GODINA

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 12:44
Радијатор, сè што е во науката, технологијата, теологијата и секоја друга -логија, а е Животопријатно и ЛОГОСАНАЛОГОС тоа е и добро, додека сè другото БОГ е Моќен да го направи да боиде добро!

Само што дојдов од радиологија - кадешто за првпат во животот одам - и се чудам на Чудесниот БОГ зошто во последниве денови најповеќе ме тера да мислам, одговарам и пишувам на еден член со никот радијатор.

Во Сèопфатното Тело на Мудроста БОЖЈА сè е повржано и ништо случајно, а науката допрва ќе ги открива, проучува, заклучува, “канонизира“, легализира, ... фактите кои ги создал, создава и ќе ги создава Единсвениот *БОГ, преку Својата Прасветла *МУДРОСТ и *ДУХ!

ХалелуЈАХ!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 13:12
Мала техничка забелешка..ако не сакаш да коментираш некоја реченица посебно не мора да го цитираш целиот муабет на соговорникот,зашто дискусиите стануваат непотребно километарски долги и непрегледни..

Pa kako mozela cela hristijanska religija da se zasnovuva na kazanoto na eden PAGAN a voedno i na biblijata.

А од каде ти е таа идеја дека ЦЕЛАТА христијанска вера се заснова на кажувањата на некој си паган па дури и само на библијата?!

Vidi vaka, site tie licnosti od istorijata sto gi imam spomnato mnogu dobro znam koi se, sto se, itn.

Не знам колку ти се познати, но да го преставиш Џордано Бруно како некаков си маченик во името на науката против мрачните сили на римсиот папа, а заборавјеќи ЗА ШТО ТОЧНО бил осуден (прочита ли негде во обвинението кон него за хелиоцентричниот систем?!)покажува дека не знаеш кој бил типот како историски лик,а па камоли како "научник".
(иначе добар ти е вицов-Џордано Бруно научник !)

Velis ova ti lici kako paflet na bolsevistickata partija do regionalnite komiteti. Eve vaka, fakt li e deka Religijata 14 vekovi go plasirala veruvanjeto i "vistinata" vo biblijata , a ja zanemaruvala vistinata za univerzumot?

Памфлет е ова реченица погоре.
Прво не гледам тука никаков ФАКТ туку нечие МИСЛЕЊЕ.
Факт нели е нешто недвосмислено јасно и непобитно
Друго...пак ќе те прашам од каде ти е таа идеја дека библијата е ЦЕЛАТА СУШТИНА НА ХРИСТИЈАНСТВОТО?

Kolku sto mozam da se potpram na faktite od istorijata, tvrdela deka se se vrti okolu zemjata, deka zemjata e centar na univerzumot, dodeka imalo licnosti sto go tvrdele sosema sprotivnoto, i uspeale da go dokazat sprotivnoto.

Значи уште еднаш...Дали земјат е рамна, дали е тркалезна и дали има рогови или нема не е ТЕОЛОГИЈА.
Тоа не ја интересира верата!
Еве ајде да речем хипотетички дека е така како што велиш..Дека така учела Црквата..Ајде ПОКАЖИ МИ КАДЕ Во библијата се вели дека земјата е раман и дека кој не верува во тоа е еретик и дека треба да биде спален.

Ako religijata stvarno ne se adaptirase kon svetot na naucnite otkritija, na primer ako prodolzese da gi ubediva lugeto samo vo bezrezervnata vistina na biblijata i da go brani faktot deka zemjata e centarot na univerzumot, dali stvarno mislis deka den denesen ke imase tolku vernici?

Од ова се гледа дека ти најверојатно никогаш не си влегол во Црква ниту си чул што велат и што учат и православните и римокатолиците и протестантите секој во своите конгрегации.
Ја колку што знам во Православната црква не се иде за да слушаме предавања за астрономија туку да се сретне Бога..
Да, оној лик кој го преставуваат како некој си дедо таму седант на столица кој се нешто ги гњави луѓено доле на земјата со некави си забрани.

Zatoa vo idnina te molam podobro citaj gi moti postovi, analiziraj gi pa odgovori mi.

Радијатор,ја те читам и те разбирам зашто истиове твои ставиви БИЛЕ И МОИ СТАВОВИ пред да се обратам кон Бога.
Како прво ја и ти не се разбираме терминолошки.
Како прво се гледа дека не си ја читал библијата,а нели за да критикуваш нешто треба нели да се прочита тоа.

Друго ,очигледно воопшто не ти познато учењето на Христијанството и на евангелието.(а тоа е нели зашто не си го прочитал евангелието).

И сепак информирај се за местото на библијата и нејзината улога од страна посебно на Православната Црква.
Протестантите имаат радикално поразличен став за нејзе од нас но и тие не би се согласиле со твоите ставови.

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 13:39

SREKNA NOVA 2010 GODINA

Среќа, Радост, Здравје а пред сè очи, уши и срца за Најважното, да дари БОГ на сите!

АМИН

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 27.Февруари.2010 во 18:10
uste edna golema protiv recnost vo biblijata, se raboti za; kerkata na jair,

Dali kerkata na Jair bese umrena koga i prijde Isus na nea ?

Da, taa veke bese umrena

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 9
18 Додека им зборуваше за тоа, ете, еден началник на синагогата дојде, падна пред Него ничкум и рече: „Мојата ќерка умре сега; туку дојди и положи ја Својата рака на неа, и таа ќе живее.”

Ne, taa bese seuste ziva

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО
Глава 5
22 И дојде еден од началниците на синагогата, по име Јаир и кога Го виде, падна пред Неговите нозе.

23 И Го молеше многу, велејќи: „Мојата ќерка е на умирање, дојди и положи ги рацете над неа - за да биде спасена и да живее!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 8
41 И ете, дојде човек, по име Јаир, кој беше настојник на синагогата, и падна пред Исусовите нозе и Го замоли да влезе во Неговата куќа,

42 зашто имаше единствена ќерка, на околу дванаесет години, и таа беше на умирање. И кога одеше, народот се туркаше околу Него.

Sto e tocno:

1. taa veke bese umrena (pocinata )

2. Taa bese pred umiranje, no seuste ziva

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2010 во 18:45
drugaa protiv recnostt;;

prasanje mie dali bog se umoruva ili ne? toa ke go najdeme vo biblijata,vo isajiaa,40-28 kade veli;

Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив,,

ovde biblijata ni kazuva deka bog nikogas ne se zamoruva,,

dodeka vo drug citat od biblijata , vtorozakonie 31-17 veli;;

Таа нека е знак, засекогаш, меѓу Мене и Израелците. Па Господ за шест дни ги создаде небото и земјата, а на седмиот ден прекрати да работи и се одмори,

i vo tretiot citat (prva kniga mojsejova ,bitie,2-2 kade veli ;
И на седмиот ден Бог ги заврши Своите дела, што ги направи. И се одмори во седмиот ден од сите Свои дела, што ги направи

ovde ni veli deka bog    na 7 den se odmoril, znaci mu trebalo odmor ,

ovie dva citati od biblijata imaat golema razlika,
vo edniot veli ne se zamoruvaa, a vo drugioot   veli se imoril pa 7 den zel da se odmori.,,

ovaa navistina e nesvatlivo , zarem bog da se umorel, e sto bog ke bese toj ,

-------------

Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 13:44
El kevser, колку пати треба едни исти работи да се објаснат? Па камен да беше ќе сфатеше.

Ова се стари дискусии, доста ги вадиш одново и одново.

-------------

Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 13:46
ti preci toaa sto gi isakzuvaam protuvrecnostite vo biblijata   pa evee ti   bi sakal da mi objasnis za ovie poslednive dalie se ptrivrecni ile a ko ne se bi sakal d mi objasniv poveke i da me ubedis deka nese ,

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk